Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα χνάρια των Καντακουζηνών
  • [02] Ταραχές στο Θιβέτ

  • [01] Στα χνάρια των Καντακουζηνών

    Κάθε δυο χρόνια, μακρινοί απόγονοι της ιστορικής οικογένειας των Καντακουζηνών δίνουν "ραντεβού" σε κάποια γωνιά της Ευρώπης για ένα ταξίδι μνήμης στο παρελθόν. Πριν από δύο χρόνια, 40 απόγονοι της οικογένειας, από διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ρουμανίας, συναντήθηκαν στην Αθήνα, ενώ φέτος η ιδιότυπη αυτή "οικογενειακή" συνάθροιση θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη.

    Οι Καντακουζηνοί, γόνοι μεγάλης αριστοκρατικής οικογένειας του Βυζαντίου, τα μέλη της οποίας διακρίθηκαν ως πολιτικοί, στρατηγοί, ακόμα και αυτοκράτορες του Βυζαντίου (Ιωάννης Καντακουζηνός), απλώθηκαν και έξω από τα σύνορα της αυτοκρατορίας και έγιναν ηγεμόνες των τουρκικών περιοχών στα Βαλκάνια. Επέζησαν μέχρι και τα νεότερα χρόνια, όπου τους συναντάμε ως αγωνιστές του 1821, ενώ μακρινοί απόγονοι αυτών απαντώνται ακόμη και στις ημέρες μας σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.

    "Συνήθως είμαστε καμιά 40αριά άτομα σε αυτές τις συναντήσεις, αλλά οι εν ζωή απόγονοι της ευρύτερης οικογένειας φτάνουν τους 100", εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κονσταντίν Σερμπάν Καντακουζηνός.

    Πολλοί από τους Καντακουζηνούς που ζούσαν στη Ρουμανία έφυγαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον Τσαουσέσκου και κάποιοι από αυτούς ακόμη και μετά την ανατροπή του καθεστώτος, το 1989.

    Ο Κονσταντίν Σερμπάν Καντακουζηνός επέλεξε να μείνει στο Βουκουρέστι και να δώσει μάχη για να του επιστραφεί η περιουσία της οικογένειάς του, που είχε κατασχεθεί από το καθεστώς Τσαουσέσκου. Το 2001, το ρουμανικό κοινοβούλιο ψήφισε, μάλιστα, σχετικό νόμο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε όσους κατασχέθηκαν οι περιουσίες τους να τις επαναδιεκδικήσουν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια χρονοβόρα και αρκετά περίπλοκη- γραφειοκρατικά- διαδικασία.

    Μετά από δέκα χρόνια δικαστικών μαχών, ο Κονσταντίν Σερμπάν Καντακουζηνός κατάφερε τελικά να πάρει πίσω το "Hanul lui Manuc", ένα φημισμένο εστιατόριο στο Βουκουρέστι, που χρονολογείται από το 1808.

    Η δικαστική απόφαση προκάλεσε αίσθηση, λόγω κυρίως της αξίας του κτιρίου, που "αγγίζει" τα 15 εκατομμύρια ευρώ.

    Στην ερώτηση για το τι επαγγέλλεται, ο Κονσταντίν Σερμπάν Καντακουζηνός απαντά με χιούμορ: "Από το 1991, προσλαμβάνω δικηγόρους για να προστατεύσω τα συμφέροντά μου".

    Αυτή την εποχή, γίνονται έργα αποκατάστασης και αναστήλωσης στο "Hanul lui Manuc", το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εκ νέου σε μια διετία. Αρχικά, το 1808, οπότε και κτίστηκε, λειτουργούσε ως χάνι, προσφέροντας τροφή και στέγη στους ταξιδιώτες. Η "στρατηγική" θέση του, στο κέντρο ακριβώς της ρουμανικής πρωτεύουσας, του χάρισε τον τίτλο του πλέον σημαντικού εμπορικού κέντρου του Βουκουρεστίου στα μέσα του 19ου αιώνα, ενώ στους νεώτερους χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως εστιατόριο. Οι Καντακουζηνοί και η Ρουμανία Ορισμένα μέλη της ιστορικής οικογένειας των Καντακουζηνών εγκατέλειψαν την Κωνσταντινούπολη το 1453 (άλωση της πόλης) και ήρθαν στη Ρουμανία. Κάποιοι έμειναν, άλλοι έφυγαν. "Η οικογένεια - τονίζει ο κ. Καντακουζηνός- τυγχάνει μεγάλου σεβασμού στη Ρουμανία. Ενδεικτικό είναι ότι στα σχολεία, τα παιδιά διδάσκονται γι' αυτήν στο μάθημα της ιστορίας".

    Επί αιώνες, διάφοροι απόγονοι της οικογένειας των Καντακουζηνών έχτιζαν εντυπωσιακά σπίτια στην "καρδιά" της ρουμανικής πρωτεύουσας. Ένα από τα πιο όμορφα κτίρια του Βουκουρεστίου, άλλωστε, ακόμη και στις ημέρες μας, ανήκει στους Καντακουζηνούς.

    Είναι σχεδόν αδύνατο να μην προσέξεις, αν περπατήσεις στους κεντρικούς δρόμους του Βουκουρεστίου, κάποια εντυπωσιακά όμορφα κτίρια, πολλά από τα οποία φέρουν τη σφραγίδα κάποιου απογόνου της οικογένειας.

    Σήμερα, αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι ένα πανέμορφο κτίσμα της εποχής της Art Nouveau, το "παλάτι των Καντακουζηνών", που στεγάζει το Μουσείο Ενέσκου (σ.σ. ο Ζορζ Ενέσκου υπήρξε μεγάλος συνθέτης της Ρουμανίας). Το παλάτι αυτό χτίστηκε μεταξύ του 1901 και του 1903 από τον Γκεόργκε Γκριγκόρε Καντακουζηνό, ο οποίος διετέλεσε όχι μόνο δήμαρχος του Βουκουρεστίου αλλά και πρωθυπουργός. Όταν πέθανε, η σύζυγός του Μαρούτσα και ο γιος του, Μιχαήλ Καντακουζηνός, κληρονόμησαν το παλάτι. Η Μαρούτσα παντρεύτηκε μετά το θάνατο του συζύγου της, τον διάσημο Ρουμάνο συνθέτη Ζορζ Ενέσκου. Όταν ο τελευταίος πέθανε, η Μαρούτσα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει το παλάτι για να στεγάσει ένα μουσείο στη μνήμη του.

    Ένα ακόμη πανέμορφο κτίριο του Βουκουρεστίου σχετίζεται με τον Ιοαν Καντακουζηνό (1837-1913), γνωστό γιατρό και βακτηριολόγο, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου, που ίδρυσε τη μικροβιολογική και πειραματική ιατρική σχολή της Ρουμανίας, δηλαδή το "Ινστιτούτο του Ιατρού Ι. Καντακουζηνού".

    Ένας από τους πιο ξακουστούς απογόνους της ιστορικής οικογένειας των Καντακουζηνών στη Ρουμανία υπήρξε ο Σερμπάν Καντακουζηνός, ηγέτης της Βλαχίας την περίοδο 1678-1688, φανατικός υπερασπιστής της αντι- οθωμανικής πολιτικής, που ενθάρρυνε την πολιτιστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη της χώρας του. Στην πάροδο των ετών εμφανίστηκε ακόμη ένας Καντακουζηνός στην ηγεμονία της Βλαχίας, ο Στέφαν Καντακουζηνός (1714-1716), ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Τούρκους. Η διαιώνιση ενός ιστορικού ονόματος Η Ιωάννα Ελιζαμπέτα Καντακουζηνού δηλώνει αισιόδοξη ότι η ιστορία της οικογένειας και η επιβίωση του επωνύμου της θα συνεχιστεί ανά τους αιώνες. "Είμαστε πέντε οικογένειες στο Βουκουρέστι και μια ακόμη στην πόλη Αράντ. Εγώ είμαι ηλικιωμένη και δεν έχω παιδιά, αλλά ο Κονσταντίν Σερμπάν Καντακουζηνός έχει δύο νέους γιους. Αυτή θα φροντίσουν για τη συνέχιση του ονόματος της οικογένειας", λέει χαρακτηριστικά.

    Η οικογένεια των Καντακουζηνών υπήρξε πολυπληθέστατη ανά τους αιώνες και παρά τη συρρίκνωσή της δεν θα μπορούσε και τώρα παρά να αποτελεί παράδειγμα μεγάλης οικογένειας. Και για του λόγου του αληθές, όταν η κ. Καντακουζηνού αναφέρεται σε κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς της, φροντίζει να αναφέρει τη διεύθυνσή του, προκειμένου να αποφευχθούν οι παρεξηγήσεις?

    [02] Ταραχές στο Θιβέτ

    Η περιοχή του Θιβέτ είναι πλέον εντελώς κλειστή για τους ξένους τουρίστες στην Κίνα, μετά τις ταραχές στη Λάσα οι οποίες στοίχισαν δέκα ζωές, σύμφωνα με πολλά ταξιδιωτικά πρακτορεία στην πόλη Τσένγκντου.

    Σύμφωνα με νεώτερο σύντομο απολογισμό του ειδησεογραφικού πρακτορείου Νέα Κίνα, 10 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο στις ταραχές, ενώ 580 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 3 Ιαπώνων τουριστών, "διασώθηκαν" από την Κινεζική αστυνομία--δεν δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις.

    Στο Πεκίνο, έγινε επίσημα γνωστό ότι ο 65χρονος ηγέτης του ΚΚ Κίνας Χου Ζιντάο επανεξελέγη στην προεδρία της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης με ποσοστό 99,7% των ψήφων. Μετά την επανεκλογή του στην ηγεσία του ΚΚΚ, και όπως ήταν αναμενόμενο απ'όλους τους κινέζους και ξένους πολιτικούς παρατηρητές, ο ο Χου δεν είχε κανένα πρόβλημα να συγκεντρώσει 2.956 ψήφους επί του συνόλου των 2.965 συνέδρων της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης, η οποία συνεδριάζει από την 5η Μαρτίου.

    Επανεξελέγη επίσης ο 54χρονος αντιπρόεδρος Ξι Ζίνπινγκ, ο οποίος θεωρείται ως ένας εκ των πιθανών διαδόχων του Χου στην--πιθανή--παράδοση της ηγεσίας το 2012.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 15 March 2008 - 7:30:14 UTC