Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προσέγγιση μέσα από οικονομική συνεργασία"
  • [02] ΠΑΣΟΚ: "Αντιλαϊκή η πολιτική της κυβέρνησης"
  • [03] Αναμένονται διώξεις

  • [01] "Προσέγγιση μέσα από οικονομική συνεργασία"

    Τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μαθητές της Σχολής και ομογενείς, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία. Ηταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού που έγινε μετά από 49 χρόνια. Το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, σε επιχειρηματικό φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας στο τουρκοελληνικό επιχειρηματικό φόρουμ, υπογράμμισε ότι η σκοπιμότητα τέτοιων συναντήσεων δεν περιορίζεται στο αμιγώς οικονομικό επίπεδο και υπογράμμισε πως η ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων και η προώθηση των επενδύσεων αποτελούν τη βάση για ευρύτερες συνεργασίες αμοιβαία επωφελείς μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών.

    "Θεωρώ ότι οι οικονομικές μας συνεργασίες ανοίγουν το δρόμο για μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ μας και καταδεικνύουν με τον πιο εύγλωττο τρόπο το διαφυγόν κέρδος που μας στοιχίζουν οι εντάσεις και οι τριβές. Υπό αυτή την έννοια προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνεχή εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήδη έχει διαμορφωθεί ένα αρκετά πλήρες θεσμικό πλαίσιο συνεργασίας, αλλά σημείωσε ότι προσβλέπει στην επέκτασή του στο σύνολο των τομέων κοινού ενδιαφέροντος, ώστε να μην υπάρχει ασάφεια ή αβεβαιότητα για το νομικό καθεστώς που διέπει τις διμερείς οικονομικές σχέσεις.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο διάλογος για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών πρέπει να είναι συνεχής και αναφέρθηκε στην πρόταση της ελληνικής πλευράς για σύγκλιση της 11ης συνόδου της ελληνοτουρκικής ομάδας συνεργασίας για το εμπόριο και την οικονομική συνεργασία στην Αθήνα στις αρχές Φεβρουαρίου.

    Επίσης ο κ. Καραμανλής είπε ότι αναμένεται η πραγματοποίηση της 4ης συνόδου της μικτής διυπουργικής οικονομικής επιτροπής στην Τουρκία μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2008.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο όγκος εμπορίου ανάμεσα στις δύο χώρες έφτασε το 2006 στα 2,7 δισ. δολ. και εξέφρασε την ελπίδα ότι τα διάφορα εμπόδια που παρουσιάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία σύντομα θα αρθούν στο πλαίσιο, όπως είπε, της επίδειξης πνεύματος αρμονικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Επίσης ανέφερε ότι στον τομέα των επενδύσεων παρατηρείται σημαντική βελτίωση και το ελληνικό επενδεδυμένο κεφάλαιο στην Τουρκία ανέρχεται στα 5,5 δισ. δολ.

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στις επενδύσεις ελληνικών τραπεζών σε τουρκικές τράπεζες και χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την επενδυτική πρωτοβουλία της τουρκικής τράπεζας Ζιραάτ να λειτουργήσει καταστήματα στη χώρα μας.

    Επίσης αναφέρθηκε στο παράδειγμα συνεργασίας κατασκευαστικών εταιριών ελληνικών και τουρκικών συμφερόντων στο Αμάν σημειώνοντας ότι μπορούν να ακολουθήσουν και άλλες τέτοιες ενέργειες σε τομείς όπως ο τουρισμός και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο πρωθυπουργός στην τουριστική συνεργασία εκφράζοντας την προσδοκία να αυξηθεί το τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία προς την Ελλάδα.

    Για τις χερσαίες μεταφορές ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα συγκληθεί σύντομα στα τέλη του μήνα η 14η σύνοδος της μικτής επιτροπής, σημείωσε ως θετική εξέλιξη την ετήσια χορήγηση αδειών μεταφορών που ανταλλάσουν οι δύο χώρες.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην από κοινού συμφωνημένη κατασκευή δεύτερης γέφυρας στη μεθοριακή διάβαση Κήποι-'Υψαλα αλλά και στην ανάγκη να διοριστούν επιπλέον αερομεταφορείς από τις δύο χώρες.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας τόσο για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου όσο και για την επικείμενη ολοκλήρωση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών.

    Κλείνοντας την ομιλία του υπογράμμισε ότι οι προοπτικές της ελληνοτουρκικής συνεργασίας είναι θετικές και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα σημαντικά, όμως πρόσθεσε οτι "οι σχέσεις ανάμεσα στα κράτη προχωρούν ουσιαστικά μόνο μέσα από ένα σταθερό και φιλικό πολιτικό πλαίσιο. Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας είναι πάντα η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας θα πρέπει να σταματήσουν ενέργειες που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο ή προκαλούν εντάσεις. Βάση των σχέσεών μας θα πρέπει να είναι οι ευρωπαϊκές αξίες, οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Ομιλία Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο Τουρκοελληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, μετά τον Κώστα Καραμανλή, υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ιστορική για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σημείωσε ότι η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη απαιτούν εμπορική και οικονομική συνεργασία.

    Ο κ. Ερντογάν, αφού ανέφερε ότι οι δύο λαοί έχουν πολλά κοινά από το παρελθόν σε πολλούς τομείς, σημείωσε ότι "πρέπει να λύσουμε τις μεταξύ μας διαφορές, για τις οποίες συζητούμε έναν αιώνα. Μπορούμε να συνεχίσουμε να συζητάμε, αλλά εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να περιμένουμε άλλο. Πρέπει να βρεθεί μία δίκαιη και νόμιμη λύση στο πλαίσιο του δικαίου".

    Ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι δύο χώρες θέλουν την υποστήριξη στην προσπάθεια βελτίωσης των σχέσεων από θεσμούς και ιδρύματα, καθώς και φορείς και ζήτησε από τα ΜΜΕ να μην προκαλούν προβλήματα σε αυτά τα βήματα βελτίωσης.

    Το ίδιο συμβαίνει και με τα τουρκικά και τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, είπε ο κ. Ερντογάν και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, σημειώνοντας πως δεν συμφωνεί με τίτλους εφημερίδων όπως "Επιστρέφει με χέρια άδεια ο Καραμανλής". Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι γίνονται συναντήσεις ακόμα και σε οικογενειακό επίπεδο, γιατί θέλουμε, όπως είπε, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που έχουμε μεταξύ μας.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: "Εχουμε αμοιβαία και στις δύο χώρες δικούς μας πολίτες. Περίπου 150 χιλιάδες ομογενείς μας ζουν στην Ελλάδα. Παρομοίως στην Τουρκία, έστω και αν ο αριθμός είναι πολύ μικρός, ζουν Ρωμιοί. Ομως υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Ρωμιοί που δεν τους έχει αφαιρεθεί η τουρκική υπηκοότητα και ζουν σε όλα τα μέρη του κόσμου. Σε αυτή την επίσκεψη το είπα στον Κώστα Καραμανλή: εφόσον δεν έχουν χάσει την τουρκική υπηκοότητα η βάση για να ζουν εδώ είναι έτοιμη".

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ακόμη ότι τα προβλήματα δεν πρέπει να επισκιάζουν τις ευκαιρίες που ξεδιπλώνονται μπροστά μας και θα πρέπει να βρούμε ειρηνικούς τρόπους για να χτίσουμε ειρηνικά το μέλλον μαζί. Δίπλα μας, είπε χαρακτηριστικά, υπάρχει ένας βάλτος και υπάρχει και ένα οικόπεδο με στέρεο έδαφος και από το δεύτερο πρέπει να περάσουμε.

    Επίσκεψη στη Μεγάλη του Γένους Σχολή

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στην Τουρκία επισκέφθηκε τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου τον υποδέχθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μαθητές της Σχολής και ομογενείς.

    Ο κ. Καραμανλής σε σύντομο χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι η Μεγάλη του Γένους Σχολή συμβολίζει στη σκέψη μας, από το 15ο αιώνα έως σήμερα, την αρχετυπική εικόνα του ελληνικού παιδευτηρίου. Η Σχολή, τόνισε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί σημείο αναφοράς του κωνσταντινοπολίτικου πανοράματος, μιας πόλης που όσα χρόνια και αν περάσουν, θα συνεχίσει να ακτινοβολεί με την ιστορία και τον πολιτισμό της.

    Η Σχολή, όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 500 χρόνια και αποτελεί το παλαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στον κόσμο. Πρόκειται, αναμφίβολα, είπε για μία γνήσια κιβωτό ελληνομάθειας, μέσα από την διδαχή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

    Η Σχολή, είπε ο κ. Καραμανλής, αποτελεί ένα διαχρονικό λίκνο παιδείας και πολιτισμού, έναν άσβεστο φάρο που αντανακλά της αξίες της ειρήνης, της δημοκρατίας και του ανθρωπισμού σε ολόκληρη την υφήλιο.

    Ειδικά για την Τουρκία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, η λειτουργία της Σχολής στη μεγαλύτερή της Μητρόπολη, αποτελεί δύναμη και πλούτο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. "Για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας η παρουσία αυτών των οικουμενικών συμβόλων στο έδαφός της, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρότατο πλεονέκτημα. Ισχυρό πλεονέκτημα αποτελείτε άλλωστε όλοι εσείς. Όχι μόνο για την πρόοδο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, αλλά και για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων για την οποία συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε διμερές επίπεδο. Η παρουσία της ελληνικής μειονότητας, η πρόοδος και η προκοπή της μπορεί να αποτελεί μια πραγματικά σταθερή γέφυρα φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, στην προσπάθειά μας για την οικοδόμηση ενός μέλλοντος ειρήνης και φιλίας", υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αποτελεί χρέος να προωθηθεί η δημιουργική σύνθεση των πολιτισμών και σημείωσε ότι "οι ελπίδες μας στηρίζονται κυρίως σε σας τους νέους ανθρώπους, για το διάλογο και τη συμφιλίωση των πολιτισμών, για τη συνεχή πρόοδο του ανθρώπινου γένους, σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας".

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μεγάλη παράδοση του Ζωγράφειου και του Ζαππείου και απευθυνόμενος στους σπουδαστές της Μεγάλης του Γένους Σχολής αλλά και των Σχολών της Κωνσταντινούπολης, τόνισε "Δεν είστε οι τελευταίοι των λίγων του χθες. Η γενιά σας, Έλληνες και Τούρκοι, είστε όλοι οι πρώτοι των πολλών του αύριο. Είστε οι πρώτοι εκείνων που με εφόδιο την ανθρωπιστική παιδεία θα χτίσουν έναν κόσμο καλύτερο, τον κόσμο των οικουμενικών αξιών, της ειρηνικής συνύπαρξης, της πολιτισμικής σύνθεσης, της συνεννόησης, της συλλογικής επιδίωξης της ευημερίας".

    Ο κ. Καραμανλής κλείνοντας το χαιρετισμό του ανέφερε ότι νιώθει μεγάλη τιμή που υπήρξε ο πρώτος Έλληνας, ο πρώτος Ευρωπαίος πρωθυπουργός, στον αιώνα αυτό, που από το βήμα του "Παιδευτηρίου των Παιδευτηρίων" είχε την τύχη να μιλήσει με τους νέους που θα συγκροτήσουν την Πόλη του μέλλοντος.

    «Φίλτατε κύριε πρωθυπουργέ, μη μας ξεχνάτε, μην ξεχνάτε την πνευματική πρωτεύουσα της Ρωμιοσύνης, μην ξεχνάτε την πνευματική μήτρα του Γένους, μην λησμονείτε τις ρίζες μας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η περί αυτό Ομογένεια θέλουν να ζήσουν, πρέπει να ζήσουν. Αντέχουν. Είναι το ιστορικό τους χρέος», είπε σήμερα ό Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, προπέμποντας τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή.

    Ο Πατριάρχης τόνισε την «ιστορική σημασία» την επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία: «Από την επίσκεψη αυτή αναμένομε, ημείς οι νομοταγείς Ρωμιοί πολίτες της Τουρκίας, ιστορικάς αποφάσεις αξίας της ιστορίας μας, αξίας της πανανθρώπινης εμβέλειας και αποστολής του Ιερού Κέντρου της Ορθοδοξίας», είπε ο Πατριάρχης.

    Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η επίσκεψή του συμπίπτει με την περίοδο αναγέννησης της Ομογένειας «με νέα διοικητικά σώματα των ιδρυμάτων, με νέας ελπίδας και αισιοδόξους προοπτικάς».

    Τέλος, ο κ. Βαρθολομαίος εξήρε τη συμβολή του κ. Καραμανλή και του Τούρκου πρωθυπουργού στη δημιουργία νέας περιόδου στις σχέσεις των δυο χωρών.

    «Ο ταραγμένος κόσμος μας χρειάζεται ηγέτες σεβόμενους το όραμα του Κεμάλ Ατατούρκ και του Ελευθερίου Βενιζέλου», είπε. Υποδεχόμενος τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Φανάρι χθες ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε τονίσει ότι «το Οικουμενικόν Πατριαρχείον πάντοτε αποβλέπει εις την οικοδομήν αρμονικών και ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των κατοικούντων εις τον ίδιον γεωπολιτικόν χώρον λαών της Τουρκίας και της Ελλάδος».

    Ο κ. Καραμανλής περιηγήθηκε στους χώρους της Σχολής και αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα.

    [02] ΠΑΣΟΚ: "Αντιλαϊκή η πολιτική της κυβέρνησης"

    Στην ολομέλεια της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Δυτικής Αθήνας του ΠΑΣΟΚ στο Ίλιον η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προσυνεδριακού Διαλόγου, θα μιλήσει στις 10 το πρωί ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, πραγματοποιούνται συνεδριάσεις των Ν.Ο.Ε.Σ. (Νομαρχιακές Οργανωτικές Επιτροπές Συνεδρίου), ανοικτές εκδηλώσεις, επισκέψεις σε φορείς και συνεντεύξεις Τύπου σε όλη την Ελλάδα.

    Το ΠΑΣΟΚ οργανωμένα και συντεταγμένα συζητάει στο εσωτερικό του, διαβουλεύεται με την κοινωνία και μπαίνει μπροστά για να εκφράσει πολιτικά τη δυσαρέσκεια του Ελληνικού λαού απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. και στην γενικευμένη πλέον εικόνα διαφθοράς, σήψης και παρακμής που παράγει η "διαχείριση" του κρατικού μηχανισμού από υψηλόβαθμα στελέχη της, τονίζεται σε ανακοίνωση του Κινήματος.

    Εκατοντάδες στελέχη μας εξορμούν σ' όλη την ελληνική επικράτεια για να στείλουν αυτό το μήνυμα αισιοδοξίας και ανάγκης πολιτικής δράσης, δραστηριοποίησης και συστράτευσης των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας.

    [03] Αναμένονται διώξεις

    Νέα στοιχεία προστίθενται καθημερινά στην υπόθεση Ζαχόπουλου τα οποία καλούνται να ερευνήσουν οι δικαστικές αρχές.

    Το ενδιαφέρον στρέφεται στην προσωποποίηση των διώξεων, που έχουν ήδη ασκηθεί κατ΄ αγνώστων για εκβίαση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων, σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και στην κλήση νέων μαρτύρων στις παράλληλες δικαστικές έρευνες που διεξάγονται.

    Στο μεταξύ, τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο υπουργείο Πολιτισμού έχει ζητήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Παναγιώτης Αθανασίου, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τα πεπραγμένα του πρώην γενικού γραμματέα κ. Χρήστου Ζαχόπουλου. Ο εισαγγελέας ζητά πενταμελής ομάδα ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών να διενεργήσει τον έλεγχο και να του κοινοποιήσει εντός δύο μηνών τα αποτελέσματα. Στον έλεγχο ζητά να συμπεριληφθούν και στοιχεία για τη διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων.

    Κατάθεση στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών κα Μαρία Γκανέ, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τις καταγγελίες του κ. Μ.Τριανταφυλλόπουλου, σχετικά με βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, έδωσε την Παρασκευή ο κ. Θέμος Αναστασιάδης.

    Σε δηλώσεις του, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του, ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Ηρθα να καταθέσω για τη συνάντηση Κουκοδήμου με τον Τριανταφυλλόπουλο, για την οποία δεν γνωρίζω τίποτα και αυτό ακριβώς κατέθεσα. Οτι δεν γνωρίζω τίποτα. Αρα, δεν έχω να σας πω και τίποτα. Αφού δεν ήμουν εκεί, τι να πω. Εγώ δεν γνωρίζω κανένα. Ούτε Κουκοδήμο, ούτε Κλαδά. Ξέρω τον Μάκη. Εχω ακούσει τρεις διαφορετικές εκδοχές από τον Μάκη. Δεν ξέρω πού θα καταλήξει. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά, αφορούν ανθρώπους που εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο».

    Με συμπληρωματικές καταθέσεις συνεχίζεται η έρευνα του 2ου ειδικού ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου. Σύμπληρωματική κατάθεση έδωσε προχθές ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, δήλωσε ότι η ανάκριση συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Νωρίτερα στον ανακριτή κ. Οικονόμου κατέθεσε υπάλληλος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για την υπόθεση των χρημάτων του κ. Θέμου Αναστασιάδη.

    Τέλος, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου, που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τα πεπραγμένα Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού, κατέθεσαν οι δημοσιογράφοι και μέλη της συντακτικής ομάδας της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" Αντώνης Σρόιτερ και Γιώργος Χριστοφορίδης.

    Οι δύο δημοσιογράφοι κλήθηκαν να καταθέσουν όσον αφορά δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών είχε λάβει επιδοτήσεις πολλών εκατομυρίων ευρώ.

    Βγαίνοντας από το εισαγγελικό γραφείο ο κ. Σρόιτερ προέβη στην ακόλουθη δήλωση: "Εξηγήσαμε το ενδιαφέρον μας για το πώς ένα Μέγαρο, που αρχικά είχε άδεια για υπόγειο πάρκινγκ, στη συνέχεια έγινε συνεδριακό κέντρο και κατέληξε να γίνει όπερα με επιχορήγηση 110 εκατομυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό".

    Στο μεταξύ ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κα Ελένη Ράικου, με βάση στοιχεία που έχει συλλέξει ο δεύτερος ειδικός ανακριτής κ. Οικονόμου για την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του κ. Χρήστου Ζαχόπουλου. Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορά το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης απο κοινού σε βάρος του κ. Ζαχόπουλου και της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων απο κοινού και κατά μόνας.

    Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ.Π. Πούλιος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης αυτεπαγγέλτως για την υπόθεσης της συζήτησης των δημοσιογράφων Στέφανου Χίου και Δημήτρη Καμπουράκη για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Ο κ. Πούλιος ζητά από τον πταισματοδίκη που θα διενεργήσει την έρευνα υπό την εποπτεία της εισαγγελέως Πρωτοδικών κ. Ελένης Ράϊκου να διαπιστώσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη του αδικήματος της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου υπό την έννοια της μαγνητοφώνησης τηλεφωνικής συνομιλίας χωρίς τη συναίνεση του παθόντα δημοσιογράφου κ. Καμπουράκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 27 January 2008 - 7:30:16 UTC