Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εκλογές στην Κύπρο
  • [02] Ανεξάρτητο το Κόσοβο

  • [01] Οι εκλογές στην Κύπρο

    Η καταμέτρηση των ψήφων στις σημερινές προεδρικές εκλογές έφερε τη μεγάλη ανατροπή, με τον Ιωάννη Κασουλίδη να περνά, μέχρι στιγμής, στο δεύτερο γύρο, με μικρή διαφορά από το δεύτερο Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μένει εκτός της εκλογικής αναμέτρησης του δευτέρου γύρου την ερχόμενη Κυριακή.

    Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, με καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων, έχει ως ακολούθως:

    Εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι 516.441

    Ψήφισαν 462.847 (89,62%)

    Αποχή 53.594 (10,38%)

    Έγκυρα 450.639 (97,36%)

    Άκυρα 7.798 ( 1,68%)

    Λευκά 4.410 ( 0,95%)

    Έλαβαν:

    Ιωάννης Κασουλίδης 150.996 (33,51%)

    Δημήτρης Χριστόφιας 150.016 (33,29%)

    Τάσσος Παπαδόπουλος 143.249 (31,79%)

    Μάριος Ματσάκης 3.460 (0,77% )

    Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος) 1.092 (0,24%)

    Κώστας Θεμιστοκλέους 753 (0,17%)

    Ανδρέας Ευστρατίου 713 (0,16%)

    Χριστόδουλος Νεοφύτου 243 (0,05%)

    Αναστάσης Μιχαήλ 117 (0,03%)

    Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, στο δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης, που υποστηρίχθηκε κατά κύριο λόγο από το Δημοκρατικό Συναγερμό και ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, που υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, τους Ενωμένους Δημοκράτες και προσωπικότητες.

    Δημοκρατικός Συναγερμός και ΑΚΕΛ άρχισαν από απόψε να κάνουν ανοίγματα προς τα άλλα κόμματα, εκπρόσωποι των οποίων δήλωσαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στα συλλογικά τους όργανα.

    Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη στάση που θα κρατήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα, το μεγαλύτερο που υποστήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, με εκλογική ισχύ γύρο στο 20% και η ΕΔΕΚ, με ποσοστό ανάμεσα στο 7-10%.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, που επίσης υποστήριξε τον Τάσσο Παπαδόπουλο, αναμένεται να κινηθεί στην πλειοψηφία του προς τον Ιωάννη Κασουλίδη, αφού προέρχεται από τις τάξεις του ΔΗΣΥ και ένα ποσοστό του, που υπολογίζεται στο 38%, ψήφισε σήμερα τον Ιωάννη Κασουλίδη.

    [02] Ανεξάρτητο το Κόσοβο

    Το κοσοβάρικο κοινοβούλιο ψήφισε σήμερα την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τη Σερβία.

    Το κοινοβούλιο υιοθέτησε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου την οποία ανέγνωσε ο πρωθυπουργός του Χασίμ Θάτσι. Με αυτήν κηρύσσεται το Κόσοβο "ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος".

    "Από αυτήν τη στιγμή, το Κόσοβο άλλαξε πολιτική θέση, είμαστε εφεξής ένα ανεξάρτητο, ελεύθερο και κυρίαρχο κράτος", δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τζάκουπ Κρασνίκι στους βουλευτές, οι οποίοι είχαν ψηφίσει λίγο πριν δια βοής σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας του κοινοβουλίου.

    Τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας ψήφισαν και οι 109 βουλευτές που ήταν παρόντες. Έντεκα βουλευτές μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της σερβικής, ήταν απόντες.

    "Οι βουλευτές εξέφρασαν στις 17 Φεβρουαρίου την επιθυμία τους για την κήρυξη του Κοσόβου ως ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και δημοκρατικού κράτους", πρόσθεσε.

    Για το κλείσιμο ενός κεφαλαίου στην ιστορία του Κοσόβου και το άνοιγμα ενός άλλου, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων "ATA", λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου, στην οποία και ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της περιοχής.

    "Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ανάπτυξη και την πρόοδο του Κοσόβου, ως κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους", υπογράμμισε ο κ. Σεϊντίου.

    Σημείωσε δε πως από εδώ και στο εξής, το Κόσοβο θα επιταχύνει την ενταξιακή του διαδικασία στις ευρωατλαντικές δομές, με τη στήριξη των διεθνών του συμμάχων, που, όπως τόνισε, βοήθησαν στο να γίνει πραγματικότητα η σημερινή ημέρα, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

    "Στόχος μας είναι το Κόσοβο και άλλες χώρες της περιοχής να βρεθούν στο απώγειο αυτών των ενταξιακών διαδικασιών πολύ σύντομα", πρόσθεσε ο κ. Σεϊντίου.

    Αντιδρούν στο Βελιγράδι

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν να δώσει εντολή στον απεσταλμένο του στο Κόσοβο να ακυρώσει την πράξη ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου ως αντίθετη στην διακήρυξη 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του 1999.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς κάλεσε τους διαπιστευμένους πρέσβεις των ξένων χωρών να τον επισκεφτούν για να τους ανακοινώσει τη θέση της Σερβίας για την διακήρυξη της ανεξαρτησίας που έλαβε η Βουλή του Κοσόβου. Ο κ. Γιέρεμιτς δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναγνωρίσει το Κόσοβο και διεμήνυσε ότι "όποια χώρα το αναγνωρίσει να μην υπολογίζει ότι θα έχει τις ίδιες σχέσεις που είχε μέχρι σήμερα με τη Σερβία".

    Ο σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, καταδίκασε την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου χαρακτηρίζοντάς το ψευδοκράτος, λίγα μόλις λεπτά αφότου επισημοποιήθηκε η απόσχιση της επαρχίας από τη Σερβία, με την κήρυξη της ανεξαρτησίας της στην Πρίστινα.

    Οπως είπε ο Κοστούνιτσα, το Κόσοβο υποστηρίχθηκε παράνομα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες "ήσαν πρόθυμες να παραβιάσουν τη διεθνή νομιμότητα για τα δικά τους στρατιωτικά συμφέροντα".

    "Σήμερα αυτή η πολιτική ισχύος πιστεύει ότι θριάμβευσε εγκαθιδρύοντας ένα ψευδοκράτος", συνέχισε.

    "Οσο υπάρχει ο σερβικός λαός, το Κόσοβο θα είναι Σερβία".

    Από την πλευρά του ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς κατέστησε σαφές ότι η Σερβία ουδέποτε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

    "Η Σερβία, είπε, ουδέποτε θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η Σερβία αντέδρασε και θα αντιδράσει με όλα τα ειρηνικά, διπλωματικά και νομικά μέσα για να ακυρώσει αυτή την ενέργεια των θεσμών του Κοσόβου", είπε.

    Πως αντέδρασαν οι τρίτες χώρες

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως έλαβαν γνώσιν της κήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσόβου και χαιρέτισαν τη δέσμευση της κυβέρνησής του να υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται από τον ΟΗΕ για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν το θέμα και συζητούν τα ζητήματα με τους ευρωπαίους εταίρους τους. Αναμένεται να εκδόσουμε σύντομα ανακοίνωση", δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Στην ίδια ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει τη δέσμευση της κυβέρνησης του Κοσόβου να εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάαρι για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων στο έδαφός του.

    Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητά η Ρωσία, με την ιδιότητά της ως μόνιμο μέλος του διεθνούς οργάνου.

    Αυτό μεταδίδει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι επικαλούμενο τη ρωσική διπλωματική αντιπροσωπεία στη Νέα Υόρκη.

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν απηύθυνε επισήμως το σχετικό αίτημα στον προεδρεύοντα του ΣΑ, δήλωσε πριν από λίγο στο πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ρωσίας στον ΟΗΕ Μαρία Ζαχάροβα.

    Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου έρχεται σε σύγκρουση με το ψήφισμα 1244, δήλωσε στο πρακτορείο η Μ.Ζαχάροβα, γιβ αυτό και πρέπει επειγόντως να συγκληθεί το ΣΑ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ κάλεσε σήμερα "ολες τις πλευρές" να επιδείξουν "ηρεμία και μετριοπάθεια" μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και υπογράμμισε την ανάγκη "να διατηρηθεί η ενότητα των Ευρωπαίων".

    Σε σχετική ανακοίνωση ο γερμανός αξιωματούχος αναφέρει ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον σέρβο ομόλογό του Βουκ Γέρεμιτς και με τον επικεφαλής της σλοβενικής διπλωματίας Ντιμίτρι Ρούπελ, η χώρα του οποίου προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Οι υπουργοί συμφώνησαν στο ότι η διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή έχει την ύψιστη προτεραιότητα", τονίζει.

    Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συναντώνται αύριο Δευτέρα στις Βρυξέλλες, όπου οι εκπρόσωποι των "μεγάλων" -- Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία και Ιταλία -- αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν το Κόσοβο με την ελπίδα ότι θα τους μιμηθούν και οι άλλοι εταίροι τους.

    Στη Ρώμη το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι θα ανακοινώσει τη θέση του για τη νέα κατάσταση όπως διαμορφώνεται μετά την αναξαρτητοποίηση του Κοσόβου, αφού θα γίνουν οι διαβουλεύσεις με τους άλλους Ευρωπαίους κατά την αυριανή σύνοδο των Βρυξελλών.

    "Καλούμε τις δύο πλευρές σε ύψιστη μετριοπάθεια, ώστε να περιορισθούν οι εντάσεις", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Στη Μπρατισλάβα το υπουργείο Εξωτερικών της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι "προς το παρόν δεν σκοπεύει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία τουΚοσόβου" προσθέτοντας ότι "μετά από εκτίμηση της κατάστασης θα αποφασίσει για την πολιτική της επί του θέματος".

    Για φρόνηση και αποφυγή της βίας κάνει λόγο και η ανακοίνωση του Βατικανού το οποίο ζητεί από τις ενδιαφερόμενες πλευρές "να φροντίσουν να αποφύγουν τις ακραίες αντιδράσεις και τις βίαιες παρεκτροπές".

    Η Αλβανία χαιρετίζει την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και θεωρεί την 17η Φεβρουαρίου ως ημέρα της αναγέννησής του, δήλωσε ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

    "Η 17η Φεβρουαρίου είναι η ημέρα της αναγέννησης του Κοσόβου έπειτα από τόσες θυσίες όλων αυτών που πολέμησαν για να υπερασπιστούν την τιμή και την αξιοπρέπεια του έθνους", δήλωσε ο Μπερίσα, λίγα λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, σε μήνυμά του που μεταδόθηκε απευθείας από όλα τα τηλεοπτικά δίκτυα της Αλβανίας.

    Ανάμικτα συναισθήματα στην Πρίστινα

    Στην πρωτεύουσα του Κοσόβου, το κλίμα είναι ιδιαίτερα εορταστικό. Η αστυνομία απαγορεύει από το πρωί την κυκλοφορία των οχημάτων στο κέντρο της πόλης για να μην προκληθεί κυκλοφοριακή συμφόρηση.

    Οι πανηγυρισμοί Αλβανών του Κοσόβου ξεκίνησαν ήδη από χθες το απόγευμα. Κάτοικοι της Πρίστινα βγήκαν με αυτοκίνητα χθες το βράδυ στους δρόμους της πόλης, κρατώντας αλβανικές και αμερικανικές σημαίες και φώναξαν συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής.

    Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις στην Πρίστινα θα συνεχιστούν το βράδυ, στην πλατεία της Μητέρας Τερέζας, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πάνω από 200.000 Αλβανοί. Οι εορτασμοί θα κορυφωθούν περίπου τα μεσάνυχτα με τη ρίψη βεγγαλικών από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

    Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα μεταξύ του σερβικού πληθυσμού του Κοσόβου, όπου επικρατεί σχετική «παγωμάρα».

    Υπουργοί και δεκάδες βουλευτές ήρθαν, σήμερα, στο Κόσοβο για να συμπαρασταθούν και να εμψυχώσουν το σερβικό πληθυσμό. Οι Σέρβοι πολιτικοί μοιράστηκαν σε ομάδες και επισκέπτονται το βόρειο τμήμα της Κόσοφσκα Μιτροβίτσα και τους σερβικούς θύλακες στο κεντρικό και δυτικό Κόσοβο, όπου θα περάσουν τη μέρα με τους κατοίκους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 17 February 2008 - 19:30:18 UTC