Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πάλη και συσπείρωση"
  • [02] "Να σπάσει ο δικομματισμός"
  • [03] "Κατάργηση φόρου συναλλαγών"
  • [04] Μεταναστευτική πολιτική
  • [05] Σαρωτική νίκη

  • [01] "Πάλη και συσπείρωση"

    Το ΚΚΕ προειδοποιεί το λαό ότι πίσω από την κουρτίνα των διαπραγματεύσεων για το όνομα της FYROM διεξάγεται ένα διαφορετικό παζάρι που αφορά στην άμεση αναγνώριση από την Ελλάδα της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου, στην ενίσχυση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στους στρατούς κατοχής ΝΑΤΟ και ΕΕ στο Κόσσοβο, στο Αφγανιστάν κ.α. Την ίδια ώρα εξελίσσεται η ενίσχυση της στρατιωτικής και οικονομικής παρουσίας των ΗΠΑ και της ΕΕ στη FYROM και στο Κόσοβο, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις εξελίξεις στο σκοπιανό.

    Το ΚΚΕ καλεί το λαό "να κλιμακώσει την αντιιμπεριαλιστική του πάλη και συσπείρωση" και να μην "αποπροσανατολιστεί ούτε από τις δυνάμεις της υποταγής ούτε από τις εθνικιστικές φωνές. Και οι δυο συγκαλύπτουν το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, την εμπλοκή και τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου".

    Παπαρήγα στη Βουλή

    Ο "εκσυγχρονισμός" των αεροδρομίων σημαίνει "ιδιωτικοποίηση" της χρήσης των μεγαλύτερων εξ αυτών, όπως της Ρόδου, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Κω και της Θεσσαλονίκης, είπε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τα αεροδρόμια της χώρας.

    Οι πολυεθνικές ζητούν τα πέντε μεγάλα αεροδρόμια, τα εισοδήματα των οποίων σήμερα χρηματοδοτούν τη λειτουργία των μικρότερων και ιδίως αυτών που εξυπηρετούν την επικοινωνία των νησιών, ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    Εκφράζοντας την ανησυχία της για το ενδεχόμενο κατάργησης της ΥΠΑ, η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει να δημιουργήσει εννέα FIR σε όλη την Ευρώπη και ότι η Ελλάδα θα ανήκει σε δύο από αυτά, ένα που περνά την Ιταλία και ένα την Ρουμανία. "Επηρεάζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Και θα συρρικνωθεί το προσωπικό και θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις" είπε η γγ του ΚΚΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι θα θιγεί ο εθνικός εναέριος χώρος και ότι θα επιταθεί η σύγχυση στον τομέα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

    Η κα Παπαρήγα, στην αρχή της ομιλίας της, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στη πρώην υπουργό Παιδείας Μ.Γιαννάκου.

    [02] "Να σπάσει ο δικομματισμός"

    Με εκπροσώπους των Ενώσεων Τεχνικών: Ελληνικής Ραδιοφωνίας, Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής, Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βορείου Ελλάδος, Ραδιοφωνίας, και Μακεδονίας - Θράκης, θα συναντηθεί ο κ. Αλ.Τσίπρας, μετά από αίτημά τους, για να συζητήσουν πάνω σε θέματα που αφορούν στα σωματεία τους στα πλαίσια του Ασφαλιστικού.

    "Ο κεντρικός στόχος είναι να διαμορφωθεί μια μεγάλη πλειοψηφία η οποία να μπορέσει να σπάσει τα τείχη του δικομματισμού και να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας με τρία μεγάλα κόμματα, όχι με δύο. Και θα δείτε ότι καθότι η ΝΔ είναι σε κάθοδο η Ριζοσπαστική Αριστερά είναι σε άνοδο", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων.

    "Εγώ θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μας στηρίζουνε, κυρίως τις δυνάμεις της νεολαίας, και επίσης τις δυνάμεις που έρχονται από τον Σοσιαλιστικό χώρο και βρίσκουν ξανά την προσδοκία και να πω ότι ξέρουμε ότι είμαστε υπό δοκιμή και θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε", τόνισε.

    Aλαβάνος στη Βουλή

    "Αμεσα μέτρα για την κάθαρση στο Υπουργείο Πολιτισμού" ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "αποποίηση ευθυνών" την περίοδο που ήταν υπουργός Πολιτισμού.

    «Είδαμε το ίδιο τόνο και ύφος για μια σειρά μέτρα που έχετε πάρει, ενώ τίποτα δεν εφαρμόζεται. Εάν δεν κάνετε αυτοκριτική σβ αυτήν την ερώτηση, σβ αυτό το θέμα, πότε θα κάνετε;», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ.Αλαβάνος υπενθύμισε την άρνηση της ΝΔ και την απροθυμία, όπως είπε, του πρωθυπουργού να προσέλθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις για την πολιτεία του Χρήστου Ζαχόπουλου στο ΥΠΠΟ και σημείωσε ότι ο κ.Καραμανλήςεπικαλούμενος ότι δεν άσκησε στην πράξη τις αρμοδιότητές του ως υπουργός Πολιτισμού "δίνει ένα παράδειγμα παραβίασης του Συντάγματος" καθώς "το άρθρο 83 προβλέπει ότι κάθε υπουργός ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος».

    «Όταν παραδίδατε το υπουργείο Πολιτισμού κάνατε μια ομιλία για τα πεπραγμένα του υπουργείου και ήσασταν λαλίστατος. Σήμερα που είναι τα δύσκολα, προσπαθείτε να δραπετεύσετε», ανέφερε ο κ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

    «Μας κάνετε μια παράθεση πραγμάτων που δήθεν κάνατε και νομίζετε πως θα αποφύγετε να μιλήσετε για τους εκβιασμούς, τα αλληλοκαρφώματα, τις αυτοκτονίες, τους μυστικούς λογαριασμούς, τα τραπέζια με τζόγο εκατομμύρια, τις συναλλαγές κυβερνητικών στελεχών με μέσα ενημέρωσης. Βλέπουμε ζωντανά πια, μέσα από την τηλεόραση, με ποιον τρόπο γίνεται η διαπλοκή, με ποιόν τρόπο μπαίνουν στο χώρο των ΜΜΕ μεγαλοεφοπλιστές, με ποιόν τρόπο γίνονται οι ανταγωνισμοί και οι διαιρέσεις και με ποιον τρόπο αγγίζουν όλβ αυτά το Μέγαρο Μαξίμου. Και πώς στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου μπήκαν σβ αυτές τις διεργασίες, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πέπλος σιωπής».

    Ο κ. Αλαβάνος ξεκινώντας την ομιλία του ευχήθηκε -εκ μέρους του και εκ μέρους όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- να λήξει αίσια η περιπέτεια υγείας της πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

    [03] "Κατάργηση φόρου συναλλαγών"

    Τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα είναι ενδεικτικά για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, εκτιμά ο πρόεδρος του Χ.Α. κ. Σπύρος Καπράλος, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και δηλώνει ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη η κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών, ώστε να μη χαθεί ρευστότητα από την αγορά μας (ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης προ ημερών επιβεβαίωσε ότι αυτό ήδη μελετάται από το υπουργείο).

    Ο κ. Σ. Καπράλος, στην ερώτηση εάν το Χ.Α. μπορεί να αποτελέσει στόχο εξαγοράς, εκτιμά ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, από τη στιγμή μάλιστα που έχει μεταβληθεί σημαντικά η μετοχική σύνθεση της ΕΧΑΕ και το ποσοστό των ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο ξεπερνά πλέον το 64%.

    ΕΡ: Τα χρηματιστήρια διεθνώς διανύουν μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας, μετά από ένα θετικό 2007. Ποια είναι η γνώμη σας για την πορεία των χρηματιστηρίων και του Χ.Α. για το 2008;

    ΑΠ: Τους τελευταίους μήνες η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, η κρίση των στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και η προοπτική ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, συνθέτουν μια εικόνα, η οποία δημιουργεί έντονη ανασφάλεια στους διαχειριστές κεφαλαίων και μείωση της διάθεσης για έκθεση σε κίνδυνο. Το γεγονός αυτό σηματοδότησε αμέσως ένα κύμα ρευστοποιήσεων στις χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως.

    Το ελληνικό χρηματιστήριο λειτουργεί σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον και έχει εδώ και καιρό προσδεθεί στο άρμα των ανεπτυγμένων αγορών. Το συγκεκριμένο γεγονός αφενός επιφέρει μια σειρά πλεονεκτημάτων στο ΧΑ, τα οποία είδαμε τα προηγούμενα χρόνια με την αύξηση της ρευστότητας της αγοράς μας, αφετέρου όμως σηματοδοτεί την άμεση συσχέτιση της πορείας της ελληνικής αγοράς με τις αντίστοιχες των διεθνών αγορών, ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται έντονα από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι, με την παγκοσμιοποίηση, οι αγορές λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία και το Χ.Α. θα επηρεάζεται από τα προβλήματα στις διεθνείς οικονομίες.

    Νομίζω ότι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο απβ όσο αρχικά πίστευαν οι επενδυτές. Δεν γνωρίζω αν τη στιγμή αυτή οι τράπεζες έχουν αποκαλύψει στο σύνολό τους τις ζημιές από τα στεγαστικά δάνεια, ενώ, από την άλλη πλευρά, το θέμα που προέκυψε με την Societe Generale και την «μαύρη τρύπα» των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, προβληματίζει εντόνως για τις «παράπλευρες απώλειες» των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την διόρθωση των χρηματιστηριακών αγορών.

    Ωστόσο, τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις παραμένουν συγκρατημένα αισιόδοξα και για το έτος που διανύουμε. Πιστεύω ότι τα εταιρικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου θα είναι ενδεικτικά για την πορεία των αγορών. Μόλις τα πράγματα κατασταλάξουν διεθνώς και μειωθεί η αβεβαιότητα, η ρευστότητα θα επανέλθει στις χρηματιστηριακές αγορές και τα χρηματιστήρια θα ανακάμψουν.

    ΕΡ: Έχετε δηλώσει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα πρέπει να γίνει περισσότερο ανταγωνιστικό. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της διοίκησης του Χ.Α. προς αυτή την κατεύθυνση; Τι θα γίνει τελικά με την κατάργηση του φόρου συναλλαγών;

    ΑΠ: Θεωρώ ότι είναι η ύστατη ευκαιρία μας για να προχωρήσουμε στην κατάργηση του φόρου επί των συναλλαγών. Ο φόρος αυτός είναι ελληνική πρωτοτυπία και αποτελεί σημαντικό ποσοστό επί του συνολικού κόστους των συναλλαγών. Όπως γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, η ύπαρξη του φόρου αυτού δίνει σημαντικό κίνητρο στους ανταγωνιστές μας για να αρχίσουν να πραγματοποιούν συναλλαγές επί ελληνικών μετοχών στο εξωτερικό, όπου δεν επιβαρύνονται με τον φόρο αυτό. Φοβάμαι ότι αν συμβεί αυτό και χαθεί ρευστότητα από την αγορά μας, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιστρέψει πίσω, ακόμα και αν καταργηθεί ο φόρος αργότερα. Γιβ αυτό εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει να καταργηθεί άμεσα.

    Όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα της αγοράς μας στους άλλους τομείς, θεωρώ ότι προχωράμε με ικανοποιητικό ρυθμό. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντικό έργο προς την κατεύθυνση αυτή, τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την ελληνική αγορά, όσο και ως προς το ωράριο, την παροχή νέων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στη μείωση του κόστους των συναλλαγών. Ήδη βρισκόμαστε σε φάση διερεύνησης για την εισαγωγή νέων σύγχρονων χρηματοοικονομικών εργαλείων στην ελληνική αγορά, που πιστεύουμε ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων επενδυτών.

    ΕΡ: Το θέμα της συνεργασίας του Χ.Α. με ξένα χρηματιστήρια και κυρίως με τα χρηματιστήρια των Βαλκανίων που βρίσκεται; Το Χ.Α. μπορεί να αποτελέσει στόχο εξαγοράς;

    ΑΠ: Όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά, από τη στιγμή μάλιστα που έχει μεταβληθεί σημαντικά η μετοχική σύνθεση της ΕΧΑΕ. Το ποσοστό των ξένων θεσμικών στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Χρηματιστηρίων ξεπερνά πλέον στο 64%, ενώ οι επενδυτές που τοποθετήθηκαν στην εταιρία, ευελπιστούν αφενός στις σημαντικές αποδόσεις και υπεραξίες και αφετέρου στο ενδεχόμενο μίας μελλοντικής συνεργασίας του ελληνικού χρηματιστηρίου με κάποιο ξένο χρηματιστήριο.

    Εμείς μιλάμε με όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια και διερευνούμε μεθόδους συνεργασίας που θα μπορούσαν να αναπτύξουν περαιτέρω την ελληνική αγορά. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια πρόταση στα χέρια μας, ούτε από το NYSE-Euronext, ούτε από κάποιο άλλο χρηματιστήριο.

    Αναφορικά με τη συνεργασία μας με τα χρηματιστήρια της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τα σχέδια μας είναι γνωστά εδώ και καιρό. Θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι στην περιοχή αυτή τα πράγματα είναι κάπως πιο αργά και δεν κινούνται με την ίδια ταχύτητα που κινούνται στη Δυτική Ευρώπη. Τα χρηματιστήρια της νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι ως επί το πλείστον κρατικά και χρειάζονται χρόνο για τη λήψη αποφάσεων.

    Αυτό που φαίνεται να προχωρά πρώτο, είναι το χρηματιστήριο της Σλοβενίας. Ήδη, μέτοχοι που κατέχουν το 65% του Χρηματιστηρίου της Λιουμπλιάνα, έχουν προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Εμείς εκδηλώσαμε και επισήμως το ενδιαφέρον μας και υποβάλλαμε προσφορά για συμμετοχή στην πρώτη φάση του διαγωνισμού. Εφόσον επιτύχουμε και περάσουμε στην επόμενη φάση, θα πραγματοποιηθεί το due diligence και στη συνέχεια θα υποβάλουμε την οριστική προσφορά μας.

    ΕΡ: Σχετικά με την έκθεση του οίκου FTSE και το ενδεχόμενο υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς από ανεπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη, υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

    ΑΠ: Κάποια από τα θέματα που έχει θέσει ο οίκος FTSE είναι σωστά και πράγματι στην ελληνική αγορά υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές του εξωτερικού. Με την εφαρμογή όμως της οδηγίας MiFID, τα περισσότερα από αυτά τα διαφορετικά στοιχεία τείνουν να εκλείψουν.

    Όντως, λοιπόν, στην τελευταία του ανακοίνωση ο οίκος FTSE δήλωνε πως η ελληνική αγορά εξακολουθεί να μην πληροί κάποια από τα βασικά κριτήρια και ως εκ τούτου παραμένει σε watch list έως την επόμενη αξιολόγηση. Αρκετές από αυτές τις εκκρεμότητες έχουν ήδη δρομολογηθεί. Αναφέρω, για παράδειγμα, τις εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές (off exchange transactions), τον δανεισμό τίτλων (stock borrowing) και τις ανοιχτές πωλήσεις (short selling). Θεωρώ, λοιπόν, ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα υποβάθμισης της αγοράς μας.

    [04] Μεταναστευτική πολιτική

    Συγκριτική έρευνα ανάμεσα σε 28 χώρες για την ένταξη των μεταναστών η οποία διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Μεταναστευτικής Πολιτικής και παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του τρίτου εθνικού διαλόγου που φιλοξενήθηκε από τον Συνήγορο του Πολίτη, εμφανίζει την Ελλάδα στο θέμα της ένταξης των μεταναστών να υπολείπεται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δη μεσογειακές, όπως η Ισπανία και η σχετικά νέα χώρα υποδοχής μεταναστών, Πορτογαλία.

    Τι μας διαφοροποιεί από αυτές τις χώρες σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής και πού βρίσκεται σήμερα η χώρα σε αυτό το σημείο;

    Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ), Αλέξανδρος Ζαβός, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντά σε ερωτήματα σχετικά με αυτό το φλέγον για ολόκληρο τον σύγχρονο κόσμο, θέμα:

    - Ως προς το θέμα της κατάταξης της Ελλάδας σε χαμηλές θέσεις βάσει αυτής της Εκθεσης πρέπει να επισημάνουμε ορισμένα πράγματα και να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Παραδείγματος χάριν, ένας δείκτης που ορίζεται για να δεις αν μια χώρα έχει προχωρήσει σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής είναι και το ποσοστό ιθαγένειας που έχει χορηγηθεί σε αλλοδαπούς. Η Ελλάδα όντως έχει χαμηλό ποσοστό και επομένως χαμηλή βαθμολόγηση σε αυτή την Εκθεση. Για να πάρει ιθαγένεια θα πρέπει ο αλλοδαπός στην Ελλάδα να συμπληρώσει -εκτός των άλλων προϋποθέσεων- και 10 χρόνια νόμιμης παραμονής στη χώρα. Ομως, η καταγραφή στην Ελλάδα των μεταναστών ξεκίνησε το 1998, επομένως τα στοιχεία βάσει των οποίων μπορεί να πιστοποιηθεί η νόμιμη παραμονή τους στη χώρα, μόλις φέτος συμπληρώνονται. Τα προηγούμενα χρόνια ελάχιστοι μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχαν ζήσει μια δεκαετία στην Ελλάδα. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μικρότερο χρονικό όριο για τη νομιμοποίησή τους (πέντε χρόνια), έχουν μεγαλύτερη παράδοση στο θέμα, αφού λόγω της αποικιοκρατίας -σε χώρες αφρικανικές, κυρίως- , οι περισσότεροι μετανάστες σε αυτές προέρχονται από τις παλαιές αποικίες και είναι πιο εξοικειωμένοι με τη γλώσσα και τις συνήθειες της χώρας υποδοχής, επομένως είναι και πιο εύκολο να ενταχθούν σε αυτές.

    Ενα άλλο παράδειγμα, είναι η πολιτική συμμετοχή των μεταναστών, όπου και σε αυτό το σημείο η χώρα μας εμφανίζεται να υστερεί. Χώρες με μακρά παράδοση στη μετανάστευση έχουν δομήσει μεταναστευτικές κοινότητες ώστε αυτές να έχουν θεσμική εκπροσώπηση στα όργανα, να έχουν εκλέξει άτομα που τους εκπροσωπούν μέσα από θεσμικές διαδικασίες και συμμετέχουν σε θεσμικά όργανα, μέσω των οποίων συνδιαλέγονται με την πολιτεία. Στην Ελλάδα δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η θεσμική εκπροσώπηση των μεταναστών. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα. Μια άλλη διάσταση είναι ότι η πλειονότητα των μεταναστών, στην Ελλάδα έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα. Επομένως χρειάζεται χρόνος για να ακολουθήσουν τη διαδικασία ένταξης. Οποιος έχει μπει με νόμιμη διαδικασία είναι ευκολότερο να ενταχθεί. Στις βόρειες χώρες, το 90% των μεταναστών μπαίνουν μέσω νόμιμων διαδικασιών.

    - Μα και στην Ισπανία γνωρίζουμε ότι μπαίνουν στη χώρα καθημερινά παράνομοι μετανάστες, χρησιμοποιώντας πλοιάρια της συμφοράς από τις βορειο-αφρικανικές χώρες με τραγικές συνέπειες, αφού συχνότατα ξεβράζονται στις ακτές πτώματα λαθρομεταναστών που δεν κατάφεραν να φτάσουν στις ισπανικές ακτές.

    - Ναι, η Ισπανία έχει το ίδιο πρόβλημα και εδώ υπάρχει ένα θέμα με τους δείκτες. Η Ισπανία μονιμοποίησε πέρυσι 600.000 μετανάστες. Το θέμα είναι πότε γίνεται η μέτρηση μεταναστών. Οταν τους μετράς μόλις τους έχεις νομιμοποιήσει, τότε οι δείκτες φαίνονται θετικοί, αν γίνει η μέτρηση πριν τη νομιμοποίηση τότε θα εμφανιζόταν μεγάλος αριθμός μη-νόμιμων μεταναστών. Ομως, όπως είπε και ο Γάλλος υπουργός Μετανάστευσης Μπρις Ορτφέ, που επισκέφτηκε τη χώρα μας και τον υπουργό Εσωτερικών, μια χώρα δεν θα πρέπει να νομιμοποιεί μετανάστες, αν δεν συμφωνήσουν και οι άλλες χώρες της ΕΕ, με το σκεπτικό ότι οι μετανάστες από τη στιγμή που φτάνουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα μπορούν να περάσουν και σε άλλες, επομένως το θέμα αυτό τις αφορά όλες.

    - Αν ήσασταν μετανάστης σήμερα στην Ελλάδα, θα ήσασταν ευχαριστημένος από τη ζωή σας εδώ;

    - Ολα είναι σχετικά. Αν είχα έρθει με νόμιμο τρόπο στην Ελλάδα και είχα αφήσει πίσω στην πατρίδα μου δύσκολες συνθήκες επιβίωσης, τότε σίγουρα θα ένιωθα καλύτερα και παράλληλα θα διεκδικούσα πάντα το καλύτερο. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η καθυστέρηση που σημειώνεται στην έκδοση και ανανέωση των αδειών διαμονής μεταναστών και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση.

    Η αιτία είναι πρώτον, ότι υπάρχουν μετανάστες των οποίων τα έγγραφα δεν αποδεικνύουν ότι βρίσκονται στη χώρα νόμιμα. Δεύτερον, λόγω φόρτου εργασίας των υπαλλήλων και δεδομένου ότι οι μετανάστες δεν είναι «εύκολοι πελάτες» για τις δημόσιες υπηρεσίες (δεν μιλούν επαρκώς τα ελληνικά), η συνεννόηση δεν είναι εύκολη αφού δεν υπάρχουν και υπάλληλοι που να μιλούν στη γλώσσα το μετανάστη. Ετσι, δημιουργείται ένταση. Οι υπάλληλοι αποφεύγουν τις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με μετανάστες και στη θέση τους έρχονται εποχικοί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαραίτητη γνώση του θέματος αλλά και συνέχεια στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Φυσικά, υπάρχει και το πρόβλημα της γενικότερης γραφειοκρατίας. Τώρα γίνονται προσπάθειες να απλοποιηθούν οι διαδικασίες με την Επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για αυτό το σκοπό.

    Το ΙΜΕΠΟ συμμετέχει με άλλες χώρες στο πρόγραμμα ΙΝDI με σκοπό τη δημιουργία one stop stand, δηλαδή ενός χώρου όπου θα εξυπηρετούνται όλες οι υποθέσεις των μεταναστών. Ελπίζουμε πως μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

    - Τί όμως συμβαίνει με τους παράνομους μετανάστες στην Ελλάδα;

    - Καμία χώρα δεν θέλει περισσότερους μετανάστες από όσους έχει ανάγκη. Ετσι, για να λυθεί το πρόβλημα, δύο λύσεις υπάρχουν: Πρώτον η αποτροπή τους. Ομως, η Ελλάδα, που έχει τα μεγαλύτερα σε μήκος θαλάσσια σύνορα, δεν μπορεί να προστατεύσει τις μη νόμιμες εισόδους στη χώρα. Η άλλη λύση είναι η επιστροφή τους στις όμορες χώρες από όπου πέρασαν για να φτάσουν μέχρι εμάς. Αυτό απαιτεί διακρατικές συμφωνίες, όπως με χώρες που θέλουν να έχουν καλή σχέση με την ΕΕ. Τρίτη λύση: η επαναπροώθησή τους στη χώρα καταγωγής τους. Ομως, σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το πρόβλημα των ταξιδιωτικών ή άλλων εγγράφων τους. Πολλοί από τους παράνομους μετανάστες έχουν καταστρέψει αυτά τα έγγραφα και κατά συνέπεια είναι αδύνατον να στείλεις πίσω κάποιον χωρίς χαρτιά.

    Αν, τώρα, τους νομιμοποιήσεις όλους, είναι σα να δίνεις το μήνυμα να έρθουν όλοι και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει στη χώρα μεγάλο πρόβλημα εργασίας όχι μόνο μεταξύ των μεταναστών΅, αλλά και των Ελλήνων εργαζομένων με χαμηλά ημερομίσθια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αν έρθουν 200.000 μετανάστες στη χώρα η ανεργία θα εκτοξευτεί στα ύψη και θα μειωθούν από 25 έως 55% τα μεροκάματα. Ετσι, θα υπάρξει μια αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των πλουσιότερων και κατά των φτωχότερων. Θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα στη χώρα από τους ανθρώπους που δεν θα βρίσκουν εργασία.

    - Υπάρχει όμως το θέμα του σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τα οποία πολλές φορές καταπατώνται, όπως στις πρόσφατες περιπτώσεις στην Πάτρα και την Ηγουμενίτσα.

    - Τους επισκέφθηκα εγώ ο ίδιος στους καταυλισμούς τους, με πολιτικούς φορείς και φορείς μεταναστών στην Πάτρα, πριν από έξι μήνες, όταν τα πράγματα ήταν πιο ήρεμα. Οι μετανάστες δεν ήθελαν να μετακινηθούν από τους καταυλισμούς που είχαν στήσει στο λιμάνι για να πάνε αλλού και να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες, όπου τόσο η Περιφέρεια, όσο και η Νομαρχία τους παραχωρούσε εκτός περιοχής του λιμανιού. Οι μετανάστες αυτοί ήθελαν να είναι στο λιμάνι για να μπορούν όποτε βρουν την ευκαιρία να φύγουν λαθραία με τα πλοία για την Ιταλία και από εκεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου οι συνθήκες είναι καλύτερες. Ομως, η πλειοψηφία από αυτούς γυρίζει πίσω αφού οι Ιταλοί γνωρίζουν το πρόβλημα και στους εκτενείς ελέγχους που κάνουν, τους ανακαλύπτουν. Ετσι, έχουμε 2.500 μετανάστες μέσα στο λιμάνι και οι πολίτες της Πάτρας αντιδρούν.

    - Πώς νομίζετε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μετανάστευσης γενικότερα σε μια εποχή όπου τα μεταναστευτικά ρεύματα από τις χώρες του μη αναπτυγμένου κόσμου φαίνεται να μη σταματούν;

    - Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε με την ΕΕ. Γιατί αφενός δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε, αφετέρου δεν μπορούμε να τους στείλουμε πίσω. Αν μια χώρα τους δεχτεί τότε θα επέλθει ρήξη με την ΕΕ.

    Στην Πάτρα είχε προταθεί η λύση να φραχτεί το λιμάνι ώστε να δυσκολεύεται η απόδρασή τους. Ομως, υπήρξαν αντιδράσεις παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς δεν ήθελαν να παρεμποδίζεται η βόλτα των Πατρινών στην παραλία. Τελικά η παρέμβαση της Αστυνομίας είναι η μόνη λύση.

    - Τελικά πόσοι είναι οι μετανάστες στην Ελλάδα, γιατί πολλά αντικρουόμενα ακούγονται για τον τελικό αριθμό τους;

    - Οι άδειες εν ισχύι σήμερα είναι περίπου 500.000 και άλλες 150.000 βρίσκονται σε εκκρεμότητα, σύνολο 650.000 νόμιμοι μετανάστες.

    Για τους μη νόμιμους μετανάστες υπάρχει μια εκτίμηση που βασίζεται σε στοιχεία τα οποία συγκεντρώνονται από τα σχολεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε ένα δείγμα περίπου 200 Δήμων με συνολικό πληθυσμό ένα εκατομμύριο κατοίκους, προκύπτει ένας αριθμός μη νόμιμων μεταναστών ύψους 180.000 με 250.000, αριθμός που επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τα σχολεία. Δηλαδή, βάσει των γεννήσεων στη χώρα και με δεδομένο ότι σε κάθε έναν νόμιμο μετανάστη αντιστοιχούν 7 με 8 μη νόμιμοι, προκύπτει πως ο τελικός αριθμός φτάνει περίπου τους 250.000. Δηλαδή όλοι μαζί δεν ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο.

    - Πώς πιστεύετε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των παιδιών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα αλλά μόλις συμπληρώσουν το 18ο έτος της ηλικίας τους (πρόσφατα δόθηκε παράταση μέχρι το 21ο) πρέπει ή να φύγουν από τη χώρα ή να βρουν αμέσως εργοδότη;

    - Η πρόταση του ΙΜΕΠΟ προς την πολιτεία είναι πως τα παιδιά των μεταναστών που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα, έχουν πάει σχολείο και έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, πρέπει με αίτησή τους να ζητούν και να λαμβάνουν την ελληνική ιθαγένεια. Η επιλογή πρέπει να είναι δική τους. Να νιώθουν δηλαδή Ελληνες, να μπορούν να πάνε στο πανεπιστήμιο, στο στρατό, να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Ομως, δεν θα μπορεί η χορήγηση της ιθαγένειας προς αυτούς να δικαιολογεί και τη χορήγηση ιθαγένειας και στους γονείς τους.

    - Υπαρχουν προβλήματα στην κατηγορία των επί μακρόν διαμένοντες μεταναστών και ποια είναι αυτά;

    - Ο νόμος προβλέπει για αυτή την κατηγορία μεταναστών τη νόμιμη παραμονή επί πενταετία στη χώρα, δηλαδή να έχει μια εργασία που αποδεικνύεται και πιστοποιητικό γνώσης της ελληνικής γλώσσας. Το πιστοποιητικό δίνεται μετά από 150 ώρες δωρεάν διδασκαλίας της γλώσσας και στοιχείων ιστορίας και πολιτισμού της χώρας. Ετσι παίρνουν άδεια μακράς διαμονής χωρίς να χρειάζεται να την ανανεώνουν κάθε χρόνο και εξομοιώνονται τα δικαιώματά τους με αυτά των Ελλήνων εκτός από αυτό της συμμετοχής σε πολιτικά δρώμενα. Ισως αργότερα -όπως έχει πει και ο υπουργός- να μπορούν να συμμετέχουν σε τοπικές εκλογές.

    - Και στο θέμα της οικογενειακής συνένωσης φαίνεται να υστερούμε σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες...

    - Από στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης μπορούμε να δούμε πόσοι μετανάστες λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα. Σε σύνολο 360.000 Ελλήνων που δικαιούνται επιδόματος οι νόμιμοι αλλοδαποί ανέρχονται στις 40.000, δηλαδή το 11,11%. Αλλά και από το σύνολο των δράσεων του ΟΑΕΔ, 12.500 μετανάστες λαμβάνουν επίδομα ανεργίας , δηλαδή το 9,45%. Τα ποσοστά των μεταναστών αυτών των κατηγοριών είναι υψηλά σε σχέση με το ποσοστό του πληθυσμού τους στη χώρα γιατί οι μετανάστες που καταγράφονται σε αυτές τις λίστες είναι όλοι εργασιακά ενεργοί. Δεν υπολογίζονται στα στοιχεία π.χ. ηλικιωμένοι ή μωρά.

    Επίσης όσον αφορά τους ασφαλισμένους στα Ταμεία, για τον μήνα Νοέμβριο του 2006, το σύνολο των αλλοδαπών ασφαλισμένων, στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΜ μόνο, σε κοινές επιχειρήσεις (εκτός οικοδομών) ανέρχεται στους 259.496 εκ των οποίων 189.632 άντρες και 69.864 γυναίκες.

    Πέρα από τα απτά στοιχεία, τα προβλήματα της καθημερινότητας και το γενικότερο θέμα της μετανάστευσης που η χώρα μας μοιράζεται με πολλές άλλες, το θέμα που απασχολεί αυτή τη στιγμή το ΙΜΕΠΟ, τον πρόεδρο και τους συνεργάτες του είναι η ανάληψη της διοργάνωσης του 3ου Διεθνούς Φόρουμ Μετανάστευσης και Ανάπτυξης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2009. Εμφαση θα δοθεί από ελληνικής πλευράς στο θέμα της αξιοποίησης της διασποράς σε σχέση με τη μετανάστευση και ο νέος ρόλος που καλείται να διαδραματίσει.

    [05] Σαρωτική νίκη

    Ποσοστό 70,22% συγκεντρώνει ο διάδοχος του Βλαντιμίρ Πούτιν Ντμίτρι Μεντβιέντεφ στις ρωσικές προεδρικές εκλογές με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ανακοινώθηκε από την Εκλογική Επιτροπή.

    Το 2004, ο Πούτιν είχε συγκεντρώσει ποσοστό 71,31%.

    Ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζιουγκάνοφ έρχεται δεύτερος με 17,77%, ο υπερεθνικιστής Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι 9,37% και ο φιλοευρωπαίος Αντρέι Μπογκντάνοφ 1,29%.

    Ο 42χρονος Μεντβιέντεφ θα ορκιστεί στις 7 Μαΐου και θα είναι ο τρίτος πρόεδρος της μετασοβιετικής Ρωσίας, μετά τον Μπόρις Γέλτσιν (1991-1999) και τον Βλαντιμίρ Πούτιν (200-2008)

    Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δήλωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια για παραβιάσεις που φέρεται να έγιναν στις προεδρικές εκλογές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας. "Έχουμε στοιχεία για νοθεία των εκλογών και θα πάμε στο δικαστήριο", δήλωσε ο Ζιουγκάνοφ σύμφωνα με το Τας.

    Δηλώσεις του νέου προέδρου

    Ο νέος πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ δήλωσε ότι η πολιτική του θα είναι "ακριβής συνέχιση" της πορείας του Βλαντιμίρ Πούτιν, περιλαμβανόμενης φυσικά της υπεράσπισης των ρωσικών συμφερόντων στον παγκόσμιο στίβο.

    "Νομίζω ότι θα είναι μια ακριβής συνέχιση του ίδιου δρόμου που ακολουθήθηκε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν" δήλωσε ο κ. Μεντβιέντεφ απαντώντας σε δημοσιογράφους.

    Ο κ. Μεντβιέντεφ ανέφερε ότι θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Ρωσίας και την διοίκηση του Κρεμλίνου σε συνεργασία με τον κ. Πούτιν , ο οποίος όπως ανέφερε κατηγηρηματικά θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της χώρας. "Εχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον" είπε.

    Ο νέος ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι είναι ο πρόεδρος της Ρωσίας και όχι ο πρωθυπουργός που κατευθύνει την εξωτερική πολιτική , με βάση το ρωσικό Σύνταγμα.

    Καταλήγοντας ο κ. Μεντβιέντεφ δήλωσε ότι οι πρώτες του επισκέψεις ως προέδρου της Ρωσίας θα είναι στις πρώην Δημοκρατίες της πρώνη ΕΣΣΔ , γιατί οι περιοχές αυτές είναι μια από τις προτεραιότητες της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 March 2008 - 7:30:20 UTC