Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοιχτό δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] "Πομφόλυγες τα μέτρα"
  • [03] Πρώτη σύνοδος της νέας ΚΠΕ
  • [04] Διπλωματικές διεργασίες
  • [05] Το σπήλαιο της Θεόπετρας
  • [06] Επεισόδια στο Βελιγράδι
  • [07] Τηλεοπτική μονομαχία

  • [01] Ανοιχτό δημοψήφισμα στο ΠΑΣΟΚ

    Το ερωτηματολόγιο που αφορά στη δημοκρατία και τη διαφάνεια και το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ που θα εκλέξουν την Κυριακή τους συνέδρους για το Συνέδριο του Κινήματος, παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τους κ.κ.Νίκο Αθανασάκη και Κώστα Σκανδαλίδη,παρουσία του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, κ. Γιάννη Ραγκούση.

    Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει δέκα κρίσιμα ζητήματα για ένα κράτος διαφάνειας, ποιότητας, αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας. Στο ανοιχτό δημοψήφισμα μπορεί να συμμετάσχει και κάθε πολίτης που ενδιαφέρεται να εκφράσει την θέση του για τις ριζικές αλλαγές, που απαιτούνται στο σύστημα διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτών των αλλαγών θα δεσμευτεί το Συνέδριο του Κινήματος και θα αποτελέσει το συμβόλαιο επανίδρυσης και αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ.

    Το ερωτηματολόγιο αφορά τις εξής δέκα θεματικές ενότητες:

    "Πόθεν έσχες" κομμάτων και πολιτικών

    Χρηματοδότηση κομμάτων

    Διαφάνεια στις κρατικές προμήθειες και τις μεγάλες δημόσιες συμβάσεις

    Διαφάνεια στα ΜΜΕ

    Διαφάνεια στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας

    Αξιοκρατία στο Δημόσιο

    Σχέση δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

    Δικαιώματα μεταναστών

    Διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας και

    Εκλογικό σύστημα.

    Όπως είπε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, το ερωτηματολόγιο θα "ανεβεί" στο Διαδίκτυο και θα είναι, βεβαίως, στη διάθεση των εκλογέων και των μελών της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν το ΑΣΕΠ,ο Κ.Σκανδαλίδης είπε ότι έχουν τεθεί ερωτήσεις για το αν "θα κλείσουν όλα τα παράθυρα" προσλήψεων,ιδιαίτερα ανώτερων στελεχών της διοίκησης ή αν θα μπορεί μια κυβέρνηση να προσλαμβάνει τέτοια στελέχη με κυβερνητικές αποφάσεις, παρά την παρουσία ισχυρού ΑΣΕΠ. Ο κ. Σκανδαλίδης είπε επίσης, ότι η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει την συνέντευξη.

    Οι θέσεις των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ θα είναι δεσμευτικές εφόσον συγκεντρώνουν πολύ ισχυρή πλειοψηφία,είπε απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ από την μεριά του ο κ. Αθανασάκης διευκρίνισε ότι για όλα τα θέματα θα υπάρχει διάλογος.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το "ΠΑΣΟΚ προτίθεται να καταθέτει σχέδια νόμου στην Βουλή για μεγάλα ζητήματα, όπως η χρηματοδότηση των κομμάτων", ο κ. Αθανασάκης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει παρουσιάσει, πχ δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς και εξέφρασε την ελπίδα, κάποτε η κυβέρνηση να τοποθετηθεί θετικά απέναντι σε αυτές τις προτάσεις.

    "Είναι αυτονόητη η συμμετοχή του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού" στο Συνέδριο,ήταν η απάντηση του κ. Αθανασάκη στην ερώτηση για την απουσία - με βάση δημοσιεύματα - του κ. Κ.Σημίτη.

    Ο κ. Αθανασάκης είπε ότι έχει υπόψη του τα εν λόγω δημοσιεύματα, διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν υπήρξε επικοινωνία με τον κ. Σημίτη.

    Από την μεριά του ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί "να πάρει θέση και τώρα" στα ερωτήματα του ερωτηματολογίου.

    Η επόμενη ερώτηση αφορούσε "αν θα μπορούσε να ζητηθεί η γνώμη των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ για χειρισμούς υποθέσεων, όπως η Siemens",με τον κ. Σκανδαλίδη να απαντά ότι "θα μπορούσε κανείς να προλάβει τέτοιες καταστάσεις" , να διευκρινίζει ότι "δεν θα ψάξουμε με το ερωτηματολόγιο το παρελθόν" και να προτείνει μια φυγή προς τα μπρός.

    Από την μεριά του, ο κ. Ν. Αθανασάκης είπε ότι όπως προκύπτει και από σημερινή συνέντευξη του επικεφαλής της Εισαγγελίας Μονάχου, το θέμα καθυστέρησε στην Ελλάδα και "το είχαμε επισημάνει".

    Ο κ. Αθανασάκης είπε ότι τα στοιχεία ήταν στην Ελλάδα εδώ και 14 μήνες, το θέμα πάγωσε και "ξαναεμφανίστηκε όταν εξυπηρετούσε την κυβέρνηση η φυγή από τα τρέχοντα θέματα κι επιχείρησε να στήσει ένα σκηνικό που νόμιζε ότι θα εμπλέξει το ΠΑΣΟΚ".

    Ο γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πρόταση για Εξεταστική είναι πάντα στο τραπέζι και επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ της διαφάνειας των πάντων και για τα πάντα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για Προανακριτική Επιτροπή "δίπλα" στην Εξεταστική, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι η προανακριτική απαιτεί περισσότερα στοιχεία και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εξεταστική ώστε "να γίνει μια πρώτη διερεύνηση για να πάμε στα επόμενα βήματα".

    "Η εκτίμηση είναι λάθος. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει καθέσει προτάσεις για το τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση (για την Siemens)", ήταν η απάντηση του κ. Αθανασάκη σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι "το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ παραπέμπει "κάπου" τα μεγάλα ζητήματα", ενώ απαντώντας σε ερώτηση για στελέχη του ΠΑΣΟΚ,το όνομα των οποίων ενεπλάκη στην υπόθεση, είπε ότι "κανένας τους δεν αμφισβήτησε την νομιμότητα των διαδικασιών".

    Επίσης τάχθηκε υπέρ της δημόσιας τοποθέτησης στελεχών όταν κρίνουν σκόπιμο,λόγω εμπλοκής του ονόματός τους.

    Το ερωτηματολόγιο αφορά θέματα δημοκρατίας και διαφάνειας και, εξ άλλου, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχουμε τοποθετηθεί, απάντησε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης σε σχετική ερώτηση, ενώ από την μεριά του ο κ. Αθανασάκης τάχθηκε κατά των δημοψηφισμάτων για εθνικά θέματα, λόγω, μεταξύ άλλων και της πολυπλοκότητας τους και των λεπτών χειρισμών που απαιτούνται.

    Ο Ν.Αθανασάκης είπε ότι αν η πρόταση Νίμιτς είναι η τελική και αφορά διπλή ονομασία, τότε η Ελλάδα πρέπει να την απορρίψει και να ασκήσει βέτο.

    Ο Γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ για αδράνεια,ολιγωρία και έλλειψη στρατηγικής.

    Απαντώντας σε ερώτηση "αν η Ελλάδα ασκήσει βέτο, ποια πρέπει να είναι τα περαιτέρω βήματα",ο Ν.Αθανασάκης είπε ότι "από τέτοιες ενέργειες μπορεί και να έχεις αρνητικές επιπτώσεις,άρα πρέπει να ισορροπήσεις τα πράγματα και να διαμορφώσεις στρατηγική".

    Επιπλέον πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει προτείνει την χάραξη εθνικής στρατηγικής την οποία η κυβέρνηση έχει απορρίψει.

    Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση αν η εκτίμηση του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η πρόταση Νίμιτς αφορά διπλή ονομασία της ΠΓΔΜ, ο κ. Αθανασάκης είπε ότι "είναι σαφές ότι πρόκειται για διπλή ονομασία", με τον κ. Ραγκούση να προσθέτει ότι "(είναι) και αυτό για το οποίο οι βουλευτές της ΝΔ τοποθετούνται δημοσίως σιγά-σιγά".

    [02] "Πομφόλυγες τα μέτρα"

    Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρεσβεία των ΗΠΑ, για τις εξελίξεις στο Κόσοβο διοργανώνουν αύριο στις 12.00 το μεσημέρι οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ της Αθήνας και οι οργανώσεις του λεκανοπεδίου της ΚΝΕ.

    "Τα μέτρα κατά της ακρίβειας, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως τα «παρατηρητήρια τιμών» και άλλα παρόμοια, αποτελούν πομφόλυγες", αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια.

    Το κτύπημα της ακρίβειας συνδέεται με μέτρα κατά του κεφαλαίου, για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων, για ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Άρα είναι και αυτή υπόθεση της λαϊκής πάλης.

    "Αν η κυβέρνηση σκόπευε να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, θα καταργούσε τον ΦΠΑ και γενικά τους έμμεσους φόρους στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, θα προχωρούσε σε αξιοπρεπείς αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Αυτά δεν τα θέλει, γιατί υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων", προσθέτει το ΚΚΕ.

    [03] Πρώτη σύνοδος της νέας ΚΠΕ

    Αύριο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη σύνοδος της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ μετά το συνέδριο.

    Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο κ.Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, με πρόσκληση του Προέδρου του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) καθηγητή Ουφούκ Ουράς, βουλευτή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο βουλευτής Γιάννης Μπανιάς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το μέλος της Κ. Π. Ε. του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και η Ζωή Κουμπιού, συνεργάτης του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

    Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε στην Άγκυρα την πρώτη συνάντηση της με την ηγεσία του ODP.

    Σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Ουφούκ Ουράς θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

    Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Μπαμπατζάν, ενώ το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Τοπτάν.

    Το απόγευμα η αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για Κωνσταντινούπολη όπου το Σάββατο θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο και ιδρύματα της Ελληνικής ομογένειας ενώ θα έχει συναντήσεις και με Τούρκους συνδικαλιστές και πανεπιστημιακούς.

    [04] Διπλωματικές διεργασίες

    Η πρόταση Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ «παρέχει δυνατότητες για επίμονη, αλλά ουσιαστική διαπραγμάτευση στα πλαίσια της ισχύουσας διαδικασίας. Έχει σημεία που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως έχουν, άλλα που χρήζουν αποσαφήνισης και άλλα που θα μπορούσαν να γίνουν κατβ αρχήν δεκτά υπό προϋποθέσεις».

    Τα παραπάνω ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων πραγματοποιήθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ήδη από την αρχή της ομιλίας της, πως πάγια επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης είναι η υιοθέτηση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων στα προβλήματα που αναδεικνύονται από τα νέα δεδομένα στην περιοχή των Βαλκανίων: Ως εκ τούτου, για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ανέφερε σχετικά: «Δεν είμαι ευτυχής, αλλά δεν μας επιτρέπεται να αντιδρούμε με βάση το θυμικό μας, αλλά με βάση τη σκληρή πραγματικότητα».

    Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε τη συνυπογραφή εκ μέρους της Ελλάδας, του κοινού ανακοινωθέντος των «27» μετά το πέρας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων ΕΕ, αλλά και την παραμονή ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην KFOR: «Η κοινή θέση της Ε.Ε., επιβεβαιώνει ότι η περίπτωση του Κοσόβου, δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο, καθώς είναι μία sui generis περίπτωση, η μοναδικότητα της οποίας, δεν μπορεί, ούτε κατβ ελάχιστον να δημιουργήσει την παραμικρή υπόνοια πως μπορεί να αμφισβητηθεί η προσήλωσή μας στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ». Όσο για τη στάση που πρόκειται να κρατήσει η Ελλάδα απέναντι στο ανεξαρτητοποιημένο Κόσοβο, «οι όποιες αποφάσεις μας, θα ληφθούν κατόπιν ενδελεχούς εξέτασης των εξελίξεων. Κεντρική θέση κατέχει πάντως, η αναγνώριση του ρόλου της Σερβίας στην διασφάλιση της σταθερότητας στα Βαλκάνια».

    Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η κα Μπακογιάννη εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί κατά τις περιοδείες της το τελευταίο διάστημα, «καταφέραμε να ξεκολλήσουμε το ζήτημα από την αδράνεια, να δώσουμε στην επιχειρηματολογία της χώρας σύγχρονο περιεχόμενο, με επιχειρήματα βασισμένα στη διεθνή πολιτική και όχι στην ψυχολογία, με όρους που μπορούν να γίνουν κατανοητοί από ένα ευρύτερο ακροατήριο και όχι μόνον από εξειδικευμένους μελετητές της ιστορίας». Σχετικά με την πρόταση Νίμιτς, τόνισε πως «η όποια πρόταση θα υποστεί την βάσανο της διαπραγμάτευσης και θα κριθεί από το αποτέλεσμα - εάν υπάρξει».

    «Δεν θέλουμε τη λύση για τη λύση, για να σώσουμε απλώς τα προσχήματα. Το παλαιότερο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, η πιο δυναμική οικονομία και ο πιο αξιόπιστος πόλος σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν έχει τέτοια άγχη και σύνδρομα» υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη.

    Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης, τόνισε αναφορικά με τις προτάσεις Νίμιτς, πως «επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας για διπλή ονομασία. Εδώ έχουμε σαφή αλλαγή της διαπραγματευτικής βάσης - και αν υπάρχει κινητικότητα, είναι γιατί υπάρχει ουσιαστικά αλλαγή του διαπραγματευτικού κεκτημένου μετά το 1992-93».

    «Εμείς διαπραγματευόμασταν μια κοινή, ενιαία, σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις. Η ενδιάμεση συμφωνία εννοεί ακριβώς αυτό: αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας των Σκοπίων και όχι ξεπέρασμά της. Και γι αυτό, θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος να μπούμε στα επιμέρους, καθώς το κύριο ζητούμενο της πρότασης, είναι η διπλή ονομασία που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή» τόνισε ο κος Μπεγλίτης και συνέχισε: «Το 2005, ο κος Καραμανλής έδωσε ουσιαστικά το καθεστώς υποψήφιας χώρας στα Σκόπια. Θα μπορούσε να είχε συνδέσει το καθεστώς υποψήφιας χώρας με το όνομα, πριν την διαπραγμάτευση. Δεν το έκανε?»

    Αναφορικά, τέλος, με το Κόσοβο, ο κος Μπεγλίτης κατηγόρησε την υπουργό Εξωτερικών ότι συναίνεσε για μιαν απόφαση της Ε.Ε. «που ξορκίζει τους φόβους για αρνητικό προηγούμενο», ενώ ο κ.Μορατίνος (Ισπανία) έδωσε μάχη για να σπάσει τη μονομερή αντίληψη περί Κοσόβου. «Έχουμε ουσιαστικά να κάνουμε με έμμεση ανατροπή του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσόβου - και η αποστολή αστυνομικής δύναμης είναι παράνομη, εκτός πλαισίου ΟΗΕ. Η ΝΑΤΟϊκή δύναμη έκλεισε τα σύνορα μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου: μια Γάζα στα Βαλκάνια. Ποιες εντολές έχει η ελληνική δύναμη της KFOR;»

    «Να αποσυρθούν τα ελληνικά στρατεύματα» ζήτησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Βρεττός, ενώ ο Π. Σγουρίδης υποστήριξε πως «η Ελλάδα πρέπει μέχρι τέλους να λέει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το κράτος του Κοσόβου».

    Απαντώντας, η κα Μπακογιάννη υπενθύμισε στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, πως «η ελληνική αποστολή βρίσκεται στο Κόσοβο με δική σας εντολή», πως «για την απόφαση που ελήφθη από τους «27», γνωρίζω εγώ και ο κος Μορατίνος τι συνέβη, αλλά όχι ο κος Μπεγλίτης» και πως «η ερμηνεία της 1244 απόφασης που δίνει το ΠΑΣΟΚ, είναι μεν υπαρκτή, αλλά δεν αποτελεί ερμηνεία καμίας από τις 27 χώρες της Ε.Ε.». Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια, η κα Μπακογιάννη παρατήρησε πως «το ΥΠΕΞ διαθέτει στοιχεία και αρχεία - και σταματώ εδώ».

    Εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής παρατήρησε πως «δεν υπάρχουν σταθερές και βιώσιμες λύσεις σε προβλήματα που δημιουργούνται από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις» και ζήτησε να αποσυρθούν τα ελληνικά στρατεύματα από το Κόσοβο, υποστηρίζοντας πως με την ανεξαρτητοποίησή του, «δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο και για το Κυπριακό». «Ζητούμε να μην αναγνωρίσει η κυβέρνηση την κυβέρνηση-μαριονέτα των Αμερικάνων» ανέφερε ο κος Χαλβατζής.

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπενθύμισε τη «μοναχική» στάση που είχε επιλέξει το κόμμα του «όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμμετείχαν στα εθνικιστικά συλλαλητήρια με τα ράσα» και υποστήριξε πως «η πρόταση Νίμιτς δεν έχει προοπτική. Να επιμένουμε στην ίδια αδιάλλακτη θέση μας να είναι γεωγραφικός ο όρος».

    Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας, έψεξε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην προσπάθεια αποτροπής της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, στην οποία το κόμμα του στέκει κατηγορηματικά αντίθετο. Για την ονομασία δε, της ΠΓΔΜ, υπογράμμισε πως «η αμοιβαία αποδεκτή ονομασία, είναι το μεγάλο στοίχημα για την ειρηνική συνύπαρξη - όσο χρόνο και αν χρειαστεί - και καμία ξένη παρέμβαση δεν είναι αποδεκτή». Ο κος Δρίτσας πρότεινε την εξεύρεση μιας σύνθετης ονομασίας, με «απεμπλοκή των διμερών σχέσεων από το πνεύμα του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών κύκλων της Ε.Ε.», αλλά και «αντιμετώπιση των εντεινόμενων εθνικισμών».

    Ο κ.Κ. Αϊβαλιώτης (ΛΑΟΣ), χαρακτήρισε «εξαιρετικά λυπηρή εξέλιξη» την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου και υπέδειξε τη δυνατότητα «να πούμε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στο Κόσοβο, συνδέεται με εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στη Βόρειο Ήπειρο, όπου το ελληνικό στοιχείο καταπιέζεται πολλαπλώς." Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, επανέλαβε πως το κόμμα του τάσσεται εναντίον της διπλής ονομασίας, αλλά και της όποιας ονομασίας με παράγωγα της λέξης «Μακεδονία», και ζήτησε «δημοκρατική προσφυγή στο λαό με δημοψήφισμα» για το θέμα.

  • Στη συνεδρίαση εκφράστηκε έντονη δυσφορία από τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη δημοσίευση της πρότασης Νίμιτς σε πρωινή εφημερίδα, καθώς, μόλις χθες, η υπουργός Εξωτερικών, είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με την πρόταση, χωρίς να την δώσει γραπτώς, λόγω του φόβου της διαρροής.

    Η κ.Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε τη δυσφορία της για τη διαρροή της πρότασης Νίμιτς στον Τύπο, αναλαμβάνοντας την ευθύνη. «Η διαρροή είναι επιζήμια, καταδικαστέα και λειτουργεί άκρως προβληματικά. Αναλαμβάνω την ευθύνη. Η κυβέρνηση είχε κάνει μέγιστη προσπάθεια να κρατηθεί η εμπιστευτικότητα. Έχετε δίκιο να μας ψέγετε. Καταδικάζω το γεγονός από οποιονδήποτε και αν προήλθε», ανέφερε απαντώντας στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

    Δήλωση Γ. Κουμουτσάκου

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την διαπραγματευτική διαδικασία στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ:

    «Πριν από λίγο δόθηκαν οδηγίες στον διαπραγματευτή Πρέσβυ κ. Α. Βασιλάκη να επικοινωνήσει με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, κ. M. Nimetz για να τον ενημερώσει ότι η ελληνική Κυβέρνηση μετά από ενδελεχή μελέτη έχει καταλήξει στις αντιρρήσεις, τις επισημάνσεις και τις προτεινόμενες αλλαγές επί της πρότασής του».

    Θ. Ρουσόπουλος

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, καταδίκασε τη διαρροή του εγγράφου Νίμις στον τύπο.

    Συγκεκριμένα δήλωσε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τη διαρροή του εγγράφου από όπου και αν αυτή προήλθε και σημειώνει ότι αυτή δυσχεραίνει τη διαπραγμάτευση. "Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σ' αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση με στόχο να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση", συμπλήρωσε, ενώ μετά από άλλη ερώτηση είπε ότι η κυβέρνηση επισήμως και εγκύρως ενημέρωσε τον ελληνικό λαό δια των εκπροσώπων του, δηλαδή δια των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Σε ερώτηση αν έχει διαταχθεί έρευνα στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη διαρροή, είπε ότι θα υπάρξει απάντηση στο θέμα από το Υπουργείο Εξωτερικών και τόνισε ότι πρόκειται για υπόθεση που βλάπτει ουσιαστικά τη διαπραγματευτική διαδικασία, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει να πει τίποτα περισσότερο, όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει από πού έγινε η διαρροή. Εκ νέου δε επανέλαβε ότι η διαρροή του εγγράφου βλάπτει τη διαπραγματευτική πορεία σ' αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα.

    Ερωτηθείς αν η Ντόρα Μπακογιάννη σκοπεύει να δώσει κάποια συνέντευξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης -κάτι που δεν συνέβαινε συχνά στο παρελθόν- ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί και σήμερα θα ενημερωθεί και η αρμόδια επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα θέσει υπό την έγκριση του λαού καθ' όιονδήποτε τρόπο την απόφασή της, ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε ότι ισχύει η χθεσινή απάντησή του στα περί δημοψηφίσματος (είχε απαντήσει μονολεκτικά "όχι") και τόνισε ότι η κυβέρνηση εξελέγη για να χειριστεί θέματα είτε εσωτερικής είτε εξωτερικής πολιτικής.

    "Δεν τίθεται τέτοιο θέμα", τόνισε ο εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει δήλωση του πρώην υφυπουργού Θ. Γιαννόπουλου ότι θα έχουμε πρόωρες εκλογών, λόγω του ζητήματος με την ΠΓΔΜ.

    Σε ερώτηση αν θα ενημερωθεί η ΚΟ της ΝΔ, το υπουργικό συμβούλιο είπε πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε είναι γνωστή, ότι ενημερώθηκε χθες η κυβερνητική επιτροπή και ότι η κυβέρνηση μελετά και θα καταλήξει σύντομα στις επισημάνσεις της επί της πρότασης Νίμιτς, τις οποίες θα καταθέσει στον μεσολαβητή.

    Σε ό,τι αφορά αντιδράσεις βουλευτών, ο Θ.Ρουσόπουλος σημείωσε ότι η πρόταση Νίμιτς έχει σημεία που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά ως έχουν, ενώ υπάρχουν άλλα σημεία που χρήζουν αποσαφηνίσεως κι άλλα που κατ' αρχήν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

    "Δεν μπορώ και δεν θα πω τίποτα περισσότερο", συμπλήρωσε και ανέφερε ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο για το ενδεχόμενο αλλαγής του ονόματος του αεροδρομίου "Μακεδονία".

    Για το πότε η κυβέρνηση θα καταθέσει της απόψεις της είπε ότι θα γίνει σύντομα και κληθείς να τοποθετηθεί για όσους αντιδρούν με οξύτητα είπε ότι η οξύτητα δεν βοηθάει σε ένα εθνικό θέμα.

    Ερωτηθείς αν εγκαταλείπουμε τη θέση μας για σύνθετη ονομασία και αφήνουμε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχτούμε διπλή ονομασία, είπε ότι ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών έχουν τοποθετηθεί με σαφήνεια και ισχύει ό,τι έχουν πει.

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στο ζήτημα της διαρροής της πρότασης Νίμιτς δήλωσε πως "καταδικάζεται κάθετα οποιαδήποτε διαρροή εγγράφων, εμπιστευτικών και μη", και πρόσθεσε:

    "Το μόνο κίνητρο τέτοιων διαρροών δεν μπορεί παρά να είναι η διαιώνιση του διαπραγματευτικού αδιεξόδου 17 χρόνων στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Βλάπτεται έτσι, και υπονομεύεται η ίδια η διαπραγματευτική προσπάθεια, αλλά και η σταθερή επιδίωξη της χώρας μας να επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα αυτό. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να επηρεάσει τη βούλησή μας να εργαστούμε αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση στο πλαίσιο της εξελισσόμενης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματευτικής διαδικασίας".

    Ν. Αθανασάκης

    Στο θέμα της διαρροής αναφέρθηκε και ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, ο οποίος αφού έκανε λόγο για δημοσιογραφική επιτυχία, στάθηκε στη χθεσινή συνάντηση Παπανδρέου-Μπακογιάννη.

    Το συγκεκριμένο κείμενο, σημείωσε, "αναγνώστηκε από το ΠΑΣΟΚ και την αντιπροσωπεία μας, αλλά ζητήθηκε να επιστραφεί για να μη διαρρεύσει, να τηρηθεί η εμπιστευτικότητα και το απόρρητο" και πρόσθεσε πως "όταν δεν δείχνεις εμπιστοσύνη στη θεσμική πολιτική εκπροσώπηση και το κείμενο διαρρέει την ίδια μέρα στον Τύπο, αυτό μάλλον συνιστά απαράδεκτη πρακτική και έχει ξαναγίνει το 2005 πάλι με επιστολή Νίμιτς". Ερωτηθείς δε σχετικά απάντησε ότι "δεν λέω ότι το κείμενο διέρρευσε από το Υπουργείο Εξωτερικών, δεν ξέρω ποιός το έδωσε στην εφημερίδα".

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε επίσης ότι "χθες γινόταν πολύ συστηματική προσπάθεια προς ορισμένες εφημερίδες και Μέσα να περάσει η πληροφορία ότι εμείς είχαμε το κείμενο και άρα να χρεωθεί η διαρροή στο ΠΑΣΟΚ. Αυτά, είναι όχι μόνο μικροπολιτική και μικροκομματικά, αλλά, αστεία μεν, όμως ταυτόχρονα πολύ σοβαρά και απαράδεκτα".

    [05] Το σπήλαιο της Θεόπετρας

    Ποιά μορφή θα έχει το σπήλαιο της Θεόπετρας, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται τον ερχόμενο Μάιο; Τι επιβεβαιώνουν μέχρι τώρα οι ανασκαφές στο σπήλαιο; Σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα απαντά η αρχαιολόγος κ. Nίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας Υπουργείου Πολιτισμού, παραχωρώντας συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    -Η ιστορία αλλά και η προϊστορία της Θεσσαλίας αρχίζει από τη Θεόπετρα;

    -«Ναι από τη Θεόπετρα αρχίζει η ιστορία και η προϊστορία της Θεσσαλίας».

    -Τι επιβεβαιώνουν οι ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας;

    -«Οι ανασκαφές στο σπήλαιο της Θεόπετρας ήρθαν να επιβεβαιώσουν την προς τα πίσω άρρηκτη συνέχεια του Νεολιθικού πολιτισμού με την παρουσία της Μεσολιθικής περιόδου για πρώτη φορά στη Θεσσαλία, αλλά και τη σύνδεση της τελευταίας με τις προγενέστερες βαθμίδες, την Ανώτερη και τη Μέση Παλαιολιθική, και να αποδείξουν με τα σχετικά ευρήματα πως και η καθιέρωση της καλλιέργειας και η κεραμική τεχνολογία υπήρξαν το αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών χιλιετιών που μετέτρεψαν το άγριο σε καλλιεργημένο και τον πηλό σε κεραμική. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι υπήρξαμε τυχεροί ότι με τις επιπλέον ανασκαφικές εργασίες που απαιτήθηκαν για τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ ευνοήθηκε ιδιαίτερα η Μεσολιθική περίοδος, καθώς αποκαλύφθηκαν σε διάφορα τμήματα του σπηλαίου νέα κατάλοιπα εστιών φωτιάς αυτής ακριβώς της περιόδου, η οποία αποδεικνύεται πολύ δραστήρια και παραγωγική, αφού και το κλίμα είχε βελτιωθεί και οι άνθρωποι φαίνεται πως είχαν πλέον την απαιτούμενη εμπειρία για να οδηγηθούν σταδιακά και στην καλλιέργεια και λίγο αργότερα και στην κεραμική τεχνολογία.

    Η τελευταία (νεότερη) περίοδος χρήσης του σπηλαίου είναι η Νεολιθική, αν και ήδη έχουν πλέον τότε αναπτυχθεί μια σειρά υπαίθριων εγκαταστάσεων στη Θεσσαλία, μερικές εκ των οποίων κοντά στη Θεόπετρα, ώστε η χρήση του σπηλαίου από τον άνθρωπο κατά την περίοδο αυτή είναι πιθανό να έχει διαφορετικό χαρακτήρα, π.χ. περισσότερο συμβολικό ίσως, αφού εδώ έχουν βρεθεί και αντικείμενα που αντανακλούν υψηλό κοινωνικό status, μερικά από τα οποία φαίνεται να είναι βαλκανικής προέλευσης ως αποτέλεσμα ανταλλαγών σε πρώτο ή δεύτερο επίπεδο, που πάντως αποδεικνύουν ευρύ δίκτυο διακίνησης προϊόντων όχι πρώτης ανάγκης, τα οποία θεωρείται ότι υποδηλώνουν κοινωνικές διαφοροποιήσεις εντός του οικισμού αλλά και μεταξύ των διαφόρων οικισμών όπου ελάμβαναν χώρα τέτοιου είδους ανταλλαγές».

    -Πώς θα είναι εφικτή η ανάβαση των επισκεπτών;

    -«Καταρχήν να πω πως οι εργασίες ολοκληρώνονται στο τέλος Μαϊου. Για την ανάβαση των επισκεπτών στο σπήλαιο δημιουργούνται τώρα στη θέση του σημερινού μονοπατιού πρόσβασης κλίμακα με βελτιωμένες κλίσεις σε σχέση με τις φυσικές σημερινές. Διατηρείται το φυσικό βραχώδες τοπίο, ενώ θα αποκατασταθεί πλήρως και η φυσική βλάστηση με την ολοκλήρωση των έργων. Επίσης θα έχει ράμπα πρόσβασης με ήπιες κλίσεις στην οποία θα μπορούν να κινούνται και αμαξίδια για άτομα με ειδικές ανάγκες που θα καταλήγουν στο σπήλαιο με ειδικό ανοιχτό αναβατόριο. (Η δυνατότητα πρόσβασης και ατόμων με ειδικές ανάγκες στο σπήλαιο προβλημάτισε σοβαρά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ύστερα όμως από την πολύ επιτυχημένη εφαρμογή ανάλογης λύσης στην Ακρόπολη των Αθηνών έχουμε πειστεί ότι για τα άτομα αυτά κάθε τέτοια δυνατότητα που τους παρέχεται εκτιμάται πολύ και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση)».

    -Πώς θα είναι το εσωτερικό του σπηλαίου;

    -«Στο εσωτερικό του σπηλαίου θα υπάρχει διάδρομος κυκλοφορίας που θα περιτρέχει όλο το σπήλαιο με μια πορεία περίπου περιμετρική. Θα είναι επίπεδος (με τις απαραίτητες μικρές κλίσεις) και θα έχει προστατευτικό κιγκλίδωμα. Ο διάδρομος δεν θα εφάπτεται του δαπέδου αλλά θα παραμείνει εναέριος, εδραζόμενος σε μικρές βάσεις από σκυρόδεμα. Ο επισκέπτης θα κινείται σε μικρή απόσταση πάνω από τα αρχαιολογικά σκάμματα ώστε να μπορεί να βλέπει τα κατά χώραν διατηρημένα ευρήματα»

    [06] Επεισόδια στο Βελιγράδι

    Απαράδεκτες και λυπηρές ενέργειες εξτρεμιστών χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, τις επιθέσεις εναντίον ξένων πρεσβειών και επιχειρήσεων που σημειώθηκαν χθες στο Βελιγράδι.

    "Πλήτουν την εικόνα της Σερβίας στο εξωτερικό, δεν εκπροσωπούν τα αισθήματα του σερβικού λαού", είπε ο Γέρεμιτς σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ.

    "Η σερβική κυβέρνηση είναι ανένδοτη. Οι βίαιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές στους δρόμους του Βελιγραδίου ή οπουδήποτε αλλού στη Σερβία", πρόσθεσε.

    Διαδηλωτές πυρπόλησαν χθες το βράδυ την αμερικανική πρεσβεία μετά τη μεγάλη συγκέντρωση για το Κόσοβο, που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πρωτεύουσας της σερβίας , και στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν περίπου 200.000 άτομα .

    Στο κτήριο της πρεσβείας βρέθηκε ένα απανθρακωμένο πτώμα. Εκπρόσωπος της πρεσβείας ανέφερε ότι δεν ανήκει σε μέλος της διπλωματικής αποστολής. Από τις ταραχές τραυματίστηκα νπερισσότεροι από 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 32 αστυνομικοί. Για την επίθεση διαμαρτυρήθηκαν επίσημα οι ΗΠΑ.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι εναντίον πρεσβειών και υπενθύμισε την αρχή του απαραβίαστου που διέπει τις διπλωματικές αποστολές.

    "Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας καταδικάζουν με τον εντονότερο τρόπο τις επιθέσεις του πλήθους εναντίον πρεσβειών στο Βελιγράδι που προκάλεσαν ζημιές στα κτήρια και έθεσαν σε κίνδυνο το προσωπικό", δήλωσε ο πρεσβευτής του Παναμά, Ρικάρντο Αλμπέρτο Αρίας, που προεδρεύει του Σώματος. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι οι κυβερνήσεις έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέσα για να προστατεύουν τις διπλωματικές αποστολές.

    Τις ταραχές που σημειώθηκαν στο Βελιγράδι καταδίκασε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε τους πολίτες να δείξουν "αυτοσυγκράτηση".

    "Οι ταραχές είναι εντελώς απαράδεκτες, κάνουμε έκκληση για ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και επίδειξη υπευθυνότητας", είπε η εκπρόσωπος του Σολάνα, Κριστίνα Γκάλατς.

    Δημοψήφισμα ζητούν οι Σέρβοι της Βοσνίας

    Το κοινοβούλιο της Σερβικής Δημοκρατίας (RS) αποφάσισε ότι η σερβοβοσνιακή πολιτική οντότητα έχει το "δικαίωμα" να αποσχιστεί από τη Βοσνία, εφόσον ο ΟΗΕ και η πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    "Εάν ένας σημαντικός αριθμός μελών των Ηνωμένων Εθνών και κυρίως οι χώρες-μέλη της ΕΕ αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου (...) το κοινοβούλιο πιστεύει ότι αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο για την αναγνώριση του δικαιώματος του αυτοπροσδιορισμού στο οποίο περιλαμβάνεται και η απόσχιση", αναφέρεται η απόφαση που εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το κοινοβούλιο.

    "Σε μια τέτοια κατάσταση η Σερβική Δημοκρατία εκτιμά ότι έχει το δικαίωμα να οργανώσει δημοψήφισμα για να αποφασιστεί το κρατικό καθεστώς της", καταλήγει το κείμενο.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, το αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος αναμένεται να είναι συντριπτικά υπέρ της ανεξαρτησίας.

    [07] Τηλεοπτική μονομαχία

    Η Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε αμφιβολίες για τις ηγετικές ικανότητες του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά στο τέλος της τηλεοπτικής μονομαχίας των δύο υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος για το χρίσμα ενόψει των προεδρικών εκλογών, παραδέχτηκε πως "ό,τι κι αν συμβεί θα είμαστε καλά" και έσφιξε το χέρι του αντιπάλου της.

    Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, που η πολιτική επιβίωσή της εξαρτάται από τα αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών στο Τέξας και στο Οχάιο, στις 4 Μαρτίου, στη διάρκεια της τηλεοπτικής αναμέτρησης εξέφρασε αμφιβολίες για την ικανότητα του Ομπάμα να αναλάβει την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, υποστήριξε ότι έχει μικρή εμπειρία και τον επέκρινε ότι δανείζεται φράσεις τρίτων και τις χρησιμοποιεί στις προεκλογικές ομιλίες του.

    Ακολουθώντας την τακτική της φορτισμένης συναισθηματικά εμφάνισης, μετά τα δάκρυα στο Νιου Χαμσάιρ, η Χίλαρι Κλίντον υπενθύμισε ότι "έχει ζήσει κρίσεις και προκλήσεις" στη ζωή της- αναφερόμενη στις πολιτικές μάχες επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον. Ωστόσο απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες των "κρίσεων και των προκλήσεων" που έζησε και πρόσθεσε ότι αυτές "δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το τι περνούν κάθε μέρα οι πολίτες σε όλη τη χώρα".

    Στο τέλος της τηλεοπτικής αναμέτρησης η Χίλαρι Κλίντον κοιτώντας τον Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως "ό,τι κι αν συμβεί, θα είμαστε καλά". Ο Μπαράκ Ομπάδα έδειξε να συμφωνεί με την αντίπαλό του και οι δύο έσφιξαν τα χέρια.

    Η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπαράκ Ομπάμα πήγαν στην τηλεοπτική μονομαχία με διαφορετικούς στόχους: Ο γερουσιαστής από το Ιλινόις θέλει να διαφυλάξει το προβάδισμα που έχει μετά από 10 συνεχόμενες νίκες, ενώ η πρώην πρώτη κυρία θέλει να διατηρήσει τις ελπίδες της να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση των Washington Post-ABC News, στο Τέξας, η Χίλαρι Κλίντον έχει ποσοστό πρόθεσης ψήφου 48% και ο Ομπάμα ποσοστό 47%. Στο Οχάιο όμως, η Χίλαρι Κλίντον έχει σαφές προβάδισμα- 50% πρόθεση ψήφου έναντι 43% του Ομπάμα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 22 February 2008 - 7:30:24 UTC