Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει καμιά συμφωνία"

  • [01] "Δεν υπάρχει καμιά συμφωνία"

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ, η οποία διήρκεσε δύο ώρες.

    Μετά τη συνάντηση ο κ. Νίμιτς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει, ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία, αλλά τα δύο μέρη θέλουν να συνεχιστεί η διαδικασία για την εξεύρεση λύσης του προβλήματος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Νίμιτς είπε ότι δεν έχει οριστεί μια νέα συνάντηση, οι δύο πρέσβεις θα επιστρέψουν στις χώρες τους και ότι στη σημερινή συνάντηση δεν έχει δώσει οποιαδήποτε νέα πρόταση ή καινούργιο έγγραφο.

    Ο ειδικός μεσολαβητής ανέφερε επίσης ότι αν δεν λυθεί το πρόβλημα θα υπάρξουν αρκετά προβλήματα στην περιοχή.

    Το πρωί (ώρα Ελλάδας), ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είχε κάνει λόγο για "ουσιαστικό χάσμα" μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόσωπο της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο κ.Νίμιτς, ανέφερε ότι η συνάντηση "αφορούσε τη θέση της κυβέρνησής του (του κ. Ντιμιτρόφ) στην πρόταση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος και γενικά".

    Ο ειδικός μεσολαβητής υπογράμμισε ότι νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον πρέσβη Βασιλάκη και έλαβε την "άλλη άποψη".

    Πρόσθεσε ότι "υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δυο κυβερνήσεων στην πρόταση που έκανα στις 19 Φεβρουαρίου και αύριο (σήμερα στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) θα συναντηθώ και με τους δυο πρέσβεις και θα δούμε που στεκόμαστε και σε ποιο βαθμό μπορούμε να δούμε εάν αυτές οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν".

    Στη συνέχεια, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι στην χθεσινή πρωινή συνάντησή του με τον πρέσβη κ. Βασιλάκη άκουσε την αναφορά του Έλληνα πρέσβη από σημείο σε σημείο, σημειώνοντας ότι "η κυβέρνησή του είχε πολλές απορίες και απόψεις" και στη συνέχεια το ίδιο πράγμα, όπως είπε, έγινε με τον πρέσβη Ντιμιτρόφ.

    Σε ερώτηση αν σκοπεύει να δώσει σήμερα νέες ιδέες, απάντησε αρνητικά.

    Σε άλλη ερώτηση αν νομίζει ότι είναι δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα, υποστήριξε ότι "υπάρχει ένα ουσιαστικό χάσμα, πρέπει να το πω αυτό".

    Δηλώσεις από ΗΠΑ

    Κληθείς να σχολιάσει τις συναντήσεις μεταξύ των πρέσβεων κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ,ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Τομ Κέισι, δήλωσε ότι η θέση των ΗΠΑ επί του θέματος είναι γνωστή: «Ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της "Μακεδονίας" να εργαστούν υπό τις καλές υπηρεσίες του κ. Νίμιτς, ώστε να φθάσουν σε αμοιβαίως αποδεκτή κατάληξη επί του θέματος της ονομασίας, ζήτημα το οποίο θεωρούμε ότι είναι σημαντικό και για τις δυο χώρες».

    Από την πλευρά του, ο Νίκολας Μπερνς δήλωσε πως κατανοεί την ευαισθησία του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του ονόματος τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν τη σημασία του ζητήματος και για τον λόγο αυτό στηρίζουν πλήρως τον "έμπειρο και ικανό" μεσολαβητή του ΟΗΕ, πρέσβη κ. Νίμιτς, και ελπίζουν ότι θα πετύχει την επεξεργασία μιας διευθέτησης που θα είναι αποδεκτή στην Ελλάδα και στη "Μακεδονία"- όπως ανέφερε την ΠΓΔΜ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 March 2008 - 19:30:10 UTC