Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Βερολίνο ο Αλ.Τσίπρας
  • [02] "Προσοχή και σύνεση"
  • [03] Τα πρώτα αποτελέσματα
  • [04] Διάσωση θεσσαλικού αλόγου
  • [05] Σύγχυση και αυστηρά μέτρα

  • [01] Στο Βερολίνο ο Αλ.Τσίπρας

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει σήμερα στο Βερολίνο προκειμένου να συναντηθεί με τον Λόταρ Μπίσκι, Πρόεδρο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και συμπρόεδρο του Die Linke Γερμανίας.

    Η συνάντηση θα γίνει στις 17:00 (τοπική ώρα) στα γραφεία του Die Linke. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση, στο Ινστιτούτο Rosa Luxemburg, μεταξύ των στελεχών του γερμανικού κόμματος και των μελών του Συνασπισμού που ζουν στο Βερολίνο.

    Περιοδεία Αλαβάνου στο Ηράκλειο

    «Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε να κάνουμε προτάσεις που βλέπουν στο αύριο και όχι στο χθες και οι δυνάμεις του δικομματισμού ανήκουν στο χθες» ανέφερε από το Ηράκλειο ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις σχέσεις ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στο Ηράκλειο Κρήτης.

    «Πιστεύω - ανέφερε - ότι δεν θα προσβάλω κανέναν επειδή βρισκόμαστε εδώ στην Κρήτη, λέγοντας ότι η "βεντέτα" είναι μια ξένη έννοια για μας. Ξένη, όμως, δεν είναι η επίθεση από άλλους κομματικούς χώρους».

    Έχουμε, πρόσθεσε, μια εμπειρία από τις συνεχείς επικρίσεις που ακούμε από το ΚΚΕ και με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίσαμε αυτές, θα αντιμετωπίσουμε και αυτές του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, δεν θα μπούμε σε ένα γήπεδο κομματικών αναμετρήσεων. Δεν θέλει η κοινωνία αυτό το πράγμα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κοινωνία θέλει να δώσουμε απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα, θέλει νέα πρόσωπα και με αυτήν την έννοια εμείς θα συνεχίσουμε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις φοιτητικές εκλογές ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία τη στιγμή που, όπως είπε, επιχειρείται αυτή η μεγάλη αποδόμηση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

    [02] "Προσοχή και σύνεση"

    «Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα αποτελέσματα από το Βουκουρέστι, χρειάζεται και προσοχή και σύνεση, αλλά και ενόραση. Σήμερα θα πούμε πολλά στη Βουλή και πιστεύω ο πρωθυπουργός να προσέλθει, όχι μόνο με το στόμα μεγάλο αλλά με ευήκοον το ους», δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης αναφερόμενος στο θέμα των Σκοπίων.

    Σχετικά με την υπόθεση ντόπινγκ στην Αρση Βαρών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ τόνισε ότι "'επρεπε να υπάρχει περισσότερη προσοχή ιδίως μετά τα γεγονότα που είχαμε με τους δύο πρωταθλητές μας, τον Κεντέρη και τη Θάνου".

    "Νομίζω ότι πέρα από τους άμεσους πρωταγωνιστές οι οποίοι πρέπει να ελεγχθούν, πρέπει να ελεγχθεί και το Υπουργείο Πολιτισμού, διότι θεωρώ πως η προσοχή δεν ήταν αυτή που θα έπρεπε να είναι, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν μπορεί να δοξάζεται η χώρα με τη φλόγα και να καταστρέφεται αυτή η εικόνα επειδή κάποιοι δεν κάνανε σωστά τη δουλειά τους", ανέφερε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    [03] Τα πρώτα αποτελέσματα

    Στις κάλπες προσήλθαν χθες οι φοιτητές και σπουδαστές για να εκλέξουν τα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους.

    Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που έχουν ανακοινώσει χωριστά οι φοιτητικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρώτη δύναμη αναδεικνύεται για 22η συνεχή χρονιά η ΔΑΠ που πρόσκειται στη ΝΔ. Τα τελικά αποτελέσματα στις μεγάλες σχολές της Αθήνας και της περιφέρειας, αναμένονται το μεσημέρι.

    Αυξημένη ήταν φέτος η συμμετοχή με το ποσοστό να φτάνει το 70%.

    Αποτελέσματα από τη ΔΑΠ

    Για 22η χρονιά η ΔΑΠ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη με αύξηση του ποσοστού της κατά 0,84% σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της παράταξης, με βάση στοιχεία σε 41 από 208 συλλόγους. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΑΠ, η ΠΑΣΠ χάνει 4%, η ΑΑΕΚ χάνει 0,94% από τις περσινές εκλογές, η Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) αυξάνει κατά 1,09% τις δυνάμεις της, ενώ η Αριστερή Ενότητα (ΣΥΝ) αυξάνει, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, κατά 2,17% τις δυνάμεις της.

    Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου σε δήλωσή του ανέφερε ότι ήταν οριακά αυξημένη σε σχέση με τα περσινά επίπεδα η συμμετοχή και εξήρε το ήπιο κλίμα που αναδεικνύει την έντονη διάθεση των νέων για συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν το μέλλον τους. Όσον αφορά τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, έκανε την εκτίμηση ότι για μια ακόμη φορά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διατηρεί με ασφάλεια στο απόλυτο τις δυνάμεις της καταγράφοντας μέχρι στιγμής και αύξηση (σύμφωνα με τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα σε 40 σχολές) και διατηρεί την πρώτη θέση αυξάνοντας σημαντικά τη διαφορά της από την ΠΑΣΠ και τις υπόλοιπες παρατάξεις. "Εδραιώνουμε την κυριαρχία μας στο Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ - δήλωσε ο κ. Παπανικολάου - και επιβεβαιώνεται η επικράτηση των ιδεών μας στη νέα γενιά. Για μια ακόμη χρονιά οι φοιτητές και οι σπουδαστές αναδεικνύουν με την ψήφο τους το έργο της παράταξής μας και επιβραβεύουν τη συνεχή και υπεύθυνη παρουσία μας στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Το συνολικό πολιτικό μήνυμα που εξάγεται από τις φοιτητικές εκλογές - αναφέρει ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ - είναι κατά πρώτο λόγο η στήριξη των μεταρρυθμίσεων και η απαίτηση για την προώθησή τους με πιο τολμηρά και αποφασιστικά βήματα. Οι φοιτητές, οι οποίοι με την παρουσία τους πέρυσι στήριξαν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, φέτος επανέρχονται και απαιτούν την υλοποίηση της αξιολόγησης σε όλες τις σχολές της χώρας".

    Η φετινή ψήφος, σημειώνει ο κ. Παπανικολάου, διέψευσε για άλλη μια φορά όλους εκείνους, ξένους προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που μιλούσαν για αποδοκιμασία των φοιτητών, για σύνδεση της ψήφου τους με θέματα ξένα προς τα πανεπιστημιακά, για επηρεασμό των φοιτητών από μόδες και επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η ψήφος των φοιτητών, προσθέτει, έχει πρώτα από όλα κριτήρια ακαδημαϊκά. Οι φοιτητές κρίνουν και επιβραβεύουν τη σταθερή παρουσία, τη συνεπή υπεράσπιση των συμφερόντων της πανεπιστημιακής κοινότητας, τη σταθερότητα στις αρχές και τις ιδέες μας. Οι φοιτητές για 22 χρόνια δημιουργούν το μόνο πραγματικό και διαχρονικό φαινόμενο της νέας γενιάς, τον κοινό τόπο των νέων πολιτών του τόπου μας: τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

    Ο κ. Παπανικολάου κάλεσε για άλλη μια φορά τις υπόλοιπες παρατάξεις να δεσμευτούν για τη διενέργεια πανσπουδαστικού συνεδρίου, προκειμένου να αποκτήσει και πάλι το φοιτητικό κίνημα αιρετή ηγεσία. Ευχαρίστησε, τέλος, τους φοιτητές και σπουδαστές όλης της χώρας για την προσέλευση στις εκλογές και την εμπιστοσύνη τους στη ΔΑΠ, υποσχόμενος ότι η παράταξη θα καταβάλει όλες τις δυνάμεις της για να ανταποκριθεί με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις των νέων του τόπου μας.

    "Με την ψήφο τους οι φοιτητές αποδεικνύουν και πάλι ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι η δική τους παράταξη", δήλωσε ο γραμματέας της ΔΑΠ στο πανεπιστήμιο, Εμμανουήλ Κασελάκης. "Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, αφενός με τη μαζική τους συμμετοχή, αφετέρου μέχρι τώρα διαφαινόμενη αύξηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ επιβραβεύουν τις προσπάθειες μας για το ελληνικό πανεπιστήμιο και τη συνεπή προσήλωσή μας στα συμφέροντά τους. Με αφορμή τα αποτελέσματα και τη νέα νίκη της ΔΑΠ θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της παράταξής μας, κατέληξε, που όλη τη χρονιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την προώθηση των αξιών μας, των αρχών και των ιδεών μας, καθώς, επίσης, και όλους τους φοιτητές που μας ενίσχυσαν με την ψήφο τους".

    Στα γραφεία της ΟΝΝΕΔ προσήλθαν αργά απόψε το βράδυ προσήλθαν μετά την ανακοίνωση των πρώτων συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων ο υπουργός εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργος Βουλγαράκης, καθώς και ο γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Τα αποτελέσματα σε 41 από 208 Συλλόγους, όπως τα ανακοίνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχουν εως εξής:

    2008 2007 ΔΙΑΦΟΡΑ

    Παράταξη Ψήφοι Ποσ.(%) Ψήφοι Ποσ.(%) Ψήφοι Ποσ.(%)

    ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 3277 40,12% 3088 39,29% 189 0,84%

    ΠΑΣΠ 1894 23,19% 2137 27,19% -243 -4,00%

    ΕΑΑΚ 548 6,71% 601 7,65% -53 -0,94%

    ΠΚΣ 1384 16,95% 1246 15,85% 138 1,09%

    ΑΓ. ΚΙΝ. 0 0,00% 2 0,03% -2 -0,03%

    ΑΡ. ΕΝ. 362 4,43% 178 2,26% 184 2,17%

    ΠΡ. ΓΕΝ. 32 0,39% 54 0,69% -22 -0,30%

    ΑΡ. ΣΧΗΜΑ 0 0,00% 22 0,28% -22 -0,28%

    ΦΟΣ 8 0,10% 0 0,00% 8 0,10%

    ΔΙΑΦ. 566 6,93% 379 4,82% 187 2,11%

    2008 2007

    Ψήφισαν 8426 8121

    Εγκυρα 8167 7860

    Λευκά 96 153

    Αποτελέσματα από την ΠΑΣΠ

    Από την επαρχία προέρχονται τα πρώτα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, που έδωσε στη δημοσιότητα το συντονιστικό όργανο της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης στα ΑΕΙ.

    Σύμφωνα με τον Κώστα Τσουκαλά, μέλος του συντονιστικού της ΠΑΣΠ και γραμματέα της Παράταξης στη Νομική, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων σε 35 σχολές της επαρχίας, αναδεικνύει πρώτη δύναμη την ΠΑΣΠ με ποσοστό 35% και ακολουθούν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ με 30%, η ΠΣΚ με 16% και η Αριστερή Ενότητα με 6%.

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν βιώνει τις καλύτερες στιγμές του, αλλά η νεολαία του έχει δυναμική, που θα αναδειχθεί μέσα από τις φοιτητικές εκλογές. Στην Αθήνα, η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες υπήρξε εντυπωσιακή, γεγονός, που μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι η νεολαία δεν είναι αδιάφορη στα πολιτικά πράγματα».

    Κατά τις εκτιμήσεις των φοιτητικών παρατάξεων, τα τελικά αποτελέσματα στις μεγάλες σχολές της Αθήνας και της περιφέρειας, δεν αναμένονται νωρίτερα από το μεσημέρι.

    Αποτελέσματα από την "Αριστερή Ενότητα"

    Άνοδο κατά 3% τουλάχιστον, αναμένει από τις φετινές φοιτητικές εκλογές η «Αριστερή Ενότητα» που πρωτοεμφανίσθηκε πέρσι, μετά από απόφαση των μελών του ΔΙΚΤΥΟΥ (ΣΥΝ), της ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας) και ανεξάρτητων σχημάτων να κατεβάσουν κοινό ψηφοδέλτιο.

    Το ποσοστό αυτό που μπορεί τελικά να αγγίξει το 9%, κερδίζει μέχρι τώρα η «Αριστερή Ενότητα» σε 153 από τις 194 σχολές των ΑΕΙ σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε η συγκεκριμένη φοιτητική παράταξη. Όμως οι νεολαίοι του Συνασπισμού εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι, καθώς μέχρι τώρα έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι στις μικρότερες σχολές.

    Φέτος η παράταξη «κατέβασε» ψηφοδέλτια σε 30% περισσότερες σχολές ΑΕΙ συγκριτικά με πέρσι. Καλύτερα αποτελέσματα αναμένονται - σύμφωνα με τα λεγόμενα εκπροσώπων της «Αριστερής Ενότητας» - και στα ΤΕΙ όπου φέτος η «Αριστερή Ενότητα» κατέβασε συνδυασμούς σε 46 από τις 69 σχολές. Πέρσι, ο συνδυασμός είχε καταφέρει να πάρει το 2,11% των ψήφων στα ΤΕΙ.

    Οι φοιτητές μιλούν για συνέχιση του κινήματος του άρθρου 16 του Συντάγματος (που αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Παιδεία) και αναφέρονται στις περσινές κινητοποιήσεις «ως τη μεγαλύτερη νίκη της νεολαίας μεταπολιτευτικά». Με συνθήματα όπως «Διαλέγουμε αυτή τη ζωή; Διαλέγουμε αυτό το μέλλον;», «Η έφοδος στον ουρανό ξεκινάει από τη διεκδίκηση του αυτονόητου», «Ήρθε η ώρα να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας» η παράταξη έθεσε ως προμετωπίδα κοινωνικά ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, την ανατροπή του Νόμου-Πλαίσιο κλπ.

    Το κλίμα των εκλογών

    Στη Νομική Σχολή Αθηνών δεκάδες φοιτητές πηγαινοέρχονταν. Τα μεγάφωνα στη διαπασών, με σύγχρονη μουσική και μοντέρνα τραγούδια. Τα τραπεζάκια με το έντυπο υλικό των παρατάξεων ήταν γεμάτα. "Πηγαδάκια" φοιτητών. Συζητήσεις. Ολα έδειχναν ότι σήμερα ήταν ξεχωριστή ημέρα για τους φοιτητές, που ψήφισαν για την ανάδειξη των αντιπροσώπων τους στα συμβούλια των σχολών τους.

    Εξω από το αμφιθέατρο του πρώτου ορόφου μια ομάδα φοιτητών ήταν γύρω από το τραπεζάκι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που για 21 χρόνια έρχεται πρώτη στις εκλογές τόσο στα Πανεπιστήμια, όσο και στα ΤΕΙ. Η Αναστασία Χρόνη μίλησε στους δημοσιογράφους για τις εκλογές και ανέφερε ότι οι φοιτητές με την ψήφο τους θα δείξουν ποια παράταξη προτιμούν με βάση την παρουσία και το έργο της στις σχολές. Γι' αυτό, άλλωστε, φιλοδοξεί όχι μόνον να κατακτήσει η ΔΑΠ για άλλη μια χρονιά την "πρωτιά" αλλά και να αυξήσει τα ποσοστά της.

    Η προσέλευση στο αμφιθέατρο ήταν κανονική, όπως λένε οι φοιτητές. Οπως ακριβώς και τα προηγούμενα χρόνια την ίδια ώρα. Αλλωστε, οι περισσότεροι φοιτητές πηγαίνουν να ψηφίσουν από το μεσημέρι και μετά, ενώ το πρωί πηγαίνουν συνήθως όσοι εργάζονται. Η αγωνία πάντως όλων των παρατάξεων ήταν η προσέλευση και γι' αυτή αγωνίστηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες.

    Στο "τραπεζάκι" της ΠΑΣΠ, ο Αναστάσιος Σκλάβος, πιστεύει ότι η παράταξη του θα "εισπράξει" και φέτος ανοδικά ποσοστά με τα οποία οι φοιτητές, όπως λέει, θα στείλουν το μήνυμά τους για το ποια κατάσταση θέλουν στα πανεπιστήμια αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Οσο για τα όσα λέγονται περί ανόδου του "Δικτύου" που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, ο φοιτητής εύχεται να υπάρχει άνοδος σε όλες τις αριστερές παρατάξεις, γιατί, όπως λέει, "και εμείς αριστεροί είμαστε".

    Λίγο πιο πέρα, εκπρόσωποι του "Δικτύου", η παράταξη που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Φώτης Παλαμιώτης έχει ακούσει αυτά που λέγονται περί προσδοκιών ανόδου και στα πανεπιστήμια, λόγω της ανόδου των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα. Ωστόσο, κατά τον φοιτητή, η δουλειά που γίνεται στα πανεπιστήμια έχει μεγάλη σημασία.

    Με τον εκπρόσωπο της "Πανσπουδαστικής" συζητήσαμε το θέμα της μη έκδοσης κοινών αποτελεσμάτων. Ο Χρήστος Σαλάμης αποδέχεται ότι υπάρχει αυτό το φαινόμενο, αν και η παράταξή του, όπως λέει, έχει κάνει πολλές προσπάθειες να εξαλειφθεί.

    Στο "τραπεζάκι" της "Γένοβα" ο Κώστας Τόδουλος, μιλάει για τη συνεργασία της Κίνησης με την Ενιαία Αριστερή Ανεξάρτητη Κίνηση (ΕΑΑΚ) και πιστεύει ότι η ενότητα αυτή θα έχει αντανάκλαση και στο αποτέλεσμα των εκλογών.

    Οι κάλπες έκλεισαν με τη δύση του ηλίου.

    [04] Διάσωση θεσσαλικού αλόγου

    Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που ο Δημήτρης Δήμος, απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, έκανε το παιδικό του όνειρο πραγματικότητα? Σε μια καταπράσινη περιοχή στην Αύρα Καλαμπάκας στο νομό Τρικάλων δημιούργησε το δικό του αγρόκτημα, όπου εκτός από σπάνιες φυλές αγελάδων, προβάτων και άλλων οικόσιτων ζώων εκτρέφει και 60 περίπου άλογα της Ελληνικής θεσσαλικής φυλής.

    «Από 6.000 χρόνια π.Χ. ως τα Ομηρικά χρόνια, καθώς και τα μετέπειτα αρχαία κείμενα, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που αναφέρονται στον 8ο αιώνα π.Χ., τα θεσσαλικά άλογα, στα οποία περιλαμβάνονται και τα άλογα που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στην Τρίκκη (σημερινά Τρίκαλα), κάλπαζαν ελεύθερα μέσα στο θεσσαλικό κάμπο καθώς και στις γύρω πλαγιές των βουνών και θαυμάζονταν από τους κατοίκους της περιοχής για την περηφάνεια τους, το παράστημα τους και την ταχύτητα τους, για να προσθέσει:

    « Κυρίως χρησιμοποιούνταν για ίππευση και όχι για γεωργικές εργασίες. Στη γεωργία χρησιμοποιήθηκαν αργότερα σε ελαφρά μορφή».

    Σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα άλογα της ελληνικής θεσσαλικής φυλής σε ολόκληρη τη Θεσσαλία φτάνουν τα 450, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συμπεριέλαβε στη λίστα με τα υπό εξαφάνιση ζώα και τα άλογα της συγκεκριμένης φυλής. Μια σημαντική εξέλιξη στην προστασία αυτής της φυλής είναι και η ίδρυση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Θεσσαλών Φίλιππος Ένωσις», όπου οι βασικοί σκοποί της εταιρείας είναι η συνδυασμένη μελέτη και έρευνα των προβλημάτων που οδηγούν στη μείωση του πληθυσμού των αυτοχθόνων φυλών ίππων Θεσσαλίας, η χαρτογράφηση και καταγραφή των πληθυσμών των αυτοχθόνων φυλών ίππων σε όλη τη χώρα, η δημιουργία μητρώων καταγραφής των πληθυσμών και των χαρακτηριστικών των φυλών σε όλη τη χώρα? Επίσης στους σκοπούς εντάσσεται και η συλλογή και τήρηση των στοιχείων σήμανσης και ιδιοκτησίας, η τήρηση γενεαλογικών βιβλίων των ίππων των αυτοχθόνων φυλών, ο έλεγχος των αποδόσεων, η γενετική βελτίωση της φυλής με σκοπό τη διατήρηση των φυλετικών χαρακτηριστικών της και η ενίσχυση της σχετικής έρευνας.

    Οι ιδιοκτήτες των θεσσαλικών αλόγων, σύμφωνα με τον κ. Δήμο φτάνουν σήμερα στους 110 σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, ενώ για τα χαρακτηριστικά του θεσσαλικού αλόγου ο ίδιος αναφέρει:

    «Το άλογο της θεσσαλικής φυλής ανήκει στους μικρόσωμους ίππους. Έχει χαρακτηριστικά ανατολικών φυλών, αφού σ' εκείνες τις πανάρχαιες φυλές έχει τις ρίζες του. Έτσι το ύψος του είναι περίπου 130-140 εκατοστά.

    Από άποψη χρώματος θα λέγαμε ότι το κλασσικό χρώμα του θεσσαλικού αλόγου ήταν φαιό. Επίσης δεν ξεχνούμε τους χαρακτηρισμούς που αποδόθηκαν στους Θεσσαλούς ως "ασπρο-αλογάδες" (Ridgeway, 1905). Άρα πρέπει να υπήρχαν πολλά άτομα λευκού χρώματος. Δεν αποκλείεται όμως να υπήρχαν και άλογα με πιο σκούρα χρώματα, όπως το ορφνό, ένα χρώμα το οποίο συναντήσαμε συχνά κατά τη διάρκεια της περιοδείας μας στο Νομό Τρικάλων.

    Το θεσσαλικό άλογο παρουσιάζει ισχυρά άκρα, στα οποία δίδονταν ιδιαίτερη προσοχή, βραχείς κανόνες, ουρά και χαίτη αρκετά μακριές, τράχηλο πολύ καλά προσαρμοσμένο στο υπόλοιπο σώμα». Στους στόχους πάντως της νεοσύστατης εταιρείας «Θεσσαλών Φίλιππος Ένωσις», καταλήγει ο κ. Δήμος είναι να βοηθήσει κυρίως ηλικιωμένους ιδιοκτήτες αλόγων της Θεσσαλικής φυλής, οι οποίοι τα διατηρούν μόνο και μόνο από αγάπη προς αυτά και δεν διαθέτουν την αναγκαία οικονομική δυνατότητα, δίνοντας ζωοτροφές ώστε να διατηρηθούν στη ζωή.

    [05] Σύγχυση και αυστηρά μέτρα

    Σύγχυση επικράτησε στο Σαν Φρανσίσκο αναφορικά με την πορεία που θα ακολουθούσε η ολυμπιακή φλόγα, καθώς οι διοργανωτές άλλαξαν τα αρχικά σχέδια την τελευταία στιγμή για να μην περάσει η λαμπαδηδρομία από την διαδρομή όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές.

    Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος πήρε τη δάδα και άρχισε να τρέχει περικυκλωμένος από Κινέζους αστυνομικούς. Όμως ξαφνικά ο λαμπαδηδρόμος και η συνοδεία του εξαφανίστηκαν καθώς μπήκαν σε μία τεράστια αποθήκη που βρίσκεται στην παραλία του Σαν Φρανσίσκο.

    Επρόκειτο για σχέδιο των αρχών για να αποφευχθούν τα επεισόδια.

    Έτσι, αυτό που οι διοργανωτές της Ολυμπιάδας του Πεκίνου αποκαλούν "ταξίδι αρμονίας", μετατράπηκε σε μυστήριο της χαμένης φλόγας.

    Οι Αμερικανοί διοργανωτές της λαμπαδηδρομίας ήθελαν να αποφύγουν σκηνές ανάλογες με εκείνες που εκτυλίχθηκαν στο Λονδίνο και το Παρίσι, με αφορμή την κατάσταση στο Θιβέτ και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα.

    Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Γκέιβιν Νιούσομ δήλωσε ότι ήταν απαραίτητη η αλλαγή της διαδρομής που θα ακολουθούσε η λαμπαδηδρομία την τελευταία στιγμή, για να μην ακυρωθεί όλη η εκδήλωση εξαιτίας των φόβων για τη δημόσια ασφάλεια. "Εκτιμήσαμε την κατάσταση και νιώσαμε ότι δεν θα μπορούσαμε να διασφαλίσουμε τη δάδα και να προστατέψουμε τους διαδηλωτές, όπως θα θέλαμε", δήλωσε ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο.

    Μετά την εξαφάνιση της φλόγας, εμφανίστηκαν τζετ σκι και πλοιάρια της ακτοφυλακής στην παραλία του Σαν Φρανσίσκο, με αποτέλεσμα να κυκλοφορήσει η φήμη ότι η φλόγα θα μεταφερόταν από την θάλασσα.

    Μία ώρα αφότου η φλόγα εξαφανίστηκε, ο λαμπαδηδρόμος με τη δάδα επανεμφανίστηκε σε μία κεντρική οδική αρτηρία, τρία χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου θα έπρεπε να βρίσκεται. Επικράτησε σύγχυση και οι συγκεντρωθέντες δεν ήξεραν προς τα που να κινηθούν.

    "Είναι δειλία. Εάν δεν μπορούν να μεταφέρουν τη δάδα μέσα στην πόλη, αυτό σημαίνει ότι κανένας δεν υποστηρίζει τους αγώνες", δήλωσε ένας 30χρονος από την Καλιφόρνια, που κρατούσε μία σημαία του Θιβέτ.

    "Νομίζω μας ξεγέλασαν, διότι η σημασία της λαμπαδηδρομίας είναι να δείξουμε σε όλο τον κόσμο ότι η χώρα μας φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς", δήλωσε ένας άλλος κάτοικος του Σαν Φρανσίσκο, κινεζικής καταγωγής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 10 April 2008 - 6:30:32 UTC