Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος
  • [02] "Σημαντική θεσμική συνεργασία"

  • [01] Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος

    Κλίμα συγκίνησης επικρατεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό ΑΘηνών όπου εκατοντάδες πολίτες συρρέουν για το ύστατο χαίρε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο ενώ οι καμπάνες κτυπάνε πένθιμα και οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

    Το σεπτό σκήνωμα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου τυλιγμένο στην γαλανόλευκη υποδέχτηκε στον καθεδρικό ναό Αθηνών ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου μητροπολίτης Καρυστίας Σεραφείμ, ο οποίος και τέλεσε το τρισάγιο. Τη σορό του Αρχιεπισκόπου, η οποία θα τεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, συνόδευαν οι στενοί του συνεργάτες.

    Η Mητρόπολη ΑΘηνών τις τρεις ημέρες θα παραμείνει ανοικτή καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους πιστούς να αποχαιρετίσουν τον Αρχιεπίσκοπο, ενώ αναμένεται στο παρεκκλήσι του μητροπολιτικού ναού να ανοίξει βιβλίο συλλυπητήριων.

    Στις 2 μετά το μεσημέρι θα συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου η Ιερά Σύνοδος.

    Από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε πως στα κτίρια των δημόσιων υπηρεσιών από σήμερα θα κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες, ενώ την ημέρα της κηδείας θα είναι αργία.

    Η κηδεία του Αρχιεπισκόπου θα γίνει δημοσία δαπάνη από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών, ενώ θα του αποδοθούν και τιμές αρχηγού κράτους.

    Τρισάγιο στο Φανάρι

    «To Oικουμενικό Πατριαρχείο με βαθειά λύπη επληροφορήθη την εν Κυρίω κοίμηση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, τον οποίο προπέμπει μαζί με τους πανορθοδόξους εις την αιωνιότητα» αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    «Ο αοίδιμος Αρχιεπίσκοπος αγωνίσθη καθ'όλη την διάρκεια της ζωής του υπέρ της Εκκλησίας και προσπάθησε να φέρει του ανθρώπους πλησιέστερον προς αυτήν ως την μόνη κιβωτό της σωτηρίας.

    Ο μακαριστός υπέμεινε κατά τη διάρκεια της ασθένειας του "μήνας κενούς και νύκτας οδυνών", ως ο πολύτλας Ιώβ. Και υπέμεινε τα παθήματά του καρτερικώς, γενναίως, χριστιανοπρεπώς, διδάξας δια του παραδείγματός του πολλούς.

    Τώρα ο πληθωρικός του λόγος εσίγησε. Τώρα από του ουρανίους θαλάμους θα υμνή ακαταπαύστως τα μεγαλεία του Θεού και θα πρεσβεύη προς Αυτόν υπέρ της Εκκλησίας και του ποιμνίου της.

    Ο χωρισμός από προσφιλή μας πρόσωπα είναι ανθρωπίνως οδυνηρώς. Αλλά παρηγορούμεθα ενθυμούμενοι ότι δι'ημάς τους Χριστιανούς "η πόλις άνω εστί, τα αρόντα οδός εστί" και ότι "εάν η επίγειος ημών οικία του σκήνους καταλυθή, οικοδομήν εκ Θεού έχομεν...τους γαρ πάντας ημάς φανερωθήναι δει έμπροσθεν του βήματος του Χριστού".

    Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εύχεται και προσεύχεται δια την ανάπαυσιν της ψυχής του προώρως αποιχομένου Πρωθιεράρχου και όπως ο Δομήτωρ της Εκκλησίας Χριστός αναδείξη εν Πνεύματι Αγίω άξιον και ικανόν διάδοχον, εις δόξαν του αγίου ονόματος Αυτού», καταλήγει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

    Υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του κοιμηθέντος Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου τελέστηκε το πρωί Τρισάγιο στο Φανάρι στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Την απόφαση αυτή πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μόλις ενημερώθηκε για την αποδημία του Αρχιεπισκόπου .

    Πληροφορίες στο Φανάρι αναφέρουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα παραστεί στην κηδεία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, όπως συνέβη σε πρόσφατες αποδημίες άλλων αρχηγών εκκλησιών, όπως στην περίπτωση του μακαριστού πατριάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου και του μακαριστού αρχιεπισκόπου Ρουμανίας Θεόκτιστου.

    Στην τελευταία αυτή περίπτωση η εκκλησία της Ρουμανίας ζήτησε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη να τελέσει ο ίδιος την εξόδιο ακολουθία για τον κοιμηθέντα αρχιεπίσκοπο.

    Συλλυπητήρια μηνύματα

    Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια για την κοίμηση του Αρχιεπισκοπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου:

    ''Εκφράζω τη θλίψη μου για το θάνατο του Προκαθημένου της Eκκλησίας της Ελλάδος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος υπήρξε εξέχων Ιεράρχης με πλούσια και πολύπλευρη προσφορά, ο οποίος με την ανεξάντλητη ενέργειά του αγωνίστηκε για μια ζωντανή και μαχόμενη Εκκλησία. Με τη στάση του απέναντι στο καταλυτικό γεγονός της ασθένειας και του θανάτου μας συγκλόνισε στέλνοντας ένα μοναδικό μήνυμα θάρρους και αξιοπρέπειας.''

    Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής αναφέρει ότι «Διερμηνεύοντας, είμαι βέβαιος, τα αισθήματα των Ελληνίδων και των Ελλήνων, εκφράζω τη θλίψη μου για την κοίμηση του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου. Του φωτισμένου Ιεράρχη που με το ποιμαντορικό του έργο έφερε την Εκκλησία πιο κοντά στην κοινωνία και στα σύγχρονα προβλήματα, πιο κοντά στους νέους ανθρώπους και στις αγωνίες τους. Του θρησκευτικού ηγέτη που ενίσχυσε το ρόλο της Ορθοδοξίας στον κόσμο.

    Η ευθύτητα των λόγων του, η απλότητα, η αγωνιστικότητα, η αγάπη του για την Ελλάδα συνιστούν πολύτιμες διδαχές για το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας. Η γενναιότητα και η καρτερία που επέδειξε τις δύσκολες ώρες της προσωπικής του μάχης αγγίζουν τις καρδιές όλων μας».

    Μήνυμα του Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλου:

    «Σήμερα, ημέρα πένθους και περισυλλογής για ολόκληρο το λαό μας, θα ήθελα να εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου μας. Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, ο οποίος ως τις τελευταίες στιγμές της ζωής του στάθηκε όρθιος με απαράμιλλο ψυχικό σθένος, ορθόδοξη πνευματικότητα και θαυμαστή αξιοπρέπεια, υπήρξε μια ηγετική εκκλησιαστική προσωπικότητα και ένας χαρισματικός ποιμενάρχης που διακόνησε με αφοσίωση και αυταπάρνηση την Εκκλησία.

    Επί των ημερών του η Εκκλησία έσκυψε με περισσό ενδιαφέρον στα προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας και ιδιαιτέρως των νέων ανθρώπων και πρόβαλε με συνέπεια την Ορθόδοξη παράδοση και μαρτυρία στα ευρωπαϊκά και διεθνή fora.

    Με σεβασμό στη μνήμη του, εκφράζω τα πλέον θερμά συλλυπητήρια μου ως και αυτά του Δημοτικού συμβουλίου για την απώλεια του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, ενός πραγματικά ξεχωριστού και επιφανούς Εκκλησιαστικού Ανδρός.»

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

    ''Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου.

    Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες μορφές της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πνευματικός ηγέτης, με κύρος, εκκλησιαστικό φρόνημα και πλούσια κοινωνική δράση. Μαχητής και λόγιος, άφησε το δικό του στίγμα στην Εκκλησία που υπηρέτησε πιστά, με πηγαίο πάθος και εργατικότητα.

    Tον γνώριζα από παλιά. Ήταν ένας χαρισματικός άνθρωπος με τον οποίο χαιρόσουν να συζητάς ακόμα και όταν διαφωνούσες μαζί του.

    Η περιπέτεια της υγείας του δεν τον κλόνισε. Παρέμεινε όρθιος μέχρι το τέλος, δίνοντας ένα δυνατό μήνυμα θάρρους, γενναιότητας και αξιοπρέπειας. Θα τον θυμόμαστε πάντα.

    Στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, στους οικείους του και στους συνεργάτες του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.''

    «Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου», αναφέρει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο τηλεγράφημα που απέστειλε προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας.

    «Ο θάνατος του Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου, όπως και κάθε επιφανούς προσώπου, μας θυμίζει την κοινή μας μοίρα, ανεξάρτητα από θρησκεία, φιλοσοφικές αντιλήψεις, πολιτικές απόψεις. Η γενναιότητα και η καρτερικότητα που προχώρησε προς αυτόν, είναι ένα θετικό του μήνυμα προς όλους. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και προς όλους τους πιστούς που σήμερα νιώθουν βαθύ πένθος», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    «Αφησε παρακαταθήκη την αγωνιστικότητά του, την πραότητα, την Ιώβειο υπομονή του» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. «Εφυγε πλήρης Σεβασμού και βαθιάς εκτιμήσεως», «αφήνοντας πίσω δυσαναπλήρωτο κενό Αγάπης, Συντροφικότητας, Αλληλεγγύης και Προσφοράς» σημειώνει μεταξύ άλλων και καταλήγει: «Μοίρα Κοινή των Ανθρώπων ο θάνατος αλλά και η Πίστις γιβ Ανάσταση νεκρών».

    [02] "Σημαντική θεσμική συνεργασία"

    Τα εγκαίνα του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και τον πρόεδρο της εταιρείας Μπίλ Γκέιτς.

    Στην ομιλία του για το Κέντρο ο πρωθυπουργός είπε, ότι μια κοινωνία αναπτύσσεται και προοδεύει στο βαθμό που δίνει στα μέλη της την ευκαιρία, την ελευθερία και τα εργαλεία να ανοίξουν οι ίδιοι τους δρόμους της προόδου.

    Πάνω σε αυτή την αρχή είπε, εγκαινιάζεται το Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft το οποίο χαρακτήρισε "επιχειρησιακό κέντρο μιας σημαντικής θεσμικής συνεργασίας για την τόνωση της καινοτομίας στη χώρα μας μέσα από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η νέα τεχνολογία".

    Αυτή η συνεργασία αφορά το δημόσιο τομέα, τις επιχειρήσεις και την Παιδεία.

    Οπως είπε ο πρωθυπουργός στόχος είναι η εφαρμογή των ήδη διαθέσιμων εργαλείων λογισμικού στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά και η ανάπτυξη νέων εφαρμογών λογισμικού.

    Στόχοι είναι επίσης η εξασφάλιση καλύτερων υπηρεσιών και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε, ότι στη ζωή, στην πολιτική και στην οικονομία υπάρχουν δυο προσεγγίσεις. Η πρώτη όπως είπε μένει στην επισήμανση των προβλημάτων και στη διαπίστωση των ατελειών που εμποδίζουν την πρόοδο. Και τη χαρακτήρισε στάση συντήρησης και μεμψιμοιρίας.

    Η δεύτερη όπως είπε, είναι αυτή που προχωρά πέρα από την επισήμανση και τη διαπίστωση που αντί να περιμένει μοιρολατρικά τί θα φέρει το μέλλον, τολμά να αντιμετωπίζει τα προβλήματα με στόχευση και συγκεκριμένες δράσεις.

    Αυτή τη δεύτερη στάση χρειαζόμαστε και με πρωτοβουλίες όπως η σημερινή βάζουμε τα θεμέλια, ώστε αυτή η στάση να επικρατήσει προς όφελος της χώρας μας, κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο της Microsoft κ.Μπιλ Γκέιτζ. Στη συνάντηση παρευρισκόταν και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Το μεσημέρι είχε συνεργασία, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ.Γ.Βουλγαράκη. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον κ.Ιωάννη Κασουλίδη, υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 28 January 2008 - 11:30:14 UTC