Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [02] Παγετός και δριμύ ψύχος. Υφεση της κακοκαιρίας
  • [03] Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το Κόσοβο
  • [04] Παραιτήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο

  • [01] Νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Ο νέος γύρος συνομιλιών, στην εξελισσόμενη διαπραγματευτική διαδικασία εντός του πλαισίου του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην Αθήνα.

    Στις συνομιλίες παραβρίσκονται ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς και οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Πρέσβεις κ.κ. Α. Βασιλάκης και Ν. Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, λίγο πριν την έναρξη των διαβουλεύσεων, η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, κεκλεισμένων των θυρών, θα πραγματοποιήσει σύντομη εισαγωγική παρέμβαση, ως φιλοξενούσα την εν λόγω συνάντηση.

    Το πρωί, η υπουργός Εξωτερικών είχε συνεργασία στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή.

    Η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, όπως είπε, για την επίσκεψή της στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις τελευταίες εξελίξεις για το Κόσοβο και τη χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και για τις αναμενόμενες προτάσεις Νίμιτς για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν το βέτο είναι κοντά, η υπουργός Εξωτερικών είπε "είμαστε στη μέση μιας διαπραγμάτευσης. Αφήστε να δούμε. Νομίζω ότι η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα επιβάλλει να συζητάμε αυτά τα θέματα στα αρμόδια όργανα και όταν είμαστε έτοιμοι να μπορέσουμε να τα αναγγείλουμε".

    Έντονη κινητοποίηση της ομογένειας

    Έντονη, είναι η κινητοποίηση της πολυπληθούς ελληνοαμερικανικής ομογένειας στις ΗΠΑ, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Με δημοσιεύματα στις μεγάλες αμερικανικές εφημερίδες και άλλες δραστηριότητες, οι ομογενείς μας προσπαθούν να ενημερώσουν για μία ακόμη φορά την πολιτική ηγεσία και την κοινή γνώμη των ΗΠΑ για τις ελληνικές θέσεις στο ζήτημα αυτό.

    Με αφορμή την επίσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα, της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη στην Αμερικανική πρωτεύουσα, δημοσιεύθηκε επιστολή στην εφημερίδα ?Washington Times? προς την Υπουργό των Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Κοντολίζα Ράις, στην οποία εκφράζεται η ξεκάθαρη θέση του Ελληνισμού της Αμερικής στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ.. Την επιστολή συνυπέγραψαν ο πρόεδρος του Σ.Α.Ε. Η.Π.Α. με την ιδιότητα του επιτίμου προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου, κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο νυν πρόεδρος του Οργανισμού-ομπρέλα της Ομογένειας, κ. Μανώλης Βεληβασάκης, η πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, κ. Νίνα Γκατζούλη, ο ιδρυτής καθώς και ο εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Ινστιτούτου (AHI), κ. Ευγένιος Ρωσσίδης και κ. Νίκος Λαρυγγάκης.

    «Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει βέτο εάν η προτεινόμενη ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ. δεν ικανοποιήσει την Ελληνική πλευρά», επισημαίνει ο κ. Σπυρόπουλος. «Είμαστε ικανοποιημένοι με τις θέσεις που εξέφρασε η Υπουργός κ. Μπακογιάννη στην Αμερικανίδα ομόλογό της και στους Αμερικανούς αξιωματούχους και ως ομογένεια θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια για την προώθηση των θέσεων μας».

    Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση της Ελληνο-Αμερικανικής κοινότητας μετά την έκτακτη συνάντηση Ελληνο-Αμερικανών ηγετών και εκπροσώπων Αμερικανών πολιτικών στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον, η οποία πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, με σκοπό τον συντονισμό στην προώθηση των ελληνικών θέσεων στο θέμα της ονομασίας της Π.Γ.Δ.Μ, εν όψει της εξελισσόμενης διαδικασίας για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης.

    Επρόκειτο για πρωτοβουλία του Συντονιστή Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α., κ. Θ. Σπυρόπουλου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη συνεργασία και τον συντονισμό της «Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής»,του «Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου», «A.HE.PA» και του «American Hellenic Institute» στην προσπάθεια κινητοποίησης της ομογένειας.

    Η επιστολή, μεταξύ των άλλων αναφέρει και τα ακόλουθα:

    «Εκ μέρους των μελών, σε εθνικό επίπεδο, των οργανισμών που προσυπογράφουν την παρούσα, σας εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την αποτυχία της κυβερνήσεώς σας να επιληφθεί δεόντως το θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. το οποίο σχετίζεται με τα συμφέροντά μας και μάλιστα με έναν σημαντικό μας σύμμαχο στην περιοχή των Βαλκανίων, την Ελλάδα.

    Οι Η.Π.Α. έχουν σημαντικά συμφέροντα στη Νοτιανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η προβολή των Αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή εξαρτάται σε εξαιρετικό βαθμό από τη σταθερότητα στην περιοχή. Συνεπώς, διακυβεύονται σημαντικά θέματα των Η.Π.Α. ενισχύοντας σχέσεις γειτονίας ανάμεσα στα κράτη της περιοχής.

    Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελλάδα διαδραματίζει υψίστης σημασίας ρόλο, καθώς έχει το πλεονέκτημα μεταξύ άλλων, της γεωγραφικής της θέσης, διαθέτοντας τη πιο σημαντική ναυτική βάση στην Μεσόγειο, με τον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη.

    Ετησίως, πραγματοποιούνται χιλιάδες επισκέψεις Αμερικανικών στρατιωτικών πλοίων και αεροπλάνων στον κόλπο της Σούδας και στη διπλανή αεροπορική βάση.

    Η σταθερότητα στην περιοχή δεν είναι μόνον υψίστης σημασίας συνολικά για τα Αμερικανικά συμφέροντα, αλλά και εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των κρατών των Βαλκανίων.

    Η Ελλάδα αποτελεί κατά πολύ το πιο σταθερό κράτος, πολιτικά και οικονομικά, στα Βαλκάνια και ο μεγαλύτερος επενδυτής με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 22 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Η π.Γ.Δ.Μ. εξακολουθεί να προκαλεί την Ελλάδα, σφετεριζόμενη κομμάτι της ιστορίας, το οποίο επί χιλιάδες χρόνια είναι Ελληνικό και αρνείται να διαπραγματευθεί με καλή πίστη στο θέμα της ονομασίας της. Δυστυχώς, ενέργειες όπως η διαστρέβλωση των γεωγραφικών χαρτών, η ονομασία του αεροδρομίου της «Μέγας Αλέξανδρος», ρεβιζιονιστικά σχολικά εγχειρίδια και εμπρηστικές δηλώσεις ανωτάτων αξιωματούχων της κυβέρνησής της, ενθαρρύνει τις νέες γενεές της π.Γ.Δ.Μ. να καλλιεργούν εχθρικά αισθήματα έναντι της Ελλάδας. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη, συστηματική κυβερνητική της πολιτική θα εμποδίσει την προσχώρηση της π.Γ.Δ.Μ. στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Το γεγονός αυτό αποτελεί πραγματική απειλή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και αρνητικές συνέπειες στα συμφέροντα των Η.Π.Α.

    Επιθυμούμε να σας υπενθυμίσουμε ότι πάνω από 100 μέλη του Κογκρέσου έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει το ψήφισμα 356, το οποίο καλεί την π.Γ.Δ.Μ. να σταματήσει «τις εχθρικές δραστηριότητες ή την προπαγάνδα» εναντίον της Ελλάδας.

    Εν όψει της συναντήσεώς σας με την Ελληνίδα ομόλογό σας, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, κατά την οποία γνωρίζουμε ότι το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης θα αποτελέσει το θέμα της ονομασίας της π.Γ.Δ.Μ. και το πως η διαιώνιση της εκκρεμότητάς αυτής απειλεί την επικείμενη αναμενόμενη αίτηση ένταξής του κράτους στο ΝΑΤΟ. Από την εμφάνιση του ζητήματος αυτού το 1991 με 1992, η Ελληνο-Αμερικανική Κοινότητα έχει ταχθεί εναντίον μόνιμης ονομασίας για το γειτονικό κράτος η οποία να εμπεριέχει το όνομα Μακεδονία/ Μακεδονικό. Οι Η.Π.Α. υποστηρίζουν την ένταξη της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα προφανώς προβάλει αντιρρήσεις στην ένταξή της χωρίς προηγουμένως να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, και έχει δηλώσει την πρόθεσή της να ασκήσει βέτο, εάν χρειασθεί όπως έχει κάθε δικαίωμα να πράξει.

    Η άμεση διευθέτηση του θέματος της ονομασίας, με τρόπο που να είναι αποδεκτός από την Ελλάδα, θα επιτρέψει στον ισχυρότερο σύμμαχο των Η.Π.Α. στα Βαλκάνια να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την ένταξή της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ και τελικώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το διαβατήριο της π.Γ.Δ.Μ. στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι η Ελλάδα.

    Συνεπώς, σας απευθύνουμε έκκληση, με την παράκληση να ασκήσετε την επιρροή σας στην π.Γ.Δ.Μ. και να της επιβάλλετε να διαπραγματευθεί με καλή πίστη με την Ελλάδα για να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της, η οποία και θα την διαφοροποιεί ως κράτος από την Μακεδονία που αποτελεί το βόρειο Διαμέρισμα της Ελλάδας και της Ελληνικής του ιστορίας. Επιπλέον να ασκήσετε την επιρροή σας, ώστε η π.Γ.Δ.Μ. να σταματήσει άμεσα την αλυτρωτική της προπαγάνδα εναντίον της Ελλάδας, η οποία και παραβιάζει την Ενδιάμεση Συμφωνία των Ηνωμένων Εθνών, όπως καταγράφεται στο άρθρο 7 παράγραφο 1 της εν λόγω Συμφωνίας, η οποία υπογράφθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Σεπτεμβρίου του 1995 μεταξύ της π.Γ.Δ.Μ. και της Ελλάδας. Είναι ο μοναδικός τρόπος να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα των ενδιαφερομένων πλευρών.

    Απευθυνόμαστε σε εσάς, με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και για την υποστήριξη του μακροχρόνιου συμμάχου μας, της Ελλάδας, η οποία και αποτελεί τον πιο σπουδαίο στρατηγικά εταίρο και το κράτος-κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή».

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή-Σ.Χατζηγάκη

    Συνεργασία με τον υπουργό της Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη είχε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο Σ. Χατζηγάκης ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την νομοθετική λειτουργία του Υπουργείου, καθώς ετοιμάζεται, όπως είπε, ένα μεγάλο πρόγραμμα κατάθεσης νομοσχεδίων, τα οποία αφορούν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, σχετίζονται με την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης και την αυστηροποίηση του απορρήτου των επικοινωνιών.

    Ο υπουργός της Δικαιοσύνης εισηγήθηκε στον πρωθυπουργό να ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης πήρε μέτρα για την περιφρούρηση και τη θωράκιση του δημόσιου χώρου και του κοινωνικού δικαιώματος.

    Και πρόσθεσε ότι "τώρα είναι η στιγμή να περιφρουρηθούν και να θωρακιστούν τα ιδιωτικά δικαιώματα, η ιδιωτική ζωή και τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, έτσι ώστε παράνομο υλικό να μην αποτελεί αντικείμενο δικαστικής κρίσης και αυτό γίνεται διότι η κυβέρνηση κρίνει ότι η ιδιωτική ζωή είναι ένα αγαθό το οποίο πρέπει να προστατεύεται ιδιαίτερα".

    Ο Σ. Χατζηγάκης ερωτηθείς αν αυτό γίνεται με αφορμή την υπόθεση Ζαχόπουλου απάντησε αρνητικά, ενώ σε άλλη ερωτηση δήλωσε σε κάθε μία απο αυτές τις επίμαχες υποθέσεις υπάρχει ξεχωριστός δικαστής και τόνισεότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ποδηγετήσει τη δικαιοσύνη.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την 35χρονη κατηγορούμενη, σχολίασε: "εγώ δεν γίνομαι αρχιδικαστής. Δεν πρέπει να γίνω ούτε αρχιδικαστής ούτε αρχιαστυνόμος. Είμαι ο υπουργός Δικαιοσύνης και σκοπός μου είναι να περιφρουρήσουμε το θεσμικό πλαίσιο".

  • ** Απόψε στις 19.00 ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα εγκαινιάσει την αίθουσα "Παναγής Παπαληγούρας" στο Υπουργείο Οικονομίας.

    Αύριο, στις 11.00 το πρωί θα συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή για θέματα των Υπουργείων Οικονομίας και Εξωτερικών.

    [02] Παγετός και δριμύ ψύχος. Υφεση της κακοκαιρίας

    Βελτίωση παρουσιάζει σήμερα ο καιρός, ενώ έχουν υποχωρήσει τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ισχυρός παγετός καθιστώντας επικίνδυνες τις μετακινήσεις σε πολλούς δρόμους. Η τροχαία συνιστά την προσοχή των οδηγών, για την αποφυγή ατυχημάτων, και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες όπου αυτό απαιτείται.

    Τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας προοδευτικά αποκαθίστανται, αναφέρει ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με την οποία, εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, κυρίως στην Κρήτη.

    Αποκαταστάθηκαν πλήρως οι λειτουργίες του ΗΣΑΠ και Αττικό Μετρό, ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ κυκλοφορούν κανονικά στο μεγαλύτερο δίκτυο του νομού.

    Εξάλλου, επετράπη ο απόπλους των πλοίων απ' όλα τα λιμάνια.

    Μεμονωμένα περιστατικά για παροχή βοηθείας αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα από τον Κρατικό Μηχανισμό.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία από τις νομαρχίες, κλειστά παρέμειναν σήμερα Τρίτη τα σχολεία της Αττικής (Νομαρχία Αθηνών, Ανατολική-Δυτική Αττική), του Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού, καθώς και στις Κυκλάδες. Επίσης κλειστοί παρέμειναν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων.

    Αντίθετα, λειτουργούν τα σχολεία σε Φωκίδα, Αργολίδα, Λακωνία, Μαγνησία και Αρκαδία, εκτός απο τα δημοτικά και νηπιαγωγεία στις περιοχές Αγ. Πέτρος, Καστρί, Πηγάδι και Πελέτα.

    Στην Κορινθία τα σχολεία είναι ανοιχτά, εκτός από αυτά στην ορεινή Κορινθία.

    Στα Χανιά όλα τα σχολεία είναι ανοιχτά, εκτός απο τους δήμους Σφακίων, Σελίνου, Κάνδανου και Πελεκάνου.

    Στο Ρέθυμνο κλειστά είναι όλα τα σχολεία, εκτός απο το κέντρο της πόλης που θα είναι ανοιχτά. Στο Λασίθι είναι κλειστά μόνο στο Οροπέδιο και γύρω απ΄αυτό.

    Επίσης κελιστά παραμένουν το Πανεπιστήμιο Αθήνας, το Πάντειο, οι περισσότερες σχολές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Γεωπονικό, το Οικονομικό και το Χαροκόπειο.

    Τέλος, θα είναι κλειστό το ΤΕΙ Αθήνας και ανοιχτό το ΤΕΙ Πειραιά.

    Δηλώσεις Θ.Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε πως από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων έχει ανακοινωθεί ότι πρέπει με την εκδήλωση του ζημιογόνου γεγονότος οι ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στους πληγέντες δήμους να αναγγείλουν το γεγονός στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ.

    Επίσης οι παραγωγοί των οποίων επλήγη οι παραγωγή τους πρέπει να υποβάλλουν αρχικές αιτήσεις ζημιάς, για ζημιές που υπέστη το κεφάλαιό τους και ο εξοπλισμός τους. Σε ό,τι αφορά ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο, μόλις είναι δυνατή η πρόσβαση θα γίνουν αρχικά επισημάνσεις από αρμόδιους επόπτες γεωπόνους του ΕΛΓΑ των περιοχών αυτών.

    Ο κ.Ρουσόπουλος είπε πως ο αρμόδιος υπουργός κ. Κοντός θα επισκεφτεί περιοχές που έχουν πληγεί προκειμένου επί τόπου να συντονίσει τις κινήσεις για να αποζημιωθούν γρήγορα οι παραγωγοί.

    Πρόσθεσε πως:

  • 90 χωριά είναι αποκλεισμένα (19 στην Εύβοια και 71 στα Χανιά και το Λασίθι) ενώ υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης σε περίπτωση ανάγκης με μηχανήματα ειδικών δυνάμεων και στρατού

  • Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαθέσει σειρά πολλών μηχανημάτων και προσωπικού για απεγκλωβισμούς

  • Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη ελικόπτερο για να βοηθηθεί ρωσικό πλοίο που εξέπεμψε σήμα κινδύνου ανοικτά της Ικαρίας με 106 ναυτικούς

  • Συνολικά διατέθηκαν το τριήμερο 15877 άτομα από το Υπ. Εσωτερικών

  • 5824 οχήματα της ΕΛ.ΑΣ

  • Έγιναν 105.485 τηλεφωνικές κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν για ενημέρωση των πολιτών για την κίνηση στους δρόμους

  • 1082 τηλεφωνικές κλήσεις ήταν για παροχή βοήθειας και μεταφορά προσώπων".

    Σε ότι αφορά την κίνηση στους δρόμους στις 05.00 το πρωί ήταν εκτός 22 γραμμές της ΕΘΕΛ από τις 320 χθες και προχθές, στις 10.00 μειώθηκαν σε 8 και τώρα εκτός είναι μόνο 5 γραμμές. Στις 04.30 τέθηκαν σε κυκλοφορία όλες οι γραμμές τρόλεϊ εκ των οποίων 5 δεν έφταναν στο τέρμα. Στις 09.15 η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε πλήρως ενώ το τηλεφωνικό κέντρο 185 δέχθηκε συνολικά 10.200 κλήσεις.

    Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ είπε ότι η αντιμετώπιση προβλημάτων ήταν ικανοποιητική και πως επιλύθηκε το πρόβλημα στη γραμμή Τήνου - Άνδρου. Ανέφερε ότι υπάρχουν μικροπροβλήματα στην Αττική, όπως πχ στη Σαλαμίνα, ενώ τα κυριότερα παρατηρούνται στην Κρήτη όπου λόγω αδυναμίας πρόσβασης στις ορεινές περιοχές 20 χωριά είναι χωρίς ηλεκτροδότηση.

    Σύμφωνα με ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι στις 17/02 έγιναν 150 προσελεύσεις από πτώσεις και 24 εισαγωγές και στις 18/02 168 προσελεύσεις και 25 εισαγωγές. Επίσης 25 άτομα μεταφέρθηκαν για αιμοκάθαρση στις 17/02, στις 18/02 205 άτομα εκ των οποίων τα 134 μεταφέρθηκαν από την ΕΛΑΣ και την Πυροσβεστική και στις 19/02 86 άτομα εκ των οποίων τα 24 μεταφέρθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ και την Πυροσβεστική.

    Επιπλέον είπε ότι στη Στερεά Ελλάδα όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι δεν είναι προσπελάσιμοι και πως λειτουργούν τα μουσεία στα οποία υπάρχει πρόσβαση.

    [03] Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν το Κόσοβο

    Το κοσοβάρικο κοινοβούλιο ψήφισε την Κυριακή την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία, προκαλώντας διαφορετικές αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα. Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και άλλες χώρες αναγνώρισαν ήδη την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Σερβία δηλώνει ότι "δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και θα συνεχίσει το νόμιμο αγώνα της μέσω της διπλωματίας" , ενώ η Ρωσία υποστητρίζει ότι αποτελεί κίνδυνο για τη διεθνή σταθερότητα.

    Οι ΗΠΑ "αναγνωρίζουν επίσημα το Κόσοβο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", αναφέρει η αμερικανίδα ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις σε ανακοίνωση της που δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

    "Συγχαίρουμε τον λαό του Κοσόβου σε αυτή την ιστορική επέτειο", προσθέτει η αρχηγός της αμερικανικής διπλωματίας στην ανακοίνωση της.

    "Η ιστορία θα αποδείξει ότι αυτή ήταν η σωστή κίνηση για την ειρήνη στα Βαλκάνια", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους μιλώντας στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του στην Τανζανία. "Σύντομα θα συνάψουμε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το έθνος του Κοσόβου", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά της Ρωσίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε την αμερικανίδα ομόλογό του για τον κίνδυνο που αποτελεί για τη διεθνή σταθερότητα η κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Κατά τη συνομιλία που έγινε "με αμερικανική πρωτοβουλία", σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η ρωσική πλευρά επανέλαβε "τη θέση αρχής για το απαράδεκτο των μονομερών ενεργειών της Πρίστινας" και "υπογράμμισε τον κίνδυνο των συνεπειών του βήματος αυτού, που εγκυμονεί την καταστροφή των θεμελίων της διεθνούς τάξης και της παγκόσμιας σταθερότητας, τα οποία διαμορφώθηκαν επί δεκαετίες".

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η απόρριψη της επιθυμίας του λαού του Κοσόβου για ανεξαρτησία θα σήμαινε "ακόμη περισσότερη αποσταθεροποίηση και κινδύνους" από ό,τι η αναγνώρισή της.

    "Δεν ισχυρίζομαι ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη, αλλά πιστεύω ότι οι κίνδυνοι θα ήταν πολύ μεγαλύτεροι εάν είχαμε προσπαθήσει να πνίξουμε την επιθυμία για ανεξαρτησία", δήλωσε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του στο Radio Four του BBC.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναγνώρισε το Κόσοβο ως "κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", σε επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Κοσόβου Φατμίρ Σειντίου, ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

    "Έχω την τιμή να σας πληροφορήσω ότι η Γαλλία, σε πλήρη συμφωνία με την διακήρυξη της ΕΕ και βάσει του περιεχομένου της απόφασης της Συνέλευσης του Κοσόβου, της 17ης Φεβρουαρίου 2008, αναγνωρίζει από τώρα το Κόσοβο ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος", γράφει ο Σαρκοζί.

    Βήμα προς την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια χαρακτήρισε, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, μιλώντας σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

    Η διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ενότητας έχει μεγαλύτερη σημασία από ποτέ άλλοτε, τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κόσοβο θα δράσει επιτυχώς ως προς αυτή την κατεύθυνση και θα αποτελέσει ένα καλό παράδειγμα δημοκρατικού κράτους.

    Την ανεξαρτησία του Κοσόβου αναγνώρισε επίσημα και η Αυστραλία και πρόσθεσε ότι αναμένει πως το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες χώρες, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, επισημαίνοντας πως είναι ένα πλεονέκτημα για τον μουσουλμανικό κόσμο.

    "Εκτιμάμε την κατάσταση" δήλωσε ο εκπρόσωπός του υπουργείου Εξωτερικών στην Οτάβα Αντρέ Λιμαγί, ερωτηθείς σχετικά με την θέση του Καναδά στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    Η ουγγρική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου --χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι θέλει να ζημιωθούν οι σχέσεις Βουδαπέστης-Βελιγραδίου-- ανέφερε σήμερα στη Βουδαπέστη η υπουργός των Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Κίνγκα Γκέντς, μιλώντας στο εθνικό πρακτορείο MTI.

    Επίσης, οι τρεις Δημοκρατίες της Βαλτικής, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία , που κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από την πρώην Σοβιετική Ένωση το 1991, ετοιμάζονται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κόσοβο, ανέφεραν αξιωματούχοι των τριών αυτών χωρών.

    Αντίθετα, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου χαρακτήρισε "παράνομη πράξη" την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, τονίζοντας πως το Βουκουρέστι δεν πρόκειται να την αναγνωρίσει. "Έχουμε ένα γραφείο της διπλωματικής μας αποστολής στην Πρίστινα, παράρτημα της ρουμανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι. Εφόσον δεν αναγνωρίζουμε την ανεξαρτησία του Κοσόβου, η δραστηριότητα του γραφείου θα σταματήσει", διευκρίνισε ο κ. Μπασέσκου.

    Στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Μίλαν Ροτσεν δήλωσε ότι η χώρα του "θα αναγνωρίσει το Κόσοβο όταν εκτιμήσει ότι αυτό δεν θα θέσει σε κίνδυνο την εθνική του ασφάλεια".

    Η Σλοβακία δεν πρόκειται "επί του παρόντος" να κάνει την αναγνώριση του Κοσόβου, "θα επανεκτιμήσει, μετά την παρέλευση τεσσάρων μηνών, τις εξελίξεις, όπως θα έχουν διαμορφωθεί επιτόπου", ανέφερε από την πλευρά του ο σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών Γιάν Κούμπις.

    «Η Σερβία θα αγωνιστεί με διπλωματικά μέσα»

    "Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει ποτέ το Κόσοβο και θα συνεχίσει το νόμιμο αγώνα της μέσω της διπλωματίας και όχι μέσω της βίας", τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας κ. Μπόρις Τάντιτς, σχολιάζοντας, σήμερα, με δηλώσεις του στην κρατική ραδιοτηλεόραση της Σερβίας τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Η συνεδρίαση αυτή δεν έφερε καμία νέα εξέλιξη και οι διαφορές εξακολουθούν να υφίστανται, τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος και πρόσθεσε: "μόνο με το άνοιγμα και όχι με την απομόνωση και με την ενίσχυση της αξιοπιστίας μας, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τη θέση μας και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στο Κόσοβο".

    "Θα χρησιμοποιήσουμε νέες στρατηγικές και θα ψάξουμε για νέες λύσεις και δεν θα παραδοθούμε ποτέ", υπογράμμισε ο κ. Τάντιτς, υπενθυμίζοντας ότι το Κόσοβο δεν μπορεί να καταστεί μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ή άλλων διεθνών οργανισμών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σερβίας, το Ψήφισμα 1244 των Ηνωμένων Εθνών έχει ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια, επειδή ήταν ξεκάθαρο πως η ανεξαρτησία του Κοσόβου δεν θα τύχει της στήριξης όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Ο κ. Τάντιτς απηύθυνε, επίσης, έκκληση προς όλους τους πολίτες της Σερβίας για ηρεμία και κάλεσε τους πολιτικούς να μην προβαίνουν σε δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και καθιστούν δύσκολη την υπεράσπιση του Κοσόβου.

    Στο Κόσοβο ο Χαβιέρ Σολάνα

    Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χαβιέρ Σολάνα ταξίδεψε σήμερα στο Κόσοβο για να συναντήσει τους ηγέτες του νέου κράτους δύο ημέρες αφότου κήρυξαν την ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας με την υποστήριξη της Δύσης, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

    Η αιφνιδιαστική επίσκεψη πραγματοποιείται μια μέρα αφού οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ απέτυχαν να συμφωνήσουν στην αναγνώριση της απόσχισης του Κοσόβου από τη Σερβία, αλλά ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ότι ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια θα ενταχθούν τελικά στην ΕΕ και θα εξασφαλίσουν σταθερότητα.

    Ο Σολάνα πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Φατμίρ Σεϊντίου και τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι σε μια μονοήμερη επίσκεψη στην Πρίστινα όπου αναμένεται να επαναλάβει τις εκκλήσεις της ΕΕ για ηρεμία μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, στην οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετη η Σερβία.

    Ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε πως ο Σολάνα θα ενημερώσει τους ηγέτες του Κοσόβου για το πώς θα λειτουργήσει η υποστήριξη της ΕΕ και θα συζητήσει μαζί τους το ρόλο μιας αποστολής της ΕΕ, την οποία ενέκριναν το Σάββατο τα κράτη μέλη της ΕΕ. Η εν λόγω αποστολή θα αποτελείται από 2.000 μέλη τα οποία θα επιβλέψουν τις αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες.

    Ανακοίνωση της ΕΕ για το Κόσοβο

    Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης "θα αποφασίσει σύμφωνα με τις εθνικές της πρακτικές και τους νομικούς της κανόνες" να αναγνωρίσει ή οχι την ανεξαρτησία του Κοσόβου, συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή τους ανακοίνωση.

    Η διακήρυξη αυτή θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο στην ανακοίνωση από πολλές χώρες, ανάμεσα τους οι τέσσερις "μεγάλες"--Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία--της πρόθεσής τους να αναγνωρίσουν το νέο κράτος που προήλθε από την πρώην Γιουγκοσλαβία.

    Οι δηλώσεις τους γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα με την αμερικανική αναγνώριση, που ήταν αναμενόμενη αφότου ο πρόεδρος Τζόρτζ Μπούς δήλωσε ότι οι Κοσοβάροι είναι "τώρα ανεξάρτητοι".

    Υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα του κάθε κράτους μέλους αν θα το αναγνωρίσει (το Κόσοβο) ή όχι, η ΕΕ επιτρέπει επίσης στα έξι κράτη που διάκεινται εχθρικά σε αυτήν την ανεξαρτησία, όπως η Κύπρος, η Ισπανία, η Ελλάδα η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, να μην το αναγνωρίσουν.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

    Επτά δυτικές χώρες ανακοίνωσαν στα Ηνωμένα Εθνη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κατόρθωσε να συμφωνήσει σχετικά με το μέλλον του Κοσόβου, επομένως η ασφάλεια και σταθερότητά του θα πρέπει να κατοχυρωθεί μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ.

    Οπως εξήγησε ο πρεσβευτής της Βρετανίας Τζον Σόερς, καμία χώρα δεν υποστήριξε το αίτημα της Ρωσίας για ακύρωση της κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Λυπούμαστε για το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να συμφωνήσει για τα περαιτέρω, αλλά αυτό το αδιέξοδο ήταν φανερό εδώ και πολλούς μήνες", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των ΗΠΑ, Γαλλίας, Ιταλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Βελγίου και Κροατίας, που ανέγνωσε ο βέλγος πρεσβευτής Γιόχαν Βέρμπεκε.

    "Τα σημερινά γεγονότα... αποτελούν την κατάληξη μιας διαδικασίας, η οποία εξάντλησε όλα τα περιθώρια στην αναζήτηση μιας έκβασης που θα ήταν προϊόν διαπραγματεύσεων", τονίζεται ακόμα στην ανακοίνωση αυτή που εκδόθηκε μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία συνεκλήθη με αίτημα της Ρωσίας, ύστερα από την πανηγυρική κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου πριν από λίγες ώρες στην Πρίστινα.

    Από την πλευρά, του γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν κάλεσε τους Σέρβους και τους Αλβανούς να απέχουν από οποιαδήποτε πράξη βίας ή από δηλώσεις που θα μπορούσαν να δυναμιτίσουν την ειρήνη μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Καλώ όλες τις πλευρές να επαναβεβαιώσουν και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποχή από πράξεις ή δηλώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Κόσοβο ή στην περιοχή", είπε ο Μπαν στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που συνεκλήθη με πρωτοβουλία της Ρωσίας.

    Ο γενικός γραμματέας είπε ακόμα ότι η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) θα παραμείνει στη θέση της και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τα καθήκοντά της βάσει της απόφασης 1244 του Σουμβουλίου Ασφαλείας, η οποία δίνει στον ΟΗΕ την εξουσία να διοικεί το Κόσοβο, "υπό το φως των εξελισσόμενων περιστάσεων".

    Η Ρωσία κάλεσε τον Μπαν να κηρύξει την ανεξαρτησία του Κοσόβου άκυρη. Ο Μπαν δεν έκανε λόγο για παράνομη πράξη της Πρίστινας, αλλά δεν είπε και τίποτα άλλο, που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υποστήριξη στην ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    [04] Παραιτήθηκε ο Φιντέλ Κάστρο

    Την αποχώρησή του από την προεδρία της Κούβας, μετά από 49 χρόνια, ανακοίνωσε επισήμως ο Φιντέλ Κάστρο, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Granma, επίσημου οργάνου του κουβανικού καθεστώτος.

    "Στους αγαπητούς μου συμπατριώτες, που πρόσφατα μου έκαναν τη μεγάλη τιμή να με εκλέξουν μέλος του κοινοβουλίου...σας ανακοινώνω ότι δεν θα θελήσω, ούτε θα αποδεχτώ...το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή", όταν η Εθνοσυνέλευση συγκλιθεί στις 24 Φεβρουαρίου, γράφει ο 81χρονος Κάστρο.

    "Θα ήταν αντίθετο στη συνείδησή μου να αναλάμβανα ευθύνες που θα απαιτούσαν μετακινήσεις και ολοκληρωτική δέσμευση, κάτι το οποίο δεν είμαι, από βιολογικής πλευράς, σε θέση να προσφέρω. Προτεραιότητά μου ήταν να προετοιμάσω, ψυχολογικά και πολιτικά, τον λαό για την απουσία μου, μετά από τόσα χρόνια αγώνων. Δεν σας αποχαιρετώ. Θέλω απλώς να μάχομαι ως στρατιώτης της ιδεολογίας", αναφέρει ο Κάστρο στην επιστολή του επισημαίνοντας ότι, παρά την αποχώρησή του από την εξουσία, θα συνεχίσει να γράφει.

    Η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να διορίσει πρόεδρο τον Ραούλ Κάστρο, νεότερο αδελφό και διάδοχο του Φιντέλ.

    Στις 21 Ιουλίου του 2006, ο αποκαλούμενος "Λίντερ Μάξιμο" παρέδωσε "προσωρινά" την εξουσία στον αδελφό του προκειμένου, όπως είχε γίνει γνωστό, να αναρρώσει από μια επέμβαση για "αδιευκρίνιστο" πρόβλημα υγείας.

    "Πιστεύω ότι η αλλαγή από τον Φιντέλ Κάστρο πρέπει να σημάνει το ξεκίνημα μιας περιόδου δημοκρατικής μετάβασης", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους σε συνέντευξη Τύπου στη Ρουάντα στο πλαίσιο της περιοδείας του σε πέντε αφρικανικές χώρες.

    Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί μαζί με τους Κουβανούς για να αρχίσει η οικοδόμηση θεσμών απαραίτητων για τη δημοκρατία.

    Το Πεκίνο χαιρέτισε "τον επαναστάτη ηγέτη" Φιντέλ Κάστρο, "παλιό φίλο της Κίνας, προσθέτοντας ότι θέλει να συνεχίσει τις φιλικές σχέσεις με την Κούβα, μετά την ανακοίνωση του κουβανού ηγέτη. "Ο πρόεδρος Κάστρο είναι ένας επαναστάτης ηγέτης, που ο κουβανικός λαός αγαπάει βαθιά και είναι επίσης ένας παλιός φίλος του κινεζικού λαού", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αναζητήσει τρόπους αναθέρμανσης των σχέσεών της με την Κούβα μετά την αποχώρηση του 81χρονου Φιντέλ Κάστρο.

    "Επαναλαμβάνουμε τη βούλησή μας να αρχίσουμε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Κούβα", δήλωσε ο Τζον Κλάνσι, εκπρόσωπος του αρμόδιου για την ευρωπαϊκή βοήθεια επίτροπου Λουί Μισέλ, στη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Λουί Μισέλ σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κούβα στις 6-7 Μαρτίου.

    Φιντέλ Κάστρο: Ο μακροβιότερος ηγέτης του πλανήτη

    Ο Φιντέλ Κάστρο είναι μια από τις ηγετικές φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα στη Λατινική Αμερική.

    Αποτέλεσε αντικείμενο θαυμασμού, αλλά και έντονης κριτικής στη διάρκεια της μισού αιώνα περίπου προεδρίας του, κατά την οποία κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή την Κούβα.

    Οι Κουβανοί τον αποκαλούν απλώς "Φιντέλ". Το 70% εξ αυτών έχει γεννηθεί μετά το 1959 και δεν έχει γνωρίσει άλλον ηγέτη.

    Επέζησε της υπό την CIA υποστηριζόμενης επέμβασης στον Κόλπο των Χοίρων και από 638-όπως ο ίδιος υποστηρίζει- απόπειρες κατά της ζωής του, του πολυετούς εμπορικού εμπάργκο από τις Η.Π.Α και της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ενωσης που επί τρεις δεκαετίες προμήθευε την Κούβα με σχεδόν τα πάντα- από όπλα και πετρέλαιο έως βούτυρο.

    Ακολουθούν οι πιο σημαντικοί "σταθμοί" στη ζωή του.

    - 1926. Γιός Ισπανού μετανάστη, ο Φιντέλ γεννιέται στην πόλη της ανατολικής Κούβας, Μπιράν, στις 13 Αυγούστου

    - 1945. Εγγράφεται στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, απ΄όπου αποφοιτά το 1950 με πτυχίο Νομικής

    - 1948. Παντρεύεται την Μίρτα Ντιάζ-Μπαλάρτ. Το 1949 αποκτούν έναν γιό, τον Φιντελίτο και το 1954 χωρίζουν

    - 1953. Εντάσσεται στο ενεργό αντιστασιακό κίνημα. Κατά την επίθεση εναντίον στρατώνων στο Σαντιάγκο της Κούβας, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται με ποινή 15ετούς κάθειρξης.

    - 1956. Αμνηστεύεται και πηγαίνει στο Μεξικό, όπου οργανώνει ένοπλο αγώνα. Το Δεκέμβριο του 1956 επιστρέφει στην Κούβα με μικρή στρατιωτική δύναμη.

    -1956 - 1959. Ηγείται του ένοπλου αγώνα εναντίον του Μπατίστα μέχρι την ανατροπή του

    - 1959-76. Διατελεί πρωθυπουργός

    - 1963. Επισκέπτεται για πρώτη φορά τη Σοβιετική Ενωση.

    - 1963-1965. Γίνεται Πρώτος Γραμματέας του Ενωμένου Κόμματος της Σοσιαλιστικής Επανάστασης (Partido Unido De La Revolucion Socialista)

    Από το 1965 διατελεί γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, ενώ από το 1976 μέλος του ΠΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    Από το 1976, αρχηγός κράτους, Πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών

    - 1986 Σταματάει να καπνίζει τα χαρακτηριστικά πούρα Αβάνας

    - 1990. Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, και μαζί με αυτό της σοβιετικής οικονομικής βοήθειας, ο Κάστρο ανακοινώνει ένα έκτακτο οικονομικό πρόγραμμα.

    -1991. Επανεκλέγεται Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 4ου Συνεδρίου του Κόμματος.

    - 1992. Τίθεται επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Αμυνας. Την ίδια χρονιά, ταξιδεύει στην Ισπανία, στην πρώτη του επίσκεψη σε δυτικοευρωπαϊκή χώρα

    - 1993. Εκλέγεται βουλευτής στις πρώτες, άμεσες μονοκομματικές εκλογές στη χώρα, στις οποίες ο αριθμός των υποψήφιων βουλευτών αντιστοιχεί ακριβώς σε αυτόν των κοινοβουλευτικών εδρών

    - 1996. Επισκέπτεται τον Πάπα Ιωάννη τον ΄Β στο Βατικανό

    - 1998. Επανεκλέγεται από τη Βουλή αρχηγός του κράτους για πέντε χρόνια. Την ίδια χρονιά, ο Ποντίφηκας επισκέπτεται τον Κάστρο στην Αβάνα ζητώντας του να "ανοίξει τις πόρτες της Κούβας προς τον έξω κόσμο".

    - 1999. Γάλλος δικηγόρος, που εκπροσωπεί δύο καταδικασθέντες διαννοούμενους στην Κούβα και την κόρη νεός εκτελεσθέντος συνταγματάρχη, καταθέτει τρεις μηνύσεις εναντίον του- δύο για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" και μια για "ανάμειξη σε διεθνές λαθρεμπόριο ναρκωτικών".

    - 2001. Λιποθυμάει στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας του στην Αβάνα

    - 2004. Πέφτει στην πόλη της Σάντα Κλάρα με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο γόνατο και να τραυματιστεί στον ώμο . Χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι. Την ίδια χρονιά, απαγορεύει την εμπορική χρήση των αμερικανικών δολαρίων. Η Κούβα διακόπτει επ΄αόριστον τις διπλωματικές της σχέσεις με τον Παναμά μετά την αμνηστία που δίνει η απερχόμενη πρόεδρος Μισκόσο σε τέσσερις Κουβανούς που κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία του.

    - 2006. Μεταβιβάζει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του, υπουργό Αμυνας, Ραούλ, αφού υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση στο έντερο. Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του πραγματοποιείται στις 26 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς.

    - 2007. Αναφέρεται για πρώτη φορά, μέσω άρθρου του, στην περιπέτεια της υγείας του. Αποκαλύπτει ότι υποβλήθηκε "σε σειρά επεμβάσεων" και ότι η υγεία του βελτιώνεται.

    - Φεβρουάριος 2008. Ανακοινώνει ότι εγκαταλείπει την εξουσία


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 February 2008 - 13:30:29 UTC