Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκόσμιο πρόβλημα το κλίμα
  • [02] Στην τελική ευθεία των εκλογών
  • [03] Πούτιν:"Απρόβλεπτες συνέπειες"

  • [01] Παγκόσμιο πρόβλημα το κλίμα

    Οι κλιματικές αλλαγές έχουν αποκτήσει τεράστια σημασία και όχι μόνο περιβαλλοντική. Εχουν σημασία οικονομική, κοινωνική, και πολιτική. Εχουν σημασία στους τομείς της υγείας, της εξωτερικής πολιτικής και της διεθνούς ασφάλειας. Στην Ευρώπη και τον κόσμο, πρόκειται για ζήτημα που απασχολεί τις πολιτικές ηγεσίες πλέον σε επίπεδο κορυφής. Είναι δεδομένο, παρά τα όσα μπορεί να διατείνονται ορισμένοι, ότι δεν πρόκειται για θέμα επικαιρότητας που θα χαθεί κάποια στιγμή από τον πολιτικό ορίζοντα.

    Τα παραπάνω ανέφερε σε ομιλία του ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ.Σταύρος Δήμας, μιλώντας χθες σε εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

    Ο επίτροπος, εξέθεσε όλο το πλέγμα των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεών τους και στην Ελλάδα και επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι κλιματικές αλλαγές οδηγούν σε αποσταθεροποίηση του κλίματος και σε ακραία ανεξέλεγκτα φαινόμενα και όχι απλώς σε μία γραμμική, προβλέψιμη υπερθέρμανση.

    Τόνισε ότι στη ζώνη της Μεσογείου και σε χώρες όπως η Ελλάδα, θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις. Η μέση ετήσια θερμοκρασία στην περιοχή αυτή έχει αυξηθεί περίπου κατά ένα βαθμό Κελσίου, ενώ η αντίστοιχη παγκόσμια αύξηση είναι 0,74 βαθμοί Κελσίου. Οι επιπτώσεις, τόνισε, θα αφορούν σε πολλούς τομείς και θα επιφέρουν πλήγμα στους διαθέσιμους φυσικούς πόρους, στην οικονομία και στον τρόπο ζωής. Θα επιταθεί το πρόβλημα της ξηρασίας, της λειψυδρίας, και θα υπάρξει επιτάχυνση της ερημοποίησης. Αν δεν ληφθούν τα μέτρα που προτείνονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι επιπτώσεις για όλους θα είναι οδυνηρές.

    Ο επίτροπος αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα σημείωσε ότι παραθαλάσσιες πόλεις, όπως περιοχές της Θεσσαλονίκης και του Μεσολογγίου, θα βρεθούν πιθανώς κάτω από τη στάθμη του νερού. Οσον αφορά στη φύση και τη βιοποικιλότητα, θα υπάρξει πχ μετανάστευση πτηνών από το Ταίναρο, πέρα από τα ελληνικά σύνορα, βορειότερα. Θα υπάρξουν επίσης, επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή και στις καλλιέργειες. Μια άλλη επίπτωση είναι ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα από τις φωτιές, που θα οδηγούν στην απώλεια δασών και στην έκλυση διοξειδίου του άνθρακα. Θα έχουμε επιπτώσεις στον τομέα της υγείας, με επανεμφάνιση ασθενειών που απαντώνται σήμερα μόνο σε θερμότερα κλίματα. Θα δεχθεί επίσης χτύπημα και ο τουρισμός.

    Ο κ. Δήμας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ανέφερε ότι οι αρνητικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών γίνονται σήμερα αντιληπτές ολοένα και πιο καθαρά. Η πιο δυνατή ίσως εικόνα που έχουμε σχηματίσει όλοι για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, είναι το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική. Ομως, οι επιπτώσεις δεν σταματούν εκεί. Ο επίτροπος τόνισε με έμφαση ότι αν δεν ληφθούν έγκαιρα και σε παγκόσμιο επίπεδο τα κατάλληλα μέτρα, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. "Δεν πρέπει να λησμονούμε, σημείωσε, ότι το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα, και ως τέτοιο, απαιτεί παγκόσμια λύση. Στο ζήτημα αυτό, είπε, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο. Στο Μπαλί, τον περασμένο Δεκέμβριο, στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα και μετά από πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση, πετύχαμε τους στόχους που είχαμε θέσει ως ΕΕ. Και αρχίζουν πλέον οι διαπραγματεύσεις για μια νέα διεθνή συμφωνία, που πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2009", τόνισε χαρακτηριστικά ο επίτροπος Περιβάλλοντος.

    Ο κ. Δήμας απευθυνόμενος προς το πολυπληθές ακροατήριο σημείωσε ακόμα ότι το περιβάλλον, όπως και η δημοκρατία είναι δείγμα πολιτισμού. "Περιβάλλον, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Και η Ελλάδα και εδώ οφείλει να είναι πάντα πρωτοπόρος". Πρόσθεσε ότι υπάρχουν βεβαίως και παραδοξολόγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αλλαγή του κλίματος και η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να αποτελεί ενδεχομένως ακόμη και θετική εξέλιξη, αφού π.χ. θα φύγει ο τουρισμός από τη Μεσόγειο και θα γίνει τουριστικός προορισμός η Βόρεια Θάλασσα. ΄Η, ακόμη, ότι στη Σιβηρία, που θα έχει γίνει στο μεταξύ θερμότερη, θα μπορούν να καλλιεργούνται μπανάνες. Αν δεν ήταν άποψη ενός συμβούλου του Ρώσου προέδρου, δημοσιευμένη στο διεθνή τύπο, θα ηχούσε απλά ως αστείο, σημείωσε ο επίτροπος, τονίζοντας με έμφαση, ότι η αποσταθεροποίηση του κλίματος σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν είναι γνωστό ποιες περιοχές θα γίνουν θερμότερες ή ψυχρότερες και ποιοι θα υποφέρουν περισσότερο.

    Ο επίτροπος επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και θα επιτύχει το στόχο της για την πρώτη περίοδο του Κιότο που λήγει το 2012, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε πρόσφατα στις 23 Ιανουαρίου μια πολύ σημαντική δέσμη προτάσεων για μέτρα σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που είχαν τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πέρυσι.

    Ο κ. Δήμας εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει νέα συμφωνία για το κλίμα το 2009. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι για τη χώρα μας σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μεγάλη σημασία θα έχει η βελτίωση της αποδοτικότητας και η εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες της ΕΕ ανέλαβε τη δέσμευση ως το 2020, το 20% της κατανάλωσης ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντική και για να το επιτύχει αυτό η χώρα μας πρέπει να χαράξει ολοκληρωμένη στρατηγική, τόνισε ο επίτροπος. Οι τοπικές κοινωνίες είπε, πρέπει να συμμετέχουν και αυτές στις διαδικασίες με σωστή πληροφόρηση για τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη, που αποφέρουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Παράλληλα ανέφερε ότι, σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη της Εταιρίας Συμβούλων Μακίνζι, επενδύσεις σε ετήσια βάση στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, ύψους 170 δισ. δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο θα απέδιδαν ετήσιο κέρδος περίπου 17% ή το ποσό των 29 δισ. δολαρίων. Αυτές οι επενδύσεις που θα περιελάμβαναν μόνο χαμηλού κόστους, εύκολης εφαρμογής, και άμεσης απόδοσης μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, θα οδηγούσαν σε πολύ σημαντικές μειώσεις εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν πχ μεγάλα περιθώρια για τη βελτίωση της αξιοποίησης της ενέργειας στα εμπορικά κτίρια και τις κατοικίες και μάλιστα όχι μόνο στις νέες κατασκευές αλλά και στις παλιές. Εχει υπολογιστεί, είπε ο επίτροπος, ότι το 40% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στα κτίρια.

    Ο επίτροπος Περιβάλλοντος σημείωσε ακόμα ότι η εφαρμογή της δέσμης μέτρων έχει κόστος για όλα τα κράτη μέλη. Η κατανομή ωστόσο αυτού του κόστους, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει γίνει με δίκαιο τρόπο. Το κόστος εφαρμογής για την Ελλάδα θα προσεγγίσει το 0,6% του ΑΕΠ.

    Υπάρχει πάντως γενική συναίνεση, τόνισε ο επίτροπος, ότι όποιος κάνει γρήγορες και έξυπνες κινήσεις σε αυτό το πεδίο θα έχει μικρότερο κόστος. Το απαιτούμενο κόστος εν γένει υπερεκτιμάται, σημείωσε, διότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι παράπλευρες θετικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα η μείωση της χρήσης των ορυκτών ενεργειακών πόρων, ιδίως του πετρελαίου, θα μειώσει το κόστος της σχετικής δαπάνης εισαγωγής των εν λόγω πόρων και θα ενισχύσει ουσιαστικά την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού. Παράλληλα η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, δημιουργώντας έτσι τεράστιο όφελος για την υγεία.

    Επίσης σήμερα στους διάφορους τομείς πολιτικής πρέπει να ενσωματώνονται το περιβάλλον και οι κλιματικές αλλαγές. Το ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να αποτελεί κρίσιμο κριτήριο των επιχειρηματικών και οικονομικών σχεδιασμών, τόνισε ο επίτροπος. Αντίθετα, είπε, στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι υποχρεώσεις μείωσης εκπομπών, προκύπτει οικονομική επιβάρυνση για εκείνους που αδράνησαν.

    Τέλος, ο επίτροπος στάθηκε στη μεγάλη σημασία που έχει η ευαισθητοποίηση των πολιτών, τονίζοντας ότι είναι καθήκον μας να καλλιεργήσουμε την οικολογική συνείδηση, οι γονείς στα παιδιά, οι δάσκαλοι στους μαθητές, οι πολιτικοί στους πολίτες.

    [02] Στην τελική ευθεία των εκλογών

    Με τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ των δύο διεκδικητών της προεδρίας Ιωάννη Κασουλίδη και Δημήτρη Χριστόφια, έληξε χθες το βράδυ, η προεκλογική εκστρατεία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κύπρου, την Κυριακή.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις δημοσιογράφων και αναλυτών, η συζήτηση ήταν η πιο ζωντανή από τις τρεις που έγιναν στη διάρκεια ολόκληρης της προεκλογικής εκστρατείας και ίσως η καλύτερη που έγινε σε προεδρικές εκλογές.

    Οι δύο διεκδικητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις θέσεις για το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση, με έμφαση στο οικονομικό μοντέλο που θα ακολουθήσουν.

    Το βασικό μήνυμα του κ. Κασουλίδη ήταν ότι το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στην Ευρώπη και στις συμμαχίες που πρέπει να αναπτυχθούν στον ευρωπαϊκό χώρο προκειμένου να εξασφαλισθεί υποστήριξη στις θέσεις για το κυπριακό, καθώς και στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού οικονομικού μοντέλου της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς.

    Ο κ. Κασουλίδης αμφισβήτησε τη δυνατότητα του κ. Χριστόφια να αξιοποιήσει τον ευρωπαϊκό χώρο λόγω του ευρωσκεπτικισμού του και παρουσιάστηκε ως ο ηγέτης που μπορεί να κινηθεί άνετα και αποτελεσματικά στην Ευρώπη και να εφαρμόσει ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο, σε αντίθεση με τον κ. Χριστόφια, λόγω των πολιτικών καταβολών του.

    Ο κ. Χριστόφιας απέρριψε τη θέση για ευρωσκεπτικισμό και πρόβαλε την υποστήριξη που είχε από τον ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό χώρο και την παράταξη της ευρωπαϊκής αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Επίσης παρουσιάστηκε ως ο άνθρωπος που παρέχει τα εχέγγυα να υλοποιήσει το πρόγραμμά του, αναφέροντας ευθέως ότι πίσω από τον κ. Κασουλίδη θα είναι ο δυναμικός πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κ. Κασουλίδης απάντησε ότι όταν υπέβαλλε την υποψηφιότητά του ξεκαθάρισε στο ΔΗΣΥ ότι οι δεσμεύσεις του θα είναι μόνον έναντι του λαού και ότι η θέση του αυτή έγινε δεκτή.

    Η συζήτηση άναψε όταν ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε σε μηνύματα SMS και ηλεκτρονικά μηνύματα που υποστήριξε ότι είχαν υβριστικό περιεχόμενο. Υποστήριξε επίσης ότι προέρχονταν από το επιτελείο του Ιωάννη Κασουλίδη και κατηγόρησε ονομαστικά την 25χρονη κόρη του ανθυποψηφίου του Ιωάννα για ενεργό συμμετοχή στην αποστολή τους.

    Ο κ. Κασουλίδης αντέδρασε έντονα και διαμαρτυρήθηκε για την προσωπική επίθεση εναντίον της κόρης του και γιατί το επιτελείο του κ. Χριστόφια ανήγαγε το ζήτημα σε μείζον θέμα συζήτησης τις τελευταίες δύο ημέρες. Αντέστρεψε το επιχείρημα, αναφέροντας ότι ανάλογα μηνύματα στάληκαν και από την άλλη πλευρά, αλλά ποτέ δε διανοήθηκε ότι πίσω από αυτά βρισκόταν ο κ. Χριστόφιας.

    Σε κάποιο σημείο έγινε αναφορά και σε διαπαιδαγώγηση των παιδιών των υποψηφίων. Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι η οικογένειά του δεν έχει ανάμιξη στην πολιτική, ότι αυτός που θα εκλεγεί είναι ο ίδιος και δεν θα γίνει επιλογή οικογενειακής δυναστείας και για το λόγο αυτό η οικογένειά του έπρεπε να αφεθεί έξω από την αντιπράθεση. Ο κ. Χριστόφιας ανταπάντησε ότι ο ίδιος διαπαιδαγώγησε τα παιδιά του να είναι πολιτικοποιημένα.

    Ένα άλλο θέμα που αναδείχθηκε στη διάρκεια της συζήτησης ήταν η ανάμιξη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην προεκλογική εκστρατεία και η υποστήριξή του προς τον Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο κ. Χριστόφιας επέκρινε τον Αρχιεπίσκοπο για τη στάση του και ισχυρίστηκε ότι ο κ. Κασουλίδης ανέλαβε δεσμεύσεις έναντι του προκαθημένου της κυπριακής εκκλησίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στο διορισμό του Υπουργού Παιδείας.

    Ο κ. Κασουλίδης απέρριψε τον ισχυρισμό, λέγοντας ότι δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση. Επικαλέστηκε τη μαρτυρία άλλων που παρευρίσκονταν στη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο που, όπως ανέφερε, απλώς ανέπτυξε τις θέσεις του για το κυπριακό και την παιδεία, όπως είχε δικαίωμα να το πράξει.

    Στην κατακλείδα της συζήτησης ο κ. Χριστόφιας απευθύνθηκε προς τους οπαδούς των κομμάτων που τον στηρίζουν για να τον αναδείξουν στην προεδρία της δημοκρατίας.

    Ο κ. Κασουλίδης απευθύνθηκε απβ ευθείας στους ψηφοφόρους ανεξάρτητα από τον κομματικό χώρο στον οποίο ανήκουν ή τον οποίο υποστηρίζουν και ζήτησε τη ψήφο τους για εφαρμογή όσων είναι κοινά για όλους και που αναφέρονται στο μέλλον της Κύπρου στην καρδιά της Ευρώπης.

    Στο τέλος της συζήτησης οι δύο υποψήφιοι έδωσαν τα χέρια. Κατά τον κ. Χριστόφια, «αλληλοσυγχωρήθηκαν» και ευχήθηκαν ο ένας στον άλλο καλή τύχη, ενώ ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θεώρησε ότι έπρεπε να πλησιάσει τον κ. Χριστόφια και να του δώσει το χέρι.

    Κατά την έξοδό τους από το στούντιο, ο κ. Χριστόφιας εκτίμησε ότι η συζήτηση ήταν καλή και ζωντανή, αλλά πολιτισμένη και ότι δεν υπήρξε ένταση.

    Ο κ. Κασουλίδης συμφώνησε σε γενικές γραμμές με την εκτίμηση αυτή, αλλά και πάλι διαμαρτυρήθηκε έντονα για την προσωπική επίθεση εναντίον της κόρης του, την οποία χαρακτήρισε άδικη. Ενώ μιλούσε, τον πλησίασε η κόρη του και φανερά στεναχωρημένη τον αγκάλιασε και τον φίλησε.

    Δύο από τα πέντε κανάλια που μετέδιδαν τη συζήτηση διενήργησαν τηλεψηφοφορίες, που είχαν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ τους.

    Στην τηλεοψηφοφορία του ΑΝΤ1 Κύπρου με το ερώτημα «ποιος σας πείθει περισσότερο» ποσοστό 50,5% πήγε στον κ. Χριστόφια και 49,5% στον κ. Κασουλίδη.

    Στην τηλεψηφοφορία του ΣΙΓΜΑ, το ποσοστό του κ. Κασουλίδη ήταν 73% και του κ. Χριστόφια 27%.

    [03] Πούτιν:"Απρόβλεπτες συνέπειες"

    Η ανεξαρτησία του Κοσόβου δημιουργεί ένα "φρικτό προηγούμενο" που θα "γυρίσει στα μούτρα" των Δυτικών, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τους ηγέτες των κρατών της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ).

    "Το προηγούμενο του Κοσόβου είναι ένα φρικτό προηγούμενο. Ντε φάκτο θα τινάξει στον αέρα το σύστημα των διεθνών σχέσεων που υπάρχει όχι μόνο εδώ και μερικές δεκάδες χρόνια, αλλά εδώ και εκατοντάδες χρόνια", εκτίμησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Αναφερόμενος στις χώρες που αναγνώρισαν την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο ρώσος πρόεδρος εκτίμησε ότι η κατάσταση θα έχει "απρόβλεπτες συνέπειες".

    "Δεν σκέφτονται τις συνέπειες αυτών που κάνουν. Τελικά είναι σαν ένα ραβδί με δυο άκρες και η μια άκρη μια ημέρα θα τους γυρίσει στα μούτρα", πρόσθεσε ο Πούτιν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 23 February 2008 - 7:30:15 UTC