Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
  • [02] ΚΚΕ: "Θέλουμε ειρηνική σχέση"
  • [03] "Η οικονομία έχει δυναμική"
  • [04] ΄Ανοιξε το οδόφραγμα

  • [01] Βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

    Καθαρό βέτο στο αίτημα για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Μιλώντας στο δείπνο των ηγετών ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε τις ελληνικές θέσεις και επισήμανε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

    Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς, επίσης, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας. Με κατανόηση είδαν την ελληνική τοποθέτηση οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας. Αντίθετοι στις ελληνικές θέσεις και υπέρ της άνευ όρων ένταξης των Σκοπίων τάχθηκαν οι ηγέτες της Τουρκίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Λιθουανίας. Λιγότερο θερμοί, αλλά στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας. Ενώ, δεν πήραν καθόλου θέση οι ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.

    Ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ήταν ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι "είμαστε αλληλέγγυοι με τους Ελληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Εχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως".

    Του δείπνου των ηγετών προηγήθηκε μικρή δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.

    Ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος του δείπνου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε ότι η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και αυτή να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ συνέχισε λέγοντας ότι κατόπιν αυτών, ομοφωνία υπάρχει μόνο για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας.

    Ο Τζέιμς Απατουράι ανέφερε, ακόμη, ότι μετά την ελληνική τοποθέτηση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλες οι χώρες-μέλη θέλουν να βρεθεί συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχουν τεθεί και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

    Η ατζέντα της Συνόδου

    Με την τήρηση ενός λεπτού σιγής από τους 26 ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ ως φόρο τιμής στους 60.000 άνδρες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο, ξεκίνησε σήμερα η δεύτερη ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής στο Βουκουρέστι.

    "Λαμβάνουμε αποφάσεις που αφορούν τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη και ασφαλής" τόνισε ο ΓΓ της Συμμαχίας ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ειδική συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, στην οποιά η Αλβανία και η Κροατία προσκλήθηκαν να ενταχθουν στο ΝΑΤΟ, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ.

    Στη συνάντηση μίλησαν ο αμερικανός πρόεδρος αλλά και οι ηγετες των χωρών που προσκλήθηκαν.

    Περί τη μία μετά το μεσημέρι δόθηκε γεύμα εργασίας του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας και το απόγευμα θα υπάρξει Σύνοδος για το θέμα του Αφγανιστάν.

    Στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί, στο «Ατενέουμ», πολιτιστική εκδήλωση και θα ακολουθήσει δείπνο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και για τους υπουργούς.

    Το πρωί της Παρασκευής προβλέπεται η έναρξη της Συνόδου των Εργασιών της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας με θέμα «ΝΑΤΟ-Ουκρανία», όπου θα υπάρξουν εισαγωγικές παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και του Προέδρου της Ουκρανίας και αργότερα θα συγκληθεί η Σύνοδος Εργασίας της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργότερα και στις 2 το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει από το Βουκουρέστι για την Αθήνα.

    Δήλωση εκπροσώπου της ΠΓΔΜ

    Το ΝΑΤΟ αποφάσισε σήμερα να μην προσκαλέσει την ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στη συμμαχία αφού η Ελλάδα άσκησε βέτο στη σχετικη απόφαση εξαιτίας της διένεξης για το όνομα αυτής της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, όπως μεταδίδει το Ρόιτερ.

    Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε πως οι συμμαχικοί ηγέτες, που συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι, εξουσιοδότησαν τους πρεσβευτές τους να απευθύνουν την πρόσκληση μόλις επιλυθεί η διένεξη για το όνομα.

    "Είναι μια τεράστια απογοήτευση. Μας ειπώθηκε πως έχουμε κάνει όλα όσα θα έπρεπε να είχαμε κάνει σε όρους μεταρρυθμίσεων και στρατιωτικής συνεισφοράς. Τιμωρούμαστε επειδή είμαστε Μακεδόνες", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Δήλωση Ολι Ρεν

    Ως τρομερό δείγμα υποκίνησης αισθημάτων που μπορεί να φθάσουν μέχρι το μίσος έναντι γειτονικού κράτους χαρακτήρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν, το πρόσφατο επεισόδιο παραποίησης της ελληνικής σημαίας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βούλγαρου ευρωβουλευτή Εβγκένι Κιρίλοφ στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν συνάδει με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Σύμφωνα με τον Κοινοτικό Επίτροπο η εν λόγω ενέργεια είναι προσβλητική έναντι της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα σημειώνοντας παράλληλα ότι όπως ο ίδιος πληροφορήθηκε, άμεση υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στην εν λόγω ενέργεια.

    Δήλωση Ζ. Σόκρατες

    Την κατανόησή του έναντι των ελληνικών θέσεων αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ εξέφρασε, προσερχόμενος στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από Πορτογάλους δημοσιογράφους αν συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος και αν υπάρχει προοπτική υπέρβασης του προβλήματος, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός απάντησε ότι κατανοεί τις ελληνικές θέσεις και συμπλήρωσε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει έδαφος για την επίλυση του προβλήματος με κοινά αποδεκτό τρόπο.

    [02] ΚΚΕ: "Θέλουμε ειρηνική σχέση"

    Το ΚΚΕ θα περιμένει το τελικό κείμενο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και δεν θα συμμεριστεί την κυβέρνηση αν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει διθυράμβους, δήλωσε η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ, στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Θεσσαλονίκη.

    Χαρακτήρισε "δειλό" το βέτο της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της FYROM και υπογράμμισε: «Η ελληνική κυβέρνηση πήγε στο Βουκουρέστι με μια σταθερή θέση. Δεν το είπε καθαρά το βέτο, αλλά τα υπονόησε. Η ουσία, όμως, της απόφασης είναι ότι μέσα στο παιγνίδι των αντιπαραθέσεων, από σπόντα, δόθηκε μια παράταση χρόνου στη διεύρυνση».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει το ζήτημα αυτό στις εκλογές ή τις ευρωεκλογές για να "επισκιάσει" εργατικά προβλήματα και παρατήρησε:

    «Εμείς θέλουμε να υπάρχει ειρηνική σχέση με τη FYROM, αλλά δεν πρόκειται να χαρίσουμε σε καμιά κυβέρνηση, ούτε της ΝΔ ούτε του ΠΑΣΟΚ, αυτό το ζήτημα ως επιτυχία, από τη στιγμή που σίγουρα θα έχουν αναλάβει δεσμεύσεις μέσα στο ΝΑΤΟ. Και δεν πρόκειται να τους απονείμουμε συγχαρητήρια».

    Τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η κα Παπαρήγα την περιέγραψε ως «αγέλη λύκων που τσακώνονταν για τα μερίδια αγορά και τις σφαίρες επιρροής».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία της ότι ανοίγει ένα νέος κύκλος χρησιμοποίησης των μειονοτήτων στην Ευρώπη και τόνισε ότι η κάθε μειονότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του εργατικού κινήματος κάθε χώρας.

    Καταφέρθηκε εναντίον του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι επιδίδονται σε "ανούσιο καβγά". Είπε ότι λένε μεγάλα λόγια περί βαθιάς πολιτικής αλλαγής, αλλά μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ θα είναι «επιδερμική και βοηθητική του συστήματος αλλαγή». Για τον ΣΥΝ σχολίασε ότι «είναι στο παρά πέντε να ανατρέψει τον καπιταλισμό με το άρθρο 16 και το δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό».

    Επέκρινε επίσης τις συνδικαλιστικές ηγεσιές της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για τις οποίες είπε ότι είναι "αφερέγγυες" και "ηττοπαθείς".

    Κάλεσε τους εργαζόμενους "να δώσουν τη μάχη" για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας και να πάρουν μέρος στην απεργία της 16ης Απριλίου που αποφάσισε το ΠΑΜΕ.

    Στο πλαίσιο της πορείας του ΚΚΕ προς τον λαό η κα Παπαρήγα θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση στις 10 Απριλίου στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης.

    Μετά τη συνέντευξη Τύπου, η κα Παπαρήγα μίλησε σε εκδήλωση στη Νομική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και στις 5 το απόγευμα θα επισκεφθεί το «Παπάφειο» Κέντρο Παιδικής Μέριμνας.

    [03] "Η οικονομία έχει δυναμική"

    H ελληνική οικονομία έχει δυναμική, αλλά επηρεάζεται από την διεθνή οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές της, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία της Οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε επανεκτίμηση των προβλέψεων της ελληνικής οικονομίας , όπως γίνεται άλλωστε και σε άλλες χώρες λόγω των διεθνών οικονομικών εξελίξεων, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν αλλάζουν οι στόχοι του προϋπολογισμού.

    Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών παρουσία των υφυπουργών και γενικών γραμματέων τόνισε μεταξύ άλλων ότι από το περασμένο φθινόπωρο εντάθηκαν οι διεθνείς αβεβαιότητες, αυξήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου, υπήρξε αναταραχή στις αγορές συναλλάγματος και όπως είναι φυσικό όλοι προχωρούν για αναθεώρηση των οικονομικών προβλέψεων για τα έτη 2008 και 2010.

    Θα υπάρξουν αναθεωρήσεις σε όλα τα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης αλλά το κλίμα δεν είναι για παράταση σε ότι αφορά τους στόχους για το δημόσιο έλλειμμα και τους ισοσκελισμένους ισολογισμούς έως το 2010.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών υπογράμμισε, ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα περιοριστεί στο 1,8% έναντι του 2,2% που προβλεπόταν το Σεπτέμβριο του 2007 και ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα φθάσει το 2,6% έναντι πρόβλεψης 2,1%.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα περιοριστεί στο 3,8% αντί για το 4,8% που προβλεπόταν το φθινόπωρο του 2007. Επίσης, για το 2008 οι προβλέψεις για τις τιμές του πετρελαίου είναι τώρα για 90-100 δολάρια, ενώ πέρυσι το φθινόπωρο οι προβλέψεις ανέφεραν τιμή 78,8 δολάρια το βαρέλι.

    Εξάλλου, οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων αυξήθηκαν κατά 12,7% έναντι του 4,3% που είχε προβλεφθεί. Στο πλαίσιο αυτό, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες ακόμα και στις δυναμικότερες οικονομίες, το υπουργείο Οικονομίας προχωρά σε επανεκτίμηση των προβλέψεων της ελληνικής οικονομίας.

    Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία οι υπηρεσίες του υπουργείου προχωρούν σε έκτακτη επανεκτίμηση των προβλέψεων για τα έτη 2008-2010, λαμβανομένου υπόψη και των επιπτώσεων στην οικονομία που θα έχει η εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    Ωστόσο, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό θα είναι ασήμαντες, διότι και οι δαπάνες δεν θα αυξηθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ και τα έσοδα δεν πρόκειται να μειωθούν.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για τα έτη 2008-2009 υπολογίζεται τώρα σε 3,6%, ενώ για το 2010 αναμένεται η ανάκαμψη να αυξηθεί στο 3,8%.

    Ο πληθωρισμός σε μέσα επίπεδα θα είναι 3,5% έναντι αρχικής πρόβλεψης 2,9% και αυτό οφείλεται στον εισαγόμενο πληθωρισμό, στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου, στις αυξήσεις των πρώτων υλών και των τροφίμων. Παράλληλα θα υπάρχουν επιπτώσεις και από τις αυξήσεις που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Πάντως, ο πραγματικός μέσος μισθός θα αυξηθεί πάνω από το 4% έναντι αρχικού στόχου 2,4%.

    Εισοδηματική πολιτική

    Παρά τις δυσμενείς διεθνείς οικονομικές εξελίξεις η εισοδηματική πολιτική, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, θα προβλέπει αυξήσεις 4,5% για τους υπαλλήλους και 5% για τους συνταξιούχους.

    Οι αυξήσεις θα καταβληθούν σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση αναδρομικά από την 1 Ιανουαρίου 2008 και η δεύτερη δόση τον Οκτώβριο του 2008. Στις αυξήσεις των μισθών ενσωματώνεται το 1/3 του κινήτρου απόδοσης (τα άλλα 2/3 θα ενσωματωθούν σε δύο δόσεις, το 2009 και το 2010).

    Εξαντλήσαμε, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, όλα τα περιθώρια του πληθωρισμού.

    Σε ότι αφορά την ανεργία, αναμένεται η μείωσή της στο 7,5% το 2008 αλλά θα υπάρξει επιβράδυνση της πτώσης της ανεργίας και λόγω αύξησης του κόστους εργασίας.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε ότι δεν αλλάζουν οι στόχοι σε ότι αφορά το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ως ποσοστά του ΑΕΠ και επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία έχει ισχυρή δυναμική και ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα που προέρχονται από το εξωτερικό.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για τον ΟΤΕ, είπε μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει τίποτα το νεότερο και ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε μια συμφωνία, με ένα ισορροπημένο διοικητικό σχήμα, που θα διασφαλίζει το μέλλον του Οργανισμού και πρόσθεσε ότι από το 2006 είχαν αναζητηθεί για συνεργασία με τον ΟΤΕ μεγάλοι τηλεπικοινωνιακοί οργανισμοί.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα αναγραφέντα για τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο, είπε ότι "την κυβέρνηση την συγκροτεί ο πρωθυπουργός και όχι οι διάφορες μωροφιλοδοξίες και φήμες που διακινούνται για ανασχηματισμό" και τόνισε "έχω πολλή δουλειά να κάνω εδώ".

    [04] ΄Ανοιξε το οδόφραγμα

    Η απελευθέρωση πολύχρωμων μπαλονιών από τους συμβούλους των ηγετών των δύο κοινοτήτων κ.κ. Ιακώβου και Ναμί σηματοδότησε το άνοιγμα του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία.

    Η διάνοιξη της διόδου στην πιο γνωστή οδό του ιστορικού κέντρου της κυπριακής πρωτεύουσας, μετά από σχεδόν μισό αιώνα, αποτελεί ένα συμβολικό βήμα στις προσπάθειες για συνολική λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

    Το άνοιγμα της διόδου είναι σημαντικό γεγονός, αλλά δεν ισοδυναμεί με την πτώση του τείχους του Βερολίνου, αφού η Κύπρος και η πρωτεύουσά της η Λευκωσία παραμένει διχοτομημένη, λόγω της συνεχιζόμενης Τουρκικής κατοχής.

    Το άνοιγμα του οδοφράγματος, θα επιτρέψει τη διακίνηση από και προς το κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας με την επίδειξη όμως ταυτότητας ή διαβατηρίου.

    Η οδός Λήδρας, την οποία η παλιοί Λευκωσιάτες αποκαλούν «μακρύδρομο», αρχίζει από την πλατεία Ελευθερίας στην ελεύθερη περιοχή της Λευκωσίας, διασχίζει την παλιά πόλη της Κυπριακής πρωτεύουσας και καταλήγει στην πλατεία Σεραγίου ή Ατατούρκ στα κατεχόμενα.

    Της διάνοιξης της διόδου προηγήθηκε η απόσυρση των σκοπών της Εθνικής Φρουράς και του Τουρκικού στρατού.

    Ακολούθησε λιτή τελετή, στην οποία παρέστησαν οι σύμβουλοι του προέδρου, Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, κ.κ. Ιακώβου και Ναμί, η δήμαρχος Λευκωσίας, κ. Ελένη Μαύρου και ο Τουρκοκύπριος συνάδελφός της, κ. Τζεμάλ Μπουλουτογλουλαρί, η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ξένοι διπλωμάτες, πολλοί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πολίτες και ξένοι τουρίστες. Ορισμένοι Τουρκοκύπριοι κρατούσαν πανό, που έγραφαν «Ειρήνη».

    Η Ειδική Αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τόνισε ότι «όλοι μας γνωρίζουμε ότι η διάνοιξη της Λήδρας δεν είναι η λύση του Κυπριακού».

    Η κ. Σπέχαρ δήλωσε ότι υπάρχει ελπίδα και ένα καλό κλίμα μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων . Τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται να συνεχίσουν τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού.

    Ο κ. Γ. Ιακώβου επεσήμανε ότι η διάνοιξη της διόδου δεν ήταν εύκολη υπόθεση και εξέφρασε την ελπίδα να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια στη διαδικασία για εξεύρεση λύσης του κυπριακού, η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου.

    Ο κ. Οζντίλ Ναμί, είπε ότι σήμερα «γινόμαστε μάρτυρες της υπερπήδησης ενός ακόμη εμποδίου για τη λύση».

    «Είναι συμβολικό το άνοιγμα της οδού, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο, που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις σε ένα πολύ καλό κλίμα», πρόσθεσε

    Σε ανάλογο πνεύμα μίλησαν η δήμαρχος Λευκωσίας και ο Τουρκοκύπριος συνάδελφός της.

    Ο πρέσβης της Ελλάδος, κ. Δημήτριος Ράλλης, εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξουν και άλλες δίοδοι .

    Επίσης, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα από τις Ομάδες Εργασίας και τις Τεχνικές Επιτροπές, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την έναρξη πλήρους διαπραγματευτικής διαδικασίας με στόχο τη συνολική λύση του κυπριακού.

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, κ. Πήτερ Μίλετ, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός τη διάνοιξη της οδού Λήδρας, τόνισε όμως ότι δεν πρόκειται για τη λύση του κυπριακού, αφού, επεσήμανε, η Λευκωσία παραμένει διχοτομημένη.

    Η διάνοιξη της διόδου από και προς τα κατεχόμενα σηματοδοτήθηκε με την απελευθέρωση από τους επισήμους πολύχρωμων μπαλονιών.

    Δεκάδες πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι και ξένοι τουρίστες, σχημάτισαν ουρά για να περάσουν προς το κατεχόμενο και το ελεύθερο τμήμα της Λευκωσίας.

    Για το άνοιγμα της διόδου της οδού Λήδρας στηρίχθηκαν με σκαλωσιές τα ετοιμόρροπα κτίρια στη «νεκρή ζώνη», τα οποία θα επιδιορθωθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Επί του παρόντος στις προσόψεις τους τοποθετήθηκε προστατευτικό δίχτυ με ανθρώπινες φιγούρες, που κρατούν μπαλόνια.

    Έγινε επίσης, ασφαλτόστρωση, πεζοδρόμηση και ηλεκτροδότηση της «νεκρής ζώνης».

    Η οδός Λήδρας πήρε το όνομα της από την ονομασία της Λευκωσίας κατά τους αρχαίους χρόνους.

    Το 1956 οι Άγγλοι τοποθέτησαν συρματόπλεγμα στη συμβολή της οδού Λήδρας με την οδό Ερμού, όταν Τουρκοκύπριοι νεαροί επιτέθηκαν εναντίον καταστημάτων Ελληνοκυπρίων.

    Το συρματόπλεγμα αποσύρθηκε το 1960 με την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το Δεκέμβριο του 1963, λόγω των δικοινοτικών ταραχών ο Βρετανός στρατηγός Γιάνγκ χάραξε στο χάρτη της Λευκωσίας μια γραμμή με πράσινο στιλό. Και η οδός Λήδρας έκλεισε. Τα μέτρα χαλάρωσαν μόνο για τους Τουρκοκύπριους μεταξύ 1968 και 1974.

    Κατά την Τουρκική εισβολή του 1974 τα Τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν τμήμα της οδού Λήδρας και η Κυπριακή κυβέρνηση για λόγους προστασίας ύψωσε τείχος από μπετό.

    Από το Νοέμβριο του 2005 μέχρι τον Ιανουάριο του 2007 το κατοχικό καθεστώς τοποθέτησε μεταλλική γέφυρα μέσα στη «νεκρή ζώνη».

    Το Μάρτιο του 2007, η Κυπριακή κυβέρνηση σε μια κίνηση καλής θέλησης για να ανοίξει η δίοδος της οδού Λήδρας κατεδάφισε το τείχος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 April 2008 - 11:30:29 UTC