Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα Οικονομίας στην Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ
  • [03] «Σχέδιο αποπροσανατολισμού»
  • [04] Στον Πρόεδρο ο Αλ.Αλαβάνος
  • [05] "Απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση"
  • [06] Ετοιμη η σήραγγα στο Δρίσκο
  • [07] Ο Σαρκοζί στη Βρετανία
  • [08] Φόρουμ κατά της Φτώχειας

  • [01] Θέματα Οικονομίας στην Κυβερνητική Επιτροπή

    Για τις τελευταίες εξελίξεις, τη διεθνή οικονομία και τις επιπτώσεις που υπάρχουν ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, η οποία συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή.

    Ο κ.Αλογοσκούφης εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση στον προϋπολογισμό θα είναι ασήμαντες και σημείωσε ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα στις ΗΠΑ από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά και από το ενδεχόμενο ύφεσης. Οι επιπτώσεις στην Ευρώπη, πρόσθεσε, ενδέχεται να είναι περιορισμένες.

    Στην ανάπτυξη υπάρχουν σοβαρότερες επιπτώσεις από την αύξηση του διεθνούς πληθωρισμού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και υπογράμμισε ότι σε αυτή τη συγκυρία η ελληνική οικονομία, λόγω των μεταρρυθμίσεων που προωθήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και εκείνων που βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσει τις όποιες επιπτώσεις έλθουν από το εξωτερικό.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή θέση, λόγω των μεγάλων έργων, των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και λόγω της φορολογικής μεταρρύθμισης, η οποία ενισχύει τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

    Ο υπουργός ΟΙκονομίας αναγνώρισε ότι υπάρχουν επιπτώσεις από τον πληθωρισμό, σημειώνοντας ότι "κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αντιμετωπίσουμε, αλλά δεν αντιμετωπίζονται στο σύνολό τους, διότι όταν ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος τα μέσα που έχει οποιοδήποτε κράτος για να τον αντιμετωπίσει είναι περιορισμένα". Το βέβαιο είναι, πρόσθεσε, ότι θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης της ελληνικής οικονομίας, της αύξησης της απασχόλησης - διότι η ανεργία στην Ελλάδα μειώνεται τα τελευταία χρόνια - και ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας.

    Πρ.Παυλόπουλος για πρόταση μομφής του ΠΑΣΟΚ

    Πρόταση αμηχανίας χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι η πρόταση είναι ευπρόσδεκτη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα αναδείξει το έργο που έχει κάνει και συνεχίζει να κάνει κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, όπως είπε.

    "Η κυβέρνηση είναι μια παράταξη ευθύνης. Ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να λύσει τα δικά του εσωτερικά προβλήματα και κυρίως να αντιδράσει στο γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες της αντιπολίτευσης γενικά έχουν ξεφύγει από την αξιωματική αντιπολίτευση. Προσπαθεί, δηλαδή, να ξαναγίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Ελπίζουμε να το κάνει", υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

  • ** Αύριο, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, στις 10:30 το πρωί στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η "πορεία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και στη νέα τετραετία".

    Το απόγευμα στις 7:30, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις.

    [02] Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ

    Πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το Ασφαλιστικό.

    "Έξι μήνες μετά τις εκλογές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει προδώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού", τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου καταθέτοντας την πρόταση μομφής στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Ο Γ.Παπανδρέου άσκησε κριτική στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, με αιχμή στην «υπονόμευση» του βασικού δικαιώματος σε αξιοπρεπείς συντάξεις.

    Τόνισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση «κάτω από τον ψεύτικο τίτλο της μεταρρύθμισης ξεπουλά και τα τελευταία περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, τα οποία δεν είναι απλά ασημικά, αλλά ζωτικές επιχειρήσεις, που διασφαλίζουν βασικά εθνικά εργαλεία προγραμματισμού και που εγγυώνται βασικά αγαθά στην ενέργεια και στις τηλεπικοινωνίες».

    «Λέμε απλά, ως εδώ και μη παρέκει», τόνισε ο κ.Παπανδρέου, ο οποίος ολοκλήρωσε την παρέμβασή του λέγοντας: "Καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η οποία (πρόταση) βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη διαμορφωμένη πεποίθηση των πολιτών. Καταθέτω την πρόταση δυσπιστίας εκ μέρους ολόκληρου του ΠΑΣΟΚ με τη βεβαιότητα ότι εκφράζουμε έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

    Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο παριστάμενος υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αρχίσει η σχετική συζήτηση «εδώ και τώρα».

    Ευχαριστώ το ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, γιατί δίνει μοναδική ευκαιρία στην κυβέρνηση να προβάλει το τεράστιο έργο της και να αναδείξει τις μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές, τόνισε ο κ. Λιάπης. Σημείωσε, επίσης, ότι η σκοπιμότητα της πρότασης ΠΑΣΟΚ είναι να υπερκεράσει τις εντυπώσεις της αντίστοιχης πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα.

    «Δεν πρωταγωνιστείτε στη Βουλή, ακολουθείτε τα μικρά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης», είπε ο κ. Λιάπης.

    Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του κ. Μ. Λιάπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση δεν κατανοεί τη σοβαρότητα της στιγμής: «Δεν μας ενδιαφέρει εάν θεωρείτε ότι είμαστε ή όχι ουρά του οποιουδήποτε. Το πρόβλημα για τη χώρα είναι να μην είναι η Ελλάδα ουρά στην ΕΕ, στην οικονομία και στην κοινωνική πολιτική», τόνισε.

    Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας, η συζήτηση θα είναι τριήμερη και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με ονομαστική ψηφοφορία.

    Σημειώνεται ότι για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας, δηλαδή για να αποδειχθεί ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την εμπιστοσύνη της Βουλής, πρέπει να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

    Τέλος επισημαίνεται ότι η προγραμματισμένη για σήμερα ονομαστική ψηφοφορία για το σύνολο του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου αναβλήθηκε για μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί της πρότασης δυσπιστίας.

    Η συζήτηση επί της πρότασης ξεκίνησε στις 14:30.

  • ** Τη νέα διάταξη των συντονιστών της ΚΟ του κόμματος, καθώς και τον εκπρόσωπο Τύπου αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έως τα τέλη της εβδομάδας.

    Συζήτηση πρότασης δυσπιστίας

    Εισηγητές ΠΑΣΟΚ

    Με επιθέσεις ενάντια στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις εμφανίστηκαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ,κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση,κατά της κυβέρνησης.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε πως η κυβέρνηση ξεκινά τις μεταρρυθμίσεις της από το ασφαλιστικό, με ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά δεν προσφέρει τίποτα στο δημόσιο ταμείο, αλλά στρέφεται εναντίον των μικρών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων.

    «Όταν από το βασικό κοινωνικό μέτρο για τις μητέρες των ανηλίκων παιδιών, έχει μόλις 50 εκατ. ετήσιο όφελος,την ώρα που η δαπάνη υπερβαίνει τα 22 δις, δεν κάνεις τέτοιου είδους επιλογές. Άρα, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση ανοίγει τα μέτρα αυτά για λόγους «παιδαγωγικούς» - με την ταξική,σκληρή έννοια του όρου».

    «Το ΠΑΣΟΚ διαβεβαιώνει πως δεν θα θίξει ως κυβέρνηση τα ασφαλιστικά δικαιώματα, γιατί δεν χρειάζεται να θιγούν.Το ασφαλιστικό είναι πρόβλημα εσόδων και όχι παροχών»,ανέφερε ο Ε. Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι πλέον τίθεται «σοβαρό πρόβλημα εκποίησης του πυρήνα της δημόσιας περιουσίας», με «επισημοποίηση των αδιαφανών συναλλαγών στον ΟΤΕ» και «φεστιβάλ των μεσαζόντων»,καθώς «ο περιβόητος στρατηγικός εταίρος επιλέγεται από την MARFIN και τον κ. Βγενόπουλο. Αυτό είναι παράνομο και αδιαφανές». Παράλληλα,είπε,ετοιμάζεται και το σχέδιο της διοικητικής μεταρρύθμισης,«της παράλυσης του κράτους».

    Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, που αντιστοιχεί στην μέγιστη αντίδραση της κοινωνίας, είπε.

    «Με λύπησε η περιπαικτική απάντηση του κ.Αλαβάνου, που μόλις έμαθε την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ τη σχολίασε λέγοντας «καλώς τα παιδιά». Οι θεσμοί δεν είναι παιδότοπος και πρέπει να έχουμε σοβαρότητα, προοπτική και συνέπεια σβ αυτά που κάνουμε»,παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος.

    Ο Θόδωρος Πάγκαλος,δεύτερος εισηγητής της πρότασης δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης,συμφώνησε πως πρόθεση της κυβέρνησης με το Ασφαλιστικό, είναι «να προχωρήσουμε και σε άλλες μεταρρυθμίσεις, αντιστοίχου περιεχομένου και ποιότητας» - «ψευδώνυμες μεταρρυθμίσεις, με λογική την μεγιστοποίηση των κερδών,εκείνων που ελέγχουν την οικονομία και των μεγάλων μέσων ενημέρωσης».

    «Όζουν τα σκάνδαλα. Εντός των ημερών, συνταξιοδοτούνται οι πρώτοι αγροφύλακες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι χιλιάδες. Πώς το κάνετε αυτό; Οι πασάδες της ΝΔ συγκροτούν χαρέμια στα υπουργεία τους και οδηγούνται σε ανθρωποκτονίες και αυτοκτονίες.Τέτοια δυσωδία, ντροπή και κατάπτωση», τόνισε ο κ. Πάγκαλος.

    «Η οικονομία είναι σε τραγική κατάσταση. Μας σώζει το ευρώ, από τη διάλυση και τη χρεωκοπία. Η Ελλάδα που ήταν πρώτη σε ρυθμό αύξησης του εθνικού εισοδήματος,είναι τώρα πλέον, έβδομη. Ο ρυθμός σύγκλισης που κάθε χρόνο μείωνε τη διαφορά μας από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, έχει πάψει να μειώνει τη διαφορά. Έχουμε μείνει στάσιμοι σε σχέση με το παρελθόν», είπε.

    Τέλος,σε σχέση με το θέμα της ΠΓΔΜ,ο κος Πάγκαλος σημείωσε πως το κόμμα του φέρεται υπεύθυνα,όμως η τελευταία πρόταση Νίμιτς είναι πρόταση διπλής ονομασίας.

    «Εμείς θέλουμε οριστική λύση: Ένα όνομα για όλες τις χρήσεις. Είναι ανάγκη να διευκρινιστεί αν αυτό παραμένει η θέση της κυβέρνησης. Θα ήταν ολέθριο λάθος να αναγνωρίσουμε και την ύπαρξη μακεδονικής εθνότητας. Γιατί αλλιώς, αλλάζουμε κεφάλαιο και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του - εμείς τη δική μας κι εσείς τη δική σας», τόνισε.

    Π. Παυλόπουλος

    Η μόνη δυσπιστία που θα προκύψει από τη συζήτηση θα είναι η μεγαλύτερη δυσπιστία της Βουλής και του λαού στην αξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ για το ρόλο του, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος σε παρέμβασή του μετά τις τοποθετήσεις των κ.κ.Βενιζέλου και Πάγκαλου.

    Όπως σημείωσε,τα πυρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν άσφαιρα, αλλά και εάν αυτά υπήρχαν, λάθος στόχο χτύπησαν. Το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, "πρώτα πυροβολεί και ύστερα σκοπεύει".

    Αναφερόμενος στη χρονική στιγμή κατάθεσης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι πριν από έξι μήνες ο λαός αποφάνθηκε. Δεν είπαμε ότι έδωσε λευκή επιταγή, αλλά για όσα διεκτραγώδησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,ο λαός αποφάσισε ποιος θέλει να τον κυβερνήσει.

    Ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι ο λόγος για τον οποίο το ΠΑΣΟΚ δεν περίμενε το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και της συζήτησης για το δημοψήφισμα είναι πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης "είχε φύγει πίσω από τα γεγονότα". Είναι πρόταση αμηχανίας και προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι αξιωματική αντιπολίτευση, σημείωσε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

    Όσο για τις σχέσεις πολιτικής και ΜΜΕ, ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι τα συμφέροντα αγωνιούν για το ΠΑΣΟΚ και όχι για τη ΝΔ. Τα συμφέροντα ξέρουν ότι την είχαν, την έχουν και θα την έχουν πάντα απέναντι τους σε θέμα διαπλοκής, είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Πρ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Καραμανλή ήξερε πάντα να υπερασπίζεται τα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα κι αυτό θα το αποδείξει και σε αυτή την περίπτωση. Ας το σκέφτονται αυτά εκείνοι, που με ενέργειες στο παρελθόν οδήγησαν σε θέματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. Διαβεβαίωσε ότι "εμείς θα είμαστε εδώ για να προασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια και δεν θα κάνουμε πίσω ούτε κεραία στα όσα έχουμε υποσχεθεί και δεσμευτεί απέναντι στο λαό". Κι αυτό, σημείωσε, θα διευκρινιστεί πριν λήξει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

    Φ. Πετραλιά

    «Είναι ένα δώρο που μας κάνει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε και να κάνουμε κτήμα των Ελλήνων πολιτών το μεγάλο μας έργο", δήλωσε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή.

    "Επί της ουσίας δεν είναι άλλο αυτή η πρόταση παρά ένας διαγωνισμός στο γήπεδο των εντυπώσεων μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και θα έλεγα ότι είναι ένα εσωτερικό τους δημοψήφισμα δηλαδή ένα ναι ή ένα όχι για το ποια είναι η μείζων αντιπολίτευση και ποια η ελάσσων».

    Αλ. Παπαρήγα

    Για ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση εντός της Βουλής στην οποία το ΚΚΕ αρνείται να συμμετάσχει, έκανε λόγο η Γενική Γραμματέας του του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια επί της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ.

    Η κα Παπαρήγα ανέφερε πως παίζονται αυτή την ώρα παιχνίδια εντυπώσεων, στα οποία συμμετέχει κι ο ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως το κόμμα της δεν παίζει σβ αυτά, αφού δεν απασχολεί το ΚΚΕ «ποιος κάνει την πρώτη κίνηση», αλλά πού βρίσκονται οι διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία. Κι αυτές, είπε, είναι από τη μια μεριά η αστική τάξη και η καπιταλιστική εργοδοσία κι από την άλλη η εργατική τάξη. Και πρόσθεσε ότι η ριζική αντίθεση του ΚΚΕ απέναντι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ συνιστά διαφορά του κόμματός της από τ' άλλα κόμματα.

    Η κα Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως δεν είναι αντίθετη με το να αξιοποιείται ο Κανονισμός της Βουλής από οποιονδήποτε, αλλά πρόσθεσε πως «άμα είναι να κάνεις ένα βήμα κάνβ το στο τέλος, όχι στο μέσον».

    Με την συλλογιστική αυτή εκτίμησε πως στην ουσία αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι ένα παιχνίδι με το βλέμμα στις κάλπες, είναι πλήρης αποπροσανατολισμός, αφού ο λαός και το λαϊκό κίνημα μετατρέπεται σε κορνίζα και οι πρωταγωνιστές είναι στη Βουλή.

    Ανέφερε, ωστόσο,πως η συζήτηση θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία να ξεκαθαριστούν οι θέσεις των κομμάτων και να ξεκαθαριστεί αν το παιχνίδι γίνεται για την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού.

    «Δεν αμφιβάλλω»,κατέληξε η κυρία Παπαρήγα,«ότι μπορεί να συμβεί αυτό. Δεν είναι δύσκολο, άλλωστε. Αλλά και να γίνει δεν σημαίνει και ανατροπή του συστήματος».

    Φ. Κουβέλης

    «Δεν πρόκειται για επιλογή παιχνιδιού», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης στην παρέμβασή του στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ και μετά την τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα,η οποία με αιχμή τις κοινοβουλευτικές κινήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ (πρόταση δυσπιστίας και πρόταση δημοψηφίσματος) μίλησε για «παιχνίδια με το βλέμμα στις κάλπες» και αποπροσανατολισμό.

    Το κόμμα μου, είπε ο Φ. Κουβέλης,κατέθεσε πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με την πεποίθηση πως πρέπει η ίδια η κοινωνία να μιλήσει για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως το Ασφαλιστικό.

    Ο κ. Κουβέλης αφού ανέφερε πως η κοινωνία αντιτίθεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, παρακολουθεί και στηρίζει τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι η πρόταση για δημοψήφισμα είναι που κρατάει ανοιχτό το θέμα,αλλιώς θα είχε κλείσει.

    «Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί να καταγράψει την καταλυτική του παρουσία στην εξέλιξη αυτού του τόπου», είπε,προσθέτοντας πως «με δεδομένη την αναντιστοιχία της κυβερνητικής πολιτικής με την κοινωνική πολιτική,στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αθροίζεται και η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ».

    Ο Φώτης Κουβέλης κατέληξε λέγοντας πως «εμείς δεν επιλέγουμε να φέρουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε δύσκολη θέση, του αναφέραμε τις απόψεις μας»,προσθέτοντας πως οτιδήποτε άλλο είναι κομματική μικροψυχία που δεν εξυπηρετεί την απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής.

    Γ. Καρατζαφέρης

    Για μέγιστη υπηρεσία του Γ. Α. Παπανδρέου προς τον Κ.Καραμανλή, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης,κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ.

    Με την συλλογιστική ότι με την πρόταση αυτή,η κυβέρνηση τους επόμενους έξι μήνες «μπαίνει στο απυρόβλητο»,ο κ. Γ. Καρατζαφέρης είπε πως αν το βράδυ ο ανθοπώλης χτυπήσει την πόρτα του κ. Παπανδρέου "τα άνθη θα είναι από τον Καραμανλή".

    Ως μέγιστο θέμα αυτή την ώρα, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε πως είναι το θέμα της διαφοράς της χώρας μας με την ΠΓΔΜ κι αφού συντάχθηκε με την τοποθέτηση Πάγκαλου για το θέμα του ονόματος και για την αναγκαιότητα διευκρίνησης από την πλευρά της κυβέρνησης αν επιμένει στην θέση «μια ονομασία για όλους»,πρόσθεσε ότι το Ασφαλιστικό ως θέμα έχει έρθει πολλές φορές και επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και θα ξαναέρθει τα επόμενα τέσσερα - πέντε χρόνια, αφού αυτή είναι η παράταση που παίρνει.

    Επανέλαβε ακόμη την πρόταση του κόμματός του «να θεσμοθετηθούν τα δημοψηφίσματα» και να επανέλθουν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας,οι αρμοδιότητες που του αφαιρέθηκαν.

    Καταληκτικά ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε στην τοποθέτηση Βενιζέλου ότι «οι θεσμοί απαιτούν σοβαρότητα» και «δεν είμαστε παιδότοπος»,λέγοντας ότι «από τα ΚΑΠΗ των κομμάτων εξουσίας,εμείς προτιμάμε τους παιδότοπους κι από αυτούς τα παιδιά εκείνα που δεν πετάνε μολότωφ».

    [03] «Σχέδιο αποπροσανατολισμού»

    "Βρισκόμαστε μπροστά στην εξέλιξη σχεδίου αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης του λαού, τόσο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

    Και προσθέτει πως "η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αποφασισμένη, σε αντίθεση με τη λαϊκή θέληση και τους αγώνες, να επιβάλει την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου. Να φέρει νέους αντεργατικούς νόμους, να επεκτείνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, αναζητώντας λύση στο όνομα της FYROM, προσφέρει γη και ύδωρ στα σχέδια των ηγετικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή".

    Σύμφωνα με το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ"ανταγωνίζονται ανούσια μεταξύ τους για τις εντυπώσεις. Και τα δυο κόμματα κάνουν ψευδεπίγραφη και όχι ουσιαστική αντιπολίτευση στη ΝΔ, γιατί συμφωνούν στις βασικές επιλογές του «ευρωμονόδρομου». Ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος αντιπαρατίθεται στα μονοπώλια και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Με την πολιτική τους βάζουν εμπόδια στο κύριο και βασικό που είναι η ανασύνταξη του κινήματος, ώστε να ανέβει η οργάνωση και η δράση των ίδιων των μισθωτών εργαζομένων, που είναι η κινητήρια δύναμη της ταξικής πάλης, να αναπτυχθεί η κοινή πάλη με τα φτωχά τμήματα των μεσαίων στρωμάτων".

    Το ΚΚΕ εκτιμά επίσης ότι "αποκαλυπτικό της υποκρισίας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το γεγονός ότι την ίδια ώρα που κατέθετε την πρόταση μομφής, τα στελέχη του στη ΓΣΕΕ υπέγραφαν με την ΔΑΚΕ και τον ΣΕΒ την προκλητική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που προβλέπει εξευτελιστικές αυξήσεις στους μισθούς. Εκτεθειμένες είναι και οι δυνάμεις του ΣΥΝ που όλο αυτό το διάστημα είναι συνοδοιπόροι της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ".

    Το ΚΚΕ, τονίζει το ΠΓ, "εκτός από την αξιοποίηση του κοινοβουλευτικού βήματος, θα δώσει το κύριο βάρος στην ανασύνταξη και αναγέννηση του λαϊκού κινήματος, ώστε αυτό να μη βρεθεί ενσωματωμένο στα σχέδια της πλουτοκρατίας. Το ΚΚΕ θα παλέψει ώστε το εργατικό κίνημα και οι λαϊκές δυνάμεις που ριζοσπαστικοποιούνται να μη γίνουν κάδρο στα αντιλαϊκά συναινετικά σενάρια".

    Και καταλήγει:

    "Το ΚΚΕ θα φέρει, θα στηρίξει και θα οργανώσει την πάλη για τα παρακάτω προβλήματα:

    Για να ανατραπούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα.

    Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Για σταθερή δουλειά για όλους με ελεύθερο χρόνο. Για σύγχρονες αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν κοινωνικές παροχές.

    Για να μην υλοποιηθεί ο αντιδραστικός νόμος πλαίσιο που παραδίδει τα πανεπιστήμια και την έρευνα στον έλεγχο των μονοπωλίων.

    Να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση στην προώθηση του αντιδραστικού Καποδίστρια ΙΙ.

    Για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων αντισεισμικής θωράκισης, προστασίας του νερού, αντιπλημμυρικές υποδομές, προστασίας των δασών, του περιβάλλοντος.

    Θα φέρει στο προσκήνιο τη διεκδίκηση δημοψηφίσματος για να καταδικαστεί από το λαό η νέα ευρωσυνθήκη και γενικότερα η ΕΕ.

    Άλλη πολιτική, φιλολαϊκή, σημαίνει άλλο δρόμο ανάπτυξης, κατάργηση των μονοπωλίων και των νόμων που τους υπηρετούν, σημαίνει λαϊκή εξουσία.

    Σε αυτή τη γραμμή το ΚΚΕ καλεί να συσπειρωθούν οι εργατικές λαϊκές δυνάμεις, να αντιπαρατεθούν οργανωμένα και αποφασιστικά με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που τους καταδυναστεύουν".

    [04] Στον Πρόεδρο ο Αλ.Αλαβάνος

    Το θέμα της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό έθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος συνοδευόταν από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Γιάννη Δραγασάκη και Φώτη Κουβέλη. Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αλ.Αλαβάνος, ο κ. Π.Λαφαζάνης και ο κ. Ρ.Ρινάλντι παρουσίασαν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ "για την αντιμετώπιση του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου".

    Ο Α. Αλαβάνος δήλωσε ότι ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εξετάσει το θέμα της συνταγματικότητας του νομοσχεδίου, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του.

    Στην ερώτηση αν ζήτησε από τον Πρόεδρο να αναπέμψει το νομοσχέδιο, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι δεν κάνει μαθήματα συνταγματικού δικαίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε σε δηλώσεις του ότι το νομοσχέδιο πλήττει κεκτημένα δικαιώματα εργαζομένων και συνταξιούχων και ειδικότερα σημείωσε ότι έρχεται σε αντίθεση με τα άρθρα 22.5 , 25.1 και 17 του Συντάγματος και πρόσθεσε ότι η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος έχει πάρει θέση, σύμφωνα με την οποία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να έχει τον έλεγχο επί της συνταγματικότητας των νόμων, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα και παλαιότερη δήλωση του Προέδρου ότι κατάφερε να σπουδάσει χάρη στη σύνταξη της μητέρας του για να τονίσει ότι και οι συνταξιούχοι πλήττονται με το νομοσχέδιο.

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση, σχετικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Α.Αλαβάνος καλωσόρισε την πρωτοβουλία αυτή και τάχθηκε υπέρ της κοινής δράσης της αντιπολίτευσης, προκειμένου -όπως είπε- να τεθεί φραγμός στην πολιτική της ΝΔ.

    Συνέντευξη ΣΥΡΙΖΑ

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κάλεσε σήμερα όλους τους πολίτες να συμβάλλουν ώστε να συγκεντρωθούν εκατομμύρια υπογραφές, με στόχο τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό.

    Ο κ. Α.Αλαβάνος κάλεσε, επίσης, τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Μιλώντας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε σε τρία επίπεδα: πρώτον να ενεργοποιήσει τις αντιστάσεις της κοινωνίας κατά του νομοσχεδίου, δεύτερον να αναδείξει την πραγματικότητα του περιεχομένου του νομοσχεδίου και τρίτον να αναδείξει τις δικές του προτάσεις εναλλακτικής λύσης του ασφαλιστικού.

    Ο Α. Αλαβάνος υποδέχθηκε με τη φράση "καλώς τα παιδιά" την απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι κάθε πρωτοβουλία που κινείται στη λογική που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι θετική, ώστε να δοθεί χρόνος για τη συζήτηση στη Βουλή και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Εμείς, είπε ο κ. Αλαβάνος, δεν αντιμετωπίζουμε με μεμψιμοιρία και ανταγωνισμό προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης σε παρέμβασή του στη συνέντευξη χαρακτήρισε τερατούργημα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που, όπως σημείωσε, κατεδαφίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης των κινητοποιήσεων, ενώ ο Ρούντι Ρινάλντι δήλωσε ότι συνεργεία μελών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κινητοποιηθεί για τη συλλογή υπογραφών, αναφέροντας ότι υπάρχει πολύ θερμό κλίμα για τη συγκέντρωση των υπογραφών.

    [05] "Απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση"

    Τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ενημέρωσε το πρωί και στη συνέχεια τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη για τις προτάσεις Νίμιτς σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ.

    Η κ.Μπακογιάννη εξερχόμενη δήλωσε ότι η νέα πρόταση κατατέθηκε χθες και απέχει από τους επιδιωκόμενους στόχους της Ελλάδας.

    Πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί, ενώ ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων 48 ωρών θα ενημερώσει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων για τη νέα εξέλιξη.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν το βέτο είναι ζωντανό, η κ.Μπακογιάννη είπε "η θέση της Ελλάδος είναι σαφής και δεν χρειάζεται να την επαναλάβω, αλλά παραταύτα θα πω και πάλι: εάν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για το όνομα, η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει σε συμμαχικές σχέσεις με τα Σκόπια".

    Σε άλλη ερώτηση εάν πρόκειται για την τελική πρόταση Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών είπε: "δεν υπάρχουν τελικές προτάσεις στις διαπραγματεύσεις".

    Στις 8 το βράδυ η κ. Μπακογιάννη θα ενημερώσει για τις προτάσεις Νίμιτς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νωρίτερα θα έχει συνάντηση με την κα Αλ. Παπαρήγα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ κ. Γ.Κουμουτσάκος αναφερόμενος στην νέα πρόταση του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών είχε δηλώσει: "Ο κ. Νίμιτς στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατέθεσε σήμερα μια ακόμη πρόταση. Η πρόταση αξιολογείται. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η προσπάθεια συνεχίζεται".

    Σε δηλώσεις του μετά τη δίωρη κοινή συνάντηση με τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι η πρότασή του για "ονομασία με γεωγραφική διάσταση" αποτελεί "ένα δίκαιο συμβιβασμό", σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θέτει χρονοδιαγραμμάτα, αλλά, όπως είπε "ο χρόνος έχει τη σημασία του". Τόνισε ότι οι δύο πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους για να διαβουλευτούν με τις κυβερνήσεις τους. Και ο ίδιος είναι διαθέσιμος οποιαδήποτε στιγμή να συνεχίσει τη διαδικασία.

    Επίσης δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα εφαρμογής μιας πιθανούς συμφωνίας.

    Ο ειδικός μεσολαβητής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 14 χρόνια για τη λύση του προβλήματος, ομολογώντας ότι "οι διαφορές παραμένουν" μεταξύ των δυο πλευρών και ότι και οι δυο χώρες αναγνωρίζουν ότι η λύση του προβλήματος θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή.

    Ο κ. Νίμιτς τόνισε επίσης ότι δεν καταθέτει τους όρους εντολής του και ότι είναι διαθέσιμος να συνεχίσει τη διαδικασία.

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκαν θέματα εγγυήσεων υπογράμμισε ότι "περιλαμβάνονται στην πρόταση για τους τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας".

    Δηλώσεις Ν. Γκρούεφσκι

    "Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξος, όσο είμαι ρεαλιστής σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας. Η κατάσταση είναι τέτοια που η Ελλάδα έχει πρόθεση να θέσει βέτο εφόσον δεν αποδεχτούμε τον εκβιασμό της. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε εκβιασμό, με τον τρόπο που θέλει η Αθήνα. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει βέτο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τότε οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας θα περιέλθουν σε βαθιά κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπούν", ανέφερε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον Εσθονό ομόλογό του Αντρους Ανσιπ.

    "Το βέτο της Ελλάδας θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες της Μακεδονίας και θα υπάρξουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε μία τέτοια περίπτωση, η χώρα μας θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει με την εφαρμογή των μέτρων για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της. Πιθανόν θα περιμένει κάποια άλλη ευκαιρία, τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες, για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά θα ξεπεράσει αυτή την περίοδο. Όμως η Ελλάδα θα προκαλέσει ζημιά, τόσο σε εμάς, όσο και στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ, καθώς και στον ίδιο της τον εαυτό", είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

    " Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις τρεις χώρες (σ.σ. εννοεί Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ) είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας. Η απόφαση της Ελλάδας (για βέτο) στρέφεται κατά του ίδιου του ΝΑΤΟ. Ωστόσο αυτό δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε την πορεία μας για τη δημιουργία μίας σύγχρονης και ισχυρής χώρας".

    Δηλώσεις Μπακογιάννη

    «Οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι λίγες μόνον ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνάντησης στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν βοηθούν την όλη προσπάθεια με το να προδικάζουν ουσιαστικά ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Εμείς που πιστεύουμε σε αυτήν τη διαδικασία δεν θα ακολουθήσουμε αυτήν τη λογική", δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι.

    "Το χρονικό διάστημα έως το Βουκουρέστι είναι οριακά επαρκές για μία συνεκτική, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση.

    Η Ελλάδα με τις γνωστές θέσεις της, με μετριοπάθεια και ειλικρίνεια, έχει προτείνει εδώ και καιρό διέξοδο στο δεκαεπτάχρονο αδιέξοδο με μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η σταθερή αυτή μας θέση θα καταγραφεί και στη σημερινή συνάντηση της Νέας Υόρκης.

    Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι συμμαχικές σχέσεις, σχέσεις αλληλεγγύης και η σταθερότητα δεν χτίζονται πάνω σε σοβαρές εκκρεμότητες», δήλωσε η κ.Μπακογιάννη.

    Λευκός Οίκος για τις διαπραγματεύσεις

    Κατά την ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου η εκπρόσωπος Ντάνα Περίνο απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει υπόψη του κάποιo άλλο τρόπο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, τόνισε: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την ΠΓΔ της Μακεδονίας για την επίτευξη συμφωνίας πριν πάμε στο Βουκουρέστι ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα πριν από τη σύνοδο Κορυφής . Ωστόσο, πρόσθεσε, αν χρειαστεί όλος ο χρόνος έως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τότε η εν λόγω απόφαση θα ληφθεί εκεί, όμως σίγουρα ο Πρόεδρος πιστεύει ότι θα έπρεπε να μπορούν να διευθετήσουν το θέμα».

    Σε ερώτηση αν θα ζητηθεί από το ΝΑΤΟ κάποιου είδους παράταση τριών έως έξι μηνών για την ένταξη της ΠΓΔΜ, στην περίπτωση που οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη αποτύχουν, απάντησε ότι θα πρέπει να αφήσουμε τις εργασίες να συνεχιστούν συμπληρώνοντας ότι ο παράγων χρόνος συνιστά μοχλό πίεσης και ότι θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

    [06] Ετοιμη η σήραγγα στο Δρίσκο

    Τον Απρίλιο θα δοθεί στην κυκλοφορία η μεγαλύτερη οδική σήραγγα της Ελλάδας, μήκους 4,8 χιλιομέτρων. Πρόκειται για τη «δίδυμη» σήραγγα της Εγνατίας Οδού στο Δρίσκο Ιωαννίνων.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού, Απόστολο Γούλα, τον επόμενο μήνα οι οδηγοί θα μπορούν κάνουν τα «παρθενικά» τους ταξίδια στη σήραγγα του Δρίσκου, η οποία θα αποτελεί κομμάτι δρόμου, συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων.

    Η σήραγγα του Δρίσκου είναι η μεγαλύτερη οδική σήραγγα της χώρας, με 4.800 μέτρα ανά κατεύθυνση, και περνάει κάτω από το βουνό Μιτσικέλι. Συνδέει το οροπέδιο των Ιωαννίνων με την κοιλάδα του Αράχθου και για την ολοκλήρωση της απαιτήθηκε δουλειά εφτά χρόνων, αφού οι εργασίες ξεκίνησαν το 2001.

    Ωστόσο, η «πρωτοπορία» της σήραγγας του Δρίσκου δεν θα διαρκέσει πολύ, καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή των σηράγγων των Τεμπών, μήκους 9 χιλιομέτρων. «Η κατασκευή τους θα αρχίσει μόλις ολοκληρωθούν οι μελέτες και υπολογίζεται πως θα είναι έτοιμες σε πέντε χρόνια», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Γούλας.

    Έως αυτή τη στιγμή, στο τμήμα της Εγνατίας Οδού, έχουν κατασκευαστεί 76 «δίδυμες» οδικές σήραγγες, μικρές και μεγάλες. Η πλειοψηφία τους βρίσκεται στο τμήμα από την Ηγουμενίτσα έως τη Βέροια, καθώς από Θεσσαλονίκη και ανατολικά κατασκευάστηκαν μόλις 7.

    Οι περισσότερες κατασκευάστηκαν με τη μέθοδο της διάτρησης ενώ μικρός αριθμός με τη μέθοδο της εκσκαφής και επανεπίχωσης. Το κόστος κυμαίνεται από 8.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ ανά μέτρο μήκους.

    [07] Ο Σαρκοζί στη Βρετανία

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί έφθασαν σήμερα στο Λονδίνο ξεκινώντας μια διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία.

    Το προεδρικό αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χίθροου γύρω στις 11.25 (τοπική ώρα, 13.25 ώρα Ελλάδας). Μαζί με το προεδρικό ζεύγος ταξίδεψαν στο Λονδίνο ο υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, η υπουργός Δικαιοσύνης Ρασίντα Ντατί και η υφυπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμά Γιαντέ.

    Κατά την κάθοδό τους από το αεροπλάνο, τον κύριο και την κυρία Σαρκοζί, η οποία φορούσε γκρίζο φόρεμα κι ένα μικρό ασορτί μπερέ, υποδέχθηκαν ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα.

    Το ζεύγος μετέβη στον πύργο του Ουίνδσορ, δυτικά της πρωτεύουσας, όπου τους επιφυλάχθηκε βασιλική υποδοχή. Τα τελευταία μέτρα ως τη βασιλική κατοικία τα διένυσαν με άμαξα, συνοδευόμενοι από τη βασίλισσα Ελισάβετ και το σύζυγό της δούκα του Εδιμβούργου.

    Στους Σαρκοζί θα παρατεθεί το βράδυ επίσημο δείπνο και θα περάσουν τη νύκτα στον πύργο.

    Κατά τις 36 ώρες που θα παραμείνουν στη Βρετανία, ο Γάλλος πρόεδρος θα εκφωνήσει το απόγευμα ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων στο κοινοβούλιο του Ουέστμινστερ ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν για την πρώτη διμερή σύνοδο κορυφής.

    [08] Φόρουμ κατά της Φτώχειας

    Ενα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από πείνα ή ασθένεια που μπορεί να προληφθεί. Γι' αυτό σήμερα τίποτα δεν είναι πιο επικτακτικό από την καταπολέμηση της φτώχειας, υπογράμμισε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Αναπτυξιακού Προγράμματος του ΟΗΕ Σεσίλ Μολινιέ κατά την έναρξη του 6ου Φόρουμ της Παγκόσμιας Συμμαχίας των Πόλεων κατά της Φτώχειας το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα. Οπως σημείωσε, οι στόχοι της χιλιετίας (που αφορούν μείωση κατά 50% του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας) δεν θα μπορέσουν να επιτευχθούν μέχρι το 2015, εάν δεν υπάρξουν δράσεις σε τοπικό επίπεδο.

    Τις διήμερες εργασίες του Φόρουμ, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, κήρυξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος ανέφερε ότι «παρά τη ρητορική και τις υποσχέσεις των ηγετών, ερχόμαστε όλοι μας αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που είναι πολύ χειρότερη από εκείνη των επίσημων στοιχείων». Οπως επισήμανε, η ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων, παρά τις εξαγγελίες, είχε ως συνέπεια «στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε, οι αποκλεισμένοι του Πρώτου Κόσμου, οι παράπλευρες απώλειες μιας ασύμμετρης ανάπτυξης και η περαιτέρω εξαθλίωση του Τρίτου Κόσμου να επιβεβαιώνουν τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις».

    Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι είναι καιρός να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές δράσεις, που δεν θα βασίζονται στη φιλανθρωπία, αλλά στην αναγνώριση του γεγονότος ότι η φτώχεια είναι δομικό στοιχείο της πραγματικότητάς μας. Ομως, «η φτώχεια δεν συνιστά νομοτέλεια, αλλά αποτελεί παθογένεια, σύμπτωμα δυσλειτουργιών του οικονομικού και κοινωνικού μας πλαισίου», κατέληξε ο κ. Παπούλιας.

    Η φτώχεια συνιστά πρόκληση για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, αλλά και για την παγκόσμια ασφάλεια, τόνισε στην ομιλία της στο Φόρουμ η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον αναπτυσσόμενο, αλλά και τον αναπτυγμένο κόσμο, όπου το 10% όσων ζουν στις μητροπόλεις διαβιεί κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην καταπολέμηση της φτώχειας, σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, καθώς ενυπάρχει άμεση και καθημερινή επαφή με τους πολίτες και καλή γνώση των τοπικών προβλημάτων. Η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική Αναπτυξιακής Συνεργασίας και Βοήθειας της ΕΕ και του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο το 2007 διέθεσε περισσότερα από 500 εκατ. δολάρια για παροχή βοήθειας στα δυτικά Βαλκάνια, κράτη του Εύξεινου Πόντου, της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και της υποσαχάριας Αφρικής. Το 2010 η Ελλάδα θα διαθέτει το 0,51% του ΑΕΠ της για αναπτυξιακή βοήθεια. Το αναπτυξιακό έργο του ΥΠΕΞ θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην αναπτυσσόμενο κόσμο, στην περισσότερο ενεργητικό συμμετοχή των μεταναστών σε προγράμματα ανάπτυξης στα κράτη προέλευσης, καθώς και στην παροχή αναπτυξιακής βοήθειας για την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων.

    Στα μέτρα που έχει λάβει ο δήμος Αθηναίων για την καταπολέμηση της φτώχειας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Τα μέτρα αυτά είναι το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» που παρέχει 2.000 είδη σε 200 άπορες οικογένειες, καθώς και η «Εστία Αθηνών» - ξενώνας για άστεγους υπερήλικες που σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί. Καθημερινά παρέχεται σίτιση, ένδυση και υπόδηση σε 400 μετανάστες, ενώ σύντομα θα δημιουργηθεί δίκτυο υπηρεσιών υγείας σε επτά Δημοτικά Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 March 2008 - 15:30:43 UTC