Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Καλύπτονται κενά δεκαετιών στην Υγεία"
  • [02] Διϋπουργική Επιτροπή
  • [03] Επιτάχυνση των ερευνών
  • [04] Νεκρός φίλαθλος
  • [05] Στη θάλασσα οι στάχτες του Γκάντι

  • [01] "Καλύπτονται κενά δεκαετιών στην Υγεία"

    Την επέκταση του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στις 7 υγειονομικές περιφέρειες της χώρας εξήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Εθνικό Κέντρο, το οποίο στεγάζεται στο χώρο όπου είχε χρησιμοποιηθεί ως κέντρο Τύπου κατά την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το επόμενο Κέντρο θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη και ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες εξήγησε ότι ο στόχος είναι στον επόμενο χρόνο να ανοίξουν τα νέα κέντρα σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα και μέχρι το τέλος του 2009 και στις υπόλοιπες 5 περιοχές της χώρας.

    Έτσι θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ όλων των κέντρων που θα έχει ως στόχο τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών Υγείας μετά από μεγάλες καταστροφές και έκτακτες κρίσεις όπως θα μπορούσε να είναι μια πανδημία .

    Ο κ. Καραμανλής συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, επισκέφθηκε το Κέντρο στις 9:30 το πρωί και ενημερώθηκε από τον διοικητή του καθηγητή κ. Πάνο Ευσταθίου.

    Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε σε ζωντανή σύνδεση την ενημέρωση που έκανε το ΕΚΑΒ προς το Κέντρο. Τη στιγμή εκείνη βρίσκονταν 75 ασθενοφόρα στους δρόμους, 10 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ και τρεις μοτοσικλετιστές. Μάλιστα ήταν σε εξέλιξη αεροδιακομιδή ασθενούς, για τον οποίο το Κέντρο αναζητούσε κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χώρο του Κέντρου και ο πρωθυπουργός μετά την ενημέρωση για τις δράσεις του συντονιστικού αυτού οργάνου τον τελευταίο χρόνο ρώτησε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα.

    Ο διοικητής του Κέντρου εξήγησε ότι το τετραψήφιο νούμερο 1535 που χρησιμοποιείται για να κλείνονται τα προγραμματισμένα ραντεβού των ασθενών με τους γιατρούς των νοσοκομείων, θα επεκταθεί από τα 40 νοσοκομεία που λειτουργεί σήμερα στο σύνολο των 132 νοσοκομείων της χώρας μέχρι το Πάσχα. Έτσι εκτίμησε ότι οι τρεις μήνες αναμονής που υπάρχουν σήμερα για ένα ραντεβού θα μειωθούν στον ενάμιση μήνα όταν όπως είπε στην Αγγλία απαιτούνται τουλάχιστον 5 μήνες για να κλείσει κάποιος προγραμματισμένο ραντεβού σε νοσοκομείο.

    Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε και ένα σύντομο βίντεο με τις επιχειρησιακές δράσεις του Κέντρου και κυρίως τον τρόπο που έδρασε κατά τις πυρκαγιές που περασμένου καλοκαιριού.

    Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης είπε ότι το Κέντρο αυτό ιδίως μετά τη δικτύωσή του και την επέκτασή του σε όλη την Ελλάδα θα αποτελεί ένα από τα καλύτερα και πιο αξιόπιστα συστήματα διαχείρισης προβλημάτων όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του μετά την επίσκεψή του στο Κέντρο είπε ότι ''ήδη έχουν επιτευχθεί πολλά και σημαντικά στον χώρο της Υγείας αλλά μένουν πολλά να γίνουν για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και στις δίκαιες αξιώσεις των πολιτών''.

    Μέρα με τη μέρα καλύπτονται κενά δεκαετιών, είπε, και με την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ η νέα πολιτική για το φάρμακο, το νέο σύστημα εφημεριών στα νοσοκομεία, την προώθηση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού πρωτοβάθμιας φροντίδας, τη δημιουργία κέντρων αστικού τύπου, την κατασκευή νέων νοσοκομείων και τον έλεγχο του συστήματος προμηθειών διαμορφώνεται μια νέα κατάσταση στον χώρο της Υγείας.

    Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας αξίζει να σημειωθεί ότι είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα μέσα επικοινωνίας, διαχειρίζεται τις εφημερίες των νοσοκομείων και τις μονάδες εντατικής θεραπείας, συντονίζει τη διακομιδή ασθενών και τραυματιών και παρεμβαίνει στα μεγάλα θέματα δημόσιας Υγείας.

    [02] Διϋπουργική Επιτροπή

    Συνεδρίασε στο υπουργείο Οικονομίας, η Διυπουργική Επιτροπή Κοινοτικών Προγραμμάτων υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν η εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ 2007-2013).

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν: ο υπουργός Εσωτερικών κ.Προκόπης Παυλόπουλος, η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός.

    Επίσης, συμμετείχε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιάννης Παπαθανασίου, ο γγ Ανάπτυξης και Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας κ.Παν.Δρόσος και ο υφυπουργός του ΥΠΕΧΩΔΕ κ.Ξανθόπουλος.

    Στη συνέχεια, ο κ. Γ.Αλογοσκούφης θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ.Β.Μεϊμαράκη για θέματα συναρμοδιότητας των δύο Υπουργείων.

    [03] Επιτάχυνση των ερευνών

    Σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Συμπληρωτική κατάθεση έδωσαν το πρωί ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού κ.Γ.Αγγέλου και η σύζυγος του Χρ.Ζαχόπουλου, Πέρσα.

    Χθες κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ενώ στον ανακριτή προσήλθε και ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος.

    Με την ακρόαση του Μιχάλη Λιάπη ξεκίνησε χθες στη Βουλή η διερεύνηση των πεπραγμένων του Υπουργείου Πολιτισμού, από το 1996 έως σήμερα.

    «Δεν φοβόμαστε τίποτα. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα (...) Διαφάνεια παντού, καθαρές λύσεις, πλήρη δημοσιότητα (...) Παρότι αυτή η συζήτηση γίνεται σε βαρύ κλίμα, με δυσάρεστα γεγονότα, πιστεύω ότι η συγκυρία μπορεί να εξελιχθεί σε μια σημαντική ευκαιρία να διαλογιστούμε για το μεγάλο θέμα Πολιτισμός σήμερα».

    Στις παραπάνω κατευθύνσεις κινήθηκε η ομιλία του υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, ενώπιον της Επιτροπής.

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πως στις προθέσεις του είναι «η πλήρης διαφάνεια, η αποφυγή της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος με δαπάνες αμφίβολης αποτελεσματικότητας και ο απολογιστικός έλεγχος όσων χρηματοδοτούνται από το υπουργείο».

    Για το ζήτημα των ειδικών λογαριασμών, ο κος Λιάπης σημείωσε πως «συνιστά μύθο το ότι πρόκειται για αδιαφανή κονδύλια» και πως «δεν υπάρχει καμία μυστικότητα».

    Στον ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση Ζαχόπουλου κατέθεσε την Τρίτη για περίπου δύο ώρες, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου. Τη Δευτέρα είχε καταθέσει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργικού Γραφείου, Γιάννης Ανδριανός . Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς παρήγγειλε στον ανακριτή τη διεξαγωγή κατ' απόλυτη προτεραιότητα της ανάκριση για την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση έχει διατάξει η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με καταγγελίες του κ.Τριανταφυλλόπουλου ότι τον προσέγγισε βουλευτής της ΝΔ εκ μέρους του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρου Κλαδά, με αντικείμενο το διακανονισμό των οικονομικών εκκρεμοτήτων που έχει ο Θέμος Αναστασιάδης. Ο κ.Κλαδάς κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση ενδιαφέρθηκε να πληροφορηθεί το όνομα του βουλευτή της ΝΔ που φέρεται να μεσολάβησε στον κ.Τριανταφυλλόπουλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θόδωρος Ρουσόπουλος, παρέπεμψε στη χθεσινή του δήλωση, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος να συμπληρώσει κάτι περισσότερο και ότι περιμένει να ακούσει ολοκληρωμένη την καταγγελία.

    Εκπροσώπους της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" κάλεσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα την 31η Ιανουαρίου 2008, να δώσουν εξηγήσεις για τη δημοσίευση των φωτογραφιών του πρώην γγ του υπουργείου Πολιτισμού Χ. Ζαχόπουλου. Την ίδια ημερομηνία κάλεσε η Αρχή και τους εκπροσώπους της εφημερίδας «Αυριανή», που αναδημοσίευσε τις φωτογραφίες, να παρέχουν εξηγήσεις.

    [04] Νεκρός φίλαθλος

    Ένας νεκρός και ένας τραυματίας είναι ο απολογισμός συμπλοκής μεταξύ επτά ατόμων που έγινε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα έξω από καφετέρια στη διασταύρωση των οδών Αρτέμιδος και Απόλλωνος στην Αρτέμιδα.

    Τα δύο θύματα ήταν φίλαθλοι του Ολυμπιακού και είχαν επιστρέψει από το γήπεδο μαζί με φίλο τους και τον πατέρα του νεκρού, ο οποίος τους άφησε στην καφετέρια και είχε πάει στο σπίτι.

    Νεκρός είναι ένας 24χρονος και τραυματίας ένας 26χρονος, οι οποίοι και οι δύο έχουν δεχθεί μαχαιριές στο θώρακα. Συγγενείς των θυμάτων υποδεικνύουν ως δράστες τρεις Έλληνες και έναν Αλβανό από τη Ραφήνα οπαδούς του Παναθηναϊκού, οι οποίοι, όπως λένε, είχαν δημιουργήσει επεισόδια και σε άλλες καφετέριες νωρίτερα με οπαδούς του Ολυμπιακού.

    Ωστόσο από την ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής που κάνει έρευνες για την υπόθεση, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ενώ γίνονται αναζητήσεις για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    Σύμφωνα με καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, οι δράστες πήγαν στην καφετέρια όπου έπιναν καφέ οι τρεις νεαροί, οπαδοί του Ολυμπιακού με τους οποίους προφανώς ήταν γνωστοί γιατί κανένας και από τις δύο πλευρές δεν φορούσε διακριτικά ομάδων. Την ώρα εκείνη το κατάστημα έκλεινε και ο ιδιοκτήτης ζήτησε να μη γίνει φασαρία στο μαγαζί του. Βγαίνοντας έξω όμως οι επτά νεαροί συνεπλάκησαν με αποτέλεσμα οι δράστες να χτυπήσουν τους δύο με μαχαίρια.

    Με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν στο Γενικό Κρατικό νοσοκομείο Αθηνών "Γεώργιος Γεννηματάς", όπου γύρω στις 3 το πρωί ο 24χρονος άφησε την τελευταία του πνοή.

    [05] Στη θάλασσα οι στάχτες του Γκάντι

    Οι στάχτες του Μαχάτμα Γκάντι θα σκορπιστούν στην Αραβική Θάλασσα και δεν θα εκτεθούν σε μουσείο, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, μετά την έντονη αντίδραση της οικογένειας του εθνικού ήρωα των Ινδών στον αγώνα τους για ανεξαρτησία.

    Ο Γκάντι δολοφονήθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1948 στο Νέο Δελχί από έναν σκληροπυρηνικό εθνικιστή. Μετά την αποτέφρωση της σορού του, οι στάχτες του μοιράστηκαν σε τεφροδόχους και μοιράστηκαν σε μνημεία του σε όλη τη χώρα.

    Μια από τις τεφροδόχους αυτές παραδόθηκε πρόσφατα σε μουσείο αφιερωμένο στο Γκάντι και θα αποτελούσε μαζί με άλλα προσωπικά αντικείμενα του Γκάντι τα εκθέματα μεγάλης έκθεσης με αφορμή τα 60 χρόνια από το θάνατό του.

    Όμως οι απόγονοί του και συγκεκριμένα τα παιδιά του γιου του Χαριλάλ, με τον οποίο ο Γκάντι δεν είχε καλές σχέσεις, ζήτησαν να ακολουθηθεί το τελετουργικό της θρησκείας τους που επιβάλλει οι στάχτες να σκορπιστούν σε ποτάμια ή θάλασσα.

    "Η οικογένεια αποφάσισε να δώσει στα παιδιά του Χαριλάλ την ευκαιρία που ποτέ δεν είχαν", δήλωσε η Ουσαμπέν Γκοκάνι μια από τις εγγονές του Γκάντι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 17 January 2008 - 9:30:21 UTC