Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καλύπτονται κενά δεκαετιών στην Υγεία"
  • [02] ΚΚΕ: «Όχι στην ευρωσυνθήκη»
  • [03] "Να αλλάξουμε το τοπίο"
  • [04] Επιτάχυνση των ερευνών
  • [05] ΝΑΤΟ: Υποδείξεις στην ΠΓΔΜ

  • [01] "Καλύπτονται κενά δεκαετιών στην Υγεία"

    Την επέκταση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο, το οποίο στεγάζεται στο χώρο όπου είχε χρησιμοποιηθεί ως κέντρο Τύπου κατά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το επόμενο Κέντρο θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη και ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες εξήγησε ότι ο στόχος είναι στον επόμενο χρόνο να ανοίξουν τα νέα κέντρα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και μέχρι το τέλος του 2009 και στις υπόλοιπες 5 περιοχές της χώρας.

    Έτσι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ όλων των κέντρων που θα έχει ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών Υγείας μετά από μεγάλες καταστροφές και έκτακτες κρίσεις όπως θα μπορούσε να είναι μια πανδημία .

    Ο κ. Καραμανλής συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, επισκέφθηκε το Κέντρο στις 9:30 το πρωί και ενημερώθηκε από τον διοικητή του καθηγητή κ. Πάνο Ευσταθίου.

    Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε σε ζωντανή σύνδεση την ενημέρωση που έκανε το ΕΚΑΒ προς το Κέντρο. Τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν 75 ασθενοφόρα στους δρόμους, 10 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ και τρεις μοτοσικλετιστές. Μάλιστα ήταν σε εξέλιξη αεροδιακομιδή ασθενούς, για τον οποίο το Κέντρο αναζητούσε κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χώρο του Κέντρου και ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση για τις δράσεις του συντονιστικού αυτού οργάνου τον τελευταίο χρόνο ρώτησε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

    Ο διοικητής του Κέντρου εξήγησε ότι το τετραψήφιο νούμερο 1535 που χρησιμοποιείται για να κλείνονται τα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών με τους γιατρούς των νοσοκομείων, θα επεκταθεί από τα 40 νοσοκομεία που λειτουργεί σήμερα στο σύνολο των 132 νοσοκομείων της χώρας μέχρι το Πάσχα. Έτσι εκτίμησε ότι οι τρεις μήνες αναμονής που υπάρχουν σήμερα για ένα ραντεβού θα μειωθούν στον ενάμιση μήνα όταν όπως είπε στην Αγγλία απαιτούνται τουλάχιστον 5 μήνες για να κλείσει κάποιος προγραμματισμένο ραντεβού σε νοσοκομείο.

    Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε και ένα σύντομο βίντεο με τις επιχειρησιακές δράσεις του Κέντρου και κυρίως τον τρόπο που έδρασε κατά τις πυρκαγιές που περασμένου καλοκαιριού.

    Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είπε ότι το Κέντρο αυτό ιδίως μετά τη δικτύωσή του και την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα θα αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα συστήματα διαχείρισης προβλημάτων όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο είπε ότι ''ήδη έχουν επιτευχθεί πολλά και σημαντικά στον χώρο της Υγείας αλλά μένουν πολλά να γίνουν για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και στις δίκαιες αξιώσεις των πολιτών''.

    Μέρα με τη μέρα καλύπτονται κενά δεκαετιών, είπε, και με την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ η νέα πολιτική για το φάρμακο, το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία, την προώθηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πρωτοβάθμιας φροντίδας, τη δημιουργία κέντρων αστικού τύπου, την κατασκευή νέων νοσοκομείων και τον έλεγχο του συστήματος προμηθειών διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στον χώρο της Υγείας.

    Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, διαχειρίζεται τις εφημερίες των νοσοκομείων και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, συντονίζει τη διακομιδή ασθενών και τραυματιών και παρεμβαίνει στα μεγάλα θέματα δημόσιας Υγείας.

    Στις 23 Ιανουαρίου ο K. Καραμανλής στην Άγκυρα

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, κατόπιν προσκλήσεως του τούρκου ομόλογού του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφτεί την Τουρκία από 23 έως 25 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος.

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν διμερή θέματα, καθώς και ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος.

    Ερωτηθείς αν ο πρωθυπουργός θα θέσει και το κυπριακό στις συζητήσεις με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει πάντα με αίσθημα ευθύνης όλα τα θέματα που άπτονται των εθνικών συμφερόντων.

    Όσο για το αν θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών κι οι διεκδικήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο και τη Θράκη απάντησε:

    «Με ρωτάτε για τη στάση της άλλης πλευράς; Απευθυνθείτε στην άλλη πλευρά. Εγώ είμαι εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης».

    Για το πρόγραμμα του πρωθυπουργού και ειδικά για το αν ο κ. Κ. Καραμανλής θα πάει και στην Ίμβρο και την Τένεδο, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης θα γνωστοποιηθεί στους δημοσιογράφους.

    «Η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε», απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση για το τι περιμένει η ελληνική πλευρά από την επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία.

    [02] ΚΚΕ: «Όχι στην ευρωσυνθήκη»

    Στην εφόλης της ύλης συνέντευξή της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στην υπόθεση Ζαχόπουλου κατηγόρησε "μεγάλα επιχειρηματικά συγκροτήματα που έχουν προχωρήσει σε μία ενεργητική παρέμβαση για την αξιοποίηση του σκανδάλου, για να δρομολογήσουν ή να προετοιμάσουν την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού".

    Επίσης επέδωσε ευθύνες στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα στο ΠΑΣΟΚ, στο ΛΑΟΣ και στο ΣΥΝ, διότι "με τη συμπεριφορά τους δείχνουν ότι "εδώ βρήκαμε την κότα με το χρυσό αυγό". Και δεν αναρωτιούνται κατά πόσο μπορεί να υπάρχουν οι μηχανισμοί εξυγίανσης που προτείνουν, σε ένα σάπιο ταξικό, αστικό σύστημα".

    Χαρακτήρισε επίσης "αντιδημοκρατική" τη στάση της προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου όπως είπε, ''εμπόδισε την επιτροπή από το να προχωρήσει σε ψηφοφορία, μια Επιτροπή στην οποία η ΝΔ δεν έχει την πλειοψηφία. ''

    Ακόμα διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ θα προτείνει και θα συμμετέχει σε όλα τα μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα εξέτασης στην περίπτωση του σκανδάλου του υπουργείου Πολιτισμού και "δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι των άλλων επιδιώκοντας, όπως το ΠΑΣΟΚ ,να γίνουμε χαλίφης στη θέση του χαλίφη".

    Πρόσθεσε δε, ότι ο στόχος του ΚΚΕ είναι η αποκάλυψη όσων περισσότερων πτυχών στο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο του υπουργείου Πολιτισμού, έτσι ώστε "να λογοδοτήσουν αυτοί που έχουν πολιτικές ευθύνες και να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης όσοι έχουν ποινικές ευθύνες".

    Ακόμη αναφέρθηκε και στον ξένο παράγοντα, υπογραμμίζοντας ότι "η Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή του ματωβαμένου δρόμου του πετρελαίου και οι ΗΠΑ δεν θα διστάσουν να πετάξουν στο καλάθι των αχρήστων τους μέχρι τώρα υπηρέτες τους", συνδέοντάς το με την προηγούμενη επισήμανσή της για προετοιμασία που γίνεται από επιχειρηματικά συμφέροντα για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

    Ακόμα μίλησε και για την ευρωσυνθήκη της Λισαβόνας όπου κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που ψηφίζουν υπέρ της Ευρωσυνθήκης, ότι δεν ενημερώνουν το λαό, τον δε ΣΥΝ ότι αν και τάσσεται κατά της Ευρωσυνθήκης δεν τάσσεται και κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Χαρακτηριστικά δήλωσε είναι καλή περίοδος να υψωθεί η φωνή του λαού μέσα από ένα δημοψήφισμα για καταδίκη τόσο της συνθήκης όσο και της ΕΕ.

    Δεν είναι κακή η Ευρωσυνθήκη από μόνη της αν λάβουμε υπόψη μας ότι η ΕΕ ουσιαστικά είναι μια διακρατική συνεργασία καπιταλιστικών χωρών σε όφελος των ιδιωτικών κεφαλαίων και με στόχο τη δημιουργία ενός συνασπισμένου ευρωπαϊκού κεφαλαίου".

    Σε ερώτηση σχετικά με την πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ η κ. Παπαρήγα διευκρίνισε ότι "η δική μας πολιτική συμμαχιών δεν γίνεται με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη. Αυτό συνιστά τον ανώτατο τυχοδιωκτισμό. Βέβαια θέλουμε και ψήφους και περισσότερους βουλευτές. Σήμερα παρατηρείται μείωση του κύρους του δικομματισμού. Εμείς αναζητάμε συμμαχίες που θα βασίζονται στις κοινωνικές δυνάμεις. Αναζητάμε ριζοσπαστικές δυνάμεις μέσα στο λαό. Ασκούμε αυστηρή κριτική και στον εαυτό μας γιατί δεν έχουμε πιάσει επαφή με κόσμο που μας αναζητεί, με κόσμο που αναζητεί μια εναλλακτική προοπτική, μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας".

    Εξάλλου, σε ερώτηση για το άθροισμα του ποσοστού της αριστεράς που αγγίζει το 20%, όπως εμφανίζεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ίδια υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει έννοια της ενιαίας αριστεράς. Δεν αθροίζεται το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Τα μήλα με τα πορτοκάλια δεν αθροίζονται".

    [03] "Να αλλάξουμε το τοπίο"

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και πολιτική γραμματεία του Συνασπισμού θα ζητήσουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να χυθεί φως σε όλο το πρόβλημα, που έχει προκύψει με την υπόθεση Ζαχόπουλου, το οποίο, όπως τόνισε, "δεν είναι πρόβλημα με προσωπική διάσταση, αλλά έχει σχέση με την όλη διακυβέρνηση και τη δημόσια διοίκηση στη χώρα".

    Ο κ.Αλαβάνος τόνισε ακόμα ότι "αναρωτιέται κανείς στην Ελλάδα, αν υπάρχει κράτος, ή ζούμε σε μια εποχή πλήρους παρακράτους", και εξέφρασε τους φόβους του ότι "η διαπλοκή οικονομικών, εκδοτικών, πολιτικών συμφερόντων, οι μαύρες σακούλες, οι μυστικές συμφωνίες, η διαχείριση χωρίς καμιά νόμιμη προϋπόθεση τεράστιων χρηματοδοτήσεων του ελληνικού και του κοινοτικού προϋπολογισμού, οι μυστικοί λογαριασμοί, οι προσλήψεις των δικών μας ανθρώπων, δείχνουν ότι έχουμε καταλήξει σε συνθήκες πλήρους παρακράτους".

    Υπενθύμισε εξάλλου, ότι ήδη από την εποχή της κυβέρνησης Σημίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει δύο μεγάλα ζητήματα, πρώτο το θέμα των ειδικών λογαριασμών και της κατάργησής τους και δεύτερον το θέμα των κανόνων για τις προσλήψεις.

    Ανέφερε ακόμη ότι εκκρεμεί η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό στη Βουλή, η οποία θα εξεταστεί την Παρασκευή, προκειμένου ο πρωθυπουργός να τοποθετηθεί σε όλα αυτά τα ζητήματα και εξέφρασε την ελπίδα να είναι παρών στη συζήτηση ο κ.Καραμανλής.

    Ακόμα υπογράμμισε, ότι "το ζήτημα είναι να αλλάξουμε το τοπίο και αυτό το κεντρικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κατανοητό, πλατιά πια σήμερα, και πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας στο να προβάλουμε μια αξιόπιστη, εναλλακτική λύση, έξω από αυτά τα νοσηρά και παθολογικά πλαίσια που έχει διαμορφώσει στην Ελλάδα το σύστημα του δικομματισμού".

    Χαρακτήρισε δε, σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι "μεγάλο μέρος της κοινωνίας και η νεολαία βλέπουν πια στο μέλλον και όχι στο παρελθόν και τις προσδοκίες τους τις συνδυάζουν με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ".

    Ο Λεωνίδας Κύρκος υποστηρίζει την υποψηφιότητα Κουβέλη

    Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς Λεωνίδας Κύρκος ανακοίνωσε σήμερα τη «θερμή» υποστήριξή του στην υποψηφιότητα Φώτη Κουβέλη για την ηγεσία του ΣΥΝ.

    Σύμφωνα με τον Λ. Κύρκο, ο Φώτης Κουβέλης «συνδυάζει την ωριμότητα της ηλικίας με την ειδική ωριμότητα που απαιτεί η λειτουργία του προέδρου ενός σύγχρονου κόμματος» και προσθέτει πως η υποψηφιότητα αυτή «βγάζει τον ΣΥΝ από μια φάση εσωτερικής αμηχανίας και περιττών αμφιθυμιών».

    Στη δήλωσή του ο Λεωνίδας Κύρκος αναφέρει:

    «Ο Φώτης Κουβέλης στη δήλωσή του έδωσε μια σαφέστατη πολιτική διάσταση στην υποψηφιότητα του. Καλύπτει έτσι ένα κενό και προτρέπει στην ευρύτατη αποδοχή και στήριξη της υποψηφιότητας. Βρίσκω όλη αυτή την αναστάτωση που προκάλεσε η αιφνιδιαστική απόφαση του Αλ. Αλαβάνου άστοχη και περιττή. Ο ΣΥΝ είχε αποκτήσει νέο βηματισμό και κύρος, χάρις και στις πρωτοβουλίες του απερχομένου προέδρου, του οποίου το κύρος ενισχύθηκε. Εύχομαι καλή επιτυχία στον αγαπητό παλιό συνεργάτη και σύντροφο Φώτη».

    Επίσκεψη του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα σε πολυκατάστημα

    Πολυκατάστημα καλλυντικών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ και υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, ο οποίος συνομίλησε με εργαζόμενες και ενδιαφέρθηκε για τις συνθήκες εργασίας και το ύψος των αμοιβών.

    Εξερχόμενος του πολυκαταστήματος δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Βρεθήκαμε σε ένα πολυκατάστημα ομορφιάς και καλλυντικών. Νομίζω, όμως, αν κανείς σκεφτεί ότι το πολιτικό μας σύστημα, ο δικομματισμός, είναι σε τόσο κακά χάλια, όσα φτιασιδώματα και όσα καλλυντικά και αν του βρούνε, για να το ομορφύνουν, δεν θα καταφέρουν τίποτε».

    Για τη δική του επίσκεψη στο πολυκατάστημα επισήμανε: «Εμείς βρισκόμαστε εδώ, διότι θεωρούμε ότι η πραγματική ζωή δεν είναι στις οθόνες της τηλεόρασης. Η πραγματική ζωή είναι στα εξαντλητικά ωράρια των εργαζόμενων, στους συμβασιούχους, στους εργαζόμενους των 600 ευρώ, σε όλους αυτούς τους καθημερινούς ανθρώπους που περνάνε δύσκολα και βλέπουν μια πραγματικότητα προκλητική να εμφανίζεται στις οθόνες των τηλεοράσεων τους. Μια πραγματικότητα με κομιστές ροζ DVD, με εκβιαστές, με πολιτικούς, κυβερνητικά στελέχη που διαπλέκονται με την οικονομική και εκδοτική εξουσία, με δημοσιογράφους που έχουν στους λογαριασμούς τους 5, 10 και 15 εκατομμύρια ευρώ και αναρωτιέται κανείς. Αναρωτιούνται οι άνθρωποι της δικής μου της γενιάς, αν αυτή την πραγματικότητα μπορούμε να την αφήσουμε να διαιωνίζεται. Είναι μια πραγματικότητα που μας προσβάλλει. Κάποια στιγμή πρέπει να επιστρέψει η πολιτική. Να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα. Και τα πραγματικά προβλήματα είναι η ανασφάλεια στην εργασία, η αβεβαιότητα για το αύριο, οι χαμηλοί μισθοί, η ακρίβεια και η προοπτική να μην έχουμε σύνταξη, ούτε στα εξήντα, ούτε στα εβδομήντα».

    [04] Επιτάχυνση των ερευνών

    Σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Συμπληρωματική κατάθεση έδωσαν το πρωί ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού κ.Γ.Αγγέλου και η σύζυγος του Χρ.Ζαχόπουλου, Πέρσα.

    Κατάθεση στον δεύτερο ειδικό ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του Χ.Ζαχόπουλου, έδωσε και η δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμό Mega κα Ολγα Τρέμη.

    Η κα Τρέμη σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής της, είπε ότι αναφέρθηκε στην επίσκεψη της 34χρονης κατηγορουμένης και του δικηγόρου της στον τηλεοπτικό σταθμό και επανέλαβε ότι το κανάλι δεν είδε και δεν πήρε οπτικοακουστικό υλικό απο τη στιγμή που δεν αφορούσε τις καταγγελίες για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ,στις οποίες προέβησαν ο δικηγόρος και η κατηγορουμένη.

    Ο ανακριτής έχει καλέσει σε συμπληρωματική κατάθεση τη Δευτέρα το πρωί τον δημοσιογράφο κ.Θέμο Αναστασιάδη.

    Σήμερα κατέθεσε και ο δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού "Μέγκα" κ.Μανώλης Καψής. Ο κ.Καψής παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο περίπου μια ώρα και η κατάθεση δόθηκε παρουσία του εισαγγελέα Πρωτοδικών κ.Μπαρδάκη. Ο δημοσιογράφος αρνήθηκε εξερχόμενος να κάνει δηλώσεις.

    Απάντηση Υπουργού της Δικαιοσύνης σε ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ

    «Αποδοκιμάζω τη δηλητηρίαση του κοινωνικού μας ιστού, του κοινωνικού μας σώματος, από ένα ροζ σκάνδαλο, με αποτέλεσμα να δημιουργούμε μια ατμόσφαιρα σκανδαλολογίας, να δημιουργούμε την αίσθηση στο λαό ότι κάτι συμβαίνει ενώ δεν συμβαίνει τίποτα, πέραν αυτής της ροζ ιστορίας. Η στάση ορισμένων πολιτικών δυνάμεων είναι και ανεύθυνη και επικίνδυνη».

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Από την πλευρά του,ο κ. Καρατζαφέρης επανέλαβε την πρόταση του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, υποστήριξε ότι κάποιοι προσπαθούν να προστατεύσουν καταστάσεις, ενώ επιτέθηκε στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Γ. Κολιοκώστα, χαρακτηρίζοντας τον «άνθρωπο για όλες τις δουλειές».

    «Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί κι είναι εκείνη που έχει ζητήσει την επίσπευση όλων των ενεργειών,έτσι ώστε να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση Ζαχόπουλου.Δεν θέλουμε τίποτα να μείνει αναπάντητο», υπογράμμισε ο κ Χατζηγάκης και πρόσθεσε:

    «Η δικαιοσύνη μέχρι σήμερα έπραξε απόλυτα και σωστά το καθήκον της και ενήργησε άμεσα, αποτελεσματικά και σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην υπόθεση Ζαχόπουλου.Η Εισαγγελική και ανακριτική Αρχή επελήφθησαν σχεδόν αστραπιαία με την αυτόφωρο διαδικασία και συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους και τη διενέργεια της προανάκρισης με απόλυτη μυστικότητα».

    «Ο κ. Κολιοκώστας δεν είχε καμία αρμοδιότητα να παραλάβει το DVD. Από τη στιγμή που είχε ξεκινήσει η ανάκριση έπρεπε να πάει κατευθείαν στον ανακριτή. Του το έστειλε,αφού είχε προφυλακιστεί η Τσέκου. Το ίδιο κόλπο έκανε ο κ. Κολιοκώστας με τα ομόλογα, που τα κράτησε στο συρτάρι του την προεκλογική περίοδο, για να εμφανιστεί μετά. Άνθρωπος για όλες τις δουλειές»,σχολίασε ο κ Καρατζαφέρης.

    Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής,λέγοντας χαρακτηριστικά:

    «Επειδή η ιστορία αυτή δεν είναι μεμονωμένη και δεν θα παραμείνει στα στενά όρια μιας απλής εκβίασης ή ενδεχόμενης εκβίασης από την κα Τσέκου, αλλά έχει και πολιτικές προεκτάσεις και επειδή πιστεύω ότι υπάρχει κίνδυνος κάποιοι εκ των δικαστών να κοιτάζουν προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και να μην δικάζουν υποθέσεις με κλειστά μάτια,για αυτό ζήτησα Εξεταστική Επιτροπή».

    Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι από τη στιγμή που υπάρχει μια υπόθεση στο στάδιο της ανάκρισης δεν γίνεται Εξεταστική Επιτροπή.

    «Αφού τελειώσει και έχουμε τα πρώτα πορίσματα τότε εδώ είμαστε, θα δούμε, και αναλόγως θα προχωρήσουμε»,πρόσθεσε ο κ. Χατζηγάκης

    Ακόμα, τόνισε «ότι η δικαιοσύνη έχει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες για να μπορέσει, αν τυχόν υπάρχει κάποιο ολίσθημα, κάποιο λάθος ανθρώπινο, να προστατεύσουν τον πολίτη και την υπόθεση».

    Χθες κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ενώ στον ανακριτή προσήλθε και ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

    Με την ακρόαση του Μιχάλη Λιάπη ξεκίνησε χθες στη Βουλή η διερεύνηση των πεπραγμένων του Υπουργείου Πολιτισμού, από το 1996 έως σήμερα.

    «Δεν φοβόμαστε τίποτα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα (...) Διαφάνεια παντού, καθαρές λύσεις, πλήρη δημοσιότητα (...) Παρότι αυτή η συζήτηση γίνεται σε βαρύ κλίμα, με δυσάρεστα γεγονότα, πιστεύω ότι η συγκυρία μπορεί να εξελιχθεί σε μια σημαντική ευκαιρία να διαλογιστούμε για το μεγάλο θέμα Πολιτισμός σήμερα».

    Στις παραπάνω κατευθύνσεις κινήθηκε η ομιλία του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, ενώπιον της Επιτροπής.

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως στις προθέσεις του είναι «η πλήρης διαφάνεια, η αποφυγή της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος με δαπάνες αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ο απολογιστικός έλεγχος όσων χρηματοδοτούνται από το υπουργείο».

    Για το ζήτημα των ειδικών λογαριασμών, ο κος Λιάπης σημείωσε πως «συνιστά μύθο το ότι πρόκειται για αδιαφανή κονδύλια» και πως «δεν υπάρχει καμία μυστικότητα».

    Στον ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση Ζαχόπουλου κατέθεσε την Τρίτη για περίπου δύο ώρες, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου. Τη Δευτέρα είχε καταθέσει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργικού Γραφείου, Γιάννης Ανδριανός . Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς παρήγγειλε στον ανακριτή τη διεξαγωγή κατ' απόλυτη προτεραιότητα της ανάκρισης για την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση έχει διατάξει η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με καταγγελίες του κ.Τριανταφυλλόπουλου ότι τον προσέγγισε βουλευτής της ΝΔ εκ μέρους του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρου Κλαδά, με αντικείμενο το διακανονισμό των οικονομικών εκκρεμοτήτων που έχει ο Θέμος Αναστασιάδης. Ο κ.Κλαδάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί το όνομα του βουλευτή της ΝΔ που φέρεται να μεσολάβησε στον κ.Τριανταφυλλόπουλο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, παρέπεμψε στη χθεσινή του δήλωση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να συμπληρώσει κάτι περισσότερο και ότι περιμένει να ακούσει ολοκληρωμένη την καταγγελία.

    Εκπροσώπους της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" κάλεσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα την 31η Ιανουαρίου 2008, να δώσουν εξηγήσεις για τη δημοσίευση των φωτογραφιών του πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Χ. Ζαχόπουλου. Την ίδια ημερομηνία κάλεσε η Αρχή και τους εκπροσώπους της εφημερίδας «Αυριανή», που αναδημοσίευσε τις φωτογραφίες, να παρέχουν εξηγήσεις.

    [05] ΝΑΤΟ: Υποδείξεις στην ΠΓΔΜ

    Θετικές αναφορές για τις θέσεις της Ελλάδας στο θέμα των σχέσεών της με την ΠΓΔΜ περιλαμβάνει η έκθεση προόδου που ενέκρινε σε διπλωματικό επίπεδο το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ σχετικά με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία.

    Στην έκθεση γίνεται αναφορά στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε δύο ξεχωριστές παραγράφους, όπου διαπιστώνεται κατ΄αρχήν πως την τελευταία περίοδο οι σχέσεις των δύο χωρών χαρακτηρίστηκαν από αυτή την εκκρεμότητα η οποία, όπως επισημαίνεται, δεν έχει λυθεί ακόμη.

    Η ελληνική διπλωματία πέτυχε να συμπεριληφθεί στην έκθεση - για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο του ΝΑΤΟ- αναφορά, σύμφωνα με την οποία, η ενσωμάτωση της ΠΓΔΜ στους ευρωατλαντικούς θεσμούς συνδέεται με την έγκαιρη επίλυση των ζητημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και την περιφερειακή συνεργασία. Επίσης γίνονται υποδείξεις προς την ΠΓΔΜ να επιδείξει εποικοδομητική στάση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

    Στην έκθεση προόδου γίνεται ακόμη αναφορά στις συνομιλίες που διεξήχθησαν το Νοέμβριο υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο νέο γύρο συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στην Αχρίδα.

    Σε γενικές γραμμές το συμπέρασμα που συνάγεται από την έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ είναι ότι παρά τα βήματα προόδου που σημειώθηκαν θα πρέπει να καταβληθούν εκ μέρους των Σκοπίων συνεχείς και σταθερές προσπάθειες για να ικανοποιηθεί το αίτημα της χώρας για την αποστολή πρόσκλησης έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ θα συζητηθεί στις 23 Ιανουαρίου στη συνάντηση που θα έχει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ με τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι για να υποβληθεί στη συνέχεια στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 6 Μαρτίου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στις 2-3 Απριλίου στο Βουκουρέστι, όπου θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για το επόμενο κύμα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.

    Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες υποψήφιες προς ένταξη χώρες το Βορειοτλαντικό Συμβούλιο έχει ήδη εγκρίνει τη σχετική έκθεση προόδου για την Κροατία. Η υποψηφιότητα της Αλβανίας θα συζητηθεί σε συνάντηση που θα έχει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο με τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα στις 30 Ιανουαρίου μετά την αναμενόμενη έγκριση της έκθεσης προόδου από τους πρέσβεις του ΝΑΤΟ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 January 2008 - 13:30:23 UTC