Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επικοινωνία Γ.Παπανδρέου με Αμερικανό πρέσβη
  • [02] Μήνας των ''Φάγιας'' στην Βαλένθια
  • [03] «Εφυγε» ο Ζυλ Ντασέν

  • [01] Επικοινωνία Γ.Παπανδρέου με Αμερικανό πρέσβη

    Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, είχε απόψε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο επανέλαβε τη θέση του Κινήματος για το θέμα των Σκοπίων, ενώ αύριο το πρωί, μετά από αίτημά του, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για το ίδιο θέμα.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου «επανέλαβε στον Αμερικανό Πρέσβη την καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: Μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Ένα ξεκάθαρο «όχι» σε οποιαδήποτε μορφή διπλής ονομασίας».

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αντίθεσή του στη θέση που εκφράζουν οι ΗΠΑ στο θέμα, αλλά και στις πιέσεις που ασκούν στην Ελλάδα. Επίσης ζήτησε από τις ΗΠΑ να στηρίξουν τις ελληνικές θέσεις στο Βουκουρέστι.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε στον κ. Σπέκχαρντ ότι η Ελλάδα ήταν πάντα συνεπής και αναφέρθηκε στην αρχή της αμοιβαιότητας στις συμμαχικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα περιμένει τον σεβασμό των θέσεών και συμφερόντων της και από τις ΗΠΑ».

    Ανέφερε επίσης ότι ο ελληνικός λαός θεωρεί λανθασμένη τη θέση των ΗΠΑ. «Αγνοεί τα ελληνικά συμφέροντα και δεν συμβάλει στη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή». Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε στον Αμερικανό πρέσβη τις ανάλογες θέσεις που είχε υποστηρίξει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Μπους, όταν οι ΗΠΑ αναγνώρισαν μονομερώς τα Σκόπια με τη λεγόμενη «συνταγματική ονομασία» τους.

    [02] Μήνας των ''Φάγιας'' στην Βαλένθια

    O μήνας Μάρτιος είναι μήνας ξεχωριστός για τους κατοίκους της Βαλένθιας στην Ισπανία. Είναι ο μήνας που όλη η πόλη ζει στους ρυθμούς των "Φάγιας".

    Αν ρωτήσετε ένα Ισπανό τι σημαίνει "Φάγιας" θα σας πει ατελείωτη φιέστα, δηλαδή γιορτή! "Φάγια" ουσιαστικά σημαίνει κούκλα και είναι κατασκευές από εύφλεκτα υλικά, όπως συμπιεσμένο χαρτί, γύψο και κερί. Από τα μέσα του μήνα όλες οι συνοικίες της πόλης γεμίζουν από τέτοια, το μέγεθος των οποίων μπορεί να ξεπερνά και τα πενήντα μέτρα!

    Η θεματολογία τους ποικίλη. Κυρίως είναι σάτιρα των δημοσίων προσώπων, της καθημερινής ζωής αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Κατασκευαστές τους, όσοι κάτοικοι έχουν επιλέξει να είναι μέλη της διοργάνωσης, οι αποκαλούμενοι " Φαγέροι", οι οποίοι διαλέγουν και το θέμα που θα απεικονίζεται και φυσικά πληρώνουν για αυτό. Οι επιχορηγήσες από μεγάλες εταιρείες είναι απαραίτητες καθώς το κόστος κατασκευής τους μπορεί να ξεπεράσει τα 500.000 ευρώ.

    Η ιστορία του εορτασμού των "Φάγιας" ξεκινάει από τα μέσα του 15ου αιώνα. Τότε οι ξυλουργοί της πόλης θέλοντας να τιμήσουν το προστάτη τους, Άγιο Ιωσήφ, που γιόρταζε στις 19 Μαρτίου και με αφορμή την εαρινή ισημερία, καίγανε στους δρόμους τους στύλους που κρέμαγαν τα φανάρια τους, αφού η μέρα μεγάλωνε και δεν χρειάζονταν πια το φως των κεριών. Σιγά σιγά στους στύλους προσθεταν καπέλα και περούκες, σχηματίζοντας έτσι αχνές φιγούρες για να φτάσουν σήμερα να κατασκευάζουν άρματα με εβδομήντα διαφορετικές μορφές πάνω τους, όπως αυτό που πήρε το πρώτο βραβείο φέτος και κόστισε ούτε λίγο ούτε πολύ 900.000 ευρώ ( 180.000 ευρώ περισσότερα από όσο είχε κοστίσει το πρώτο "Φάγια" πέρσι).

    H μέρα ξεκινάει με την " ντεσπερτά", που σημαίνει ξύπνημα μετά μουσικής από φιλαρμονικές της πόλης που τριγυρνούν στους δρόμους. Οι παρελάσεις στο κέντρο από κατοίκους, ντυμένους με την παραδοσιακή εμφάνιση, είναι καθημερινές. Παρελαύνουν ακόμη και νεογέννητα μωρά μέσα σε καροτσάκια.

    Αν κάτι χαρακτηρίζει τα "Φάγιας", αυτό είναι τα πυροτεχνήματα. Ο δήμος κάνει καθημερινές εκτοξεύσεις διάρκειας τουλάχιστον δέκα λεπτών στην κεντρική πλατεία "Αγιουταμιέντο". Η κυκλοφορία σταματάει και όλοι μαζεύονται για να παρακολουθήσουν τα πυροτεχνήματα από διαφορετικό κάθε φορά πυροτεχνουργό, που κάνει την εκτόξευση να μοιάζει με τέχνη. Το αποκορύφωμα είναι οι μεταμεσονύκτιες παραστάσεις στη γέφυρα "Αλαμέδα", όπου για είκοσι λεπτά η νύχτα γίνεται μέρα!!

    Η τοποθέτηση των "Φάγιας" στις 15 Μαρτίου, στις γέφυρες, τις πλατείες και τους δρόμους της πόλης, δίνει ουσιαστικά το έναυσμα για τη μεγάλη γιορτή. Σχολεία, πανεπιστήμια και δημόσιες υπηρεσίες σταματούν τη λειτουργία τους και όλοι βγαίνουν έξω για να τιμήσουν την παράδοση.

    Είναι πέντε μέρες όπου κάτοικοι και επισκέπτες βρίσκονται μέρα νύχτα στους δρόμους. Σε κάθε γειτονιά είναι στημένες μουσικές σκηνές και ο κόσμος δεν σταματά να διασκεδάζει μέχρι τα ξημερώματα.

    Σε αυτό το διάστημα γίνεται και η βράβευση των καλύτερων "Φάγιας" καθώς και η προσφορά λουλουδιών σε ένα τεράστιο ομοίωμα της Παναγίας, το οποίο στήνεται μπροστά από τον Καθεδρικό Ναό. Τα λουλούδια σχηματίζουν ένα τεράστιο σάλι στην πλάτη της Παναγίας και για όσες μέρες παραμείνουν στην πλατεία, προσφέρουν το άρωμά τους στους περαστικούς.

    Η μέρα εορτής του Αγίου Ιωσήφ, στις 19 Μαρτίου, είναι μέρα κορύφωσης και το τελευταίο βράδυ των "Φάγιας". Μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης μέρας θα έχουν παραδοθεί όλα στη φωτιά. Μαζί με αυτά οι Ισπανοί αφήνουν πίσω τους και τα άσχημα γεγονότα της χρονιάς. Τα πυροτεχνήματα έχουν και πάλι την τιμητική τους για να αποχαιρετήσουν, αυτή τη φορά το κοινό τους, μέχρι τον επόμενο Μάρτιο.

    Με λίγες λέξεις "Φάγιας" είναι μια παράδοση αιώνων και ταυτόχρονα ένας τρόπος των Ισπανών και συγκεκριμένα των Βαλενθιάνων, να προσελκύουν τουρίστες στην πόλη. Πάνω από όλα όμως "Φάγιας" είναι μια αφορμή για ξέφρενη φιέστα!

    [03] «Εφυγε» ο Ζυλ Ντασέν

    Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 97 ετών ο σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν.

    Ο Ζυλ Ντασέν, ήταν σύζυγος και σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη και δημιούργησε στη μνήμη της το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη με στόχο την προώθηση της δημιουργίας του νέου μουσείου της Ακρόπολης και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

    Μαζί με την Μελίνα γύρισε τις ταινίες «Ποτέ την Κυριακή», «Τοπκαπί» και «Φαίδρα».

    «Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια ενός σπάνιου ανθρώπου, ενός σημαντικού δημιουργού και πραγματικού φίλου. Θρηνούμε την απώλεια ενός Έλληνα πρώτης γενιάς που μαζί με τη σύντροφό του, την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, δεν σταμάτησε ποτέ να δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για καθετί σπουδαίο και πραγματικό που γεννήθηκε σβ αυτό τον Τόπο», τόνισε σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής και πρόσθεσε: «Για όσους είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε προσωπικά, το πάθος, η ακατάβλητη δημιουργική του ενέργεια, η αγωνιστικότητα και η ευγένεια του θα μείνουν αξέχαστα. Για τις γενιές των συμπατριωτών του Ελλήνων του αύριο, το πολυδιάστατο έργο του θα μείνει ζωντανή παρακαταθήκη».

    «O Ζιλ Ντασέν υπήρξε ο καλός Αμερικάνος, ο παγκόσμιας αναγνώρισης σκηνοθέτης, ο διανοούμενος που δεν υπέκυψε στις πιέσεις του Μακαρθισμού, ο φιλέλληνας που έγινε Ελληνας και μαζί με την Μελίνα Μερκούρη αυτοί που εκφράσανε τον μεγάλο αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Όλη η Ελλάδα τον αγαπούσε και πενθεί για την απώλειά του», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α.Αλαβάνος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 31 March 2008 - 19:30:24 UTC