Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιδρύεται η εταιρία "Ποσειδώνας"
  • [02] Ανησυχία για δάση της Καρπάθου

  • [01] Ιδρύεται η εταιρία "Ποσειδώνας"

    Η προώθηση του ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, που αποτελεί συνέχεια του αντίστοιχου ελληνο-τουρκικού αγωγού, αποτέλεσε το βασικό αντικείμενο στη συνάντηση που είχε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, στη Ρώμη, με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

    Στο πλαίσιο της συνάντησης των δύο υπουργών, υπεγράφη η Δήλωση Προθέσεων από τους εκπροσώπους των δύο εμπλεκόμενων εταιριών ΔΕΠΑ και Edison, σύμφωνα με την οποία ιδρύεται η εταιρία «Ποσειδώνας Α.Ε.», ιδιοκτήτρια του υποθαλάσσιου τμήματος του ελληνο-ιταλικού αγωγού, ο οποίος αποτελείται από δύο τμήματα: το χερσαίο και το υποθαλάσσιο και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα κι από εκεί στην Ιταλία.

    Το χερσαίο τμήμα, που θα έχει μήκος 590 χιλιόμετρα και διάμετρο 42΄΄, θα ξεκινά από την Κομοτηνή και θα καταλήγει στην Ηγουμενίτσα. Το υποθαλάσσιο τμήμα του IGI θα έχει μήκος 212 χιλιόμετρα και διάμετρο 32΄΄, θα ξεκινά από τις ακτές της περιοχής της Πέρδικας Ηγουμενίτσας και θα καταλήγει στο Οτράντο της Ιταλίας διασχίζοντας το Ιόνιο πέλαγος σε μέγιστο βάθος 1.450 μέτρα.

    Ο κ. Φώλιας, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι «η εταιρία Ποσειδών συγκροτείται από την ΔΕΠΑ κατά 50% και την Edison κατά 50%, θα γίνει σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο και θα έχει έδρα την Αθήνα. Είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο της ενεργειακής διασύνδεσης, για την μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα προς την Ιταλία".

    Οπως είπε ο υπουργός, "άλλο ένα μεγάλο έργο ξεκινάει σήμερα, το οποίο ενισχύει το στρατηγικό ρόλο και τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και την ανάδειξη της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου, ως μιας χώρας - κλειδί στον ενεργειακό χάρτη της ΝΑ Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως".

    Πριν τη συνάντηση των δύο υπουργών, ενεργοποιήθηκε και πραγματοποίησε συνάντηση, για πρώτη φορά, η Συντονιστική Επιτροπή για το έργο του ελληνο-ιταλικού αγωγού φυσικού αερίου, που προβλέπεται στη Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας, η οποία υπεγράφη στο Λέτσε της Ιταλίας, στις 4 Νοεμβρίου 2005, από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας Δημήτρη Σιούφα και τον Ιταλό ομόλογό του Παραγωγικών Δραστηριοτήτων Κλαούντιο Σκαγιόλα. Η Ελληνική Βουλή κύρωσε την Τριμερή Διακρατική Συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας, που υπεγράφη στις 26 Ιουλίου 2007, στη Ρώμη, όπως κύρωσε και το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Ελλάδας και του Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την εκεί στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία.

    Χθές, ο κ. Φώλιας συνάντησε τη διοίκηση της ιταλικής εταιρίας ENEL, που είναι συμφερόντων του Ιταλικού Δημοσίου κατά 30%. Η ENEL ήδη συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και πραγματοποίησε παρουσίαση στον Έλληνα Υπουργό Ανάπτυξης των νέων τεχνολογιών που αναπτύσσουν στο χώρο της ενέργειας. Συγκεκριμένα, παρουσίασαν μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας νέας γενιάς, που επιτρέπουν την αυτόματη και ακριβή μέτρηση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού σε κάθε νοικοκυριό και, με τη βοήθεια ενός συστήματος επικοινωνίας διπλής κατεύθυνσης με το κέντρο ελέγχου, δίνουν τη δυνατότητα στον καταναλωτή να ελέγχει τον όγκο και το κόστος της κατανάλωσής του. Η ΔΕΗ, ήδη, έχει εγκαταστήσει πιλοτικά έναν αριθμό μετρητών σε περιοχές της Ελλάδας. Στη συνέχεια, η ιταλική εταιρία παρουσίασε νέες τεχνολογίες που αναπτύσσουν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    Τέλος, ο κ. Φώλιας επισκέφτηκε ηλεκτροπαραγωγική μονάδα στην περιοχή της Τσιβιταβέκια, που χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία του λεγόμενου «καθαρού λιθάνθρακα», δηλαδή φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία χαμηλών ρύπων.

    [02] Ανησυχία για δάση της Καρπάθου

    Σοβαρό πρόβλημα προέκυψε τους τελευταίους μήνες με τα δάση της Καρπάθου. Για ανεξήγητους λόγους, τα πεύκα ξεραίνονται, και σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ήδη το 1/3 των πεύκων του νησιού, έχει καταστραφεί, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο νησί και στους αρμόδιους του επαρχείου Καρπάθου -Κάσου.

    Λόγω της φύσης και της σοβαρότητας του προβλήματος ο έπαρχος Καρπάθου- Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος ζήτησε εγγράφως την βοήθεια της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζήτησε συγκεκριμένα να σταλθεί στο νησί ειδικός επιστήμονας για να εξετάσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να προτείνει μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, έτσι ώστε να σωθεί από την καταστροφή το δασικό οικοσύστημα του νησιού. Όπως έγινε γνωστό ήδη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ανταποκρίθηκε στο αίτημα του επάρχου και σύντομα πρόκειται να μεταβεί στο νησί ειδικός επιστήμονας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Δασαρχείου Δωδεκανήσου το πρόβλημα πιθανόν να οφείλεται σε μύκητα και για τον λόγο αυτό έχει προταθεί να υπάρξει αεροψεκασμός των δασικών περιοχών του νησιού.

    Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο έπαρχος Καρπάθου -Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος τόνισε πως το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και παρουσιάστηκε στις δασικές περιοχές του νησιού πριν από περίπου ένα χρόνο με ιδιαίτερα εντυπωσιακή εξέλιξη. Αυτή την στιγμή και οι τρεις δασικές περιοχές του νησιού αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα, τονίζει ο κ. Ερωτόκριτος επισημαίνοντας ότι είναι επιβεβλημένο να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των δασικών περιοχών του νησιού. Υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν όλα τα πεύκα του νησιού μέσα στους επόμενες μήνες με τον ρυθμό που εξελίσσεται η ασθένεια, επισημαίνει ο έπαρχος θεωρώντας πάντως ότι υπάρχουν περιθώρια αντιμετώπισης εφόσον έγκαιρα διαγνωστεί το πρόβλημα και υπάρξουν ανάλογες παρεμβάσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 25 January 2008 - 15:30:15 UTC