Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέχεια καταθέσεων
  • [02] Ενίσχυση στους πλημμυροπαθείς
  • [03] "Οι ανήλικοι μετανάστες"
  • [04] Εκτός έδρας Ολυμπιακός και ΑΕΚ
  • [05] "Αγγελιαφόρος της Ειρήνης"

  • [01] Συνέχεια καταθέσεων

    Με συμπληρωματικές καταθέσεις συνεχίζεται η έρευνα του ανακριτή για την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Στον εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παναγιώτη Αθανασίου που διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για υποθέσεις που χειρίστηκε ως γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ ο κ. Ζαχόπουλος κατέθεσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρος Κλαδάς.

    Ο μάρτυρας κλήθηκε για συγκεκριμένη υπόθεση που αφορούσε χρονική περίοδο κατά την οποία δεν είχε αναλάβει θέση σε κρατική υπηρεσία. Επίσης κατέθεσε και για την περίοδο που διετέλεσε γενικός γραμματέας στην Ολυμπιακή Αξιοποίηση, υπηρεσία που υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο κ. Κλαδάς παρέμεινε στο εισαγγελικό γραφείο περίπου δυο ώρες και εξερχόμενος αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

    Χθες, κατέθεσε η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμό ΜΕΓΚΑ Ολγα Τρέμη, η οποία αναφέρθηκε στην επίσκεψη της 34χρονης κατηγορουμένης και του δικηγόρου της στον τηλεοπτικό σταθμό, και επανέλαβε ότι το κανάλι δεν είδε και δεν πήρε οπτικοακουστικό υλικό. Στη συνέχεια κατέθεσε και ο Μανώλης Καψής, επίσης δημοσιογράφος του ΜΕΓΚΑ, ενώ τη Δευτέρα στον ανακριτή θα καταθέσει ο δημοσιογράφος του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, Θέμος Αναστασιάδης.

    Επίσης, συμπληρωματική κατάθεση στον ανακριτή έδωσε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γιάννης Αγγέλου.

    Αναφερόμενος στο γεγονός αυτό, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, είπε οτι ο ίδιος ο κ.Αγγέλου ζήτησε από τον ανακριτή να επανέλθει, προκειμένου να γνωστοποιήσει ένα ακόμα γεγονός. Απαντώντας στο αίτημα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να κληθούν στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας οι κύριοι Αγγέλου, Ανδριανός και Κλαδάς, ο κ.Αντώναρος είπε οτι πρόκειται για θέμα λειτουργίας της Βουλής. Διαβεβαίωσε επίσης, οτι όλα τα στελέχη του Μαξίμου απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

    Απαντώντας στη βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο υπουργός Δικαισύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης, έκανε λόγο για δηλητηρίαση του κοινωνικού μας ιστού από ένα ροζ σκάνδαλο, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε, όπως είπε, μία ατμόσφαιρα σκανδαλολογίας, καθώς και την αίσθηση στο λαό οτι κάτι συμβαίνει, ενώ δεν συμβαίνει τίποτα. Από την πλευρά του,ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την πρόταση του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, υποστήριξε ότι κάποιοι προσπαθούν να προστατεύσουν καταστάσεις, ενώ επιτέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γιώργο Κολιοκώστα, χαρακτηρίζοντας τον «άνθρωπο για όλες τις δουλειές».

    [02] Ενίσχυση στους πλημμυροπαθείς

    Οικονομική ενίσχυση στους πλημμυροπαθείς του περασμένου Νοεμβρίου παρέχει η Κυβέρνηση με την χορήγηση έκτακτου βοηθήματος ύψους 3.000 β¬, με το άρθρο 14 του σχεδίου νόμου που αφορά την ''σύσταση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και άλλες διατάξεις''.

    Η οικονομική στήριξη των πλημμυροπαθών της Αρκαδίας, της Ροδόπης, του Έβρου, της Δράμας, της Καβάλας και της Ξάνθης, που προβλέπεται στο παραπάνω νομοσχέδιο, κατά την χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής έγινε δεκτό στο σύνολό του κατά πλειοψηφία.

    Το επόμενο διάστημα, μετά την δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα ξεκινήσει η διαδικασία για την πληρωμή του οικονομικού βοηθήματος που συνολικά αφορά 800 περίπου οικογένειες και θα φτάσει τα 2.400.000 ευρώ επιβαρύνοντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Πιο συγκεκριμένα παρέχεται έκτακτη αρωγή του κράτους στις οικογένειες των οποίων η κατοικία ή η οικοσκευή υπέστη καταστροφή ή ζημίες λόγω των πλημμύρων που έπληξαν, κατά το Νοέμβριο του 2007, κατ' αντιστοιχία των όσων η πολιτεία κατέβαλε στους πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών.

    Ειδικότερα τώρα:

    Χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ποσού τριών χιλιάδων Ευρώ σε κάθε οικογένεια μονίμου κατοίκου πληγείσας περιοχής, της οποίας καταστράφηκε ή υπέστη ζημία η κύρια κατοικία ή η οικοσκευή από τις πλημμύρες του μηνός Νοεμβρίου, του έτους 2007, σε περιοχές των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ροδόπης - Έβρου, Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης και Αρκαδίας.

    Η πληρωμή των δικαιούχων γίνεται άμεσα, μέσω της Εθνικής Τράπεζας ή της Αγροτικής Τράπεζας ή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ή άλλων πιστωτικών ιδρυμάτων που θα καθοριστούν, ύστερα από αίτηση τους, με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, από λογαριασμούς στους οποίους μεταφέρονται τα απαραίτητα ποσά από το Δημόσιο.

    Δικαιολογητικό για την πληρωμή αποτελεί η κατάθεση αίτησης -υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986 του δικαιούχου για τις ζημίες που υπέστη, στην οποία αναφέρεται ότι είναι μόνιμος κάτοικος της πληγείσας περιοχής, δεν έλαβε την ίδια παροχή από οποιαδήποτε άλλη πηγή και ότι θα προσκομίσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά εντός έξι μηνών από την πληρωμή της ενίσχυσης. Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση για οικονομική ενίσχυση των δικαιούχων υποβάλλεται εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία εκδήλωσης της καταστροφής.

    Εντός έξι μηνών από την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης κάθε δικαιούχος υποχρεούται να υποβάλει στην κατά τόπο αρμόδια Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (Υ.Δ.Ε.) τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

    α) Αντίγραφο του εντύπου Ε9 ή βεβαίωση του Δήμου για την κυριότητα της

    πληγείσας κύριας κατοικίας.

    β) Πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας κατά το χρόνο εκδήλωσης της φυσικής

    καταστροφής.

    γ) Μισθωτήριο συμφωνητικό ή υπεύθυνη δήλωση, όταν πρόκειται για ενοικιαστές που έχουν λάβει την οικονομική ενίσχυση.

    Τέλος να σημειώσουμε ότι με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών θα καθοριστεί ο έλεγχος των δικαιολογητικών των δικαιούχων, η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων που καταβλήθηκαν σε όσους δεν τα δικαιούνταν αλλά και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

    [03] "Οι ανήλικοι μετανάστες"

    Συγκλονιστικά στοιχεία για την εμπορία Ελλήνων μεταναστών -κυρίως ανηλίκων-, πριν σχεδόν από έναν αιώνα, περιλαμβάνει το βιβλίο του καθηγητή Αναστασίου Τάμη "Οι Έλληνες της Λατινικής Αμερικής" που απέσπασε ομόφωνα το πρώτο Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Μαρτυρίας-Χρονικού.

    "Οι ανήλικοι μετανάστες", μας λέει ο συγγραφέας, "προέρχονταν συνήθως από πολύτεκνες οικογένειες από φτωχά νησιωτικά χωριά της Ελλάδας, την Πελοπόννησο και τη Μακεδονία".

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Τάμη οι "εκμεταλλευτές" των ανήλικων παιδιών της Ελλάδας, ήταν Έλληνες που γνώριζαν καλά τη γλώσσα και το σύστημα της διοίκησης των χωρών της Λατινικής Αμερικής.

    "Ιδιαίτερα ευαίσθητο", λέει, "ήταν το θέμα της εμπορίας ανήλικων παιδιών από την Ελλάδα, ακόμα και παιδιών εννέα ετών, με το σύστημα της ``προστασίας`` και ``κηδεμονίας``, που μεθοδευόταν από συγγενικά τους πρόσωπα".

    Η εκμετάλλευση των ανηλίκων συνεχίστηκε έως το 1926 όταν η Ελλάδα ίδρυσε Γενικό Προξενείο στη Λατινική Αμερική με έδρα το Μπουένος Άιρες.

    Για τις συνθήκες που αντιμετώπισαν γενικότερα οι πρώτοι Έλληνες που έφθασαν στη Λατινική Αμερική ο καθηγητής Τάσος Τάμης γράφει, σε ειδικό κεφάλαιο, μεταξύ άλλων:

    "...Σε αντίθεση με τα κινήματα μισοξενίας που εκδηλώθηκαν σε χώρες με κυρίαρχη την αγγλοκελτική κοινωνία (ΗΠΑ και Αυστραλία), στη Νότια Αμερική δεν υπήρξαν κρούσματα εξέγερσης ή βιαιοπραγίας σε βάρος Ελλήνων εποίκων. Ακόμη και σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής κρίσης κοινή υπήρξε η μοίρα για τους ντόπιους και τους μετανάστες. Αντίθετα, εκδηλώθηκε έντονο φιλελληνικό ρεύμα και ελληνολατρία που εκφράσθηκε μέσα από την ντόπια λογοτεχνία και την ηθογραφία της περιοχής. Χιλιάδες λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού χάριζαν στα παιδιά τους αρχαία ελληνικά ονόματα, έδιναν ονόματα κλασικών συγγραφέων σε σχολεία και σε πνευματικά ιδρύματα των χωρών τους, ενώ επίλεκτες προσωπικότητες της Νότιας Αμερικής πλαισίωναν πολιτιστικούς φορείς της Ομογένειας.

    Ωστόσο, σε όλη τη διάρκεια της εποίκησης, σοβαρότατο παρέμενε το πρόβλημα της εκμετάλλευσης μεταναστών, ιδιαίτερα κατά την προπολεμική περίοδο, ελλείψει διακρατικών συμφωνιών και κυβερνητικά ελεγχόμενης μετανάστευσης.

    Στα λιμάνια του Πειραιά, της Βάρνας, της Κωνσταντινούπολης, της Μασσαλίας και στα λιμάνια της Ιταλίας, είχαν στηθεί και λειτουργούσαν πρακτορεία διακίνησης μεταναστών, έχοντας ως παραρτήματά τους ταξιδιωτικά πρακτορεία σε διάφορες πόλεις.

    Ταξιδιωτικοί πράκτορες, υπεύθυνοι ναυτιλιακών εταιρειών και επιτήδειοι έμποροι με εικονικές διαφημίσεις και πλαστές εγγυήσεις υπόσχονταν στα θύματά τους τον επίγειο παράδεισο στη Νότια Αμερική. Σε αρκετές περιπτώσεις, μετά την καταβολή των κομίστρων, σε πολλούς νεομετανάστες που αναζητούσαν έναν προορισμό στη βόρεια Αμερική, τελικά τους προσφέρονταν το Μπουένος Άιρες, το Μοντεβίδεο, ή η Πέρθη, η Μελβούρνη και το Σίδνεϊ.

    Τους μετανάστες συνόδευαν συνήθως σφραγισμένες επιστολές προς επώνυμους δήθεν αντιπροσώπους των Πρακτορείων στις χώρες υποδοχής, που θα τους εξασφάλιζαν την υποσχεθείσα εργασία. Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης της Ουρουγουάης, στις 12 Σεπτεμβρίου 1926, αποβιβάσθηκαν στο Μοντεβίδεο 145 Έλληνες μετανάστες και δύο εβδομάδες αργότερα 160 στο Μπουένος Άιρες. Στην αποβάθρα δεν εμφανίστηκαν αντιπρόσωποι των πρακτόρων. Στους εγκαταλειφθέντες νεομετανάστες έσπευσαν να προσφέρουν άσυλο, κουβέρτες, ρουχισμό και τρόφιμα οι άνθρωποι του Αλληλοβοηθητικού Συλλόγου ``Άγιος Δημήτριος``.

    Οι εγκαταλειμμένοι νεομετανάστες του Μοντεβίδεο δοκιμάσθηκαν σκληρότερα, διότι οι εκεί κοινοτικοί μηχανισμοί δεν είχαν την ανάλογη οικονομική επάρκεια. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ``Αγίου Δημητρίου`` επενέβη και απέσπασε τη σφραγισμένη επιστολή που απευθυνόταν σε επώνυμο πάροικο του Μπουένος Άιρες. Το περιεχόμενο της επιστολής δημοσιοποιήθηκε στην έγκριτη εφημερίδα της Αργεντινής "Πατρίς", αποκρύπτοντας τα ονόματα των αντιπροσώπων των πρακτόρων. Ιδού ένα απόσπασμα της επίμαχης επιστολής των συνωμοτών εμπόρων μεταναστών, όπως το ερμηνεύει ο συντάκτης της εφημερίδας:

    ``...Oι μετανάστες που έφθασαν στην πόλι μας την παρελθούσα εβδομάδα έφεραν μίαν επιστολήν προς τον εδώ ομογενήν μας [?]. Εκ του περιεχομένου της μανθάνομεν ότι εις την Ελλάδα λαμβάνει χώραν συστηματική προπαγάνδα δια την ενίσχυσιν του προς την Αργεντινήν μεταναστευτικού ρεύματος. Πιστοποιείται ότι πληρώνουν δύο χρυσάς λίρας Αγγλίας δια την μεταφοράν των και δύο λίρας στερλίνας δια την εξασφάλισιν εργασίας. Εις την επιστολήν γίνεται λόγος περί διαφόρων προπαγανδιστικών μεθόδων με σκοπόν την μετανάστευσι εις Νότιο Αμερικήν των βουλγαρόφωνων της Μακεδονίας. Ωσαύτως γίνεται λόγος περί του ασυμφόρου της μεταναστεύσεως εις Παραγουάην, περί προστασίας των αγγλικών συμφερόντων, και περί εξαπλώσεως των Ελλήνων μεταναστών και εις την Ουρουγουάην και Βραζιλίαν, ενώ διαφαίνεται η όρεξις πολλών Πρακτορείων εν Πειραιεί, του Ρόμπαπα εν Φλωρίνη και ετέρων?``

    (Εφημερίδα "Πατρίς", 18 Σεπτεμβρίου 1926, Αρχεία Ελληνικής Κοινότητας Μπουένος Άιρες, Φ. Λατινική Αμερική-Αργεντινή, Αρχεία Δαρδάλη της Ελληνικής Διασπροάς, ΕΚΕΜΕ, Πανεπιστημίου La Trobe)

    Η εμπορία μεταναστών με δίκτυα στην Πέρθη, τη Μελβούρνη, το Μπουένος Άιρες και το Μοντεβίδεο έδινε εκ πρώτης όψεως την εικόνα μεθοδευμένης προσπάθειας εθνοκάθαρσης και απαλλαγής από ανεπιθύμητους, ...ενώ στην ουσία επρόκειτο για στυγνή εμπορία με υψηλά κέρδη, στην οποία συμμετείχαν ακόμη και λειτουργοί ελληνικών υπουργείων. Οι ασυνείδητοι πράκτορες, σε συνεργία με κρατικούς λειτουργούς, απέβλεπαν στη συστηματική έξοδο εκατοντάδων μεταναστών μηνιαίως από την Ελλάδα με το πρόσχημα προσφοράς υπηρεσιών προς το έθνος. Ωφελιμιστικές και προδοτικές θα χαρακτηρίζονταν οι προθέσεις τους.

    Ας διαβάσουμε ένα ακόμη απόσπασμα της απόρρητης επιστολής που διέρρευσε στα χέρια της ηγεσίας του ``Αγίου Δημητρίου``, με αποδέκτη τον αντιπρόσωπο των πρακτόρων στην Αργεντινή:

    ``?Τα μέχρι σήμερον αποτελέσματα και προ πάντων η τοποθέτηση 50 εργατών μηνιαίως εις Μπουένος Άιρες είναι ενθαρρυντικά?Βεβαίως θα γνωρίζης πόσον τα πράγματα εν Ελλάδι είναι ασταθή και δεν δύναταί τις να βασίζεται εις υποσχέσεις και συνομιλίας με διαφόρους τμηματάρχας και υπαλλήλους των αρμοδίων υπουργείων ?Εμείς προσπαθούμεν, πάση θυσία, να αποφύγωμεν προς το παρόν, πάσαν ανάμειξιν της επισήμου Αρχής εις τα ζητήματά μας, μέχρις ότου σχηματισθή ευνοϊκή δια την Αργεντινήν εντύπωσις μεταξύ των μεταναστών....Μην αφίνης να έλθη έως εδώ η εντύπωσις ότι προπαγανδίζομεν ημείς την μετανάστευσιν εξ Ελλάδος, διότι χωρίς να θέλης, ημπορείς να μας εμπλέξης εις ιστορίας πολύ επικινδύνους?``

    (Εφημερίδα "Πατρίς", 18 Σεπτεμβρίου 1926, Αρχεία Ελληνικής Κοινότητας Μπουένος Άιρες, Φ. Λατινική Αμερική-Αργεντινή, Αρχεία Δαρδάλη της Ελληνικής Διασπροάς, ΕΚΕΜΕ, Πανεπιστημίου La Trobe)

    Η εμπορία μεταναστών προκάλεσε παλλαϊκή αντίδραση στην Αργεντινή και οργανώθηκαν οι πρώτες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, με τη συμμετοχή των εφημερίδων "Αγών", "Ρωμηός" και "Πατρίς". Στο συλλαλητήριο της 17ης Οκτωβρίου 1926 στο Μπουένος Άιρες, με πρωτεργάτες τα θύματα και τους ανθρώπους των αλληλοβοηθητικών συλλόγων της πρωτεύουσας της Αργεντινής, πήραν μέρος και πολλοί έποικοι που είχαν περπατήσει δεκάδες χιλιόμετρα για να παρευρεθούν.

    Οι προκηρύξεις που μοιράσθηκαν στη διαμαρτυρία, στην οποία πήραν μέρος 700 διαδηλωτές, ανέγραφαν:``...είναι λίγος καιρός που ξεμπάρκαραν τα θλιβερά μπουλούκια μεταναστών για να ακολουθήσουν το δρόμο του Γολγοθά που τους προώριζαν οι νεώτεροι και πολιτισμένοι σωματέμποροι. Μπροστά στα μάτια μας παρελαύνουν τα θύματα της μεταναστευτικής προπαγάνδας, που δεν είναι παρά η προσωποποίηση της κακομοιριάς και της δυστυχίας?``.

    Το εμπόριο μεταναστών επιδείνωναν και άλλες μεθοδεύσεις εκμετάλλευσης τους, αφού οργίαζαν οι ύποπτες παρακρατήσεις μισθών, η ιδιοποίηση τελών από εμπορικά πλοία, οι πωλήσεις διαβατηρίων, λ.χ. σε υπηκόους της Ρουμανίας ελληνικής καταγωγής, η εργοδότηση κάτω από απάνθρωπες συνθήκες ψυχολογικής βίας και καταναγκασμού. Ιδιαίτερα ευαίσθητο, όπως ήδη θίξαμε, ήταν και το θέμα της εμπορίας ανήλικων παιδιών".

    [04] Εκτός έδρας Ολυμπιακός και ΑΕΚ

    Μετά τα δύο συνεχή ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, για το πρωτάθλημα και το κύπελλο, που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των φιλάθλων, το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας επανέρχεται σε πιο ήρεμους ρυθμούς.

    Συγκεκριμένα σήμερα και αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες της 17ης ημέρας, με τους δύο πρωτοπόρους, ΑΕΚ και Ολυμπιακό να δοκιμάζονται εκτός έδρας, κόντρα στον Ατρόμητο και τον ΟΦΗ, αντίστοιχα, ενώ ο τρίτος της βαθμολογίας Παναθηναϊκός, έχει σαφώς πιο εύκολο έργο, καθώς υποδέχεται τον ουραγό της βαθμολογίας, Εργοτέλη.

    Η αυλαία της 17ης ημέρας ανοίγει σήμερα με δύο αγώνες, αυτούς μεταξύ του Ατρομήτου και της ΑΕΚ και του Αρη με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονη ώρα έναρξης (19.00).

    Η ΑΕΚ, η οποία την προηγούμενη αγωνιστική συνέτριψε 5-1 τη Βέροια και εκμεταλλευόμενη την ισοπαλία στο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, "σκαρφάλωσε" και πάλι στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και θέλει πάσει θυσία τη νίκη για να διατηρηθεί εκεί. Ωστόσο, στο Περιστέρι, θα βρεί απέναντί της μια καλή ομάδα και ασφαλώς η αποστολή των παικτών της "Ενωσης" δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

    Στο άλλο σημερινό ματς, ο γηπεδούχος Αρης είναι το μεγάλο φαβορί κόντρα στην ομάδα της Καλαμαριάς, η οποία ωστόσο έχει άμεση ανάγκη των βαθμών για να απομακρυνθεί από τη ζώνη του υποβιβασμού. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως οι οπαδοί του Αρη, αναμένεται να γεμίσουν το γήπεδο "Κλεάνθης Βικελίδης, καθώς η ομάδα τους πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία στο πρωτάθλημα και είναι νωπή ακόμη η πολύ μεγάλη εκτός έδρας νίκη των "κιτρίνων" επί του Πανιωνίου με 3-1.

    Τα υπόλοιπα 6 ματς της αγωνιστικής θα γίνουν αύριο, Κυριακή, με τον Ολυμπιακό, που συνέτριψε τον Παναθηναϊκό με 4-0 στο ντέρμπι του κυπέλλου, να δοκιμάζεται στην Κρήτη, κόντρα στον ΟΦΗ, ενώ ο Παναθηναϊκός θα υποδεχθεί στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τον Εργοτέλη, ελπίζοντας σε στραβοπάτημα της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού.

    Αναλυτικά, οι αγώνες που θα γίνουν την Κυριακή είναι οι εξής: Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη (15.00), Βέροια-Λάρισα (15.00), Λεβαδειακός-Πανιώνιος (16.45), ΟΦΗ-Ολυμπιακός (16.45), Ηρακλής-ΠΑΟΚ (19.00) και Παναθηναϊκός-Εργοτέλης (19.00).

    Στη βαθμολογία προηγείται η ΑΕΚ με 36 βαθμούς και ακολουθούν Ολυμπιακός (35), Παναθηναϊκός (34), Αστέρας Τρίπολης (29), Αρης (28), ΠΑΟΚ (23), Πανιώνιος (22), Ξάνθη και Ατρόμητος (21), Λάρισα (16), Ηρακλής, ΟΦΗ και Λεβαδειακός (15), Βέροια και Απόλλων Καλαμαριάς (14) και Εργοτέλης (12).

    [05] "Αγγελιαφόρος της Ειρήνης"

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ονόμασε τον αμερικανό ηθοποιό Τζορτζ Κλούνι, ένθερμο υποστηρικτή της υπόθεσης του Νταρφούρ, "Αγγελιαφόρο της Ειρήνης των Ηνωμένων Εθνών", ανακοίνωσε την Παρασκευή η εκπρόσωπός του.

    Ο ηθοποιός επιλέχθηκε λόγω των σημαντικών προσπαθειών που καταβάλλει προκειμένου να κινητοποιήσει τις συνειδήσεις για τις πολιτικές και κοινωνικές διεθνείς κρίσεις, δήλωσε η Μισέλ Μοντάς.

    Ο Κλούνι εντάσσεται έτσι στην ομάδα άλλων οκτώ προσωπικοτήτων που φέρουν τον τίτλο του αγγελιαφόρου της ειρήνης του ΟΗΕ με σκοπό να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Οι άλλοι αγγελιαφόροι της ειρήνης είναι ο Ελί Βίζελ (Νόμπελ Ειρήνης), ο κινεζοαμερικανός βιολοντσελίστας Γιο-Γιο-Μα, ο αμερικανός ηθοποιός Μάικλ Ντάγκλας, ο βρετανός πριματολόγος (επιστήμονας ειδικευμένος στη μελέτη των πρωτευόντων θηλαστικών) Τζέιν Γκούντολ, η πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ Χουσέιν της Ιορδανίας, ο ισραηλινός διευθυντής ορχήστρας Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ, ο βραζιλιάνος συγγραφέας Πάουλο Κοέλιο και ο ιάπωνας βιολονίστας Μιντόρι Γκότο.

    "Έχετε δει απευθείας τον πόνο των θυμάτων του πολέμου και έχετε καταστήσει τον τερματισμό της βίας και των ανθρωπίνων βασάνων προσωπική υπόθεση", ανέφερε ο Μπαν, χαιρετίζοντας "τη δέσμευση (του Τζορτζ Κλούνι) να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει για το Νταρφούρ".

    Ο Κλούνι, ο οποίος βρίσκεται τώρα στο Σουδάν και θα παραλάβει το "διορισμό" του στις 31 Ιανουαρίου στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ, δήλωσε πως αισθάνεται "μεγάλη τιμή". "Ανυπομονώ να εργαστώ με τα Ηνωμένα Έθνη για να συγκεντρώσουμε την υποστήριξη του κοινού για το κρίσιμο έργο (του οργανισμού) στις περιοχές που είναι από τις πιο σκληρές και πιο επικίνδυνες του κόσμου", είπε.

    Ο Κλούνι έπαιξε κυρίαρχο ρόλο στη διεθνή εκστρατεία κινητοποίησης για την ανθρωπιστική τραγωδία στο Νταρφούρ που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 200.000 ανθρώπων σε διάστημα σχεδόν πέντε χρόνων και τον εκτοπισμό άλλων 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων σε έναν πληθυσμό έξι εκατομμυρίων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 19 January 2008 - 9:30:21 UTC