Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν δρόμους"
  • [02] Ενημέρωση αρχηγών κομμάτων

  • [01] "Μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν δρόμους"

    Σκληρή επίθεση στα δύο κόμματα της Αντιπολίτευσης, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, σήμερα, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Δίνοντας απάντηση στην πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ και στην πρόταση για δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραμανλής είπε ότι είναι ένα παιχνίδι στον ανταγωνισμό πυροτεχνημάτων, στον ευρύτερο χώρο της Αντιπολίτευσης.

    Είναι παιχνίδι εντυπώσεων η πρόταση για δημοψήφισμα, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα να απλουστεύονται και να ζητούμε απο το λαό να αποφασίσει με ένα ναι ή ένα όχι.

    Καμία μεταρρύθμιση δεν θα είχε προχωρήσει εάν κάθε φορά χρειαζόταν να γίνει δημοψήφισμα. Για παιχνίδι εντυπώσεων κατηγόρησε και το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι με την πρόταση μομφής προσπαθεί να υπερκεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εντυπωσιασμό και αντιδραστικότητα. Η πρόταση δυσπιστίας, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, δεν αλλάζει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι απο τη μάχη της Βουλής η Νέα Δημοκρατία θα βγει κερδισμένη.

    Η μάχη εντυπώσεων στην Αντιπολίτευση, συνέχισε ο πρωθυπουργός, δεν μας αφορά. Εμάς μας αφορά η παραγωγή πολιτικού λόγου. Κατηγόρησε την Αντιπολίτευση για λαϊκισμό, ανευθυνότητα, οξύτητα και σημείωσε ότι είναι λάθος αν νομίζουν ότι θα βάλουν τη χώρα σε κατάσταση ομηρίας.

    Ο πρωθυπουργός έκανε εκτεταμένη αναφορά στο Σκοπιανό. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει εντατική προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος, πήρε γενναίες και ειλικρινείς αποφάσεις, μιλώντας για αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, που θα ισχύσει έναντι όλων με σαφή προσδιορισμό.

    Συναντήσαμε αδιαλλαξία απο την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε για μία ακόμη φορά ότι χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

    Περιγράφοντας τις προϋποθέσεις που βάζει η χώρα μας, ανέφερε ότι επιδιώκουμε μία ουσιαστικά σύνθετη ονομασία, που δεν θα είναι περιγραφή του πολιτεύματος των Σκοπίων. Αυτό δεν μας αφορά, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι επιδιώκουμε μία λύση ουσιαστική, όχι λύση στα χαρτιά, μία λύση που θα ισχύει έναντι όλων.

    Επίσης, ανέφερε ότι η όποια λύση συμφωνηθεί δεν θα επικυρώνεται απο μία δήλωση συμφωνίας, αλλά θα είναι λύση τελεσίδικη με τη σφραγίδα του ΟΗΕ. Ψευδεπίγραφη λύση δεν είναι λύση, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής.

    Περιγράφοντας το σημείο στο οποίο βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του κ. Νίμιτς, σημείωσε ότι απέχουμε από μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Ωστόσο, η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί. Αντιμετωπίζουμε με υπευθυνότητα το θέμα και επιδιώκουμε μία λύση που δεν θα μπορεί να στηρίξει απαράδεκτες τακτικές, δεν θα μπορεί να είναι όχημα για αλυτρωτικές τακτικές και δεν θα εντάσσεται στη λογική αστάθειας που δεν ταιριάζει στην εποχή μας.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη μεγάλη, όπως τη χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, αντιμετωπίζεται η πολυδιάσπαση του συστήματος, επιτυγχάνεται η συγκράτηση των δαπανών και η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Δημιουργείται, συνέχισε, ένα εθνικό κεφάλαιο για την αλληλεγγύη των γενεών. Δρομολογείται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση για ένα βιώσιμο, δίκαιο, σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης των γενεών.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει αταλάντευτα τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι υπόθεση της δικής μας παράταξης. Εχουμε εντολή να συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο, με ευθύνη και με στέρεα βήματα μπροστά. Αυτή είναι η συμφωνία μας με την πολιτική συμμαχία των πολιτών και θα την τηρήσουμε.

    Απευθυνόμενος στους βουλευτές του υπογράμμισε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα αναδεικνύει τη βαθιά συναίσθηση ευθύνης που την διακρίνει. Ολοι μαζί σαν μία γροθιά είμαστε δύναμη ευθύνης, δύναμη μεταρρύθμισης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται απο την δική μας αποφασιστικότητα.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η κυβέρνησή του ολοκλήρωσε όπως είχε δεσμευτεί τον πρώτο κύκλο μεταρρυθμίσεων και ανέφερε χαρακτηριστικά τις αυξήσεις στο ΕΚΑΣ, στις αγροτικές συντάξεις, στο πολυτεκτινό επίδόμα. Με την καινούργια χρονιά ανοίξαμε το δεύτερο κύκλο των μεταρρυθμίσεων, αλλά, σημείωσε ο πρωθυπουργός, (κάνοντας έμμεση αναφορά στην υπόθεση Ζαχόπουλου) δεχθήκαμε μία απερίγραπτη θύελλα φημολογιών, σκιών, ανεύθυνων κατηγοριών. Με ευθύνη της Αντιπολίτευσης, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, περιθωριοποιήθηκαν τα μείζονα ζητήματα.

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει το έργο της και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, κόντρα στις σειρήνες του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας. Αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, ενώ σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων στην ιστορία της χώρας.

    Συζητείται, συνέχισε, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και προωθείται περαιτέρω η εξυγίανση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η επίλυση του προβλήματος της Ολυμπιακής, η μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι τα λιμάνια. Μίλησε ακόμη για το σχέδιο ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με το οποίο θα αντιμετωπιστεί περαιτέρω η γραφειοκρατία, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας, που θα προωθήσει ακόμη περισσότερο την αποκέντρωση της διοίκησης.

    Ομιλίες βουλευτών

    Η πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ δείχνει το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η αντιπολίτευση, ανέφερε ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση διευρύνει τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων και τολμά τις αλλαγές και τις τομές που έχει ανάγκη η χώρα.

    Ο Κώστας Γκιουλέκας ανέφερε ότι η πεποίθηση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα είναι ότι η κυβέρνηση χειρίζεται με συνέπεια και υπευθυνότητα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Ωστόσο, ο κόσμος θεωρεί ότι η χώρα μας έχει δώσει αρκετά και ότι η άλλη πλευρά θα πρέπει να κάμψει την αδιαλλαξία της, διαφορετικά καλά θα κάνουμε να τους θυμήσουμε ότι ο δρόμος για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ περνά μέσα από τη χώρα μας.

    Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αποσαφήνισε ότι η Ελλάδα δεν θα κάνει υποχωρήσεις που να υπερβαίνουν τα όρια της εθνικής της αξιοπρέπειας στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να "σκοπιανοποιηθεί" η ελληνική πολιτική ζωή και ότι οι βουλευτές του κόμματος θέλουν να δουν το έργο των μεταρρυθμίσεων να προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

    Ο Κώστας Μαρκόπουλος σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι η εντολή που έχει η ΝΔ, σημείωσε, όμως, ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι μόνο κοινοβουλευτικό έργο, το πιο σημαντικό κομμάτι είναι η υλοποίησή τους.

    Ο Ιορδάνης Τζαμτζής επανέλαβε την πρότασή του για μείωση του ορίου ηλικίας σύνταξης της Ελληνίδας αγρότισσας και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές που το ζητάνε δεν είναι αντάρτες και δεν αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση.

    Ο Κώστας Αγοραστός έκανε κριτική στο ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μομφής που κατέθεσε, λέγοντας ότι είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια πρόταση δεν έχει στόχο να αναδείξει τα προβλήματα της κυβέρνησης.

    Ο Γιώργος Κοντογιάννης σημείωσε ότι στόχος της ΝΔ πρέπει να είναι η αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές και να μην πέσει στην παγίδα της συζήτησης για συμμαχικές κυβερνήσεις.

    [02] Ενημέρωση αρχηγών κομμάτων

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρη, θα έχει η κα Ντ.Μπακογιάννη, προκειμένου να τους ενηρώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων για το όνομα της ΠΓΔΜ. Χθες ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια και τη γγ του ΚΚΕ κα Αλ.Παπαρήγα.

    Σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον ομόλογό της από την ΠΓΔΜ Αντ.Μιλόσοσκι, στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στη Σλοβενία, αύριο και μεθαύριο.

    Η κα Μπακογιάννη, μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, έδωσε απάντηση στην τελευταία πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

    Αξιολογούμε την πρόταση σε όλες της τις παραμέτρους, αλλά είναι μία πρόταση που απέχει απ' αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί λύση κοινώς αποδεκτή, έχουμε, ήδη, απαντήσει στον κ.Νίμιτς για τα σημεία της πρότασης που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως έχουν και για εκείνα που πιστεύουμε ότι χρήζουν αποσαφηνίσεων, ανέφερε η κα Μπακογιάννη.

    Η υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες τον Μάρτιο, υπεβλήθη το πρώτο βέτο στην αποστολή πρόσκλησης προς τα Σκόπια για τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου και συνέχισε αποσαφηνίζοντας ότι μη λύση σημαίνει και μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ.

    Ανέφερε, πάντως, ότι σε κάθε περίπτωση η προσπάθεια της χώρας μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται αμείωτη, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για μία ουσιαστικά βιώσιμη λύση, μία λύση δηλαδή που θα είναι συνεκτική, λειτουργική και εφαρμόσιμη. Αυτό απαιτεί η μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή. Δεν θέλουμε μία προσχηματική λύση, ανέφερε η υπουργός Εξωτερικών. Επιθυμούμε την ουσιαστική λύση, αλλά δεν έχουμε άγχος να την πετύχουμε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κυρίως δεν χρειαζόμαστε φύλλο συκής, τόνισε.

    Περιγράφοντας την πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε ότι επεδίωξε και πέτυχε μία νέα προσέγγιση και μία νέα κινητικότητα για το ζήτημα της ΠΓΔΜ, το οποίο είχε τελματώσει, το δε διεθνές ενδιαφέρον είχε ατονίσει, με αποτέλεσμα μαζικές αναγνωρίσεις της γείτονος. Η κυβέρνηση μίλησε με καθαρότητα, είπε η κα Μπακογιάννη, για μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και ξεκίνησε μια διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για την προβολή των θέσεων της χώρας μας.

    Στο διάστημα αυτό πείσαμε για την εποικοδομητική μας στάση και για την ειλικρινή μας διάθεση για εξεύρεση ουσιαστικής λύσης. Ωστόσο οι προσπάθειες προσέκρουαν πάντα στην αδιαλλαξία της άλλης πλευράς, είπε.

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, κατέληξε η κα Μπακογιάννη και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει το βάρος της ευθύνης μίας δύσκολης διαπραγμάτευσης.

    Η κα Μπακογιάννη έκανε και γενικότερη αναφορά στην πολιτική επικαιρότητα, σημειώντας ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται λύσεις στα προβλήματα, είπε.

    Αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα, σημείωσε ότι αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε θέσει την ένταξη στην ΕΟΚ σε δημοψήφισμα, δεν θα είχαμε προχωρήσει στην ευρωπαϊκή μας προοπτική.

    Ενημέρωση Προέδρου Δημοκρατίας

    Περίπου 25 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την οποία ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Η κα Μπακογιάννη μετά το πέρας της συνάντησης αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

    Συνάντηση με Αλ. Παπαρήγα

    Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη είχε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από την οποία και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Μετά το πέρας της συνάντησης η κ. Παπαρήγα δήλωσε πως "εκτίμησή μας είναι ότι δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη στο ζήτημα, επομένως παραμένει ανοιχτό". Πρόσθεσε ότι "πρέπει να αναζητηθεί μία ονομασία που περιέχοντας τον όρο Μακεδονία - μακεδονικός να διασφαλίζει ότι είναι αποκλειστικά γεωγραφικός προσδιορισμός". Και βεβαίως, όπως είπε, "να ακολουθείται και από τις άλλες παραμέτρους που είναι η κατάργηση των αλυτρωτικών διατάξεων εκεί που υπάρχουν και ότι δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα. Αυτά για μας είναι αρκετά ισχυρά στοιχεία σε σύγκριση με την άλφα ή βήτα διατύπωση του ονόματος", τόνισε η κα Παπαρήγα.

    ΠΓΔΜ: Συνάντηση προέδρου - πρωθυπουργού

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι συναντήθηκαν στο γραφείο του πρώτου στα Σκόπια. Στη συνάντηση εξετάσθηκε η πρόταση για την εκκρεμότητα της ονομασίας που κατέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός εκπρόσωπος του γ.γ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

    Στη συνάντηση που διήρκησε περίπου 1,5 ώρα, ήταν παρών και ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    Μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιβιτσα Μπότσεφσκι, προέβη στην κάτωθι γραπτή ανακοίνωση:

    «Με τη σημερινή συνάντηση ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης της προτεινόμενης λύσης που κατέθεσε χθες στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς. Έχοντας υπόψιν τη σημασία της πρότασης και της ξεχωριστής σημασίας κάθε λεπτομέρειας αυτής, θα περιμένουμε τον πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ να επιστρέψει από τη Νέα Υόρκη για να ενημερώσει λεπτομερώς όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας για την διάρκεια των συνομιλιών και για όλες τις λεπτομέρειες της πρότασης. Η διαδικασία αξιολόγησης και ανάλυσης θα συνεχιστεί όλες τις υπόλοιπες ημέρες».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 March 2008 - 11:30:18 UTC