Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοβουλία για πάταξη της διαφθοράς

  • [01] Πρωτοβουλία για πάταξη της διαφθοράς

    Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία μικροκομματική στόχευση αλλά εντάσσεται σε σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, της πρότασης του κόμματός του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens. Παράλληλα, ο κος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κωλυσιεργία» στη διερεύνηση «υποθέσεων μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος».

    Υπεραμυνόμενος της πρότασής του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κος Παπανδρέου ανέφερε πως «η γερμανική μητρική εταιρεία, έχει ήδη παραδεχθεί στο ανώτερο επίπεδο, ότι διέπραξε εγκληματικές πράξεις εναντίον του ελληνικού κράτους, συνεργαζόμενη με επίορκους Έλληνες κρατικούς λειτουργούς. Έπρεπε να στραφείτε νομικά εναντίον της μητρικής εταιρείας και του ελληνικού παραρτήματός της, διεκδικώντας αστικές αποζημιώσεις και να κινήσετε άμεσα τις νομικές διαδικασίες, ώστε οι αυτουργοί να συλληφθούν και να δώσουν λόγο» και συνέχισε:

    «Αντβ αυτού, κωλυσιεργήσατε αρκετούς μήνες, αντί να απαντήσετε στο αίτημα της γερμανικής δικαιοσύνης. Δεν ζητήσατε δικαστική, ή άλλου είδους διακρατική συνδρομή από τις αμερικανικές αρχές. Αφήσατε τη Siemens ασύδοτη να νέμεται τις κρατικές προμήθειες. Διατηρήσατε στη θέση του τον πρόεδρο του ΟΤΕ που διώκεται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος από το καλοκαίρι του 2007. Παρακολουθείτε τη Δικαιοσύνη να κινείται με τους πιο αργούς ρυθμούς, αφού δεν έχει κάνει το αυτονόητο: Να ανοίξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εμπλεκομένων. Ο ΣΔΟΕ δεν έχει εμπλακεί ακόμα στις έρευνες για τη ροή του μαύρου χρήματος από το εξωτερικό στην Ελλάδα. Θα μπορούσε η κυβέρνηση να διαμηνύσει στη Siemens ότι η συνδρομή της στη διαλεύκανση των σκανδάλων θα σταθμιστεί από την ελληνική πολιτεία και η τυχόν άρνησή της θα σταθμιστεί αρνητικά?»

    Στην πραγματικότητα, τόνισε ο κος Παπανδρέου, η κυβέρνηση, «όμηρος ενός συστήματος συνεργατών ενόχων, που τελικά γίνονται εκβιαστές», ακολουθεί την τακτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα, τόσο στην υπόθεση των υποκλοπών, όσο και σε κείνες των απαγωγών των Πακιστανών, των ομολόγων, της υπόθεσης Κλαδά: Επιχειρεί να κρυφτεί δήθεν πίσω από την Δικαιοσύνη, η οποία χειραγωγείται και χρησιμοποιείται μονίμως ως «πλυντήριο για τις πολλές αμαρτίες», θέτοντας τις υποθέσεις στο αρχείο.

    «Κατά σατανική σύμπτωση, σε όλες τις υποθέσεις μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος, που επίσης κατά σύμπτωση είχαν όλες τους κυβερνητική ανάμιξη, η Δικαιοσύνη δεν κατέληξε πουθενά, ή μάλλον κατέληξε στο απόλυτο σκοτάδι. Είναι ανίκανοι οι Έλληνες δικαστές; Ή μήπως είναι χειραγωγούμενοι οι συγκεκριμένοι χειριστές των συγκεκριμένων υποθέσεων; Μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο γαλάζιο παραδικαστικό κύκλωμα;» ανέφερε.

    «Μόνο σας καταφύγιο νομίζετε πως είναι το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και γιβ αυτό έρχεστε και επανέρχεστε σβ αυτό. Είμαι προσωπικά υπερήφανος για το έργο του ΠΑΣΟΚ, αλλά δεν δίνω μάχες με το παρελθόν. Εσείς, θέλετε να κρατήσετε το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, (όπως και άλλα κόμματα που μιλούν για δικομματισμό), διότι φοβόσαστε να αναμετρηθείτε με το ΠΑΣΟΚ στο παρόν» είπε ο κος Παπανδρέου.

    Τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καμία μικροκομματική στόχευση («που θα συνέβαλε μονάχα στη συγκάλυψη»), αλλά εντάσσεται σε σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την πάταξη της διαφθοράς και τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από την κρίση. «Να ξεπεραστεί η απαξίωση που ζούμε της πολιτικής ζωής και των πολιτικών. Σας καλώ να πάρουμε από κοινού πρωτοβουλίες για να εξαλειφθεί η αίσθηση ότι βασιλεύει η συναλλαγή και η συνενοχή» είπε ο Γ. Παπανδρέου.

    Ομιλία Π.Παυλόπουλου

    Για θέατρο του παραλόγου και για επιχείρηση κουκουλώματος της υπόθεσης Siemens από πλευράς ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος το ΠΑΣΟΚ ζητά εξεταστική επιτροπή την ώρα που τα σκάνδαλα που αναζητούνται στη Γερμανία είναι «της εποχής 2002-3 κατά κύριο λόγο, για συμβάσεις που υπογράφηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ την εποχή εκείνη, εξ ου και ο ορυμαγδός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ».

    Προέβλεψε μάλιστα ότι «και εξεταστική θα υπάρξει και προανακριτική θα υπάρξει» όταν η δικαιοσύνη ταυτοποιήσει πρόσωπα πολιτικά ή άλλα, που έχουν ενδεχομένως ευθύνη. Σύμφωνα με τον κ. Παυλόπουλο, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής πριν, «θα ήταν εγκληματικό, θα ήταν κουκούλωμα».

    Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι η αλήθεια θα λάμψει γρήγορα και εκτίμησε ότι οι γερμανικές αρχές θα έχουν κλείσει την υπόθεση από πλευράς έρευνας και να έχουν αποκαλύψει τα πάντα, ει δυνατόν μέχρι τον Aπρίλιο. «Άρα όσοι θέλουν την αλήθεια είναι με τη Δικαιοσύνη που τρέχει να αποκαλύψει τι συνέβη την περίοδο εκείνη και στην Ελλάδα και όσοι φοβούνται την αλήθεια θέλουν εξεταστικές επιτροπές, ίσως γιατί γνωρίζουν ότι και εάν αποκαλυφθούν πολιτικά πρόσωπα, πέραν της δυσχέρειας που θα προκύψει εάν υπάρξει εξεταστική, αυτά τα πρόσωπα ενδεχομένως να έχουν οδηγηθεί στο στάδιο παραγραφής». Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα έκανε σχετική αναφορά «εάν τα ίδια τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν δώσει, κατά την κοινή γλώσσα, ο ένας τον άλλο μέσα στο χώρο του ΠΑΣΟΚ».

    Όσο για τις καταγγελίες του κ. Παπανδρέου για υποθέσεις όπως αυτή των ομολόγων, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο σκάνδαλο από την εποχή του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από το Χρηματιστήριο, και συμπλήρωσε ότι από τα ομόλογα ουδείς έχασε ένα ευρώ.

    Επί ΝΔ λειτουργούν οι θεσμοί οι οποίοι αποκαλύπτουν υποθέσεις όπως το παραδικαστικό κύκλωμα, ενώ επί ΠΑΣΟΚ υπήρχε συγκάλυψη είπε ο κ. Παυλόπουλος.

    Ομιλία Α.Παπαρήγα

    Εξεταστική Επιτροπή για το «σκάνδαλο της Siemens» ζήτησε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα από βήματος της Βουλής - κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια σχετικής πρότασης του ΠΑΣΟΚ - και πρόσθεσε πως ζητεί επίσης και τον έλεγχο της Δικαιοσύνης «γιατί ούτε η Δικαιοσύνη είναι υπεράνω ελέγχου».

    Η κα Παπαρήγα αμφισβήτησε το επιχείρημα του κυβερνώντος κόμματος ότι δεν μπορεί να διενεργούνται παράλληλα έρευνα της Βουλής και της Δικαιοσύνης «γιατί θα υπάρχουν διαρροές» λέγοντας πως «οι διαρροές είναι το σύγχρονο πολιτικό εργαλείο». «Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις που αξίζει να διερευνηθούν. Δεν ζητάμε Εξεταστική για καθετί που ακούγεται ή γράφεται. Αφορά το σκάνδαλο της Siemens. Και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Μην τα χωρίζετε. Μεσοτοιχία έχετε. Λέτε για ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για συστήματα που χρησιμοποιούνται για 15 χρόνια» είπε και πρόσθεσε πως το ΚΚΕ θέλει Εξεταστική για να βρεθούν όλα αυτά, ενώ διερωτήθηκε «Στη Δικαιοσύνη θα φτάσουν;»

    Εξήγησε πως «υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία και αποδείξεις που αξίζει να εξεταστούν», είπε «αφορά έναν τομέα που λέγεται σήμερα τηλεπικοινωνίες - όμως δεν αφορά μόνο τον ΟΤΕ, έχει σχέση με συστήματα παρακολούθησης, καταστολή, πολιτική κατασκοπεία» «έχουν σχέση με την καθημερινή μας ζωή» κι «εδώ είναι και η μίζα η μεγάλη».

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε «πως το πολιτικό σύστημα δεν σώζεται με τίποτα, στο πολιτικό σύστημα δεν υπάρχουν περιθώρια εξυγίανσης αλλά αλλαγή του μείγματος» και πρόσθεσε πως «τον σοβά του πολιτικού συστήματος πρέπει να τον γκρεμίσουν οι πολίτες, εμείς δεν θέλουμε να συμβιβαστούμε με τα σκάνδαλα, δεν μας ενδιαφέρει να σωθεί αυτό το σύστημα».

    Καταλήγοντας η κυρία Παπαρήγα τόνισε πως το ΚΚΕ θέλει να συμβάλλει στο να διαμορφωθεί η συνείδηση του λαού», συμπλήρωσε ότι «πρέπει να γίνει και μια μεγάλη λαϊκή εξεταστική για την υπόθεση του ΟΤΕ».

    Ομιλία Α.Αλαβάνου

    «Μεγάλες ευθύνες» στην κυβέρνηση για την έλλειψη ελέγχων σε όλους τους τομείς του κράτους και για την άρνησή της την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Siemens επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, καταλογίζοντας παράλληλα «κεντρικές ευθύνες» στην κυβέρνηση Σημίτη για το γεγονός ότι υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με την γερμανική εταιρεία λίγο πριν ισχύσει η νομοθεσία της ΕΕ που επέβαλλε δημόσιους διαγωνισμούς και για το ότι «μεταφέρθηκε» το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, «όπου δεν μπορεί να γίνει προληπτικός έλεγχος».

    Από βήματος της Ολομέλειας στην οποία συζητείται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens, ο κ. Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ, τονίζοντας μάλιστα πως δεν κατανοεί το σκεπτικό του κυβερνώντος κόμματος να την αποκλείει και προσθέτοντας: «Ακόμη και αν δεν ήταν απαραίτητη η Ελεγκτική Επιτροπή, εμείς έπρεπε να την κάνουμε γιατί την ζητάει ο κόσμος. Πρέπει να ψάξουμε, ακόμη κι αν η Δικαιοσύνη προηγηθεί, ακόμη κι αν δεν βρεθεί κάτι».

    Χαρακτήρισε «θετική» την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «γιατί κι αυτή θα βρεθεί κάτω από το φακό της έρευνας», από την άλλη τόνισε πως δεν κατανοεί τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «ότι τα κάνανε όλα καλά», ρώτησε «ποιοι, πότε και πόσα βάλανε στην τσέπη τους» και πρόσθεσε πως σβ αυτή την υπόθεση «υπάρχουν πολιτικά ζητήματα» για τα οποία είναι υπόλογη η αξιωματική αντιπολίτευση και η κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για ασυδοσία στο κράτος, εξαιτίας της παραίτησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ελέγχους, «με κάποιους δημοσιογράφους, που το υποκαθιστούν με παράνομες ενέργειες και καγχάζουν παράλληλα πως δεν υπάρχει κράτος».

    Τέλος ο κ. Αλαβάνος πρότεινε να αλλάξει η διαδικασία για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να επιτρέπεται στην μειοψηφία να ασκεί το δικαίωμα του ελέγχου, να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η διαδικασία του πόθεν έσχες, να ενισχυθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμού του κράτους και να επιτραπεί η έξοδος από το ασφυκτικό πλαίσιο της δικομματικής αντιπαράθεσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 February 2008 - 21:30:12 UTC