Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Α.Σπηλιωτόπουλο
  • [02] Κύπρος: Σχηματισμός κυβέρνησης
  • [03] Νέο ιστορικό ρεκόρ του ευρώ

  • [01] Συνεργασία Κ.Καραμανλή με Α.Σπηλιωτόπουλο

    Συνεργασία με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Άρη Σπηλιωτόπουλο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Α. Σπηλιωτόπουλος μετά τη συνάντηση τόνισε ότι με τον Κ.Καραμανλή αντάλλαξαν απόψεις για την τουριστική ανάπτυξη και την προοπτική, που "έχουμε ως χώρα να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα στο πλαίσιο ενός μεγάλου αυξανόμενου ανταγωνισμού, όσον αφορά το τουριστικό μας προϊόν".

    Ο υπουργός τόνισε ότι "η ποιότητα στην οποία στοχεύουμε, κυρίως η πολυμορφία αλλά και η βιωσιμότητα του τουριστικού μας προϊόντος, μαζί με την εξειδικευμένη επικοινωνία και προβολή της χώρας μας, δημιουργούν όλες τις προϋποθέσεις να πετύχουμε αυτό το στοίχημα με τον καλύτερο δυνατό στόχο".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν μπορούν να μετάσχουν βουλευτές της ΝΔ στα συλλαλητήρια που προγραμματίζονται για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ.Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι "το τι θα κάνει ο καθένας, δεν είναι κάτι που εγώ μπορώ να υποδείξω. Η αίσθηση η δική μου είναι ότι τα άκρα και οι ακρότητες ποτέ δεν βοήθησαν. Στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, εξ αιτίας δικών μας σφαλμάτων και δικών μας παραλείψεων, χάσαμε σημαντικές ευκαιρίες για να επιλύσουμε εθνικά ζητήματα με τον καλύτερο τρόπο. Ελπίζω να έχουμε αντλήσει από το πρόσφατο παρελθόν όλα τα αναγκαία διδάγματα έτσι ώστε να μην επαναλάβουμε τα σφάλματα αυτά".

    Σ' άλλη ερώτηση αν θα υποστεί ποινή βουλευτής που θα παραστεί ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ζήτημα και επέμεινε ότι πρέπει να διδαχθούμε από την πρόσφατη ιστορία, σημειώνοντας ότι "αν δεν διδαχθούμε από την ιστορία και την επαναλάβουμε, τότε θα γίνει φάρσα".

    Τέλος ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι είναι συμφερότερο για τη χώρα να βρεθεί λύση, η οποία θα είναι βιώσιμη και συνετή κι η οποία θα βοηθά την οικονομία, τις διμερείς, τις διεθνείς σχέσεις και πάνω από όλα την εικόνα μιας σύγχρονης χώρας.

    Εθνικό χωροταξικό σχέδιο

    Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το Χωροταξικό Σχέδιο, που αναμένεται να έρθει στη Βουλή, πριν το Πάσχα, στοχεύει στον προσδιορισμό των στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφορική οργάνωση του εθνικού χώρου με προοπτική 15ετίας.

    «Για μεγάλη μεταρρύθμιση», έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Σχεδίου στους δημοσιογράφους, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς και τόνισε: «Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μαζί με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια συνιστούν μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές, που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».

    Βάσει του Σχεδίου, όπως διευκρίνισε ο υπουργός «επιβάλλεται η ολοκλήρωση του δασολογίου μέσα στην επόμενη τετραετία, προβλέπεται η συρρίκνωση περιφερειών, νομών και δήμων, δεν καταργείται η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων για κατοικία και αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή του μέτρου των διοδίων στο κέντρο της πόλης».

    Ειδικότερα, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, περιλαμβάνει κατευθύνσεις και μέτρα και απαρτίζεται από 14 άρθρα, που αναφέρονται σε επτά ενότητες. Δεν έχει το λεπτομερειακό χαρακτήρα των Ειδικών Πλαισίων, αλλά θέτει συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Βάσει αυτών:

    1. Εντός τετραετίας από την ψήφιση του Σχεδίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δασολόγιο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διατύπωσε, ήδη, τις βασικές του ενστάσεις επί των αεροφωτογραφιών του ΄45, που προτάθηκε να χρησιμοποιηθούν. «Θεωρώ ότι για την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, είναι απαραίτητη η χρήση αεροφωτογραφιών σε περίοδο κατά το δυνατό κοντινότερη του 1974, έτος ψήφισης του Συντάγματος. Αν αυτές είναι εκείνες του ΄60, ασφαλώς, και επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν αυτές».

    2. Εντός πενταετίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα αποχετευτικά δίκτυα και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων.

    3. Εντός τετραετίας θα πρέπει να έχουν συντελεστεί η διοικητική και γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας, με μείωση του αριθμού των Περιφερειών, των Νομών και των Δήμων (κατά την εκτίμηση του κ. Σουφλιά, η συρρίκνωση θα πρέπει να φτάσει το 50%).

    4. Εντός ενός έτους, θα πρέπει να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όλοι οι ΧΑΔΑ.

    5. Προβλέπεται αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης / αξιοποίησης αποβλήτων, από 24%, που είναι σήμερα για τα οικιακά απόβλητα, στο 60% της ποσότητάς τους για το έτος 2020.

    6. Ως το 2013 πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες οριοθέτησης και κήρυξης, ως προστατευομένων χώρων, επιπλέον 80 περιοχών του δικτύου Natura 2000.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης, ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατό να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά πρέπει να περιορισθεί». Όπως διευκρίνισε, αυτό θα επιτευχθεί με:

    Β· την υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις και Ζώνες ελέγχου, κατά προτεραιότητα στις κρίσιμες περιοχές του εξωαστικού χώρου, όπου ασκούνται και οι μεγαλύτερες πιέσεις (ευρύτερες αστικές, νησιωτικές, παράκτιες κ.λ.π.)

    Β· τον προσδιορισμό ευρύτερων ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οχλουσών χρήσεων (μεταποιητικές δραστηριότητες μέσης και υψηλής όχλησης, κτηνοτροφικές μονάδες κ.α.)

    Β· τον προσδιορισμό ζωνών προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των φυσικών πόρων και του τοπίου, στις οποίες θα περιορίζεται ή και θα απαγορεύεται η δυνατότητα δόμησης

    Β· την ενίσχυση των περιοχών οργανωμένης οικιστικής, παραγωγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας τους

    Β· την επιβολή περιορισμών στη δόμηση, τη χρήση και την κατάτμηση, όπως εξειδικεύονται στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τον ορεινό και τον παράκτιο χώρο

    Β· την προώθηση της αρχής «συμπαγούς πόλης» σε όλα τα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού

    Β· την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης με ριζικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία.

    Για το τμήμα του Σχεδίου, που αφορά τον τουρισμό, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι «τόσο το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο όσο και το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό στοχεύουν στην ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και εισάγουν ρυθμίσεις πολύ αυστηρότερες από τις σημερινές». Απαντώντας σε διατυπωμένες εκτιμήσεις κάποιων ότι, αναφορικά με την παραθεριστική κατοικία, το Σχέδιο παραπέμπει στο «ισπανικό μοντέλο», που επέτρεψε την ανάπτυξη 20ώροφων κτιρίων πλάι στη θάλασσα, ο υπουργός τόνισε ότι «το ειδικό πλαίσιο για τον τουρισμό προβλέπει κατά κύριο λόγο διώροφα κτίρια και μόνον σε μικρό ποσοστό τριώροφα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε απόσταση 200 μέτρων από τον αιγιαλό».

    Τέλος, ερωτώμενος για την ενδεχόμενη εφαρμογή διοδίων στο κέντρο των πόλεων, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι υπάρχει η σχετική κατεύθυνση στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και η αξιοποίησή της εξαρτάται από τα περιφερειακά πλαίσια.

    [02] Κύπρος: Σχηματισμός κυβέρνησης

    Πρώτιστο μέλημά του και πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησής του θα είναι η επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, δίδοντας τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Διαγράφοντας το πλαίσιο της λύσης που θα επιδιώξει, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε:

    "Ο στόχος της Προεδρίας μας είναι να πετύχουμε λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που να τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό. Λύση που να αποκαθιστά την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποκλείει τα όποια δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας μας από ξένες δυνάμεις.

    Λύση που να επανενώνει το έδαφος, το λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της χώρας μας στα πλαίσια μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, όπως προνοείται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς του 1977 και Κυπριανού-Ντενκτάς του 1979. Η ομοσπονδιακή, διζωνική, δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να έχει μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια. Η λύση πρέπει να στηρίζεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να συνάδει με το διεθνές και το κοινοτικό δίκαιο, καθώς και με τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Τόνισε επίσης ότι η λύση πρέπει να προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, ενώ τελικός στόχος παραμένει η αποστρατιωτικοποίηση ολόκληρης της Κύπρου.

    "Υποστηρίζουμε με συνέπεια την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων, στα πλαίσια της ομοσπονδίας, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

    Πρόσθεσε ότι αφετηριακό σημείο για τη διάρρηξη του αδιεξόδου και για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για συνολική διαπραγμάτευση στο Κυπριακό, είναι η υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης του Ιούλη, η οποία υιοθετείται και υποστηρίζεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Απευθυνόμενος προς τους Τουρκοκυπρίους, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι εμφορείται από τις καλύτερες προθέσεις για συμφιλίωση και ειρηνική συμβίωση.

    "Τους διαβεβαιώνω για μια ακόμα φορά πως θα εργαστώ ώστε να χαίρονται όλων των δικαιωμάτων ως ισότιμοι πολίτες της ενωμένης ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας. Θέλω όμως να επαναλάβω με έμφαση ότι η αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων δεν είναι δυνατό να λάβει χώρα σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, των Μαρωνιτών, των Αρμένιων και των Λατίνων συμπατριωτών μας. Κάτι τέτοιο θα έκανε τη λύση του Κυπριακού θνησιγενή από τα γεννοφάσκια της", ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.

    Εμείς, συνέχισε, θα εργαστούμε με πολλή συνέπεια για να αναπτυχθεί αυτή η συνεργασία και η επαναπροσέγγιση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, αξιοποιώντας τις διαχρονικές και ιστορικές σχέσεις που έχουμε οικοδομήσει μαζί τους.

    Επίσης κάλεσε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συνδράμει στην προώθηση και την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να διαχειρισθούν συλλογικά το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Διεθνούς Οργανισμού για την Κύπρο.

    Περαιτέρω ανέφερε ότι ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ζήτησε τη συνδρομή και αλληλεγγύη των Ευρωπαίων εταίρων της Κύπρου.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι κλειδί στη λύση είναι η Τουρκία και πρόσθεσε πως η Αγκυρα πρέπει να αποφασίσει να συνεργαστεί.

    Εξ άλλου, ανέφερε ότι θα εργασθεί για την ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, την οποία χαρακτήρισε σημαντική και απαραίτητη προϋπόθεση των προσπαθειών που θα αναληφθούν.

    "Την ενότητα και τη συλλογικότητα στους χειρισμούς του Κυπριακού, θα προωθήσουμε με την αναβάθμιση και την πιο αποτελεσματική λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου. Οι πολιτικές δυνάμεις θα έχουν ρόλο και λόγο να διαδραματίσουν και αυτή η δυνατότητα θα τους δοθεί μέσα από την ουσιαστική συμμετοχή τους στο Εθνικό Συμβούλιο", ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Η ενότητα, πρόσθεσε, θα σφραγισθεί με την κοινωνικο-οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, "που στοχεύει στην αναβάθμιση του μοντέλου της μικτής οικονομίας", όπως εφαρμόζεται από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Είναι πεποίθησή μας ότι αυτό το μοντέλο δεν έχει εξαντλήσει τα όρια του. Πιστεύουμε ότι ακόμα έχει να προσφέρει πολλά, φτάνει να το αναβαθμίσουμε, να το ενισχύσουμε και να το εκσυγχρονίσουμε. Το μοντέλο της μικτής οικονομίας στηρίζεται στη συνεργασία μεταξύ της ιδιωτικής, της δημόσιας και της συνεργατικής πρωτοβουλίας. Στηρίζεται στο συνδυασμό της επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής συνοχής. Στην ύπαρξη ισχυρής οικονομίας και υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Στην ύπαρξη ανεπτυγμένου κοινωνικού κράτους, που θα στηρίζει τους εργαζόμενους και θα ικανοποιεί τις εύλογες ανάγκες του πολίτη", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ανέφερε, εξ άλλου, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετέχει δραστήρια στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι με στόχο την υλοποίηση του οράματος για μια κοινωνική Ευρώπη. Η Κύπρος, πρόσθεσε, μπορεί να καταστεί γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτόνων μας στην περιοχή, αλλά και με χώρες που η Κύπρος παραδοσιακά διατηρεί στενές και φιλικές σχέσεις μέσα από το Κίνημα των Αδεσμεύτων.

    "Εχοντας υπόψη ότι το όραμα της κοινωνικής Ευρώπης στηρίζεται στην ενότητα μέσα από την αποδοχή και το σεβασμό της διαφορετικότητας και όχι στην ισοπέδωση και στην αλλοτρίωση των λαών και των πολιτισμών, θα αξιοποιήσουμε την παιδεία, τις πολιτιστικές μας αξίες, τις παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά μας, τον αθλητισμό, για να ενισχύσουμε τις αντιστάσεις μας στις φθοροποιές επιδράσεις", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατέληξε λέγοντας ότι η προεδρία του θα είναι προεδρία για όλους τους Κυπρίους και τελικός κριτής θα είναι ο λαός.

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

    Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια είναι η ακόλουθη:

    - Υπουργός Εξωτερικών: Μάρκος Κυπριανού

    - Υπουργός Οικονομικών: Χαρίλαος Σταυράκης

    - Υπουργός Εσωτερικών: Νεοκλής Συλικιώτης

    - Υπουργός Αμυνας: Κώστας Παπακώστας

    - Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού: Ανδρέας Δημητρίου

    - Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων: Νίκος Νικολαϊδης

    - Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού: Αντώνης Πασχαλίδης

    - Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος: Μιχάλης Πολυνίκης

    - Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Σωτηρούλλα Χαραλάμπους

    - Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως: Κύπρος Χρυσοστομίδης

    - Υπουργός Υγείας: Χρίστος Πατσαλίδης

  • ** Οι υπουργοί Εξωτερικών, Εμπορίου και Υγείας προέρχονται από το ΔΗΚΟ, οι υπουργοί Συγκοινωνιών και Γεωργίας από την ΕΔΕΚ, οι υπουργοί Εσωτερικών,Άμυνας,Παιδείας, Εργασίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προέρχονται από το ΑΚΕΛ. Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο πρόεδρος της Έπαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είναι ανώτατο διευθυντικό στέλεχος της Τράπεζας Κύπρου.

    Επίσης διορίσθηκαν:

    - Υφυπουργός Παρά Τω Προέδρω: Τίτος Χριστοφίδης

    - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Στέφανος Στεφάνου

    - Επίτροπος Προεδρίας: Γιώργος Ιακώβου

    - Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας: Βάσος Γεωργίου

  • ** Την θέση του Επιτρόπου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέση την οποία ασκούσε μέχρι πρόσφατα ο Μάρκος Κυπριανού, αναλαμβάνει η Αντρούλα Βασιλείου, των Ενωμένων Δημοκρατών.

    Η ορκωμοσία των νέων υπουργών, θα γίνει αύριο, Παρασκευή, στις 10:30 το πρωί και ακολούθως θα παραλάβουν τα χαρτοφυλάκια από τους απερχόμενους υπουργούς της κυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [03] Νέο ιστορικό ρεκόρ του ευρώ

    Συνεχίστηκε και σήμερα η υποχώρηση του δολαρίου, με αποτέλεσμα το ευρώ να καταρρίψει νέο ιστορικό ρεκόρ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπέρασε σήμερα οριακά τα 1,515 δολάρια, φθάνοντας τα 1,5152 δολ. (με χαμηλότερη τιμή τα 1,5075 δολάρια), ενώ το απόγευμα υποχώρησε ελαφρά στα 1,514 δολάρια έναντι των 1,512 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,5121 δολάρια.

    Αφορμή για τη νέα υποχώρηση του δολαρίου έδωσαν τα σημάδια εξασθένησης της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία καθιστούν ολοένα και πιθανότερη την μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Το κλίμα ήταν ήδη αρνητικό από την οριακή αύξηση που παρουσίασε (0,6%) το ΑΕΠ στις ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο του 2007, διαψεύδοντας και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών.

    Πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι ανέκαμψε σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, στον απόηχο των ειδήσεων αφενός για επιπλέον ποσότητες νιγηριανού αργού πετρελαίου που θα λείψουν από την παγκόσμια ενεργειακή αγορά λόγω επιθέσεων ανταρτών και αφετέρου για τεχνικό σφάλμα που στάθηκε η αιτία για διακοπή της ροής ιρακινού αργού από το Κιρκούκ.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το μεσημέρι 47 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο" στη Ν. Υόρκη, με την τιμή του να ανέρχεται στα 100,11 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 98,83 δολάρια, κερδίζοντας 56 σεντς σε σχέση με χθες.

    Με την επίσημη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης, η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώθηκε στα 99,64 δολάρια, σημειώνοντας απώλειες 1,24 δολαρίων το βαρέλι. Νωρίτερα, η ονομαστική τιμή είχε αγγίξει τα 102,08 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ, πλησιάζοντας το ιστορικό ρεκόρ των 102,53 δολαρίων σε αποπληθωρισμένη βάση που είχε σημειώσει το 1980, ένα χρόνο μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, δεχόμενο ώθηση από την απότομη σημαντική εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου με το ευρώ.

    Στη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού, την εβδομάδα που έληξε στις 22 Φεβρουαρίου (κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια έναντι εκτίμησης για 2,5 εκατομμύρια βαρέλια) και των αποθεμάτων βενζίνης (κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια έναντι εκτίμησης για 300.000 βαρέλια) αποδίδεται το έδαφος το οποίο έχασε χθες η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού.

    Παρά την υποχώρηση από το χθεσινό ιστορικό ρεκόρ, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω του ότι ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας υπολείπεται του ρυθμού αύξησης της ζήτησης, όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Γαλλικής Ενωσης Πετρελαϊκών Εταιριών (Ufip) Ζαν-Λουί Σιλανσκί, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην επιθεώρηση "Πετρέλαιο και Αραβικές Χώρες".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 February 2008 - 17:30:17 UTC