Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-04-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
  • [02] "Οχι στην ιμπεριαλιστική πολιτική"
  • [03] "Κίνδυνοι για την ειρήνη"

  • [01] Βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ

    Καθαρό βέτο στο αίτημα για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έθεσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ατλαντικής Συμμαχίας.

    Μιλώντας στο δείπνο των ηγετών ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε τις ελληνικές θέσεις και επισήμανε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να συναινέσει στην ένταξη των Σκοπίων, εάν προηγουμένως δεν έχει βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας.

    Υπέρ των ελληνικών θέσεων τάχθηκαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, καθώς, επίσης, του Λουξεμβούργου και της Ισλανδίας. Με κατανόηση είδαν την ελληνική τοποθέτηση οι ηγέτες της Ουγγαρίας, Σλοβακίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Γερμανίας. Αντίθετοι στις ελληνικές θέσεις και υπέρ της άνευ όρων ένταξης των Σκοπίων τάχθηκαν οι ηγέτες της Τουρκίας, Σλοβενίας, Τσεχίας, Εσθονίας και Λιθουανίας. Λιγότερο θερμοί, αλλά στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι ηγέτες της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Νορβηγίας. Ενώ, δεν πήραν καθόλου θέση οι ηγέτες του Καναδά, της Βρετανίας και της Πορτογαλίας.

    Ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων ήταν ο Γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι "είμαστε αλληλέγγυοι με τους Ελληνες, πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση. Εχω ουγγαρέζικες ρίζες, αλλά έχω και ελληνικές και τις αποδέχομαι πλήρως".

    Του δείπνου των ηγετών προηγήθηκε μικρή δεξίωση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ελληνας πρωθυπουργός συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους.

    Ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΝΑΤΟ

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ Τζέιμς Απατουράι ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος του σημερινού δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας δήλωσε ότι η Ελλάδα ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι θα επιθυμούσε και αυτή να δει το συντομότερο δυνατό την ΠΓΔΜ να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ, δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στο βαθμό που παραμένει ανεπίλυτο το ζήτημα της ονομασίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΝΑΤΟ συνέχισε λέγοντας ότι κατόπιν αυτών, ομοφωνία υπάρχει μόνο για την ένταξη της Αλβανίας και της Κροατίας.

    Ο Τζέιμς Απατουράι ανέφερε, ακόμη, ότι μετά την ελληνική τοποθέτηση θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι όλες οι χώρες-μέλη θέλουν να βρεθεί συμβιβαστική λύση το ταχύτερο δυνατό, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχουν τεθεί και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

    Η ατζέντα της Συνόδου

    Η επίσημη έναρξη της Συνόδου προβλέπεται για σήμερα το πρωί και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με χώρες προς τις οποίες θα απευθυνθεί πρόσκληση. Στη συνάντηση θα υπάρξει ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, ομιλία του Προέδρου Μπους και ομιλίες των ηγετών των χωρών που θα προσκληθούν.

    Περί τη μία μετά το μεσημέρι θα δοθεί γεύμα εργασίας του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Συνεργασίας και το απόγευμα θα υπάρξει Σύνοδος για το θέμα του Αφγανιστάν.

    Στις 7 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί, στο «Ατενέουμ», πολιτιστική εκδήλωση και θα ακολουθήσει δείπνο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων και για τους υπουργούς.

    Το πρωί της Παρασκευής προβλέπεται η έναρξη της Συνόδου των Εργασιών της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας με θέμα «ΝΑΤΟ-Ουκρανία», όπου θα υπάρξουν εισαγωγικές παρατηρήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και του Προέδρου της Ουκρανίας και αργότερα θα συγκληθεί η Σύνοδος Εργασίας της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

    Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί αργότερα και στις 2 το απόγευμα ο Κώστας Καραμανλής θα αναχωρήσει από το Βουκουρέστι για την Αθήνα.

    Δήλωση Ολι Ρεν

    Ως τρομερό δείγμα υποκίνησης αισθημάτων που μπορεί να φθάσουν μέχρι το μίσος έναντι γειτονικού κράτους χαρακτήρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν, το πρόσφατο επεισόδιο παραποίησης της ελληνικής σημαίας στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βούλγαρου ευρωβουλευτή Εβγκένι Κιρίλοφ στο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ολι Ρεν τόνισε ότι η συγκεκριμένη πράξη δεν συνάδει με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Σύμφωνα με τον Κοινοτικό Επίτροπο η εν λόγω ενέργεια είναι προσβλητική έναντι της εβραϊκής κοινότητας στην Ελλάδα σημειώνοντας παράλληλα ότι όπως ο ίδιος πληροφορήθηκε, άμεση υπήρξε η αντίδραση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ στην εν λόγω ενέργεια.

    Δήλωση Ζ. Σόκρατες

    Την κατανόησή του έναντι των ελληνικών θέσεων αναφορικά με το όνομα της ΠΓΔΜ εξέφρασε, προσερχόμενος στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από Πορτογάλους δημοσιογράφους αν συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος και αν υπάρχει προοπτική υπέρβασης του προβλήματος, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός απάντησε ότι κατανοεί τις ελληνικές θέσεις και συμπλήρωσε ότι κατά τη γνώμη του υπάρχει έδαφος για την επίλυση του προβλήματος με κοινά αποδεκτό τρόπο.

    [02] "Οχι στην ιμπεριαλιστική πολιτική"

    Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιήσει σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα. Στις 11 το πρωί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ - Θ. Στη συνέχεια θα μιλήσει στο Αμφιθέατρο Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του ΑΠΘ, ενώ το απόγευμα θα επισκεφιεί το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας "Παπάφειο".

    "Αυτοί που λένε και εννοούν ότι το ΚΚΕ έχει ενιαία θέση με την κυβέρνηση κάνουν μια μεγάλη αφαιρετική δουλειά", δήλωσε χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι μπορεί να κόμμα της να συμφωνεί στο ζήτημα της ονομασίας ως γεωγραφικό όρο,αλλά,όπως είπε,από κεί και πέρα δεν μπορεί η κυβέρνηση να υπερασπίσει συμφέροντα των συνόρων,της ειρήνης στην περιοχή, γιατί περί αυτού πρόκειται, από τη στιγμή που τα εντάσσει όλα μέσα στη λογική της εταιρικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

    Επιπλέον, είπε η κα Παπαρήγα, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ δεν γίνεται μόνο για το αν θα ενταχθεί η FYROM ή όχι: Γίνεται για μια γενικότερη διεύρυνση που συνδυάζεται με την αντιπυραυλική άμυνα,με την αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν. Επομένως, είπε,πρόκειται για μια Σύνοδο του ΝΑΤΟ που, ίσως, πάρει αποφάσεις που θα έχουν πάρα πολύ σοβαρές και τραγικές συνέπειες.

    Θα διαφωνήσουμε - και το λέω προκαταβολικά- αν ο πρωθυπουργός προβάλλει το βέτο και προσφέρει την ίδια ώρα ανταλλάγματα στην ιμπεριαλιστική πολιτική, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    [03] "Κίνδυνοι για την ειρήνη"

    «Η αποφασιστικότητα και η γενναιότητα της κυβέρνησης δεν κρίνεται από την στάση της έναντι της γειτονικής χώρας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Θα κριθεί από την στάση της στη συνολική ατζέντα της συνόδου. Μια ατζέντα που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και την ασφάλεια σε παγκόσμιο και σε περιφερειακό επίπεδο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλ.Τσίπρας αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.

    Ομιλία Τσίπρας στη Φιλοσοφική Σχολή

    «Τα πράγματα αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς. Ο δικομματισμός είναι έτοιμος να καταρρεύσει και πρέπει όλοι και όλες να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα στα πανεπιστήμια, αντιμετωπίζοντας τις φοιτητικές εκλογές της 9ης Απριλίου ως δημοψήφισμα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική στην εκπαίδευση και ενισχύοντας τα ενωτικά και ριζοσπαστικά ψηφοδέλτια της «Αριστερής Ενότητας», δήλωσε ο κ.Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη Φιλοσοφική Σχολή.

    "Η μάχη πρέπει να συνεχιστεί και έξω από τις σχολές, στην κοινωνία, μέσω της στήριξης των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που, σήμερα, όπως και τότε, επιχειρούν με φαντασία, ριζοσπαστισμό, ενότητα και δυναμισμό να διατυπώσουν ξανά το αίτημα για μια διαφορετική κοινωνία", ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    "Μια κοινωνία με διαφορετικούς πολιτισμικούς κώδικες, που προβάλλει τη συλλογικότητα έναντι της ιδιώτευσης, την αλληλεγγύη έναντι του ακραίου ανταγωνισμού, τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο έναντι της αγοράς και της εκμετάλλευσης".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 3 April 2008 - 5:30:49 UTC