Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίζεται σήμερα το ασφαλιστικό
  • [02] "Πολιτεία που θα σέβεται τους πολίτες"
  • [03] ΚΚΕ για αντισεισμική προστασία
  • [04] Στον Πρόεδρο ο Αλ.Αλαβάνος
  • [05] "Απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση"
  • [06] Ομαλή η υγεία του Αρχιεπισκόπου
  • [07] Ο Σαρκοζί στη Βρετανία
  • [08] Δεινόσαυρος σε...λεωφορείο

  • [01] Ψηφίζεται σήμερα το ασφαλιστικό

    Συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Σήμερα θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία επί του συνόλου του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό. Μετά δε από σχετικό αίτημα του ΠΑΣΟΚ, η ψηφοφορία θα είναι ονομαστική.

    Θα ακολουθήσει η συζήτηση των προτάσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για διεξαγωγή συζήτησης προκειμένου να τεθεί το νομοσχέδιο σε δημοψήφισμα.

    Δεν επιδιώκουμε εφήμερες εντυπώσεις, δεν μας φοβίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος όταν είμαστε σίγουροι ότι παράγουμε μόνιμο κοινωνικό όφελος.

    Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με θέμα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τον πολιτισμό,την οποία προκάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Δεν υποτασσόμαστε στο λαϊκισμό όταν οι πολίτες, όπως πάντα, χρειάζονται σχέσεις εμπιστοσύνης,που να δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου", πρόσθεσε.

    Κάνοντας σαφή αναφορά στο ασφαλιστικό,ο Κ.Καραμανλής τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση παράγουν αποτελέσματα απέναντι στα χρόνια προβλήματα και ανοίγουν νέους δρόμους και ελπιδοφόρες προοπτικές. Με αφορμή, δε, "την αφοριστική και απαισιόδοξη άποψη ότι η νεολαία πορεύεται προς ένα χειρότερο μέλλον" ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι "το μέλλον θα ήταν ζοφερό εάν δεν προχωρούσαμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται".

    Ο πρωθυπουργός δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό ότι μεγαλώνει η ανεργία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν το κάνει για να ωραιοποιήσει καταστάσεις: "Αντιθέτως,αντιμετωπίζουμε ως τεράστιο λάθος την απόκρυψη των προβλημάτων, την αδράνεια απέναντι στα αδιέξοδα,τη φοβία απέναντι στις λύσεις",είπε.

    Σημείωσε επίσης ότι είναι "ακόμα μεγαλύτερο λάθος η απόπειρα διαστρέβλωσης των πραγμάτων, η απόπειρα αμφισβήτησης των πολιτικών που παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα, η απόπειρα αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις που δίνουν στέρεες λύσεις".

    "Δεν προσθέτουν αυτές οι πρακτικές στο να πάει ο τόπος μπροστά",συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "το μέλλον απαιτεί ανάληψη ευθύνης από όλους, τολμηρές αποφάσεις, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις".

    Ειδικότερα για την ανεργία και για τα περί αυξήσεώς της, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "η πραγματικότητα διαψεύδει την ισοπεδωτική κριτική",καθώς, όπως είπε, η ανεργία βρίσκεται στο 8,3%,που είναι το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό των τελευταίων 15ετών. Σημείωσε δε ότι η ανεργία παραμένει το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στον τόπο και παραμένει στο στόχαστρο της πολιιτκής της κυβέρνησης της ΝΔ, που θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί με αυξημένους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους τα προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

    Για την Παιδεία και το "παγκόσμιο ρεκόρ της χώρας μας σε εξαγωγή φοιτητών",όπως ελέχθη, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι εάν η κατάσταση διαιωνιστεί, θα έχει υπεύθυνους με ονοματεπώνυμο όλους αυτούς που πεισματικά αρνούνται, και χωρίς λογική,την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος".

    Εξ άλλου,ο κ. Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες κατατίθεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών με έμφαση στην πρόληψη,την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών δομών και την προώθηση νέων ρυθμίσεων για επανένταξη πρώην χρηστών στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.

    Συμπλήρωσε, επίσης, ότι σχεδιάζεται η οργανωτική μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ και η ένταξη μονάδων μεθαδόνης σε δημόσια νοσοκομεία.

    Τέλος, ο κ. Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι απέναντι στη διαιώνιση των προβλημάτων "επιλέγουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις",επιλέγουμε πολιτικές που προσεγγίζουν στις ανάγκες των νέων,που ανοίγουν νέους δρόμους ευκαιριών και ασφάλειας. Η σύγχρονη πολιτική, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, οφείλει να επιλέγει με γνώμονα το μέλλον,να υπηρετεί στην πράξη τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης,να εφαρμόζει πολιτικές με χειροπιαστά αποτελέσματα και πολιτικές που παράγουν όφελος για τους πολλούς, για το σήμερα και το αύριο: "Αυτό είπαμε και αυτό κάνουμε. Οι επιλογές και οι θέσεις μας το αποδεικνύουν", κατέληξε.

  • ** Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΝΔ Κώστα Καραμανλή, θα πραγματοποιηθεί αύριο στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Θέμα της ημερήσιας διάταξης είναι η "πορεία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων και στη νέα τετραετία".

    [02] "Πολιτεία που θα σέβεται τους πολίτες"

    Αγωνιζόμαστε για μια πολιτεία που θα σέβεται τους πολίτες και για ένα πολιτικό σύστημα που επιτέλους θα εκφράζει τη φωνή του λαού, για μια κοινωνία που θα φέρει και πάλι την αξιοπρέπεια στον κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, τόνισε ο κ. Γ.Παπανδρέου σε δηλώσεις του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Τη νέα διάταξη των συντονιστών της ΚΟ του κόμματος, καθώς και τον εκπρόσωπο Τύπου αναμένεται να ανακοινώσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έως τα τέλη της εβδομάδας.

    Στο μεταξύ, σε θερμό κλίμα έγινε η τελετή παράδοσης και παραλαβής της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ του μέχρι τώρα Γραμματέα Νίκου Αθανασάκη και του νεοεκλεγέντα στη θέση - και μέχρι σήμερα εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ - Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος θα εξακολουθήσει για ένα διάστημα, και μέχρι να οριστεί άλλος εκπρόσωπος, να υπηρετεί και τη θέση αυτή.

    "Είναι περίοδος που έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας και πρέπει να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό", ανέφερε ο Νίκος Αθανασάκης, συγχαίροντας το Γιάννη Ραγκούση και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο νέος Γραμματέας θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στα καθήκοντά του.

    "Απέναντι σε μια κυβέρνηση που πλήττει καθημερινά το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων και την αξιοπρέπεια του πολίτη, οφείλουμε να αναπτύξουμε όλες μας τις δυνάμεις, μέσα στην κοινωνία, μαζί και δίπλα στους πολίτες, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους και προβάλλοντας τις αξίες μας", τόνισε ο κ. Αθανασάκης.

    "Είναι πολύ μεγάλη τιμή να παραλαμβάνω - εντός ή εκτός εισαγωγικών- τη θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου, από ένα στέλεχος του Κινήματος με ανεκτίμητο ήθος και προσφορά υπηρεσιών για το καλό του Κινήματος και της χώρας", επεσήμανε ο Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το μήνυμα του Κινήματος είναι πως "ό,τι κάνουμε και το κυριότερο ό,τι θα κάνουμε δεν είναι για το δικό μας κομματικό εαυτό,αλλά θα το κάνουμε για τη χώρα,το λαό μας και τη νεολαία".

    "Το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, πολύ ενωμένο, θα προχωρήσει και θα δώσει με αποφασιστικότητα τις μάχες του μέλλοντος", συμπλήρωσε ο κ. Ραγκούσης.

    [03] ΚΚΕ για αντισεισμική προστασία

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει σήμερα σε εκδήλωση που διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με θέμα:

    «Αντισεισμική προστασία - δικαίωμα ζωής και ασφάλειας για τον εργαζόμενο, για τη λαϊκή οικογένεια».

    Το θέμα θα αναπτύξει ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, ενώ θα γίνουν παρεμβάσεις από μαζικούς και επιστημονικούς φορείς.

    Στην εκδήλωση επίσης θα μιλήσει ο Πρέσβης της σοσιαλιστικής Κούβας, Χερμές Χερέρα, για το ζήτημα της αντιμετώπισης των κινδύνων από φυσικά φαινόμενα.

    Ομιλία Παπαρήγα στη Βουλή

    «Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε μας και σε άλλα κόμματα είναι ότι εμείς δεν μιλάμε για "ευκαιρίες", αλλά για δικαιώματα. Ο όρος "ευκαιρίες" σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της νεολαίας κυνηγά τη χίμαιρα -και όποιος τα κατάφερε τα κατάφερε. Εμείς λέμε δικαιώματα: και στο πλαίσιο των συλλογικών δικαιωμάτων να υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής ανέλιξης».

    Τα παραπάνω ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που πραγματοποιήθηκε με πρόταση του κόμματός της για τα δικαιώματα της νεολαίας.

    Ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή, η κα Παπαρήγα επέκρινε το υπάρχον καθεστώς το οποίο αποτελεί, όπως τόνισε, «προθάλαμο του σχολείου, παραβιάζοντας τις αρχές της παιδαγωγικής για τα όρια της παιδικής ηλικίας», για να συνεχίσει - σε σχέση με τις ανώτερες βαθμίδες της εκπαιδευτικής κλίμακας - υποστηρίζοντας πως «κανείς νέος κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να δουλεύει, αλλά να μορφώνεται» και μάλιστα στο πλαίσιο μιας 12ετούς γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με την επαγγελματική εκπαίδευση να ξεκινά μετά τα 18.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κα Παπαρήγα στην καλλιτεχνική παιδεία, η οποία, όπως τόνισε, «πρέπει να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, από το νηπιαγωγείο, μέχρι το πανεπιστήμιο».

    «Το σημερινό σύστημα με τα ΕΠΑΣ και τα ΕΠΑΛ, είναι ξεπερασμένο. Πρέπει να καταργηθούν. Υπάρχει βεβαίως στόχος για να υπάρχουν: το φθηνό εργατικό δυναμικό», ανέφερε.

    Και πρόσθεσε: Η πραγματικότητα βεβαίως είναι διαφορετική: Όχι μόνον αρκετοί νέοι εγκαταλείπουν το σχολείο, αλλά πάμπολλοι εργάζονται κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους - το 30% των φοιτητών των ΑΕΙ και το 60% των φοιτητών των ΤΕΙ κατά τις στατιστικές - συχνά με μαύρη εργασία, με συνέπεια την υποβάθμιση των σπουδών. «Πώς θα καταργηθεί το ποσοστό των φοιτητών που δουλεύουν; Εδώ δεν υπάρχουν μέτρα. Πρέπει να στηριχθεί η οικογένεια, με πραγματικά δωρεάν σπουδές. Και αν υπάρχουν εργαζόμενοι φοιτητές, αυτοί να έχουν 6ωρη εργασία με αμοιβή 8ωρου και άδεια εξετάσεων», πρότεινε η κα Παπαρήγα.

    Μια πολιτική δικαιωμάτων για τη νεολαία, πρωτίστως θα έπρεπε να διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία - αλλά αυτό προϋποθέτει μια "πολιτική ανατροπή": «Κατβ αρχήν πρέπει να υπάρχει σχέδιο κατανομής του εργατικού δυναμικού. Θέλει σχεδιασμό που δεν υπάρχει και είναι αδύνατον να υπάρξει, γιατί δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, αλλά "ευκαιρίες"». Επίσης, για να υπάρχει κατανομή του εργατικού δυναμικού, σημαίνει ότι η οικονομία δεν θα καθορίζεται από το κεφάλαιο, τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Εμείς, πρόσθεσε, υποστηρίζουμε μια πολιτική που απαιτεί πολιτική ανατροπή. Πολιτική απασχόλησης δεν σημαίνει να βλέπω μικρές αγγελίες στο Διαδίκτυο, ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια ανατροπή και να αντιμετωπιστεί η ριζοσπαστικότητα της νεολαίας, αυξάνονται τα κρούσματα αντικομμουνιστικού αυταρχισμού στην Ευρώπη, σημείωσε η κα Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι πρόσφατα τέθηκε εκτός νόμου η Κομμουνιστική Νεολαία της Τσεχίας, ενώ και η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου έβαλε θέμα καταδίκης εγκλημάτων των «ολοκληρωτικών καθεστώτων» της Ανατολικής Ευρώπης.

    «Μήπως πάνε να καλύψουν τα σημερινά εγκλήματα; Δεν ξέρω εάν ο κ. Γ.Παπανδρέου έχει την πρωτοβουλία αυτή υπόψη του. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που θα το αντιμετωπίσουμε, σε κάθε περίπτωση, όπως το αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Συζητήσεις να γίνουν - να συζητήσουμε και για τον ισπανικό εμφύλιο και τον βομβαρδισμό της Δρέσδης και της Λειψίας και τις γερμανικές αποζημιώσεις - αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν ψηφίσματα Κοινοβουλίων», ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Στη δευτερολογία της η κα Παπαρήγα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για τις κατηγορίες περί «λαϊκισμού» που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό ως κόμμα της αντιπολίτευσης.

    «Για μας, κεφάλαιο για τον τόπο μας αποτελούν οι εργαζόμενοι και όχι το κεφάλαιο. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν μπορείτε να μας εγκαλείτε για λαϊκισμό, όταν υποστηρίζουμε τη σταθερή δουλειά, το 7ωρο και αργότερα το 6ωρο. Δεν είναι λαϊκισμός αυτό. Αυτό είναι το πιστεύω μας», ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    «Λαϊκιστής είναι εκείνος που υποστηρίζει λαϊκά αιτήματα χωρίς να τα πιστεύει. Μπορεί να έχετε για μας χίλιες αιτιάσεις, να μας θεωρείτε ό,τι μας θεωρείτε - αλλά δεν είμαστε λαϊκιστές. Αυτό είναι ύβρις για μας. Δεν μπορείτε με ένα ύφος περιφρόνησης και σνομπισμού να μιλάτε για λαϊκισμό. Και δεν μπορεί κάθε φορά να ακούμε ότι «έχουμε νωπή εντολή» και πως «την άλλη μέρα απβ τις εκλογές, δεν μπορεί το κόμμα που μόλις έπιασε το 3% να εγκαλεί την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της». Παρακαλώ να πάψουν πλέον αυτά», ζήτησε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεσή της στην εισαγγελική έρευνα σχετικά με τις διακοπές ρεύματος και στο ενδεχόμενο διώξεων ενάντια σε συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τονίζοντας πως «ο ρόλος της απεργίας είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Δεν γίνεται για να εκφράσω μια άποψη, αλλά για να παρεμποδίσω, να ανατρέψω. Είναι θέμα συσχετισμού δύναμης».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή της στο «έξυπνο σχολείο» και στις ονοματοδοσίες με χρήση ονομάτων ελλήνων ποιητών την ώρα που δεν διδάσκεται ουσιαστικά η ελληνική λογοτεχνία.

    «Τελικά, θα μαθαίνουμε τα παιδιά, ότι ο Ρίτσος έγραψε ένα ποιηματάκι?», ανέφερε χαρακτηριστικά και καταφέρθηκε κατά της διάκρισης ΑΕΙ και ΤΕΙ, θεωρώντας την αναχρονιστική.

    Τέλος, η ΓΓ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κ.κ. Παπανδρέου και Αλαβάνου ενάντια στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, υπενθύμισε πως «όταν καταψηφίζαμε στους δήμους και τις νομαρχίες την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης, μας λέγατε ότι υπάρχουν κι αυτές οι μορφές εργασίας - και μας λέγατε ότι προτιμούμε την πλήρη ανεργία για να πάει ο κόσμος στην εξαθλίωση και να κάνει την επανάσταση. Εμείς τα καταψηφίσαμε αυτά τα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα παλεύαμε ώστε να υπάρχει ασφάλιση στους μερικά απασχολούμενους. Όταν υπάρχει ανάγκη εργασίας, φυσικά κάποιος θα δουλέψει τετράωρο: Δεν είναι, όμως, χτύπημα στην ανεργία η μερική απασχόληση, αλλά συγκάλυψη του φαινομένου».

    [04] Στον Πρόεδρο ο Αλ.Αλαβάνος

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια θα έχει σήμερα στις 1.30 το μεσημέρι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος. Κατά τη συνάντηση ο κ. Αλαβάνος θα εκθέσει την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    Νωρίτερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ.Αλ.Αλαβάνος, ο κ.Π.Λαφαζάνης και ο κ.Ρ.Ρινάλντι, θα παρουσιάσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ "για την αντιμετώπιση του αντι-ασφαλιστικού νομοσχεδίου".

    Στο πλαίσιο της απόφασης της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για κινητοποιήσεις και συλλογή υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, θα υπάρξει παρέμβαση στις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου με πικετοφορίες, πανό, καλέσματα και τραπεζάκια συγκέντρωσης υπογραφών.

    Απόφαση Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

    Στο μεταξύ η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε απόφαση της τονίζει ότι με βάση τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών (μαζικότατα συλλαλητήρια, αναβολή ψήφισης του νομοσχεδίου για την επόμενη Τετάρτη και κυρίως με την πρόταση για δημοψήφισμα που μπλοκάρει την διαδικασία χρονικά και πολιτικά) αποφάσισε κινητοποίηση και ενεργοποίηση όλων των δυνάμεών του. Ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα προωθήσει:

    1. Άμεση έκτακτη σύγκληση όλων των τοπικών - κλαδικών συντονιστικών και οργάνωση της παρέμβασης του ΣΥΡΙΖΑ, τοπικά, κεντρικά, πανελλαδικά.

    2. Υιοθέτηση της πρότασης για τη συγκέντρωση υπογραφών, στήριξη της πρωτοβουλίας για δημοψήφισμα.

    3. Παρέμβαση στις παρελάσεις για την 25η Μαρτίου με πικετοφορίες, πανό, καλέσματα, τραπεζάκια συγκέντρωσης υπογραφών κ.λπ.

    4. Κάλεσμα για συλλαλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη 27/3 στις 7μμ.

    [05] "Απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση"

    "Η πρόταση του κ. Νίμιτς αξιολογείται. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η προσπάθεια συνεχίζεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκος, απαντώντας στην νέα πρόταση του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου, σχετικά με το νέο κύκλο συνομιλιών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης, έχει ως εξής: "Ο κ. Νίμιτς στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων προσπαθειών στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατέθεσε σήμερα μια ακόμη πρόταση. Η πρόταση αξιολογείται. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι απέχουμε από μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η προσπάθεια συνεχίζεται".

    Σε δηλώσεις του μετά τη δίωρη κοινή συνάντηση με τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ στην έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι η πρότασή του για "ονομασία με γεωγραφική διάσταση" αποτελεί "ένα δίκαιο συμβιβασμό", σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν θέτει χρονοδιαγραμμάτα, αλλά, όπως είπε "ο χρόνος έχει τη σημασία του". Τόνισε ότι οι δύο πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους για να διαβουλευτούν με τις κυβερνήσεις τους. Και ο ίδιος είναι διαθέσιμος οποιαδήποτε στιγμή να συνεχίσει τη διαδικασία.

    Επίσης δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα εφαρμογής μιας πιθανούς συμφωνίας.

    Ο ειδικός μεσολαβητής, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 14 χρόνια για τη λύση του προβλήματος, ομολογώντας ότι "οι διαφορές παραμένουν" μεταξύ των δυο πλευρών και ότι και οι δυο χώρες αναγνωρίζουν ότι η λύση του προβλήματος θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή.

    Ο κ. Νίμιτς τόνισε επίσης ότι δεν καταθέτει τους όρους εντολής του και ότι είναι διαθέσιμος να συνεχίσει τη διαδικασία.

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκαν θέματα εγγυήσεων υπογράμμισε ότι "περιλαμβάνονται στην πρόταση για τους τρόπους εφαρμογής της συμφωνίας".

    Δηλώσεις Ν. Γκούεφσκι

    "Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξος, όσο είμαι ρεαλιστής σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας. Η κατάσταση είναι τέτοια που η Ελλάδα έχει πρόθεση να θέσει βέτο εφόσον δεν αποδεχτούμε τον εκβιασμό της. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε εκβιασμό, με τον τρόπο που θέλει η Αθήνα. Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει βέτο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τότε οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας θα περιέλθουν σε βαθιά κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπούν", ανέφερε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον Εσθονό ομόλογό του Αντρους Ανσιπ.

    "Το βέτο της Ελλάδας θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες της Μακεδονίας και θα υπάρξουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε μία τέτοια περίπτωση, η χώρα μας θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει με την εφαρμογή των μέτρων για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της. Πιθανόν θα περιμένει κάποια άλλη ευκαιρία, τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες, για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά θα ξεπεράσει αυτή την περίοδο. Όμως η Ελλάδα θα προκαλέσει ζημιά, τόσο σε εμάς, όσο και στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ, καθώς και στον ίδιο της τον εαυτό", είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

    " Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις τρεις χώρες (σ.σ. εννοεί Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ) είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας. Η απόφαση της Ελλάδας (για βέτο) στρέφεται κατά του ίδιου του ΝΑΤΟ. Ωστόσο αυτό δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε την πορεία μας για τη δημιουργία μίας σύγχρονης και ισχυρής χώρας".

    Δηλώσεις Μπακογιάννη

    «Οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι λίγες μόνον ώρες πριν από την έναρξη της κρίσιμης συνάντησης στο πλαίσιο του ΟΗΕ δεν βοηθούν την όλη προσπάθεια με το να προδικάζουν ουσιαστικά ένα αρνητικό αποτέλεσμα. Εμείς που πιστεύουμε σε αυτήν τη διαδικασία δεν θα ακολουθήσουμε αυτήν τη λογική", δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με τις σημερινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι.

    "Το χρονικό διάστημα έως το Βουκουρέστι είναι οριακά επαρκές για μία συνεκτική, πρακτική και εφαρμόσιμη λύση.

    Η Ελλάδα με τις γνωστές θέσεις της, με μετριοπάθεια και ειλικρίνεια, έχει προτείνει εδώ και καιρό διέξοδο στο δεκαεπτάχρονο αδιέξοδο με μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η σταθερή αυτή μας θέση θα καταγραφεί και στη σημερινή συνάντηση της Νέας Υόρκης.

    Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι συμμαχικές σχέσεις, σχέσεις αλληλεγγύης και η σταθερότητα δεν χτίζονται πάνω σε σοβαρές εκκρεμότητες», δήλωσε η κ.Μπακογιάννη.

    Λευκός Οίκος για τις διαπραγματεύσεις

    Κατά την ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου η εκπρόσωπος Ντάνα Περίνο απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει υπόψη του κάποιo άλλο τρόπο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων πριν από την Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου, τόνισε: «Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την ΠΓΔ της Μακεδονίας για την επίτευξη συμφωνίας πριν πάμε στο Βουκουρέστι ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα πριν από τη σύνοδο Κορυφής . Ωστόσο, πρόσθεσε, αν χρειαστεί όλος ο χρόνος έως τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, τότε η εν λόγω απόφαση θα ληφθεί εκεί, όμως σίγουρα ο Πρόεδρος πιστεύει ότι θα έπρεπε να μπορούν να διευθετήσουν το θέμα».

    Σε ερώτηση αν θα ζητηθεί από το ΝΑΤΟ κάποιου είδους παράταση τριών έως έξι μηνών για την ένταξη της ΠΓΔΜ, στην περίπτωση που οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη αποτύχουν, απάντησε ότι θα πρέπει να αφήσουμε τις εργασίες να συνεχιστούν συμπληρώνοντας ότι ο παράγων χρόνος συνιστά μοχλό πίεσης και ότι θα πρέπει να διευθετηθεί το θέμα πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

    [06] Ομαλή η υγεία του Αρχιεπισκόπου

    Σήμερα το βράδυ αναμένεται να βγεί από το νοσοκομείο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ο οποίος υπέστη κάταγμα και υπεβλήθη σε ορθοπεδική επέμβαση.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο κκ Ιερώνυμος υπεβλήθη στη Βιοκλινική Αθηνών, "σε επιτυχή ορθοπεδική επέμβαση ανοιχτής ανάταξης και εσωτερικής οστεοσύνθεσης του κατάγματος της δεξιάς ποδοκνημικής με συμπιεστικό κοχλία στο έσω σφυρό. Η επέμβαση που διήρκεσε 50 λεπτά διενεργήθηκε υπό συνδυασμένη ραχιαία - επισκληρίδιο αναισθησία".

    Οπως ανακοινώθηκε από την Αρχιεπισκοπή, αναβάλλεται η ειρηνική επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η οποία επρόκειτο να γίνει από την προσεχή Παρασκευή έως και τη Δευτέρα.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έστειλε τηλεγράφημα πριν από λίγο στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο με το οποίο εκφράζει τη λύπη του για το ατύχημά του, το οποίο όπως προσθέτει επισκίασε τη μεγάλη χαρά της αναμονής της επισκέψεώς του. Ο κ. Βαρθολομαίος εύχεται ταχεία ανάρρωση στον Αρχιεπίσκοπο.

    Τον Αρχιεπίσκοπο επισκέφθηκε στο νοσοκομείο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Ο κ. Παπανδρέου ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον Αρχιεπίσκοπο και αναχώρησε.

    [07] Ο Σαρκοζί στη Βρετανία

    Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η σύζυγός του Κάρλα Μπρούνι φτάνουν σήμερα το μεσημέρι στο Λονδίνο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ,με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών.

    Ο Νικολά Σαρκοζί και η πρώτη κυρία της Γαλλίας θα προσγειωθούν στο Χήθροου στις 13.25 (ώρα Ελλάδος) και στη συνέχεια θα μεταβούν στο κάστρο του Ουίνδσορ, όπου θα τους υποδεχτεί με τιμές η βασίλισσα Ελισάβετ.

    Το γαλλικό προεδρικό ζεύγος θα διανύσει μάλιστα με τη βασιλική άμαξα μαζί με την βασίλισσα Ελισάβετ τα τελευταία μέτρα ως την βασιλική εξοχική κατοικία. Η βασίλισσα θα παραθέσει επίσημο δείπνο στο γαλλικό προεδρικό ζεύγος που θα περάσει τη νύχτα του στο κάστρο.

    Ο γάλλος πρόεδρος θα έχει επίσης το σπάνιο προνόμιο να μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων και της βουλής των Λόρδων . Από το 1939 ,μόνο 31 ξένοι ηγέτες έχουν μιλήσει ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου.

    Αύριο, ο Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθεί με τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν στην Ντάουνιγκ Στρητ και θα επισκεφτεί το γήπεδο της Αρσεναλ.

    Σαρκοζί και Μπράουν θα συζητήσουν τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν,όπου το Παρίσι δεσμεύτηκε να στείλει άλλους 1000 στρατιώτες,την κατάσταση στις διεθνείς αγορές και τους ευρωπαικούς θεσμούς.

    [08] Δεινόσαυρος σε...λεωφορείο

    Οι αρχές του Περού ανακάλυψαν τη σιαγόνα από ένα απολιθωμένο σκελετό δεινοσαύρου μετά από έρευνα στο χώρο αποσκευών ενός λεωφορείου στα βουνά της χώρας.

    Το απολιθωμένο τμήμα του σκελετού, βάρους 8,5 κιλών, ανακαλύφθηκε στο χώρο αποσκευών λεωφορείου που εκτελούσε δρομολόγιο με προορισμό την πρωτεύουσα Λίμα. Το ασυνόδευτο δέμα στο οποίο περιεχόταν δεν είχε καμμία περιγραφή στα έγγραφα της εταιρίας που λειτουργεί τη γραμμή.

    Οι αστυνομικοί "άρχισαν να ελέγχουν το πακέτο διότι δεν υπήρχε καμμία περιγραφή του περιεχομένου του. Θορυβήθηκαν λόγω του βάρους του, το άνοιξαν και βρήκαν το απολίθωμα", είπε ο Κλέμπερ Χιμένες, αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

    Οι αρχές του Περού προσπαθούν επί χρόνια να καταπολεμήσουν το λαθρεμπόριο απολιθωμάτων και αρχαίων τεχνουργημάτων. Πρόσφατα, το αμερικανικό πανεπιστήμιο Γέιλ συμφώνησε να επιστρέψει στο Περού χιλιάδες αντικείμενα που είχαν αφαιρεθεί από το Μάτσου Πίτσου, το αρχαίο φρούριο των Ίνκα, από αρχαιολόγους και τυχοδιώκτες επί δεκαετίες.

    "Το απολιθωμένο σαγόνι που βρέθηκε μπορεί να ανήκει σε τρικέρατο δεινόσαυρο, αν και δεν έχουν βρεθεί ποτέ ίχνη από τέτοιους δεινόσαυρους στο νότιο Περού", δήλωσε ο αρχαιολόγος Πάμπλο δε λα Βέρα Κρους του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αρεκίπα, μετά από εξέταση των φωτογραφιών από το φάκελο της αστυνομίας.

    Το συγκεκριμένο είδος δεινοσαύρου πιστεύεται ότι έζησε πριν 65-70 εκατ. χρόνια. Τμήματα σκελετών των όντων αυτών έχουν βρεθεί κατά κύριο λόγο στο δυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 March 2008 - 7:30:30 UTC