Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-03-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου:Το ΠΑΣΟΚ και πάλι δύναμη ανατροπής
  • [02] Mάθιου Νίμιτς:"Oυσιαστικό χάσμα"
  • [03] ΚΚΕ για τα αεροδρόμια
  • [04] "Αμεσα μέτρα στο ΥΠΠΟ"
  • [05] "Συμβούλιο αρχηγών για ΠΓΔΜ"

  • [01] Γ.Παπανδρέου:Το ΠΑΣΟΚ και πάλι δύναμη ανατροπής

    "Η διαπραγματευτική θέση και ισχύς της Ελλάδας επί ΝΔ έχει διολισθήσει, στην Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και διεθνώς", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην τελευταία πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε στην κυβέρνηση την ευθύνη διότι "χάσαμε τον λόγο που είχαμε για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ (καθώς) ούτε τα εθνικά συμφέροντα υπερασπιστήκαμε, ούτε την πορεία της Τουρκίας καθοδηγήσαμε", ενώ την επέκρινε επίσης για "εγκατάλειψη του Ελσίνκι, που οδηγούσε σε λύσεις για την υφαλοκρηπίδα με την συνέντευξη του πρωθυπουργού στο CNN", αλλά και για "εγκατάλειψη κάθε σκέψης άσκησης βέτο".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι "αφήσαμε αβοήθητα τα Βαλκάνια" και διαπίστωσε ότι "χάθηκε το τεράστιο κεκτημένο της ελληνικής προεδρίας (της ΕΕ) το 2003 και διολισθήσαμε στην επαναβαλκανοποίηση της περιοχής".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "εγκαταλείψαμε τα Βαλκάνια στην πελατειακή λογική των ισχυρών", κάνοντας λόγο για "Ρώσους - προστάτες των Σέρβων και Αμερικανούς - προστάτες των Αλβανών", ενώ σε ό,τι αφορά την θέση της Ελλάδας την περιέγραψε ως "κομπάρσοι σε ένα έργο που γράφουν άλλοι".

    Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα μας "βρίσκεται μπλεγμένη σε παζάρια, χωρίς αρχές και ξεκάθαρους στόχους".

    Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσόβου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "ο τρόπος που διαχειρίστηκε το θέμα η Ευρώπη κι η Ελλάδα αποτελεί πλήγμα για όλη την περιοχή" και εκτίμησε ότι η εξέλιξη αυτή θα διακόψει την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων και θα ανοίξει ένα νέο φαύλο κύκλο αστάθειας, την ίδια ώρα που η "επίσημη Ευρώπη νίπτει τας χείρας της".

    "Μονομερείς αναγνωρίσεις του Κοσσόβου, εκτός πλαισίου ΟΗΕ, ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι "κινείται στον αστερισμό της απραξίας και της υποχωρητικότητας".

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ απέδειξαν ότι η πορεία θα μπορούσε να είναι διαφορετική, είπε ότι "είχαμε αποδείξει ότι μπορούσαμε να υψώσουμε την φωνή μας, ότι είμαστε ισχυροί και αξιόπιστοι γείτονες", ενώ χαρακτήρισε την ελληνική προεδρία του 2003 ως "αφετηρία ελπίδας".

    Σε ό, τι αφορά το όνομα της ΠΓΔΜ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε, πρώτον, ότι επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη η Ρωσία αναγνώρισε την γείτονα χώρα και ότι το ίδιο συνέβη με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, πάλι επί κυβερνήσεως ΝΔ.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι "δέχεται να διαπραγματευθεί διπλή ονομασία" και τόνισε την θέση του ΠΑΣΟΚ: "Μια ονομασία για όλες τις χρήσεις, σύνθετη με γεωγραφικό προσδιορισμό".

    "Κατανοώ την αγανάκτηση του ελληνικού λαού για την πολιτική της κυβέρνησης, δεν χρειάζονται συλλαλητήρια αλλά σοβαρή εξωτερική πολιτική" είπε στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να επηρεάζει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Πρόσθεσε δε μιά φράση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι μιά ζημιά στην οικονομία διορθώνεται, αλλά μιά ζημιά στα εθνικά θέματα είναι ιστορικά ανεπανόρθωτη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο Κυπριακό κατ΄αρχήν απέστειλε εκ νέου τα συγχαρητήριά του στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τονίζοντας πως "θα είμαι στο πλευρό του και θα συμβάλλω στη δίκαιη λύση του Κυπριακού μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ".

    Παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση να εργασθεί για τη λύση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, υπενθυμίζοντας, επιπλέον ότι το κόμμα του Ταλάτ είναι υποψήφιο για ένταξη στην Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλε επίσης μήνυμα "στην άλλη πλευρά του Αιγαίου", λέγοντας πως "εμείς ανοίξαμε την πόρτα της ΕΕ για την Τουρκία" και τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει αταλάντευτο στην θέση πως είναι "δικαίωμα της Τουρκίας να γίνει μέλος στην ΕΕ, αλλά είναι ταυτόχρονα και υποχρέωσή της να εκπληρώσει, χωρίς εξαιρέσεις, όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης".

    "Πρίν τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ήταν το πρότυπο της περιχής", είπε στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για σήψη και διαφθορά που κυριαρχούν σήμερα και επικρίνοντας την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της.

    Ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για επιβράβευση του παραισιτισμού, μίλησε για οικονομία σε αδιέξοδο, φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό, αφελληνισμό της οικονομίας υπό τον μανδύα των ξένων επενδύσεων, πλήρη ασυδοσία στην αγορά, τη μεγαλύτερη σε όλη την ΕΕ κερδοφορία των τραπεζών και τόνισε ότι η ΝΔ την "ξέρει μόνο την πολιτική της κοινωνικά άδικης αναδιανομής του πλούτου".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε "ενεργειακό σκουπιδότοπο της Ευρώπης", έκανε λόγο για "δίκαιη και δυναμική αντίδραση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ που απέτρεψαν τη συμφωνία με την RWE" και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει τη μάχη για να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε "μαύρο πρόβατο" από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά, αντίθετα να αναδειχθεί σε πρότυπο "πράσινης ανάπτυξης".

    "Το αναδιανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκεται στην καρδιά της ανάπτυξης και αυτό θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο ασφαλιστικό.

    "Η κρίση της πολιτικής εξουσίας, της Δικαιοσύνης των ΜΜΕ και των θεσμών είναι φυσική απόρροια της πολιτικής της ΝΔ", είπε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως για το ΠΑΣΟΚ η υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής και η διαφάνεια αποτελούν υπόθεση χρέους και τιμής.

    "Δεν μας φοβίζει τίποτα, ούτε από το παρελθόν, ούτε από το παρόν. Οποιος έφταιξε να πληρώσει σε όποια παράταξη κι αν ανήκει. Τελεία και παύλα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην "υπόθεση Ζαχόπουλου" ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "αποδεικνύεται πως οι φίλοι του πρωθυπουργού μπορούν να διαχειρίζονται δισεκατομμύρια χωρίς κανένα έλεγχο, οι βουλευτές μπορούν να γίνονται ταχυδρόμοι της συναλλαγής, τα χρήματα του λαού είναι ο θησαυρός ενός κόμματος και σε ορισμένες περιπτώσεις ο δρόμος για την προαγωγή περνά από την ταπείνωση".

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το ενδεχόμενο "να επιδιώξει η κυβέρνηση να φιμώσει την ελεύθερη έκφραση της νέας γενιάς στο Διαδίκτυο",προσθέτοντας, επιπλέον, ότι αυτό είναι και τεχνικά αδύνατο.

    "Το ΠΑΣΟΚ γίνεται και πάλι δύναμη ανατροπής και το συνέδριό μας είναι ένα βήμα για να πείσουμε τη νέα γενιά και τον ελληνικό λαό ότι είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε νέα σελίδα για τη χώρα", είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα κάνει και σήμερα τομές και τονίζοντας ότι "προχωράμε όλοι μαζί, χωρίς νικητές και ηττημένους".

    "Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν προστατευόμενοι και πολύ περισσότερο εγώ. Δεν ζητώ από κανένα να με προστατεύσει, ζητώ από όλους να προστατεύσουν τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ (...). Και η πειθαρχία που ζητώ, δεν είναι πειθαρχία σε μένα, αλλά αφοσίωση στον κοινό μας στόχο", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του, είπε ότι το "Συνέδριο θα αποδειχθεί το κορυφαίο πολιτικό γεγονός για τον τόπο", καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα, μετά από το οποίο θα ακολουθήσουν πολλά βήματα, ώστε να δημιουργηθεί η κοινωνική συμμαχία η οποία θα στηρίξει τις απαιτούμενες για τον τόπο αλλαγές.

    Γ. Παπανδρέου: "Δημόσια δωρεάν Παιδεία για όλους"

    "Ένας επισκέπτης στη χώρα μας θα έφευγε με την εντύπωση ότι η μοναδική παραγωγή αυτής της κυβέρνησης είναι η διαφθορά και τα σκάνδαλα. Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα είναι αυτά τη απαξίωσης των δημοσίων αγαθών, όπως αυτό της Παιδείας" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος έστειλε από το βήμα της Βουλής ευχές αλληλεγγύης και ανάρρωσης στην πρώην υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβέρνηση για τις ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία και υποδομές και σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι "η διδακτική στήριξη των μαθητών καθυστέρησε φέτος κατά δύο μήνες και τριάντα χιλιάδες καθηγητές που την καλύπτουν, δεν πληρώνονται ακόμη και σήμερα".

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ για τα φροντιστήρια, προσθέτοντας ότι "αξιοποιούμε την εμπειρία μας και έχουμε βούληση για να δώσουμε λύσεις".

    Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εγγυήθηκε ένα ριζικά διαφορετικό σύστημα εξετάσεων και την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου.

    "Τελειώνοντας το Γυμνάσιο, θα ξέρει υπολογιστή, πληροφορική αλλά και μια ξένη γλώσσα, με πιστοποιητικά επάρκειας, χωρίς - το τονίζω - να χρειάζεται ιδιαίτερα και φροντιστήρια", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Όσο για τις συγκρίσεις που έκανε ο πρωθυπουργός μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "σας έχει ψυλλιαστεί ο κόσμος" ότι απλά κρύβετε το δικό σας παρόν και την απουσία σας από το μέλλον. Είμαστε περήφανοι για το παρελθόν, καθώς "το 49% των υποδομών στην παιδεία, από την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, υλοποιήθηκε στα 18 χρόνια των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ".

    Για το άρθρο 16 είπε ότι η ΝΔ και τα άλλα κόμματα δείχνουν εμμονή που "θυμίζει αυτόν που του έδειχναν τον ήλιο και αυτός κοιτούσε το δάχτυλο. Εσείς, έχετε κολλήσει τα μάτια σας στο δάχτυλο, που είναι το άρθρο 16. Εμείς, κοιτούμε τον ήλιο, που είναι η δημόσια εκπαίδευση".

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την ποινικοποίηση του διαδικτύου. Η άρνησή σας για δωρεάν φορητούς υπολογιστές και δωρεάν διαδίκτυο στους μαθητές εξηγείται από το ενδιαφέρον σας για "ελεγχόμενη ενημέρωση, ελεγχόμενα μέσα, ελεγχόμενους εισαγγελείς" σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Βλέπετε κάθε νέο με ηλεκτρονικό υπολογιστή ως έναν εν δυνάμει μπλόγκερ". Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που θεώρησε ως "απαράδεκτο" το νέο νομοσχέδιο για την "ποινικοποίηση του διαδικτύου" υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βάλει απέναντί της τη νέα γενιά.

    [02] Mάθιου Νίμιτς:"Oυσιαστικό χάσμα"

    Για "ουσιαστικό χάσμα" μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ έκανε λόγο ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στους δημοσιογράφους το πρωί (ώρα Ελλάδας), μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόσωπο της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι η συνάντηση "αφορούσε τη θέση της κυβέρνησής του (του κ. Ντιμιτρόφ) στην πρόταση σχετικά με το ζήτημα του ονόματος και γενικά".

    Ο ειδικός μεσολαβητής υπογράμμισε ότι νωρίτερα συναντήθηκε με τον πρέσβη Βασιλάκη και έλαβε την "άλλη άποψη".

    Πρόσθεσε ότι "υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ των δυο κυβερνήσεων στην πρόταση που έκανα στις 19 Φεβρουαρίου και αύριο (σήμερα στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδας) θα συναντηθώ και με τους δυο πρέσβεις και θα δούμε που στεκόμαστε και σε ποιο βαθμό μπορούμε να δούμε εάν αυτές οι διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν".

    Στη συνέχεια, ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι στην χθεσινή πρωινή συνάντησή του με τον πρέσβη κ. Βασιλάκη άκουσε την αναφορά του Έλληνα πρέσβη από σημείο σε σημείο, σημειώνοντας ότι "η κυβέρνησή του είχε πολλές απορίες και απόψεις" και στη συνέχεια το ίδιο πράγμα, όπως είπε, έγινε με τον πρέσβη Ντιμιτρόφ.

    Σε ερώτηση αν σκοπεύει να δώσει σήμερα νέες ιδέες, απάντησε αρνητικά.

    Σε άλλη ερώτηση αν νομίζει ότι είναι δυνατό να γεφυρωθεί το χάσμα, υποστήριξε ότι "υπάρχει ένα ουσιαστικό χάσμα, πρέπει να το πω αυτό".

    Η σημερινή κοινή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του κ. Νίμιτς, στο Μανχάταν.

    Δηλώσεις Θ.Ρουσόπουλου

    «Είμαστε έτοιμοι με τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας παρατηρήσεις επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Μ.Νίμιτς. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προτείνει η άλλη πλευρά», τόνισε σχετικά με τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει αίτημα ή έστω προσέγγιση από αμερικανικής πλευράς για να υπάρξει στο άμεσο μέλλον συνάντηση του κ.Καραμανλή με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

    «Εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση στο θέμα των Σκοπίων - γιατί για αυτό συζητάμε για βέτο - που να είναι αμοιβαία αποδεκτή», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά δεν απεμπολεί κανένα από τα δικαιώματά της,σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

    Δηλώσεις από ΗΠΑ

    Κληθείς να σχολιάσει τις συναντήσεις μεταξύ των πρέσβεων κ.κ. Βασιλάκη και Ντιμιτρόφ,ενόψει και της επικείμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κ. Τομ Κέισι, δήλωσε ότι η θέση των ΗΠΑ επί του θέματος είναι γνωστή: «Ενθαρρύνουμε τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της "Μακεδονίας" να εργαστούν υπό τις καλές υπηρεσίες του κ. Νίμιτς, ώστε να φθάσουν σε αμοιβαίως αποδεκτή κατάληξη επί του θέματος της ονομασίας, ζήτημα το οποίο θεωρούμε ότι είναι σημαντικό και για τις δυο χώρες».

    Από την πλευρά του, ο Νίκολας Μπερνς δήλωσε πως κατανοεί την ευαισθησία του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα του ονόματος τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν τη σημασία του ζητήματος και για τον λόγο αυτό στηρίζουν πλήρως τον "έμπειρο και ικανό" μεσολαβητή του ΟΗΕ, πρέσβη κ. Νίμιτς, και ελπίζουν ότι θα πετύχει την επεξεργασία μιας διευθέτησης που θα είναι αποδεκτή στην Ελλάδα και στη "Μακεδονία"- όπως ανέφερε την ΠΓΔΜ.

    [03] ΚΚΕ για τα αεροδρόμια

    Ο "εκσυγχρονισμός" των αεροδρομίων σημαίνει "ιδιωτικοποίηση" της χρήσης των μεγαλύτερων εξ αυτών, όπως της Ρόδου, του Ηρακλείου, της Κέρκυρας, της Κω και της Θεσσαλονίκης, είπε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αναπτύσσοντας την επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό σχετικά με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και τα αεροδρόμια της χώρας.

    Οι πολυεθνικές ζητούν τα πέντε μεγάλα αεροδρόμια, τα εισοδήματα των οποίων σήμερα χρηματοδοτούν τη λειτουργία των μικρότερων και ιδίως αυτών που εξυπηρετούν την επικοινωνία των νησιών, ανέφερε η κα Παπαρήγα.

    Εκφράζοντας την ανησυχία της για το ενδεχόμενο κατάργησης της ΥΠΑ, η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει να δημιουργήσει εννέα FIR σε όλη την Ευρώπη και ότι η Ελλάδα θα ανήκει σε δύο από αυτά, ένα που περνά την Ιταλία και ένα την Ρουμανία. "Επηρεάζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Και θα συρρικνωθεί το προσωπικό και θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις" είπε η γγ του ΚΚΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι θα θιγεί ο εθνικός εναέριος χώρος και ότι θα επιταθεί η σύγχυση στον τομέα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

    Η κα Παπαρήγα, στην αρχή της ομιλίας της, ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στη πρώην υπουργό Παιδείας Μ.Γιαννάκου.

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ για ΠΓΔΜ

    Οι φανερές και οι κρυφές τοποθετήσεις της αμερικανικής πρεσβείας, η θέση της ΕΕ, όπως εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις του Σολάνα, καθώς και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύουν για μια φορά ακόμα ποιοι κρύβονται πίσω από το πρόβλημα της ονομασίας της FYROM, της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου και των νέων απειλών για τους λαούς των Βαλκανίων, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Το ΚΚΕ κατηγορεί την "κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που συνεχίζουν, όπως και το 1992, να μη λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό".

    Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογες για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στις απροκάλυπτες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Οι ευθύνες τους μεγαλώνουν καθώς συνεχίζουν και στηρίζουν την αποστολή της ευρωενωσιακής κατοχικής δύναμης που ετοιμάζεται για το Κόσσοβο, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Παπαρήγα για την ΠΓΔΜ

    "Το όνομα της FYROM θα μπορούσε να λυθεί πολύ πιο απλά και εύκολα το 1992, χωρίς να σημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν μόνο αδιέξοδα", τόνισε σε ομιλία της στην Πετρούπολη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι "η μια δυσκολία προέρχεται από το γεγονός ότι ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου», με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι εμπλέκεται στην Ελλάδα με το άρωμα των εκλογών. Εμπλέκεται με όλα τα σενάρια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και δεν μπορεί κανείς να ξέρει που θα καταλήξει".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ διευκρίνισε, αναφερόμενη στη στάση του κόμματός της ότι "το ΚΚΕ διαμορφώνει την πολιτική του ανεξάρτητα από τις συγκυρίες και παραμένει σταθερό στη θέση του 1992, που είναι η μόνη ρεαλιστική σήμερα".

    [04] "Αμεσα μέτρα στο ΥΠΠΟ"

    "Αμεσα μέτρα για την κάθαρση στο Υπουργείο Πολιτισμού" ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μιλώντας στη Βουλή, και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για "αποποίηση ευθυνών" την περίοδο που ήταν υπουργός Πολιτισμού.

    «Είδαμε το ίδιο τόνο και ύφος για μια σειρά μέτρα που έχετε πάρει, ενώ τίποτα δεν εφαρμόζεται. Εάν δεν κάνετε αυτοκριτική σβ αυτήν την ερώτηση, σβ αυτό το θέμα, πότε θα κάνετε;», είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ.Αλαβάνος υπενθύμισε την άρνηση της ΝΔ και την απροθυμία, όπως είπε, του πρωθυπουργού να προσέλθει στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προκειμένου να παράσχει διευκρινίσεις για την πολιτεία του Χρήστου Ζαχόπουλου στο ΥΠΠΟ και σημείωσε ότι ο κ.Καραμανλήςεπικαλούμενος ότι δεν άσκησε στην πράξη τις αρμοδιότητές του ως υπουργός Πολιτισμού "δίνει ένα παράδειγμα παραβίασης του Συντάγματος" καθώς "το άρθρο 83 προβλέπει ότι κάθε υπουργός ασκεί τις αρμοδιότητες που προβλέπει ο νόμος».

    «Όταν παραδίδατε το υπουργείο Πολιτισμού κάνατε μια ομιλία για τα πεπραγμένα του υπουργείου και ήσασταν λαλίστατος. Σήμερα που είναι τα δύσκολα, προσπαθείτε να δραπετεύσετε», ανέφερε ο κ. πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε:

    «Μας κάνετε μια παράθεση πραγμάτων που δήθεν κάνατε και νομίζετε πως θα αποφύγετε να μιλήσετε για τους εκβιασμούς, τα αλληλοκαρφώματα, τις αυτοκτονίες, τους μυστικούς λογαριασμούς, τα τραπέζια με τζόγο εκατομμύρια, τις συναλλαγές κυβερνητικών στελεχών με μέσα ενημέρωσης. Βλέπουμε ζωντανά πια, μέσα από την τηλεόραση, με ποιον τρόπο γίνεται η διαπλοκή, με ποιόν τρόπο μπαίνουν στο χώρο των ΜΜΕ μεγαλοεφοπλιστές, με ποιόν τρόπο γίνονται οι ανταγωνισμοί και οι διαιρέσεις και με ποιον τρόπο αγγίζουν όλβ αυτά το Μέγαρο Μαξίμου. Και πώς στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου μπήκαν σβ αυτές τις διεργασίες, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πέπλος σιωπής».

    Ο κ. Αλαβάνος ξεκινώντας την ομιλία του ευχήθηκε -εκ μέρους του και εκ μέρους όλων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ- να λήξει αίσια η περιπέτεια υγείας της πρώην υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

    Δηλώσεις Αλ.Αλαβάνου για το ζήμα της ΠΓΔΜ

    Τη θέση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α υπέρ μιας ενιαίας ονομασίας της ΠΓΔΜ, με σύνθετο γεωγραφικό προσδιορισμό, διατύπωσε ο Αλέκος Αλαβάνος, με δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης της «Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών» η οποία έγινε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

    Σε ερώτηση για το συλλαλητήριο που οργανώνει τα Ινστιτούτο Εθνικών και Κοινωνικών Μελετών «Ιων Δραγούμης» στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και τη συγκέντρωση της Επιτροπής Μακεδονικού Αγώνα, την ίδια μέρα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απάντησε: «Ας συγκριθούν τα συλλαλητήρια που θα γίνουν με αυτά στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 και θα δείτε ότι ο λαός της Θεσσαλονίκης, ο λαός της Μακεδονίας, πάντα με ενδιαφέρον για την ταυτότητα του είναι πιο σοφός, έχει πιο πλατείς ορίζοντες και ξέρει ότι με άλλους δρόμους βρίσκονται οι λύσεις».

    Σε ότι αφορά τη λειτουργία των ιστολογίων στο διαδίκτυο επισήμανε ότι «πρέπει να συνδυαστεί η ελεύθερη έκφραση, που είναι μια μεγάλη κατάκτηση μέσα από το διαδίκτυο, με τον σεβασμό ορισμένων κανόνων ώστε να προστατευθεί ο πολίτης, τα προσωπικά δεδομένα του ακόμα και να προστατευθεί και από εκβιασμούς. Αυτό δεν γίνεται με νομοθετήματα, στα γρήγορα, που αποσκοπούν στον έλεγχο. Γίνεται με μια μεγάλη συζήτηση μέσα στην κοινωνία με διαδικασίες αυτοελέγχου όσων χρησιμοποιούν το διαδίκτυο».

    Στην ομιλία του ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ του ελεύθερου, δημοκρατικού δημόσιου Πανεπιστημίου και σημείωσε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να φέρει τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που συνδέονται με ξένα Πανεπιστήμια, μέσω της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

    Στην ίδια εκδήλωση μίλησαν ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Τάσος Κουράκης και οι καθηγητές Λόης Λαμπριανίδης και Νίκος Παρασκευόπουλος.

    [05] "Συμβούλιο αρχηγών για ΠΓΔΜ"

    Ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τις εθνικές συνέπειες των αποφάσεών του, παρατηγούσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε ερώτησή του για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην παρούσα φάση της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ρωτούσε δε αν σκοπεύει να θέσει τη συμφωνία προς κύρωση στη Βουλή, ή υπόψη του λαού με δημοψήφισμα.

    Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ επικαλέστηκε διακήρυξη του "Κομμουνιστικού Κόμματος Μακεδονίας" του 1944, όπου γινόταν λόγος για «ενοποίηση της Μακεδονίας που διαίρεσαν οι ιμπεριαλιστές των Βαλκανίων» - ενώ επιστρέφοντας στο πιο πρόσφατο παρελθόν, υπενθύμισε δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μιχάλη Παπακωνσταντίνου ότι «αυτή η χώρα θέλει να πάρει όλη τη Μακεδονία», αλλά και δηλώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να δεχθώ τον όρο "Μακεδονία" υπό οιαδήποτε μορφή αυτός περιέχεται στην ονομασία των Σκοπίων».

    «Το πιστεύετε αυτό κε Παπανδρέου; Το έχει πει ο πατέρας σας κατά λέξη. Όπως και το δάκρυ, του μεγάλου Κωνσταντίνου Καραμανλή που το έχουμε απεμπολήσει», ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Στο ίδιο πλαίσιο, ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπενθύμισε και δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού (το 1995) όπου ζητούσε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να χρησιμοποιήσει τελικά μια φράση του Γιώργου Γεννηματά προκειμένου να ρωτήσει «γιατί γαλβανίζαμε το λαό - για να υποχωρήσουμε;».

    «Είμαστε υπάκουες θεραπαινίδες των αμερικανών. Πιστεύετε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών; Είναι αναγκαία η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Αυτά τα οποία πιστεύατε και λέγατε εσείς το 1995 γιατί δεν τα κάνετε σήμερα; Βλέπω υποχώρηση, έκπτωση, βλέπω συμβιβασμό» τόνισε ο κ.Καρατζαφέρης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 March 2008 - 7:30:19 UTC