Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Κ.Καραμανλή προς την ΠΓΔΜ
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Νέα εθνική στρατηγική για την Ελλάδα"

  • [01] Μήνυμα Κ.Καραμανλή προς την ΠΓΔΜ

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έστειλε μήνυμα και προς τα Σκόπια, λέγοντας πως η Ελλάδα, ως χώρα της περιοχής, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η σταθερότητα πρωτίστως εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος συμπεριφοράς, ο οποίος απαιτείται από όλες τις χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη, να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ανάμεσα στα θέματα της Συνόδου, εκτός από τα θέματα των Βαλκανίων, είναι το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και της ενέργειας. Το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε, απασχολεί όλους και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο έχει δραστηριοποιηθεί έντονα, ξεκινώντας από το Συνέδριο των Ιωαννίνων τον περασμένο Ιούνιο.

    Στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, προσερχόμενος, δεν απάντησε σε ερωτήσεις για την κυβερνητική κρίση στη γειτονική χώρα.

    Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ενέκριναν χθες το σχέδιο για τη Μεσογειακή Ένωση που προωθούσε η Γαλλία και έχει ως στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Μεσογείου, από το Μαρόκο μέχρι την Τουρκία.

    "Το σχέδιο έτυχε της ευρείας υποστήριξης" των "27", όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο."Θα πρέπει τώρα να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για την υλοποίησε του σχεδίου", πρόσθεσε.

    Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της στρατηγικής για τα βιοκαύσιμα, μετά τις ανησυχίες που εκφράζονται ότι η προσέγγιση της ένωσης στο θέμα αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνονται οι τιμές των τροφίμων και τις εκτιμήσεις ότι τα βιοκαύσιμα κάνουν τελικά περισσότερο κακό, παρά καλό στο περιβάλλον.

    "Δεν αποκλείουμε την πιθανότητα να προσαρμόσουμε ή να επανεξετάσουμε τους στόχους μας", δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος προεδρεύει της ΕΕ. "Είμαστε υποχρεωμένοι να εξετάσουμε αυτές τις ανησυχίες με τις αρμόζουσες αναλύσεις", πρόσθεσε.

    Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύτηκαν τον περασμένο χρόνο να αυξηθεί η χρήση βιοκαυσίμων ώστε μέχρι το 2020 το 10% των μεταφορικών μέσων να κινούνται με τέτοια καύσιμα. Ωστόσο ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνουν ότι η αυξανόμενη παραγωγή βιοκαυσίμων έχει ως συνέπεια να αυξάνονται και οι τιμές των τροφίμων και να ενθαρρύνεται η αποψίλωση δασών για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κυρίως στη νοτιοανατολική Ασία και τη Βραζιλία. Οι επιστήμονες λένε επίσης ότι ορισμένα είδη βιοκαυσίμων εκλύουν την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με τα συμβατικά καύσιμα .

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Νέα εθνική στρατηγική για την Ελλάδα"

    Με την ομιλία του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ.Ν.Αθανασάκη, τις εισηγήσεις για τις πολιτικές θέσεις και το καταστατικό, αλλά και τις τοποθετήσεις των συνέδρων, συνεχίζεται σήμερα το 8ο συνέδριο του Κινήματος.

    Μεγάλες ανατροπές στην κοινωνία και στην οικονομία, εφόσον το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, και στο ίδιο το κίνημα αμέσως μετά το συνέδριο εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας τις εργασίες του τετραήμερου 8ου Συνεδρίου του κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέπτυξε τους άξονες μιας νέας εθνικής στρατηγικής, επέκρινε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε στις διαφορές "μεταξύ προοδευτικής και συντηρητικής παράταξης", αναφέρθηκε σε θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ απευθύνθηκε και στη μνήμη των στελεχών του κινήματος, υπενθυμίζοντας σημαντικούς σταθμούς στην πολιτική ιστορία της χώρας και του κόμματός.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από όλους να ξεχάσουν τις αντιπαραθέσεις και να εμπεδώσουν τη συντροφικότητα, έκανε άνοιγμα προς τον Συνασπισμό για συνεργασία, ενώ ταυτόχρονα διακήρυξε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας, διότι όπως τόνισε τις λύσεις δεν τις δίνουν οι συνασπισμοί κομμάτων και οι μεγάλοι σχηματισμοί, αλλά μια ισχυρή κυβέρνηση, η οποία ωστόσο, όπως τόνισε, μπορεί να αναζητήσει δρόμους συνεργασίας με άλλα κόμματα και κυρίως με τον Συνασπισμό.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από το σώμα των συνέδρων να εγκρίνει βαθιές τομές και ριζικές αλλαγές στο κόμμα αμέσως μετά το συνέδριο και ανέφερε ορισμένες συγκεκριμένες αλλαγές.

    Όπως τόνισε στην πρότασή του για τη σύνθεση του νέου πολιτικού συμβουλίου, θα διασφαλίζονται η ανανέωση, η ενότητα και η αξιοκρατία, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για όλα τα άλλα όργανα.

    Σχετικά με τις οργανώσεις του κινήματος θα ξαναειδωθεί η σχέση τους με την κοινωνία και ο τρόπος δράσης τους. Θα αξιολογηθούν και θα πιστοποιηθούν και στις 3 Σεπτεμβρίου, με την επέτειο των 34 χρόνων από την ίδρυση του κινήματος, ταυτόχρονα με το άνοιγμα των νέων κεντρικών του γραφείων, θα ανοίξουν και όλες οι νέες οργανώσεις σε όλη τη χώρα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, το ιστορικό κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη 50 θα παραμείνει ως ζωντανό ιστορικό αρχείο ενώ θα στεγάσει και μια νέα σχολή κομματικών στελεχών.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης ανεξάρτητα από το πως εκείνα μεταχειρίζονται το ΠΑΣΟΚ και ανήγγειλε ότι το νέο πολιτικό συμβούλιο θα εξετάσει τον τρόπο για να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ δικό του ή δικά του μέσα ενημέρωσης.

    Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητεί και διεκδικεί αυτοδύναμη κυβέρνηση και πλειοψηφία στον ελληνικό λαό διότι όπως τόνισε μόνο έτσι μπορεί ο Έλληνας να έχει ελπίδα και να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας. Σ' αυτή την πορεία πρόσθεσε μπορούμε να συναντηθούμε με άλλες δυνάμεις και υπενθύμισε τις παλαιότερες προτάσεις του προς τον Συνασπισμό. Η προσέγγιση τόνισε πρέπει να γίνει χωρίς αλαζονείες ενώ ανέφερε ότι εάν δεν θέλουμε συνεργασία εύκολα μπορούμε να βρούμε διαφορές. Ωστόσο υπογράμμισε ότι υπεύθυνη στάση απέναντι στο λαό είναι να βρούμε συγκλίσεις.

    Επείγει, πρόσθεσε, η οργάνωση κοινής δράσης σε κοινούς στόχους και ανέφερε ότι στην περίπτωση του ενδεχομένου των συνεργασιών ισχύει η αρχή ότι όποιος αποκλείει τους άλλους αποκλείεται ο ίδιος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ως πρώτο βήμα της συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τον Συνασπισμό να είναι η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων οι οποίες να έχουν σταθερή επαφή και διαβούλευση και να προβαίνουν σε κοινές ενέργειες. Στην πορεία πρόσθεσε μπορεί να υπάρξουν μεγαλύτερες συγκλίσεις καθώς και διαμόρφωση κοινού προγράμματος διακυβέρνησης.

    Αναφερόμενος στη νέα εθνική στρατηγική ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στο επίκεντρο αυτής της στρατηγικής θα είναι ο άνθρωπος. Θα δώσουμε τόνισε δύναμη και αξίες στον Έλληνα πολίτη διασφαλίζοντας τα δικαιώματά του και την αξιοπρέπειά του. Στόχος μας πρόσθεσε είναι να δημιουργήσουμε την Ελλάδα των αξιών το οποίο είναι και το κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου.

    Ως προϋποθέσεις για τη δημιουργία της Ελλάδας των αξιών ο κ. Παπανδρέου ανέφερε:

    - Ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα επενδύει στη γνώση και τον πολιτισμό της χώρας.

    - Προώθηση των αρχών του Σοσιαλισμού και της Οικολογίας, αναγγέλλοντας την επιβολή πράσινου φόρου σε όσους εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.

    - Επένδυση στον πολιτισμό και σύνδεσή του με την παραγωγική διαδικασία.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που επαγγέλλεται το ΠΑΣΟΚ χρειάζονται χρήματα . Τόνισε όμως ότι πόροι υπάρχουν καθώς τα τελευταία 15 χρόνια έχει παραχθεί στη χώρα ένας απίστευτος πλούτος ο οποίος έμεινε αφορολόγητος προκαλώντας τεράστιες ανισότητες. Στο σημείο αυτό εξήγγειλε μια νέου τύπου διαχείριση των πόρων και της κρατικής περιουσίας αλλά και των κρατικών δαπανών για να απελευθερωθούν σημαντικά κονδύλια.

    ¶ξονας της νέας εθνικής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου είναι το κοινωνικό κράτος το οποίο θα εγγυάται την ανάπτυξη με αναδιανομή και αναδιανομή με ανάπτυξη. Αυτό τόνισε δεν είναι μόνο δέσμευση αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου ανάπτυξης το οποίο θα δίνει σιγουριά στον πολίτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε και ορισμένα ερωτήματα για το πως θα επιτευχθεί η αναδιανομή. Ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα στηρίξει τα εισοδήματα και επιπλέον θα δώσει και ένα δίκαιο μέρισμα από την ανάπτυξη στους εργαζόμενους. Πολιτικές αναδιανομής πρόσθεσε σημαίνουν γενναία αύξηση των κατώτατων συντάξεων και των κατώτατων μισθών. Και εξήγγειλε την κατάργηση "όλων των ρυθμίσεων που κάνει τώρα η κυβέρνηση με το σχέδιο απορύθμισης", όπως το χαρακτήρισε. Το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε όχι μόνο δεν θα αυξήσει τα όρια ηλικίας και δεν θα μειώσει τις συντάξεις αλλά θα διπλασιάσει τους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και θα καθιερώσει για τους αγρότες σύνταξη στα 60 χρόνια.

    Παράλληλα ο κ. Παπανδρέου μίλησε για φορολόγηση του πλούτου, μείωση των εμμέσων φόρων και αναμόρφωση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

    Επίσης θα φορολογηθούν τα μερίσματα των εταιρειών με το συντελεστή που φορολογούνται οι μισθοί. Αντίθετα πρόσθεσε τα αδιανέμητα κέρδη των εταιρειών που θα επενδύονται θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή.

    Το δεύτερο ερώτημα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου αφορούσε στη διασφάλιση δουλειάς για κάθε πολίτη. Στην απάντησή του ανέφερε ότι θα καθιερωθεί τετραετές συμβόλαιο εισόδου στην αγορά εργασίας για τους νέους και θα αναλαμβάνει στο διάστημα αυτό το κράτος να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές.

    Παράλληλα θα καλυφθεί η χώρα με βρεφονηπιακούς σταθμούς που θα αποδεσμεύουν την εργαζόμενη μητέρα και θα ενισχυθεί ο θεσμός της κοινωνικής εργασίας για να δίνει εισόδημα και αξία σε όσους περνούν τα 50 χρόνια και χάνουν τη δουλειά τους. Επίσης θα υπάρξει μια νέα λογική στήριξης της επιχειρηματικότητας.

    Ένα τρίτο ερώτημα αφορούσε στη στήριξη των αδυνάμων μελών της κοινωνίας. θα καθιερωθούν τόνισε νέες πολιτικές εξατομικευμένης προστασίας με δίκτυα κοινωνικής φροντίδας που θα ανήκουν στους δήμους και όχι στα υπουργεία. Θα υπάρξει τόνισε αποκέντρωση της κοινωνικής πολιτικής καθώς και νέα και καινοτόμα σχήματα παροχής υγείας.

    Ένα τέταρτο ερώτημα αφορούσε στην διασφάλιση καλύτερης προοπτικής για κάθε νέα γενιά. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, είπε ο κ. Παπανδρέου, θα δοθεί μέσα από την παιδεία, την εκπαίδευση και την δια βίου μάθηση που θα είναι στο επίκεντρο όλων των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα διαθέσουμε μόνο το 5% του ΑΕΠ για την παιδεία, είπε, αλλά θα υπάρξει και αξιολόγηση και κατάρτιση και θα προχωρήσουμε σε μια εκπαιδευτική επανάσταση η οποία θα βάλει την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των αξιών.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στο κράτος το οποίο όπως τόνισε θα πρέπει να γίνει αποτελεσματικό και να υπηρετεί τον πολίτη. Θα υπάρξει αποκέντρωση της διοίκησης, δημιουργία μεγάλων περιφερειών με εκλεγμένους περιφερειάρχες και μικρότερο αριθμό υπουργείων και υπουργών.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα μεγάλα δίκτυα όπως αυτά της ύδρευσης, της ενέργειας και των επικοινωνιών τα οποία όπως τόνισε πρέπει να μείνουν σε δημόσιο έλεγχο.

    Αναφέρθηκε επίσης στην δικαιοσύνη και το ρόλο της, τονίζοντας ότι "εμείς θέλουμε πραγματικά δίκαιη την δικαιοσύνη σε αντίθεση με την κυβέρνηση η οποία την χειραγωγεί".

    Αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και στην εκκλησία τονίζοντας ότι πρέπει να συναντηθούμε με τις δυνάμεις της εκκλησίας που δεν θέλουν να υποκαταστήσουν την πολιτεία. Και εξήρε τις πρόσφατες δεσμεύσεις του αρχιεπισκόπου οι οποίες όπως τόνισε κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αναφερόμενος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και διεθνώς πρέπει να αποκατασταθεί και να διεκδικήσει και πάλι ένα δυναμικό ρόλο στη διεθνή σκακιέρα. Και το ΠΑΣΟΚ τόνισε έχει αποδείξει ότι μπορεί να το πετύχει.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες θα υπάρξει δημοκρατική ανατροπή και μια κυβέρνηση η οποία θα εφαρμόζει αποτρεπτική διπλωματία και όχι προληπτικούς πολέμους. Ανέφερε επίσης ότι σήμερα οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν ότι θέλουν και ότι η οικονομική τους ανάπτυξη στηρίζεται στην υπερχρέωση ενώ το δολάριο χάνει την ισχύ του.

    Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως αν δεν διαμορφωθούν κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς με βάση το διεθνές δίκαιο θα υπάρξει διεθνώς απορύθμιση και άγρια σύγκρουση που θα ενταθούν με συγκρούσεις για ζητήματα όπως η ενέργεια, οι υδάτινοι πόροι και οι περιβαλλοντικές κρίσεις.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης ο κ. Παπανδρέου χαιρέτησε την ανάδειξη του κ. Χριστόφια ως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τόνισε ότι η Κύπρος έδειξε μεταξύ άλλων και τι σημαίνει αριστερά στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής, μια αριστερά με όραμα και ρεαλισμό.

    Αναφερόμενος στα Βαλκάνια επέκρινε την κυβέρνηση διότι όπως τόνισε χάθηκε ο σημαντικός ρόλος της χώρας "από την ολιγωρία και τη φοβικότητα που έδειξε η Νέα Δημοκρατία με αποτέλεσμα να φθάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα στο σκοπιανό όπου το βέτο σήμερα επιβάλλεται". Τόνισε επίσης ότι πέραν του γεωγραφικού προσδιορισμού δεν υπάρχει για την Ελλάδα κανένα άλλο σημείο συμβιβασμού.

    Για το Κόσοβο τόνισε ότι η μονομερής αναγνώρισή του αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε ότι η επιμονή της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο αποτελεί βαθιά πατριωτική στάση. Η Ελλάδα, ανέφερε, επίσης οφείλει να αντιστέκεται στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου κάτι το οποίο δεν έκανε στην περίπτωση αυτή διότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην προσαρμογή στις απαιτήσεις των ισχυρών.

    Αναφορικά με την Τουρκία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κίνημα πάντα κράτησε μια στάση αρχών απέναντι στη γειτονική χώρα και έφερε τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο γήπεδο της ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Δικαίου και όχι στο γήπεδο της σύγκρουσης και των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων όπως ήθελε η Τουρκία.

    Επίσης τόνισε ότι δεν αφήσαμε ούτε χιλιοστό στην ¶γκυρα να πιστεύει ότι θα κινηθούμε εκτός του γηπέδου της ευρωπαϊκής Ένωσης και χαρακτήρισε διττά λανθασμένη την επιλογή της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την πολιτική του Ελσίνκι και γι' αυτό όπως τόνισε θα βαθμολογηθεί αρνητικά από την ιστορία.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά στις μεγάλες και ιστορικές προσωπικότητες της παράταξης από τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κώστα Σημίτη αλλά και στις γενιές που πλαισίωσαν το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του όπως και στο ρόλο που έπαιξε η ίδρυση του ΠΑΚ τόσο στην ανατροπή της δικτατορίας όσο και στην ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

    Ειδική αναφορά έκανε επίσης στην παρουσία των οικονομικών μεταναστών στη χώρα αλλά και στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ.

    Η ιστορία του κινήματος μας και της παράταξης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, δείχνουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε με την προϋπόθεση ότι ενώνουμε, κινητοποιούμε και αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις καθώς δεν περισσεύει κανένας. Αυτό τόνισε είναι ο νέος μας πατριωτισμός και το σημερινό κάλεσμα ενότητας της νέας ενότητας για τη χώρα.

    Χαιρετισμός Λ.Ζαγορίτη

    Τον χαιρετισμό του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή μετέφερε στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Ζαγορίτης.

    Όπως είπε ο κ. Ζαγορίτης, το Συνέδριο ενός κόμματος αποτελεί κορυφαία εσωκομματική δημοκρατική λειτουργία και είναι ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός για όλους, καθώς λειτουργεί ωφέλιμα για το πολιτικό μας σύστημα.

    "Είμαστε εδώ με σεβασμό στη διαδρομή και τον κόσμο του Κινήματος. Παρά τις διαφορές που έχουμε σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο, παρά τις συγκρούσεις μας", τόνισε ο κ. Ζαγορίτης και πρόσθεσε ότι τα συνέδρια και οι δημοκρατικές διαδικασίες στηρίζουν και διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία και εξέλιξη των κομμάτων, αλλιώς, είπε, τα κόμματα κλείνονται στον εαυτό τους, περιχαρακώνονται και απομακρύνονται από την κοινωνία χωρίς να εξελίσσονται.

    Αναφερόμενος στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ζαγορίτης είπε ότι ο ρόλος των κομμάτων ως ζωντανών πολιτικών οργανισμών επιβάλλει να είναι ανοιχτά στην κοινωνία. Στις νέες τάσεις και τα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα. Πρέπει να εκφράζουν τις ανησυχίες και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, είπε και πρόσθεσε ότι "το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ διεξάγεται σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή, καθώς πολλά από τα ζητήματα του παρελθόντος που προκαλούσαν οξείες πολιτικές αντιπαραθέσεις και διχασμούς, έχουν πάψει να υφίστανται και καινούργια ζητήματα, καινούργια δεδομένα, αλλά και ευκαιρίες εμφανίζονται καθημερινά".

    Σ' αυτό το νέο πολιτικό περιβάλλον, τόνισε, τα κόμματα, ως βασικοί πυλώνες Δημοκρατίας, έχουν βαρύνουσα σημασία για τη σταθερότητα, την εξέλιξη και την πρόοδο του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας.

    Χαιρετισμός Κ.Παρασκευά

    "Η 90χρονη πολιτική πείρα του ΚΚΕ έχει διδάξει ότι η πρόοδος και η ευημερία βρίσκονται στον ασυμβίβαστο οργανωμένο αγώνα με τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου, με τον πολιτικό στόχο ο πλούτος που παράγεται και τα μέσα παραγωγής να περάσουν στην ιδιοκτησία της κοινωνίας. Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο με το οποίο καθορίζουμε την θέση μας απέναντι σε κάθε πολιτική δύναμη" ανέφερε στον χαιρετισμό του προς το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Παρασκευάς.

    Μιλώντας για την εσωτερική κατάσταση, ο κ. Παρασκευάς διαπίστωσε κρίση του δικομματικού συστήματος, μετά τις εκλογές, η οποία εντείνεται και από την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων και από την αύξηση της λαϊκής δυσαρέσκειας από την πολιτική της ΝΔ.

    Ο κ. Παρασκευάς είπε ότι ενδεχόμενη σύμπτωση του ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ ή άλλες πολιτικές δυνάμεις ορισμένες φορές, δεν συνιστά συμφωνία στην γενική πολιτική κατεύθυνση, τονίζοντας, ταυτόχρονα πως "απλώνουμε το χέρι στον λαϊκό κόσμο του ΠΑΣΟΚ, όπως και στον λαϊκό κόσμο άλλων δυνάμεων και τους καλούμε σε κοινή δράση στους καθημερινούς αγώνες".

    Χαιρετισμός Αλ.Τσίπρα

    Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθεί τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο ΠΑΣΟΚ για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν της ελληνική κοινωνία, ο ΣΥΝ, επισήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζοντας τις εργασίες του 8ου Συνεδρίου του Κινήματος και τόνισε ότι "σε κάθε περίπτωση θα επιμείνουμε στην κοινή δράση όλης της αντιπολίτευσης, την οποία επιδιώκουμε σταθερά για όλα τα μεγάλα και ανοιχτά κοινωνικά μέτωπα".

    "Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη προσοχή τον προβληματισμό που αναπτύσσεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ", επισήμανε ο κ. Τσίπρας. "Έναν προβληματισμό μέσα από τον οποίο το κόμμα σας, σωστά κατά τη γνώμη μας, αναζητά τρόπους να ξεκόψει από τον κυβερνητισμό, να ανακτήσει επαφή με την βάση του, να επαναπροσδιορίσει τις κοινωνικές του αναφορές".

    Είπε ακόμη ότι αυτό που σήμερα χρειάζεται είναι να αλλάξει ο δεδομένος συσχετισμός δυνάμεων μέσα στην κοινωνία και αυτό να αποτυπωθεί πολιτικά.

    "Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η συμμετοχή σε μια κυβέρνηση που θα διαχειριστεί την κρίση του πολιτικού συστήματος. Εμάς μας ενδιαφέρει να δοθεί λύση αριστερής διακυβέρνησης που θα ανατρέπει το σημερινό πλαίσιο εξουσίας", τόνισε και πρόσθεσε ότι από μόνη της η εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία δεν μπορεί να αλλάξει τα σημερινά δεδομένα και γι' αυτό ο ΣΥΝ δεν συμμετέχει, σε μια συζήτηση με διλημματικούς όρους.

    Επισήμανε δε ότι ο ΣΥΝ διαμορφώνει τις προτάσεις του και εξετάζει τις προτάσεις που κατατίθενται από άλλες δυνάμεις σε δημόσια πολιτική συζήτηση με κριτήριο την ανατροπή των συσχετισμών. Και αυτό το κριτήριο, τόνισε "είναι η βασική προϋπόθεση για ένα εναλλακτικό σχέδιο, που θα απελευθερώσει την κοινωνία από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της αγοράς, που θα αμφισβητήσει την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού" και που, όπως συμπλήρωσε, θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας και θα φέρει στο προσκήνιο μια κοινωνικά δίκαιη αντίληψη για την ανάπτυξη, την εργασία και τα κοινωνικά δικαιώματα.

    Στη συνέχεια επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας πως "παρά το γεγονός ότι βλέπει να χάνει ολοένα και περισσότερο την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, παρά το γεγονός ότι έχει πια απαξιωθεί ηθικά και πολιτικά, προωθεί μια σφοδρή επίθεση σε όλα τα μέτωπα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 March 2008 - 5:30:24 UTC