Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στόχος η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων»
  • [02] Συμβούλιο για τη φοροδιαφυγή

  • [01] «Στόχος η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων»

    Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιούλ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ συναντήθηκε σήμερα στην Αγκυρα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψή του στην Τουρκία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Το πρωί, κατέθεσε στεφάνι στο Μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ.

    Ο κ. Καραμανλής μετά την τελετή κατάθεσης του στεφάνου έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών τα εξής: "Ο Κεμάλ Ατατούρκ με τον Ελευθέριο Βενιζέλο είχαν το πολιτικό θάρρος, τη βούληση και τη διορατικότητα να μην αφήσουν συγκρούσεις και τραγωδίες του παρελθόντος να γίνουν εμπόδιο σε προσπάθειες οικοδόμησης ενός καλύτερου μέλλοντος ειρήνης και συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών μας".

    Το μεσημέρι ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ και θα αναχωρήσει ακολούθως για την Κωνσταντινούπολη, όπου το απόγευμα θα επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

    Συνάντηση Κ.Καραμανλή με Τ.Ερντογάν

    Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων παραμένει κεντρικός στόχος, δήλωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

    Και για να μπορέσουν να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, επισήμανε, μοναδικός γνώμονας είναι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Είναι αυτονόητο ότι για δυο χώρες που συμμετέχουν στην ίδια συμμαχία και που φιλοδοξούν να συνεργαστούν μελλοντικά, στο πλαίσιο της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ειρηνική επίλυση του όποιου ζητήματος στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμφωνημένη διαδικασία της 8ης Ιουλίου 2006, η πλήρης εφαρμογή της οποίας θα οδηγήσει, όπως είπε, σε μία συμφωνημένη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και μίλησε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Από την πλευρά του ο κ.Ερντογάν καλωσόρισε τον Ελληνα ομόλογό του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού που γίνεται μετά από 49 χρόνια. Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι ηγέτες συγκεντρώνουν περισσότερο τα βλέμματα πάνω τους, όταν αποτολμούν την κατάρριψη ταμπού και σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει εντατικός διάλογος από το 1999 μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα τα τελευταία πέντε χρόνια.

    Το 2008 εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι σημαντικό για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και θα αποτελέσει παράθυρο ευκαιρίας για την ενδυνάμωσή τους σε όλους τους τομείς.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία και σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος και να αδράξουν οι δύο χώρες την ευκαιρία του μέλλοντος.

    Ανέφερε ότι συζητήθηκαν διμερή και διεθνή θέματα και σημείωσε ότι υπάρχει σε ορισμένους τομείς σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν και ανέφερε ως παράδειγμα τις οικονομικές σχέσεις, αλλά και τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή προσαρμογή κάθε υποψήφιας χώρας, όπως και της Τουρκίας είναι δύσκολη διαδικασία, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αποφασιστικότητα και δέσμευση. Επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αρχή "πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη" και σημείωσε ότι αυτό σημαίνει πως η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εκπληρώνοντας τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ΕΕ και τότε η ΕΕ πρέπει να την δεχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Ομιλία Κ. Καραμανλή στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ

    Ο κόσμος αλλάζει με πρωτόγνωρο ρυθμό, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ και πρόσθεσε πως "αντιμετωπίζουμε πληθώρα νέων ευκαιριών, νέων προκλήσεων και νέων απειλών".

    "Ίσως, όμως, το πιο ανησυχητικό απ' όλα είναι οι κραυγαλέες καταχρήσεις πολιτικής ισχύος, που συνεχίζουν να υπάρχουν ακόμη και σήμερα. Τα ανθρώπινα δικαιώματα πολύ συχνά παραβιάζονται ή απλώς αγνοούνται. Σε αυτό τον καινούργιο κόσμο, Έλληνες και Τούρκοι βρίσκονται, ως γείτονες, αντιμέτωποι με κοινές προκλήσεις. Με ζητήματα που η γεωγραφία και η σύγχρονη πραγματικότητα επιτάσσουν να αντιμετωπίσουμε από κοινού. Τούτο απαιτεί ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και δέσμευση" είπε ο πρωθυπουργός και έφερε ως παράδειγμα την ΕΕ και ιδιαίτερα την πορεία Γαλλίας-Γερμανίας μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

    Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας την οποία υποστηρίζει η Ελλάδα και υπογράμμισε: "Η ευρωπαϊκή οικογένεια ορίζεται από την συλλογική επιθυμία μας για δημοκρατία και τον σεβασμό μας και την πλήρη υιοθέτηση των θεμελιωδών αρχών και αξιών:

    - Ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η ελευθερία του λόγου και η θρησκευτική ελευθερία.

    - Μειονοτικά δικαιώματα.

    - Ειρηνική επίλυση των διαφορών, αποκήρυξη της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας, σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών

    - Προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες".

    Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι στόχος είναι "Να δώσουμε στην Τουρκία την ευκαιρία να αποδείξει τη βούληση και την ετοιμότητα της να υιοθετήσει και εφαρμόσει πλήρως τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, τον ευρωπαϊκό τρόπο. Διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία θα αποβεί προς όφελος, πρώτα απ' όλα, του λαού της και, εν συνεχεία, της περιοχής και της ηπείρου στο σύνολο της". Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οι οικονομικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί και σημείωσε ότι ο συνολικός όγκος των εμπορικών μας συναλλαγών αυξάνεται σταθερά, φτάνοντας τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια εντός των εννέα πρώτων μηνών του 2007 και μόνο.

    Ο πρωθυπουργός όμως υπογράμμισε ότι "Προβλήματα παραμένουν, ωστόσο, στις σχέσεις μας. Προβλήματα που δεν μπορούμε να υποτιμήσουμε. Και, όμως, προβλήματα, τα οποία εναπόκειται σε μας να λύσουμε. Στην κατεύθυνση αυτή και θέλοντας να πιστεύω ότι και οι δύο χώρες επιδεικνύουν πραγματική βούληση να στραφούν προς το μέλλον, έχουμε έναν ισχυρό σύμμαχο. Το μόνο μέσο, του οποίου μετέρχονται οι σύγχρονες, ειρηνικές κοινωνίες: το Διεθνές Δίκαιο".

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως "η ώρα έχει έρθει να γκρεμίσουμε στη Λευκωσία το τελευταίο τείχος διαίρεσης στην Ευρώπη. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να προσπαθήσουν μαζί με τον λαό της Κύπρου να αποκαταστήσουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ενότητά της. Να φτάσουμε σε μια λύση που θα είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος".

    Ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως "Έχουμε πίσω μας ένα δύσκολο παρελθόν. Ένα παρελθόν γνωστό σε όλους. Ωστόσο, η Ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί. Αυτό που μπορεί να γραφτεί από εδώ και στο εξής είναι οι σελίδες του μέλλοντος. Και χρειάζεται εμπνευσμένη ηγεσία για να αντλήσει μαθήματα από το παρελθόν και να χαράξει ένα λαμπρότερο μέλλον. Γνωρίζω πολύ καλά ότι ο δρόμος μπροστά μας θα είναι μακρύς και δύσκολος. Όμως το κόστος του να μην προχωρήσουμε προς τα εμπρός και το διαφυγόν κέρδος του να μην προχωρήσουμε προς τα εμπρός θα είναι τεράστια. Και αυτό ακριβώς είναι και το ισχυρότερο κίνητρο για να διατηρήσουμε το βλέμμα μας προς το μέλλον. Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι. Έχουμε να κερδίσουμε πολλά προχωρώντας μπροστά μαζί. Έχουμε να χάσουμε ακόμη περισσότερα ακολουθώντας το μονοπάτι των εντάσεων και της εχθρότητας. Όσον αφορά την Ελλάδα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η δέσμευση να προχωρήσουμε μπροστά υπάρχει".

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας: "Η Ιστορία μας δίδαξε ότι όλα εξαρτώνται τελικά από επιλογές. Τις δικές μας επιλογές. Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε τα λόγια πράξη. "Η ειρήνη θέλει δύναμη να την αντέξεις", έγραψε ο Έλληνας νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης στο ¶ξιον Εστί. Αυτή είναι η ειρήνη για την οποία αξίζει να παλέψει κανείς".

    [02] Συμβούλιο για τη φοροδιαφυγή

    Την υποβολή προτάσεων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής απ' όλους τους ενδιαφερομένους φορείς, ζήτησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, κηρύσσοντας την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε, μεταξύ άλλων, ότι όλοι συναισθάνονται ότι το Συμβούλιο δεν είναι όχημα για να παράγονται αντιπαραθέσεις, αλλά ότι ο στόχος του είναι η σύνθεση των απόψεων που θα εκφράζονται μέσα σ' αυτό.

    Πρόσθεσε, επίσης, χαρακτηριστικά ότι το Συμβούλιο δεν είναι για να "κάνουμε το κομμάτι μας, ούτε για τις τηλεοράσεις. Σ' αυτό το Συμβούλιο θα λειτουργούμε με υπευθυνότητα".

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε διεξοδικά στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τις διασταυρώσεις των στοιχείων απ' όπου διακρίνονται οι ασυνέπειες. Επίσης, αναφέρθηκε στην εφαρμογή του ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες και στην απλοποίηση του τελωνειακού κώδικα, όπως και του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι το taxis έχει αναβαθμιστεί και ότι αναδιοργανώθηκε και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων. Αναφέρθηκε επίσης στην αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και στα κίνητρα που παρέχονται στους επιτηδευματίες, για να συνεργαστούν με τις φορολογικές αρχές και να καταγγέλουν παραβατικές συμπεριφορές.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης κάλεσε τους συμμετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να υποβάλουν τις προτάσεις τους, οι οποίες, όπως είπε, θα ληφθούν όλες υπόψη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, είπε ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης και ότι η φοροδιαφυγή στερεί πολύτιμους πόρους απο την κοινωνία.

    Ο κ. Μπέζας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, στον εκσυγχρονισμό του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, στην αναμόρφωση του τελωνειακού κώδικα και στην εισαγωγή του ΦΠΑ στις νεόδμητες κατοικίες.

    Επίσης, επισήμανε ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα φαινόμενο που πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη συνεργασία όλων και πρόσθεσε ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας και άρα οι συμμετέχοντες στο Εθνικό Συμβούλιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να υποβάλουν υπεύθυνες προτάσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 January 2008 - 11:30:13 UTC