Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες όχθες»

  • [01] «ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ σε άλλες όχθες»

    «Aντί να κάνουμε επίδειξη παλικαρισμού και δημαγωγίας, θα πρέπει με ευθύνη να προχωρήσουμε στην εξεύρεση μιας λύσης "στη μέση της γέφυρας", η οποία να γίνει αποδεκτή και από τους δύο λαούς» δήλωσε σήμερα από το Ηράκλειο ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηρακλείου, Αλ. Αλαβάνος, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο Νομό.

    Ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε το απόγευμα τον Δήμο της Ν. Αλικαρνασσού και συζήτησε σειρά θεμάτων που απασχολούν τον Δήμο.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις και αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι πρέπει να κρατήσουμε δύο στοιχεία. Το πρώτο, είπε, στοιχείο είναι ότι έχουμε μια διαδικασία αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Δεν πρόκειται για μικρές μετατοπίσεις μεταξύ των κομμάτων. "Πηγαίνουμε σε μια νέα πολιτική σκηνή όπου η Ριζοσπαστική Αριστερά με το προωθημένο πρόγραμμά της δημιουργεί μια μεγάλη δυναμική και πιστεύω ότι σύντομα θα μπορέσει να δημιουργήσει ένα ρεύμα μιας νέας πλειοψηφίας".

    Το δεύτερο που θέλω να πω, πρόσθεσε, είναι ότι: "Κάνουν πολύ κακώς, είτε η ΝΔ δια του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη, είτε το ΠΑΣΟΚ, δια διαφόρων στελεχών του, είτε το ΚΚΕ μέσω της Γενικής Γραμματέως του, είτε το ΛΑΟΣ μέσω των βουλευτών του, να επιτίθεται γι αυτό το λόγο στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν έκανε, και συνεχίζει να κάνει, αυτά τα βήματα μπροστά, είναι όχι γιατί κάναμε επίθεση στα άλλα κόμματα αλλά γιατί κάναμε επίθεση στα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και αυτό, ευτυχώς, αναγνωρίζεται».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Νομίζω ότι αυτή η συνεργασία ήδη γίνεται, γίνεται από τα κάτω όμως. Αυτό το 16% που παρουσιάζουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν θα ήταν δυνατόν, αν δεν είχαμε μεγάλες μετακινήσεις από το σοσιαλιστικό χώρο προς το κοινό πρόγραμμα και τους στόχους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε επίπεδο ηγεσίας είναι σαφές νομίζω ότι είμαστε σε άλλες όχθες".

    Ακόμη, πρόσθεσε ότι "η δυνατότητα συνεργασίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά αδύνατη". Για το θέμα της ΠΓΔΜ ο κ. Αλαβάνος ανέφερε: «Νομίζω ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει πλειοδοσία εθνικισμού. Είναι σημαντικό, και δεν το περίμενε κανείς, ότι έρχονται στις διαπραγματεύσεις. Πρέπει να έχουμε υπόψη την πάρα πολύ ανησυχητική κατάσταση στα Βαλκάνια. Να ξέρουμε ότι πέρα από τις θέσεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς οι ηγέτες της ΠΓΔΜ μπορεί να υπάρχουν χειρότερες εξελίξεις, όπως η διάσπαση αυτού του κράτους και η δημιουργία ενός αλβανικού και ενός σλαβικού κράτους. Αυτό θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τη χώρα μας. Επομένως αντί να κάνουμε επίδειξη παλικαρισμού και δημαγωγίας θα πρέπει με ευθύνη να προχωρήσουμε στην εξεύρεση μιας λύσης "στη μέση της γέφυρας", η οποία να γίνει αποδεκτή και από τους δύο λαούς».

    Εξ άλλου, για την άσκηση βέτο ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αφού ανέφερε ότι θεωρεί πως πρέπει να βρίσκουμε λύσεις, πρόσθεσε ότι "Δεν μπορεί να έχουμε σε όλα τα σύνορά μας εχθρούς. Η ικανότητα της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας είναι να βρίσκει λύσεις. Και αυτό το ξέρετε πολύ καλά εδώ στην Κρήτη. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με τη Συνθήκη της Λοζάννης, μέσα από μια Ελλάδα η οποία είχε ηττηθεί, βρήκε λύσεις. Θα σημαίνει ότι δεν έχουμε μάθει τίποτα αν δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που μας χωρίζουν με την ΠΓΔΜ".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 25 February 2008 - 19:30:12 UTC