Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Παράγουμε έργο για το μέλλον"
  • [02] "Βομβαρδίζετε τη νέα γενιά με ανασφάλεια"
  • [03] "Άλλο ευκαιρίες, άλλο δικαιώματα"
  • [04] "Φοβίζετε τη νεολαία"
  • [05] Διπλωματική κινητικότητα
  • [06] Συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ
  • [07] Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό
  • [08] Ημέρα κατά του Ρατσισμού

  • [01] "Παράγουμε έργο για το μέλλον"

    Δεν επιδιώκουμε εφήμερες εντυπώσεις, δεν μας φοβίζει το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος όταν είμαστε σίγουροι ότι παράγουμε μόνιμο κοινωνικό όφελος. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή με θέμα τα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση και τον πολιτισμό, την οποία προκάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Δεν υποτασσόμαστε στο λαϊκισμό όταν οι πολίτες, όπως πάντα, χρειάζονται σχέσεις εμπιστοσύνης, που να δικαιώνονται στο πέρασμα του χρόνου", πρόσθεσε.

    Κάνοντας σαφή αναφορά στο ασφαλιστικό, ο Κ.Καραμανλής τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση παράγουν αποτελέσματα απέναντι στα χρόνια προβλήματα και ανοίγουν νέους δρόμους και ελπιδοφόρες προοπτικές. Με αφορμή, δε, "την αφοριστική και απαισιόδοξη άποψη ότι η νεολαία πορεύεται προς ένα χειρότερο μέλλον" ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι "το μέλλον θα ήταν ζοφερό εάν δεν προχωρούσαμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται".

    Ο πρωθυπουργός δεν αποδέχθηκε τον ισχυρισμό ότι μεγαλώνει η ανεργία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν το κάνει για να ωραιοποιήσει καταστάσεις: "Αντιθέτως, αντιμετωπίζουμε ως τεράστιο λάθος την απόκρυψη των προβλημάτων, την αδράνεια απέναντι στα αδιέξοδα, τη φοβία απέναντι στις λύσεις", είπε.

    Σημείωσε επίσης ότι είναι "ακόμα μεγαλύτερο λάθος η απόπειρα διαστρέβλωσης των πραγμάτων, η απόπειρα αμφισβήτησης των πολιτικών που παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα, η απόπειρα αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις που δίνουν στέρεες λύσεις".

    "Δεν προσθέτουν αυτές οι πρακτικές στο να πάει ο τόπος μπροστά", συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι "το μέλλον απαιτεί ανάληψη ευθύνης από όλους, τολμηρές αποφάσεις, μακριά από δόγματα και αγκυλώσεις".

    Ειδικότερα για την ανεργία και για τα περί αυξήσεώς της, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι "η πραγματικότητα διαψεύδει την ισοπεδωτική κριτική", καθώς, όπως είπε, η ανεργία βρίσκεται στο 8,3%, που είναι το χαμηλότερο ετήσιο ποσοστό των τελευταίων 15ετών. Σημείωσε δε ότι η ανεργία παραμένει το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα στον τόπο και παραμένει στο στόχαστρο της πολιιτκής της κυβέρνησης της ΝΔ, που θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί με αυξημένους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους τα προγράμματα ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού.

    Για την Παιδεία και το "παγκόσμιο ρεκόρ της χώρας μας σε εξαγωγή φοιτητών", όπως ελέχθη, ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι εάν η κατάσταση διαιωνιστεί, θα έχει υπεύθυνους με ονοματεπώνυμο όλους αυτούς που πεισματικά αρνούνται, και χωρίς λογική, την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος".

    Εξ άλλου, ο κ. Κ.Καραμανλής ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες κατατίθεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη νέων θεραπευτικών δομών και την προώθηση νέων ρυθμίσεων για επανένταξη πρώην χρηστών στον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό.

    Συμπλήρωσε, επίσης, ότι σχεδιάζεται η οργανωτική μετεξέλιξη του ΟΚΑΝΑ και η ένταξη μονάδων μεθαδόνης σε δημόσια νοσοκομεία.

    Τέλος, ο κ. Κ. Καραμανλής επανέλαβε ότι απέναντι στη διαιώνιση των προβλημάτων "επιλέγουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις", επιλέγουμε πολιτικές που προσεγγίζουν στις ανάγκες των νέων, που ανοίγουν νέους δρόμους ευκαιριών και ασφάλειας. Η σύγχρονη πολιτική, επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, οφείλει να επιλέγει με γνώμονα το μέλλον, να υπηρετεί στην πράξη τις αξίες της αλληλεγγύης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, να εφαρμόζει πολιτικές με χειροπιαστά αποτελέσματα και πολιτικές που παράγουν όφελος για τους πολλούς, για το σήμερα και το αύριο: "Αυτό είπαμε και αυτό κάνουμε. Οι επιλογές και οι θέσεις μας το αποδεικνύουν", κατέληξε.

    Στη δευτεριλογία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στάση της αντιπολίτευσης στο ΑΣφαλιστικό και την κάλεσε να θυμηθεί τη στάση της "να τη συζητήσουμε στο τέλος της τετραετίας: Ο λαϊκισμός έχει κοντά ποδάρια. Η αντιπολίτευση έχασε ακόμα μια ευκαιρία αξιοπιστίας στις λύσεις που χρειάζεται η κοινωνία, διότι εγκλωβίστηκε σε ένα διαγωνισμό λαϊκισμού".

    Διακυβέρνηση, πρόσθεσε, σημαίνει ανάληψη ευθυνών και δύσκολες αποφάσεις για το καλό των πολλών: Τα ωραία λόγια περνούν ενώ τα προβλήματα μένουν, αν κάνεις πως δεν τα βλέπεις.

    Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση είπε: "Μείνετε αφού το διαλέγετε στο τέλμα του χθες. Η κοινωνία σας ξεπέρασε. Εμείς προχωρούμε μπροστά, τολμάμε τις μεταρρυθμίσεις, έχουμε το θάρρος να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα θέματα", σημείωσε ο κ. Καραμανλής χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

    Ο πρωθυπουργός που δήλωσε ότι οι νομοθετικές ρυθμίσεις για το Ασφαλιστικό "εγγυώνται ότι συντάξεις θα έχουν και τα παιδιά μας", άσκησε κριτική ειδικότερα στον κ. Αλαβάνο ότι ακολουθεί το δρόμο του λαϊκισμού: Ως πρωθυπουργός έχω χρέος να εφαρμόζω πολιτικές που ενέκριναν οι πολίτες, να παίρνω αποφάσεις ακόμα και όταν γίνομαι δυσάρεστος. Δική μου επιλογή είναι να είμαι χρήσιμος και να παράγω έργο. Εσείς διαλέγετε το δρόμο του λαϊκισμού, να χαϊδεύετε αυτιά, να ακούγεστε ευχάριστα. Αυτή είναι η διαφορά μας. Εσείς λόγια κι εμείς έργα που έχουν αποτελέσματα για τους πολλούς,είπε χαρακτηριστικά.

    Για εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που "γενικά και αόριστα" επιδίδονται σε διακηρύξεις παροχών, δημοσίων δαπανών, διορισμών και προσλήψεων, είπε ότι οφείλουν να καταθέσουν πρόγραμμα προτεραιοτήτων. Να πουν καθαρά τι θέλουν να αυξηθεί και τι να μειωθεί και τι παραπάνω φόρους θα επέβαλαν: Φωνές που συνιστούν διορισμούς παντού είναι ανεύθυνος λαϊκισμός και απόδειξη ότι τίποτα συγκεκριμένο και εποικοδομητικό δεν έχουν να πουν", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Κώστας Καραμανλής προέβη ακόμα στη διαπίστωση ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, "σε αντίθεση με άλλες φορές" κινήθηκε σε ήπιους πολιτικούς τόνους στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού: "Εάν πράγματι τον εννοεί, ως στοιχείο ενίσχυσης της Δημοκρατίας, είναι χρυσή ευκαιρία να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και του άρθρου 16 υπέρ της ενίσχυσης της δημόσιας παιδείας όσο και του ανοίγματος νέων οριζόντων για τα παιδιά που περιμένουν από μας τόσα πολλά", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, ο κ. Κ. Καραμανλής απάντησε για την υπόθεση Ζήμενς, διευκρινίζοντας ότι δεν το έπραξε ποτέ και δεν διανοείται να αμφισβητήσει την προσωπική εντιμότητα του κ. Παπανδρέου. Επανέλαβε ότι από το Δεκέμβριο του 2006 το υπουργείο Δικαιοσύνης στέκεται αρωγός τις έρευνες της γερμανικής και της ελληνικής δικαιοσύνης υπογραμμίζοντας την θέληση της κυβέρνησης "να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι και να εξιχνιαστεί κάθε λεπτομέρεια της υπόθεσης". Πρόσθεσε, ωστόσο,ότι "η σύσταση εξεταστικής επιτροπής τώρα, σε αυτή τη φάση, θα μπορούσε να παρεμβάλει εμπόδιο στην προσπάθεια της δικαιοσύνης".

    Διευκρίνισε, πάντως, ότι "δεν θα μείνει, ιδίως στην υπόθεση αυτή, καμία σκιά. Τα πάντα θα διερευνηθούν στην τελευταία λεπτομέρειά τους διότι είναι θέμα διαφάνειας του δημόσιου βίου. Είναι πάνω από όλα, θέμα τιμής του πολιτικού κόσμου", κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [02] "Βομβαρδίζετε τη νέα γενιά με ανασφάλεια"

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλωντας στη σημερινή συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για τη Νεολαία, χαρακτήρισε άκρως ταξική την πολιτική της ΝΔ για τη Παιδεία και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "ζει σε άλλο πλανήτη κάνοντας ωραίες περιγραφές για δήθεν τεράστιο έργο της ΝΔ, ωστόσο στην πράξη δεν ισχύει τίποτα".

    Ο κ.Παπανδρέου τόνισε ότι το κόμμα του πρεσβεύει το νέο άλμα για τη νέα γενιά και σημείωσε ότι με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που ψηφίζει η κυβέρνηση δημιουργείται εργασιακός μεσαίωνας, τον οποίο το κόμμα του θα καταργήσει.

    «Με το νομοσχέδιο σας δεν θα υπάρχει δυνατότητα σοβαρής συνταξιοδότησης, αλλά φόβος, ιδιαίτερα στους νέους με μαύρη, ανασφάλιστη, εργασία, χωρίς πληρωμές και υπερωρίες. Βομβαρδίζετε τη νέα γενιά με ανασφάλεια», σημείωσε ο κ Παπανδρέου.

    Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:

    "Αναξιοκρατία stage, αυτή είναι η πολιτική σας σε ό,τι αφορά τους νέους και πρέπει να σταματήσει. Εμείς έχουμε πρόταση συγκεκριμένη, που ξεκινά από τη γέννα μέχρι την ηλικία των 26 ετών, με τη δημιουργία εφοδίων για 4ετή χρηματοδότηση με πλήρη κοινωνική ασφάλιση από κρατική χορήγηση».

    Επίσης, ο Γ.Α. Παπανδρέου χαρακτήρισε λάθος την άποψη της Αριστεράς για το άρθρο 16, τονίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι το δάχτυλο, αλλά ο ήλιος που είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

    Είναι απόλυτη προτεραιότητα να λύσουμε το θέμα της αυτοτέλειας και της πλήρους αυτοδιαχείρισης των πανεπιστημίων και παράλληλα να αξιολογούνται.

    Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Ζήμενς τονίζοντας χαρακτηριστικά.

    «Η Γερμανοί εμάς τους δύο κατηγορούν, κ. Καραμανλή, ότι πήραμε λεφτά προς όφελος των δύο κομμάτων μας. Δεν πιστεύω ότι πήρατε εσείς κι εγώ. Ελάτε λοιπόν να κάνουμε μια Εξεταστική να τελειώνει το θέμα. Μετά αναρωτιόμαστε γιατί μιλάνε για δικομματισμό και βυθιζόμαστε στα γκάλοπ".

  • ** Το απόγευμα, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, με θέμα την εκλογή οργάνων.

    [03] "Άλλο ευκαιρίες, άλλο δικαιώματα"

    «Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα σε μας και σε άλλα κόμματα είναι ότι εμείς δεν μιλάμε για "ευκαιρίες", αλλά για δικαιώματα. Ο όρος "ευκαιρίες" σημαίνει ότι μεγάλο μέρος της νεολαίας κυνηγά τη χίμαιρα -και όποιος τα κατάφερε τα κατάφερε. Εμείς λέμε δικαιώματα: και στο πλαίσιο των συλλογικών δικαιωμάτων να υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής ανέλιξης».

    Τα παραπάνω ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που πραγματοποιείται με πρόταση του κόμματός της για τα δικαιώματα της νεολαίας.

    Ξεκινώντας από την προσχολική αγωγή, η κα Παπαρήγα επέκρινε το υπάρχον καθεστώς το οποίο αποτελεί, όπως τόνισε, «προθάλαμο του σχολείου, παραβιάζοντας τις αρχές της παιδαγωγικής για τα όρια της παιδικής ηλικίας», για να συνεχίσει - σε σχέση με τις ανώτερες βαθμίδες της εκπαιδευτικής κλίμακας - υποστηρίζοντας πως «κανείς νέος κάτω των 18 ετών δεν πρέπει να δουλεύει, αλλά να μορφώνεται» και μάλιστα στο πλαίσιο μιας 12ετούς γενικής υποχρεωτικής εκπαίδευσης, με την επαγγελματική εκπαίδευση να ξεκινά μετά τα 18.

    Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κα Παπαρήγα στην καλλιτεχνική παιδεία, η οποία, όπως τόνισε, «πρέπει να γίνει αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, από το νηπιαγωγείο, μέχρι το πανεπιστήμιο».

    «Το σημερινό σύστημα με τα ΕΠΑΣ και τα ΕΠΑΛ, είναι ξεπερασμένο. Πρέπει να καταργηθούν. Υπάρχει βεβαίως στόχος για να υπάρχουν: το φθηνό εργατικό δυναμικό», ανέφερε.

    Και πρόσθεσε: Η πραγματικότητα βεβαίως είναι διαφορετική: Όχι μόνον αρκετοί νέοι εγκαταλείπουν το σχολείο, αλλά πάμπολλοι εργάζονται κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους - το 30% των φοιτητών των ΑΕΙ και το 60% των φοιτητών των ΤΕΙ κατά τις στατιστικές - συχνά με μαύρη εργασία, με συνέπεια την υποβάθμιση των σπουδών. «Πώς θα καταργηθεί το ποσοστό των φοιτητών που δουλεύουν; Εδώ δεν υπάρχουν μέτρα. Πρέπει να στηριχθεί η οικογένεια, με πραγματικά δωρεάν σπουδές. Και αν υπάρχουν εργαζόμενοι φοιτητές, αυτοί να έχουν 6ωρη εργασία με αμοιβή 8ωρου και άδεια εξετάσεων», πρότεινε η κα Παπαρήγα.

    Μια πολιτική δικαιωμάτων για τη νεολαία, πρωτίστως θα έπρεπε να διασφαλίζει το δικαίωμα στην εργασία - αλλά αυτό προϋποθέτει μια "πολιτική ανατροπή": «Κατβ αρχήν πρέπει να υπάρχει σχέδιο κατανομής του εργατικού δυναμικού. Θέλει σχεδιασμό που δεν υπάρχει και είναι αδύνατον να υπάρξει, γιατί δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, αλλά "ευκαιρίες"». Επίσης, για να υπάρχει κατανομή του εργατικού δυναμικού, σημαίνει ότι η οικονομία δεν θα καθορίζεται από το κεφάλαιο, τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Εμείς, πρόσθεσε, υποστηρίζουμε μια πολιτική που απαιτεί πολιτική ανατροπή. Πολιτική απασχόλησης δεν σημαίνει να βλέπω μικρές αγγελίες στο Διαδίκτυο, ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Προκειμένου να αποφευχθεί μια τέτοια ανατροπή και να αντιμετωπιστεί η ριζοσπαστικότητα της νεολαίας, αυξάνονται τα κρούσματα αντικομμουνιστικού αυταρχισμού στην Ευρώπη, σημείωσε η κα Παπαρήγα, καταγγέλλοντας ότι πρόσφατα τέθηκε εκτός νόμου η Κομμουνιστική Νεολαία της Τσεχίας, ενώ και η σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου έβαλε θέμα καταδίκης εγκλημάτων των «ολοκληρωτικών καθεστώτων» της Ανατολικής Ευρώπης.

    «Μήπως πάνε να καλύψουν τα σημερινά εγκλήματα; Δεν ξέρω εάν ο κ. Γ.Παπανδρέου έχει την πρωτοβουλία αυτή υπόψη του. Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα που θα το αντιμετωπίσουμε, σε κάθε περίπτωση, όπως το αντικομμουνιστικό μνημόνιο. Συζητήσεις να γίνουν - να συζητήσουμε και για τον ισπανικό εμφύλιο και τον βομβαρδισμό της Δρέσδης και της Λειψίας και τις γερμανικές αποζημιώσεις - αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν ψηφίσματα Κοινοβουλίων», ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Στη δευτερολογία της η κα Παπαρήγα εξέφρασε τη διαμαρτυρία της για τις κατηγορίες περί «λαϊκισμού» που δέχθηκε από τον πρωθυπουργό ως κόμμα της αντιπολίτευσης.

    «Για μας, κεφάλαιο για τον τόπο μας αποτελούν οι εργαζόμενοι και όχι το κεφάλαιο. Αυτή είναι η διαφορά μας. Δεν μπορείτε να μας εγκαλείτε για λαϊκισμό, όταν υποστηρίζουμε τη σταθερή δουλειά, το 7ωρο και αργότερα το 6ωρο. Δεν είναι λαϊκισμός αυτό. Αυτό είναι το πιστεύω μας», ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    «Λαϊκιστής είναι εκείνος που υποστηρίζει λαϊκά αιτήματα χωρίς να τα πιστεύει. Μπορεί να έχετε για μας χίλιες αιτιάσεις, να μας θεωρείτε ό,τι μας θεωρείτε - αλλά δεν είμαστε λαϊκιστές. Αυτό είναι ύβρις για μας. Δεν μπορείτε με ένα ύφος περιφρόνησης και σνομπισμού να μιλάτε για λαϊκισμό. Και δεν μπορεί κάθε φορά να ακούμε ότι «έχουμε νωπή εντολή» και πως «την άλλη μέρα απβ τις εκλογές, δεν μπορεί το κόμμα που μόλις έπιασε το 3% να εγκαλεί την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της». Παρακαλώ να πάψουν πλέον αυτά», ζήτησε η ΓΓ του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα εξέφρασε την αντίθεσή της στην εισαγγελική έρευνα σχετικά με τις διακοπές ρεύματος και στο ενδεχόμενο διώξεων ενάντια σε συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, τονίζοντας πως «ο ρόλος της απεργίας είναι να δημιουργήσει πρόβλημα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση. Δεν γίνεται για να εκφράσω μια άποψη, αλλά για να παρεμποδίσω, να ανατρέψω. Είναι θέμα συσχετισμού δύναμης».

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εξέφρασε, επίσης, την αντίθεσή της στο «έξυπνο σχολείο» και στις ονοματοδοσίες με χρήση ονομάτων ελλήνων ποιητών την ώρα που δεν διδάσκεται ουσιαστικά η ελληνική λογοτεχνία.

    «Τελικά, θα μαθαίνουμε τα παιδιά, ότι ο Ρίτσος έγραψε ένα ποιηματάκι?», ανέφερε χαρακτηριστικά και καταφέρθηκε κατά της διάκρισης ΑΕΙ και ΤΕΙ, θεωρώντας την αναχρονιστική.

    Τέλος, η ΓΓ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των κ.κ. Παπανδρέου και Αλαβάνου ενάντια στην ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, υπενθύμισε πως «όταν καταψηφίζαμε στους δήμους και τις νομαρχίες την εισαγωγή της μερικής απασχόλησης, μας λέγατε ότι υπάρχουν κι αυτές οι μορφές εργασίας - και μας λέγατε ότι προτιμούμε την πλήρη ανεργία για να πάει ο κόσμος στην εξαθλίωση και να κάνει την επανάσταση. Εμείς τα καταψηφίσαμε αυτά τα μέτρα, αλλά ταυτόχρονα παλεύαμε ώστε να υπάρχει ασφάλιση στους μερικά απασχολούμενους. Όταν υπάρχει ανάγκη εργασίας, φυσικά κάποιος θα δουλέψει τετράωρο: Δεν είναι, όμως, χτύπημα στην ανεργία η μερική απασχόληση, αλλά συγκάλυψη του φαινομένου».

    [04] "Φοβίζετε τη νεολαία"

    Σε μια ομιλία διανθισμένη με στίχους του Γιάννη Ρίτσου και του Γιάννη Αγγελάκα, αλλά και με αναφορά στην αυτοκτονία του πολωνού νεαρού μετανάστη Ματιέα Ντομίντ, φυλακισμένου στον Κορυδαλλό για κατοχή μικροποσότητας χασίς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος έπλεξε το εγκώμιο της νέας γενιάς που αφυπνίζεται - όπως τόνισε - ύστερα από δεκαετίες, έχοντας συναίσθηση της δύναμής της και αντιστεκόμενη στην εμπορευματοποίηση των πάντων και την έκπτωση των δικαιωμάτων της. Μια έκπτωση που γίνεται, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την ανοχή, αν όχι και την σύμπραξη της κυβέρνησης.

    «Ρωτήστε κε Στυλιανίδη τους φοιτητές σας που δουλεύουν παρτ -τάιμ - τι θα γίνει αν έχουν ένα ατύχημα, ένα πρόβλημα, τι θα κάνουν χωρίς ένα βιβλάριο υγείας; Πώς εφαρμόζετε ένα νόμο που τον κληρονομήσατε, για την ενοικίαση των εργαζομένων και που μας γυρίζει στην προ του Λίνκολν εποχή; Πώς γίνεται τράπεζες με αυξήσεις στα κέρδη τους από 70% έως 140%, να ενοικιάζουν εργαζομένους με τον βασικό μισθό, χωρίς επιδόματα; Νέες κοπέλες έκαναν σωματείο στα καταστήματα "Notos Galleris" με αποτέλεσμα να απολυθούν και η γνωστή γαλακτοκομική επιχείρηση "Όλυμπος" απέλυσε σε όλα της τα υποκαταστήματα όσους επιχείρησαν να ιδρύσουν σωματείο - ενώ θα έπρεπε να υπάρχει νόμος που να βάζει φυλακή τον εργοδότη που απαγορεύει στο νέο να ασκήσει το συνταγματικό του δικαίωμα να συνδικαλίζεται», τόνισε.

    Στην αρχή της ομιλίας του στη συζήτηση στη Βουλή, ο Αλέκος Αλαβάνος απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, λέγοντας:

    «Κε πρωθυπουργέ, τις προηγούμενες ημέρες κατά τη συζήτηση του Ασφαλιστικού, ερχόσασταν εδώ τακτικότατα, ψηφίζατε, αλλά δεν ανοίγατε το στόμα. Χαίρομαι που αναρρώσατε και που δεν είχατε πρόβλημα να μιλήσετε. Ο λόγος σας είχε ενδιαφέρον, αλλά δεν είπατε τίποτα για το Ασφαλιστικό».

    «Απορεί κανείς, τι γίνεται με τη Νέα Δημοκρατία: Από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη θεωρεί ότι το νέο Ασφαλιστικό γίνεται χάριν της νεολαίας και σήμερα που γίνεται συζήτηση για τη νεολαία, δεν θεωρείτε καν σημαντικό να το αναφέρετε;», συμπλήρωσε.

    Ο κ. Αλαβάνος χαιρέτισε παριστάμενους νεολαίους συνδικαλιστές του ιδιωτικού τομέα στα θεωρεία της Βουλής, τους οποίους ο ίδιος είχε προσκαλέσει να παρακολουθήσουν τη συζήτηση και συνέχισε:

    «Πιστεύετε ότι η νέα γενιά είναι συντηρητική, φυτά. Πιστεύετε ότι όποιος σηκώσει το κεφάλι και αμφισβητήσει, με το να φύγει από το σχολείο, με το να σπρωχτεί στις ουσίες και στην παραβατικότητα, "θα βρει τη θέση που του αξίζε". Κάνατε πολύ μεγάλο λάθος. Η νέα γενιά σήμερα, δεν είναι η ίδια με την προ τεσσάρων ετών. Συνέβαλαν πολλά: Η μαθητική νεολαία, το άρθρο 16 κε Παπανδρέου. Είμαστε στην άλλη όχθη συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ. Θέλουμε κοινές δράσεις, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε τις λογικές της εμπορευματοποίησης και των αμερικάνικων μοντέλων».

    «Η μέρα που θα ψηφίζεται η αναθεώρηση του Συντάγματος, θα είναι μια ημέρα νίκης και πανηγυριού, για μια νεολαία που έχει την αίσθηση της συλλογικότητας. Μια νέα γενιά που είναι παρούσα στους αγώνες της αμφισβήτησης, που έσπασε τη σύγκλιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είμαστε χαρούμενοι που υπάρχει μια τέτοια γενιά και που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συμβάλει με κάθε τρόπο σβ αυτήν. Με το που δεν διστάζουμε να δώσουμε και ηγετικές θέσεις μέσα στο χώρο μας σβ αυτή τη γενιά, που εσείς τρομοκρατείτε, φιμώνετε, φοβίζετε», ανέφερε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    [05] Διπλωματική κινητικότητα

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ Ντόρα Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλοσόσκι συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε:

    "Οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών συναντήθηκαν πριν από την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για να προωθήσουν τις εξελισσόμενες προσπάθειες και με στόχο να οδηγηθεί η διαδικασία του ΟΗΕ σε μια αμοιβαία αποδεκτή έκβαση. Οι ΗΠΑ φιλοξένησαν τη σημερινή συνάντηση με σκοπό να υποβοηθηθεί η επίτευξη συμφωνίας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς. Ήταν μια χρήσιμη συζήτηση και μια ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων. Οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν τη δέσμευση των δύο κυβερνήσεων να επιτύχουν λύση. Και τα δύο μέρη προσβλέπουν στην επόμενη συνάντηση με τον Μ. Νίμιτς, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαρτίου στη Νέα Υόρκη".

    "Η Ελλάδα δε θα σταματήσει να πρωτοστατεί στην προσπάθεια να υπάρξουν πλήρεις και ουσιαστικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σερβίας. Το μέλλον στα Βαλκάνια είναι ένα, είναι κοινό και είναι το ευρωπαϊκό μέλλον για όλους μας", ανέφερε την Τετάρτη η κα Μπακογιάννη, η οποία συναντήθηκε με τον Σέρβο ομόλογό της κ.Βούκ Τζέρεμιτς.

    Αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της ΠΓΔΜ, η υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "η Ελλάδα όπως έπραξε ως τώρα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία με καθαρές θέσεις και εποικοδομητικό πνεύμα και καλή πίστη" και εξέφρασε την ελπίδα ότι "έστω και τώρα η άλλη πλευρά θα μπορέσει να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις αδιαλλαξίας, που δυστυχώς χαρακτηρίζουν τη στάση της".

    Δηλώσεις Μιλόσοσκι

    Η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει ενεργά να συμμετέχει στις συνομιλίες με την Ελλάδα υπό τη διαμεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    "Πιστεύουμε ότι ο κ. Νίμιτς μπορεί ακόμη να εισηγηθεί πιο κατάλληλες ιδέες, οι οποίες στις δύο πλευρές θα διαμορφώσουν περιθώριο για πρόοδο στις συνομιλίες γύρω από τη διένεξη που έχει η Ελλάδα με τη συνταγματική ονομασία της Μακεδονίας", ανέφερε ακόμη ο κ. Μιλόσοσκι.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε στα Σκόπια, ξεχωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο, κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Στις συναντήσεις αυτές εξετάσθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας.

    ΠΓΔΜ- Αναφορές του Τύπου των Σκοπίων για τη σημερινή συνάντηση

    Η σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Ντόρας Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι αντίστοιχα, παρουσία του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ, βρίσκεται στο επίκεντρο των αναφορών του σημερινού Τύπου των Σκοπίων.

    Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" γράφει ότι πρόκειται για "κρίσιμη συνάντηση, στην οποία υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί σύγκλιση των θέσεων και απόψεων που χωρίζουν τις δύο πλευρές".

    Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη δυτικές διπλωματικές πηγές, αναφέρει ακόμη ότι στη συνάντηση, δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας, τις οποίες οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις προσεχείς ημέρες και κατόπιν θα δώσουν οδηγίες στους εκπροσώπους τους στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, πρέσβεις κ.κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, σχετικά με τη θέση που θα τηρήσουν στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, την άλλη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

    Η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, γράφει ότι η αμερικανική πλευρά, στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, "θα επιδώσει προς υπογραφή από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, ένα μνημόνιο (memorandum), στο οποίο η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στο πλαίσιο αυτό, στην επίτευξη συμφωνίας για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας".

    Η ίδια εφημερίδα σημειώνει, ότι σε διπλωματικούς κύκλους στα Σκόπια, επικρατεί προβληματισμός για την "σκληρή στάση" του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, να μην προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση από το συνταγματικό όνομα και όποια αλλαγή προταθεί να τη θέσει σε δημοψήφισμα.

    [06] Συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ

    Σε συμφωνία για τη διαδικασία που θα οδηγήσει σε απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, κατέληξαν σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Αυτό αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν, που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, η οποία κράτησε περίπου τρεις ώρες και τριάντα λεπτά και επισφραγίστηκε με θερμή χειραψία των κυρίων Χριστόφια και Ταλάτ.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν οι σύμβουλοι των δύο ηγετών, κύριοι Ιακώβου και Ναμί, οι οποίοι θα προχωρήσουν στη σύσταση ομάδων εργασίας για θέματα ουσίας και τεχνικών επιτροπών για θέματα καθημερινότητας.

    Σε τρεις μήνες από σήμερα οι κύριοι Χριστόφιας και Ταλάτ θα συναντηθούν για να αξιολογήσουν την εργασία των ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών και να εκτιμήσουν, αν μπορούν να αρχίσουν μεταξύ τους απευθείας διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση συνολικής λύσης.

    Συμφωνήθηκε επίσης ότι το συντομότερο θα ανοίξει το οδόφραγμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, ενώ οι σύμβουλοι των δύο πλευρών θα εξετάσουν τις δυνατότητες για άνοιγμα του Λιμνίτη και άλλων οδοφραγμάτων.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε ότι "κοιτάμε μπροστά". Εξέφρασε αισιοδοξία και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θα εργαστούν σκληρά με καλή θέληση. Ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι με τον κ. Ταλάτ είναι φίλοι από παλιά.

    Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι στόχος είναι να επιτευχθεί συνολική λύση το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι συζήτησαν μόνο θέματα διαδικασίας και συμφώνησαν.

    [07] Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό

    "H φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό συμπίπτει με το Διεθνές Έτος Υγιεινής. Αυτό αποτελεί μια επιπλέον πρόκληση για δράση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση που πλήττει έναν στους τρεις ανθρώπους στον πλανήτη μας. Κάθε 20 δευτερόλεπτα ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας των άθλιων συνθηκών υγιεινής, τις οποίες βιώνουν περίπου 2,6 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως. Συνολικά 1,5 εκατομμύρια νέοι χάνουν τη ζωή τους από αιτίες που γνωρίζουμε πολύ καλά πώς να αντιμετωπίσουμε", αναφέρει στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό που εορτάζεται στις 22 Μαρτίου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν.

    Ο γγ του ΟΗΕ επισημαίνει ότι "οι κακές συνθήκες υγιεινής σε συνδυασμό με την έλλειψη ασφαλούς πόσιμου νερού, προκαλούν αυτόν τον ασύλληπτο αριθμό θανάτων. Επιπλέον, αυτοί που επιζούν έχουν μικρότερες πιθανότητες να απολαύσουν μια υγιή και παραγωγική ζωή. Τα παιδιά και ιδίως τα κορίτσια, αναγκάζονται να μην πηγαίνουν σχολείο, ενώ οι ασθένειες αποκλείουν τους ενήλικες από την παραγωγική εργασία".

    Ο κ. Μπαν Γκι-Μουν σημειώνει επίσης ότι "οι ηγέτες που το 2000 υιοθέτησαν τους Αναπτυξιακούς Στόχους Χιλιετίας, οραματίστηκαν τη μείωση (έως το 2015) στο μισό του ποσοστού των ανθρώπων που ζουν χωρίς πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Ωστόσο, δε βρισκόμαστε ούτε κατά διάνοια στο δρόμο της υλοποίησης αυτού του στόχου. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι έως το 2015, 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Με τους σημερινούς ρυθμούς, η υποσαχάρια Αφρική δε θα υλοποιήσει το στόχο νωρίτερα από το 2076".

    Ο γγ του ΟΗΕ αναφέρει ότι "αν και έχουν γίνει βήματα προς τα εμπρός, το μέγεθος των πληθυσμών, η ευρέως διαδεδομένη φτώχεια, οι ανεπαρκείς επενδύσεις και κυρίως η έλλειψη πολιτικής βούλησης, εμποδίζουν την περαιτέρω πρόοδο", επισημαίνοντας οτι "με την κατάλληλη αποφασιστικότητα, τα μέλη της διεθνούς κοινότητας μπορούν να προχωρήσουν μπροστά. Η Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης υιοθέτησε το 2005 μια σειρά μέτρων για τη επίτευξη ουσιαστικής προόδου, καθιστώντας πρωτίστως υπεύθυνες τις κυβερνήσεις των χωρών που πλήττονται από την κρίση. Έκανε επίσης έκκληση για διεθνή υποστήριξη, εφαρμογή πολιτικών, εξεύρεση χρηματοοικονομικών πόρων και μεταφορά τεχνολογίας σε χώρες που την έχουν ανάγκη".

    "Αν απαντήσουμε στην πρόκληση δεν θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα μόνο για την καλύτερη πρόσβαση σε καθαρό νερό. Κάθε δολάριο που επενδύεται στο νερό και εγκαταστάσεις υγιεινής αποφέρει περίπου επτά δολάρια παραγωγικής δραστηριότητας. Αυτό σημαίνει ανεκτίμητα κέρδη από τη μείωση της φτώχειας, τη βελτίωση της υγείας και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

    Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό δίνει την ευκαιρία να φωτίσουμε αυτά τα ζητήματα. Φέτος όμως, πέρα από την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ας ασκήσουμε πιέσεις για δράση προκειμένου να αλλάξουμε σημαντικά τη ζωή αυτών των ανθρώπων", καταλήγει στο μήνυμά του ο γγ του ΟΗΕ .

    Ο βοηθός γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Nτέϊβιντ Χέϊμαν ανέφερε στους δημοσιογράφους στην Γενεύη πως "κάθε χρόνο περί τα 15 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από μολυσματικές ασθένειες" και υπογράμμισε ότι "εάν είχαμε καλές υποδομές για το νερό και συνθήκες υγιεινής θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τον αριθμό των περίπου 2 εκατομμυρίων παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροια"

    Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα της "Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης", περίπου 11.000 επαγγελματίες του τομέα της υγείας εκτιμούν ότι η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής ήταν η σημαντικότερη ιατρική πρόοδος από το 1840, πριν από τα εμβόλια και την αναισθησία.

    Η διάρροια είναι η δεύτερη αιτία θανάτου μεταξύ των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Ακόμη και σήμερα, το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε "αξιοπρεπείς" τουαλέτες σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.

    Πέρα από το θέμα υγείας, η απουσία τουαλετών έχει συνέπειες σε θέματα ασφάλειας: γυναίκες και παιδιά είναι εκτεθειμένα σε ταλαιπωρίες ή σε σεξουαλικές επιθέσεις όταν βγαίνουν από τα σπίτια τους το βράδυ αναζητώντας ένα απομονωμένο σημείο.

    Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε κάποια πρόοδος: μεταξύ των ετών 1990 και 2004, 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι απέκτησαν πρόσβαση σε βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής αλλά περίπου 2,6 δισεκατομμύρια εξακολουθούν να μην έχουν τουαλέτες στα σπίτια τους.

    [08] Ημέρα κατά του Ρατσισμού

    Η πρόσφατη, πλήρης και ολοκληρωμένη ενσωμάτωση στην εθνική έννομη τάξη σειράς Οδηγιών για την ίση μεταχείριση ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού, αποτελεί σημαντική πρόοδο στην εξάλειξη φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας, με έμφαση σε ό,τι αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση και την εργασία, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημερα κατά του ρατσισμού.

    «Η xώρα μας αποδέχεται τις φυλετικές, εθνικές, πολιτιστικές, γλωσσικές και λοιπές διαφορές και ιδιαιτερότητες και μεριμνά για τη δημιουργική και γόνιμη ανάδειξη και αξιοποίησή τους, δίνοντας ουσιαστικές ευκαιρίες και προωθώντας, παράλληλα, την κοινωνική συνοχή στους κόλπους της. Αυτό επιτάσσει, άλλωστε, ο σεβασμός στην αξία του ανθρώπου, καθώς και στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του», επισημαίνει στο μήνυμά του ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ο ρατσισμός εξακολουθεί να ταλανίζει πολλές κοινωνίες και ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, επισημαίνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, σε μήνυμά του με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

    "Η φετινή Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων είναι μια ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2009 θα γίνει η αξιολόγηση των δράσεων που ακολούθησαν την Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών κατά του Ρατσισμού, των Φυλετικών Διακρίσεων της Ξενοφοβίας και της Μη-Ανεκτικότητας και το σχετικό Πρόγραμμα Δράσης (2001)", αναφέρει ο γγ του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι οι φυλετικές διακρίσεις αφορούν όλους τους λαούς και όλες τις χώρες.

    "Η διαδικασία της αναθεώρησης μας δίνει τη δυνατότητα να αναλάβουμε με ολοκληρωμένο και διάφανο τρόπο τις υποχρεώσεις μας για ένα ζήτημα που απαιτεί την άμεση και στενή προσοχή μας", σημειώνει ο γγ του ΟΗΕ και καλεί όλες τις χώρες και την κοινωνία των πολιτών να εκμεταλλευτούν το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης, ενισχύοντας έτσι τη συλλογική προσπάθεια για το "ξερίζωμα" του ρατσισμού.

    Οι προετοιμασίες για τη διάσκεψη θα συμπέσουν με τον εορτασμό της 60ής επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Διακήρυξη αρχίζει επιβεβαιώνοντας την ισότητα των ανθρώπων που "πρέπει να συμπεριφέρονται στους άλλους σε πνεύμα αδελφοσύνης".

    "Η Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων αναδεικνύει τη συλλογική μας ευθύνη να δώσουμε τέλος στον ρατσισμό. Δρώντας σύμφωνα με τα ιδανικά της Οικουμενικής Διακήρυξης, μπορούμε να στηρίξουμε όχι μόνο τα θύματα των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα", καταλήγει το μήνυμα του γγ του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 March 2008 - 13:30:34 UTC