Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-02-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων
  • [02] Γ.Παπανδρέου: Σε γκρίζο κατήφορο η χώρα
  • [03] ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις
  • [04] Σε τροχιά συνεδρίου ο ΣΥΝ
  • [05] Κορυφώνονται οι διεργασίες
  • [06] Φανταστικός... ήρωας ο Τζόρτσιλ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.Κ.Χατζηδάκη θα έχει ο πρωθυπουργός στις 11.30 το πρωί. Νωρίτερα, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του European Jewish Congress.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Πρόεδρο Δημοκρατίας

    Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια συναντήθηκε ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία.

    Ο κ. Καραμανλής, σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για το ταξίδι του στην Τουρκία και πρόσθεσε: "Η Ελλάδα σταθερά υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επισημαίνοντας βέβαια ότι η Τουρκία οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο αρχών και μεταρρυθμίσεων που έχει η ίδια ήδη αποδεχθεί. Και στο πλαίσιο αυτό, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, εντάσσονται και τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης".

    Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο κ. Καραμανλής είπε ότι "επιβεβαιώσαμε τη βούληση και εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της πλήρους εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Για την Ελλάδα ο μοναδικός γνώμονας είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών".

    Για το Κυπριακό ο πρωθυπουργός είπε, ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και τόνισε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως η προσπάθεια εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι μακρά και επίπονη.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ.Καραμανλής διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. "Η κυβέρνηση έχει νωπή και ισχυρή λαϊκή εντολή", είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως έ"χουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και με συνέπεια προχωρούμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων".

    Κατά την είσοδό του πρωθυπουργού στο γραφείο του κ. Παπούλια διεξήχθη ο εξής διάλογος:

    -Χθες η ημέρα ήταν φορτισμένη, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην κηδεία του αρχιεπισκόπου.

    - Ηταν πράγματι, απάντησε ο πρωθυπουργός. Ηταν πολύς ο κόσμος και φανερή η αγάπη του για τον αρχιεπίσκοπο.

    - Πώς είδατε την Αγκυρα, ρώτησε ο κ. Παπούλιας; Εχει αλλάξει τίποτα; στην πόλη εννοώ, συμπλήρωσε.

    - Θα σας τα πω αναλυτικά απάντησε ο κ. Καραμανλής. Είμαι ικανοποιημένος από την επίσκεψη, στόχος είναι να γυρίσουμε σελίδα.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή - Γ.Αλογοσκούφη

    Συνεργασία διάρκειας μιας ώρας και δεκαπέντε λεπτών είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πορεία της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων.

    Ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013, τα εγκαίνια του οποίου θα γίνουν στο Ναύπλιο την επόμενη εβδομάδα. Πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, που αφορά την ελληνική περιφέρεια στην οποία θα κατευθυνθεί το 80% των πόρων του προγράμματος.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε επίσης τον κ. Καραμανλή για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών.

    Υπάρχει μια δύσκολη συγκυρία την οποία μέχρι τώρα η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ελαφρές μόνο επιπτώσεις, είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις αυτές αφορούν κυρίως τον πληθωρισμό.

    Ερωτώμενος για την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ο κ. Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι η Υπηρεσία κάνει πολύ καλά τη δουλειά της.

    [02] Γ.Παπανδρέου: Σε γκρίζο κατήφορο η χώρα

    Υπό την προεδρία του κ.Γ.Παπανδρέου, θα συνεδριάσει το απόγευμα το Πολιτικό Συντονιστικό Όργανο του ΠΑΣΟΚ.

    Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Κινήματος θα έχει συναντήσεις με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μπερναντίνο Λεόν Γκρός και με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκου Εβραϊκού Κογκρέσου.

    "Σε αυτό το γκρίζο τόπο που ζει ο ελληνικός λαός εμείς φέρνουμε το πράσινο", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση του Δικτύου Αυτοδιοίκησης της κεντρικής οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ με το αυτοδιοικητικό Κίνημα της ΤΕΔΚΝΑ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το πράσινο και η προστασία του περιβάλλοντος έχουν καταστεί πλέον κυρίαρχο ζήτημα με ευρωπαϊκές διαστάσεις και στην ομιλία του επέκρινε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για το σύνολο της πολιτικής της όσο και ειδικότερα για τα θέματα περιβάλλοντος τονίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ συνίσταται ουσιαστικά στο "τσιμέντο παντού".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε την κυβέρνηση "να ξυπνήσει από το λήθαργο της περιβαλλοντικής αναλγησίας" και είπε ότι η κυβέρνηση διαχειρίζεται το περιβάλλον όπως και τα θέματα της συγκυρίας, με συνισταμένη της πολιτικής αυτής, το κομματικό όφελος και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για πολιτική κρίση που σπρώχνει τη χώρα σε γκρίζο κατήφορο, απειλεί να βουλιάξει το πολιτικό σύστημα στη λάσπη και μίλησε για μια κυβέρνηση η οποία υπηρετεί "έναν εσμό οικονομικών παραγόντων και ένα κύκλωμα κομματικών παραγόντων".

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση κρύφτηκε πίσω από τη δικαιολογία της δικαιοσύνης όταν το ΠΑΣΟΚ ζήτησε εξεταστικές επιτροπές για το υπουργείο Πολιτισμού και τη Ζίμενς και έκανε λόγο για μια κυβέρνηση που παίζει ένα άθλιο θέατρο σκιών και προχωρά σε "συναινετικά διαζύγια συγκάλυψης της αλήθειας", αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στην ανεξαρτητοποίηση του κ. Κουκοδήμου.

    Επιπλέον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νέμεται την εξουσία, αλλά δεν κυβερνά προς όφελος του λαού.

    Επανερχόμενος στα θέματα του περιβάλλοντος, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει τη χώρα σε "ενεργειακό σκουπιδότοπο της ΕΕ " καθώς φέρνει λιθάνθρακα στην Ελλάδα και έθεσε το δίλημμα ή "σκουπιδότοπος της Ευρώπης και θα συρόμαστε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια ή μια πράσινη ανάπτυξη", τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ επιλέγει το δεύτερο δρόμο.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην πράσινη οικονομία τονίζοντας ότι αυτή συνιστά μία νέα οικονομική θεώρηση, η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και διέξοδο για τη χώρα και υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει την πολιτική βούληση να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα και για τα ζητήματα του περιβάλλοντος και σημείωσε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ουραγός της ΕΕ στα θέματα αυτά καθώς, μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση "δεν έχει σχέδιο ούτε και για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δίνει άδειες κατά το δοκούν".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε επίσης την κυβέρνηση για ξεπούλημα ελεύθερων χώρων κάτι που θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ποιότητα ζωής στην Αθήνα και υπογράμμισε ότι το πρώην αεροδρόμιο "Ελληνικού" πρέπει να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά πάρκα της Ευρώπης καθώς επίσης και ότι πρέπει να διαφυλαχθούν οι ελεύθεροι χώροι.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε επίσης ότι αποτελεί απόλυτο στόχο του ΠΑΣΟΚ η πλήρης επεξεργασία των απορριμμάτων πριν αυτά οδηγηθούν στην ταφή.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει το ΠΑΣΟΚ στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε ότι το Κίνημα έχει πρόταση για τη μετεξέλιξή της και χαιρέτισε το γεγονός ότι η πρόταση αυτή υιοθετήθηκε από συνέδρια της ΚΕΔΚΕ, της ΤΕΔΚΝΑ και της ΕΝΑΕ λέγοντας πως αυτή η υιοθέτηση αποτελεί στέρεη βάση για αύριο, όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση, πράγμα που ελπίζει ότι θα γίνει σύντομα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η αποκέντρωση αποτελεί μέρος της αλλαγής του πολιτικού συστήματος στο οποίο θέλει να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ότι και αυτή η πρόταση θα τεθεί σε διαδικασία δημοψηφίσματος μαζί με τις άλλες προτάσεις στην πορεία προς το συνέδριο.

    Αναφερόμενος στην Αττική, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αυτή θέλει πλέον μία δομή πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και μία αντίστοιχη μητροπολιτικής αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας πώς κάθε άλλη λύση είναι ερμαφρόδιτη και δεν θα λύσει τα προβλήματα.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Αττική χτυπούν πλέον το καμπανάκι και καλούμαστε να πάμε μπροστά, ανατρέποντας ακόμα και κεκτημένα που τα θεωρούσαμε επαναστατικά.

    Ο κ. Παπανδρέου ενέταξε και την επίλυση των ζητημάτων αυτών στο πολιτικό πλαίσιο που υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ υπό τον τίτλο "δίκαιη κοινωνία", που θα αναπτύξει μια νέα εθνική στρατηγική για τη χώρα και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας πως σταθμός στην πορεία αυτή θα αποτελέσει το 8ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που θα σηματοδοτήσει μια νέα πορεία στο λαό, αλλά και ένα μαζικό ενωμένο αγώνα για τη νέα πορεία της χώρας.

    [03] ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις

    Σε συγκέντρωση στην Ελευσίνα με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις και η πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ", θα μιλήσει το βράδυ η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Ακόμα θα αναφερθεί στα προβλήματα που απασχολούν το λαό και τους εργαζόμενους της περιοχής.

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της εκτιμά ότι δικαιώνεται η θέση της ότι > και αναλύει εκτενώς τις πολιτικές εξελίξεις που έχουν διαμορφωθεί μετά τις εκλογές, ασκώντας έντονη κριτική τόσο στα δύο μεγάλα κόμματα, όσο και στον Συνασπισμό.

    Η ΚΕ συζήτησε σε συνεδρίασή της στις 26 Ιανουαρίου την πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 . Στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται σήμερα στον > αναφέρεται ότι η ΚΕ κατέληξε στις εξής εκτιμήσεις :

    -. Η μετεκλογική κατάσταση επιβεβαιώνει τις προβλέψεις και προειδοποιήσεις του ΚΚΕ πριν από τις εκλογές:

    Β· Θα έρθουν χειρότερα μέτρα σε βάρος του λαού, είτε γίνει κυβέρνηση η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ.

    Β· Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα που εκφράζουν και υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων. Δεν αλλάζουν. Είναι ανάγκη να αλλάξει επιλογή ο λαός ενισχύοντας τη δική του δύναμη, το ΚΚΕ και την πρότασή του για άλλο δρόμο ανάπτυξης υπέρ των συμφερόντων της πλειοψηφίας του λαού και όχι της κερδοφορίας των καπιταλιστών.

    Β· Οι εργαζόμενοι έχουν συμφέρον και πρέπει να επιδιώκουν να είναι όσο γίνεται πιο αδύναμη η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση. Έχουν συμφέρον να αντιπαλεύουν και να ακυρώνουν με τον αγώνα τους αντιλαϊκά μέτρα και επιλογές, να ενώνουν τη δύναμη και να χτίζουν τη συμμαχία τους, μέχρι να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις, για να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική.

    Β· Καμιά θετική αλλαγή για τον λαό δεν πρόκειται να υπάρξει, όσο δεν ενισχύεται αποφασιστικά ο αγώνας κατά των καπιταλιστών σε κάθε κλάδο και πανελλαδικά, ο αγώνας για την αφαίρεση της δύναμης των μονοπωλίων.

    Η Κεντρικη Επιτροπή διαπιστώνει ότι >.

    Σύμφωνα με την ΚΕ, >..

    . Η ενίσχυση του ΚΚΕ στις εκλογές, το δυνάμωμα της εργατικής αντίστασης, με την ουσιαστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στους εργασιακούς χώρους, είναι οι κύριοι παράγοντες που δημιουργούν σήμερα εμπόδια στην υλοποίηση των αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στην Παιδεία κ.α. εκτιμά η Κεντρική Επιτροπή και προσθέτει:

    .

    Στη συνέχεια, η ανακοίνωση της ΚΕ αναφέρει ότι > και προσθέτει ότι<< οι διαφορές και οι ανταγωνισμοί τους, που αφορούν στην κατάκτηση μεγαλύτερων μεριδίων στην οικονομική πίτα, καθώς και στην πολιτική επιρροή, δεν τους διαφοροποιούν στο γενικό στόχο: Στήριξη της εξουσίας και του πολιτικού συσχετισμού υπέρ των στρατηγικών επιλογών τους, του λεγομένου "ευρωμονόδρομου".

    Αναφερόμενη στην πολιτική του ΣΥΝ, η ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει ότι οι "αριστερές συμμαχίες", που προβάλλει υποκριτικά ο ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, οδηγούν αποδεδειγμένα στην ενσωμάτωση και την υποταγή του λαϊκού κινήματος, στον εξωραϊσμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Και χαρακτηρίζει το > κόμμα αφερέγγυο. Καιρό τώρα , προσθέτει, ο ΣΥΝ υποκλίνεται στον "μονόδρομο" του ευρωπαϊκού κεφαλαίου και της κεντροαριστεράς. Συνεργάζεται με το ΠΑΣΟΚ σε δήμους, σε νομαρχίες, στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τώρα, χρησιμοποιεί αριστερή φρασεολογία για να κρύψει την ουσία των στόχων του. Καλλιεργεί αυταπάτες ότι ο συσχετισμός των δυνάμεων μπορεί να αλλάξει από "πάνω" υπέρ του λαού. Αντιτίθεται στο ισχυρό λαϊκό κίνημα, στην κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τα λαϊκά στρώματα, στην οργάνωση του λαού.

    Για το ΛΑΟΣ, η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι είναι μέρος των διπολικών σεναρίων, από άλλη αφετηρία, >.

    Η ΚΕ στην αναφορά της σε κοινωνικά προβλήματα τονίζει ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστούν με φιλανθρωπίες και παροχές πτωχοκομείου τα λαϊκά προβλήματα (εργασιακά, μεροκάματο και μισθοί, ακρίβεια, ελεύθερος χρόνος, Ασφαλιστικό, Παιδεία, Υγεία, ψυχαγωγία, Πολιτισμός, μέσα μαζικής μεταφοράς, ενέργεια, υποδομές για την αντισεισμική - αντιπλημμυρική - αντιπυρική προστασία, καθαρό νερό, ελεύθερες ακτές, προστασία δασών, λαϊκή κατοικία) και επισημαίενι ότι δεν υπάρχουν λύσεις χωρίς να θιγούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας. .

    Καταλήγοντας, η ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει ότι: <<το πολιτικό σκηνικό χρειάζεται ανατροπή και όχι αναμόρφωση. Ο λαός πρέπει να εγκαταλείψει τώρα, μαζικά και οριστικά, τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου".

    [04] Σε τροχιά συνεδρίου ο ΣΥΝ

    Με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών θα συναντηθεί το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Εντονη κριτική προς την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση Ζαχόπουλου, αλλά και γενικότερα για το πολιτικό σκηνικό στη χώρα, άσκησε ο Α. Αλαβάνος, μιλώντας στην κεντρική πολιτική Επιτροπή του κόμματος, η οποία συζήτησε την προετοιμασία του ΣΥΝ ενόψει του συνεδρίου.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για αποσταθεροποίηση του πυρήνα γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου, αναφερόμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου, ενώ σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση έχει νωπή και ισχυρή εντολή , τόνισε ότι η εντολή της ΝΔ είναι κατεψυγμένη και ανίσχυρη γιατί προέρχεται από το ψυγείο του εκλογικού νόμου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι η χώρα βρίσκεται σε τέλμα εκφράζοντας έτσι την ανησυχία του για την πορεία της χώρας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ζήτησε έμμεσα από το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης στη βουλή λέγοντας ότι αν το κόμμα του είχε 60 βουλευτές, θα είχε καταθέσει την πρόταση μομφής.

    Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε την σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τις υποθέσεις Ζαχόπουλου και Ζήμενς και ταυτόχρονα κάλεσε τα δύο μεγάλα κόμματα να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους, όσον αφορά την υπόθεση Ζήμενς.

    Τέλος, αναφερόμενος στο επικείμενο συνέδριο του Συνασπισμού, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την αισιοδοξία του, τονίζοντας ότι το συνέδριο μπορεί να ανοίξει τον δρόμο στο ΣΥΝ για να πρωταγωνιστήσει στο πολιτικό σκηνικό.

    Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 Φεβουαρίου μέχρι την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου.

    [05] Κορυφώνονται οι διεργασίες

    Κορυφώνονται οι διεργασίες για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών. Μέχρι τώρα ως υποψήφιοι φέρονται οι Μητροπολίτες Θηβών Ιερώνυμος, Σπάρτης Ευστάθιος, Θεσσαλονίκης Ανθιμος και Δημητριάδος Ιγνάτιος.

    Στο μεταξύ το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει η υπόθεση περί απόπειρας εκβιασμού του Μητροπολίτη Μεσσηνίας από υποστηρικτές του Μητροπολίτη Σπάρτης. Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης συνεχίζει να υποστηρίζει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει εκβιασμός, λέγοντας μάλιστα πως αν αποδειχθεί κάτι τέτοιο θα καταθέσει το ωμοφόριο του.

    Δημοσκόπηση της MRB

    Πνευματικό ηγέτη στα βήματα του μακαριστου Αρχιεπισκόπου με ενεργή παρέμβαση στα κοινωνικά ζητήματα, ζητεί η πλειοψηφία των πολιτών, σύμφωνα με την πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της MRB, που διενεργήθηκε στο διάστημα από 30 έως 31 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1004 ατόμων, για λογαριασμό του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.

    Το 76,1% των ερωτηθέντων επιθυμεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος να συνεχίσει προς την κατεύθυνση που κινείτο ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδούλος.

    Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων, με ποσοστά άνω του 50%, δηλώνει ότι θα επιθυμούσε την ενεργή παρέμβαση από το νέο αρχιεπίσκοπο σε θέματα όπως, την κοινωνική σύγκλιση (88,7%), τα ναρκωτικά (88,6%), την υγεία (82%), την παιδεία (77,4%), το περιβάλλον(76,7%), την ανεργία (72,8%), τους οικονομικούς μετανάστες (70,3%), την εγκληματικότητα (70,2%), τη διαφάνεια και τη διαφθορά (60%).

    Το 43,2% επιθυμεί η θα επέτρεπε ενεργή παρέμβαση ή διατύπωση σκέψης από το νέο Αρχιεπίσκοπο στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

    -Το 58% ζητά από το νέο Αρχιεπίσκοπο "να κάνει περισσότερες φιλανθρωπίες",

    -Το 38% ζητά να προσεγγίσει τον κόσμο, ειδικά τους λιγότερο θρησκευόμενους,

    -Το 35,1% ζητά να διαφυλάξει την ενότητα της Εκκλησίας,

    -Το 29,4% να βελτιώσει τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το 22,9% να ανανεώσει την Εκκλησία.

    Ο θεσμός της Εκκλησίας εξακολουθεί να τυγχάνει υψηλής αποδοχής από τους πολίτες συγκεντρώνοντας ποσοστό θετικών εντυπώσεων 65,1% και βρίσκεται κάτω μόνο από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας (ποσοστό 88,9%). Στην τρίτη θέση παραμένουν ο Στρατός και οι Ένοπλες Δυνάμεις (ποσοστό 64,9%). Η Βουλή και τα κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστά της τάξεως του 29,4% και 15%, αντίστοιχα.

    Το 70,4% πιστεύει ότι η Εκκλησία έχει κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση τα τελευταία 10 χρόνια.

    Το 79,9% των ερωτηθέντων δεν επιθυμεί καμία ανάμειξη της κυβέρνησης στα της εκλογής του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Δημοσκόπηση της RASS για τον "Παρόν"

    Πνευματικό ηγέτη με φανερή ενεργή παρέμβαση στα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, ζητεί η πλειοψηφία των πολιτών από το νέο Αρχιεπίσκοπο, σύμφωνα με την τηλεφωνική πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία RASS στο διάστημα από 30 έως 31 Ιανουαρίου σε δείγμα 600 ατομων, για λογαριασμό της εφημερίδας το ΠΑΡΟΝ.

    Το 61,1% θέλει το νέο Αρχιεπίσκοπο φανερά παρεμβατικό στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα και μόνο το 22% των ερωτηθέντων ζητά ο νέος Αρχιεπίσκοπος να μην ασχολείται καθόλου με τα πολιτικά ζητήματα. Ένα ποσοστό 13,3% θέλει το νέο Αρχιεπίσκοπο να κινείται παρασκηνιακά προκειμένου να επηρεάζει τις εξελίξεις.

    Το 37,4% των ερωτηθέντων θέλει το νέο Αρχιεπίσκοπο να τολμά να τα βάζει με την πολιτική εξουσία ενώ το 30,4% θέλει να έχει μεν γνώμη αλλά να μη συγκρούεται με την πολιτική εξουσία. Το 31,1% επιθυμεί να περιοριστεί αυστηρά στα εκκλησιαστικά του καθήκοντα.

    Το 85% των ερωτηθέντων θέλει το νέο Αρχιεπίσκοπο να πιστεύει στην προώθηση της ζωντανής και μαχόμενης Εκκλησίας, να έχει αγαθές σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο (ποσοστό 82,2%) και να αναγνωρίζει προβάδισμα στο Φανάρι (ποσοστό 61,1%).

    Οι ερωτηθέντες προτιμούν κατά σειρά ως νέο Αρχιεπίσκοπο:

    Το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο σε ποσοστό 24,4%

    Το Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο σε ποσοστό 15,3%

    Το Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευστάθιο σε ποσοστό 11,6%

    Το Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο σε ποσοστό 4,9%

    Το Μητροπολίτη Θηβών κ. Ιερώνυμο σε ποσοστό 4,8%

    Το Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο σε ποσοστό 1,9% και

    Το Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμωνα σε ποσοστό 1,7%. Δεν απάντησε το 32,9% των ερωτηθέντων.

    Το 69,9% δήλωσε ότι ενδιαφέρεται πολύ ή αρκετά για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου.

    [06] Φανταστικός... ήρωας ο Τζόρτσιλ

    Οι Βρετανοί, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, πιστεύουν ότι ο Σέρλοκ Χολμς υπήρξε πραγματικά, όχι όμως και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ που, για έναν στους τέσσερις, ήταν... φανταστικό πρόσωπο, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμού του τηλεοπτικού καναλιού UKTV Gold.

    Από τους 3.000 ερωτηθέντες σχεδόν οι μισοί (47%) θεωρούν ότι ο Ριχάρδος ο Α΄, ο αποκαλούμενος "Λεοντόκαρδος", δεν βασίλευσε ποτέ στ' αλήθεια, παρά μόνο στη φαντασία των συγγραφέων. Στην πραγματικότητα ο Ριχάρδος ήταν βασιλιάς της Αγγλίας από το 1189 έως το 1199.

    Ο Τσόρτσιλ, πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1940 έως το 1945 και ξανά μεταξύ 1951-55 θεωρείται επίσης "πλάσμα της φαντασίας" από το 23% των Βρετανών. Μυθικά πρόσωπα είναι επίσης για τους Βρετανούς η Κλεοπάτρα (4%), ο Γκάντι (3%) και ο συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς (3%).

    Αντιθέτως, το 58% απάντησε ότι ο Σέρλοκ Χολμς, ο φανταστικός ντετέκτιβ, δημιούργημα της φαντασίας του συγγραφέα Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, υπήρξε πραγματικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 4 February 2008 - 5:30:23 UTC