Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πολιτική του διαίρει και βασίλευε"
  • [02] Η κουζίνα του Αιγαίου
  • [03] Φωτογραφία...91000 δολαρίων
  • [04] "Οπλοστάσιο"...κατά της βροχής

  • [01] "Πολιτική του διαίρει και βασίλευε"

    Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, χρηστική για όλους», επανέλαβε στη Βουλή ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης Αλέκος Αλαβάνος, διατυπώνοντας παράλληλα την αντίθεσή του στον καθορισμό «κόκκινης γραμμής» από την χώρα μας και εκφράζοντας την αντίθεσή του σε χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση.

    Κατά την συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για την ονομασία της ΠΓΔΜ ο κ. Αλαβάνος αφού τόνισε «ότι χρειάζονται συνεννοήσεις» προς την κατεύθυνση της βιώσιμης συνύπαρξης των λαών και της καλής γειτονίας και αναγνώρισε πως «υπάρχουν δυσκολίες», είπε πως «η κόκκινη γραμμή θέλει προσοχή» και πως αν «είχαμε τις δημοσκοπήσεις τις σημερινές πριν 10 χρόνια θα ήταν πολύ σημαντικό και θα είχε γλυτώσει η χώρα μας την εξάντληση».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως το κόμμα του «δεν πανηγυρίζει», «δεν συμμετέχει σβ αυτή τη σχολική παρέλαση» και πως θα πανηγυρίσει μόλις υπάρξει λύση. Συμπλήρωσε πως «αντιμετωπίσαμε μια αρνητική εξέλιξη» στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, όμως το θέμα είναι ανοιχτό και έχει σημασία πως θα το αντιμετωπίσουμε.

    Αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων με την κυβέρνηση και δήλωσε ενστάσεις ως προς τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Καταλόγισε μάλιστα στην κυβέρνηση:

    - Μετατόπιση του διαπραγματευτικού πεδίου από τον ΟΗΕ προς τις ΗΠΑ και εμπλοκή του θέματος με τις προεδρικές εκλογές,

    - Σιωπή, ενώ βρίσκονται αυτή την ώρα σε πλήρη εξέλιξη οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με αιχμή το θέμα της ονομασίας

    - Ένταξη του θέματος των βάσεων της Σούδας

    Αφού ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ανησυχία με την λογική των ασσύμετρων ανταλλαγμάτων στο πλαίσιο της ΕΕ, ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να μας πει τί γίνεται στα άλλα ζητήματα».

    Ζήτησε δε να αποφύγουμε το «σύνδρομο της γιουροβίζιον» και «της άρσης βαρών», το να «φουσκώνουμε κινήσεις στην εξωτερική πολιτική» δηλαδή χωρίς αποτελέσματα, προσθέτοντας: «Ας κόψουμε την εθνική γιορτή. Ας σταματήσουμε την σκοπιανοποίηση της πολιτικής ζωής. Η χώρα μας είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο, ώστε να μην καταφεύγουμε σε επικοινωνιακά παιχνίδια, αποκρύπτοντας τα εσωτερικά μας προβλήματα», είπε.

    Αναφερόμενος στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο κ. Αλαβάνος, είπε πως επιβεβαίωσε τις κατευθύνσεις που δημιουργούν «αυτόν τον άγριο κόσμο» και τις διεργασίες αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

    Χαρακτήρισε «επιφανειακή» την προσέγγιση «αν δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ, δεν θα είχαμε σήμερα αυτή τη διαπραγματευτική δυνατότητα» και εξήγησε:

    «Αν δεν είμαστε στο ΝΑΤΟ δεν θα είχαμε το θέμα της ονομασίας». Πρόσθεσε πως η παρέμβαση των ΗΠΑ οδήγησε σε αυτή «την μακεδονική σαλάτα», ανέφερε πως η κατάσταση στη Βαλκανική, κινείται στην λογική του «διαίρει και βασίλευε» και κατηγόρησε όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας πως συνέβαλαν σε αυτή.

    Τέλος, διερωτήθηκε γιατί δεν γίνεται λόγος για το ζήτημα του Κοσόβου, «Είναι αμελητέο το ζήτημα του Κοσόβου, δεν πειράζει που αντιδρά κανείς; Είναι μικρότερο θέμα αυτό σε σχέση με την ονομασία; Ή μήπως είναι της ίδιας σημασίας; Μπορούμε να δεχθούμε εμείς την μονομερή αναγνώριση μέσα στη Βαλκανική;».

    Στο ερώτημα «ποια είναι τα εθνικά συμφέροντα που θα βάλουμε;» επικέντρωσε την δευτερολογία του ο Αλέκος Αλαβάνος, συνδέοντας μάλιστα την εθνική υπόθεση με το ζήτημα του Κοσόβου.

    «Ο καθένας βάζει όποιο εθνικό συμφέρον θέλει. Μπορείτε να πείτε ότι μια καλούτσικη λύση στο θέμα της ονομασίας της FYROM είναι για εμάς εθνικό συμφέρον, ώστε να αναγνωρίσουμε το Κόσσοβο και να ανοίξουμε κυριολεκτικά και εμείς το κουτί της Πανδώρας. Και το έχουμε κάνει, έχουμε ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Όταν η Ελλάδα σιωπά, συμμετέχει, καλύπτει τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, ουσιαστικά δημιουργούμε, συμβάλουμε και είμαστε συνένοχοι σε μια κατάσταση, στην οποία εμείς είμαστε θύματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε την ανησυχία του γιατί «παζαρεύετε το θέμα του Κοσσόβου με το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και επανέλαβε πως ως προς τις αποσχιστικές τάσεις, πρέπει να παγώσει κανείς κάθε τέτοια δυναμική που μπορεί να παρουσιαστεί.

    Καταληκτικά αναφέρθηκε στο θέμα του Αφγανιστάν και κατέθεσε τη δήλωση της Συνόδου στο Βουκουρέστι, όπου στο άρθρο 6 που αναφέρεται στο Αφγανιστάν λέει ότι αυτό που κάνουμε στο Αφγανιστάν συνδέεται στενά με την ευρωατλαντική και την ευρύτερη διεθνή ασφάλεια.

    «Τι δουλειά έχει η ευρωατλαντική ασφάλεια; Είναι στην Ευρώπη το Αφγανιστάν; Είναι στον Ατλαντικό; Έχει θάλασσα; Τι δουλειά έχουν τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών;»,διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

    «Είναι στρατιωτική πράξη, που είναι η δίδυμη δράση σε σχέση με το θέμα του Ιράκ στο χώρο του Αφγανιστάν και γινόμαστε -εγώ θα έλεγα- γελοίοι και παίρνουμε στο λαιμό μας αυτά τα παιδιά που βρίσκονται εκεί».

    Στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας

    Συνάντηση γνωριμίας, ανταλλαγής απόψεων σε επίκαιρα πολιτικά θέματα, αλλά και συντονισμού δράσης στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο μεταξύ του Προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα - στην πρώτη του «έξοδο» και επίσκεψη στη γερμανική πρωτεύουσα με αυτήν την ιδιότητα - και του συμπροέδρου (μαζί με τον Οσκαρ Λαφοντεν) του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (DIE LINKE), Λόταρ Μπίσκι

    Σε δηλώσεις τους σε Έλληνες ανταποκριτές μετά τις συνομιλίες, Μπίσκι και Τσίπρας αναφέρθηκαν στη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων για την ισχυροποίηση της Αριστεράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικότερα ενόψη των ευρωεκλογών του 2009, όπου το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς φιλοδοξεί να εκπονήσει ένα πρόγραμμα για την κατοχύρωση στανταρτς προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων και με ένα εναλλακτικό πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής.

    «Δεν λέμε μόνον όχι, έχουμε και προτάσεις», είπε ο κ. Μπίσκι, που από τον περασμένο Νοέμβριο εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία μετέχουν περίπου τριάντα κόμματα από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο τον συντονισμό τους «για την επίτευξη μιας πολιτικής αλλαγής σε ευρωπαϊκή και διεθνή κλίμακα υπέρ περισσότερης Δημοκρατίας και Δικαιοσύνης, διαφάλισης της εργασίας και της προστασίας του περιβάλλοντος, υπέρ της Ειρήνης».

    Η ανάλυση της παράλληλης ανοδικής πορείας των δύο πολιτικών σχηματισμών στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε Ελλάδα και Γερμανία, αλλά και στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αποτέλεσε επίσης αντικείμενο των συνομιλιών Τσίπρα-Μπίσκι.

    «Η ενίσχυση της Αριστερας στην Ελλάδα και τη Γερμανία δεν είναι μόνον μήνυμα ελπίδας για τις δύο χώρες, αλλά μήνυμα ελπίδας για ολόκληρη την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, με αιχμή τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, και στις ανησυχίες που προκαλεί γενικότερα ο ρόλος των ΗΠΑ στην περιοχή, χωρίς να κρύψει το γεγονός ότι στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι θέσεις του Συνασπισμού και οι θέσεις της γερμανικής Αριστεράς δεν συμπίπτουν.

    Αναφορικά με το θέμα του Θιβέτ και των Ολυμπιακών Αγώνων ο κ. Μπίσκυ αναφέρθηκε σε μία «λύση χωρίς βία που θα κατοχυρώνει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογραμμίζοντας ότι «αυτό δεν ισχύει μόνο για την Κίνα αλλά και στο Γκουαντάναμο», ενώ παράλληλα τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια σε μποϋκοτάρισμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε τις κινητοποιήσεις ενάντια στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ - « θα είμαστε δίπλα στους ακτιβιστές», είπε - χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «υποκριτική» τη στάση των πολιτικών ηγετών της Δύσης, δεδομένου ότι αφενός μεν γνώριζαν εξαρχής την ύπαρξη παράβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο στο Θιβέτ, όσο και στην ίδια την Κίνα και, αφετέρου, γιατί αποσιωπούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται με τη δική τους συμμετοχή και ανοχή... «Είμαστε μαζί με αυτούς που αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά όχι με δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε.

    Σχετικά τέλος με το θέμα των αποζημιώσεων για τα θύματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, ο κ. Μπίσκι που ρωτήθηκε σχετικά επανέλαβε την υποστήριξη του κόμματος της Αριστεράς στις «δίκαιες αξιώσεις» της ελληνικής πλευράς. «Δεν ξεχνώ τι συνέβη στο Δίστομο και σε άλλους τόπους της Ελλάδας», είπε.

    Αντιδράσεις από ΣΥΝ για τη μήνυση της MIG κατά Τσίπρα

    Tην προσφυγή της Marfin Investment Group (MIG) στη δικαιοσύνη κατά του προέδρου του ΣΥΝ κ.Αλέξη Τσίπρα και του τηλεοπτικού σταθμού Star Channel με στόχο "την αποκατάσταση της τιμής και της αξιοπρέπειας της MIG και των 52.000 εργαζομένων της" για δυσφήμηση σχετικά με τον ΟΤΕ, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρίας Ανδρέας Βγενόπουλος σε συνέντευξη Τύπου.

    Ειδικότερα ο κ.Βγενόπουλος ανακοίνωσε ότι η MIG κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση και αγωγή αποζημιώσεως για ηθική βλάβη κατά του κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος δεν έχει την προστασία της βουλευτικής ασυλίας.

    "Η υποβολή μήνυση και αγωγής εναντίον του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα συνιστά μια πρωτοφανή πρόκληση και εισάγει μια άκρως επικίνδυνη λογική ποινικοποίησης του πολιτικού λόγου", αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    "Είναι προφανές ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αποθρασύνει μεγάλους επιχειρηματικούς κύκλους, οι οποίοι ενοχλούνται από το συνεπές και αταλάντευτο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς και απέναντι στα άγρια κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος της δημόσιας περιουσίας", αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    "Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν με τέτοιες μεθόδους να κάμψουν την θέληση και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί το δημόσιο πλούτο, είναι γελασμένοι. Περιμένουμε πάντως με ενδιαφέρον την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην κίνηση του κ. Βγενόπουλου", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Πρόκειται για μια πρωτοφανή απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής, για μια επίθεση που δεν έχει στόχο εμένα, ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλον τον πολιτικό κόσμο. Περιμένω με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της κυβέρνησης που εξέθρεψε αυτή τη θρασύτητα. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι αυτές οι επιθέσεις δεν πρόκειται να μας κάνουν να σιωπήσουμε, δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν, δεν πρόκειται να μας κάνουν να πάψουμε να λέμε την αλήθεια, δήλωσε ο κ.Αλέξης Τσίπρας.

    [02] Η κουζίνα του Αιγαίου

    Ειδικό πρόγραμμα για την προβολή της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας με τον τίτλο Aegean Cuisine θέτει σε εφαρμογή το Κέντρο Επιχειρηματικής και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΚΕΤΑ) Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της συνεχούς του προσπάθειας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες.

    Το πρόγραμμα Aegean Cuisine υλοποιείται με τη στήριξη και τη στενή συνεργασία των Επιμελητηρίων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Περιλαμβάνει μια σειρά από δράσεις που θα συμβάλλουν στη διάδοση της αυθεντικής αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας τόσο στα νησιά όσο και ευρύτερα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, θα προάγουν την εκπαίδευση των επαγγελματιών και θα παρέχουν υποστήριξη σε θέματα marketing.

    «Βλέπουμε μεσογειακές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία να χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια την πλούσια γαστρονομική τους κληρονομιά ως εργαλείο για την ενίσχυση της εξαγωγικής και τουριστικής δραστηριότητας», εξηγεί ο κ. Γιώργος Καλώστος, Διευθυντής του ΚΕΤΑ Νοτίου Αιγαίου. Σε δηλώσεις του τόνισε επίσης τα εξής

    «Στα νησιά του Αιγαίου διαθέτουμε ένα αντίστοιχο κεφάλαιο που έχουμε ελάχιστα αξιοποιήσει. Πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο του νέου αυτού προγράμματος θα πρέπει να προβάλουμε την ιδιαίτερη γαστρονομική παράδοση του Αιγαίου στον Έλληνα και Ευρωπαίο καταναλωτή και να βοηθήσουμε τόσο τους παραγωγούς τροφίμων, οίνου και ποτών όσο και τις τουριστικές επιχειρήσεις που αποτελούν πρεσβευτές της κουζίνας του Αιγαίου να επιτύχουν καλύτερα εμπορικά και οικονομικά αποτελέσματα και να επεκταθούν σε νέες αγορές.»

    Η πρώτη φάση του προγράμματος Aegean Cuisine, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2008, περιλαμβάνει έναν κύκλο συναντήσεων με φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες στα νησιά Ρόδος, Ίος, Άνδρος, Σύρος, Κως, Αστυπάλαια, Σαντορίνη, Νάξος Τήνος, Πάρος, Λέρος, Κάλυμνος, Πάτμος, Μύκονος, Αμοργός, Σίφνος, Μήλος και Κάρπαθος.

    Στη Ρόδο, την Τρίτη, 8 Απριλίου 2008, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση.

    Σε αυτές τις συναντήσεις θα καταγραφούν οι σκέψεις, ιδέες και προτάσεις όσων ασχολούνται επαγγελματικά με την κουζίνα και την παραγωγή τροφίμων, οίνου και ποτών γύρω από το θέμα της επικοινωνιακής και εμπορικής ανάδειξης της αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας. Επίσης θα συγκεντρωθούν πληροφορίες για κάθε σημαντική πτυχή της τοπικής γαστρονομίας όπως λ.χ. τυπικές συνταγές κάθε νησιού, τα πλέον αντιπροσωπευτικά προϊόντα τροφίμων και ποτών, θέματα λαογραφίας και παραδόσεις που συνδέονται με το γαστρονομικό πολιτισμό κοκ.

    Οι ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος Aegean Cuisine είναι:

    ? Να επιβραβευτούν όλοι οι επαγγελματίες και επιχειρηματίες - εστιάτορες, καταστηματάρχες, παραγωγοί και ξενοδόχοι - που πρεσβεύουν με υψηλό επαγγελματισμό και με πολύ μεράκι την ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα των νησιών μας.

    ? Να τονωθεί ο εξαγωγικός προσανατολισμός των επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων, οίνου και ποτών

    ? Να βοηθηθούν έμπρακτα οι παραγωγοί από το χώρο των τροφίμων, του οίνου και των ποτών στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και στην προβολή των επισκέψιμων χώρων παραγωγής

    ? Να υποστηριχθεί η καλύτερη δυνατή εμπορική αξιοποίηση των προϊόντων που βγάζει η γη και η θάλασσά μας

    ? Να γίνουν γνωστά - τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες των νησιών - εκείνα τα καταστήματα, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τα κέντρα εστίασης κάθε μορφής που προσφέρουν γαστρονομία με αυθεντικό χαρακτήρα και υψηλή ποιότητα

    ? Να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού με επίκεντρο το γαστρονομικό πολιτισμό του Αιγαίου

    [03] Φωτογραφία...91000 δολαρίων

    Μια γυμνή φωτογραφία της πρώτης κυρίας της Γαλλίας, Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί, πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη έναντι 91.000 δολαρίων, δηλαδή σχεδόν 20 φορές παραπάνω από την τιμή που αναμενόταν να πιάσει.

    Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από τον Μισέλ Κοντ το 1993, όταν η Μπρούνι εργαζόταν ως μοντέλο, αγοράστηκε από ένα Κινέζο συλλέκτη έργων τέχνης, όπως ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Κρίστι'ς. Η πώλησή της φωτογραφίας είχε τραβήξει την προσοχή μετά το γάμο της Μπρούνι με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, τον Φεβρουάριο, όμως δεν αναμενόταν η τιμή της να ξεπεράσει τα 3-4.000 δολάρια.

    Η φωτογραφία δημοπρατήθηκε μαζί με άλλες 140, γνωστών φωτογράφων, από τη συλλογή του Γερμανού Γκερτ Έλφερινγκ. Μια φωτογραφία της Μπριζίτ Μπαρντό, τραβηγμένη από τον Ρίτσαρντ Άβεντον, πουλήθηκε για 181.000 δολάρια.

    [04] "Οπλοστάσιο"...κατά της βροχής

    Ένα ολόκληρο οπλοστάσιο ετοιμάζει η Κίνα για να αποτρέψει το ενδεχόμενο βροχής κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι υπάρχει 47% πιθανότητα βροχής στις 8 Αυγούστου και το στάδιο όπου θα γίνει η τελετή έναρξης είναι ανοικτό. Μικρότερο, αλλά υπαρκτό - 6% - είναι το ενδεχόμενο καταρρακτώδους βροχής. Γι΄ αυτό οι κινεζικές αρχές καταστρώνουν σχέδια ώστε να προκαλέσουν βροχόπτωση όσο γίνεται πιο μακριά από το στάδιο.

    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σε 21 σταθμούς γύρω από το Πεκίνο θα βρίσκονται σε ετοιμότητα, ώστε μέσα σε 10 λεπτά να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν ρουκέτες που θα περιέχουν αργυρό ιωδίδιο, με το οποίο θα χτυπηθούν τα σύννεφα που ενδεχομένως θα απειλούν την τελετή έναρξης. Έτσι οι Κινέζοι ελπίζουν ότι θα αποτρέψουν μία ενοχλητική βροχόπτωση την ώρα που θα γίνεται η έναρξη των αγώνων. Παράλληλα τρία αεροσκάφη θα είναι σε ετοιμότητα για να "βομβαρδίσουν" με καταλύτες τα σύννεφα ώστε να αποστραγγίσουν την υγρασία.

    "Συνεργαζόμαστε με τις γύρω επαρχίες πάνω σε ένα σχέδιο αντιμετώπισης καταιγίδων και άλλων μετεωρολογικών φαινομένων στη διάρκεια της τελετής", δήλωσε ο Ουάνγκ Γιουμπίν, στέλεχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που συνεργάζεται με την επιτροπή διοργάνωσης της Ολυμπιάδας.

    Η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει δαπανήσει 500.000 δολάρια για να εξοπλίσει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων και οι δυνατότητες αυτές θα εξεταστούν στην πράξη τους πρώτους δύο μήνες του καλοκαιριού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 April 2008 - 6:30:24 UTC