Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Τολμηρό βήμα το συνέδριο»

  • [01] «Τολμηρό βήμα το συνέδριο»

    «Το συνέδριο του ΣΥΝ ήταν ένα τολμηρό βήμα προς τα μπρος για το κόμμα μας. Έχουμε μια νέα Κεντρική Επιτροπή κατά 40% ανανεωμένη και νομίζω ότι έχουμε όλα τα βλέμματα πια της κοινωνίας στραμμένα πάνω μας. Άρα οι ευθύνες μας είναι πολύ μεγάλες» δήλωσε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον απερχόμενο πρόεδρο του κόμματος Αλέκο Αλαβάνο.

    Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε ότι θα είναι όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο μέσα στο γραφείο του «διότι η κοινωνία χρειάζεται την Αριστερά έξω από τα γραφεία, στους δρόμους, τους κοινωνικούς αγώνες που έρχονται, με πρώτο μεγάλο ραντεβού αυτό της ερχόμενης Τετάρτης μεθαύριο, στη μεγάλη απεργία της ΓΣΕΕ».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε, επίσης, ότι δεν θα αλλάξει κάτι στην προσωπική του συμπεριφορά και πρόσθεσε:

    "Άλλωστε αυτό μας το δίδαξε πρώτα ο Αλ.Αλαβάνος, που άλλαξε λίγο και τον καθωσπρεπισμό των επικεφαλής των κομμάτων. Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να του μοιάσω βέβαια, αλλά πρέπει να δείξουμε κι εμείς ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα αξιώματα. Αυτό που έχει σημασία είναι συλλογικά να δουλεύουμε και να πηγαίνουμε μπροστά".

    Σε ερώτηση για χθεσινές δηλώσεις του πρώην Υπουργού Θ. Πάγκαλου (που είχε πεί ότι νομίζουν πως το ΠΑΣΟΚ είναι σούπερ-μάρκετ που πάνε να ψωνίσουν) ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε:

    "Από όποιο σούπερ-μάρκετ κι αν ψωνίσει κανείς αντιλαμβάνεται ότι τα βγάζει δύσκολα πέρα. Δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς σήμερα το μεγάλο κύμα της ακρίβειας, τον πληθωρισμό, από όποιο σούπερ-μάρκετ, από όποιο μπακάλικο, κι αν ψωνίσει. Αυτό που έχει, όμως, σημασία είναι ότι δεν μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τους πολίτες και τους ψηφοφόρους ως ψώνια στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. Οι πολίτες έχουν άποψη, έχουν κρίση. Και η κρίση είναι αυτή που ορίζει τα πολιτικά πράγματα. Κι ήρθε η ώρα οι πολίτες να βγουν από το περιθώριο και να βγουν στο προσκήνιο των πολιτικών εξελίξεων".

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε τη "χαρά, την περηφάνια και την αισιοδοξία" του που ο Αλ. Τσίπρας είναι ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΝ και που δεκάδες συνομήλικοί του εξελέγησαν στην ΚΠΕ του κόμματος:

    "Το είχαμε πει ότι θα γίνουμε το κόμμα της νέας γενιάς. Προχωράμε τολμηρά μπροστά και πιστεύω ότι θα έχουμε τη στήριξη της νεολαίας από άκρου σε άκρο της Ελλάδας και θα είμαστε το κόμμα το οποίο θα φέρει τις μεγάλες και θετικές εκπλήξεις για να αλλάξει εντελώς το σκηνικό στη χώρα μας", είπε.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή ερωτηθείς για τις επικρίσεις που έχει δεχθεί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε:

    "Εμείς επιτιθέμαστε στις προκλήσεις του μέλλοντος. Αυτό μας ξεχωρίζει από διαξιφισμούς και αντιπαραθέσεις που πολλές φορές είναι ιδιοτελείς και χωρίς νόημα".

    Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝ στο 5ο συνέδριο του κόμματος με ποσοστό 70,41% έναντι του αντιπάλου του Φ.Κουβέλη ο οποίος έλαβε 28,67%. Ο σημερινός Γραμματέας του ΣΥΝ κ. Ν. Χουντής ήρθε πρώτος στις προτιμήσεις των συνέδρων του ΣΥΝ κατά τη ψηφοφορία για την εκλογή της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, με δεύτερο τον βουλευτή κ. Π. Λαφαζάνη και τρίτο τον επίσης βουλευτή κ. Γ. Δραγασάκη.

    Η Αριστερή Ενότητα αναδείχθηκε και πάλι ως η ισχυρότερη τάση του ΣΥΝ αφού εξέλεξε 76 μέλη στην ΚΠΕ. Δεύτερη αναδείχθηκε η Ανανεωτική Πτέρυγα με 37 μέλη. Από την Ανανεωτική Πτέρυγα, πρώτος στις προτιμήσεις ήρθε ο βουλευτής κ. Μ. Παπαγιαννάκης και δεύτερος ο ευρωβουλευτής κ. Δ. Παπαδημούλης.

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο του ΣΥΝ απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας. Επίσης τον συνεχάρησαν τηλεφωνικά ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής, ο Πρόεδρος της Βουλής Δ.Σιούφας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου και η υπουργός Εξωτερικών Ντ.Μπακογιάννη, καθώς επίσης επίσης ο Δήμαρχος Αθηναίων Ν.Κακλαμάνης, ο Γραμματέας της Ν.Δ. Λ.Ζαγορίτης και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Ραγκούσης.

    Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στην τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Ο Συνασπισμός πρέπει συλλογικά, ενωτικά, με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που μας βαραίνει όλους, να ανταποκριθεί στις υψηλές προσδοκίες που έχει από μας, όχι μονάχα ο κόσμος της Αριστεράς, αλλά και ο κόσμος που όλο το προηγούμενο διάστημα μπορεί να βρέθηκε σε άλλα κόμματα, στα κόμματα εξουσίας, αλλά σήμερα βλέπει ότι τα κόμματα αυτά δεν μπορούν να τους δώσουν καμιά ελπίδα και καμιά προοπτική για το μέλλον" τονίζει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του εθνικού πρακτορείου αμέσως μετά την εκλογή του στο 5ο συνέδριο του Συνασπισμού.

    Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του νέου προέδρου του Συνασπισμού Αλέξη Τσίπρα, στην Αλκμήνη Ψιλοπούλου.

    ΕΡ. Κ. Τσίπρα συγχαρητήρια για την εκλογή σας και με αυτό το ποσοστό. Κατ΄αρχήν θα ήθελα να μου πείτε, ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας ως νέος πρόεδρος του Συνασπισμού ;

    ΑΠ. Σας ευχαριστώ. Προτεραιότητα όλων μας είναι να προσπαθήσουμε να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, των κοινωνικών διεκδικήσεων. Υπάρχει ένα θετικό κλίμα για το κόμμα μας, είναι ίσως από τις πιο καλές στιγμές στην πορεία του κόμματος, διότι υπάρχει μια θετική ανταπόκριση στην κοινωνία. Σημασία έχει για μας αυτό το κλίμα να μπορέσουμε να το κάνουμε δυναμική προς τα μπρος. Να μπορέσουμε να βρεθούμε στο πλάι των ανθρώπων που σήμερα περνάνε δύσκολες στιγμές. Να βρεθούμε στο πλάι των κοινωνικών κινημάτων και των κοινωνικών αγώνων. Και κυρίως να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε μια δομή οργανωτική που έχουμε ανάγκη για να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες περιστάσεις.

    ΕΡ. Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;

    ΑΠ. Το επόμενο διάστημα για μας, ξέρουμε ότι δεν θα έχει μόνο κατηφόρες αλλά και ανηφόρες. Θα έχει και δυσκολίες. Και γι αυτό πρέπει συλλογικά, ενωτικά, με αίσθηση της μεγάλης ευθύνης που μας βαραίνει όλους, να ανταποκριθούμε στις υψηλές προσδοκίες που έχει από μας, όχι μονάχα ο κόσμος της Αριστεράς, αλλά και ο κόσμος που όλο το προηγούμενο διάστημα μπορεί να βρέθηκε σε άλλα κόμματα, στα κόμματα εξουσίας, αλλά σήμερα βλέπει ότι τα κόμματα αυτά δεν μπορούν να τους δώσουν καμιά ελπίδα και καμιά προοπτική για το μέλλον.

    Είναι βαριά η ευθύνη, και πρέπει να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την ευθύνη. Η δουλειά και η προσπάθεια να μπορέσουμε συλλογικά να ανταπεξέλθουμε είναι το πρώτο μέλημα για την επόμενη μέρα.

    ΕΡ. Τι το καινούργιο θα θέλατε να φέρετε στο Συνασπισμό;

    ΑΠ. Ο Συνασπισμός είναι ένα κόμμα που εδώ και πάρα πολύ καιρό έχει καταφέρει να ενσωματώσει τη φρεσκάδα των κοινωνικών κινημάτων με την εμπειρία , τη γνώση, των συντρόφων και των συντροφισσών που έρχονται από τις παλαιότερες γενιές. Αυτή η χημεία ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο, είναι μια δύναμη προωθητική. Αυτό, νομίζω, μιλάει από μόνο του. Και είναι κάτι που θα μας δώσει τη δύναμη και τη δυνατότητα να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις καινούργιες αυξημένες απαιτήσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 11 February 2008 - 17:30:09 UTC