Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπεβλήθη η πρόταση για την ΠΓΔΜ
  • [02] Συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΚΚΕ: "Δεν έχει ελπίδες"
  • [04] ΣΥΝ: "Αμοιβαία αποδεκτή λύση"
  • [05] Εντείνονται οι διαβουλεύσεις
  • [06] Αναγνωρίζουν το Κόσοβο
  • [07] Προκριματικές στις ΗΠΑ

  • [01] Υπεβλήθη η πρόταση για την ΠΓΔΜ

    Η υπουργός των Εξωτερικών ενημέρωσε σήμερα για το σύνολο και το περιεχόμενο της δέσμης ιδεών Νίμιτς για το θέμα της ΠΓΔΜ την κυβερνητική επιτροπή η οποία συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε ότι η διαπραγμάτευση μπαίνει τώρα στην ουσία της και σημείωσε πως την ίδια ενημέρωση και για την διαπραγματευτική θέση της χώρας θα κάνει και προς τους πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους θα συναντηθεί διαδοχικά αργότερα σήμερα.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Μάθιου Νίμιτς θα επιβάλει το όνομα ή όχι, η Υπουργός των Εξωτερικών τόνισε ότι "κανένας δεν μπορεί να επιβάλλει τίποτα σε μία χώρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο κ. Νίμιτς, του οποίου το ρόλο ιδιαίτερα εκτιμούμε, έχει έλθει με εντολή των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητής, στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, με στόχο μια κοινά αποδεκτή λύση".

    Με το διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη, συναντήθηκε, το πρωί για μισή ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ενημερώθηκε για την πρόταση σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Στο μεταξύ, η κα Μπακογιάννη ενημέρωσε τηλεφωνικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ο οποίος βρίσκεται στα Ιωάννινα για να συμμετάσχει στους εορτασμούς για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

    H πρόταση για την ΠΓΔΜ

    Μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη παραλλαγή της δέσμης ιδεών που κατέθεσε το Νοέμβριο στη Νέα Υόρκη, υπέβαλε ο μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση ονομασίας της ΠΓΔΜ, στους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ κ. Βασιλάκη και Ντίμιτροφ.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος μετά το τέλος των διαβουλεύσεων, οι οποίες διήρκεσαν λιγότερο από μια ώρα, αναμένει στο διάστημα των προσεχών δύο εβδομάδων τις αντιδράσεις των δύο κυβερνήσεων, ώστε με τις τελικές παρατηρήσεις να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος.

    Ως προς το περιεχόμενο της νέας πρότασης αρνήθηκε να πει ο,τιδήποτε, ακόμη και να διευκρινίσει αν πρόκειται για πρόταση που περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα ονόματα, όπως ερωτήθηκε. Περιορίστηκε να πει ότι είναι μια συμβιβαστική πρόταση που δεν ικανοποιεί 100% καμία πλευρά, αλλά αν ειδωθεί στο σύνολό της μπορεί να οδηγήσει σε λύση.

    «Γνωρίζω ότι υπάρχουν στοιχεία στην πρότασή μου που θα είναι δύσκολα και για τις δύο πλευρές να τα αποδεχθούν, όπως και άλλα, πιο θετικά, αλλά πιστεύω ότι αν δει κανείς αυτή την πρόταση στο σύνολό της, είναι μια πρόταση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση, είπε στο σημείο αυτό και πρόσθεσε: «Παρακάλεσα τους δύο πρέσβεις να παρουσιάσουν την πρότασή μου στις κυβερνήσεις τους ώστε να την μελετήσουν στο σύνολό της, περιλαμβανομένου του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας στην περιοχή. Κατόπιν μπορούμε επί των παρατηρήσεων που θα έχουν να συνεχίσουμε τη διαδικασία με την προοπτική επίλυσης του ζητήματος».

    «Είναι μια συμβιβαστική, δίκαιη, αξιοπρεπής πρόταση που μπορεί να δώσει κατά την άποψή μου λύση στο ζήτημα», τόνισε.

    Είπε ακόμη ότι οι συνομιλίες διεξάγονται πολλά χρόνια στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι δύο χώρες επιθυμούν την εξεύρεση λύσης, αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

    «Ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα πολλά χρόνια, ξέρω πόσο δύσκολο είναι, πόσο πολλές διαστάσεις έχει και διαπιστώνω ότι οι κυβερνήσεις και οι λαοί των δύο χωρών επιθυμούν ειλικρινώς την επίλυσή του», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μην ληφθεί απόφαση ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας ότι εκπροσωπεί τα Ηνωμένα Εθνη, ενώ για το ενδεχόμενο συνέχισης της διαμεσολάβησης μετά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου είπε ότι η εντολή του δεν έχει καταληκτική ημερομηνία και αν τα δύο μέρη το θέλουν είναι διαθέσιμος. Τόνισε πάντως ότι «τώρα είναι η ώρα για την εξεύρεση λύσης, η οποία θα είναι προς όφελος των χωρών και της σταθερότητας της περιοχής.

    Ερωτηθείς αν έχει λάβει υπόψη του τις ιστορικές ευαισθησίες της Ελλάδας απάντησε ότι «έλαβα υπόψη μου τις ιστορικές ευαισθησίες και έχουμε καταναλώσει πολύ χρόνο να μιλούμε γι αυτό το θέμα». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρόταση «κοιτάει μπροστά», τόνισε ότι «όλοι πρέπει να κοιτάξουν μπροστά» και κατέληξε «πιστεύω ότι λαμβάνει υπόψη της τις ευαισθησίες όλων των λαών της περιοχής».

    Οι κ. Ντίμιτροφ και Βασιλάκης ήταν πιο φειδωλοί και δεν δέχθηκαν ερωτήσεις. Ο διαπραγματευτής της ΠΓΔΜ αρνήθηκε να μπει στην ουσία της διαπραγμάτευσης, λέγοντας ότι δεν θα ήταν χρήσιμο για τη διαδικασία και αναφερόμενος στην επόμενη κίνηση είπε «θα παρουσιάσω την πρόταση στη χώρα μου μαζί με τις διευκρινίσεις που λάβαμε από τον μεσολαβητή». «Γνωρίζω» πρόσθεσε «ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ θα εξετάσει την πρόταση με την οφειλόμενη προσοχή σε αυτή τη σημαντική στιγμή... θα την αναλύσει και θα εξετάσει όλες τις επιπτώσεις και θα πάρει τις αποφάσεις της».

    Ο κ. Βασιλάκης αναφερόμενος στην πρόταση Νίμιτς είπε ότι πρόκειται για μια νέα, περισσότερο επεξεργασμένη εκδοχή της δέσμης ιδεών του Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους και λεπτομέρειες αυτής της πρότασης και κατέληξε λέγοντας ότι «η διαδικασία της διαπραγμάτευσης συνεχίζεται, είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία και είναι δύσκολη και σύνθετη».

    Ο κ. Νίμιτς αναφέρθηκε και στην εισαγωγική ομιλία της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων, στην οποία παρουσίασε το περίγραμμα της ελληνικής θέσης στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, καλές οικονομικές σχέσεις και σταθερότητα στην περιοχή. Ο κ. Νίμιτς εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην κ. Μπακογιάννη για το μήνυμα αυτό.

    Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη

    Μετά τη συνάντησή της με τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι «έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διαπραγμάτευση, στην οποία η Ελλάδα προσέρχεται έχοντας καθαρές θέσεις και ανοιχτές όλες τις δυνατότητές της».

    Σχετικά με τη συνάντηση είπε ότι επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις ενώ για την τοποθέτηση του ειδικού απεσταλμένου είπε ότι πρόκειται για «μια πιο επεξεργασμένη πρόταση, την οποία μελετάμε».

    Η κα. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι «εδώ και μήνες η Ελληνική Κυβέρνηση έχει κάνει μια συγκροτημένη προσπάθεια προβολής των ελληνικών θέσεων και ενημέρωσης της διεθνούς κοινότητας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» και ανακοίνωσε ότι ζήτησε ήδη να ενημερώσει αύριο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς για το πού βρισκόμαστε.

  • ** Στο μεταξύ, συγκέντρωση διοργάνωσε χθες το απόγευμα η μη κυβερνητική οργάνωση "Οι Νέοι Γνωρίζουν" έξω από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

    Μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 1.000 νεαροί, παρατάχθηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη, και επικράτησε σχετική ένταση. Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν αργά το βράδυ.

    Θέματα οικονομίας στην Κυβερνητική Επιτροπή

    Την κυβερνητική επιτροπή που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης σχετικά με την αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του εθνικού προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Σε δηλώσεις του ο Γ. Αλογοσκούφης σημείωσε ότι η αξιολόγηση που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε απόλυτη συνάφεια με τις εκτιμήσεις που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ανέφερε ότι αναγνωρίζεται η πρόοδος που γίνεται τα τελευταία χρόνια και στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες,να εφαρμοστεί με απόλυτη συνέπεια ο προϋπολογισμός,να συνεχιστεί η προσπάθεια της φορολογικής μεταρρύθμισης με την ενοποίηση των φόρων στα καύσιμα,την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μεταρρύθμιση που έγινε στη φορολογία των ακινήτων και βεβαίως, την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού.

    Και τα τρία αυτά σημεία, τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, είναι οι άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα της ΠΓΔΜ συμφώνησε με τις θέσεις που εξέφρασε η υπουργός των Εξωτερικών και αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν στη χρηματοδότηση των δήμων και τις αρμοδιότητες για τις οδούς που αποκλείστηκαν από τη σφοδρή χιονόπτωση.

    Ο υπουργός είπε ότι δεν άκουσε πολλά παράπονα και σημείωσε ότι ορισμένοι που ήταν υπεύθυνοι για ορισμένα πράγματα και δεν τα έκαναν, θέλησαν να κάνουν κριτική σε αυτούς που έκαναν όσα έπρεπε.

    Ο Γ. Σουφλιάς υπογράμμισε ότι πριν από το 2006 υπήρχε πλήρης σύγχυση για τις αρμοδιότητες και το 2006 ψηφίστηκε νόμος με τον οποίο ξεκαθαρίστηκαν οι αρμοδιότητες για τις οδούς. Ορισμένοι πήγαν στην περιφέρεια, άλλοι έμειναν στις αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ από τις περιφέρειες μοιράστηκαν σε νομαρχίες και δήμους.

    Ήταν, λοιπόν σε όλους γνωστό από πολύ καιρό για ποιους δρόμους ήταν υπεύθυνοι, ποιοι έπρεπε να μεριμνήσουν για τη χρηματοδότηση, για το αλάτι και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν για να αντιμετωπίσουν το θέμα της κακοκαιρίας, είπε.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ, είπε ο κ.Σουφλιάς, έδωσε τη μάχη του, ήταν πλήρως οργανωμένο και πέτυχε να κρατήσει ανοιχτή την εθνική οδό και τους κύριους δρόμους της Αττικής, για τους οποίους ήταν υπεύθυνο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αν έχει παράπονα για τη χρηματοδότηση από τον Γ. Αλογοσκούφη, ήταν αρνητικός, λέγοντας: "όχι, το ΠΕΧΩΔΕ, όχι. Τώρα αν έχουν οι δήμοι ή οι νομαρχίες αυτό είναι δικό τους θέμα. Άλλωστε, ποτέ το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν χρηματοδοτούσε -και δεν χρηματοδοτεί- τους Δήμους και τις Νομαρχίες για θέματα συντήρησης και λειτουργίας των δρόμων. Εξ άλλου, με τις αποφάσεις που βγάλαμε και καθορίσαμε τις αρμοδιότητες, δεν προσθέσαμε περισσότερες αρμοδιότητες στους Δήμους και τους Νομάρχες. Αντίθετα, το ΥΠΕΧΩΔΕ πήρε περισσότερους δρόμους στην ευθύνη του, απβ ό,τι είχε παλαιότερα".

  • ** Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την αίθουσα "Παναγής Παπαληγούρας" στο Υπουργείο Οικονομίας.

    [02] Συντεταγμένη πορεία του ΠΑΣΟΚ

    Η τρέχουσα επικαιρότητα, η πορεία προς το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και οι διεθνείς εξελίξεις συζητήθηκαν στο πολιτικό και συντονιστικό όργανο του κινήματος που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επίσης επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με την οποία ερωτάται τι στοχεύει να πράξει για τον πληθωρισμό, την αύξηση των τιμών και την προστασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

    Σε ό,τι αφορά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι αυτό θα σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για την πορεία του κινήματος, ενώ επισήμανε την αναγκαιότητα συντεταγμένης πορείας του ΠΑΣΟΚ, παρά τα όσα λέγονται από τα ΜΜΕ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να έχουν όλοι απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και τον τόπο και το οποίο αποσαφηνίζεται από την στάση καθενός.

    Στη συνεδρίαση υπήρξε εκτεταμένη ενημέρωση του οργάνου για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με τον κ. Παπανδρέου να επαναλαμβάνει κατ' αρχήν τη θέση του ότι η ΝΔ και η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί πως δεν διαθέτουν στρατηγική, ενώ διακατέχονται και από μικροκομματική αντίληψη.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση ότι επιλέγει τη στάση "αφήνεις τα προβλήματα αν δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις", με αποτέλεσμα να παράγονται τετελεσμένα και κρίσεις.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση δεν προσπάθησε καν να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της Ελλάδας, ενώ αναφερόμενος σε προηγούμενους χειρισμούς της για μια σειρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το βασικό μέτοχο, τη διαφθορά και την απογραφή και την επιτήρηση, έκανε λόγο για κακούς χειρισμούς με αποτέλεσμα να αδυνατίζει συνολικά η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας.

    Ο κ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση στο θέμα της ΠΓΔΜ, λόγω των χειρισμών της και της πολιτικής της, ενώ έκανε και χαρακτηριστική αναφορά στους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη-Σαμαρά που δημιούργησαν το ζήτημα.

    Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει την ένταξη της ΠΓΔΜ, Κροατίας και Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, παρά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και της υπουργού Εξωτερικών, ενώ θεωρεί ως αποκαλυπτική των αμερικανικών προθέσεων την πρόσφατη επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ για την οποία εκτιμά ότι συνιστά "ουσιαστικά ψυχρολουσία" για την κυβέρνηση, αφού οι ΗΠΑ έκαναν σαφή την πρόθεσή τους για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αλλά και για την υιοθέτηση σύνθετης ονομασίας για διπλή χρήση.

    Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά επίσης ότι "εδώ που έφτασε η κατάσταση" είναι επιβεβλημένη η χρήση του βέτο για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

    Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιστώνει την κυβέρνηση με έλλειμμα στρατηγικής και σχεδιασμού σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό, υπενθυμίζει ότι οι ΗΠΑ έθεσαν πρώτη φορά του θέμα του ονόματος το 1993 και αναγνώρισαν τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα το 2004. Επίσης, επικρίνει την κυβέρνηση για τη συναίνεσή της ώστε να αποκτήσει η ΠΓΔΜ καθεστώς υπό ένταξη στην ΕΕ το Δεκέμβριο του 2005, τη μη αξιοποίηση των εξελίξεων στο Κόσοβο, την αδυναμία καταγγελίας της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 καθώς και σοβαρά λάθη στις εκτιμήσεις της στάσης της ΕΕ και των ΗΠΑ.

    Υπέρ του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και του νομιμοποιητικού ρόλου του ΟΗΕ στην ειρηνική επίλυση περιφερειακών προβλημάτων τάσσεται το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, ενώ τέλος, εκφράζει την ανησυχία του για τις συνέπειες της μονομερούς αναγνώρισης αυτής της ανεξαρτησίας και επισημαίνει "τη διγλωσσία της κυβέρνησης" στο θέμα αυτό.

    [03] ΚΚΕ: "Δεν έχει ελπίδες"

    Η πρωτοβουλία Νίμιτς για "δήθεν κοινά αποδεκτή ονομασία δεν έχει ελπίδες", τόνισε σε δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, αναφερόμενη στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και σημείωσε:

    "Παραμένουμε στη θέση που είχαμε διατυπώσει μόνο εμείς, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, το 1992. Υπογραμμίζουμε όμως ότι οι αρνητικές εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο περιπλέκουν ακόμα περισσότερο το ζήτημα της ΠΓΔΜ, καθώς πρόκειται για τις δύο άκρες του ίδιου νήματος: Της πολιτικής του ιμπεριαλισμού, των ανταγωνισμών των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ρωσίας στην περιοχή, που σήμερα έχουν οξυνθεί ακόμα περισσότερο εξαιτίας των αγωγών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου".

    Η ΓΓ του ΚΚΕ υπογράμμισε στη δήλωσή της ότι το κόμμα της καλεί «σε συστράτευση, σε κάθε μορφή κοινής δράσης, τις λαϊκές δυνάμεις, αλλά και όλους εκείνους τους κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες, αγωνιστές που έχουν διάθεση και αποφασιστικότητα να αντιτάξουν ένα στεντόρειο «όχι», στα νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, εξαιτίας και με αφορμή την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, αλλά και τις ύπουλες προσπάθειες των αμερικανών να διευθετήσουν το συνταγματικό όνομα της FYROM".

    Η κα Παπαρήγα, εκφράζοντας την ανησυχία της για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια τόνισε πως "η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου".

    Η κα Παπαρήγα πρόσθεσε αναφερόμενη στο Κόσοβο , ότι "πρόκειται για κράτος - προτεκτοράτο και καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να μην το αναγνωρίσει σε καμία περίπτωση. Να μην συμμετάσχει σε καμία στρατιωτική δύναμη είτε ευρωπαϊκή, είτε αμερικάνικη - είναι στρατός κατοχής. Να αποσύρει τις δυνάμεις που ως τώρα έχει και στο Κοσσυφοπέδιο και στα Βαλκάνια".

  • Απόψε στις 7μμ η κα Παπαρήγα θα μιλήσει στο Εργατικό Κέντρο του Πειραιά.

    [04] ΣΥΝ: "Αμοιβαία αποδεκτή λύση"

    «Η υπεράσπιση της ειρήνης αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό εμμένουμε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο πρόβλημα με τα Σκόπια. Για μας το πλαίσιο δεν είναι ο ατλαντισμός και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ» αναφέρεται σε δήλωση του μέλους της ΚΠΕ του ΣΥΝ, υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική, Π.Τριγάζη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Τριγάζης σημειώνει ότι «οι εξελίξεις στα Βαλκάνια απαιτούν εγρήγορση. Νέοι κίνδυνοι πηγάζουν από τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, που αποτελεί βαρύτατη προσβολή στο διεθνές δίκαιο» και καλεί «την ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Να πει "όχι" σε νέες αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια».

    Στην Τουρκία ο Α.Αλαβάνος

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της παράταξης, θα επισκεφθεί από 21 - 23 του μηνός την Τουρκία, προσκεκλημμένος του Προέδρου του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (ODP) και βουλευτή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, καθηγητή Ουφούκ Ουράς.

    Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αναχωρεί την Πέμπτη το πρωί και το απόγευμα θα έχει στην Άγκυρα την πρώτη συνάντηση της με την ηγεσία του ODP. Την επομένη μέρα το πρωί οι Αλέκος Αλαβάνος και Ουφούκ Ουράς θα δώσουν κοινή συνέντευξη τύπου.

    Αργότερα, την Παρασκευή, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν και με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Κοκσάλ Τοπτάν.

    Το απόγευμα της Παρασκευής η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη και την επομένη θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο και ιδρύματα της Ελληνικής ομογένειας,ενώ θα έχει συναντήσεις με Τούρκους συνδικαλιστές και πανεπιστημιακούς.

    Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετέχουν ο βουλευτής Γιάννης Μπανιάς, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής,το μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής και η Ζωή Κουμπιού, συνεργάτης του Προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

    [05] Εντείνονται οι διαβουλεύσεις

    Εντείνονται οι παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, Δημήτρη Χριστόφια και Ιωάννη Κασουλίδη με τα πολιτικά κόμματα, τα οποία στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στήριξαν την υποψηφιότητα του προέδρου Παπαδόπουλου.

    Η Κεντρική επιτροπή του ΔΗΚΟ αποφάσισε κατά πλειοψηφία το κόμμα να στηρίξει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την προσεχή Κυριακή την υποψηφιότητα του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

    Η απόφαση λήφθηκε με μυστική ψηφοφορία,μετά από μαραθώνια συνεδρίαση η οποία έληξε στη μία το πρωί.

    Από τα 180 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ 112 τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια, 50 υπέρ της υποψηφιότητας του ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη, εννέα ψήφισαν λευκό και άλλα εννέα έκαναν αποχή.

    Η στήριξη της υποψηφιότητας Χριστόφια ήταν εισήγηση της Γραμματείας του κόμματος, η οποία όμως νωρίτερα χθες είχε διατυπώσει εισήγηση προς το διευρυμένο Εκτελεστικό Γραφείο για στήριξη της υποψηφιότητας Κασουλίδη. Στο Εκτελεστικό Γραφείο διαφάνηκε τάση υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια,με αποτέλεσμα η Γραμματεία να διαβουλευθεί εκ νέου και να διαφοροποιήσει την αρχική της εισήγηση.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Κάρογιαν δήλωσε ότι «η απόφαση εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και του κόμματος» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ΔΗΚΟ θα βαδίσει συντεταγμένα στις εκλογές της Κυριακής.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ- ΜΠΕ, γιατί Χριστόφια και όχι Κασουλίδη ο κ. Κάρογιαν αναφέρθηκε «στο Κυπριακό, στην προϊστορία της σχέσης ΔΗΚΟ -ΑΚΕΛ και σε πολλά άλλα πράγματα».

    Σε άλλη ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κάρογιαν επιβεβαίωσε ότι ο κ. Χριστόφιας πρόσφερε στο ΔΗΚΟ, εφόσον τον στηρίξει και εκλεγεί στην πρόεδρος της Δημοκρατίας, την προεδρία της Βουλής και αριθμό υπουργείων ανάμεσα στα οποία είναι το Εξωτερικών.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του υποψηφίου προέδρου Ιωάννη Κασουλίδη, Τάσος Μητσόπουλος, δήλωσε ότι είναι σεβαστή η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ. Τόνισε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος Ιωάννης Κασουλίδης εμπιστεύεται την κρίση του λαού και των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ και εξέφρασε αισιοδοξία για νίκη στις εκλογές. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι ο Ιωάννης Κασουλίδης θα σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

    Απόψε συνέρχεται η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ για λήψη τελικής απόφασης στη βάση πρότασης του Πολιτικού Γραφείου υπέρ της υποψηφιότητας Χριστόφια.

    Οι προτάσεις των υποψηφίων

    Οι υποψήφιοι για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννης Κασουλίδης και Δημήτρης Χριστόφιας δεσμεύτηκαν για επιδίωξη λύσης του κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, 2006.

    Πέραν της γενικής αυτής θέσης, οι δύο υποψήφιοι υπέβαλαν στα κόμματα που είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Προέδρου Παπαδόπουλου έγγραφα σημειώματα για τις θέσεις τους στο κυπριακό, προκειμένου να εξασφαλίσουν την υποστήριξή τους.

    Ο Ιωάννης Κασουλίδης, σε ένα έγγραφο επτά σημείων προς το ΔΗΚΟ, δεσμεύεται ότι η λύση του κυπριακού δεν θα πρέπει να αποκλίνει από τα 18 σημεία που κατέθεσε πρόσφατα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Κασουλίδης δεσμεύεται ακόμη να επιδιώξει άμεση εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου και αναφέρει ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί παρελθόν και δεν μπορεί να επανέλθει είτε ως έχει, είτε με διακοσμητικές αλλαγές, είτε ανάλογο σχέδιο.

    Περαιτέρω δεσμεύεται να επιδιώξει την ενότητα του λαού και να σεβαστεί την επιθυμία του για λύση του εθνικού προβλήματος, που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες του λαού, όπως αυτές εκφράστηκαν στο δημοψήφισμα και από τους οπαδούς του ΔΗΚΟ.

    Δεσμεύεται ακόμη να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της Κύπρου και την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βιώσιμης και λειτουργικής.

    Η λύση, προστίθεται στην επιστολή του Ιωάννη Κασουλίδη, θα πρέπει να κατοχυρώνει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, χωρίς να επηρεάζεται η αρχή της διζωνικότητας.

    Θα πρέπει, συνεχίζει, να διασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων, να κατοχυρώνει τη μία κυριαρχία και τη μία διεθνή προσωπικότητα και να συνάδει με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ο κ. Κασουλίδης δεσμεύεται παράλληλα, ότι οποιαδήποτε κατάληξη διαπραγματεύσεων θα τεθεί απαραίτητα ενώπιον του λαού σε δημοψήφισμα.

    Η Κυβέρνηση, συμπληρώνει, θα επιδιώξει συμμετοχή της Κύπρου σε όλους τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και ειδικά στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, η κυβέρνηση συντάσσεται υπέρ της επικύρωσης της μεταρρυθμιστικής συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας, στο έγγραφό του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν δεσμεύεται να προωθήσει την λύση του Κυπριακού με προμετωπίδα την εφαρμογή της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.

    Διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθεί επαναφορά του σχεδίου Ανάν η άλλου πανομοιότυπου με αυτό σχέδιο.

    Επίσης δεσμεύεται να αξιοποιήσει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνοντας πως θεωρεί ότι ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος θα συμμετάσχει στους διάφορους πυλώνες πολιτικής της, χωρίς ωστόσο να τους καθορίζει.

    Προσθέτει ότι «έχοντας κατά νουν ότι σήμερα η κατάσταση βρίσκεται σε ένα καλύτερο σημείο παρά την επομένη του Απρίλη του 2004», δεσμεύεται να δώσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα για την Κύπρο.

    Ο κ. Χριστόφιας θεωρεί, εξάλλου, εντελώς φυσιολογική την συνέχιση και ανάπτυξη της στενής συνεργασίας με την Ελλάδα που αποτελεί το κυριότερο μας στήριγμα.

    Η λύση, σημειώνει, πρέπει να συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο, τις Διεθνείς Συμβάσεις, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Κοινοτικό Δίκαιο, να είναι ειρηνική και να στηρίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979.

    Η Ομοσπονδιακή Διζωνική Δικοινοτική Κυπριακή Δημοκρατία, προσθέτει ο κ. Χριστόφιας, πρέπει να έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια και η λύση θα πρέπει να προνοεί απομάκρυνση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποστρατικοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που παραμένει τελικός στόχος.

    Ο κ. Χριστόφιας δεσμεύεται ότι η λύση θα αποκαθιστά τον σεβασμό της ανεξαρτησίας, την ενότητα, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να δίνει δικαιώματα μονομερούς επέμβασης σε οποιαδήποτε ξένη χώρα.

    Υποστηρίζει, παράλληλα, την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων όπως αυτή καταγράφεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    [06] Αναγνωρίζουν το Κόσοβο

    Το κοινοβούλιο του Κοσόβου ψήφισε χθες τους πρώτους νόμους του ανεξάρτητου κράτους, μεταξύ των οποίων η δημιουργία ενός υπουργείου Εξωτερικών, δύο ημέρες μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του που αναγνωρίστηκε επίσημα από ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία.

    Η ψηφοφορία ήταν ηλεκτρονική και μεταδόθηκε από την τηλεόραση και υπέρ ψήφισαν 84 βουλευτές, δύο κατά ενώ υπήρχαν και δύο αποχές.

    Το υπουργείο Εξωτερικών "θα δημιουργήσει ένα νέο θεσμό στο Κόσοβο και θα βοηθήσει στην σύναψη σχέσεων με φιλικές χώρες και στην ανάπτυξη της οικονομίας" δήλωσε ο πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι προς τους βουλευτές πριν από την ψηφοφορία.

    Το κοσοβάρικο κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία, προκαλώντας διαφορετικές αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα.

    Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Τουρκία και άλλες χώρες αναγνώρισαν ήδη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ πολλές δηλώνουν ότι προτίθενται να το αναγνωρίσουν άμεσα. Η Σερβία δηλώνει ότι "δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και θα συνεχίσει το νόμιμο αγώνα της μέσω της διπλωματίας" , ενώ η Ρωσία υποστηρίζει ότι αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή σταθερότητα.

    Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα να αναγνωρίσει το Κόσοβο ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

    Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται ότι ο πρόεδρος Κέλερ θα αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου στην Πρίστινα.

    Οι ΗΠΑ "αναγνωρίζουν επίσημα το Κόσοβο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", αναφέρει η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις σε ανακοίνωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Τανζανία δήλωσε πως "σύντομα θα συνάψουμε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το έθνος του Κοσόβου".

    Από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την αμερικανίδα ομόλογό του για τον κίνδυνο που αποτελεί για τη διεθνή σταθερότητα η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Κατά τη συνομιλία που έγινε "με αμερικανική πρωτοβουλία", σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η ρωσική πλευρά επανέλαβε "τη θέση αρχής για το απαράδεκτο των μονομερών ενεργειών της Πρίστινας" και "υπογράμμισε τον κίνδυνο των συνεπειών του βήματος αυτού, που εγκυμονεί την καταστροφή των θεμελίων της διεθνούς τάξης και της παγκόσμιας σταθερότητας, τα οποία διαμορφώθηκαν επί δεκαετίες".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η απόρριψη της επιθυμίας του λαού του Κοσόβου για ανεξαρτησία θα σήμαινε "ακόμη περισσότερη αποσταθεροποίηση και κινδύνους" από ό,τι η αναγνώρισή της.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε το Κόσοβο ως "κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σειντίου, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

    Βήμα προς την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Η Φινλανδία και η Δανία προτίθενται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο σκανδιναβικών κρατών.

    Ο καγκελάριος της Αυστρίας Αλφρεντ Γκουζενμπάουερ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

    "Η ανεξαρτησία του Κοσόβου είναι μία πραγματικότητα και η Αυστρία θα αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα" στη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου (αύριο) Τετάρτη", είπε ο καγκελάριος, προσθέτοντας ότι την ίδια ημέρα θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο και πολλές άλλες χώρες.

    Ο Γκουζενμπάουερ έσπευσε πάντως να διαβεβαιώσει τη Σερβία ότι η χώρα του θα την βοηθήσει να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Η ανεξαρτησία του Κοσόβου αποτελεί "αναπόφευκτη κατάληξη" , δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Μάσιμο ντ' Αλέμα, ο οποίος είχε ανακοινώσει από τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες την πρόθεση της ιταλικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    Ο Μάσιμο ντ' Αλέμα θα απευθυνθεί σήμερα το απόγευμα στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, πριν από την αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το Κόσοβο. Η επίσημη αναγνώριση του Κοσόβου αναμένεται να ανακοινωθεί μετά το τέλος της συνεδρίασης.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αναγνωρίσουν, "με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο" την ανεξαρτησία του Κοσόβου "μέσα σε ένα μήνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο", δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ και διευκρίνισε ότι η Σουηδία θα προχωρήσει στην αναγνώριση "εντός αυτού του χρονικού διαστήματος".

    Αντίθετα, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου γιατί "δεν υπάρχει διεθνής νομική βάση" για κάτι τέτοιο, όμως δεν θα αποσύρει τους Ισπανούς στρατιώτες που μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ (Kfor) στην περιοχή.

    "Παράνομη πράξη" χαρακτήρισε την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, τονίζοντας πως το Βουκουρέστι δεν πρόκειται να την αναγνωρίσει και κάλεσε σε συνομιλίες τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων σήμερα το απόγευμα, ώστε να καθοριστεί μια κοινή θέση της χώρας.

    Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Μίλαν Ροτσεν δήλωσε ότι η χώρα του "θα αναγνωρίσει το Κόσοβο όταν εκτιμήσει ότι αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική του ασφάλεια".

    Η Σλοβακία δεν πρόκειται "επί του παρόντος" να κάνει την αναγνώριση του Κοσόβου, "θα επανεκτιμήσει, μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών, τις εξελίξεις, όπως θα έχουν διαμορφωθεί επιτόπου", ανέφερε από την πλευρά του ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Γιάν Κούμπις.

    "Εκτιμάμε την κατάσταση" δήλωσε ο εκπρόσωπός του υπουργείου Εξωτερικών στην Οτάβα Αντρέ Λιμαγί, ερωτηθείς σχετικά με την θέση του Καναδά στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Η ουγγρική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου -χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι θέλει να ζημιωθούν οι σχέσεις Βουδαπέστης-Βελιγραδίου- ανέφερε στη Βουδαπέστη η υπουργός των Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Κίνγκα Γκέντς, μιλώντας στο εθνικό πρακτορείο MTI.

    Επίσης, οι τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία , που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από την πρώην Σοβιετική Ένωση το 1991, ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κόσοβο, ανέφεραν αξιωματούχοι των τριών αυτών χωρών.

    Την ανεξαρτησία του Κοσόβου αναγνώρισαν επίσης η Αυστραλία, η Ταϊβάν και η Σενεγάλη, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, επισημαίνοντας πως είναι ένα πλεονέκτημα για τον μουσουλμανικό κόσμο.

    Τέλος, Η Κροατία απηύθυνε σήμερα έκκληση για ηρεμία και για την προστασία της σερβικής μειονότητας του Κοσόβου μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας του, σημειώνοντας ότι η απόφασή της όσον αφορά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας θα ευθυγραμμιστεί με αυτήν της ΕΕ.

    «Η Σερβία θα αγωνιστεί με διπλωματικά μέσα»

    "Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και θα συνεχίσει το νόμιμο αγώνα της μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της βίας", τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς, σχολιάζοντας, με δηλώσεις του στην κρατική ραδιοτηλεόραση της Σερβίας τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η συνεδρίαση αυτή δεν έφερε καμία νέα εξέλιξη και οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος και πρόσθεσε: "μόνο με το άνοιγμα και όχι με την απομόνωση και με την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη θέση μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στο Κόσοβο".

    "Θα χρησιμοποιήσουμε νέες στρατηγικές και θα ψάξουμε για νέες λύσεις και δεν θα παραδοθούμε ποτέ", υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς, υπενθυμίζοντας ότι το Κόσοβο δεν μπορεί να καταστεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ή άλλων διεθνών οργανισμών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, το Ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών έχει ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια, επειδή ήταν ξεκάθαρο πως η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν θα τύχει της στήριξης όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Τάντιτς απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς όλους τους πολίτες της Σερβίας για ηρεμία και κάλεσε τους πολιτικούς να μην προβαίνουν σε δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και καθιστούν δύσκολη την υπεράσπιση του Κοσόβου.

    Στο Κόσοβο ο Χαβιέρ Σολάνα

    Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα επισκέφθηκε χθες την Πρίστινα και ήταν ο πρώτος ανώτερος ξένος αξιωματούχος που μετέβη στο Κόσοβο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του.

    "Η ΕΕ και το Κόσοβο είναι καλοί φίλοι" δήλωσε από την Πρίστινα ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας και κάλεσε του Κοσοβάρους "να μετατρέψουν σε θετική την ενέργειά τους, ώστε να προχωρήσει και να αναπτυχθεί η κοινωνία τους".

    Επισήμανε, επίσης, ότι η αποστολή ανδρών από την ΕΕ , που θα "συνοδέψουν" τα πρώτα βήματα της ανεξαρτησίας του Κόσοβου, δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα, αλλά όταν φτάσει εκεί θα βρίσκεται "παντού" στο έδαφος της νεοσύστατης χώρας.

    Ο κ. Σολάνα συναντήθηκε με τον κοσοβάρο πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντιου.

    Ο κ. Σολάνα τόνισε ότι η ΕΕ "θα είναι παρούσα" στο Κόσοβο και θα το βοηθήσει "οικονομικά".

    Ο πρόεδρος του Κόσοβου του δήλωσε ότι "εχει λάβει ισχυρές εγγυήσεις για μελλοντική υποστήριξη, ώστε το Κόσοβο να εκπληρώσει τους στόχους του να ενταχθεί στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ".

    Την ίδια ώρα χίλιοι περίπου σπουδαστές διαδήλωσαν στη Μιτρόβιτσα, την διαιρεμένη πόλη του βορείου Κοσόβου, στην οποία πλειοψηφεί ο σερβικός πληθυσμός, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία του νέου κράτους των Κοσοβάρων.

    Οι σπουδαστές της Μιτρόβιτσα έχουν αποφασίσει να διαδηλώνουν καθημερινά στις 12.44 , σε μία συμβολική αναφορά της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία ελήφθη στο τέλος του πολέμου 1998-1999 και προβλέπει ότι το Κόσοβο παραμένει στην σερβική κυριαρχία.

    Στη Βοσνία πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις οργανώνουν αύριο Πέμπτη μαζική διαδήλωση στην πρωτεύουσα των Σερβοβοσνίων Μπάνια Λούκα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου.

    Η διαδήλωση της Μπάνια Λούκα θα συμπέσει με παρόμοια εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώντεται για τον ίδιο λόγο στο Βελιγράδι και αναμένεται να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

    Τη διαδήλωση στο Βελιγράδι διοργανώνουν η σερβική κυβέρνηση και τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Παιδείας, κ. Ζόραν Λόντσαρ, κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στη διαδήλωση αυτή, ενώ το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) ανακοίνωσε πως όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στη διαδήλωση θα φροντίσουν για τη μεταφορά των υποστηρικτών τους από διάφορα μέρη της σερβικής επικράτειας, στο Βελιγράδι.

    Ο πρόεδρος της Σερβίας, κ. Μπόρις Τάντιτς, ωστόσο, σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92 του Βελιγραδίου, διαφωνεί με τη διοργάνωση της διαδήλωσης μέσω πολιτικών κομμάτων, λέγοντας πως το Κόσοβο δεν αφορά μόνο τα κόμματα.

    Ανακοίνωση της ΕΕ για το Κόσοβο

    Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "θα αποφασίσει σύμφωνα με τις εθνικές της πρακτικές και τους νομικούς της κανόνες" να αναγνωρίσει ή οχι την ανεξαρτησία του Κοσόβου, συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή τους ανακοίνωση.

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα του κάθε κράτους μέλους αν θα το αναγνωρίσει (το Κόσοβο) ή όχι, η ΕΕ επιτρέπει επίσης στα έξι κράτη που διάκεινται εχθρικά σε αυτήν την ανεξαρτησία, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Ελλάδα η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, να μην το αναγνωρίσουν.

    [07] Προκριματικές στις ΗΠΑ

    Ο γερουσιαστής του Ιλινόις Μπάρακ Ομπάμα κέρδισε το caucus (κομματική συνέλευση) του Δημοκρατικού Κόμματος της Χαβάης, της γενέτειράς του, χρεώνοντας με μια ακόμη ήττα την αντίπαλό του στην κούρσα για το χρίσμα Χίλαρι Κλίντον. Η Χαβάη εκπροσωπείται από 20 εκλέκτορες.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα νίκησε σήμερα και στις προκριματικές εκλογές του Ουϊσκόνσιν, εξασφαλίζοντας άλλους 74 εκλέκτορες και με την έκβαση των σημερινών αναμετρήσεων μετρά 10 συνεχείς νίκες απέναντι στην γερουσιαστή της Νέας Υόρκης, μετά την "σούπερ Τρίτη" στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα RealClearPolitics.com., ο Μπάρακ Ομπάμα έχει συγκεντρώσει 1.342 εκλέκτορες, έναντι 1.265 για τη Χίλαρι Κλίντον. Οι νίκες αυτές του δίνουν το προβάδισμα σε εκλέκτορες για το συνέδριο του κόμματος το καλοκαίρι, ενώ η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Χίλαρι Κλίντον χρειάζεται άνετες νίκες στις εκλογές στις μεγάλες πολιτείες του Τέξας και του Οχάιο, στις 4 Μαρτίου για να καλύψει τη διαφορά.

    Εξάλλου ο Τζόν Μακέιν κέρδισε την ψηφοφορία στην Ουάσινγκτον και στο Ουισκόνσιν για την επιλογή του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές, πλησιάζοντας έτσι την εξασφάλιση του χρίσματος του κόμματος του για τις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 February 2008 - 13:30:28 UTC