Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Κύκνειο άσμα δικομματισμού"

  • [01] "Κύκνειο άσμα δικομματισμού"

    Στην πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της επικείμενης τριήμερης συνδιάσκεψης του (14 έως 16 Μαρτίου), την αύξηση των ποσοστών δημοτικότητας που απολαμβάνει σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το ασφαλιστικό αλλά και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αναφέρθηκε με αποκλειστική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στον Νίκο Δρόσο, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος.

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο.

    ΕΡ.: Κύριε Πρόεδρε το Σαββατοκύριακο έχετε Συνδιάσκεψη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ποιο είναι το μέλλον αυτού του σχήματος;

    ΑΠ.: Κατ' αρχήν να πούμε ότι είναι η πρώτη τέτοιου είδους ευρεία πανελλαδική σύσκεψη που γίνεται, του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

    Το μέλλον είναι καλύτερο απβ αυτό που προβλέπαμε, διότι δείχνει ότι σε μια τελματωμένη κοινωνία οι θέσεις, οι παρεμβάσεις, οι τοποθετήσεις, η παρουσία του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ένα στοιχείο ελπίδας, προσδοκίας, νέων οριζόντων και γι αυτό με ευθύνη, αν θέλετε, πρέπει νβ αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την εναπόθεση προοπτικών, που γίνεται σήμερα από μεγάλο μέρος της κοινωνίας προς τα εμάς.

    ΕΡ.: Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει 17%, το ΠΑΣΟΚ 31% και η Νέα Δημοκρατία 37,5% και αυτοδυναμία, παρά τις 6,5 μονάδες διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων εξουσίας, πουθενά. Το δικό σας σχόλιο.

    ΑΠ.: Νομίζω ότι το σχόλιό μας το κάναμε από πριν και θα έλεγα το κάναμε πηγαίνοντας προς τις εκλογές, λέγοντας ότι ζούμε το κύκνειο άσμα, το τέλος της εποχής του δικομματισμού. Ότι είναι ένα σύστημα που έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του, ότι αυτή τη στιγμή οδηγεί στην Ελλάδα σε στασιμότητα και σε κρίση και ότι αφυπνίζονται οι πολίτες. Με αυτή την έννοια θα έλεγα ότι όσα μπαλώματα και να μπουν στην κουβέρτα, πάλι σκισμένη θα είναι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και με το νέο νόμο που έφτιαξε ο κ. Παυλόπουλος και θα λειτουργήσει στις μεθεπόμενες εκλογές και που προβλέπει 50 -φανταστείτε- έδρες δώρο στο πρώτο κόμμα αντί για 40 που προέβλεπε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ, δεν θα υπάρχει αυτοδυναμία.

    Νομίζω ότι είμαστε εν κινήσει, ότι οι εκλογές δε θα γίνουν με τους σημερινούς συσχετισμούς και αυτό που βλέπω εγώ και παρατηρώ είναι ότι έχουμε την ταυτόχρονη κάμψη και των δυο δυνάμεων που είναι οι πυλώνες του δικομματισμού, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Αυτό είναι πρωτοφανές και δεύτερον (σ.σ. βλέπουμε) παράλληλα μια θεαματική θα έλεγα και εντυπωσιακή άνοδο των δυνάμεων της Αριστεράς οι οποίες πιστεύω ότι συνιστούν πια την εναλλακτική λύση στο σημερινό σύστημα.

    ΕΡ.: Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, μήπως θα πρέπει να ξαναδούμε αυτή τη στάση που έχει υιοθετήσει μέχρι τώρα ο διάδοχός σας; Λέει ότι δεν έχει πρόταση εξουσίας. Γίνεται σταδιακά ο Συνασπισμός, ο ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα εξουσίας; Έχετε βλέψεις για την εξουσία;

    ΑΠ.: Κοιτάξτε, κόμμα εξουσίας με την έννοια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ελπίζω να μη γινόμαστε. Και δεν θέλουμε να γίνουμε. Δε θέλουμε απλώς να είναι μια αντικατάσταση ταμπέλας ή μια αντικατάσταση προσώπων στις ίδιες καρέκλες και στον ίδιο τρόπο εφαρμογής της πολιτικής στη χώρα μας.

    Εμείς είμαστε ανορθόδοξοι, είμαστε αιρετικοί, είμαστε διαφορετικοί. Στηριζόμαστε στην ενεργοποίηση της κοινωνίας. Προτάσεις κυβερνητικές να σας γράψει ο καθένας, μέχρι το βράδυ όσες θέλει. Το χαρακτηριστικό που έχουμε από τα μεγάλα κόμματα, τα δύο μέχρι τώρα, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία ήταν ότι έδιναν πολυσέλιδα προγράμματα , σχεδόν τηλεφωνικούς καταλόγους προγραμμάτων πριν τις εκλογές, από τα οποία δεν εφαρμοζόταν τίποτα.

    Το σημαντικό για μένα είναι να έχεις εναλλακτική λύση. Να είναι τεκμηριωμένη, να είναι πραγματοποιήσιμη, να είναι εξειδικευμένη. Την ίδια στιγμή όμως αυτή η λύση νβ αλλάζει τα πράγματα, να μην είναι η βάρκα μέσα στο έλος αλλά νβ ανοίγεται σε καινούργιες θάλασσες και σε καινούργιες δυνατότητες και να μπορεί να κινητοποιεί την κοινωνία.

    Διότι για να επιτευχθεί μια πολιτική σαν κι αυτή που προωθεί ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς σε σύγκρουση με μεγάλα και ξένα και εσωτερικά συμφέροντα, θέλει να έχεις δυνάμεις της κοινωνίας.

    Έχουμε δώσει δείγμα γραφής; Γιατί θα μπορούσατε να πείτε, ότι αυτά που σας λέω είναι γενικά κι αόριστα. Έχουμε δώσει δείγμα γραφής. Είναι χαρακτηριστικό, σας λέω ένα παράδειγμα, το θέμα της Παιδείας όπου από τη μία εμείς πρωταγωνιστήσαμε σε όλο αυτό το Κίνημα γύρω από το άρθρο 16 και από την άλλη ήμασταν η μόνη δύναμη της αντιπολίτευσης η οποία μέσα στη Βουλή, όταν ήρθε ο νόμος πλαίσιο της Νέας Δημοκρατίας, παρουσίασε τον δικό της εναλλακτικό δημοκρατικό νόμο πλαίσιο.

    Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σε κάθε τι, είτε είναι θέματα παιδείας, είτε θέματα αγροτικά, είτε το Ασφαλιστικό, είτε οτιδήποτε άλλο.

    ΕΡ.: Είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η σύνθεση τόσων πολλών απόψεων στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο και του Συνασπισμού, δεν είναι ιδιαίτερα εφικτή κι ότι όταν έρθει η ώρα που θα κατασταλάξει αυτή η άποψη, τότε θα φανούν τα πραγματικά προβλήματα στη δομή του σχήματος του οποίου ηγείστε κοινοβουλευτικά.

    ΑΠ.: Να σας πω, η εμπειρία που έχουμε πριν τις εκλογές, στις εκλογές, μετά τις εκλογές είναι ότι είχαμε μια άψογη σύγκληση στις κεντρικές πολιτικές θέσεις. Φυσικά στηρίζεται σε μια διαφορετικότητα γιατί αυτή είναι μια συμμαχία δυνάμεων, δεν έχει παρουσιαστεί κανένα πρόβλημα και θα σας έλεγα, ότι αν κανείς ανοίξει τις σελίδες των εφημερίδων θα δει ότι τα εσωτερικά προβλήματα υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ, τα εσωτερικά προβλήματα υπάρχουν στη Νέα Δημοκρατία, ενδεχομένως και σε άλλα κόμματα που δεν είχαν. Δεν είναι αυτά όμως που δίνουν το στίγμα σήμερα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

    Ακριβώς επειδή έχουμε συζητήσει μια πολιτική βάση την οποία θα ξαναδεί η Συνδιάσκεψή μας, έχουμε ένα σταθερό έδαφος πάνω στο οποίο κινούμαστε, δεν κινούμαστε πάνω στην άμμο.

    ΕΡ.: Βλέπουμε ότι μέχρι τώρα ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ κατέβαινε στις εκλογές αυτόνομα. Υπήρχε άρνηση συνεργασίας επί της ουσίας αν θέλετε, πρακτικά μιλώντας, τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Από την άλλη βλέπουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας λέει ότι θα ήταν ευχής έργο μια συνεργασία με το ΚΚΕ. Τι ισχύει;

    ΑΠ.: Από παλιά έχουμε πει ότι εμείς θέλουμε τη συνεργασία όλων των δυνάμεων της Αριστεράς κι έχουμε πει χαρακτηριστικά ότι υπάρχει και η άδεια καρέκλα που περιμένει τον καθένα. Από κει και πέρα βέβαια το εγχείρημά μας δεν είναι δέσμιο του «ναι» ή του «όχι» κανενός και μβ αυτή την έννοια, παίρνοντας υπόψη την αρνητική στάση που έχει η ηγεσία του ΚΚΕ, προχωρούμε. Προχωρούμε δυναμικά και προχωρούμε με μια πρωτοφανή αποδοχή στην κοινωνία.

    Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι πολλοί κομμουνιστές σήμερα χαίρονται από το γεγονός ότι μέσα από την πρωτοβουλιακή δράση του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στην ώρα της Αριστεράς σε μια εποχή που είχαμε να την δούμε πάρα πολλά χρόνια, που οι νέοι άνθρωποι ούτε την ξέρουν και όπου η Αριστερά αναδεικνύεται σβ έναν απβ τους πρωταγωνιστές της δημόσιας ζωής στην Ελλάδα.

    Θα έλεγα ότι ίσως η τελευταία φορά που είχε γίνει αυτό, ήταν στο τέλος της χούντας. Για την ακρίβεια, μετά την πτώση της, όταν έβγαινε η Αριστερά με τεράστιες δυνάμεις μέσα στο νεολαιϊστικο και φοιτητικό Κίνημα, αλλά ήταν κάτι που δεν κράτησε. Θα έλεγα ότι είμαστε πάλι σε μια εποχή σταθμό όπου η Αριστερά μπαίνει δυναμικά στο προσκήνιο.

    ΕΡ.: Σε αυτή την Αριστερά, σε αυτό το17% αν θέλετε και αν μπορούμε να το βάλουμε κάτω από όλη αυτή την ομπρέλα, τι λέτε ακριβώς; Πώς διαχειρίζεστε τη θεαματική αύξηση δημοτικότητος;

    ΑΠ.: Εμείς κατ' αρχήν ξέρουμε ότι είμαστε υπό δοκιμή και ξέρουμε ότι μας παρατηρούν προσεκτικά οι πολίτες και οι νέοι άνθρωποι. Και ξέρουμε ότι έχουν απογοητευθεί πολλές φορές από άλλες εμφανίσεις πολιτικών δυνάμεων που είχαν φέρει μια αναταραχή στα νερά.

    Εμείς θέλουμε μβ έναν τρόπο υπεύθυνο και αγωνιστικό και ριζοσπαστικό νβ ανταποκριθούμε στα αιτήματά τους. Δεν σταματάμε όμως, ούτε σβ ένα 15% ούτε σβ ένα 17% ούτε σβ ένα 19%. Εμάς η πορεία μας αναγκαστικά πάει μπροστά και αυτό σημαίνει ότι αγωνιζόμαστε για να δημιουργηθεί μια νέα πλειοψηφία. Να διαμορφωθεί μια εναλλακτική λύση με επίκεντρο τις δυνάμεις ενός μεγάλου Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς ο οποίος θα μπορέσει να φέρει μια άλλη πορεία στη χώρα μας.

    Είναι πολύ φιλόδοξο αυτό; Είναι στο χώρο της φαντασίας; Πιστεύω πως όχι. Μια Αριστερά του 17% πριν λίγους μήνες μπορούσε να συμβεί μονάχα στη φαντασία μας. Όλα αυτά δείχνουν ότι μπορούν να γίνουν και θα έλεγα ότι υπάρχουν δυο μεγάλα ρεύματα σήμερα με τα οποία συναντιόμαστε, το ένα είναι το ρεύμα της νέας γενιάς και είναι πολύ σημαντικό αλλά και πολύ βαρύ και απαιτεί πολλή ευθύνη για μας, το ότι η νέα γενιά σε πολύ μεγάλο πια βαθμό ακουμπάει τις προσδοκίες της σβ εμάς. Το δεύτερο είναι ένα μεγάλο ρεύμα που γίνεται από τον σοσιαλιστικό χώρο, που βλέπει ότι μέσα από τη συνάντησή του με το Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα μπορέσει πάρα πολλά αιτήματα τα οποία το ΠΑΣΟΚ δε μπόρεσε να τα προωθήσει μέσα από την ενσωμάτωσή του στο σύστημα, θα μπορέσει να τα ξαναζωντανέψει μέσα από αυτή την κοινή δράση με την Αριστερά.

    ΕΡ.: Ασφαλιστικό: Λέμε όχι μέχρι το τέλος και σε όλα; Δεν πρέπει να φτιάξει το σύστημα;

    ΑΠ.: Φυσικά πρέπει να φτιάξει το σύστημα, αλλά δεν πρέπει να φτιάξει το σύστημα για να χαλάσουν οι εργαζόμενοι και να χαλάσουν τα κεκτημένα τους και να χαλάσουν τα δικαιώματά τους.

    Έχουμε ένα σύστημα για να στηρίξουμε τους ανθρώπους, να στηρίξουμε τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας οι οποίοι μπαίνουν στη σύνταξη, να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή, να έχουν μια ασφάλεια, να έχουν περίθαλψη κτλ.

    Σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε; Πρέπει να κινηθούμε στην κατεύθυνση του να στηρίξουμε τβ αποθεματικά των Ταμείων, να έχουν χρήματα. Αυτό είναι το πρόβλημα, να έχουν χρήματα τα Ταμεία προκειμένου νβ ανταπεξέρχονται στις δυσκολίες τους.

    Τι θα έπρεπε να κάνουμε πρώτα απβ όλα; Να σταματήσουμε αυτό το πάρτι που γίνεται ενάντια στα Ταμεία. Να σταματήσουμε την εισφοροδιαφυγή που φτάνει περίπου τα 5,8 δις ευρώ το χρόνο. Να δοθούν τα χρέη του Δημοσίου, 8,5 δις ευρώ, του ιδιωτικού τομέα, 4 περίπου δις ευρώ, στα Ταμεία. Να έχει το ΙΚΑ ελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου τα άλλα Ταμεία να μαζεύουν τις εισφορές. Να μην έχει έλλειμμα υπαλλήλων, που σήμερα έχουν οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί και κύρια το ΙΚΑ. Σβ αυτή την κατεύθυνση, νβ ασφαλιστούν οι νέοι που δουλεύουν ανασφάλιστα ώστε να έχει το σύστημα πόρους. Νβ αποκτήσουν μεγαλύτερα ασφαλιστικά δικαιώματα οι νέοι, που δουλεύουν με προσωρινή ή μερική απασχόληση κι έτσι χάνει πόρους το σύστημα. Είναι απλή η κατεύθυνση. Υπάρχει πρόγραμμα, έχει δημιουργηθεί από τις πολιτικές των κυβερνήσεων και δεν αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα.

    Αντί να προστρέξουμε στις πηγές και τις αιτίες των προβλημάτων, αντίθετα αποδεχόμαστε τη σημερινή παθολογία, αποδεχόμαστε ότι ο κάθε μεγάλος εργοδότης μπορεί να κατακλέβει το ασφαλιστικό σύστημα, αποδεχόμαστε ότι οι διάφορες JP MORGAN, μεγάλες πολυεθνικές, μπορεί να γιορτάζουν με τβ αποθεματικά του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος και αντίθετα, κατευθύνουμε τη δράση μας στη μείωση, με μια αγριότητα κιόλας, των κεκτημένων των εργαζομένων.

    Όταν χρειάζεται από 50 ημερομίσθια 100, προκειμένου κάποιος νβ αποκτήσει βιβλιάριο υγείας, καταλαβαίνετε πόσοι νέοι και πόσοι μετανάστες και πόσοι άλλοι χαμηλών ειδικοτήτων εργαζόμενοι χάνουν το δικαίωμα να έχουν ακόμη και βιβλιάριο υγείας.

    Όταν η προσωρινή συνταξιοδότηση σημαίνει ότι θα έχεις πρόστιμο κάποια ποσοστά που θα μειώνεται η σύνταξη, φανταστείτε πόσοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν εργαστεί επί δεκαετίας, δυσκολεύονται, έχουν μείνει στην ανεργία στα 55 τους, στα 54 τους ή στα 56 τους και αναγκάζονται να βγουν πρόωρα στη συνταξιοδότηση, χάνοντας όμως, ένα μεγάλο μέρος της σύνταξης.

    Όταν την πληρώνει η μητέρα επειδή έχει ανήλικα παιδιά, καταλαβαίνετε ότι είναι μια άγρια μεταρρύθμιση η οποία δεν πρέπει να περάσει.

    ΕΡ.: Μπορούν ωστόσο τα συνδικάτα νβ αναστατώνουν σε τέτοιο βάθος την λοιπή κοινωνική ζωή; Ο κ. Τσίπρας μάλιστα υποστήριξε μιλώντας για το Χρηματιστήριο, ότι «τι έγινε κι αν έκλεισε μια-δυο μέρες; Δεν επιτελεί τόσο σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή του τόπου»!. Τόσες χιλιάδες νοικοκυριά μένουν καθημερινά χωρίς ρεύμα, είχαμε μάλιστα και θανατηφόρα περιστατικά. Είναι δυνατόν τα συνδικάτα να καθορίζουν τη γενικότερη πολιτική αυτού του τόπου;

    ΑΠ.: Δυστυχώς τη στρατηγική της έντασης δεν την εγκαινίασαν τα συνδικάτα, την εγκαινίασε η κυβέρνηση μβ αυτή την επίθεση. Δεν έκανε συζήτηση μαζί τους. Βάζει χέρι στα Ταμεία τους. Ταμεία τα οποία δεν βρέθηκαν στη δίνη των δομημένων ομολόγων και είναι υγιή. Αντί να τα επιβραβεύσει, ουσιαστικά έρχεται και τους δημεύει την περιουσία. Επομένως τις ευθύνες τις φέρνει η κυβέρνηση.

    Από κει και πέρα φυσικά τα Σωματεία πρέπει πάντα να έχουν υπόψη τις παρενέργειες που θα υπάρχουν στο κοινωνικό σύνολο και να είναι έτσι μεθοδευμένες και προσεκτικές οι ενέργειές τους. Βέβαια, απβ τη στιγμή που παρουσιάστηκαν και προβλήματα σαν κι αυτά που αναφέρατε, θάνατοι κτλ., νομίζω ότι έχει μια ευθύνη η κυβέρνηση. Είναι τώρα μια εβδομάδα αυτή η απεργία. Θα μπορούσε να καταγράψει όλες εκείνες τις περιπτώσεις τις κατεπείγουσες που η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος έστω και για λίγα λεπτά μπορεί να είναι καίρια για τη ζωή κάποιων ανθρώπων, ώστε να υπάρχουν μέτρα και να μην υπάρχουν τέτοιες επιπτώσεις.

    Αλλά ξαναλέω, χειρών αδίκων και την επίθεση και τη στρατηγική της έντασης την ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός και η ίδια η κυβέρνηση.

    ΕΡ.: Τελευταία ερώτηση κ. Πρόεδρε: Θα έπρεπε το Σκοπιανό να έχει λήξει εδώ και 17 χρόνια;

    ΑΠ.: Φυσικά θα έπρεπε. Θέλω να ελπίζω όμως ότι τη σοφία που δεν είχαμε πριν από 17 χρόνια θα την έχουμε σήμερα. Θέλω να πιστεύω ότι με έναν τρόπο ψύχραιμο και ήρεμο, θα προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις, ώστε να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

    Θα έλεγα, μόνο η σύγκριση των λεγόμενων συλλαλητηρίων στην αρχή της δεκαετίας του β90 με αυτά που έγιναν πριν από λίγες μέρες, δείχνει ότι οι Έλληνες Μακεδόνες αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες είναι πια πολύ πιο σοφοί, πολύ πιο συνετοί, έχουν λιγότερο φόβο, λιγότερο άγχος και ξέρουν ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις μπορούμε να βρούμε λύση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 March 2008 - 9:30:14 UTC