Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Στόχος η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων»
  • [02] Παπαρήγα στα Κέντρα Πρόληψης
  • [03] Αλαβάνος με αλλοδαπούς

  • [01] «Στόχος η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων»

    Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλά Γκιούλ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ θα συναντηθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψή του στην Τουρκία. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Κυρίαρχος στόχος παραμένει η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για ουσιαστική πρόοδο, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στις δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες που είχε χθες με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα.

    Και για να μπορέσουν να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας, επισήμανε, μοναδικός γνώμονας είναι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Είναι αυτονόητο ότι για δυο χώρες που συμμετέχουν στην ίδια συμμαχία και που φιλοδοξούν να συνεργαστούν μελλοντικά, στο πλαίσιο της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ειρηνική επίλυση του όποιου ζητήματος στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Επίσης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι συμφωνούν και οι δυο πρωθυπουργοί να εντατικοποιηθούν και να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμφωνημένη διαδικασία της 8ης Ιουλίου 2006, η πλήρης εφαρμογή της οποίας θα οδηγήσει, όπως είπε, σε μία συμφωνημένη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και μίλησε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    Οι συνομιλίες διήρκησαν για περίπου μία ώρα πέραν του προγραμματισμένου.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός καλωσόρισε τον Έλληνα ομόλογό του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού που γίνεται μετά από 49 χρόνια.

    Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι ηγέτες συγκεντρώνουν περισσότερο τα βλέμματα πάνω τους, όταν αποτολμούν την κατάρριψη ταμπού και σημείωσε ότι έχει ξεκινήσει εντατικός διάλογος από το 1999 μεταξύ των δύο χωρών και ειδικότερα τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2008 εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι σημαντικό για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και θα αποτελέσει παράθυρο ευκαιρίας για την ενδυνάμωσή τους σε όλους τους τομείς.

    Επίσης, ανέφερε ότι και για το Κυπριακό το 2008 θα έχει ιδιαίτερη σημασία, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να αρχίσουν εκ νέου οι συνομιλίες, τις οποίες θα πρέπει να παροτρύνουν οι μητέρες-πατρίδες και οι εγγυήτριες χώρες. Και οι δύο πρωθυπουργοί, είπε ο κ. Ερντογάν, θεωρούμε ότι η θάλασσα του Αιγαίου πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης. "Θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο να αρχίσει μια περίοδος συνεργασίας και αλληλεγγύης των δύο πλευρών του Αιγαίου. Μια περίπτωση που οι χώρες αποτελούν απειλή η μία για την άλλη δεν μπορεί να βοηθήσει στην παγκόσμια ειρήνη. Δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στον κόσμο, όποια προσπάθεια δεν έχει στόχο την ειρήνη", είπε ο κ. Ερντογάν και ανέφερε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες με μεγαλύτερη ταχύτητα στους τομείς όπου δεν υπάρχουν προβλήματα. Και από την άλλη πλευρά θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες να μειωθεί η απόσταση στους τομείς όπου υπάρχουν προβλήματα.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι και οι δυο πρωθυπουργοί έχουν την ίδια γνώμη για την επιτάχυνση των διερευνητικών συνομιλιών στις οποίες θα δοθεί και περιεχόμενο και βαρύτητα.

    Αναφέρθηκε στη συνεργασία σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον ενεργειακό και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Ο κ. Ερντογάν τόνισε ότι οι μειονότητες αποτελούν γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι σε μεγάλο βαθμό υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των δύο χωρών για την επίλυση των προβλημάτων που "αντιμετωπίζουν οι μειονοτητές μας". Σημείωσε ακόμη ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών με ταχύρυθμα βήματα θα πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα αυτά. "Τόσο τα προβλήματα που υπάρχουν στη Δυτική Θράκη, όσο και τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ, όσο θα προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών", είπε ο κ. Ερντογάν.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία και σημείωσε ότι θα πρέπει να ξεπεραστούν τα προβλήματα του παρελθόντος και να αδράξουν οι δύο χώρες την ευκαιρία του μέλλοντος.

    Ανέφερε ότι συζητήθηκαν διμερή και διεθνή θέματα και σημείωσε ότι υπάρχει σε ορισμένους τομείς σημαντική πρόοδος σε σχέση με το παρελθόν και ανέφερε ως παράδειγμα τις οικονομικές σχέσεις, αλλά και τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η ευρωπαϊκή προσαρμογή κάθε υποψήφιας χώρας, όπως και της Τουρκίας είναι δύσκολη διαδικασία, απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, αποφασιστικότητα και δέσμευση. Επανέλαβε τη θέση ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την αρχή "πλήρης προσαρμογή, πλήρης ένταξη" και σημείωσε ότι αυτό σημαίνει πως η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εκπληρώνοντας τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχει θέσει η ΕΕ και τότε η ΕΕ πρέπει να την δεχθεί στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Σε αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εντάσσονται και τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων αποτελεί ένα από τα πιο θεμελιώδη ευρωπαϊκά κριτήρια.

    Κυρίαρχος στόχος, είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, παραμένει η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αυτός είναι, τόνισε ο κ. Καραμανλής, και ο μόνος δρόμος για ουσιαστική πρόοδο, που θα μας επιτρέψει να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που ανοίγονται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. "Και για να μπορέσουν να προχωρήσουν ουσιαστικά οι σχέσεις μας επισήμανε ότι μοναδικός γνώμονας είναι το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες. Είναι αυτονόητο ότι για δυο χώρες που συμμετέχουν στην ίδια συμμαχία και που φιλοδοξούν να συνεργαστούν μελλοντικά, στο πλαίσιο της ίδιας ευρωπαϊκής οικογένειας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ειρηνική επίλυση του όποιου ζητήματος στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Επίσης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι συμφωνούν και οι δυο πρωθυπουργοί να εντατικοποιηθούν και να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές.

    Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη συμφωνημένη διαδικασία της 8ης Ιουλίου 2006, η πλήρης εφαρμογή της οποίας θα οδηγήσει, όπως είπε, σε μία συμφωνημένη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος και μίλησε για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση.

    [02] Παπαρήγα στα Κέντρα Πρόληψης

    Με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Κατά των Ναρκωτικών, θα συναντηθεί το μεσημέρι η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Απβ την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή οι λαοί των δυο χωρών δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες ότι μπορεί να προκύψει κάτι καλό γιβ αυτούς, για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία. Αντίθετα πρέπει να ανησυχούν γιατί η συνάντηση μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της συνεργασίας επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών και των κυβερνήσεων για πιο ενεργητική συμμετοχή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή μας.

    Το ΚΚΕ απευθυνόμενο και στους δυο λαούς τους καλεί να δυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική συνεργασία και πάλη τους. Είναι ο μόνος δρόμος, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, για να αντιμετωπίσουν την επιθετική πολιτική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, τους ανταγωνισμούς και τις παρεμβάσεις τους που διαιρούν τους λαούς για να τους εκμεταλλεύονται. Οι αντιθέσεις και τα κοινά συμφέροντα της πλουτοκρατίας των δυο χωρών είναι αντίθετα με τις ανάγκες και τα συμφέροντα των λαών.

    [03] Αλαβάνος με αλλοδαπούς

    Τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας, θα επισκεφθεί το μεσημέρι ο κ. Αλ.Αλαβάνος. Θα έχει συνάντηση και θα συζητήσει με αλλοδαπούς κρατούμενους.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 24 January 2008 - 5:30:49 UTC