Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαντήσεις πρωθυπουργού σε επίκαιρες ερωτήσεις
  • [02] Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία
  • [03] Ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ
  • [04] Διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη

  • [01] Απαντήσεις πρωθυπουργού σε επίκαιρες ερωτήσεις

    Σε ερωτήσεις τις οποίες έχουν καταθέσει οι τέσσερις αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, θα απαντήσει ο κ. Κ.Καραμανλής στη Βουλή, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού", στις 10.30 το πρωί.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Ευρωμεσογειακής Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Στη συνάντηση θα παραβρεθούν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Δημήτρης Σιούφας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χανς Γκερτ Πέτερινγκ και ο Πρόεδρος των Αντιπροσώπων της Τυνησίας κ. Χουάν Μεπατζά.

    Για τις προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξης συζήτησε ο πρωθυπουργός με τον αρμόδιο υπουργό, σε συνάντηση που είχαν χθες στο μέγαρο Μαξίμου.

    «Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα» δήλωσε ο κ.Σπηλιωτόπουλος, μετά τη συνάντηση.

    Ο υπουργός τόνισε ότι "η ποιότητα στην οποία στοχεύουμε, κυρίως η πολυμορφία αλλά και η βιωσιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος, μαζί με την εξειδικευμένη επικοινωνία και προβολή της χώρας μας, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις να πετύχουμε αυτό το στοίχημα με τον καλύτερο δυνατό στόχο".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορούν να μετάσχουν βουλευτές της ΝΔ στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ.Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι "το τι θα κάνει ο καθένας, δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να υποδείξω. Η αίσθηση η δική μου είναι ότι τα άκρα και οι ακρότητες ποτέ δεν βοήθησαν. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, εξ αιτίας δικών μας σφαλμάτων και δικών μας παραλείψεων, χάσαμε σημαντικές ευκαιρίες για να επιλύσουμε εθνικά ζητήματα με τον καλύτερο τρόπο. Ελπίζω να έχουμε αντλήσει από το πρόσφατο παρελθόν όλα τα αναγκαία διδάγματα έτσι ώστε να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα αυτά".

    Σ' άλλη ερώτηση αν θα υποστεί ποινή βουλευτής που θα παραστεί ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ζήτημα και επέμεινε ότι πρέπει να διδαχθούμε από την πρόσφατη ιστορία, σημειώνοντας ότι "αν δεν διδαχθούμε από την ιστορία και την επαναλάβουμε, τότε θα γίνει φάρσα".

    Τέλος ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι είναι συμφερότερο για τη χώρα να βρεθεί λύση, η οποία θα είναι βιώσιμη και συνετή κι η οποία θα βοηθά την οικονομία, τις διμερείς, τις διεθνείς σχέσεις και πάνω από όλα την εικόνα μιας σύγχρονης χώρας.

    [02] Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία

    Υπό την προεδρία του κ.Γ. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει στις 11.30 το πρωί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου.

    Χθες, συνεδρίασε το Συντονιστικό της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Δημόσια δωρεάν παιδεία με υψηλή ποιότητα και για όλους, είναι οι τρεις άξονες της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως διατυπώθηκε από την υπεύθυνη του τομέα Παιδείας του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του Κινήματος Αννα Διαμαντοπούλου.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χθες η κ. Διαμαντοπούλου και ο αναπληρωτής εισηγητής ΚΤΕ Παιδείας του Κινήματος, Κώστας Καρτάλης αναφέρθηκαν στα προβλήματα της παιδείας και τις προγραμματικές προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι αύριο, στην "ώρα του πρωθυπουργού" θα συζητηθεί η ερώτηση που κατέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου για το θέμα και η οποία επικεντρώνεται στην ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης και στο κόστος για την ελληνική οικογένεια.

    Οπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, η κατάσταση που επικρατεία την τρέχουσα περίοδο στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι η χειρότερη των τελευταίων χρόνων, καθώς, όπως είπε, εντοπίζονται ελλείψεις σε δασκάλους, αυξήσεις στις ιδιωτικές δαπάνες, προβλήματα στα νηπιαγωγεία και την τεχνική εκπαίδευση, μείωση των ολοήμερων σχολείων και ελλείψεις σε βιβλία.

    Η ίδια, επικαλούμενη στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι το 2007 η χώρα μας βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις των δεικτών που σχετίζονται με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών και Διαδικτύου στα σχολεία από μαθητές και δασκάλους. Σύμφωνα με την κ. Διαμαντοπούλου, στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να φέρει στην επιφάνεια τα προβλήματα της παιδείας και την ανάγκη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μέσα από μια ολοκληρωμένη, όπως είπε, πρόταση που θα ξεκινάει από το νηπιαγωγείο και θα φθάνει μέχρι το μεταπτυχιακό. Στόχος, πρόσθεσε, είναι η επέκταση των ολοήμερων σχολείων και της ενισχυτικής διδασκαλίας σε δημοτικά και γυμνάσια ώστε στην Γ΄Γυμνασίου οι μαθητές να έχουν πιστοποιημένη γνώση σε μια ξένη γλώσσα και στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

    Αναφορικά με την εισαγωγή στα ΑΕΙ, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ καταθέτει πρόταση για ένα νέο τρόπο εισαγωγής που θα συνδυάζει τους βαθμούς της Β΄και Γ΄ Λυκείου, στους οποίους θα γίνεται στάθμιση από τις πανεπιστημιακές σχολές.

    Ο κ. Καρτάλης αναφέρθηκε στα σχολεία που εξακολουθούν να λειτουργούν αν και αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη χρήση αμιάντου, καθώς και στα προβλήματα προσωπικού που υπάρχουν στα ολοήμερα σχολεία.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι οι απόψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι σαφείς και οι ερωτήσεις που γίνονται προς την κυβέρνηση αφορούν το σύνολο της παιδείας. Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλέκου Αλαβάνου ότι για να υπάρχει σύμπλευση των δύο κομμάτων θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η αναθεώρηση του άρθρου 16, είπε: "Δεν σχολιάζω δογματικού τύπου προσεγγίσεις".

    Σε ό,τι αφορά τα blogs, είπε ότι είναι καλή η συζήτηση για τους "μπλόγκερ", αλλά ακόμη καλύτερη θα ήταν για την Κοινωνία της Πληροφορίας. Επίσης, είπε ότι τα blogs αλλάζουν τα δεδομένα του Διαδικτύου, επισημαίνοντας την ανάγκη να γίνει αυτορρύθμιση στο χώρο.

    Τέλος, η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι τη Δευτέρα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθούν σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη της χώρα για να παρουσιάσουν τις προτάσεις του Κινήματος, ενώ το μεσημέρι της ίδιας μέρας τα στελεχη θα δώσουν συνεντεύξεις Τύπου στα κατά τόπους μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    [03] Ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Οι φανερές και οι κρυφές τοποθετήσεις της αμερικανικής πρεσβείας, η θέση της ΕΕ, όπως εκφράστηκε με τις τοποθετήσεις του Σολάνα, καθώς και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, αποδεικνύουν για μια φορά ακόμα ποιοι κρύβονται πίσω από το πρόβλημα της ονομασίας της FYROM, της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου και των νέων απειλών για τους λαούς των Βαλκανίων, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Το ΚΚΕ κατηγορεί την "κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που συνεχίζουν, όπως και το 1992, να μη λένε την αλήθεια στον ελληνικό λαό".

    Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι υπόλογες για την υποστήριξη και τη συμμετοχή τους στις απροκάλυπτες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια. Οι ευθύνες τους μεγαλώνουν καθώς συνεχίζουν και στηρίζουν την αποστολή της ευρωενωσιακής κατοχικής δύναμης που ετοιμάζεται για το Κόσσοβο, καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

    Παπαρήγα για την ΠΓΔΜ

    "Το όνομα της FYROM θα μπορούσε να λυθεί πολύ πιο απλά και εύκολα το 1992, χωρίς να σημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν μόνο αδιέξοδα", τόνισε σε ομιλία της στην Πετρούπολη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι "η μια δυσκολία προέρχεται από το γεγονός ότι ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου», με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι εμπλέκεται στην Ελλάδα με το άρωμα των εκλογών. Εμπλέκεται με όλα τα σενάρια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και δεν μπορεί κανείς να ξέρει που θα καταλήξει".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ διευκρίνισε, αναφερόμενη στη στάση του κόμματός της ότι "το ΚΚΕ διαμορφώνει την πολιτική του ανεξάρτητα από τις συγκυρίες και παραμένει σταθερό στη θέση του 1992, που είναι η μόνη ρεαλιστική σήμερα".

    [04] Διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη

    Αρχίζουν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι νέες κρίσιμες διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Ο ειδικός μεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς, θα συναντηθεί χωριστά με τους διαπραγματευτές Αθήνας Αδαμάντι Βασιλάκη και Σκοπίων Νικόλα Ντιμιτρόφ και αφού ακούσει επισημάνσεις, αντιρρήσεις και αντιπροτάσεις, θα ορίσει τη μορφή και τη διάρκεια των περαιτέρω συζητήσεων.

    "Είμαστε έτοιμοι με τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας παρατηρήσεις επί της προτάσεως που κατέθεσε ο Μ.Νίμιτς. Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς προτείνει η άλλη πλευρά. ", τόνισε σχετικά με τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος, ενώ διέψευσε ότι υπάρχει αίτημα ή έστω προσέγγιση από αμερικανικής πλευράς για να υπάρξει στο άμεσο μέλλον συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με το Σκοπιανό ομόλογό του.

    "Εμείς θέλουμε να βρεθεί λύση στο θέμα των Σκοπίων - γιατί για αυτό συζητάμε για βέτο - που να είναι αμοιβαία αποδεκτή", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε πως η ελληνική πλευρά δεν απεμπολεί κανένα από τα δικαιώματά της,σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

    Χθες η κ. Ντ.Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον πρώην πρωθυπουργό Κ.Σημίτη και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο σκοπιανό.

    Σκληρή γλώσσα κατά των Σκοπίων αλλά και κατά των Η. Π.Α χρησιμοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Η Ελλάδα έχει το απόλυτο δικαίωμα να μην ψηφίσει για την είσοδο νέων μελών στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, όπως έχουν κάνει κι άλλες χώρες στο παρελθόν, σε διάφορες περιστάσεις, ακόμα κι αν είναι η μόνη που θα μειοψηφίσει σε μια απόφαση που λαμβάνεται με ομοφωνία", τόνισε.

    Από την πλευρά της, η Ιερά Συνοδός της Εκκλησίας εξέφρασε την εμπιστοσύνη της στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου με την πεποίθηση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στην αναζήτηση λύση στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Τη Δευτέρα αναμένεται στην Αθήνα ο γγ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ, ο οποίος θα έχει συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών, κα Ντόρα Μπακογιάννη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 29 February 2008 - 5:30:17 UTC