Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κλίμα ομοψυχίας στο ζήτημα της ΠΓΔΜ"
  • [02] "Το ΠΑΣΟΚ έκανε το καθήκον του"
  • [03] "Αντιιμπεριαλιστική αντιμετώπιση"
  • [04] "Σύνθετη, γεωγραφική ονομασία"
  • [05] "Κουβέντα για το πρόθεμα"

  • [01] "Κλίμα ομοψυχίας στο ζήτημα της ΠΓΔΜ"

    "Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την ΠΓΔΜ, δεν παίζουμε όμως με τη σταθερότητα της περιοχής, την ασφάλεια της γειτονιάς μας. Δεν παίζουμε με εθνικά ζητήματα". Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το θέμα της ονομασίας της FYROM, ύστερα από αίτημα του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρη.

    Ο κ. Καραμανλής, που δήλωσε ότι "η ευκαιρία είναι στα χέρια των Σκοπίων", αναφέρθηκε εκ νέου στη δημόσια πρόσκληση "να συνεχίσουμε τη συζήτηση" στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Την επαύριο της συνόδου του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι "επιδιώκουμε λύση που συνυπολογίζει τις ευαισθησίες όλων και διασφαλίζει σχέσεις καλής γειτονίας". Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, είμαστε γείτονες και θα ζήσουμε στην ίδια περιοχή, ο ένας δίπλα στον άλλο. Θέλουμε λύση ρεαλιστική, πρακτική, εφαρμόσιμη, προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας και των διμερών σχέσεων των δύο λαών.

    Οι γείτονές μας, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής "έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν διάπλατα το δρόμο της χώρας τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Έχουν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα πραγματικά δεδομένα, να διαμορφώσουν θέσεις εποικοδομητικές, να εγκαταλείψουν το παρελθόν για να κερδίσουν το μέλλον". Πρόσθεσε, δε, ότι "η ευκαιρία είναι στα χέρια τους. Και την ευκαιρία αυτή ας μην την αφήσουν να πάει χαμένη. Αυτό είναι το μήνυμά μας στο λαό της γειτονικής χώρας. Και το μήνυμα αυτό, μήνυμα φιλίας και συνεργασίας, είναι μήνυμα καθαρό, σταθερό και ειλικρινές. Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας. Δεν παίζουμε όμως με τη σταθερότητα της περιοχής, δεν παίζουμε με την ασφάλεια της γειτονιάς μας, δεν παίζουμε με εθνικά ζητήματα" είπε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της συμπολίτευσης.

    Αναφερόμενος στη στάση που κράτησαν τα κόμματα κατά το πρόσφατο διάστημα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "δεν πρέπει η ομοψυχία της προηγούμενης μέρας να μεταλλαχθεί σε λιποψυχία της επόμενης. Ο κομματικός ανταγωνισμός, επιτέλους, ας γίνει ανταγωνισμός προσφοράς στην πατρίδα. Η στείρα αντιπολίτευση δεν έχει θέση στη σύγχρονη Ελλάδα. Η στείρα αντιπαράθεση ας μείνει μακριά, τουλάχιστον από τα εθνικά θέματα".

    Αναφερόμενος στη "δύσκολή μάχη" του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής εξήρε το κλίμα ομοψυχίας που επικράτησε σημειώνοντας ότι "όλες οι πολιτικές δυνάμεις - η κάθε μία από τη δική της σκοπιά- στοιχίστηκαν και στοιχίζονται στην εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος". Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, "δώσαμε μια δύσκολη μάχη και πετύχαμε μια σημαντική εξέλιξη. Δεν θριαμβολογήσαμε και δεν θριαμβολογούμε. Δεν υπερτιμούμε, αλλά και δεν υποτιμούμε το αποτέλεσμα. Ξέρουμε ότι έχουμε δρόμο, σημαντικό δρόμο μπροστά μας, ώσπου να φτάσουμε στον τελικό εθνικό στόχο, στην οριστική επίλυση του ζητήματος".

    Για τις προσδοκίες της ΠΓΔΜ από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου ο κ. Καραμανλής είπε ότι στη γειτονική χώρα "επικράτησαν αυταπάτες. Επικράτησαν ψευδαισθήσεις. Επικράτησε η λογική της αδιαλλαξίας. Ακόμη κι όταν εμφανίζονταν κάποιες δειλές ενδείξεις, κάποιες μεμονωμένες σκέψεις μετακίνησης από την αδιαλλαξία, έρχονταν νεότερες επίσημες δηλώσεις να τις υπονομεύσουν και τελικά να τις εξουδετερώσουν. Παραγνωρίστηκε από τους γείτονές μας η αρχή που υπαγορεύει σε όλους όσοι θέλουν να μετέχουν στο διεθνές γίγνεσθαι, τον απόλυτο σεβασμό στους διεθνείς κανόνες. Παραγνωρίστηκαν οι αρχές της καλής γειτονίας. Επικράτησαν εθνικιστικές και ανιστόρητες λογικές. Και αυτό ήταν -και είναι- λάθος των γειτόνων μας που πρέπει να γίνει αντιληπτό". Αναμένουμε, είπε ο κ. Καραμανλής "να επικρατήσουν αντιλήψεις που να οδηγούν τη FYROM σ' ένα ευρωπαϊκό αύριο".

    Όσο για τα σενάρια "αμφισβήτησης" και τις εκτιμήσεις "ότι μπορεί να απομονωθούμε" στο Βουκουρέστι, ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν έγινε τίποτε από όλα αυτά. Αντιθέτως, επισήμανε ο κ. Καραμανλής, "βρήκαμε πολλούς και καλούς συμπαραστάτες". Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε τη συμπαράσταση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, λέγοντας ότι αυτό "δεν έγινε τυχαία. Έγινε γιατί αναπτύξαμε πειστικά επιχειρήματα και με σκληρή δουλειά".

    Αξιολογώντας τέλος, το ανακοινωθέν του Βουκουρεστίου, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ υιοθετεί την ελληνική θέση. Η θέση μας ότι 'μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση' στην ουσία "έγινε θέση της Συμμαχίας. Και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη στο δεκαεφτάχρονο αδιέξοδο της εκκρεμότητας" είπε ο κ. Καραμανλής.

    [02] "Το ΠΑΣΟΚ έκανε το καθήκον του"

    Στο Βουκουρέστι αποτράπηκε μια αρνητική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα, τόνισε ο κ. Γ.Παπανδρέου, από το βήμα της Βουλής. Επανέλαβε ότι ο στόχος της Ελλάδας δεν είναι το βέτο, αλλά η λύση του ζητήματος της oνομασίας της ΠΓΔΜ, που θα είναι αμοιβαία αποδεκτή για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Ο διπλωματικός πόλεμος δεν έχει ακόμα κριθεί, υπογράμμισε.

    Εμείς, το ΠΑΣΟΚ, κάναμε το καθήκον μας. Χαράξαμε έγκαιρα την "κόκκινη γραμμή" και με τη στάση και τις πράξεις μας ενδυναμώσαμε τη φωνή της χώρας μας, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού μετώπου που βοήθησε την Ελλάδα στην κρίσιμη ώρα.

    Λειτουργήσαμε με γνώμονα την εθνική ευθύνη και πατριωτικά. Δώσαμε στην κυβέρνηση το στέρεο έδαφος αυτό που χρειαζόταν για να μην υποκύψει στις πιέσεις, για να κάνει το δικό της καθήκον. Και στο Βουκουρέστι το έκανε", τόνισε ο κ. Γ.Παπανδρέου.

    Το βέτο και πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν, όμως, τα λάθη και τις παραλείψεις της προηγούμενης περιόδου. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει "να διολισθήσουμε από την κόκκινη γραμμή των διαπραματεύσεων", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    [03] "Αντιιμπεριαλιστική αντιμετώπιση"

    "Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέτσι, προβλήθηκε η θέληση και η επιλογή σημαντικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προβλήθηκε ο ρόλος να μετατραπεί η ΕΕ σε ένα ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ" τόνισε στη Βουλή -στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της FYROM- η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε "δεν αισθανόμαστε εθνικά ομόψυχοι με την πολιτική της κυβέρνησης. Η εθνική ομοψυχία- αν χρησιμοποιήσω αυτό τον όρο για εμάς -προϋποθέτει ταξική, αντιιμπεριαλιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων"

    [04] "Σύνθετη, γεωγραφική ονομασία"

    «Η χώρα μας μετά τις ΗΠΑ είναι η πρώτη χώρα μέλος του ΝΑΤΟ με το χαμηλότερο ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της για την Παιδεία και η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό του ΑΕΠ για την Άμυνα» τόνισε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος -στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της ονομασίας της FYROM- και διερωτήθηκε «αν δεν ήταν το ΝΑΤΟ και οι ατλαντικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είχαμε αυτή την κατάσταση σήμερα στα Βαλκάνια; Θα είχαμε αυτό το μωσαϊκό; Οι λαοί και οι χώρες γίνονται πιόνια σε μια πολιτική που υπαγορεύουν οι άλλοι με τελεσίγραφα και εκβιασμούς. Η ίδια η παρέμβαση των ΗΠΑ και των μεγάλων χωρών της Ευρώπης -με την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε"- οδήγησαν σε αυτή τη "μακεδονική σαλάτα". Οδήγησαν σε αυτή τη βαλκανοποίηση της Ελλάδας».

    Αναφέρομενος, ειδικότερα στο θέμα της ονομασίας της FYROM, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει μια "σύνθετη γεωγραφική ονομασία" και πρόσθεσε ότι "κόκκινη γραμμή" αποτελούν τα συμφέροντα της Ελλάδας.

    Στο Βερολίνο ο Αλ.Τσίπρας

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και συμπρόεδρο του Die Linke Γερμανίας.

    Η συνάντηση θα γίνει στις 17:00 (τοπική ώρα) στα γραφεία του Die Linke. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση, στο Ινστιτούτο Rosa Luxemburg, μεταξύ των στελεχών του γερμανικού κόμματος και των μελών του Συνασπισμού που ζουν στο Βερολίνο.

    [05] "Κουβέντα για το πρόθεμα"

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την ΠΓΔΜ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποχωρήσεις και παθητική στάση έναντι των αμερικανικών πιέσεων στο θέμα της ονομασίας της γείτονας χώρας, απέρριψε την λύση για σύνθετη ονομασία, ενώ επανέλαβε το αίτημά του για δημοψήφισμα.

    «Το γκολ στο Βουκουρέστι το βάλατε. Τη νίκη δεν φέρατε. Εγώ θα επιμένω να σας βάζω στη γραμμή του πέναλτυ», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, υποστήριξε ότι η στάση της κυβέρνησης στο Βουκουρέστι ήταν αποτέλεσμα της πίεσης που δέχτηκε από τις θέσεις του κόμματός του απορρίπτοντας παράλληλα την σύνθετη ονομασία τονίζοντας:

    «Γιατί σύνθετη ονομασία; Έπρεπε στο Βουκουρέστι να έχετε διορατικότητα και να εκμεταλλευτείτε το αντιαμερικανικό κλίμα που υπήρχε. Το βαρύ ντοσιέ με Ουκρανία, Γεωργία και Σκόπια δεν ήταν δυνατό να το σηκώσει η Ευρώπη. Δεν ήταν αρεστό. Δεν μπορέσατε να δείτε ότι δεν περνάει πλέον η αμερικανική πολιτική. Είστε όμηρος υποχωρήσεων».

    Και ο κ. Καρατζαφέρης συνέχισε: «Βάλατε το βέτο σε τι; Στο όνομα Μακεδονία που ήδη παραχωρήσατε; Γιατί το παραχωρήσατε κ.πρωθυπουργέ. Και η κουβέντα που γίνεται τώρα είναι μόνο για το πρόθετο όνομα. Αν την πούμε δηλαδή, Άνω ή Κάτω ή Νέα Μακεδονία. Μιλάμε για τρία γράμματα. Τρία όμως γράμματα έχει και το ''Όχι'' για αυτό που θέλουν να κάνουν στη Μακεδονία μας».

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επιτέθηκε τόσο στον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών όσο και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι δεν μπόρεσαν να αντέξουν τις παρακαταθήκες των γονιών τους και να δηλώσουν ανυποχώρητοι.

    «Χάσατε μια χρυσή ευκαιρία στο Βουκουρέστι να εκμεταλλευτείτε τη συγκυρία και το όχι που ήθελε να πει η Ευρώπη στον Μπους και υποχωρήσατε στο όνομα. Εσείς έπρεπε να πείτε και να αναγκάσετε τα Σκόπια να κάνουν προτάσεις και όχι να τους εκχωρήσετε το όνομα Μακεδονία», πρόσθεσε κατηγορώντας παράλληλα τη γείτονα χώρα για αλυτρωτικές και επεκτατικές βλέψεις.

    «Συμμετέχουμε παθητικά στο παιχνίδι των Αμερικανών. Όταν υπάρχουν διαφορές σε ένα ζευγάρι δεν βάζουμε στη μέση τη πεθερά. Λύστε μόνοι σας τις διαφορές», ανέφερε ο κ.Καρατζαφέρης τονίζοντας ότι εμείς δεν έχουμε καμία ανάγκη να βιαζόμαστε για λύση.

    «Τα Σκόπια βιάζονται, και οι Αμερικανοί. Εμείς γιατί να βιαζόμαστε; Ας περιμένουμε να έρθουν οι τόκοι από το βέτο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

    Επίσης, ο κ.Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι κάτω από τη διακήρυξη του Βουκουρεστίου υπάρχει αστερίσκος στον οποία σημειώνεται ότι η Τουρκία αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα.

    «Και εμείς, επιμένουμε αγκαλίτσες και φιλάκια με κουμπάρους», πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ.Καρατζαφέρης, ζήτησε να δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση ότι δεν θα πάει κανένας στρατιώτης στο Αφγανιστάν και ότι η Ελλάδα θα απεμπλακεί από τη συνδρομή της στις νατοϊκές δυνάμεις, που βρίσκονται στο Κόσσοβο.

    «Γιατί είμαστε εκεί; Γιατί να εξυπηρετήσουμε τα σχέδια των Αμερικανών; Ένα κράτος μαφίας είναι το Κόσσοβο. Τι θα υπηρετήσουμε εμείς; Η πρόταση μας είναι αν χρειάζεται στρατός στο Κόσσοβο πρέπει να είναι ευρωπαϊκός και όχι αμερικάνικος», κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 April 2008 - 10:30:29 UTC