Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κηδεύεται ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
  • [02] Στις 7 Φεβρουαρίου η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου
  • [03] "Επίθεση στην εργατική τάξη"

  • [01] Κηδεύεται ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

    Με τιμές αρχηγού κράτους εν ενεργεία κηδεύεται σήμερα από το Α΄Νεκροταφείο Αθηνών ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος. Στις 10 το πρωί τελείται η εξόδιος ακολουθία, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκπροσώπων της πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας.

    "Μέγαλη απώλεια για την εκκλησία της Ελλάδας αλλά και ολόκληρη την ορθοδοξία" χαρακτήρισε το θάνατο του αρχιεπισκόπου ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Λόγω εθνικού πενθους δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία, οι εφορίες, τα υπουργεία, τα δικαστήρια, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Κανονικά θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία, οι ΔΕΚΟ, οι τράπεζες και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσες στο κέντρο της Αθήνας, κατά μήκος της διαδρομής από τη Μητρόπολη προς το Α΄ Νεκροταφείο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τροχαίας, από τις 7 το πρωί θα διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς γύρω από την πλατεία Ομονοίας, Συγγρού, Φραντζή, Ηλιουπόλεως, Υμηττού, Βασ. Σοφίας και Βασ. Κωνσταντίνου.

    Επίσης δεν θα επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων στους δρόμους γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών στη διαδρομή από την εκκλησία ως το Α' Κοιμητήριο, δηλαδή στις οδούς και λεωφ. Μητροπόλεως, πλατεία Συντάγματος, βασ. Γεωργίου, βασ. Αμαλίας, Συγγρού, Αθ. Διάκου, Αρδηττού, Αναπαύσεως.

    Συλλυπητήρια μηνύματα

    Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια για την κοίμηση του Αρχιεπισκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου:

    ''Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Προκαθημένου της Eκκλησίας της Ελλάδος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε εξέχων Ιεράρχης με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά, ο οποίος με την ανεξάντλητη ενέργειά του αγωνίστηκε για μια ζωντανή και μαχόμενη Εκκλησία. Με τη στάση του απέναντι στο καταλυτικό γεγονός της ασθένειας και του θανάτου μας συγκλόνισε στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα θάρρους και αξιοπρέπειας.''

    Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής αναφέρει ότι «Διερμηνεύοντας, είμαι βέβαιος, τα αισθήματα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, εκφράζω τη θλίψη μου για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Του φωτισμένου Ιεράρχη που με το ποιμαντορικό του έργο έφερε την Εκκλησία πιο κοντά στην κοινωνία και στα σύγχρονα προβλήματα, πιο κοντά στους νέους ανθρώπους και στις αγωνίες τους. Του θρησκευτικού ηγέτη που ενίσχυσε το ρόλο της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

    Η ευθύτητα των λόγων του, η απλότητα, η αγωνιστικότητα, η αγάπη του για την Ελλάδα συνιστούν πολύτιμες διδαχές για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας. Η γενναιότητα και η καρτερία που επέδειξε τις δύσκολες ώρες της προσωπικής του μάχης αγγίζουν τις καρδιές όλων μας».

    Τη βαθιά της θλίψη για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου εξέφρασε η Βουλή των Ελλήνων μέσω του προέδρου του Σώματος Δημήτρη Σιούφα.

    Σε σχετική ανακοίνωσή του, ο κ. Σιούφας σημειώνει ότι "η μεγάλη προσωπικότητα και η μεγάλη προσφορά του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ανήκουν πλέον στην Ιστορία", ενώ τονίζει ότι "το Έθνος τον ευγνωμονεί για την προσφορά του: Η Εκκλησία, η Πατρίδα, ο Λαός τον αγάπησαν, τον ακολούθησαν και κρατούν στη μνήμη και την προσφορά και τις υποθήκες του."

    Το απόγευμα, η Βουλή πραγματοποίησε ειδική συνεδρία στη μνήμη του Αρχιεπισκόπου, ενώ η Πέμπτη, ημέρα της κηδείας του Αρχιεπισκόπου, ορίζεται ημέρα αργίας για το κοινοβούλιο.

    Τη βαθιά του θλίψη για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευρ. Στυλιανίδης, τον οποίο χαρακτήρισε και φωτεινό παράδειγμα πνευματικού ηγέτη.

    Μήνυμα του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλου:

    «Σήμερα, ημέρα πένθους και περισυλλογής για ολόκληρο το λαό μας, θα ήθελα να εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου μας. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος ως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του στάθηκε όρθιος με απαράμιλλο ψυχικό σθένος, ορθόδοξη πνευματικότητα και θαυμαστή αξιοπρέπεια, υπήρξε μια ηγετική εκκλησιαστική προσωπικότητα και ένας χαρισματικός ποιμενάρχης που διακόνησε με αφοσίωση και αυταπάρνηση την Εκκλησία.

    Επί των ημερών του η Εκκλησία έσκυψε με περισσό ενδιαφέρον στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων και πρόβαλε με συνέπεια την Ορθόδοξη παράδοση και μαρτυρία στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora.

    Με σεβασμό στη μνήμη του, εκφράζω τα πλέον θερμά συλλυπητήρια μου ως και αυτά του Δημοτικού συμβουλίου για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενός πραγματικά ξεχωριστού και επιφανούς Εκκλησιαστικού Ανδρός.»

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

    ''Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

    Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πνευματικός ηγέτης, με κύρος, εκκλησιαστικό φρόνημα και πλούσια κοινωνική δράση. Μαχητής και λόγιος, άφησε το δικό του στίγμα στην Εκκλησία που υπηρέτησε πιστά, με πηγαίο πάθος και εργατικότητα.

    Tον γνώριζα από παλιά. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος με τον οποίο χαιρόσουν να συζητάς ακόμα και όταν διαφωνούσες μαζί του.

    Η περιπέτεια της υγείας του δεν τον κλόνισε. Παρέμεινε όρθιος μέχρι το τέλος, δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα θάρρους, γενναιότητας και αξιοπρέπειας. Θα τον θυμόμαστε πάντα.

    Στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στους οικείους του και στους συνεργάτες του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.''

    «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου», αναφέρει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο τηλεγράφημα που απέστειλε προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

    «Ο θάνατος του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, όπως και κάθε επιφανούς προσώπου, μας θυμίζει την κοινή μας μοίρα, ανεξάρτητα από θρησκεία, φιλοσοφικές αντιλήψεις, πολιτικές απόψεις. Η γενναιότητα και η καρτερικότητα που προχώρησε προς αυτόν, είναι ένα θετικό του μήνυμα προς όλους. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και προς όλους τους πιστούς που σήμερα νιώθουν βαθύ πένθος», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    «Αφησε παρακαταθήκη την αγωνιστικότητά του, την πραότητα, την Ιώβειο υπομονή του» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Εφυγε πλήρης Σεβασμού και βαθιάς εκτιμήσεως», «αφήνοντας πίσω δυσαναπλήρωτο κενό Αγάπης, Συντροφικότητας, Αλληλεγγύης και Προσφοράς» σημειώνει μεταξύ άλλων και καταλήγει: «Μοίρα Κοινή των Ανθρώπων ο θάνατος αλλά και η Πίστις γιβ Ανάσταση νεκρών».

    Η Βουλή τίμησε τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου

    Με πολιτικό μνημόσυνο και ενός λεπτού σιγή, η Βουλή τίμησε την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Τόσο ο πρόεδρος της Βουλής, όσο και ο υπουργός Παιδείας, καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, εξήραν τη μεγάλη προσωπικότητα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου αλλά και την μεγάλη προσφορά του στο έθνος.

    Συλλυπητήρια του Πάπα Βενέδικτου ΙΣτ'

    Ο Πάπας Βενέδικτος XVI, σε συλλυπητήριο τηλεγράφημα που έστειλε προς τον προεδρεύοντα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτη Καρυστίας κ. Σεραφείμ, τονίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Πληροφορηθείς με βαθιά λύπη την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου, εκφράζω σε σας και προς την Ιερά Σύνοδο τα πλέον ειλικρινή συλλυπητήριά μου, καθώς και προς όλους εκείνους που θρηνούν τον χαμό του διακεκριμένου ποιμενάρχη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η αδελφική υποδοχή, την οποία η Μακαριότητά του επεφύλαξε στον προκάτοχό μου Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄ με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Αθήνα τον Μάιο του 2001 και η ανταποδοτική επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στη Ρώμη τον Δεκέμβριο του 2006 άνοιξαν μια νέα εποχή εγκάρδιας συνεργασίας μεταξύ μας, που οδήγησε σε αυξημένες επαφές και βελτίωσε τη φιλία και την αδελφοσύνη προς την αναζήτηση μιας στενότερης κοινωνίας μεταξύ μας. Εγώ και οι Καθολικοί όπου γης προσευχόμεθα, όπως η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος ενισχύεται από τη χάρη του Θεού, προκειμένου να συνεχίσει στο δρόμο των ποιμαντορικών επιτευγμάτων του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου».

    Εξ άλλου, όπως έγινε γνωστό, στην εξόδιο ακολουθία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου θα παραστεί αντιπροσωπεία του Βατικανού με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ποντιφικού Συμβουλίου για την ενότητα των Χριστιανών Καρδινάλιο Βάλτερ.

    Συλλυπητήρια ηγετών

    Η Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου Ελισάβετ Β' έστειλε προς τα μέλη της διαρκούς Ιεράς Συνόδου του εξής συλλυπητήριο μήνυμα:

    "Με λύπη μου πληροφορήθηκα το θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και τον ελληνικό λαό".

    Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος τονίζεται:

    "Η Λόρα και εγώ εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στον ελληνικό λαό σε αυτή την ώρα του πένθους για τον θανατο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου. Ο αποθανών Αρχιεπίσκοπος ήταν ευρέως γνωστός ως μια ευκρινής φωνή της Ορθόδοξης πίστης, και για την ενεργοποίησή του υπέρ του ενδοθρησκευτικού διαλόγου, και την προώθηση κοινωνικών προγραμμάτων που βοηθούσαν τους αδύναμους. Οι προσευχές μας βρίσκονται με τον ελληνικό λαό και όλους όσοι ακολούθησαν την πνευματική του καθοδήγηση".

    Συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το θάνατο του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου απηύθυνε και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, χαρακτηρίζοντας την πρόωρη εκδημία του προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας "δυσαναπλήρωτη απώλεια".

    [02] Στις 7 Φεβρουαρίου η εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου

    Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα πραγματοποιηθεί στις 7 Φεβρουαρίου στον μητροπολιτικό ναό Αθηνών, όπως ανακοίνωσε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος έφυγε από τη ζωή στις 5.15 της Δευτέρας, χάνοντας τη μάχη που έδινε επί 7 μήνες τώρα με την επάρατη νόσο. Λίγο νωρίτερα οι γιατροί, οι στενοί του συνεργάτες και πολλοί κληρικοί έσπευσαν στην αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό.

    Ο αρχιεπίσκοπος κατέληξε στην κατοικία του καθώς οι γιατροί σεβάστηκαν την επιθυμία του να μην μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

    Βιογραφικό του Αρχιεπισκόπου

    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, γεννήθηκε το 1939 στην Ξάνθη και σπούδασε Νομικά και Θεολογία. Χαρισματικός απο τα νεανικά του χρόνια, διδάκτωρ Θεολογίας, πτυχιούχος γαλλικής και αγγλικής γλώσσας, γνώστης ιταλικής και γερμανικής, χειροτονήθηκε διάκονος το 1961 και πρεσβύτερος το 1965.

    Εννέα χρόνια ήταν ιεροκήρυκας στο ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίτσα) Φαλήρου, ενώ διετέλεσε επί επτά χρόνια γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

    Νεότατος, μόλις 35 ετών το 1974 εξελέγη μητροπολίτης Δημητριάδος, απ΄όπου αναχώρησε, όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

    Πήρε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό Τύπο, αλλά και σε εφημερίδες.

    Ανάμεσα στις πρόσφατες δημοσιεύσεις ξεχωρίζουν : "Ελληνισμός προσήλυτος. Η μετάβαση απο την αρχαιότητα στον χριστιανισμό", "Η ψυχή της Ευρώπης". Μνημειώδες θεωρείται το έργο του, το οποίο αποτελεί και τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο με τίτλο : "Ιστορική και Κανονική θεώρησις του παλαιοημερολογητικού ζητήματος κατά την γένεσιν και την εξέλιξιν αυτού εν Ελλάδι" , ενω εμπεριστατωμένες θεωρούνται οι μελέτες του για τον Μελέτιο Πηγά και το Θείο Πάθος.

    Το 1998, μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, τρείς ήταν οι επικρατέστεροι υποψήφιοι: ο Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο Θηβών Ιερώνυμος και ο τότε Αλεξανδρουπόλεως (νύν Θεσσαλονίκης) Ανθιμος. Εξελέγη αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο από Δημητριάδος Χριστόδουλος, ο οποίος προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να διαβάζει τον "επιβατήριο" λόγο του στον κατάμεστο μητροπολιτικό ναό Αθηνών.

    Πολύ γρήγορα, όλοι μιλούσαν για τον αρχιεπίσκοπο, που καλούσε τη νεολαία να πλησιάσει την Εκκλησία "όπως είναι, ακόμη και με το σκουλαρίκι", ζητούσε συγγνώμη απο τους νέους για όσα δεν έγιναν απο τους μεγαλύτερους, ενώ άρχισε αμέσως να ασχολείται με την αναζωογόνηση όλων των υπηρεσιών της Εκκλησίας και κυρίως του φιλανθρωπικού τομέα.

    Υπό την ηγεσία του, προάγεται το έργο της Εκκλησίας σ΄ολόκληρο τον κοινωνικό τομέα. Ιδρύονται νέοι οργανισμοί που καλύπτουν τομείς, όπως η βιοηθική, η μέριμνα για τους τοξικομανείς, την κακοποιημένη γυναίκα, την άγαμη μητέρα. Τέλος ίδρυσε την Μη Κυβερνητική Οργάνωση "Αλληλεγγύη" μέσω της οποίας γίνεται μεγάλη παρέμβαση με ανθρωπιστική βοήθεια, σε παγκόσμια κλίμακα.

    Ακόμη και στην επικοινωνία της Εκκλησίας παρενέβη δυναμικά, οδηγώντας την στο νέο κόσμο της ψηφιακής εποχής, αφού ίδρυσε την υπηρεσία Διαδικτύου, δημιουργώντας συγχρόνως ψηφιακή βιβλιοθήκη σε 9 γλώσσες, πινακοθήκη, μουσικοθήκη και πύλη πολιτιστικών ειδήσεων στα ελληνικά και αγγλικά.

    Ο αρχιεπίσκοπος με το λόγο του, είτε απο άμβωνος, είτε σε εκδηλώσεις, είτε σε δηλώσεις του, προκάλεσε αντιδράσεις. Σχολιάσθηκε θετικά, αλλά και αρνητικά.

    Δύο μεγάλα γεγονότα σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του: η σύγκρουση με την κυβέρνηση Κ. Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που άρχισε την άνοιξη του 2000 και απασχόλησε για περίπου δύο χρόνια την κοινή γνώμη, ενώ αμέσως μετά άρχισε και η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που κράτησε ως το 2004 και έληξε μετά την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.

    Για πρώτη φορά στα χρονικά, το 2001 αρχίζει να διαφαίνεται οτι ο αρχιεπίσκοπος θα δεχθεί στην Αθήνα τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο τον Β΄, γεγονός που πρίν συμβεί φαινόταν αδιανόητο. Υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις, υπήρξαν ανακοινώσεις από φανατικούς, όμως ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος καταφέρνει και πείθει πρωτίστως τους ιεράρχες και ο Πάπας επισκέπτεται την Αθήνα, κατόπιν προσκλήσεως του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλου.

    Στο αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, και παρουσία των μελών της Ιεράς Συνόδου, ο Ποντίφηκας ζήτησε συγγνώμη για τα δεινά του παρελθόντος. Ο αρχιεπίσκοπος αρχίζει πρώτος να τον χειροκροτεί και ακολουθούν οι συνοδικοί Ιεράρχες. Ο πάγος μεταξύ των δύο Εκκλησιών, εκείνη τη στιγμή άρχισε να λιώνει. Πέντε χρόνια αργότερα, το Δεκέμβριο του 2006, ο αρχιεπίσκοπος θα ανταποδώσει την επίσκεψη του Πάπα, πηγαίνοντας στο Βατικανό, και συναντώντας πλέον το νεοεκλεγέντα Πάπα Βενέδικτο.

    Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, υπήρξε δημοφιλέστατος. "Σκαρφαλωμένος" στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων, έμπαινε στις καρδιές των απλών ανθρώπων. Μπορούσε να προκαλεί με τα λόγια του τον ενθουσιασμό ακόμη και των νέων, μιλώντας τους για την παγκοσμιοποίηση, χρησιμοποιούσε εικόνες και σχήματα.

    Τα χαρίσματα του ήταν πολλά. Ομως, πολλές φορές παρεξηγήθηκε. Ο ίδιος έλεγε απλά πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η Εκκλησία, οι αγώνες, οι ρίζες και η ταυτότητα του ελληνισμού.

    Η ζωή και οι δραστηριότητες του αρχιεπισκόπου άρχισαν να παίρνουν διαφορετική τροπή το Σάββατο 9 Ιουνίου. Τότε επρόκειτο να επισκεφθεί το πατριαρχείο Αλεξανδρείας, λίγες ώρες μετά από μία κουραστική περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, όπου εμφανίστηκε ακούραστος, δραστήριος, εντυπωσιάζοντας τους πάντες, αφού μέσα σε λίγες ώρες εκφώνησε 19 ομιλίες.

    Το πρωί του Σαββάτου, άρχισαν πόνοι, γαστρεντερικές διαταραχές και πυρετός. Δεν το έβαζε κάτω, αρνούμενος να πάει στο γιατρό. Αντίθετα ήθελε να πραγματοποιήσει την επίσκεψη στην Αλεξάνδρεια. Στενοί συνεργάτες του, τον πίεσαν και τον έπεισαν να πάει στο νοσοκομείο. Μπήκε στο Αρεταίειο.

    Αρχικά δεν υπήρξε ανησυχία. Θεωρήθηκε μια απλή περίπτωση αδιαθεσίας. Ωσπου τα άσχημα νέα χτύπησαν το πρώτο καμπανάκι, για όγκο στο έντερο. Στη συνέχεια υπεβλήθη σε επέμβαση και ανακαλύπτεται ο όγκος στο ήπαρ.

    Ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει. Παρέμεινε επί μέρες στην εντατική και στη συνέχεια σε θάλαμο νοσηλείας. Η απελπισία άρχισε σιγά-σιγά να κυκλώνει πρώτα τους συνεργάτες και μετά τους γιατρούς. "Κρίσιμη η κτάσταση" έλεγαν. "Λίγες ελπίδες".

    Η κοινή γνώμη έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται. Πιστοί άρχισαν να συρρέουν στο Αρεταίειο νοσοκομείο. Εκατοντάδες μηνύματα, γράμματα, λουλούδια στον αρχιεπίσκοπο. Επιστήμονες από το εξωτερικό έρχονται να τον εξετάσουν. Η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Ωσπου ο διάσημος Ελληνας χειρουργός Ανδρέας Τζάκης, προσωπικός φίλος του αρχιεπισκόπου, ο οποίος μάλιστα είχε τιμηθεί και από την Ιερά Σύνοδο, έρχεται στην Ελλάδα και δίδει το φως της ελπίδας στον αρχιεπίσκοπο. Η μαγική λέξη ήταν "μεταμόσχευση".

    Η επέμβαση, προγραμματίστηκε για το ειδικό κέντρο Τζάκσον Μεμόριαλ που βρίσκεται στο Μαϊάμι και επικεφαλής είναι ο Ανδρέας Τζάκης. Ενα κλίμα αισιοδοξίας αρχίζει πλέον να διακατέχει τον αρχιεπίσκοπο, τους στενούς του συνεργάτες, τους ιεράρχες. Αλλωστε υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα και μάλιστα κληρικών που ήδη είχαν κάνει, στα χέρια του διάσημου χειρουργού, τη μεταμόσχευση ήπατος και ζούσαν κάτω από καλύτερες συνθήκες και επί χρόνια.

    Ο αρχιεπίσκοπος βγαίνει από το νοσοκομείο στις 20 Ιουλίου. Με τρεμάμενη φωνή, εμφανώς συγκινημένος, απευθύνεται στο πανελλήνιο λέγοντας τις φράσεις: "Είμαι ο Χριστόδουλός σας". Εκφράζεται με ελπίδα και αισιοδοξία για τη δεύτερη φάση της περιπέτειας της υγείας του στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του συμπαρίσταται με τον καλύτερο τρόπο. Το κυβερνητικό αεροσκάφος βρίσκεται στη διάθεση του αρχιεπισκόπου για να τον μεταφέρει στο Μαϊάμι. Μένει στο σπίτι του στο Ψυχικό, μέχρι να φύγει για τις ΗΠΑ, δεχόμενος επισκέψεις φίλων, πιστών και κληρικών. Το κλίμα αισιοδοξίας διατηρείται αμείωτο.

    Το Σάββατο 18 Αυγούστου αναχωρεί από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ο αρχιεπίσκοπος αποχαιρετά την Ελλάδα, τους συνεργάτες του, τους φίλους και τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και των κομμάτων, ζητώντας από τους Ελληνες να προσεύχονται για κείνον.

    Στο Μαϊάμι παρέμεινε πενήντα ημέρες, μέχρι να βρεθεί το κατάλληλο μόσχευμα. Λίγο πριν μπει στο Ειδικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων, είχε ήδη αρχίσει να καταβάλλεται ψυχολογικά από την αδημονία. Προσδοκούσε το μόσχευμα για να ολοκληρωθεί η επέμβαση, λαχταρώντας να γυρίσει στην Ελλάδα.

    Ηταν Κυριακή 7 Οκτωβρίου, όταν του ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε μόσχευμα από νεαρό υγιέστατο δότη, θύμα τροχαίου. Εισήχθη κατευθείαν στο χειρουργείο, όπου όμως λίγες ώρες αργότερα, απλώς διαπιστώνεται ότι υπάρχει μετάσταση της νόσου και η μεταμόσχευση είναι αδύνατη.

    Στην κατοικία του στο Ψυχικό παρέμεινε ως το τέλος ο αρχιεπίσκοπος, αρνούμενος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, ακόμη και όταν η κατάσταση της υγείας του είχε αρχίσει να επιδεινώνεται.

    Αμέσως μετά την επιστροφή του απο το Μαϊάμι, ο αρχιεπίσκοπος άρχισε να συναντάται με πολιτικούς, ιεράρχες, προκαθημένους Εκκλησιών, φίλους και γνωστούς που εξέφραζαν την επιθυμία να τον δούν.

    Στις 16 Νοεμβρίου επισκέπτεται το Ψυχικό και μένει αρκετά λεπτά με τον αρχιεπίσκοπο, συζητώντας ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Στις 21 Νοεμβρίου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτεται τον αρχιεπίσκοπο και έχει μακρά συζήτηση μαζί του. Ακολουθεί, στις 23 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο αρχιεπίσκοπος περνάει μια περίοδο που βλέπει ακατάπαυστα κόσμο. Οχι μόνο δεν κουράζεται, αντίθετα επιθυμεί να συνομιλεί και να συζητεί με τους επισκέπτες του.

    Τα πρώτα έντονα σημάδια κατάπτωσης φάνηκαν λίγες ημέρες πρίν απο τα Χριστούγεννα. Οι γιατροί του συνιστούν να λιγοστέψουν οι επισκέψεις. Ο αρχιεπίσκοπος υπακούει. Οι πόνοι έχουν αρχίσει να γίνονται ανυπόφοροι. Οι γιατροί χρησιμοποιούν πολύ ισχυρά αναλγητικά, τα οποία συχνά τον οδηγούν σε βαθύ ύπνο, για πολλές ώρες.

    Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς αισθάνεται κάπως καλύτερα και καθισμένος στο σαλονάκι του πρώτου ορόφου, δέχεται το νομάρχη Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδη που με ποντιακά σωματεία λένε τα κάλαντα. Ο αρχιεπίσκοπος απευθύνεται στους νέους και τους δίνει συμβουλές και παρακαταθήκες για το μέλλον τους. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος του στο οποίο αναφερόταν στην "κοινή μοίρα των ανθρώπων που είναι ο θάνατος" και τόνιζε τη λύση που δίνει μόνο η χριστιανική πίστη.

    Ο κόσμος συγκινείται από τα λόγια του, από τη φωνή του που την ακούει και πάλι από τα μέσα ενημέρωσης. Λίγες μέρες αργότερα όμως, είναι πλέον πολύ δύσκολο ακόμη και να σηκωθεί απο το κρεβάτι. Οι γιατροί επιμένουν να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μεταστάσεις των όγκων. Εκείνος αρνείται επίμονα και στις 14 Ιανουαρίου οι γιατροί εκδίδουν ανακοινωθέν στο οποίο τονίζουν την "περαιτέρω επιδείνωση" της υγείας του. Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει.

    [03] "Επίθεση στην εργατική τάξη"

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε συγκέντρωση - συζήτηση που διοργανώνει η Κ.Ο Αττικής του ΚΚΕ με θέμα τον συντονισμό και τη δράση για το πρόβλημα της ποιότητας του νερού στην Αν. Αττική. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:00, στο Ξενοδοχείο «Αύρα» στη Ραφήνα.

    ΚΚΕ για συλλογική σύμβαση

    Οι θέσεις που κατέθεσε ο ΣΕΒ στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, είναι προκλητικές και συνιστούν κλιμάκωση της ταξικής επίθεσης κατά της εργατικής τάξης, τονίζει το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται στο ίδιο χαράκωμα με τον ΣΕΒ, γιατί υπηρετούν τις βασικές επιλογές του. Η κάλυψη τους πίσω από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπορεί να κρύψει τη συνενοχή τους, για τα μεγάλα κέρδη των βιομηχάνων και τους εξευτελιστικούς μισθούς των εργαζομένων.

    Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, αξιοποιώντας την εμπειρία της, να οργανώσει και να κλιμακώσει ενιαία την πάλη της κατά των βιομηχάνων και συνολικά του κεφαλαίου. Ουσιαστική αύξηση μισθών, διεκδίκηση και κατάκτηση δικαιωμάτων μπορεί να γίνει μόνο με πάλη που στρέφεται κατά της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

    ΚΚΕ για Ζίμενς

    Η τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι για την «υπόθεση Ζήμενς» αρμόδια είναι η δικαιοσύνη, δείχνει και πάλι ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πάγια τακτική της να παραπέμπει τα πάντα στη δικαιοσύνη, αποσείοντας τη δική της πολιτική ευθύνη να πέσει φως στην υπόθεση, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

    Το ΚΚΕ επιμένει στην ανάγκη να διαλευκανθεί πλήρως το όλο θέμα, όπως το εξέφρασε και με τη σχετική επερώτηση που έχει καταθέσει στη Βουλή.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 31 January 2008 - 5:30:18 UTC