Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επετεύχθη ο διπλωματικός στόχος"
  • [02] "Δημιουργία ισχυρού εθνικού μετώπου"
  • [03] ΚΚΕ για την ευρωσυνθήκη
  • [04] Περιοδεία Τσίπρα στην Μακεδονία
  • [05] Στη Λευκωσία ο Γ.Καρατζαφέρης
  • [06] Ποδηλατοδρομία διαμαρτυρίας
  • [07] Τελεσίγραφο Microsoft στη Yahoo!
  • [08] Μικρές προσδοκίες για συμφωνία

  • [01] "Επετεύχθη ο διπλωματικός στόχος"

    Για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ θα ενημερώσει αύριο το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα, θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Χρήστο Φώλια.

    Την προσεχή Πέμπτη θα διεξαχθεί στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κατόπιν σχετικού αιτήματος του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Κ.Καραμανλής για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει σε ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ όσο υπάρχει η εκκρεμότητα της ονομασίας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά τη συνέντευξη που έδωσε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει "μία καθαρή σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις".

    Ο Κ.Καραμανλής ανέφερε ότι δεν υπάρχει βαρύ κλίμα στις σχέσεις της χώρας μας με τις ΗΠΑ και ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    "Με τις ΗΠΑ έχουμε συμμαχική σχέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ταυτιζόμαστε. Στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφές ότι υπήρχε διαφορά απόψεων. Εμείς ακολουθήσαμε τις δικές μας απόψεις και προβάλλαμε βέτο. Δεν βλέπω σκιές στις διμερείς σχέσεις".

    Επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της χώρας μας ότι "επιδιώκει μία καθαρή σύνθετη ονομασία που θα ισχύει έναντι όλων".

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι "δεν βλέπει πρόβλημα αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή από το βέτο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ" και πρόσθεσε ότι "πιστεύω πως σύντομα θα είναι ώριμες οι συνθήκες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης".

    Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αντιπαλότητας, από την πλευρά της χώρας μας, έναντι των Σκοπίων και επανέλαβε ότι εμείς θέλουμε να τους στηρίξουμε στην ευρωατλαντική τους προοπτική. Πρέπει, όμως, προηγουμένως να λυθεί η εκκρεμότητα της ονομασίας. Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων είναι γνωστό, εμείς έχουμε διανύσει τη μισή απόσταση και μένει στην ΠΓΔΜ να κάνει τα βήματα που της αναλογούν".

    Η Ελλάδα είναι υπέρ της σταδιακής ενσωμάτωσης των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους Ευρωατλαντικούς θεσμούς, εφόσον, όμως, καλύπτουν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.

    Αναφερόμενος στις χώρες Αλβανία, Κροατία και ΠΓΔΜ ο κ. Καραμανλής ανέφερε:

    "Χαιρόμαστε που μπορούμε να απευθύνουμε πρόσκληση για ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις δύο πρώτες χώρες, οι οποίες έκαναν σημαντικές προσπάθειες. Έχουμε επενδύσει στην Ευρωατλαντική προοπτική τους για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής. Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο και για την ΠΓΔΜ, καθώς δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε την έγκρισή μας όσο υπάρχει το πρόβλημα της ονομασίας".

    Η ΠΓΔΜ, συνέχισε ο πρωθυπουργός, δεν εκπληρώνει το κριτήριο της καλής γειτονίας που είναι και προϋπόθεση της Συμμαχίας. Ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι οι νέες χώρες θα πρέπει, πριν ενταχθούν, να έχουν επιλύσει τις εδαφικές διαφορές, ή τις διαφορές αλυτρωτικού χαρακτήρα με άλλα μέλη.

    Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της χώρας μας όταν τεθεί το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ το Σεπτέμβριο και αν υπάρχει χρόνος να έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση μέχρι τότε, ο κ. Καραμανλής ανέφερε: "Θεωρώ ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για εξεύρεση λύσης. Στο θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων η στάση της χώρας μας ήταν, είναι και θα παραμείνει συνεπής".

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην Σύνοδο Κορυφής επετεύχθη ο διπλωματικός στόχος, το βέτο είναι ένα εργαλείο που μπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος. Ο απώτερος στόχος είναι η αμοιβαία αποδεκτή ονομασία. Από τα θετικά της Συνόδου Κορυφής είναι η κατανόηση του προβλήματος με την ονομασία της ΠΓΔΜ στις πραγματικές του διαστάσεις από όλους, κάτι που δεν είχε επιτευχθεί τα προηγούμενα 17 χρόνια.

    Ο Κώστας Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι δεν είμαστε απομονωμένοι και ότι αντίθετα είχαμε υποστήριξη από αρκετές χώρες, καθώς επίσης ότι κατά την διάρκεια της Συνόδου διευρύνθηκε το πεδίο κατανόησης των ελληνικών θέσεων.

    Ο πρωθυπουργος αναφέρθηκε και στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και Γεωργία, λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στην συμμαχία αν θα κάνει νέα μέλη, αρκεί να υπάρχει η βούληση του ιδίου και να πληροί τα κριτήρια.

    Για το θέμα του Αφγανιστάν που επίσης συζητήθηκε στην σύνοδο κορυφής, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι η χώρα μας συμμετέχει στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και μπορεί να αυξήσει την συμβολή της στην προσπάθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής.

    Για την Ρωσία, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η συνεργασία ΝΑΤΟ και Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική για την διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια. Σημείωσε δε ότι ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει και ότι ΝΑΤΟ και Ρωσία έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις.

    Ομίλια κ.Μπακογιάννη για ΠΓΔΜ και προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

    Θετικό μήνυμα φιλίας και συνεργασίας προς την ΠΓΔΜ για ένα κοινό μέλλον στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μετά την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, απηύθυνε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας το Σάββατο στο συνέδριο Νεολαίας των χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της ΕΕ, που φιλοξενείται από την ΟΝΝΕΔ, στην Αθήνα.

    Οταν η λύση στο ζήτημα της ονομασίας βρεθεί, είπε η κα Μπακογιάννη, με ιδιαίτερη ικανοποίηση θα τους καλωσορίσουμε ως συμμάχους, με αποφασιστικότητα και θέρμη θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειές τους για ένταξη και στην ΕΕ. Αυτό είναι το θετικό μήνυμα που θέλω να στείλω από δω, από το σύνεδριό σας, σήμερα, προς τους γείτονές μας. Είναι ένα μήνυμα φιλίας, συνεργασίας προς ένα κοινό μέλλον. Παραμένω αισιόδοξη ότι θα εισακουστεί.

    Ερχόμενη κατευθείαν από το Βουκουρέστι στο Ζάππειο, η υπουργός Εξωτερικών ανέλυσε στους συνέδρους τις αρχές και τις αξίες που ώθησαν την Ελλάδα να κρατήσει αρνητική στάση στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και να μη συναινέσει στην αποστολή πρόσκλησης για ένταξη στην ΠΓΔΜ, αφού δεν υπήρχε κοινά αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας.

    "Πρόκειται είπε, για ένα ουσιαστικό, σύγχρονο διεθνές ζήτημα. Ενα ζήτημα που επηρεάζει την περιφερειακή σταθερότητα που αφορά στην έμπρακτη επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας. Στοιχεία που αποτελούν το αυτονόητο θεμέλιο για την οικοδόμηση συμμαχικών ή στενών εταιρικών σχέσεων. Αυτή είναι η συμμαχική σχέση που υιοθετήθηκε από τα μέλη του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι".

    Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ωστόσο, ότι η εξέλιξη αυτή σε καμιά περίπτωση δεν κάμπτει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να συνεχίσει άμεσα και εντατικά τις διαπραγματεύσεις.

    Αναφερόμενη στο θέμα του συνεδρίου "η πορεία των δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη", σημείωσε ότι "το μέλλον που οραματιζόμαστε και στο οποίο στοχεύει η πολιτική μας είναι σε κάποια χρόνια από σήμερα η άλλοτε ταραχώδης περιοχή των Βαλκανίων να αποτελεί μια σταθερή και ραγδαία αναπτυσσόμενη ευρωπαϊκή περιφέρεια".

    "Ολόκληρη η περιοχή των Βαλκανίων, τόνισε, έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά προς τον ευρωπαϊκό δρόμο σταθερότητας και ανάπτυξης και τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά. Αρκεί να κοιτάξει κανείς το παράδειγμα της Σλοβενίας, που έχει αυτή τη στιγμή την ευθύνη της Προεδρίας της ΕΕ και η οποία εντάχθηκε στην Ενωση μόλις το 2004. Η Κροατία προχωρά σταθερά στο δρόμο της προς την Ευρώπη, ενώ προχθές στο Βουκουρέστι την καλωσορίσαμε στην ευρωατλαντική οικογένεια, προσκαλώντας την για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Προς μεγάλη ικανοποίηση της Ελλάδας το ίδιο συνέβη και με την Αλβανία. Παράλληλα, τόσο η χώρα αυτή όσο και το Μαυροβούνιο αλλά και η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχουν υπογράψει συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης με την ΕΕ. Ευελπιστούμε ότι αντίστοιχη συμφωνία θα υπογράψει σύντομα και η Σερβία, την οποία θεωρούμε παράγοντα κλειδί για τη σταθερότητα της περιοχής.

    Η κα Μπακογιάννη μίλησε για τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας στην έμπρακτη υποστήριξη της ευρωπαϊκής, ευρωατλαντικής προοπτικής όλων των χωρών της περιοχής μας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην "ατζέντα της Θεσσαλονίκης", έναν οδικό χάρτη που υιοθετήθηκε το 2003 και έχει επιδράσει ήδη καταλυτικά, οριοθετώντας τη διαδικασία προσέγγισης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ. Αναφέρθηκε επίσης στη νέα πρωτοβουλία της Ελλάδας, τον περασμένο Νοέμβριο, μια πρόταση πέντε σημείων για να δοθεί νέα πνοή στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών αυτών. "Στόχος της πρωτοβουλίας μας αυτής ,είπε η υπουργός Εξωτερικών, που έγινε θετικά δεκτή από τους εταίρους μας ήταν να επιβεβαιώσει η Ευρώπη ότι το μέλλον των χωρών των δυτικων Βαλκανίων ανήκει στους κόλπους της, εμφυσώντας νέο ενθουσιασμό και επιθυμία στους λαούς και τις κυβερνήσεις των χωρών για να μπορέσουν να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις".

    [02] "Δημιουργία ισχυρού εθνικού μετώπου"

    Τα μέλη της "σκιώδους κυβέρνησης" στη Βουλή, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο κ.Γ.Παπανδρέου. Αύριο, θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΠΑΣΠ στη Νομική.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε συνέντευξή του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, τονίζει ότι ο διπλωματικός πόλεμος για την ονομασία της ΠΓΔΜ δεν έχει ακόμα κριθεί και χαρακτηρίζει αμυντική κίνηση την άσκηση βέτο στο ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να συμβάλει ενεργά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων.

    Παράλληλα, εμφανίζεται ανοικτός στην προοπτική συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας την ευχή "ο τελευταίος να συνέλθει γρήγορα από τον ίλιγγο".

    Γ.Παπανδρέου για σύνοδο του ΝΑΤΟ και ΠΓΔΜ

    "Στο Βουκουρέστι αποτρέψαμε μια αρνητική εξέλιξη για τα εθνικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα ήταν αναγκασμένη να αμυνθεί και το έκανε. Εμείς, όπως πάντα, κάναμε το καθήκον μας, όπως στο Βουκουρέστι το έκανε και η κυβέρνηση", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, χάραξε έγκαιρα και επέμεινε στην "κόκκινη γραμμή" που έγινε κτήμα του ελληνικού λαού και με τη στάση και τις πράξεις του ενδυνάμωσε μέχρι την τελευταία στιγμή τη φωνή της Ελλάδας προς κάθε κατεύθυνση, συμβάλλοντας καθοριστικά στη δημιουργία ενός ισχυρού εθνικού μετώπου.

    "Διαμορφώσαμε ένα μέτωπο που βοήθησε την Ελλάδα στην κρίσιμη ώρα του Βουκουρεστίου, αυτό πράξαμε και αυτό θα πράττουμε", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως ο στόχος δεν ήταν το βέτο, αλλά ήταν και είναι η λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως και η ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή τα οποία αποτελούν και το συμφέρον της Ελλάδος.

    "Οι διαπραγματεύσεις, πάντα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, πρέπει να συνεχιστούν με σοβαρότητα, αποφασιστικότητα, υπευθυνότητα και καθαρά μηνύματα προς όλους", είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει τις δικές του θετικές πρωτοβουλίες προς κάθε κατεύθυνση.

    "Προς τους φίλους γείτονές μας επαναλαμβάνω αυτό που έχω τονίσει σε κάθε μας συνάντηση από τις πολλές που είχα μαζί τους: η Ελλάδα επιθυμεί τη συνεννόηση και επιθυμεί να είναι ακόμα και το όχημα για την ένταξη της γείτονός μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ακριβώς όπως πράξαμε και για την ένταξη άλλων βαλκανικών χωρών σε αυτούς τους Οργανισμούς", υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Και επεσήμανε ότι "μοιραζόμαστε ένα κοινό μέλλον και κοινό όραμα στα Βαλκάνια, ένα μέλλον ειρήνης, ανάπτυξης και σταθερότητας στην περιοχή και σε αυτό το δρόμο μπορούμε και οφείλουμε όλοι να πορευτούμε".

    [03] ΚΚΕ για την ευρωσυνθήκη

    Την Ξάνθη και την Καβάλα θα επισκεφθεί σήμερα η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στις 11 το πρωί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην Ξάνθη.

    Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί Μουσείο Καπνού, στην Καβάλα και το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    Αύριο το απόγευμα η κ.Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση για την «ευρωσυνθήκη», τις συνέπειες που θα έχει σε βάρος της ζωής του λαού και της νεολαίας, καθώς και για την αναγκαία συσπείρωση δυνάμεων και οργάνωση της λαϊκής πάλης, που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ.

    Στη συζήτηση θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι μαζικών και κοινωνικών φορέων. Επίσης, εκπροσωπώντας το ΚΚ Τουρκίας, θα μιλήσει ο Μεχμέτ Κουζουγκίλ, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας και ο Γκάρεθ Μούρφι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιρλανδίας.

    ΚΚΕ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

    Οι κυβερνητικοί διθύραμβοι για το αποτέλεσμα της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είναι χίμαιρες. Επιδιώκουν να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία. Οι αποφάσεις της Συνόδου οδηγούν σε μια πιο επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς των Βαλκανίων, της Ευρώπης και των λαών γενικότερα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Κάνει λόγο για "δειλό διαδικαστικό βέτο της κυβέρνησης στην ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ για το όνομα" και την κατηγορεί ότι "συντάχθηκε και συμφώνησε πλήρως σε όλες τις επιθετικές αποφάσεις για τη δράση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και γενικότερα".

    Αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με το ΚΚΕ "μια και μόνη είναι η συμφέρουσα λύση για τους λαούς της Ελλάδας και της FYROM: Συμφωνία για κοινά αποδεκτή λύση ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό, μακριά από εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς που διαιρούν του λαούς".

    Η απόφαση της Συνόδου να εγκαταστήσει το ΝΑΤΟ τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη δημιουργεί νέους τεράστιους κινδύνους για τους λαούς, συνεχίζει η ανακοίνωση, καθώς "θα οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και θα δώσει νέα ώθηση στο κυνήγι των εξοπλισμών".

    Το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό "να καταγγείλει αυτές τις εξελίξεις, να καταδικάσει τη θέση της κυβέρνησης και να παλέψει να μην συνεχιστεί η συμμετοχή της Ελλάδας στα ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα κατοχής σε Κόσσοβο και Αφγανιστάν. Να μην αναγνωριστεί το Κόσσοβο".

    Η ειρήνη, τα σταθερά σύνορα και η προστασία της κυριαρχίας επιβάλει την κοινή πάλη των λαών κατά των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και του κεφαλαίου που διαιρούν τους λαούς για να τους εκμεταλλεύονται και να τους καταδυναστεύουν, καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] Περιοδεία Τσίπρα στην Μακεδονία

    Με την ομιλία του σε συγκέντρωση στο «Ιβανώφειο» αθλητικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην οποία θα παρευρεθεί και ο Λεωνίδας Κύρκος, ολοκληρώνει σήμερα την τριήμερη περιοδεία του στην Κεντρική Μακεδονία ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλέξης Τσίπρας.

    "Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον αθλητισμό γνώριζαν από πολλά χρόνια ότι υπάρχει ζήτημα ντόπινγκ. Ομως η ελληνική κοινωνία δεν το γνώριζε, παραμυθιάζοταν και σήμερα βρίσκεται σχεδόν σοκαρισμένη", δήλωσε ο κ.Τσίπρας αναφερόμενος στο θέμα του ντόπινγκ.

    Το μεγαλύτερο σοκ, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι ότι το ντόπινγκ δεν υπάρχει μόνο στον αθλητισμό των μεγάλων επιδόσεων αλλά δυστυχώς υπάρχει και σε νέα παιδιά, 12-13 ετών που βγαίνουν τώρα στον αθλητισμό. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για τις αξίες του αθλητισμού, είπε, θα πρέπει να απομακρυνθούμε από τη λογική των μεγάλων επιδόσεων αν θέλουμε να είμαστε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας.

    Χθες, ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Σάββατο τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και εγκαινίασε τα γραφεία του κόμματος.

    Στην ομιλία του αναφέρθηκε στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η λίμνη Κορώνεια η οποία απειλείται με οικολογική καταστροφή και σημείωσε πως η βροχή που πέφτει είναι το μόνο μέτρο που ελήφθη για τον εμπλουτισμό της Κορώνειας, ασκώντας έτσι κριτική στην κυβέρνηση και τους αρμόδιους που δεν έχουν λάβει μέχρι τώρα τα απαραίτητα μέτρα. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τον Χορτιάτη όπου κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Ολοκαυτώματος.

    Το βράδυ μίλησε σε συνεστίαση του ΣΥΝ στο Κιλκίς.

    Πρωτοβουλίες για την εξεύρεση λύσης του ΠΓΔΜ

    «Τώρα πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να ξεκινήσουν επαφές, συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης σε ένα πρόβλημα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δυστυχώς παραμένει άλυτο», δήλωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ.

    Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και τη μη πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, επισήμανε: «Εμείς θα είμαστε χαρούμενοι εάν είχαμε λύση στο πρόβλημα. Και, βεβαίως, είπαμε από την αρχή ότι δεν περιμέναμε να λυθεί η διαφορά μας με τη γειτονική χώρα στο πλαίσιο της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, στο πλαίσιο των επιδιώξεων των ΗΠΑ στην περιοχή. Επιδιώξεις που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές και για τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και για την ευρύτερη προοπτική ασφάλειας και σταθερότητας στα Βαλκάνια».

    Σε ερώτηση για την γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που του καταλόγισε άγνοια, λόγω ηλικίας, απάντησε: «Είδαμε τόσα χρόνια αυτούς που είναι μεγαλύτεροι που ξέρουν ιστορία και ξέρουν πολιτική που έχουν φέρει τον τόπο».

    [05] Στη Λευκωσία ο Γ.Καρατζαφέρης

    Την εκτίμηση ότι το άνοιγμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία «σηματοδοτεί την δυνατότητα μιας νέας εποχής», διατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, από τη Λευκωσία.

    Ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος βρέθηκε χθες στη δίοδο της Λήδρας, δήλωσε ότι το άνοιγμα της «καταγράφεται στα συν» της έναρξης της θητείας του προέδρου Χριστόφια.

    Η επικοινωνία ωφελεί την ελληνική πλευρά, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, και ανέφερε ότι στο παρελθόν είχε εισηγηθεί στον πρόεδρο Κληρίδη να ανοίξουν οι δίοδοι.

    Σχετικά εξήγησε ότι «όσο οι Κύπριοι μουσουλμάνοι βλέπουν την ποιότητα ζωής των Κυπρίων χριστιανών, τόσο αυτοί οι ίδιοι θα προσπαθήσουν να απαλλαγούν από την κατοχή».

    Η κατοχή πρώτα επηρεάζει τους Τουρκοκύπριους και στη συνέχεια όλο το νησί, κατέληξε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Αναφερόμενος στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι "πρέπει όλος ο Ελληνισμός να πάρει από την διάσκεψη του Βουκουρεστίου το μήνυμα ότι η ηγεμονία της Αμερικής στις αποφάσεις για τον ευρύτερο χώρο έχει μειωθεί.

    Η Ευρώπη «παίρνει κεφάλι», πρόσθεσε και επισήμανε ότι αυτό ίσως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια γενικότερη αλλαγή πλεύσης για την τελική επίλυση του κυπριακού.

    [06] Ποδηλατοδρομία διαμαρτυρίας

    Ποδηλατοδρομία διαμαρτυρίας διοργανώνουν το μεσημέρι στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις οι φίλοι του ποδηλάτου.

    Οι ποδηλάτες ζητούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, την αναθεώρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ευχέρεια να μεταφέρουν τα ποδήλατά τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Στις δράσεις και παρεμβάσεις του υπουργείου του για την ανάπτυξη ποδηλατοδρόμων στις μεγάλες πόλεις, αναφέρεται ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης, στο μήνυμά του, ενόψει της "ποδηλατοπορείας".

    Ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι σε επαφή με συναρμόδια Υπουργεία, με το Δήμο Αθηναίων και με άλλους Δήμους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, θα είναι σε θέση να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα που θα δίνουν περισσότερο "χώρο" στα ποδήλατα και στους ποδηλάτες".

    "Πρέπει και στο θέμα των ποδηλατοδρόμων να γίνουμε Ευρώπη", τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών και προσθέτει ότι είναι υποχρέωσή μας να ακούσουμε προσεκτικά τους ποδηλάτες και στο μέτρο του δυνατού να ικανοποιήσουμε αυτά που ζητούν.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Ν.Κακλαμάνης εγγυήθηκε, με δήλωσή του, να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μια Αθήνα με περισσότερα ποδήλατα.

    Τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με τους συναρμόδιους φορείς ώστε να συμπεριληφθεί ο παράγοντας ποδήλατο στην καθημερινότητα των Αθηναίων και των Ελλήνων καια αναφέρθηκε στα «ευρωπαϊκά πρότυπα» που ακολουθούν οι περισσότερες πλέον μεγάλες πόλεις της Ευρώπης .

    [07] Τελεσίγραφο Microsoft στη Yahoo!

    Η Microsoft έδωσε χθες, Σάββατο, τελεσίγραφο στη διεύθυνση της Yahoo! να καταλήξει σε συμφωνία για την εξαγορά της εντός τριών εβδομάδων, ειδάλλως θα απευθυνθεί απευθείας στους μετόχους της διαδικτυακής πύλης με μία προσφορά που θα έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

    "Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία εντός τριών εβδομάδων, θα είμαστε υποχρεωμένοι να φέρουμε την υπόθεση απευθείας ενώπιον των μετόχων σας", ανακοίνωσε η Microsoft.

    H μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικού στον κόσμο προειδοποίησε επίσης τη διεύθυνση της Yahoo! ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα έχει "κατά την άποψή της έναν ανεπιθύμητο αντίκτυπο στην αξία της εταιρείας, ο οποίος θα αντανακλάται στους όρους της προσφοράς", η οποία θα έχει αναθεωρηθεί.

    Η Microsoft σημείωσε εξάλλου ότι μία από τις επιλογές που διαθέτει είναι να οδηγήσει στην εκλογή υπευθύνων που θα πρόσκεινται υπέρ της προσφοράς της στο διοικητικό συμβούλιο της Yahoo! κατά την προσεχή γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

    Σε ανοιχτή επιστολή του στη διεύθυνση της Yahoo!, ο γενικός διευθυντής της Microsoft Στιβ Μπάλμερ υπογραμμίζει επίσης ότι από την 1η Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκε η πρόταση της εταιρείας λογισμικού για την εξαγορά της διαδικτυακής πύλης τίποτε δεν έχει γίνει.

    Η Microsoft είχε ανακοινώσει τότε ότι προσφέρει 42 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει τη Yahoo!, διευκρινίζοντας ότι η προσφορά της είναι 62% πάνω από την τιμή στην οποία είχε κλείσει την προηγουμένη η μετοχή της διαδικτυακής πύλης στο Nasdaq.

    Ωστόσο η Yahoo Inc είχε απορρίψει ως χαμηλή την πρόταση εξαγοράς της από τη Microsoft, κίνηση που στη Γουόλ Στριτ θεωρείται ως η πρώτη πρόφαση σε μια προσπάθεια αύξησης του ύψους της πρότασης εκ μέρους της εταιρείας λογισμικού.

    [08] Μικρές προσδοκίες για συμφωνία

    Στο θέρετρο Σότσι, συναντώνται οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Τζορτζ Μπους, για συνομιλίες με επίκεντρο την αντιπυραυλική ασπίδα.

    Στη διάρκεια της πτήσης του Air Force 1 προς την Ρωσία, η εκπρόσωπος του προέδρου Τζορτζ Μπους, Ντέινα Περίνο, επισήμανε πως ο Λευκός Οίκος δεν αναμένει συμφωνία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας -- "θα έχουμε ακόμα να κάνουμε δουλειά, μετά το Σότσι".

    "Κανένας δεν είπε πως τα πράγματα θα φθάσουν στο τελικό τους στάδιο, ή ότι όλος ο κόσμος θα είναι ικανοποιημένος, από το σύνολο της προετοιμασίας, επειδή ακόμα δεν αρχίσαμε, καν, να συζητούμε για τα τεχνικά δεδομένα του συστήματος αυτού", ανέφερε η ίδια.

    "Ομως, εκτιμούμε ότι ο διάλογός μας με την Ρωσία πηγαίνει 'προς τη σωστή κατεύθυνση' και με τη συνάντησή αυτή θα πάει κι ακόμα μακρύτερα", τόνισε.

    Αναλυτές προλέγουν ότι η συνάντηση αυτή θα είναι η τελευταία των δύο αντρών με την προεδρική τους ιδιότητα. Με το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα, η Μόσχα επανήλθε στη ρητορεία του "ψυχρού πολέμου", συμπληρώνουν οι ίδιοι


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 April 2008 - 5:30:34 UTC