Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για την Ανάπτυξη
  • [02] "Μάχη για την ανατροπή της πολιτικής της ΝΔ"
  • [03] «Εναλλακτική πρόταση εξουσίας»
  • [04] Επίσκεψη Αλ.Τσίπρα στον ΟΤΕ

  • [01] Κυβερνητική Επιτροπή για την Ανάπτυξη

    Θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης θα εξετάσει η Κυβερνητική Επιτροπή που θα συνεδριάσει, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, στις 11 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλο και ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά.

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Φώλιας απαντώντας σε ερωτήσεις για την κερδοσκοπία υπογράμμισε ότι ο καταναλωτής πρέπει να έχει καλύτερη ενημέρωση, να επιβραβεύει τον καλό και να τιμωρεί τον κακό έμπορο.

    Σε άλλη ερώτηση για την καταναλωτική μανία, σημείωσε ότι αυτό αφορά όσους μπορούν να κάνουν "shoping therapy" και όχι όσους έχουν ανάγκη.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης απαντώντας σε άλλη ερώτηση, σύμφωνα με την οποία οι έμποροι πετρελαίου απειλούν την Παρασκευή να μη δώσουν πετρέλαιο θέρμανσης, είπε "θα πάρετε τις απαντήσεις πολύ σύντομα".

    Και σε παρεμφερή ερώτηση ανέφερε "θα δούμε αν θα δώσουν ή δεν θα δώσουν πετρέλαιο θέρμανσης".

    Θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης θα εξετάσει αύριο η Κυβερνητική Επιτροπή, που θα συνεδριάσει στις 11 το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή.

    Το πρωί ο πρωθυπουργός, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο.

    Την Παρασκευή οι βασικοί άξονες του ασφαλιστικού

    Τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση θα παρουσιάσει την Παρασκευή στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό.

    Ο κ.Αντώναρος δήλωσε ότι σχεδόν όλοι οι Ελληνες έχουν αναγνωρίσει την αναγκαιότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και πρόσθεσε ότι μετά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε εύλογο χρόνο θα έρθει το ν/σ προς ψήφιση.

    «Η επιλογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι και βασική και κεντρική και αποτελεί προτεραιότητα, όπως είπε πει η ΝΔ από την προεκλογική περίοδο» σημείωσε ο κ. Αντώναρος.

    Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα συζητήσει με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη το ν/σ για το ασφαλιστικό, είπε πως όταν υπάρξουν συναντήσεις προς ανακοίνωση οι δημοσιογράφοι θα τις πληροφορηθούν εγκαίρως, ενώ μετά από άλλη ερώτηση δήλωσε ότι το ασφαλιστικό έχει συζητηθεί δύο ή περισσότερες φορές σε συνεδριάσεις της κυβερνητικής επιτροπής και έχει γίνει συζήτηση του πρωθυπουργού με τους συναρμόδιους υπουργούς. Σημείωσε δε ότι δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

    Τέλος, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει διάλογο, στην περίπτωση που υπάρξουν αντιδράσεις, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει διενεργήσει εδώ και πολλούς μήνες ένα πολύ ευρύ διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους και πρόσθεσε ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

    [02] "Μάχη για την ανατροπή της πολιτικής της ΝΔ"

    "Η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη χώρα και την πορεία της Ελλάδας και του ελληνισμού" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε τομεακές οργανωτικές επιτροπές συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα δώσει μαζί με τους πολίτες και τους εργαζόμενους, τη μάχη στην Βουλή και τους δρόμους, για να ανατραπεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του συνέδεσε την υπόθεση Ζαχόπουλου με την υπόθεση των δομημένων ομολόγων, λέγοντας πως "με το σκάνδαλο Ζαχόπουλου" επιχειρούν "να ξεχάσουμε ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο, όπως αυτό των ομολόγων". Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο στο υπουργείο Πολιτισμού και τόνισε ότι "το dvd δεν είναι ροζ, είναι dvd εκβιαστών. Και μπαίνει το ερώτημα ποιός συναλλάσσεται με ποιον" και "αν μπορεί μια δημοκρατική χώρα να κυβερνιέται έτσι".

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για άδικη αναδιανομή υπέρ των λίγων και για εμπορευματοποίηση της παιδείας, της ασφάλισης και της υγείας από την νεοσυντηρητική πολιτική. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για σπατάλες στο κράτος, οι οποίες τα τέσσερα τελευταία χρόνια ανήλθαν σε 13 δισ. ευρώ παρά τα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός για εξοικονόμηση 10 δισ. ευρώ. Επίσης, την κατέκρινε για έλλειψη επιθυμίας διαλόγου, καθώς και για υπονόμευση του ασφαλιστικού με χαριστικές πράξεις, κινήσεις όπως τα ομόλογα και μη επαρκή χρηματοδότηση.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι παρά τα επιμέρους προβλήματα, το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι προβληματικό και κατηγόρησε την κυβέρνηση για επιλεκτική εφαρμογή του νόμου Ρέππα, με παράλειψη των προβλέψεών του για τις υποχρεώσεις του κράτους και των μεγάλων επιχειρήσεων. Είπε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προκρίνει ασφαλιστικό σύστημα προνοιακής επιδότησης και επιδόματος, αντί βιώσιμου δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και τόνισε ότι με τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση στοχοποιούνται ιδιαίτερα οι εργαζόμενες γυναίκες και οι μητέρες.

    Το ασφαλιστικό κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του κ. Παπανδρέου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι "Ρωτάμε και τώρα και θα ρωτήσουμε και στην Βουλή: Πόση είναι η περιουσία των ταμείων; Γιατί η κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία και γιατί δεν λέει που πηγαίνουν τα αποθεματικά;". Επίσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση θέλει μέσα από προβλήματα που θα δημιουργήσει στο συνδικαλιστικό και μέσα από αυτό το κοινωνικό ρήγμα να: "αρπάξει 30 εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά των επικουρικών" και έθεσε το ερώτημα αν αυτά θα πάνε "σε επενδύσεις, όπως τα δομημένα ομόλογα ή για να καλύψουν τρύπες του προϋπολογισμού".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις γενικότερες εξελίξεις των τελευταίων μηνών είπε ότι η υπόθεση των υποκλοπών οδηγήθηκε στο αρχείο, τα πορίσματα Ζορμπά "στο καλάθι" και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι περιφρονεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και απορρίπτει τις εξεταστικές επιτροπές γιατί τον βολεύει η θολούρα και η καλλιέργεια της αντίληψης ότι όλοι ίδιοι είναι.

    "Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι όχι μόνο δεν είναι όλοι ίδιοι, αλλά λέει όλα να έρθουν στο φως" τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ότι "το Κίνημα θα σταθεί αντίθετο σε κάθε προσπάθεια να βρεθούν εργαζόμενοι απέναντι σε εργαζόμενους, στην αρπαγή των αποθεματικών των ταμείων, στην ιδιωτική ασφάλιση, στην εκχώρηση στρατηγικών επιχειρήσεων σε ξένα συμφέροντα, στο ξεπούλημα περιοχών στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης". Αντίθετα, όταν κληθεί να κυβερνήσει - είπε - θα αποκαταστήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα αποκαταστήσει την αγοραστική δύναμη των μισθών, θα θέσει σε εφαρμογή σχέδιο αναδιανομής του παραγόμενου πλούτου και θα περιορίσει την ακρίβεια.

    Είναι εθνική επιταγή να χτυπήσουμε την αντίληψη διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και να δώσουμε διέξοδο στο αδιέξοδο, θα αιματοδοτούμε το εργατικό κίνημα όπως και αυτό θα αιματοδοτεί τη μεγάλη σοσιαλιστική παράταξη για να φέρουμε μια άσπρη μέρα, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] «Εναλλακτική πρόταση εξουσίας»

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου, την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ του ΚΚΕ (Πανεπιστημίου και Θεμιστοκλέους), με θέμα : «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».

    Την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ παρουσίασε σε συγκέντρωση καλλιτεχνών η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στα άλλα κόμματα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το θέμα δεν είναι μόνο να φθάσουν στο κατώτατο εκλογικό όριο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το θέμα είναι, πρόσθεσε, να μην είναι δυνατή, αν δεν μπορεί να ηττηθεί πολιτικά πλήρως, η γραμμή του ιστορικού συμβιβασμού. Τώρα, είπε η Γραμματέας του ΚΚΕ, είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την συγκέντρωση και συσπείρωση των αντιμονοπωλιακών αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την οικοδόμηση του κοινωνικοπολιτικού μετώπου συμμαχίας, που θα δώσει νόημα και αποτελεσματικότητα στους καθημερινούς αγώνες, θα δώσει ώθηση στην διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας που είναι ασύμβατη και ασυμβίβαστη με την ύπαρξη και δράση των μονοπωλίων παντού.

    Απαντώντας έμμεσα στην πρόταση που διατύπωσε το συνέδριο του ΣΥΝ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ζητούμενο δεν είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για διαφοροποιήσεις και ελιγμούς στο επίπεδο της διαχείρισης, αλλά η εναλλακτική πρόταση εξουσίας που εδράζεται στο επίπεδο της οικονομίας, της κοινωνίας συνολικά.

    Εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, σημείωσε, μπορεί να βρεθεί και χωρίς να χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη τους τα μονοπώλια, χωρίς να τεθεί σε αμφισβήτηση ούτε μια δέσμευση απέναντι στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και στις λεόντειες συμφωνίες με τις ΗΠΑ.

    Η κ. Παπαρήγα είπε τέλος, ότι "η ριζική ανατροπή δεν πρόκειται να έλθει σε μια νύχτα, δεν θα είναι ένα μονόπρακτο έργο, θα είναι μια συνεχής πορεία της λαϊκής αντεπίθεσης που φιλοδοξεί να αποσπάσει κατακτήσεις, να μειώσει ή να αμβλύνει τις συνέπειες των ταξικών αντιλαϊκών μέτρων, και στη βάση αυτή θα αποκτά πείρα για το επόμενο και μεθεπόμενο βήμα ως το μεγάλο άλμα της τελικής νίκης".

    [04] Επίσκεψη Αλ.Τσίπρα στον ΟΤΕ

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας,θα επισκεφθεί το μεσημέρι τα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ (3η Σεπτεμβρίου) για να μιλήσει με τους εργαζόμενους για θέματα «ελαστικής εργασίας» και «ενοικιαζόμενων εργαζομένων» και για καλέσει στην γενική απεργία της Τετάρτης.

    «Το συνέδριο του ΣΥΝ ήταν ένα τολμηρό βήμα προς τα μπρος για το κόμμα μας. Έχουμε μια νέα Κεντρική Επιτροπή κατά 40% ανανεωμένη και νομίζω ότι έχουμε όλα τα βλέμματα πια της κοινωνίας στραμμένα πάνω μας. Άρα οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες» δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο.

    Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο μέσα στο γραφείο του «διότι η κοινωνία χρειάζεται την Αριστερά έξω από τα γραφεία, στους δρόμους, τους κοινωνικούς αγώνες που έρχονται, με πρώτο μεγάλο ραντεβού αυτό της ερχόμενης Τετάρτης μεθαύριο, στη μεγάλη απεργία της ΓΣΕΕ».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε, επίσης, ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην προσωπική του συμπεριφορά και πρόσθεσε:

    "Άλλωστε αυτό μας το δίδαξε πρώτα ο Αλ.Αλαβάνος, που άλλαξε λίγο και τον καθωσπρεπισμό των επικεφαλής των κομμάτων. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να του μοιάσω βέβαια, αλλά πρέπει να δείξουμε κι εμείς ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα αξιώματα. Αυτό που έχει σημασία είναι συλλογικά να δουλεύουμε και να πηγαίνουμε μπροστά".

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Θ. Πάγκαλου (που είχε πεί ότι νομίζουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι σούπερ-μάρκετ που πάνε να ψωνίσουν) ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

    "Από όποιο σούπερ-μάρκετ κι αν ψωνίσει κανείς αντιλαμβάνεται ότι τα βγάζει δύσκολα πέρα. Δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς σήμερα το μεγάλο κύμα της ακρίβειας, τον πληθωρισμό, από όποιο σούπερ-μάρκετ, από όποιο μπακάλικο, κι αν ψωνίσει. Αυτό που έχει, όμως, σημασία είναι ότι δεν μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τους πολίτες και τους ψηφοφόρους ως ψώνια στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Οι πολίτες έχουν άποψη, έχουν κρίση. Και η κρίση είναι αυτή που ορίζει τα πολιτικά πράγματα. Κι ήρθε η ώρα οι πολίτες να βγουν από το περιθώριο και να βγουν στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων".

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε τη "χαρά, την περηφάνια και την αισιοδοξία" του που ο Αλ. Τσίπρας είναι ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΝ και που δεκάδες συνομήλικοί του εξελέγησαν στην ΚΠΕ του κόμματος:

    "Το είχαμε πει ότι θα γίνουμε το κόμμα της νέας γενιάς. Προχωράμε τολμηρά μπροστά και πιστεύω ότι θα έχουμε τη στήριξη της νεολαίας από άκρου σε άκρο της Ελλάδας και θα είμαστε το κόμμα το οποίο θα φέρει τις μεγάλες και θετικές εκπλήξεις για να αλλάξει εντελώς το σκηνικό στη χώρα μας", είπε.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ερωτηθείς για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε:

    "Εμείς επιτιθέμαστε στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτό μας ξεχωρίζει από διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις που πολλές φορές είναι ιδιοτελείς και χωρίς νόημα".

    Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ στο 5ο συνέδριο του κόμματος με ποσοστό 70,41% έναντι του αντιπάλου του Φ.Κουβέλη ο οποίος έλαβε 28,67%. Ο σημερινός Γραμματέας του ΣΥΝ κ. Ν. Χουντής ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των συνέδρων του ΣΥΝ κατά τη ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, με δεύτερο τον βουλευτή κ. Π. Λαφαζάνη και τρίτο τον επίσης βουλευτή κ. Γ. Δραγασάκη.

    Η Αριστερή Ενότητα αναδείχθηκε και πάλι ως η ισχυρότερη τάση του ΣΥΝ αφού εξέλεξε 76 μέλη στην ΚΠΕ. Δεύτερη αναδείχθηκε η Ανανεωτική Πτέρυγα με 37 μέλη. Από την Ανανεωτική Πτέρυγα, πρώτος στις προτιμήσεις ήρθε ο βουλευτής κ. Μ. Παπαγιαννάκης και δεύτερος ο ευρωβουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης.

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΝ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας. Επίσης τον συνεχάρησαν τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, ο Πρόεδρος της Βουλής Δ.Σιούφας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη, καθώς επίσης επίσης ο Δήμαρχος Αθηναίων Ν.Κακλαμάνης, ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λ.Ζαγορίτης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 12 February 2008 - 5:30:16 UTC