Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ενημέρωση αρχηγών κομμάτων

  • [01] Ενημέρωση αρχηγών κομμάτων

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη, έχει σήμερα η κα Ντ.Μπακογιάννη, προκειμένου να τους ενηρώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ. Χθες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια και τη γγ του ΚΚΕ κα Αλ.Παπαρήγα.

    Σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ομόλογό της από την ΠΓΔΜ Αντ.Μιλόσοσκι, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Σλοβενία, αύριο και μεθαύριο.

    Η κα Μπακογιάννη, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε απάντηση στην τελευταία πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

    Αξιολογούμε την πρόταση σε όλες της τις παραμέτρους, αλλά είναι μία πρόταση που απέχει απ' αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λύση κοινώς αποδεκτή, έχουμε, ήδη, απαντήσει στον κ.Νίμιτς για τα σημεία της πρότασης που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως έχουν και για εκείνα που πιστεύουμε ότι χρήζουν αποσαφηνίσεων, ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, υπεβλήθη το πρώτο βέτο στην αποστολή πρόσκλησης προς τα Σκόπια για τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου και συνέχισε αποσαφηνίζοντας ότι μη λύση σημαίνει και μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ.

    Ανέφερε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια της χώρας μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται αμείωτη, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για μία ουσιαστικά βιώσιμη λύση, μία λύση δηλαδή που θα είναι συνεκτική, λειτουργική και εφαρμόσιμη. Αυτό απαιτεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θέλουμε μία προσχηματική λύση, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών. Επιθυμούμε την ουσιαστική λύση, αλλά δεν έχουμε άγχος να την πετύχουμε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κυρίως δεν χρειαζόμαστε φύλλο συκής, τόνισε.

    Περιγράφοντας την πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε ότι επεδίωξε και πέτυχε μία νέα προσέγγιση και μία νέα κινητικότητα για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, το οποίο είχε τελματώσει, το δε διεθνές ενδιαφέρον είχε ατονίσει, με αποτέλεσμα μαζικές αναγνωρίσεις της γείτονος. Η κυβέρνηση μίλησε με καθαρότητα, είπε η κα Μπακογιάννη, για μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για την προβολή των θέσεων της χώρας μας.

    Στο διάστημα αυτό πείσαμε για την εποικοδομητική μας στάση και για την ειλικρινή μας διάθεση για εξεύρεση ουσιαστικής λύσης. Ωστόσο οι προσπάθειες προσέκρουαν πάντα στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, είπε.

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, κατέληξε η κα Μπακογιάννη και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει το βάρος της ευθύνης μίας δύσκολης διαπραγμάτευσης.

    Η κα Μπακογιάννη έκανε και γενικότερη αναφορά στην πολιτική επικαιρότητα, σημειώντας ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται λύσεις στα προβλήματα, είπε.

    Αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα, σημείωσε ότι αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε θέσει την ένταξη στην ΕΟΚ σε δημοψήφισμα, δεν θα είχαμε προχωρήσει στην ευρωπαϊκή μας προοπτική.

    Συνάντηση με Γ.Παπανδρέου

    "Το μήνυμα της Ελλάδας πρέπει να είναι ξεκάθαρο, όπως το διατυπώσαμε εμείς, το ΠΑΣΟΚ: ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις. Ενα ξεκάθαρο όχι σε οποιαδήποτε μορφή διπλής ονομασίας. Αυτή είναι η ξεκάθαρη θέση του ΠΑΣΟΚ από την αρχή", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών.

    "Η κυβέρνηση δυστυχώς εκπέμπει αντιφατικά μηνύματα και διολισθαίνει, με αποτέλεσμα να μας φέρνουν όλο και χειρότερες προτάσεις οι διάφοροι μεσολαβητές. Εμείς τις απορρίπτουμε. Απορριπτέα και η τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

    "Να τελειώνουν οι ψευδαισθήσεις, το αποτέλεσμα το διαπραγματευτικό είναι αποτυχία της κυβέρνησης. Η αποφασιστική στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είναι το ελάχιστο που περιμένει ο ελληνικός λαός. Αυτή την αποφασιστική στάση έχει απαιτήσει το ΠΑΣΟΚ από την αρχή".

    Στη σημερινή συνάντηση Παπανδρέου - Μπακογιάννη, ήταν παρόντες ο Δημ.Ζαφειριάδης, διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου της Ν.Μπακογιάννη, ο πρέσβης Χαλαστάνης, διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου της Υπουργού, ο Θόδωρος Πάγκαλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης και ο Δημήτρης Δρούτσας, διπλωματικός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου.

    Ενημέρωση Προέδρου Δημοκρατίας

    Περίπου 25 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την οποία ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η κα Μπακογιάννη μετά το πέρας της συνάντησης αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από την οποία και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Παπαρήγα δήλωσε πως "εκτίμησή μας είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα, επομένως παραμένει ανοιχτό". Πρόσθεσε ότι "πρέπει να αναζητηθεί μία ονομασία που περιέχοντας τον όρο Μακεδονία - μακεδονικός να διασφαλίζει ότι είναι αποκλειστικά γεωγραφικός προσδιορισμός". Και βεβαίως, όπως είπε, "να ακολουθείται και από τις άλλες παραμέτρους που είναι η κατάργηση των αλυτρωτικών διατάξεων εκεί που υπάρχουν και ότι δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα. Αυτά για μας είναι αρκετά ισχυρά στοιχεία σε σύγκριση με την άλφα ή βήτα διατύπωση του ονόματος", τόνισε η κα Παπαρήγα.

    ΠΓΔΜ: Συνάντηση προέδρου - πρωθυπουργού

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκαν στο γραφείο του πρώτου στα Σκόπια. Στη συνάντηση εξετάσθηκε η πρόταση για την εκκρεμότητα της ονομασίας που κατέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

    Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιβιτσα Μπότσεφσκι, προέβη στην κάτωθι γραπτή ανακοίνωση:

    «Με τη σημερινή συνάντηση ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης της προτεινόμενης λύσης που κατέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς. Έχοντας υπόψιν τη σημασία της πρότασης και της ξεχωριστής σημασίας κάθε λεπτομέρειας αυτής, θα περιμένουμε τον πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει λεπτομερώς όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας για την διάρκεια των συνομιλιών και για όλες τις λεπτομέρειες της πρότασης. Η διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης θα συνεχιστεί όλες τις υπόλοιπες ημέρες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 March 2008 - 15:30:18 UTC