Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Συγκάλυψη σκανδάλου υποκλοπών"
  • [02] Συνομιλίες για το κυπριακό
  • [03] Κινητικότητα για το όνομα
  • [04] Ένα μουσείο για τον Τύπο
  • [05] Νικήτρια σε Τέξας και Οχάιο

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Συγκάλυψη σκανδάλου υποκλοπών"

    «Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας που την καθιστά ευάλωτη, γιβ αυτό και είναι ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση των υποκλοπών - είτε απελευθερώνοντας το θεσμό του Πρωθυπουργού από τους εκβιαστές, είτε απελευθερώνοντας τους υπεύθυνους υπουργούς και τον Πρωθυπουργό από τα καθήκοντά του».

    Τα παραπάνω ανέφερε στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών, η οποία με ψήφους 152 έναντι 140 καταψηφίστηκε από την Βουλή. Την πρόταση καταψήφισαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας και ο ανεξάρτητος βουλευτής Κ. Κουκοδήμος, ενώ την υπερψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Κατά τον κ. Παπανδρέου, η Δικαιοσύνη δεν κατέληξε σε απόδοση ευθυνών για την πολύκροτη υπόθεση, καθώς, «είτε χειραγωγήθηκε, είτε παραπλανήθηκε από την κυβέρνηση» και έγινε «πλυντήριο των αμαρτιών της πολιτικής της»:

    «Η πλήρης αποσιώπηση των ευθυνών της μεγαλύτερης υπόθεσης εθνικής ασφάλειας εκ μέρους της Δικαιοσύνης, είναι υπερεπαρκής λόγος για να γίνει Εξεταστική Επιτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Η άρνησή σας για Εξεταστική Επιτροπή, είναι άρνηση της αλήθειας, της διαφάνειας, της αποκάλυψης - είναι ομολογία συγκάλυψης» ανέφερε απευθυνόμενος προς τον παριστάμενο υπουργό Εσωτερικών.

    Πέραν της ανάγκης απόδοσης πολιτικών ευθυνών για την υπόθεση αυτή, ο κος Παπανδρέου επικαλέστηκε και τέσσερις άλλους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή: Ο ένας είναι η προάσπιση της εθνικής ασφάλειας, ο άλλος η αλλαγή του τρόπου διακυβέρνησης της χώρας - η λειτουργία μιας Πολιτείας ευνομούμενης, η διασφάλιση των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σχολιάζοντας τις κατηγορίες που εκτόξευσε κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για έλλειψη επιχειρημάτων της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και για προσπάθεια να κρύψει τα εσωτερικά της προβλήματα.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, για την θέσπιση διάτρητου θεσμικού πλαισίου που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, επέρριψε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία υπερασπίστηκε στη Βουλή την (ξεχωριστή) πρόταση του κόμματός της για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποκλοπών.

    «Την χώρα δεν την κυβερνά, ούτε ο κ. Καραμανλής, ούτε η ΝΔ. Φτάσαμε να την κυβερνάνε και πάλι οι ξένες μυστικές υπηρεσίες - και η κυβέρνηση γονατίζει ενώ δεν θα βπρεπε να γονατίζει» ανέφερε στην ομιλία του, ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Στην συζήτηση και λήψη απόφασης για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπές για το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ, λέγοντας μάλιστα πως πίσω από τις υποκλοπές βρίσκονται «οι μεγάλοι μας σύμμαχοι, οι Αμερικάνοι, που σήμερα μας επιβάλλουν μια ατιμωτική λύση για τα Σκόπια, αυτοί που βανδαλίζουν χρόνια τον ελληνικό λαό και μερικοί δείχνουν να το ευχαριστιούνται».

    [02] Συνομιλίες για το κυπριακό

    Συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας θα έχει σήμερα ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στις 9.45 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Δ.Σιούφα. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον κ. Κ.Παπούλια, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό κ.Κ.Καραμανλή.

    Το απόγευμα, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Χθες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρεκάθησε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας.

    "Όλοι εδώ θέλουμε από καρδιάς να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας. Για να δούμε σύντομα μια ελεύθερη επανενωμένη Κύπρο με όλους τους κατοίκους της να ευημερούν", τόνισε ο Πρόεδρος Παπούλιας.

    Προσφωνώντας τον "αγαπητό φίλο", Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Κάρολος Παπούλιας τόνισε:

    "Η παρουσία εδώ της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας υποδηλώνει ακριβώς την ενότητα του ελληνικού λαού και την βούλησή του να είναι δίπλα σας στην προσπάθεια για μόνιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Αναλαμβάνετε το ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε καιρούς που εξακολουθούν να είναι δύσκολοι.Πιστεύουμε όμως ότι είναι πια καιρός να τερματισθεί η απαράδεκτη κατάσταση κατοχής κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Τουρκία, για να πέσει το τελευταίο τείχος που χωρίζει ακόμη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η συμφωνία της 8ης Ιουλίου αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή και θα πρέπει να εφαρμοσθεί το συντομότερο δυνατό. Προσβλέπουμε σε μία λύση του Κυπριακού χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, βιώσιμη και λειτουργική που θα εξασφαλίζει την αποχώρηση στρατού κατοχής και εποίκων, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Σε μια λύση βασισμένη στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που θα σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, θα κατοχυρώνει απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και στο πλαίσιο της οποίας η λειτουργία του Κυπριακού κράτους θα είναι υπόθεση των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς παρεμβάσεις ή επιδιαιτησίες ξένων. Η Κύπρος έχει αντέξει πολλές δοκιμασίες. Το φρόνημα του Κυπριακού λαού για επανένωση του νησιού και μια ευημερούσα Κύπρο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει και δεν πρόκειται να καμφθεί. Ιδίως σήμερα που η Κύπρος έχει επιτύχει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και να μετέχει των απαράβατων αρχών και αξιών της".

    Η λύση του Κυπριακού επιβάλλεται να εξευρεθεί από τους ίδιους τους Κυπρίους, όπως άλλωστε είναι η θέση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας στην αντιφώνησή του στο δείπνο, που παρέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι θα έχει τεταμένο το χέρι προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες του και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ταλάτ.

    Εξέφρασε την ελπίδα να βρει ανταπόκριση και καλή θέληση ώστε οι δύο πλευρές να εργαστούν σκληρά από κοινού για τη λύση του Κυπριακού, με αφετηρία τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.

    Ο Κύπριος πρόεδρος επισήμανε ότι ο κύριος λόγος που διεκδίκησε την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η αγωνία του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    "Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική, η οποία να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό, να αποκαθιστά την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού", υπογράμμισε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

    [03] Κινητικότητα για το όνομα

    Στα Σκόπια μεταβαίνει σήμερα ο ειδικός διαμεσολαβητής κ.Μ.Νίμιτς, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενόψει και της κρίσιμης συνόδου των υπουργών Εξωτερικων του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.

    Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ, ο κ. Μ. Νίμιτς θα έχει από κοινού συνάντηση με τον πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και τον εκπρόσωπο της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    Πιθανότατα, το βράδυ ή αύριο το πρωί, ο κ.Νίμιτς θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί με τον κ.Αδ.Βασιλάκη.

    "Η Ελλάδα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με απολύτως ξεκάθαρες θέσεις και επιθυμεί ουσιαστικά να βρεθεί λύση", δήλωσε η κ.Μπακογιάννη η οποία χθες ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα και κάλεσε τα Σκόπια "να αφήσουν την αδιαλλαξία τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για το λαό τους και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή".

    Η υπουργός είπε ακόμη ότι στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο οποίο θα μετάσχει την Πέμπτη "θα έχω ακόμη μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσω τις ελληνικές απόψεις".

    Ερωτηθείσα πόσο μακριά μπορεί να πάει η διαπραγμάτευση απάντησε ότι "υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος ορίζοντας και αυτός είναι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι". Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι απολύτως ξεκάθαρη: "Χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, πρόσκληση για τα Σκόπια δεν μπορεί να υπάρξει, με συναίνεση της Ελλάδας".

    Για τη συνάντηση που προγραμματίζεται να έχει σήμερα ο Μ. Νίμιτς στα Σκόπια, η κ. Μπακογιάννη επιβεβαίωσε ότι όντως θα υπάρξει επαφή με τη σκοπιανή πλευρά, όπως και με εμάς. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται,τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο κ.Θ.Ρουσόπουλος τόνισε ότι "αυτό που ενδιαφέρει όλους τους πολίτες είναι να βρεθεί λύση αμοιβαία αποδεκτή και δίκαιη σ' ένα ζήτημα που διαρκεί επί πολλά χρόνια", ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αποδεχθεί η κυβέρνηση πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ υπό αίρεση, ανέφερε ότι έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

    Κ.Καραμανλής για την ΠΓΔΜ

    Αναζητούμε, είπε, αμοιβαία αποδεκτή λύση, όπως επιτάσσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά και ο ευρωπαϊκός τρόπος επίλυσης διαφορών, δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής.

    Εμείς κάναμε βήματα μπροστά και αναμένουμε από την ΠΓΔΜ να κάνει και αυτή βήματα μπροστά, τόνισε και πρόσθεσε ότι έχουμε άμεσο ενδιαφέρον για τα Βαλκάνια, υποστηρίζουμε την ευρωατλαντική πορεία των χωρών, αλλά η σταθερότητα εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας κι αυτό τίθεται και ως κριτήριο αξιολόγησης κaι από το ΝΑΤΟ.

    Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να θεωρήσει ότι πληρούνται τα κριτήρια αυτά, εφόσον η ΠΓΔΜ επιμένει στη στάση της. Η θέση μας είναι σαφής: μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση στο ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής.

    Συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη

    Στις 7 το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο του ΛΑΟΣ, στο άγαλμα Μ.Αλεξάνδρου με ομιλητή τον πρόεδρο του κόμματος Γ.Καρατζαφέρη.

    Λίγο νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, με κεντρικούς ομιλητές τον μητροπολίτη Ανθιμο, τον Στέλιο Παπαθεμελή και τον Κώστα Ζουράρι.

    [04] Ένα μουσείο για τον Τύπο

    Ένα νέο διαδραστικό μουσείο ανοίγει στην Ουάσιγκτον. Πρόκειται για ένα μουσείο αφιερωμένο στο παρελθόν και το παρόν της δημοσιογραφίας και εγκαινιάζεται στις 11 Απριλίου.

    Το μουσείο αυτό ονομάζεται «Newseum» και ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να παίξει το ρόλο του ρεπόρτερ, του συντάκτη και του παραγωγού δελτίου ειδήσεων.

    Οι εκθεσιακοί χώροι εκτείνονται σε 23.000 τετραγωνικά μέτρα σε επτά ορόφους και οι επισκέπτες θα μπορέσουν κατά την επίσκεψή τους να αποκτήσουν μία σαφή εικόνα για το πώς και πόσο τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες λόγω της προόδου της τεχνολογίας.

    Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.newseum.org.

    [05] Νικήτρια σε Τέξας και Οχάιο

    " Πολύ σκληρή για να πεθάνει" αποδεικνύεται η Χίλαρι Κλίντον ,καθώς επικράτησε στις τρεις από τις τέσσερις πολιτείες-μεταξύ των οποίων στο Οχάιο και το Τέξας- όπου διεξήχθησαν χθες προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών,βάζοντας "φρένο" στον αντίπαλό της Μπαράκ Ομπάμα .

    Στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο,ο βετεράνος γερουσιαστής της Αριζόνα,Τζον ΜακΚέιν εξασφάλισε και τυπικά το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου , καθώς νίκησε και στις τέσσερις πολιτείες-Βερμόντ,Τέξας,Οχάιο και Ρόουντ Αϊλαντ.

    "Απόψε νικήσαμε στις τρεις από τις τέσσερις πολιτείες και ξεκινάμε μια νέα σελίδα στην ιστορική αυτή εκστρατεία" τόνισε η 60χρονη Χίλαρι Κλίντον μετά τη νίκη της στο Τέξας.

    "Ο λαός του Οχάιο μίλησε καθαρά και δυνατά ότι συνεχίζουμε ως το τέλος" τόνισε η Χίλαρι μιλώντας στους οπαδούς της στο Κολόμπους. Υπενθύμισε μάλιστα με έμφαση ότι "ουδείς υποψήφιος ,δημοκρατικός ή ρεπουμπλικάνος δεν μπήκε στο Λευκό Οίκο χωρίς να έχει κερδίσει το Οχάιο".

    Με καταμετρημένο το 88% των ψήφων στο Οχάιο,η Κλίντον προηγείται με 55% έναντι 43% του Μπάρακ Ομπάμα. Στο Τέξας ,με καταμετρημένο το 82% των ψήφων, Χίλαρι προηγείται με 51% έναντι 47% του Ομπάμα. Στο Ρόουντ Αϊλαντ νίκησε επίσης η Χίλαρι Κλίντον με 58% έναντι 40% του Ομπάμα και στο Βερμόντ ο Ομπάμα με 60% έναντι 38% της Κλίντον.

    Ο γερουσιαστής του Ιλλινόι συνεχάρη την κ.Κλίντον για τις νίκες της ,αλλά διαβεβαίωσε τους οπαδούς του σε συγκέντρωση στο Σαν Αντόνιο του Τέξας ότι " είναι στην πορεία για την εξασφάλιση του χρίσματος" των Δημοκρατικών."Πρακτικά ,διατηρούμε το ίδιο προβάδισμα στους εκλέκτορες" τόνισε ο Ομπάμα.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με 1.482 εκλέκτορες έναντι 1.390 της Χίλαρι Κλίντον. Οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών θα αναμετρηθούν τωρα στο Ουαϊόμινγκ και το Μισσισίπι στις 8 και 11 Μαρτίου και στη συνέχεια στην Πενσυλβάνια στις 22 Απριλίου.

    Οι δημοσκοπήσεις έξω από τα εκλογικά κέντρα έδειξαν ότι η Κλίντον απέσπασε την πλειοψηφία των ψήφων των εργαζομένων σε χειρονακτικές εργασίες,των γυναικών και των ισπανοφώνων.

    Δημοσκόπηση του δικτύου Fox,έδειξε ότι το 52% των Δημοκρατικών στο Τέξας και στο Οχάιο πιστεύουν ότι ο Ομπάμα είναι καλύτερος υποψήφιος έναντι του ΜακΚέιν,αλλά το 67% στο Οχάιο και το 66% στο Τέξας πιστεύει ότι η Χίλαρι Κλίντον διαθέτει πιό σαφές και λεπτομερές πρόγραμμα.

    Στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ,με τις τέσσερις νίκες του σε ισάριθμες πολιτείες ο ηλικίας 71 ετών ΜακΚέην εξασφαλισε περισότερους από τους 1191 εκλέκτορες που χρειαζόταν για το χρίσμα και "εξουδετέρωσε" και τυπικά τον μοναδικό του αντίπαλο Μάικ Χάκαμπι,ο οποίος αποχώρησε από την κούρσα. "Ουδείς υποψήφιος κατάφερε να φθάσει τόσο μακριά με ένα επιτελείο μόλις 30 ανθρώπων" τόνισε ο Χάκαμπι ,ευχαριστώντας τη σύζυγό του για την "υπομονή" της στην διάρκεια της εκστρατείας.

    Από την πλευρά του ο ΜακΚέηι τόνισε ότι "απόψε αρχίζει η πιο σημαντική φάση της εκστρατείας μας που θα έχει σκαμπανεβάσματα" και υποσχέθηκε ότι θα δώσει μάχη κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας,αλλά και θα προσπαθήσει να ενώσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

    Ο Μακ Κέην πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος αναμένεται να εκφράσει την υποστήριξή του στον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 March 2008 - 7:30:19 UTC