Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Ενότητα, ανανέωση, αξιοκρατία"
  • [02] Στην Ολομέλεια το ασφαλιστικό
  • [03] "Οχι στις πολιτικές της ΕΕ"
  • [04] ΣΥΡΙΖΑ: "Στροφή στην κοινωνία"
  • [05] Ελληνική βοήθεια στην Αλβανία
  • [06] Απώλειες για τον Σαρκοζί
  • [07] Μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Ενότητα, ανανέωση, αξιοκρατία"

    Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η καταμέτρηση των ψήφων των συνέδρων του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη των 150 αιρετών εκπροσώπων στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήμστος.

    Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής , Γρηγόρης Νιώτης οι διαπιστευμένοι σύνεδροι ήταν 6.489, ψήφισαν 6.230 (96,1%) τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 6.014 (96,53%) τα λευκά 3 και τα άκυρα 213.

    Από την καταμέτρηση των ψήφων προκύπτει μόνο η κατάταξη των υποψηφίων σύμφωνα με τις ψήφους που έλαβαν, ο τελικός όμως κατάλογος αυτών που θα εκλεγούν στο Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος θα διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των ποσοστώσεων που προβλέπονται στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ ήτοι: 20% νεοεκλεγόμενοι, 15% νέοι κάτω των 35 χρόνων, 40% γυναίκες, 7 απόδημοι και 3 πολίτες τρίτων χωρών.

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Νιώτης στις περιπτώσεις των αποδήμων και των αλλοδαπών δεν θα ισχύσουν ποσοστώσεις.

    Επίσης σε ότι αφορά την ποσόστωση του 15% των νέων, η αναλογία ανδρών-γυναικών θα είναι 50%-50% και αυτό το ποσοστό θα αφαιρεθεί από το 40% των γυναικών.

    Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή άρχισε να συνεδριάζει μετά τα μεσάνυχτα για την εφαρμογή των ποσοστώσεων και θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα Δευτέρα στις 11 το πρωί στη Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να εξετάσει τυχόν ενστάσεις, οι οποίες έπρεπε να υποβληθούν δύο ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

    Μετά τη λήξη και της σημερινής ΄(Δευτέρα) συνεδρίασης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής θα ανακοινωθεί και ο τελικός κατάλογος των 150 αιρετών μελών του νέου Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κατάλογος των πρώτων 150 αιρετών μελών του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, χωρίς τον υπολογισμό των ποσοστώσεων , είναι ο ακόλουθος:

    Γενηματά Φ, Ανδρουλάκης Ν, Μητρόπουλος Α, Πολυζωγόπουλος Χ, Μίχας Ι, Παναγιωτακόπουλος Γ, Τζουμάκας Σ, Κατσικαρέλης Ε, Αγγελούδης Σ, Μαδεμλής Ν, Θωμάς Φ, Οθωνας Ε, Κουκουλόπουλος Π, Σαλαγιάννης Ν, Σχοιναράκη Ε, Παπαιωάννου Μ, Κανελλόπουλος Λ, Σπυρόπουλος Ρ, Κϊτρου Μ, Οφίδης Α, Ασκούνης Κ, Καρύδης Δ, Δαμιανάκης Ε, Μπίστης Ν, Κουτρουμάνης Γ, Φελώνης Γ, Δανιηλίδης Σ, Ανωμερίτης Γ, Νεονάκης Μ,Σώκος Ε, Καστρινάκης Γ, Γιαννόπουλος Ν, Πρωτόπαπας Χ, Γαννακοπούλου Κ, Σαουλίδης Α, Κουρουμπλής Π, Βογανατζης Δ, Μϊχος Λ, Κότσακας Α, Χαλβατζόγλου Γ, Ζάρπαλας Σ, Μακρυπίδης Α, Οικονόμου Π, Τσιλίκης Σ, Γαζή Π, Λύτρας Ι, Αρσένη Μ, Σταυρακάκης Μ, Τσιμπίδα Β, Σπάθης Σ, Ζώγας Κ, Θεοχαρίδης Α, Κωνσταντινόπουλος Α, Μουτάφης Ε, Καλογεράκης Ζ, Νούσιος Β, Βούρος Ι, Αγατσα Α, Χαλάτση, Ε, Γράψα Ε, Λάμπρου Π, Κατσικόπουλος Δ, Τζελκέπης Μ, Λυμπερόπουλος Γ, Χατζόπουλος Α, Αλαμπάνος Δ, Αράπη Π, Παπαγεωργίου Α, Καμάς Π, Καλούδης Γ, Σπυρόπουλος Β, Κριθαρίδης Ν, Κωνσταντόπουλος Δ, Τζιόλας Ε, Τσολάκης Σ, Καραντώνης Θ, Σμυρλής Χ, Ιωάννου β, Πατρουλάκης Γ, Νικολάου Ι, Μιχελογιαννάκης Ι, Παρασύρης Φ, Πασβαντίδης Χ, Βισκαδούρος Γ, Κοσσυβάκη Ε, Ακριβούλη Ζ, Δαδούδης Π, Τριαντάφυλλος Κ, Χατζηδάκης Γ, Ζαφειρόπουλος Ι, Ράπτης Ι, Χατζημιχάλης Ν, Σακελλάρης Δ, Χαραλαμπίδης Κ, Αλεξανδρίδης Μ, Λόης Ε, Διαμαντοπούλου Α, Καπελέρης Ι, Κατσέλη Ν, Κίρκος Γ, Πιπεργιάς Δ, Τσόλιας Γ, Δολλης Δ, Φωτάκης Ι, Ανέστης Ε, Παλάντζας Λ, Αναγνωστοπούλου Μ, Ανδρέου Β, Κράλλης Γ, Κίτσιος Β, Κουκιαδάκης Ε, Ψαράκη Π, Ελενόπουλος Γ, Αντωνίου Η, Κοψαχείλης Ν, Παπαγεωργίου Μ, Αγγέλου Λ, Κουρκούτας Α, Ξενοκώστας Χ, Πετρίδης Γ, Κοκκινοβασίλης Χ, Ζερβάκη Μ, Αποστολόπουλος Α, Πάννας Α, Οικονόμου Α, Βλατής Ι, Δάλλα Σ, Θωμάς Γ, Πέππας Ι, Κοστανιάν Ε, Τάτσης Κ, Γερακούδη Κ, Αποστολίδης Λ, Σουλελές Χ, Βαγιάκος Η, Δρούζιας Χ, Παρασκευάς Ι, Κουκος Ε, Βυλλιώτη Β, Ναούμ Χ, Σταυράκη Ε, Αδαμόπουλος Ι, Ζώτος Σ, Αστρινάκης Μ, Χειβιδόπουλος Α, Κουρτίδης Λ, Καρδίμη Μ, Παπαντωνίου Κ, Λαπιδάκης Μ,Διαμαντής Κ.

    Γ.Παπανδρέου: Μεγάλες ανατροπές

    Μεγάλες ανατροπές στο ΠΑΣΟΚ ανήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Κινήματος. Ταυτόχρονα ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ποια ακριβώς είναι η πρόταση συνεργασίας προς τα άλλα κόμματα της αριστεράς, ενώ ταυτίστηκε με το σύνολο σχεδόν των αιτημάτων των κοινωνικών ομάδων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ή τις προγραμματίζουν, υποσχόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι στο πλευρό τους και θα στηρίξει τους αγώνες τους.

    Ο κ. Παπανδρέου αιφνιδίασε, όταν ανήγγειλε τις αποφάσεις του για την ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού στην κορυφή του Κινήματος, οι οποίες κινήθηκαν εκτός των αναμενομένων ακόμα και από στενούς του συνεργάτες. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανήγγειλε ότι στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος θα κληθούν να μετέχουν νέα στελέχη, τα οποία δεν έχουν υπηρετήσει σε θέσεις υπουργών ή υφυπουργών, κάτι το οποίο σημαίνει ότι στελέχη όπως οι κ.κ. Βενιζέλος, Σκανδαλίδης, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοϊδης, Παπουτσής, Πάγκαλος και πολλοί άλλοι δεν θα μετέχουν στη νέα σύνθεση του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος.

    Η αναγγελία του κ. Παπανδρέου έγινε δεκτή με θυελλώδη χειροκροτήματα από το σώμα των 7.000 συνέδρων και το κλίμα έγινε πανηγυρικό, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε στην εξέδρα τους "αντιπάλους" του για την ηγεσία του κόμματος, για να χαιρετήσουν μαζί, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου.

    Πάντως η απόφαση του κ. Παπανδρέου δεν αφήνει εκτός θέσεων και ρόλων τα πλέον επώνυμα στελέχη του Κινήματος, καθώς, όπως είπε ο ίδιος, πρόθεσή του είναι να αξιοποιήσει τα στελέχη αυτά στην κοινοβουλευτική διαδικασία, με πολλούς τρόπους.

    Η συγκρότηση των νέων οργάνων στο κόμμα και τη Βουλή αναμένεται να γίνει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου "αρχίζει μια εβδομάδα μαχών και όλοι θα είμαστε στη μάχη, δίπλα στο λαό".

    Ο κ. Παπανδρέου εξήγησε ότι οδηγήθηκε στην απόφασή του βασιζόμενος στις αρχές της ενότητας, της ανανέωσης και της αξιοκρατίας. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προς άρση κάθε αμφιβολίας, ζήτησε από το σώμα των συνέδρων να επικυρώσει την απόφασή του, και οι σύνεδροι το έκαναν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο.

    Σχετικά με το θέμα των συνεργασιών και την πρότασή του προς τον ΣΥΝ, θέμα για το οποίο έγινε αρκετή συζήτηση στο Συνέδριο, ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι είναι άλλο θέμα η αυτοδυναμία, από την οποία το ΠΑΣΟΚ δεν αφίσταται, και άλλο η πρόθεσή του να πετύχει ευρύτερες συνεργασίες για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας.

    Κάλεσε τον ΣΥΝ να αποφασίσει αν θα πορευτεί μαζί με το ΠΑΣΟΚ στη μάχη της Αλλαγής ή θα επιλέξει "να κρύβεται πίσω από προφάσεις". Επίσης ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί τη μεγαλύτερη δυνατή εκλογική νίκη, την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, την ευρύτερη πολιτική συναίνεση στο λαό, την ευρύτερη πολιτική συνεργασία και όλα αυτά "για να δώσει και κυβέρνηση Αλλαγής και δυναμική ανατροπής που έχει ανάγκη η χώρα".

    Ο κ. Παπανδρέου όρισε ως μοναδικό αντίπαλο τη ΝΔ και την κυβέρνησή της, ταυτιζόμενος με το σύνολο των κινητοποιήσεων των εργαζομένων και των διεκδικήσεών τους. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος προς τους συνέδρους, προς τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος, όπως και σε όλους τους εργαζόμενους, χρησιμοποίησε το τρίπτυχο "Οργανωθείτε, αγωνιστείτε, ξεσηκωθείτε", το οποίο στην κομματική του διάσταση αποτελεί πρόσκληση για αυτοοργάνωση και στην κοινωνική, πρόσκληση για αντίδραση στις επιλογές που προωθεί η κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε και σε όσους πίστεψαν στη ΝΔ, για να τους διαβεβαιώσει ότι δεν τους θεωρεί εχθρούς και ότι δεν αντιμετωπίζει τα παιδιά τους ως "γαλάζια παιδιά", αλλά ως παιδιά του ελληνικού λαού και ζήτησε τη συστράτευσή τους, ως σύμμαχοι για μια δίκαιη και ευνομούμενη πολιτεία.

    Το σώμα του 8ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ προχώρησε στις ψηφοφορίες επί των Πολιτικών Θέσεων, του Καταστατικού και του Οικονομικού Απολογισμού για το διάστημα από το 7ο Συνέδριο (1/3/2005) ως τις 21/2/2008.

    Το 8ο Συνέδριο ψήφισε ομόφωνα υπέρ των Πολιτικών Θέσεων του ΠΑΣΟΚ και ανέθεσε στο επόμενο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος να συνθέσει σε ενιαίο κείμενο τις Πολιτικές Θέσεις και την εισηγητική ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Συνέδριο.

    Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε το Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπήρξαν 7 ψήφοι κατά, ενώ ομόφωνα ψηφίστηκε ο Οικονομικός Απολογισμός.

    [02] Στην Ολομέλεια το ασφαλιστικό

    Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

    Με νέες απεργίες αντιδρούν τα συνδικάτα, οι οποίες θα κορυφωθούν την Τετάρτη με την πανελλαδική απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην οποία θα συμμετάσχουν μηχανικοί, νομικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί, εκπαιδευτικοί και δημοσιογράφοι.

    Για σήμερα και αύριο έχουν εξαγγείλει νέα 48ωρη απεργία οι τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ θα νεκρώσουν και τα δικαστήρια, καθώς οι νομικοί και οι δικαστικοί επιμελητές αποφάσισαν 5νθήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους.

    Τα Προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα συναντηθούν σήμερα με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκο Αλαβάνο στις 11:00 στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή και την Γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, κα. Αλέκα Παπαρήγα στη 01:00 μ.μ. στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.

    Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η ενημέρωση των κομμάτων από τα Συνδικάτα για τα προβλήματα που δημιουργεί στους εργαζόμενους το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

    Απεργία ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

    Εν μέρει δεκτή έκανε το μονομελές Πρωτοδικείο την προσφυγή της διοίκησης της ΔΕΗ με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η ανακληθείσα απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

    Με την απόφασή του που εκδόθηκε αργά χθες το βράδυ το Πρωτοδικείο κάνει δεκτό το αίτημα της διοίκησης σε ό,τι αφορά το σκέλος της απαγόρευσης μελλοντικών κινητοποιήσεων για την ικανοποίηση ίδιων αιτημάτων.

    Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου απαγορεύεται κάθε μελλοντική κινητοποίηση προς ικανοποίηση ίδιων αιτημάτων εφόσον δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 1264/82 για την διαδικασία και τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας σε οργανισμούς κοινής ωφέλειας.

    Μετά την κοινοποίηση της απόφασης του δικαστηρίου ο εκ των δικηγόρων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Δημήτρης Περπάταρης, χαρακτήρισε "ιστορικό νομικό παράδοξο" να κηρύσσονται όπως είπε νόμιμες οι απεργίες που έχουν γίνει και να επιχειρείται η απαγόρευση μελλοντικών.

    Σημειώνεται ότι η απεργία στην ΔΕΗ συνεχίζεται, με αποφάσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων, καθώς η ΓΕΝΟΠ ανέστειλε τις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, προκειμένου να παρακάμψει την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της διοίκησης.

    Απεργία ΠΟΕ-ΟΤΑ

    Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων οι οποίοι ανήκουν στο συνδικαλιστικό όργανο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

    Όπως ανήγγειλε ο πρόεδρός της, Θ. Μπαλασόπουλος θα συνεχίσουν την απεργία τους σήμερα και αύριο, ενώ την Τετάρτη θα συμμετάσχουν στην απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει εκ νέου το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας για τη συνέχιση ή τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεών τους.

    Στο μεταξύ, ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    «Όποιοι είτε για προσωπικούς είτε για άλλους λόγους θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, θέτουν τον εαυτό τους απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας.

    Καθιστώ απόλυτα σαφές «όποιος θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου της Αθήνας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, θα βρει απέναντί του τους νόμους και τη δικαιοσύνη».

    Όποιος θέλει είναι ελεύθερος να απεργεί, αλλά ουδείς μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε υπεύθυνους εργαζομένους που θέλουν να καθαρίσουν την πόλη και να απαλλάξουν τους πολίτες της από το ενδεχόμενο επιδημιών».

    [03] "Οχι στις πολιτικές της ΕΕ"

    Σφοδρή επίθεση κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξαπέλυσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στη συνάντηση 23 ευρωπαϊκών κομουνιστικών και εργατικών κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΚΚΕ στον Περισσό.

    Η κ. Παπαρήγα επικαλέστηκε δημοσκοπήσεις, που διενεργούνται σε ευρωπαϊκές χώρες, για να υπογραμμίσει ότι σε αυτές καταγράφεται η δυσκολία να προωθήσουν τη Μεταρρυθμιστική συνθήκη στους λαούς και πρόσθεσε ότι οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. γίνονται πιο σύνθετες, οι δυσκολίες που συναντά μεγαλύτερες, ενώ εντείνονται οι συζητήσεις για την προοπτική της, τόσο μεταξύ των κυρίαρχων κύκλων, αλλά και ανάμεσα σε κομμουνιστικά εργατικά κόμματα και ριζοσπαστικές δυνάμεις.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα της Ευρώπης απέδειξαν ότι είναι ικανά να οργανώνουν μαζικές πρωτοβουλίες ευρωπαϊκής εμβέλειας και τόνισε ότι με πάνω σε αυτή την εμπειρία διαμορφώνεται μια βάση που επιτρέπει μια πιο συγκεκριμένη συζήτηση για την προοπτική μιας δομημένης συνεργασίας τους ενόψει και των Ευρωεκλογών του 2009.

    Η κα Παπαρήγα είπε ότι η μετονομασία της Συνθήκης από "Συνταγματική" σε "Μεταρρυθμιστική" στοχεύει στο να παρακαμφθεί η υποχρέωση δημοψηφισμάτων, το "όχι" των λαών, περιφρονώντας προκλητικά τη θέλησή τους. Αποκαλύπτεται η υποκρισία των διακηρύξεων της Ε.Ε. περί δήθεν σεβασμού "της δημοκρατίας και της βούλησης των ευρωπαίων πολιτών".

    Είπε επίσης ότι η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη συνδέεται αδιάσπαστα με τη Στρατηγική της Λισσαβόνας, με την κατεδάφιση κοινωνικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών κατακτημένων δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Με πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών στον άγριο καπιταλιστικό ανταγωνισμό. Με την "οδηγία Μπολκεστάιν", την ιδιωτικοποίηση και παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο κρίσιμων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών τομέων υπηρεσιών, όπως η Πρόνοια, η Υγεία, η Εκπαίδευση. Με τη διείσδυση των μονοπωλίων και σε νέους στρατηγικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και μάλιστα με παράδοση δωρεάν προς χρήση, όλων των μέχρι σήμερα δημόσιων υποδομών, που αποτελούν λαϊκή περιουσία. Παράδοση στην πλουτοκρατία, μέσα από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ακόμη και τομέων που ανήκουν στην, παραδοσιακή μέχρι σήμερα, κρατική λειτουργία και αποστολή, όπως κατασκευή δρόμων , σχολείων κ.α.

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι δυνάμεις που εξωραΐζουν την ΕΕ και τις πολιτικές της (λ.χ. το σύνθημα μιας άλλης "καλής", φιλολαϊκής Συνθήκης") παραπλανούν συνειδητά τους λαούς. Η ζωή, πρόσθεσε, διέψευσε όσους ισχυρίζονταν ότι η ΕΕ των μονοπωλίων μπορεί να γίνει "κοινωνική" και να υπηρετήσει τα συμφέροντα των λαών. Σήμερα μια σειρά μύθοι έχουν δεχτεί σοβαρά χτυπήματα. Ότι για παράδειγμα η ΕΕ θα οδηγήσει στην μείωση των ανισομετριών και τη σύγκλιση μεταξύ των χωρών, ότι θα αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο και τα δημοκρατικά δικαιώματα, ιδιαίτερα στα νέα κράτη μέλη. Ο μύθος ότι η ΕΕ μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος στις ΗΠΑ προς όφελος των λαών ή ο ισχυρισμός ότι η ΕΕ αποτελεί μια αντικειμενικά προοδευτική τάση, ή ακόμα χειρότερα, μια πραγματικότητα που πρέπει να αποδεχτούμε.

    [04] ΣΥΡΙΖΑ: "Στροφή στην κοινωνία"

    Η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών για την περαιτέρω διεύρυνση του εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ, η επεξεργασία μιάς προοδευτικής αριστερής λύσης και η επεξεργασία ενός πολιτικού σχεδίου καθώς και η πανελλαδική διαμόρφωση μιάς οργανωτικής δομής περιλαμβάνονται στο κείμενο που συμφωνήθηκε στην 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως επισημαίνεται στο ντοκουμέντο της Σύσκεψης η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την αρχή μιας παραπέρα ουσιαστικής προσπάθειας μέσα από ένα ανοικτό, δημοκρατικό, ελεύθερο διάλογο με όλες τις δυνάμεις της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς να συζητήσει με συντροφικότητα, ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα το μέλλον της Αριστεράς και να προωθήσει παραπέρα τη συσπείρωση των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και της αριστερής ριζοσπαστικής οικολογίας.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι ο δικομματισμός παρουσιάζει έντονα σημάδια αποσταθεροποίησης και παρακμής, ενώ όλα δείχνουν ότι έχουμε εισέλθει σε περίοδο πολιτικής ρευστότητας, μεγάλων πολιτικών ανακατατάξεων και διεργασιών, που τείνουν να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό της μεταπολίτευσης.

    Σε αυτό το σκηνικό εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατοχυρώνεται ήδη, προεκλογικά και μετεκλογικά, και αποτελεί αναμφισβήτητα τη βασική αντιπολιτευτική, αντινεοφιλελεύθερη δύναμη, κατακτώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή, αλλά και σημαντική σχέση με τα κοινωνικά κινήματα και τις λαϊκές αντιστάσεις που αναπτύσσονται.

    Αποτιμώντας την θετική μετεκλογική πορεία, όπως τουλάχιστον καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις , ο ΣΥΡΙΖΑ την αποδίδει "στην εμπιστοσύνη που μας δείχνει ο λαός, και στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στο γεγονός ότι ένα μεγάλο τμήμα της νέας γενιάς, της μεταπολίτευσης και του Πολυτεχνείου, ένα αριστερό, ριζοσπαστικό και αντινεοφιλελεύθερο τμήμα της κοινωνίας, πείστηκε από την συνολική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ, που με σταθερότητα, συνέχεια και συνέπεια παρουσίασε όλο αυτό το διάστημα".

    Με το ντοκουμέντο στης Σύσκεψης απορρίπτονται για μια ακόμη φορά τα κεντροαριστερά σενάρια , καθώς εκτιμάται ότι όχι μόνο δεν αποτέλεσαν ανάχωμα στον νεοφιλελευθερισμό, αντίθετα τον εδραίωσαν και για τον λόγο αυτό: "σήμερα είναι περίοδος όπου η Αριστερά, με σαφή οριοθέτηση απέναντι σε λογικές κεντροαριστεράς και συνδιαχείρισης του συστήματος, οφείλει να συγκροτήσει τον εαυτό της ως ισχυρή δύναμη πολύμορφης κοινωνικής και πολιτικής αντίστασης, ως πόλο επεξεργασίας και προβολής πειστικών εναλλακτικών προτάσεων ενταγμένων σ΄ ένα μακρόπνοο σχέδιο κοινωνικού μετασχηματισμού, που θα αλλάξει ριζικά τους συσχετισμούς δυνάμεων στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο".

    Η Πανελλαδική Σύσκεψη αποφάσισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει ακόμη μεγαλύτερη στροφή στην κοινωνία και τα λαϊκά προβλήματα και επίσης σχεδιάζει:

    - Την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών παραπέρα διεύρυνσης του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ με δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας και δυνάμεις του σοσιαλιστικού χώρου που αποδεσμεύονται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ηγεσίας του.

    - Την παραπέρα επεξεργασία μιας προοδευτικής αριστερής λύσης στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας με τη συγκρότηση, με πυρήνα τη ριζοσπαστική Αριστερά, μιας νέας λαϊκής πλειοψηφίας για την ήττα του νεοφιλελευθερισμού και του δικομματισμού

    - Το βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών με την παραπέρα διαμόρφωση ενός συνοπτικού πολιτικού σχεδίου, που θα επιβεβαιώνει τον στρατηγικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ για τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό της κοινωνίας. Πολιτικό σχέδιο, που θα συνδέει, επίσης, την εναλλακτική προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την προοπτική του σοσιαλισμού που καταργεί την εκμετάλλευση και την καταπίεση, του σοσιαλισμού της δημοκρατίας και της ελευθερίας, όπου όλοι οι άνθρωποι διαμορφώνουν οι ίδιοι τις τύχες τους συμφιλιωμένοι με τη φύση και το περιβάλλον.

    Στο οργανωτικό επίπεδο αποφασίστηκε η συγκρότηση και λειτουργία των τοπικών, κλαδικών, αλλά και των κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ.

    Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει η απόφαση χρειάζονται:

    - Τοπικές Νομαρχιακές Συνελεύσεις, που θα λειτουργούν πολιτικά, θα συνέρχονται στην έδρα κάθε Νομού και σε κάθε Δήμο στο Λεκανοπέδιο Αττικής και στην Θεσσαλονίκη τακτικά ανά 2μηνο και έκτακτα κάθε φορά που θα χρειασθεί, θα εξασφαλίζουν την πιο πλατιά συμμετοχή των πολιτών και θα καταπιάνονται όχι μόνο με τα γενικά πολιτικά ζητήματα, αλλά και με κάθε ζήτημα που απασχολεί την περιοχή.

    - Οι Τοπικές Συνελεύσεις ορίζουν πλατιές Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές Νομαρχιακού επιπέδου, αλλά και Επαρχιακού επιπέδου, όπου το επιβάλλουν οι τοπικές συνθήκες (π.χ. νησιά) οι οποίες, με τη σύνθεσή τους, καλύπτουν τις βασικότερες πόλεις του Νομού ή της Επαρχείου και συνέρχονται τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Μεριμνούν, επίσης, για τη συγκρότηση σε κάθε πόλη ακόμη και χωριά του Νομού και Επαρχείου, αντίστοιχων Συνελεύσεων και Συντονιστικών Επιτροπών.

    - Οι Τοπικές Συντονιστικές Επιτροπές, συγκροτούν ολιγομελείς Γραμματείες σε τοπική βάση, που θα εξασφαλίζουν πλουραλιστική έκφραση συνιστωσών και ανένταχτων, συνεδριάζουν τουλάχιστο μια φορά την εβδομάδα, προγραμματίζουν τη συνεχή και τακτική λειτουργία των Συνελεύσεων και αποτελούν βασικούς κρίκους της πανελλαδικής συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκροτούν επίσης θεματικές Επιτροπές για κάθε ζήτημα που απασχολεί την περιοχή τους (π.χ. για ζητήματα περιβάλλοντος, υγείας, παιδείας, ασφάλισης, εργασιακά κλπ).

    - Στην ίδια βάση, συγκροτούνται και Κλαδικές Συνελεύσεις, Συντονιστικές Επιτροπές και Γραμματείες.

    - Οι Τοπικές και Κλαδικές Συνελεύσεις αποτελούν βασικά κύτταρα που συγκροτούν τον ΣΥΡΙΖΑ σε πανελλαδικό επίπεδο.

    - Σε κεντρικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ συγκαλεί μια φορά τον χρόνο Πανελλαδική Σύσκεψη, με Απολογιστικό και Προγραμματικό περιεχόμενο. Η επόμενη Πανελλαδική Σύσκεψη θα συγκληθεί μέχρι το τέλος του 2008, με έμφαση στο βάθεμα των προγραμματικών επεξεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ και τη διαμόρφωση προγραμματικού πλαισίου, που θα αποτελεί δεσμευτική βάση της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

    - Με ευθύνη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν, επίσης, να συγκαλούνται, όταν χρειάζεται, θεματικά Πανελλαδικά Σώματα με τη συμμετοχή των μελών των Γραμματειών των Νομαρχιακών Συντονιστικών Επιτροπών, των Κεντρικών και Κλαδικών οργάνων, για τη διαμόρφωση θέσεων και πολιτικής σε συγκεκριμένα θέματα.

    - Η Κεντρική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι ολιγομελές ευέλικτο όργανο και συγκροτείται με συμμετοχή εκπροσώπων των Συνιστωσών και ανένταχτων. Η Γραμματεία συγκαλείται μία τουλάχιστον φορά ανά εβδομάδα και έκτακτα όταν χρειάζεται και οι αποφάσεις της δημοσιεύονται στο site του ΣΥΡΙΖΑ.

    - Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς της Γραμματείας, συγκροτούνται, με ευθύνη της, βοηθητικές Επιτροπές, όπως Επιτροπές Οργανωτικής δουλειάς, Οικονομική, Επεξεργασίας πολιτικής και Τεκμηρίωσης, κοινωνικών κινημάτων κ.ά.

    - Ειδικότερα η Γραμματεία μεριμνά για τη δημιουργία Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με υπεύθυνο Τύπου, που θα εξασφαλίζει πλουραλιστική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ. (Τα ιδιωτικά ή και δημόσια κανάλια δεν μπορούν να επιλέγουν ποιος εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ).

    - Η Γραμματεία καλείται να εξετάσει τη συγκρότηση Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, πανελλαδικής σύνθεσης στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Συνιστωσών και των ανένταχτων, αλλά θα εκπροσωπούνται και βασικές Τοπικές και Κλαδικές Οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

    - Η Γραμματεία καλείται, επίσης, να προωθήσει τη συγκρότηση Συντονιστικών Επιτροπών των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο κοινωνικών κινημάτων (εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, ΕΒΕ, αγροτιάς κλπ) και θεματικές Επιτροπές για θέματα Υγείας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Γυναικών, Νεολαίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ.

    - Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κρίκος της πολιτικής παρέμβασης μας, χρειάζεται να βρίσκεται σε διαρκή σχέση με την Κεντρική Γραμματεία. Στην κατεύθυνση αυτή:

    - Η Γραμματεία φροντίζει για την έκδοση μηνιαίου περιοδικού του ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικής εμβέλειας, θεωρητικού - ενημερωτικού - πολιτικού, το οποίο θα διευθύνεται από συντακτική ομάδα.

    Επικρίσεις εναντίον όσων διατυπώνουν την άποψη ότι η άνοδος που καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι "φούσκα" αλλά και επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται από παντού μία έντονη κριτική με δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά, όπως είπε: "μία προσπάθεια ψυχολογικού εφησυχασμού που επιχειρούν να κάνουν διάφοροι ανένταχτοι ανησυχούντες δημοσιολόγοι και μας λένε ή μάλλον λένε στους εαυτούς τους και στους ακόμα πιο ανήσυχους διαχειριστές τους καταρρέοντος πολιτικού συστήματος" που συμπυκνώνεται στην εκτίμηση ότι "επικοινωνιακό πυροτέχνημα είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και θα σβήσει" ή ότι "φούσκα είναι και θα σκάσει" για να απαντήσει ότι:

    "Φούσκα δεν είναι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όλες οι προεκλογικές υποσχέσεις, τα περίφημα 3 "δεν" του κ. Καραμανλή. Φούσκα ήταν οι υποσχέσεις στους συμβασιούχους. Φούσκα ήταν οι υποσχέσεις για αξιοκρατία στη δικαιοσύνη. Φούσκα ήταν το χρηματιστήριο. Φούσκα ήταν τα δομημένα ομόλογα. Φούσκα είναι η διακυβέρνηση του τόπου από μία λαϊκή μειοψηφία που στηρίζεται από μία εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία".

    Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πολιτικό παράδοξο, ούτε φαινόμενο, αλλά όπως είπε "πολιτικό παράδοξο ήταν αυτό που ζούσαμε τόσα χρόνια".

    Ο δεύτερος άξονας, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, αφορά την προσπάθεια να πείσουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προγραμματικές θέσεις για να απαντήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει προτάσεις για ανασφάλιστη εργασία, γιατί δεν προτείνει μείωση συντάξεων, γιατί δεν χρησιμοποιεί όρους όπως ευελιξία, ανταγωνιστικότητα, γιατί δεν προτείνει ιδιωτικά πανεπιστήμια.

    Στην εκτενή κριτική του προς το ΠΑΣΟΚ ο κ. Τσίπρας είπε ότι έφυγε από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βαθιά προβληματισμένος, γιατί όπως είπε, πώς είναι δυνατόν ένα κόμμα με τόσο μεγάλη και σημαντική ιστορία που τη σεβόμαστε, ένα κόμμα που ενέπνευσε στο παρελθόν χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες, ένα κόμμα που αφουγκράστηκε τη βαθιά επιθυμία του λαού για ριζοσπαστικές αλλαγές και που ακόμη και σήμερα έχει στις τάξεις του αγωνιστές, να μην παίρνει χαμπάρι τίποτα από όσα συμβαίνουν γύρω του.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι έξω η κοινωνία βράζει, έξω χαλάει ο τόπος, έξω οι συσχετισμοί ανατρέπονται, έξω ο συναινετικός δικομματισμός καταρρέει και στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, λες και γίνεται σε θερμοκήπιο, λες και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λειτουργεί σε μία γυάλα αποστειρωμένη, ψάχνει να ανακτήσει τη χαμένη αυτοδυναμία του, ενώ απαντώντας και πάλι στο θέμα της συνεργασίας είπε: "Αγαπητοί φίλοι και φίλες του ΠΑΣΟΚ σας ευχαριστούμε θερμά για την ευγενική σας προσφορά, αλλά δεν θα πάρουμε".

    [05] Ελληνική βοήθεια στην Αλβανία

    Νέα βοηθεία αποστέλλει σήμερα η χώρα μας στην Αλβανία για την αντιμετώπιση της τραγωδίας από τις εκρήξεις στις κεντρικές αποθήκες του αλβανικού στρατού έξω από τα Τίρανα. Σήμερα θα αποσταλλεί ακόμη ένα αεροσκάφος C-130 με ιατρικό προσωπικό και φαρμακευτικό υλικό. Ήδη σε ελληνικά νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί από χθες βαριά τραυματίες .

    Άλλη μία έκρηξη έγινε χθες στον τόπο της προχθεσινής τραγωδίας. Σύμφωνα με αξιωματούχους του στρατού, η έκρηξη οφείλεται σε πυρομαχικά που βρίσκονται ακόμη στα συντρίμμια του εργοστασίου. Δεν αναφέρθηκαν θύματα από την τελευταία έκρηξη, καθώς όλη η περιοχή, η οποία θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του στρατού.

    Εν τω μεταξύ, πέντε τραυματίες σε σοβαρή κατάσταση μεταφέρθηκαν προς τα Γιάννενα και άλλοι δύο στην Ιταλία. Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας είπαν ότι πριν από λίγο έφτασαν από την ΠΓΔΜ 200 δόσεις αίματος για τις ανάγκες των νοσοκομείων.

    Ο επίσημος απολογισμός ως τώρα είναι εννέα νεκροί, 290 τραυματίες και πάνω από δεκαπέντε αγνοούμενοι σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ναρντ Ντόγκα.

    Τους τραυματίες στα νοσοκομεία των Τιράνων επισκέφθηκαν και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόφσκι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσόβου Φατμίρ Λιμάι, οι οποίοι έφτασαν στην αλβανική πρωτεύουσα μετά το μεσημέρι.

    Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι εννιά, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται πάνω από 245, από τη χτεσινή έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών κοντά στα Τίρανα.

    Στο μεταξύ συνεχίζεται το έργο διάσωσης πάνω από το στρατόπεδο για τυχόν επιζώντες, αν και οι ελπίδες είναι πολύ λίγες. Ενας αδιευκρίνιστος αριθμός, σύμφωνα με τις αρχές ατόμων, αγνοούνται.

    Ολοι οι κάτοικοι του χωριού, κοντά στο στρατόπεδο, έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και έχουν εγκατασταθεί σε κρατικά κτίρια στο Δυρράχιο.

    Η περιοχή, όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επίσης, ο κ Μπερίσα δέχθηκε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας παραμένει η εξουδετέρωση των πυρομαχικών.

    Στην Αλβανία όπως είπε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 100.000 τόνοι πυρομαχικών από την εποχή του κομμουνιστικού καθεστώτος.

    Ο αυτοκινητόδρομος Τιράνων-Δυρραχίου παραμένει κλειστός, μετά τις μεγάλες ζημιές και τους τραυματίες μέσα στα αυτοκίνητα, που τη στιγμή της έκρηξης περνούσαν από εκεί.

    [06] Απώλειες για τον Σαρκοζί

    Οι πρώτες εκτιμήσεις αλλά και τά πρώτα τελικά αποτελέσματα απ'ορισμένες πόλεις επιβεβαιώνουν το προβάδισμα της αριστεράς στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία.

    Χαρακτηριστική θεωρείται η περίπτωση της πόλης Περιγκέ όπου επικεφαλής της λίστας της δεξιάς ήταν ο νυν υπουργός παιδείας Ξαβιέ Νταρκός, ο οποίος έχασε έναντι του σοσιαλιστή αντιπάλου του.

    Ο δημοφιλής Σοσιαλιστής απερχόμενος δήμαρχος της γαλλικής πρωτεύουσας, Μπερτράντ Ντελανουά κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία (57,7%) στο β γύρο των δημοτικών εκλογών και θα ασκήσει και μια δεύτερη δημαρχιακή θητεία στο Παρίσι, που μέχρι πρόσφατα υπήρξε προπύργιο της Δεξιάς στη Γαλλία.

    Ο 57χρονος κ. Ντελακρουά εξέλεγη για πρώτη φορά το 2001 και ήταν ο πρώτος αριστερός δήμαρχος της πρωτεύουσας.

    Εικάζεται μάλιστα ότι είναι και ο πιθανότερος διάδοχος της Σεγκολέν Ρουαγιάλ στην κεφαλή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενώ ακούγεται πως δεν αποκλείεται να είναι και ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

    Με δήλωσή του στα μέσα ενημέρωσης ο πρωθυπουργός κ. Φρανσουά Φιγιόν σχολίασε τ'αποτελέσματα του Β'Γύρου των δημοτικών εκλογών, και υποσχέθηκε την εντατικοποίηση των μεταρρυμίσεων εκτιμώντας οτι αυτό είναι το μήνυμα της ψήφου των Γάλλων οι οποίοι δεν δίστασαν να δώσουν συνολικά την προτίμησή τους στην αριστερά.

    Ο γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε πως "δεν θα ήταν συνετό να συναγάγουμε μαθήματα σε εθνικό επίπεδο", έπειτα από το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, τα αποτελέσματα του οποίου, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είναι πολύ ευνοϊκά για τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση.

    "Κάθε κοινότητα, κάθε επαρχία παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, άρα δεν είναι συνετό να συναγάγουμε από αυτή την ψηφοφορία μαθήματα σε εθνικό επίπεδο".

    "Η σημασία των τοπικών διακυβευμάτων και η χαμηλή συμμετοχή δεν βοηθούν", εκτίμησε.

    "Η ψήφος των Γάλλων δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο κομματικών εκτιμήσεων. Ας μην τα ανακατεύουμε όλα", πρόσθεσε.

    "Την πολιτική της Γαλλίας οι εκλογείς την επέλεξαν πλειοψηφικά στη περίπτωση των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών", επέμεινε.

    Ο γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε πως "η μάχη για την εργασία και την αγοραστική δύναμη θα πρέπει να ενισχυθεί".

    [07] Μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ

    Η αμερικανική κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) αποφάσισε χθες να μειώσει κατά ένα τέταρτο της μονάδας τα προνομιακά επιτόκιά της-τα επιτόκια δανεισμού των μεγάλων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων-από το 3,50% στο 3,25%, δίνοντας μεγαλύτερα περιθώρια πίστωσης στις μεγάλες τράπεζες για να εγγυηθούν τα δάνειά τους.

    Στο ανακοινωθέν της η αμερικανική κεντρική τράπεζα ανακοινώνει πως έλαβε την απόφαση έπειτα από σχετικό αίτημα της αντίστοιχης ομοσπονδιακής τράπεζας της Νέας Υόρκης, τονίζοντας πως μβ αυτήν την απόφαση το ύψος των προνομιακών πλησιάζει αυτό των βασικών επιτοκίων, που είναι 3%.

    Επιπλέον από σήμερα θα είναι διαθέσιμη μία νέα πολιτική πίστωσης για τις μεγάλες τράπεζες κι αυτή θα τεθεί σβ εφαρμογή για «τουλάχιστον ένα εξάμηνο, αλλά μπορεί και να παραταθεί», όπως ανακοίνωσε η Fed.

    Η κεντρική τράπεζα εξάλλου ενέκρινε την εξαγορά της τράπεζας Bear Stearns, που απειλείτο με χρεωκοπία, από τη JP Morgan, απόφαση για την οποία εξέφρασε την ευαρέσκειά του κι ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον. Η εξαγορά, που έχει ρυθμισθεί έναντι 236 εκατ. δολαρίων, στην ουσία θα κοστίσει περί τα 6 δις δολάρια, όπως εκτιμά η JP Morgan.

    Κατά τη νέα συνεδρίασή της, την ερχόμενη Τρίτη, η Fed πρόκειται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νβ αποφασίσει νέα μείωση των βασικών επιτοκίων της, προκειμένου να ανακόψει την οικονομική κρίση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 March 2008 - 7:30:28 UTC