Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα Δικαιοσύνης
  • [02] Γ.Παπανδρέου: "Πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ"

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα Δικαιοσύνης

    Θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που θα συνεδριάσει, υπό τον πρωθυπουργό, στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, θα συνέλθει το ΚΥΣΕΑ.

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο είχε χθες ο κ. Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Παυλόπουλος απαντώντας μετά τη συνάντηση σε σχετικές ερωτήσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της επίταξης, λέγοντας ότι "μια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη πάντοτε να κοιτάζει όλες τις παραμέτρους, οι οποίες θωρακίζουν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών".

    Ο Π. Παυλόπουλος αναφερόμενος στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ είπε ότι το ασφαλιστικό δεν θίγει σε τίποτα απολύτως ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους που ανήκουν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και σημείωσε ότι "στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι οι οποίοι αποφασίζουν".

    Σε άλλη ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση αν οι αποφάσεις είναι διαφορετικές, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι "η κυβέρνηση, όπως είναι υποχρεωμένη, άλλωστε, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Πιστεύω, όμως, ότι θα το καταλάβουν πρώτα οι εργαζόμενοι και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλη απόφαση".

    Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν κάνει κακό στην εικόνα της κυβέρνησης η αναταραχή στον συνδικαλιστικό και εργασιακό χώρο, είπε ότι "δεν μπορεί να λειτουργεί μια κυβέρνηση παίρνοντας αποφάσεις με το κριτήριο αν της κάνει καλό ή κακό στην εικόνα. Μια κυβέρνηση οφείλει πάντοτε να δρα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον".

    Ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αποφύγει σήμερα το ασφαλιστικό και να το μεταθέσει για το μέλλον, αλλά δεν υπολογίζει "πολιτικό κόστος". Ανέφερε ότι πρόκειται για δίκαιο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει το χρέος της απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, στην κοινωνία, τις επόμενες γενιές,ώστε να θωρακίσει το ασφαλιστικό σύστημα. Σημείωσε ακόμη ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι αναφαίρετο και προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά πρόσθεσε ότι όσοι απεργούν οφείλουν να ασκούν τα δικαιώματά τους, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον.

    "Δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση, συντεχνιακές αντιλήψεις να υπερακοντίζουν το δημόσιο συμφέρον", υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Ο Π.Παυλόπουλος ενημέρωσε, όπως είπε, τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που θα υποστηρίξει στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια είχε υποστηρίξει ότι η Ευρώπη οφείλει να διαμορφώσει μηχανισμούς που θα θωρακίζουν τα εξωτερικά της σύνορα, κυρίως για θέματα λαθρομετανάστευσης και για την αναχαίτιση των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων.

    Σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν εξειδικευμένα κέντρα, αναφέροντας πως το κέντρο που, ήδη, υπάρχει στον Πειραιά μπορεί να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο διαχείρισης των θαλασσίων συνόρων. Αυτή η προσπάθεια από την πλευρά της ΕΕ, είπε, έχει τη στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Γ.Αλογοσκούφη

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν αβεβαιότητες αναφορικά με την εξέλιξη της διεθνούς οικονομίας.

    Ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ αλλά και πρόβλημα διεθνούς πληθωρισμού, που προέρχεται κυρίως από τις μεγάλες ανατιμήσεις που γίνονται στο πετρέλαιο και στις πρώτες ύλες καθώς και στις τιμές των τροφίμων. Κι αυτό βεβαίως έχει επηρεάσει και την Ελλάδα αλλά και όλες τις χώρες της ΕΕ, τόνισε.

    Ο Γ.Αλογοσκούφης ανέφερε ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει, ο δρόμος για την Ευρώπη είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να γίνει η Ευρωπαϊκή οικονομία ακόμη πιο ανταγωνιστική και βεβαίως, όπως υπογράμμισε, "να φροντίσουμε όλοι στην Ευρώπη κι όλοι οι κοινωνικοί εταίροι κι οι κυβερνήσεις ώστε το πρόβλημα του πληθωρισμού να μην εξελιχθεί σε μόνιμο πρόβλημα".

    Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι "δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό, αλλά είναι ιερό και το δικαίωμα του ελληνικού λαού να απολαμβάνει των βασικών υπηρεσιών που δικαιούται. Και νομίζω ότι θα πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις οι κινητοποιήσεις να γίνονται με σεβασμό και στο Σύνταγμα και στους νόμους".

    [02] Γ.Παπανδρέου: "Πορεία ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ"

    Συνέντευξη Τύπου για το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα δώσουν το απόγευμα, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Νίκος Αθανασάκης, ο συντονιστής της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Καταστατικού και Πιστοποίησης, Γιώργος Ανωμερίτης και η συντονίστρια των Εργαστηρίων Διαλόγου του Συνεδρίου, Λούκα Κατσέλη.

    Υπό την προεδρία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε η τελευταία με τη σημερινή σύνθεσή του - πριν το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ξεκινά την Πέμπτη - συνεδρίαση του Συντονιστικού και Πολιτικού Οργάνου του Κινήματος, στη οποία ο Γ. Παπανδρέου ευχαρίστησε όλα τα μέλη του για τη δουλειά και το έργο που παρήγαγαν στο διάστημα αυτό.

    Ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε τη θέση ότι το Συνέδριο θα αποτελέσει ένα "καλό πρώτο βήμα" στην πορεία ανασυγκρότησης του Κινήματος, τόνισε δε την αποφασιστικότητα του Κινήματος, η οποία θα εκφραστεί και ως μήνυμα του Συνεδρίου, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εμπνεύσει την αισιοδοξία στον ελληνικό λαό και ότι η χώρα, η κοινωνία και το ίδιο το Κίνημα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν σελίδα στη χώρα.

    Το ασφαλιστικό ήταν το δεύτερο θέμα που κυριάρχησε στην συνεδρίαση του Οργάνου, με το ΠΑΣΟΚ να εκτιμά ότι η κυβέρνηση με την αντικοινωνική και αντιασφαλιστική της ρύθμιση προχωρά ουσιαστικά στην κατάργηση δικαιωμάτων, χωρίς να βοηθά την επίλυση του ασφαλιστικού.

    Επίσης το ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας και τονίζει ότι οι απεργίες γίνονται διότι καταργούνται δικαιώματα, χτυπιούνται βάναυσα τα δικαιώματα των γυναικών και άλλων κατηγοριών εργαζομένων, ενώ επιπλέον επιδεικνύεται αυταρχισμός και δεν προκρίνεται ο διάλογος από την πλευρά της κυβέρνησης.

    Δηλώσεις Γ. Ραγκούση για το Ασφαλιστικό

    "Κανένας διάλογος, καμία μελέτη, καμία προσπάθεια να χτυπηθεί η εισφοροδιαφυγή. Μετά από τέσσερα χρόνια απραξίας αυτής της κυβέρνησης η απόφαση που πήραν είναι να χτυπήσουν βάναυσα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών, των νέων και των ηλικιωμένων.Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι προχειρότητα, επικοινωνιακός λαϊκισμός και αυταρχισμός", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος για ενδεχόμενη επίταξη των απεργών της ΠΟΕ-ΟΤΑ ο κ. Ραγκούσης είπε ότι η κυβέρνηση υποχρεούται να αναλάβει τις ευθύνες της, να διεξάγει διάλογο, να εκπονήσει επιστημονικές μελέτες και να λύσει σοβαρά το ασφαλιστικό πρόβλημα.

    Ταυτόχρονα ζήτησε από την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τονίζοντας πως αν δεν το κάνει, το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει ότι μία από τις πρώτες πράξεις του ως κυβέρνηση θα είναι να καταργήσει συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου.

    Διευκρινίζοντας αργότερα την τοποθέτησή του αυτή, ο Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για αναμφίβολη επιστροφή στο νόμο Ρέπα και όχι στο νόμο Σιούφα, που, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα πολιτικών διεργασιών που είχαν προηγηθεί της κυβέρνησης Μητσοτάκη και παρέπεμψε στην "συγκυβέρνηση".

    Ακόμη ο κ. Ραγκούσης είπε ότι το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται κατ΄αρχήν εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και τόνισε ότι απο κει και πέρα απαιτείται ένας ειλικρινής και ανοιχτός διάλογος μέσα από τον οποίο θα επέλθουν οι όποιες αλλαγές και βελτιώσεις. Επίσης είπε ότι η κείμενη νομοθεσία έχει επέλθει μετά από σύμφωνη γνώμη των συνδικάτων.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα στηρίζει ανεπιφύλακτα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων από θέση αρχής και πρόσθεσε ότι ο λαός έχει να αντιμετωπίσει μια απαράδεκτη κυβερνητική συμπεριφορά αυταρχικότητας και λαϊκισμού.

    Απαντώντας σε παρατήρηση ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και ότι αδιαφορούν οι πολίτες για το ποιός φταίει για τις απεργίες ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το Κίνημα δεν εμπλέκεται στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος και δεν χειραγωγεί την αυτονομία του. Τόνισε ότι οι πολίτες δεν αδιαφορούν ιδιαίτερα όταν ακούν καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι οι διακοπές παροχής ρεύματος που θα μπορούσαν να είναι το πολύ μισής ώρας έχουν εξελιχθεί σε πολύωρες, τις οποίες χαρακτήρισε προβοκατόρικες και αποπροσανατολιστικές.

    Σε άλλη ερώτηση με αναφορά στον όρο "κοινωνικός αυτοματισμός" που είχε εμφανισθεί στα χρόνια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και για το αν αυτός ισχύει σήμερα, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι για το ΠΑΣΟΚ ισχύουν "αυτά που είπα για την κυβέρνηση και το νομοσχέδιό της".

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Κ. Σκανδαλίδη σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε στον κ.Σκανδαλίδη για όσες απορίες έχουν δημιουργηθεί από τα λεχθέντα από εκείνον.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 March 2008 - 5:30:16 UTC