Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εγκρίθηκε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο
  • [02] Η πορεία προς το Συνέδριο
  • [03] "Σταθεροί στις θέσεις μας"

  • [01] Εγκρίθηκε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

    Συνεργασία με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Α. Σπηλιωτόπουλο θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το εθνικό χωροταξικό σχέδιο ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, μετά τη συνεδρίαση δήλωσε ότι "για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό" και πρόσθεσε ότι "είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση, από τις σημαντικότερες που έχουν γίνει τις τελευταίες δεκαετίες και θα συντελέσει καθοριστικά σε μια ολοκληρωμένη ανάπτυξη της χώρας με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον".

    "Δηλαδή, απλά, ο καθένας θα ξέρει τι μπορεί να κάνει και πού και για όλες τις δραστηριότητες θα υπάρχουν εκ των προτέρων γνωστοί κανόνες", συμπλήρωσε.

    Συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ

    Νωρίτερα, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και έκανε ομόφωνα δεκτή την εισήγησή του υπουργού των Εσωτερικών για την επιλογή ως Αρχηγού της ΕΛΑΣ, μετά τη λήξη της θητείας του νυν Αρχηγού Τάσου Δημοσχάκη, του Αντιστρατήγου Βασιλείου Τσιατούρα, ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν προϊστάμενος του επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

    Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στον κ. Τ.Δημοσχάκη και στον κ. Στ.Σύρο απονεμήθηκαν αντιστοίχως οι τίτλοι του Επιτίμου Αρχηγού και Υπαρχηγού της ΕΛΑΣ.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενημέρωσε, εξ άλλου, το ΚΥΣΕΑ για την πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων για τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο, όπως είπε, "να πετύχουμε την καλύτερη τιμή και την καλύτερη ποιότητα, αλλά κυρίως να ενισχύσουμε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε εξέλιξη στο θέμα της προμήθειας των βλημάτων για τα άρματα, ο κ. Μεϊμαράκης ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι συζητήσεις κι οι διαπραγματεύσεις και μόλις ολοκληρωθούν θα επανέλθει το θέμα στο ΚΥΣΕΑ για να ληφθεί η τελική απόφαση.

    Ο υπουργός Αμυνας πρόσθεσε ότι "γνωρίζετε ότι είμαι πάντα στη διάθεση και των εκπροσώπων των κομμάτων και της επιτροπής της βουλής και της ενημέρωσης της κοινής γνώμης γενικότερα".

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο

    Εθιμοτυπική χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης τη συνάντηση του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε ότι η συνάντηση, στην οποία μετείχε και ο ίδιος, ήταν εθιμοτυπική αλλά και ουσιαστική.

    "Θεωρώ ότι το κλίμα ήταν άψογο. Ξεκινάει μια νέα εποχή συνεργασίας Πολιτείας και Εκκλησίας, με αλληλοσεβασμό στους διακριτούς ρόλους προς το καλό του λαού μας", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Παιδείας.

    Σε ερώτηση αν υπήρξαν συγκεκριμένα θέματα που τέθηκαν, ο κ. Στυλιανίδης είπε: "Δεν νομίζω ότι στην πρώτη συνάντηση τίθενται τέτοια ζητήματα". Το θέμα της ΠΓΔΜ και ο ρόλος της Εκκλησίας, πάντως, δεν ήταν αντικείμενο συζήτησης, όπως είπε ο υπουργός.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς παρουσίασε το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο

    Στον προσδιορισμό των στρατηγικών κατευθύνσεων για την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και αειφορική οργάνωση του εθνικού χώρου με προοπτική 15ετίας, στοχεύει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή και αναμένεται να έρθει στη Βουλή, πριν το Πάσχα.

    «Για μεγάλη μεταρρύθμιση», έκανε λόγο, κατά τη διάρκεια παρουσίασης του Σχεδίου στους δημοσιογράφους, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς και τόνισε: «Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο μαζί με τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια συνιστούν μία από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές αλλαγές, που έγιναν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες».

    Βάσει του Σχεδίου, όπως διευκρίνισε ο υπουργός «επιβάλλεται η ολοκλήρωση του δασολογίου μέσα στην επόμενη τετραετία, προβλέπεται η συρρίκνωση περιφερειών, νομών και δήμων, δεν καταργείται η αρτιότητα των 4 στρεμμάτων για κατοικία και αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο για εφαρμογή του μέτρου των διοδίων στο κέντρο της πόλης».

    Ειδικότερα, το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, περιλαμβάνει κατευθύνσεις και μέτρα και απαρτίζεται από 14 άρθρα, που αναφέρονται σε επτά ενότητες. Δεν έχει το λεπτομερειακό χαρακτήρα των Ειδικών Πλαισίων, αλλά θέτει συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Βάσει αυτών:

    1. Εντός τετραετίας από την ψήφιση του Σχεδίου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δασολόγιο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ διατύπωσε, ήδη, τις βασικές του ενστάσεις επί των αεροφωτογραφιών του ΄45, που προτάθηκε να χρησιμοποιηθούν. «Θεωρώ ότι για την αξιοπιστία και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος, είναι απαραίτητη η χρήση αεροφωτογραφιών σε περίοδο κατά το δυνατό κοντινότερη του 1974, έτος ψήφισης του Συντάγματος. Αν αυτές είναι εκείνες του ΄60, ασφαλώς, και επιβάλλεται να χρησιμοποιηθούν αυτές».

    2. Εντός πενταετίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα αποχετευτικά δίκτυα και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων.

    3. Εντός τετραετίας θα πρέπει να έχουν συντελεστεί η διοικητική και γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας, με μείωση του αριθμού των Περιφερειών, των Νομών και των Δήμων (κατά την εκτίμηση του κ. Σουφλιά, η συρρίκνωση θα πρέπει να φτάσει το 50%).

    4. Εντός ενός έτους, θα πρέπει να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όλοι οι ΧΑΔΑ.

    5. Προβλέπεται αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης / αξιοποίησης αποβλήτων, από 24%, που είναι σήμερα για τα οικιακά απόβλητα, στο 60% της ποσότητάς τους για το έτος 2020.

    6. Ως το 2013 πρέπει να ολοκληρωθούν οι μελέτες οριοθέτησης και κήρυξης, ως προστατευομένων χώρων, επιπλέον 80 περιοχών του δικτύου Natura 2000.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης, ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατό να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά πρέπει να περιορισθεί». Όπως διευκρίνισε, αυτό θα επιτευχθεί με:

    Β· την υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις και Ζώνες ελέγχου, κατά προτεραιότητα στις κρίσιμες περιοχές του εξωαστικού χώρου, όπου ασκούνται και οι μεγαλύτερες πιέσεις (ευρύτερες αστικές, νησιωτικές, παράκτιες κ.λ.π.)

    Β· τον προσδιορισμό ευρύτερων ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οχλουσών χρήσεων (μεταποιητικές δραστηριότητες μέσης και υψηλής όχλησης, κτηνοτροφικές μονάδες κ.α.)

    Β· τον προσδιορισμό ζωνών προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των φυσικών πόρων και του τοπίου, στις οποίες θα περιορίζεται ή και θα απαγορεύεται η δυνατότητα δόμησης

    Β· την ενίσχυση των περιοχών οργανωμένης οικιστικής, παραγωγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας τους

    Β· την επιβολή περιορισμών στη δόμηση, τη χρήση και την κατάτμηση, όπως εξειδικεύονται στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τη βιομηχανία, τον τουρισμό, τον ορεινό και τον παράκτιο χώρο

    Β· την προώθηση της αρχής «συμπαγούς πόλης» σε όλα τα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού

    Β· την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης με ριζικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία.

    Για το τμήμα του Σχεδίου, που αφορά τον τουρισμό, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι «τόσο το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο όσο και το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό στοχεύουν στην ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και εισάγουν ρυθμίσεις πολύ αυστηρότερες από τις σημερινές». Απαντώντας σε διατυπωμένες εκτιμήσεις κάποιων ότι, αναφορικά με την παραθεριστική κατοικία, το Σχέδιο παραπέμπει στο «ισπανικό μοντέλο», που επέτρεψε την ανάπτυξη 20ώροφων κτιρίων πλάι στη θάλασσα, ο υπουργός τόνισε ότι «το ειδικό πλαίσιο για τον τουρισμό προβλέπει κατά κύριο λόγο διώροφα κτίρια και μόνον σε μικρό ποσοστό τριώροφα, τα οποία μπορούν να αναπτυχθούν σε απόσταση 200 μέτρων από τον αιγιαλό».

    Τέλος, ερωτώμενος για την ενδεχόμενη εφαρμογή διοδίων στο κέντρο των πόλεων, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι υπάρχει η σχετική κατεύθυνση στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και η αξιοποίησή της εξαρτάται από τα περιφερειακά πλαίσια.

    [02] Η πορεία προς το Συνέδριο

    Υπό την προεδρία του κ.Γ. Γιώργου Α. Παπανδρέου, θα συνεδριάσει το μεσημέρι το Συντονιστικό της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και η πορεία προς το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Πολιτικού και Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Τα ποινικά αδικήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως τέτοια, όπου κι αν αυτά εκδηλώνονται, ήταν η άποψη που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, σε ότι αφορά το θέμα των ιστολογίων (blogs).

    Σε ότι αφορά το θέμα των συλλαλητηρίων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, στη συνεδρίαση εκτιμήθηκε ότι «ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική», ότι κατανοείται η «αντίδραση του κόσμου στην πολιτική αυτή», αλλά τονίστηκε παράλληλα πως η «χώρα έχει ανάγκη από σοβαρή εξωτερική πολιτική και σωστούς χειρισμούς και όχι συλλαλητήρια».

    Στην συνεδρίαση του Πολιτικού και Συντονιστικού Οργάνου του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκαν και τα θέματα της ΔΕΗ, όπου εκφράστηκε η αντίθεση του κινήματος στην λειτουργία εργοστασίων με λιθάνθρακα. Συζητήθηκε επίσης η επίκαιρη επερώτηση του κ. Παπανδρέου προς τον πρωθυπουργό για θέματα Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης.

    Πέραν των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων το δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν η πορεία προς το 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της φάσης της ανάδειξης αντιπροσώπων για το Συνέδριο.

    Τρίτη διαπίστωση ήταν η αναγκαιότητα αναβάθμισης του πολιτικού συστήματος και κατβ επέκταση της πολιτικής λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ. Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται όλα τα όργανα του Κινήματος να λογοδοτούν στα όργανα που τα εξέλεξαν, και ταυτόχρονα η οργάνωση του ΠΑΣΟΚ «στην βάση», με αιρετές νομαρχιακές επιτροπές.

    Οι περιφερειακές οργανώσεις του Κινήματος θα διατηρηθούν με την συμμετοχή σε αυτές των γραμματέων των νομαρχιακών επιτροπών.

    Στο ΠΑΣΟΚ επίσης υπάρχει συναίνεση στην «διεύρυνση των ασυμβιβάστων μεταξύ άμεσης διαχείρισης και κομματικής ιδιότητας», καθώς και για την συμμετοχή της νεολαίας, κάτω των 35 ετών, σε όλα τα συλλογικά όργανα του Κινήματος με ποσοστό 15%. Διατηρείται επίσης το ποσοστό 40% για την εκπροσώπηση των γυναικών στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.

    Σε ότι αφορά το Εθνικό Συμβούλιο, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ευρύτερη συναίνεση για την διατήρηση του μικτού του χαρακτήρα με 150 αιρετά και 149 θεσμικά μέλη. Επίσης η πρόταση για ότι αφορά το Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι να είναι μικρότερο, 11-15 άτομα, ενώ σε αυτό θα συμμετέχει και ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ.

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα εκλέγει τον γραμματέα του, το Πολιτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Καταστατικού και Πιστοποίησης, ενώ ο γραμματέας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και το Πολιτικό Συμβούλιο θα δημιουργεί μια επιτροπή η οποία θα εποπτεύει τις διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές.

    Η διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ως έχει, με το Εθνικό Συμβούλιο μετά την εκλογή του να ορίζει τις τεχνικές λεπτομέρειες της εκλογής αυτής. Επιπλέον υπάρχει η πρόταση να συμπεριληφθεί στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ η θέση, ότι από την ημέρα προκήρυξης εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ μέχρι την εκλογή του το ανώτερο χρονικό διάστημα θα είναι 30 ημέρες.

    Μια άλλη πρόταση αφορά την περίληψη στο Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ της θέσης ότι στην διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε κρατικές ή κυβερνητικές θέσεις θα μπορεί να συμμετέχει το 1/4 των μελών του Πολιτικού του Συμβουλίου και το 1/3 των μελών του Εθνικού του Συμβουλίου.

    Οι προαναφερθείσες προτάσεις θα συζητηθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, την Παρασκευή, ενώ στην συνέχεια η Επιτροπή θα διαμορφώσει την τελική πρόταση προς το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το οποίο θα πάρει και τις τελικές αποφάσεις.

    [03] "Σταθεροί στις θέσεις μας"

    "Το όνομα της FYROM θα μπορούσε να λυθεί πολύ πιο απλά και εύκολα το 1992, χωρίς να σημαίνει ότι σήμερα υπάρχουν μόνο αδιέξοδα", τόνισε σε ομιλία της στην Πετρούπολη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι "η μια δυσκολία προέρχεται από το γεγονός ότι ανοίγουν οι «ασκοί του Αιόλου», με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Το δεύτερο ζήτημα είναι ότι εμπλέκεται στην Ελλάδα με το άρωμα των εκλογών. Εμπλέκεται με όλα τα σενάρια ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού και δεν μπορεί κανείς να ξέρει που θα καταλήξει".

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ διευκρίνισε, αναφερόμενη στη στάση του κόμματός της ότι "το ΚΚΕ διαμορφώνει την πολιτική του ανεξάρτητα από τις συγκυρίες και παραμένει σταθερό στη θέση του 1992, που είναι η μόνη ρεαλιστική σήμερα".

    Συνάντηση Παπαρήγα με Πρόεδρο Δημοκρατίας

    Την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου εξέφρασε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη συνάντησή τους.

    Η κα Παπαρήγα δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση ότι το θέμα του Κοσόβου είναι ένα κεντρικό ζήτημα για όλη την περιοχή και θα έχει επίδραση ακόμη και στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Η Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε ότι απορρίπτει τις τοποθετήσεις διαφόρων χωρών ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι κάτι το μοναδικό, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί κανείς να είναι ήσυχος από τις τοποθετήσεις αυτές.

    Η κα Παπαρήγα είπε ακόμη ότι πολλαπλασιάζονται οι βάσεις των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, αναφερθείσα στη δημιουργία μεγάλης αμερικανικής βάσης στο Κόσοβο και πρόσθεσε ότι ακόμη και τώρα αν δεν εκδηλωθούν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή θα εκδηλωθούν, αργότερα, σε βάθος χρόνου.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι το κόμμα της εγκαλεί την κυβέρνηση τόσο για τη στάση της στο θέμα του Κοσόβου, αλλά και για το ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει στην αποστολή δύναμης στο Κόσοβο,λέγοντας θα μπορούσε να θέσει βέτο, στην επέκταση των ΗΠΑ στην περιοχή αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πραγματοποίησης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ,η κα Παπαρήγα είπε ότι η σύσκεψη δεν έχει να δώσει κάτι, χωρίς, ωστόσο, να εναντιώνεται το ΚΚΕ, διότι, όπως είπε, το μαγειρείο και το παρασκήνιο βρίσκονται στις Βρυξέλες, το Βερολίνο και αλλού.

    Τέλος, στην ερώτηση αν η συνάντησή της με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν η τελευταία με την ιδιότητά της ως ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η κα Παπαρήγα απάντησε: "Πάλι τα ίδια; Έχουν δοθεί απαντήσεις. Πολύ σας αρέσει αυτό το θέμα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 February 2008 - 5:30:16 UTC