Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό
  • [02] "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο"
  • [03] Σε ύψη ρεκόρ το πετρέλαιο

  • [01] Συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό

    Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Ο κ.Παυλόπουλος απαντώντας μετά τη συνάντηση σε σχετικές ερωτήσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και της επίταξης, λέγοντας ότι "μια κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη πάντοτε να κοιτάζει όλες τις παραμέτρους, οι οποίες θωρακίζουν το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα των πολιτών".

    Ο Π. Παυλόπουλος αναφερόμενος στους συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ είπε ότι το ασφαλιστικό δεν θίγει σε τίποτα απολύτως ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους που ανήκουν στην ΠΟΕ-ΟΤΑ και σημείωσε ότι "στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους εκείνοι οι οποίοι αποφασίζουν".

    Σε άλλη ερώτηση τι θα κάνει η κυβέρνηση αν οι αποφάσεις είναι διαφορετικές, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι "η κυβέρνηση, όπως είναι υποχρεωμένη, άλλωστε, απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, θα πάρει όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία θα προστατεύσουν τη δημόσια υγεία. Πιστεύω, όμως, ότι θα το καταλάβουν πρώτα οι εργαζόμενοι και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε άλλη απόφαση".

    Ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν κάνει κακό στην εικόνα της κυβέρνησης η αναταραχή στον συνδικαλιστικό και εργασιακό χώρο, είπε ότι "δεν μπορεί να λειτουργεί μια κυβέρνηση παίρνοντας αποφάσεις με το κριτήριο αν της κάνει καλό ή κακό στην εικόνα. Μια κυβέρνηση οφείλει πάντοτε να δρα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον".

    Ο Π. Παυλόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε αποφύγει σήμερα το ασφαλιστικό και να το μεταθέσει για το μέλλον, αλλά δεν υπολογίζει "πολιτικό κόστος". Ανέφερε ότι πρόκειται για δίκαιο νομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κάνει το χρέος της απέναντι στο δημόσιο συμφέρον, στην κοινωνία, τις επόμενες γενιές,ώστε να θωρακίσει το ασφαλιστικό σύστημα. Σημείωσε ακόμη ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι αναφαίρετο και προστατεύεται από το Σύνταγμα, αλλά πρόσθεσε ότι όσοι απεργούν οφείλουν να ασκούν τα δικαιώματά τους, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον.

    "Δεν μπορεί, σε καμιά περίπτωση, συντεχνιακές αντιλήψεις να υπερακοντίζουν το δημόσιο συμφέρον",υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    Ο Π.Παυλόπουλος ενημέρωσε, όπως είπε, τον πρωθυπουργό για τις θέσεις που θα υποστηρίξει αύριο στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ,σημειώνοντας ότι η Ελλάδα εδώ και χρόνια είχε υποστηρίξει ότι η Ευρώπη οφείλει να διαμορφώσει μηχανισμούς που θα θωρακίζουν τα εξωτερικά της σύνορα, κυρίως για θέματα λαθρομετανάστευσης και για την αναχαίτιση των κυκλωμάτων των δουλεμπόρων.

    Σημείωσε ότι πρέπει να δημιουργηθούν εξειδικευμένα κέντρα, αναφέροντας πως το κέντρο που, ήδη, υπάρχει στον Πειραιά μπορεί να μετεξελιχθεί σε ευρωπαϊκό κέντρο διαχείρισης των θαλασσίων συνόρων. Αυτή η προσπάθεια από την πλευρά της ΕΕ, είπε, έχει τη στήριξη της Ελλάδας υπό τον όρο της προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ιδίως της προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

    Συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό

    Aρχίζει σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Με κινητοποιήσεις αντιδρούν στο νομοσχέδιο οι εργαζόμενοι.

    Σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, που έχει κηρύξει η ΟΤΟΕ.

    H ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα έχουν εξαγγείλει για αύριο Τετάρτη, τρίωρη στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 3 μμ. Συμμετοχή των δημοσιογράφων στην 3ωρη στάση αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

    Αύριο και μεθαύριο πραγματοποιούν 48ωρη απεργία δικηγόροι, μηχανικοί και δικαστικοί επιμελητές και συνεχίζουν Πέμπτη και Παρασκευή οι εργαζόμενοι στις Τράπεζες.

    Οι απεργίες θα κορυφωθούν την επόμενη Τετάρτη, 19 του μηνός, με την πανελλαδική πανεργατική απεργία που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.

    Θετικές και επιτακτικές χαρακτήρισε τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι οι αλλαγές αποβλέπουν στη σωτηρία ενός συστήματος που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο διότι, όπως είπε, όσο καθυστερεί η μεταρρύθμιση, τόσο μεγαλώνει το αδιέξοδο και τόσο πιο επώδυνες θα είναι οι λύσεις που επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα για όλη την κοινωνία και κυρίως για τις νεότερες γενιές.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν κάποιος δεν ήθελε να αναλάβει το πολιτικό κόστος θα μπορούσε να αφήσει τα πράγματα ως έχουν ή να κάνει επιφανειακές αλλαγές, μεταθέτοντας δηλαδή το πρόβλημα και το αδιέξοδό του σε μια επόμενη κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα θα χειροτερεύουν έτσι ώστε εκείνη να φορτωθεί το πολιτικό κόστος.

    "Μια παρόμοια επιλογή θα συνιστούσε έσχατη ανευθυνότητα. Μια τέτοια επιλογή είναι για μένα αδιανόητη. Είναι πέρα για πέρα ξένη προς την πολιτική μου φιλοσοφία, τη διαδρομή μου και την απόφασή μου να είμαι χρήσιμος για τον τόπο, έστω και αν δεν είμαι αρεστός πρόσκαιρα. Γι' αυτό πήραμε μια απόφαση ευθύνης για ουσιαστική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

    Μίλησε για σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων που καθιστά το σύστημα μη βιώσιμο και για γραφειοκρατία που το καθιστά ανεξέλεγκτο, με αποτέλεσμα τον δραματικό πολλαπλασιασμό της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι εξαιτίας της χαοτικής πραγματικότητας δημιουργήθηκαν μεγάλες ανισότητες στις συντάξεις, μεγάλες στρεβλώσεις στο χρόνο συνταξιοδότησης και μεγάλες διαφοροποιήσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι το σύστημα κινδυνεύει να καταρρεύσει στα επόμενα χρόνια συμπαρασύροντας την οικονομία και φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους οικονομικά αδύναμους.

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι δεν πρόκειται να σταματήσει η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος "γιατί λίγοι και προνομιούχοι λειτουργούν ως κατεστημένο. Διότι δεν θα θυσιάσουμε το μέλλον και την πρόοδο της χώρας μας ". Ο πρωθυπουργός είπε ότι γνωρίζει πως ο δρόμος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων δεν είναι εύκολος, ακόμα και όταν είναι αυτονόητες και μετριοπαθείς, σημειώνοντας όμως ότι η κοινωνία και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών γνωρίζουν πως οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν. "Και θα προχωρήσουν παρά τα όποια εμπόδια, γιατί υπηρετούν το συμφέρον της πατρίδας μας" κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Συνέντευξη Φάνης Πάλλη-Πετραλία

    Δριμεία επίθεση στους συνδικαλιστές της Τράπεζας της Ελλάδος και της ΔΕΗ εξαπολύει η υπουργός Απασχόλησης, κα.Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, σε συνέντευξή της στην "Καθημερινή της Κυριακής".

    Η υπουργός κάνει λόγο για κατάχρηση της δύναμης που διαθέτουν οι συνδικαλιστές, τους αποδίδει βαθύτατα αντικοινωνική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά και ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να ενδώσει στις απαιτήσεις τους.

    Η κα. Πετραλιά υπεραμύνεται της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία, όπως τονίζει , δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και είναι προσανατολισμένη στην άρση των στρεβλώσεων και των αδικιών του υφιστάμενου συστήματος.

    Διευκρινίζει ακόμη ότι οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αφορούν στις μητέρες με ανήλικα τέκνα θα είναι απολύτως δεσμευτικές και για τους εργοδότες.

    [02] "Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο"

    Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό ζήτησε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων κατά του νομοσχεδίου.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος συνόψισε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε δέκα σημεία, με βάση το περιεχόμενο του ασφαλστικού νομοσχεδίου ως εξής:

    1. Τόνισε ότι το σκηνικό δείχνει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποδομήσει το ασφαλιστικό σύστημα κι ότι με την πολιτική της κινείται αντίθετα με την κοινωνία.

    2. Με το ασφαλιστικό πραγματοποιείται επίθεση σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, όπως οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι μητέρες με ανήλικα παιδιά κι όσοι εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

    3. Γίνεται γενική επίθεση ενάντια στο κοινωνικό κράτος.

    4. Αποδομείται ο δημόσιος χώρος και χαρακτήρισε "λάδωμα" την καταβολή του 10% απο τους πόρους που εισπράττονται από αποκρατικοποιήσεις για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

    5. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση δεν πρόκειται να λειτουργήσει, γιατί είναι ένα σύστημα αλαλούμ που θα προκαλέσει χάος και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι "λειτουργεί ως πλασιέ των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών".

    6. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για τη μεγάλη αναταραχή που προκαλείται στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

    7. Χαρακτήρισε απαράδεκτες τις παρεμβάσεις της ηγεσίας της δικαιοσύνης και επέκρινε τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά ότι λειτουργεί ως κομματικό στέλεχος της ΝΔ.

    8. Σημείωσε ότι η παράταξή του θα αναδείξει την αλλη λύση που προτείνει για το ασφαλιστικό και ανακοίνωσε ότι αύριο σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα παραστεί -με δικό της πανό - στη διαδήλωση των εργαζομένων και την επόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί δημόσια συνεδρίαση της ΚΟ με τη συμμετοχή συνδικαλιστών και κοινωνικών φορέων, όπου θα συζητηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

    9. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αλληλεγγύη των γενεών, την αναδιανομή του πλούτου, την αύξηση της απασχόλησης και την πάταξη της εισφοδιαφυγής για την αύξηση των πόρων των ταμείων και

    10. Επεσήμανε πως η ΝΔ είναι μια κυβέρνηση που δεν αξίζει για τη χώρα και τόνισε ότι είναι ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό ο κύκλος της. Υποστήριξε δε ότι είναι δυνατόν μέσα απ΄αυτές τις εξελίξεις να αναδειχθεί μια νέα πλειοψηφία, με επίκεντρο τις δυνάμεις της αριστεράς.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Αλέκος Αλαβάνος προέβλεψε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα έχει μεγάλο κόστος, όπως είχε και για τις προηγούμενες κυβερνήσεις κι ότι αργά ή γρήγορα η ΝΔ θα χάσει τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Ακόμη ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη συνεργασία με όλες τις δυνάμεις, ενώ σημείωσε ότι στους δρόμους συναντιούνται οπαδοί όλων των κομμάτων.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε παρέμβασή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εισήγαγε το νομοσχέδιο με διαδικασίες κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος και την κατηγόρησε λέγοντας ότι εχει εξευτελίσει την έννοια της μεταρρύθμισης. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε ότι είναι ένα σφαγείο των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    Επίσης, σε δική του παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως, μεταξύ άλλων, είναι η πάταξη της εισφοροδιαφυγής, η ανάπτυξη, η συλλογική αποταμίευση κι η διεύρυνση της φορολογικής βάση και σημείωσε ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθούν πιέσεις εις βάρος της δημόσιας ασφάλισης κι η δημιουργία κινήτρων υπέρ της ιδιωτικής ασφάλισης.

    Τέλος ο κ. Δραγασάκης προέβλεψε ότι η αύξηση των ενσήμων από 50 σε 100 - προκειμένου να αποκτήσει κάποιος βιβλιάριο υγείας - θα αυξήσει κατά πολύ τους Ελληνες πολίτες που δεν θα έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    [03] Σε ύψη ρεκόρ το πετρέλαιο

    Τα 109,59 δολάρια το βαρέλι άγγιξε, σήμερα, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, σημειώνοντας νέα ύψη ρεκόρ, ενώ η τιμή του μπρεντ εκτινάχθηκε προς στιγμήν στα 105,41 δολάρια το βαρέλι, στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της διαπραγμάτευσης του προθεσμιακού συμβολαίου στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο, μετά τη νέα εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος με το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα. Σε ανοδική τροχιά έχουν τεθεί και οι τιμές του χρυσού, του αργύρου, της πλατίνας και του παλλάδιου.

    Η νέα πτώση του δολαρίου εκτίναξε σε νέα ιστορικά ρεκόρ τις τιμές του πετρελαίου παρά το ό,τι η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας αναθεώρησε προς τα κάτω, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, την εκτίμησή της για την παγκόσμια ζήτηση φέτος. Ωστόσο, η Υπηρεσία, η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, υπογράμμισε ότι "διανύουμε μια περίοδο υψηλών τιμών του πετρελαίου".

    "Η πιο εξασθενημένη οικονομική ανάπτυξη", ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ και οι "υψηλές τιμές του πετρελαίου" έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες, αλλά η ζήτηση "εξακολουθεί να αυξάνει στις αναπτυσσόμενες χώρες", υπογράμμισε ο αναλυτής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας Λόρενς Ιγκλς.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε, το μεσημέρι, 1,69 δολάρια στο βαρέλι, σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να ανέρχεται στα 109,59 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 105,41 δολάρια, κερδίζοντας 1,25 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

    "Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είναι πολύ έντονες. Τα hedge funds ρευστοποιούν μετοχές και αγοράζουν εμπορεύματα, ιδιαιτέρως πετρέλαιο και χρυσό, λόγω της εξασθένησης του αμερικανικού δολαρίου", τονίζει ο αναλυτής στην Bansei Securities, κ. Τακέντα Μακότο.

    Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας, η οποία συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις 30 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, εκτιμά πλέον ότι η ζήτηση για πετρέλαιο, το 2008, θα ανέλθει σε 87,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, 2% περισσότερα από ό,τι το 2007, ενώ η εκτίμηση του προηγούμενου μηνός έκανε λόγο για 87,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

    Παράλληλα, η Υπηρεσία διαπίστωσε αύξηση της προσφοράς κατά 185.000 βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο - η προσφορά ανέρχεται πλέον σε 87,5 βαρέλια την ημέρα - χάρη στην αύξηση της προσφοράς από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ.

    Οι επενδυτές στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους στα εβδομαδιαία στοιχεία για τα διαθέσιμα εμπορικά αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ που θα γνωστοποιήσει το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ αναμένουν αύξηση, την εβδομάδα που έληξε στις 7 Μαρτίου, των αποθεμάτων αργού κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια, αλλά μείωση των αποθεμάτων προϊόντων διύλισης κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια καθώς και μείωση, για πρώτη φορά στις τελευταίες 18 εβδομάδες, των αποθεμάτων βενζίνης (κατά 500.000 βαρέλια).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 11 March 2008 - 13:30:23 UTC