Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις για Ναυτιλία και Αγροτική Ανάπτυξη
  • [02] "Ο πολιτικός βίος της χώρας έχει εγκλωβιστεί"
  • [03] "Να παρέμβει το λαϊκό κίνημα"
  • [04] Αλαβάνος για πολιτικές εξελίξεις
  • [05] Εντείνονται οι έρευνες
  • [06] Παιδική ζωγραφική στην Ξάνθη
  • [07] 50 χρονών τα Στρουμφάκια
  • [08] Στην Αίγυπτο ο Μπους

  • [01] Συναντήσεις για Ναυτιλία και Αγροτική Ανάπτυξη

    Συνεργασία με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντό έχει ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ.Γ.Βουλγαράκη. Το μεσημέρι, ο κ. Κ.Καραμανλής θα παραστεί στην 6η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος της Βουλής.

    Θέματα παιδείας συζήτησε στο Μέγαρο Μαξίμου χθες η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τη στρατηγική στο χώρο της Εκπαίδευσης, όπου πρώτη προτεραιότητα είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κατασκευή του "έξυπνου σχολείου" στην περίοδο 2008-2012.

    Έχουν ήδη, προγραμματιστεί και διασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή 1.233 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, πρόσθεσε. Επίσης είπε ότι προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση αλλά και η βελτίωση των υφιστάμενων οικοδομών και ο εξοπλισμός τους με σύγχρονα εποπτικά μέσα.

    Επίσης ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή πλατφόρμα καινοτόμου πολιτικής με τον τίτλο "Έλληνας, πολίτης της Ευρώπης-Έλληνας, πολίτης του κόσμου".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πρόκειται για μία πολιτική που θα βασίζεται σε πέντε δέσμες μέτρων για την ανθρωποκεντρική, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την πολυγλωσσία, την ελληνομάθεια, τη γλωσσομάθεια, την ψηφιακή σύγκλιση, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

    Κάθε μία μορφή από αυτές τις δράσεις συνοδεύεται, είπε, από ολοκληρωμένη μελέτη που εκπονείται από αντίστοιχα ινστιτούτα και αναφέρεται σε συγκεκριμένους στόχους. Για παράδειγμα, είπε ο κ. Στυλιανίδης, η ανθρωποκεντρική εκπαίδευση περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και για τις κοινωνικά ευαίσθητα ομάδες, ενώ η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποσκοπεί στην αειφόρο ανάπτυξη και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στη νέα γενιά.

    Επίσης, όπως είπε ο υπουργός, η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και της πολυγλωσσίας για τους Έλληνες είναι ο τρίτος πόλος, ενώ ο τέταρτος που αφορά την ψηφιακή σύγκλιση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι στοιχεία συνυφασμένα με την ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα και πρέπει να καλλιεργούνται, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, από το εκπαιδευτικό σύστημα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για την κατάσταση σε ότι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπογραφεί στη Σόφια το συμφωνητικό για να ιδρυθεί η διεθνής εταιρία, ώστε να ξεκινήσει το έργο. Τελείωσαν, τόνισε, οι διαδικασίες και ανοίγει πια η λεωφόρος για το έργο αυτό.

    Σε άλλη ερώτηση, εάν θα εγκρίνει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι δεν έχει ζητηθεί καμία αύξηση και πως "ό,τι ήταν να εγκριθεί, ενεκρίθη στα τέλη Νοεμβρίου. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή".

    [02] "Ο πολιτικός βίος της χώρας έχει εγκλωβιστεί"

    "Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή είχε πει με ευθύτητα στον ελληνικό λαό ότι η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι μια βαθιά πολιτική υπόθεση,μια υπόθεση μπλε και όχι ροζ. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να πει όλη την αλήθεια",δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται άλλο.Πρέπει αμέσως να πάρουν θέση για τις τελευταίες συγκλονιστικές αποκαλύψεις,που εμπλέκουν τον κ. Κλαδά,υπεύθυνο του πρώην ΣΔΟΕ,καθώς, επίσης και,ανωνύμως προς το παρόν, βουλευτή της ΝΔ".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "η χώρα δεν μπορεί άλλο να κυλιέται σ' αυτό το βούρκο, ο οποίος, δυστυχώς για την Ελλάδα, αφορά το σκληρό πρωθυπουργικό πυρήνα. Οι βουλευτές του Κινήματος θα καταθέσουν σχετική ερώτηση στη Βουλή γι' αυτά τα θέματα".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τον κ. Κλαδά αυτός πρέπει να παραμείνει στη θέση του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κατ' αρχήν εκτίμηση του Κινήματος είναι πως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτό που θα προκύψει θα είναι συγκλονιστικό και κορυφαίο για τη χώρα.

    Και πρόσθεσε ότι ο κ. Κλαδάς "είναι μέλος του σκληρού πρωθυπουργικού πυρήνα και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και μέλος του "πρωϊνού καφέ".

    Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι "έχει την αξία του το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ο κ. Κλαδάς δεν έκρινε απαραίτητο να προβεί σε διάψευση των χθεσινοβραδινών καταγγελιών του κ.Τριανταφυλλόπουλου".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί τις καταγγελίες και πια είναι η πολιτική του εκτίμηση για τις εξελίξεις και αν από τις εξελίξεις αυτές θα προκύψει τρίτο κόμμα,ο κ.Ραγκούσης είπε ότι ως προς το δεύτερο ερώτημα δεν υπάρχει εκτίμηση αυτή τη στιγμή,καθώς το ΠΑΣΟΚ άλλα το απασχολούν κι από άλλη οπτική γωνία.

    Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματος είπε ότι περιμένουμε και απαιτούμε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να πάρουν θέση και θα τοποθετηθούμε αμέσως μετά, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα προκύψουν.

    Απαντώντας, τέλος, σε άλλη ερώτηση εάν με τον "πόλεμο" που έχει ξεσπάσει σε συγκεκριμένη εφημερίδα "βγαίνει λάδι" η κυβέρνηση, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι "η κυβέρνηση θα ήθελε να βγει λάδι, αλλά αυτό που προκύπτει κι αυτό ενδιαφέρει εμάς, είναι ότι πρωταγωνιστεί σε ένα από τα πιο δύσοσμα και πιο μεγάλα πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών στη χώρα".

    Ένα δίλημμα έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα του ελληνικού τμήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας», με θέμα «Κράτος και διαφθορά». «Ή θα χτυπήσουμε το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα, ή θα μας πνίξει όλους».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας συγκλονίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και παρουσίασε «πέντε αλήθειες», όπως είπε, που αφορούν στις επιπτώσεις του φαινομένου.

    Ως πρώτη αλήθεια ανέφερε ότι «η διαφθορά έχει συνέπειες ιδιαίτερα στο μέσο και τον φτωχότερο πολίτη». Δεύτερη, ότι «η διαφθορά είναι πηγή κατάφορης κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας και αδικίας». Τρίτη, ότι «υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και, τελικά, τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε Έλληνα» πολίτη. Τέταρτη, ότι υπάρχει τεράστια συγκέντρωση εξουσίας, και αμύθητου πλούτου σε χέρια λίγων, παράλληλα με τη συγκέντρωση της εξουσίας και της παραγωγής γνώσης από τα ΜΜΕ. Πέμπτη, ότι κάθε κράτος έχει δύο επιλογές: «Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών ή της υποταγής, της συναλλαγής και της συγκάλυψης της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε το δεύτερο».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προάγει τη διαφθορά», ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων, την κατηγόρησε ότι εξαφάνισε το πόρισμα Ζορμπά, με αποτέλεσμα να «γίνεται αντικείμενο πιθανών εκβιασμών». Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόσθεσε, «γίνονται και οι δικαστικοί λειτουργοί συνυπεύθυνοι, αν όχι και συνένοχοι συγκάλυψης».

    Η κυβέρνηση κατέχει ένα πρωτοφανές ρεκόρ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Να μην έχει διαλευκανθεί καμία από τις μεγάλες υποθέσεις «που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια» και ανέφερε: «υποκλοπές, Πακιστανοί, κουμπάροι, ομόλογα και τώρα τα DVD της γαλάζιας ντροπής».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν ενδιαφέρουν οι «ροζ» λεπτομέρειές της, αλλά αν η κυβέρνηση εκβιάζει, εκβιάζεται ή και τα δύο μαζί, καθώς και «εάν τα ΜΜΕ έχουν εμπλακεί με τρόπο αθέμιτο που καταργεί την ανεξαρτησία και ελευθερία του Τύπου». Όπως επίσης και αν η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί την εξουσία για υπηρετεί άνομα και αδιαφανή συμφέροντα» και αν «χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού υπέρ κάποιων ισχυρών».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι «η σημερινή κρίση μετατρέπεται σε κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος» και πρόσθεσε ότι «ο πολιτικός βίος της χώρας έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στα σκάνδαλα και την ανεπάρκεια μιας τρομαγμένης κυβέρνησης». Τέλος κατηγόρησε το γραφείο του Πρωθυπουργού ότι είναι «η κινούσα αρχή» για την επιβολή ενός «πέπλου σιωπής» στην υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Αίτηση να κατατεθούν στη Βουλή,οι έξι επιστολές του πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη,με τις οποίες,σύμφωνα με δημοσιεύματα,καταγγέλλει συγκεκριμένες δραστηριότητες του τότε γενικού γραμματέα Χρήστου Ζαχόπουλου, υπέβαλαν 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πολιτισμού.

    [03] "Να παρέμβει το λαϊκό κίνημα"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις πολιτικές εξελίξεις και για τη νέα ευρωσυνθήκη. Η απάντηση του λαϊκού κινήματος».

    «Το νοσηρό κλίμα που επικρατεί, με αφορμή την «υπόθεση Ζαχόπουλου», είναι αποτέλεσμα της σκληρής οικονομικής και πολιτικής πάλης που διεξάγεται ανάμεσα σε επιχειρηματικούς ομίλους και κέντρα εξουσίας, με στόχο το μοίρασμα του πλούτου και τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων σε βάρος του λαού, ενδεχομένως την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού».

    Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, υπό τον τίτλο «Λαϊκή αντεπίθεση στη διαφθορά και στα αντιλαϊκά σενάρια».

    Στην ανακοίνωση του ΚΚΕ επισημαίνεται:

    «Η λαϊκή δυσαρέσκεια, το δυνάμωμα της εργατικής αντίστασης και πάλης κατά των αντιδραστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στο Ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στην Παιδεία, ανησυχούν το κεφάλαιο, καθώς είναι εμπόδια στην ταχύρυθμη προώθηση συνδυασμένων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ και στην πολιτική, ταξική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, βλέπει τον πραγματικό του αντίπαλο και θέλει με κάθε τρόπο να αποτρέψει.

    Οι λαϊκές δυνάμεις δεν πρέπει να έχουν καμία εμπιστοσύνη στις διακηρύξεις υπέρ της διαφάνειας και της κάθαρσης, που ακούγονται από την πλουτοκρατία, τα κόμματά της και τα ΜΜΕ που ελέγχει. Σκάνδαλο και διαφθορά δεν είναι μόνο οι υπόγειες συναλλαγές μεταξύ επιχειρηματιών - εκδοτών και κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και οι φανερές - «νόμιμες» επιχορηγήσεις των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που λαμβάνουν με διάφορους τρόπους τα μεγάλα συγκροτήματα. Είναι τα κίνητρα, οι φοροαπαλλαγές, τα αντιασφαλιστικά, εργασιακά μέτρα υπέρ του κεφαλαίου, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι απελευθερώσεις κ.α.

    Η διαφθορά και η σήψη επεκτείνεται και μεγαλώνει όσο θεριεύει ο παρασιτισμός που δημιουργεί το μονοπωλιακό κεφάλαιο, όσο προωθούνται οι αντιδραστικές αναπροσαρμογές που έχει ανάγκη σήμερα για να διασφαλίσει τα υπερκέρδη του.

    Η εμπορευματοποίηση των αναγκών της λαϊκής οικογένειας και των κοινωνικών αγαθών είναι βασικός παράγοντας που τροφοδοτεί τον προσωπικό χρηματισμό, την προσπάθεια χειραγώγησης και εξαγοράς μέρους των λαϊκών στρωμάτων, την πλήρη υποταγή τους. Η ομηρία των χιλιάδων εκτάκτων εργαζόμενων στο δημόσιο που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ήταν συνειδητή επιλογή τους, για να εκβιάζουν χιλιάδες εργαζόμενους. Το «φακελάκι», το «λάδωμα», το «μαύρο χρήμα», το «ρουσφέτι» κ.α χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται από τα κόμματα του δικομματισμού και τους μηχανισμούς εξουσίας για να εξαγοράσουν, να ενσωματώσουν ανθρώπους και συνειδήσεις.

    Οι μίζες αποτελούν μόνιμο στοιχείο των οικονομικών συναλλαγών γιατί είναι συστατικό στοιχείο του αδυσώπητου επιχειρηματικού ανταγωνισμού για το υπερκέρδος.

    Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν. Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση, δικομματισμός, γενικά τα κόμματα και τα ΜΜΕ της πλουτοκρατίας, βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες. Αυτές οι δυνάμεις δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σήψη, είναι υποκρισία να εμφανίζονται ως δυνάμεις εξυγίανσης. Αυτό που επιδιώκουν είναι να αξιοποιήσουν τα σκάνδαλα και τη διαφθορά σε κατεύθυνση που θα ανακόπτει τις διεργασίες ριζοσπαστικοποίησης, πολιτικής διαφοροποίησης σύμφωνα με τις ταξικές ανάγκες. Στόχος είναι ο αποπροσανατολισμός των εργατικών λαϊκών αντιστάσεων που αναμφίβολα υπάρχουν και προκαλούν φθορά στην κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και πριν από 4 χρόνια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Οι εμπειρίες των λαών της Ιταλίας, Γερμανίας κ.α. είναι διαφωτιστικές για το πώς αξιοποιήθηκαν τα υπαρκτά σκάνδαλα για να δρομολογηθούν πολιτικές εξελίξεις σε βάρος των λαών.

    Η πλουτοκρατία και το πολιτικό της σύστημα αγωνιά για το μέλλον του δικομματισμού και την ικανότητα του να προωθήσει τον αντιλαϊκό «ευρωμονόδρομο». Επίδραση ασκούν και οι ανταγωνισμοί των διεθνών επιχειρηματικών ομίλων και γενικότερα των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή.

    Είναι φανερό ότι τα πιο ισχυρά τμήματα του κεφαλαίου, παρεμβαίνουν άμεσα στο πολιτικό σκηνικό ακόμα και στα κόμματα που υπηρετούν το αστικό σύστημα ή δεν το αμφισβητούν, αφενός για να κατακτήσουν μεγαλύτερα μερίδια στην οικονομική πίτα, αφετέρου για να προωθηθούν ελεγχόμενα πολιτικά σενάρια. Ευρύτερος στόχος να διαμορφώσουν εναλλακτικά σενάρια στη δικομματική εναλλαγή, από ομάδες και πολιτικά σχήματα που είναι ακίνδυνα ή ανώδυνα για την πολιτική του κεφαλαίου, δημιουργώντας και νέα κόμματα αν χρειαστεί, πλήρως ελεγχόμενα από το κεφάλαιο.

    Ο μόνος τρόπος που μπορεί ο λαός να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα της διαφθοράς είναι να παρέμβει πιο αποφασιστικά με το οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα, πολιτικοποιώντας την πάλη του, διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, συνδέοντας τους αγώνες για την αποτροπή των αντιδραστικών μέτρων, την απόσπαση όπου γίνεται κατακτήσεων, με τον στόχο της ριζικής αλλαγής στην οικονομία και την εξουσία. Αυτές οι προϋποθέσεις χρειάζονται, για να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας. Όλα τα προβλήματα, από το Ασφαλιστικό, την Παιδεία, την Υγεία, έως τις υποδομές για τις μαζικές μεταφορές, την ενέργεια, και την αντισεισμική - αντιπλημμυρική - αντιπυρική προστασία, αναδεικνύουν ότι χρειάζεται ο κεντρικός σχεδιασμός για την επίλυσή τους, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας του κοινωνικού πλούτου και την εργατικής συμμετοχής και του ελέγχου.

    Με αυτό τον στόχο είναι ανάγκη να συνδεθούν οι αγώνες για την άμεση παρεμπόδιση και την ανατροπή των αντιδραστικών μέτρων, για την καταδίκη των φαινομένων σήψης του αστικού πολιτικού συστήματος».

    [04] Αλαβάνος για πολιτικές εξελίξεις

    Δηλώσεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις θα κάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέκος Αλαβάνος το μεσημέρι μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε χθες με την Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Ωρωπού, για το θέμα του Ασωπού.

    Ο κ. Αλαβάνος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες ότι "είναι σε ένα τραπέζι τζόγου με ``ομερτά``, με κώδικες σιωπής, με εκβιασμούς, με αλληλοκαρφώματα, με μυστικούς λογαριασμούς και εκκαθαρίσεις λογαριασμών, με αυτοκτονίες, με εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τις δημόσιες χρηματοδοτήσεις στις τσέπες των πολιτών".

    Ανέφερε ακόμη ότι "η χώρα βιώνει τις κωμικοτραγικές στιγμές του κύκνειου άσματος του δικομματισμού, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι σε αποσύνθεση, το πολιτικό σύστημα είναι σε σήψη και η χώρα μας την ώρα που άλλες χώρες αγωνίζονται για μια καλύτερη θέση στον κόσμο του 21ου αιώνα, εκείνη βυθίζεται στον υπόκοσμο".

    Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τους πολίτες "να αντισταθούν στην κατάρρευση κάθε αξίας, στο μηδενισμό και τον κυνισμό που επικρατεί στη δημόσια ζωή, να μην συμβιβαστούν με κανένα και να αλλάξουν πλήρως το τοπίο". Σημείωσε δε την ανάγκη διεύρυνσης της στήριξης στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, "ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να προτείνουν μία εναλλακτική λύση έξω από το σημερινό σύστημα".

    Αναφορικά με την ημερίδα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών σ' αυτήν, είπε ότι "όσα ακούστηκαν εκεί από ελληνικής πλευράς ήταν ένα ανέκδοτο, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα".

    Σε σχέση με το ζήτημα του Ασωπού έκανε λόγο για "ένα μεγάλο οικολογικό και ανθρώπινο έγκλημα, χωρίς τιμωρία" και κάλεσε την κυβέρνηση "να μην κλείνει τα μάτια και να πάψει να προστατεύει όσους παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, είτε είναι ιδιωτικές είτε δημόσιες επιχειρήσεις".

    Ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων με πρόστιμα και κλείσιμο των βιομηχανιών που δεν έχουν αντιρρυπαντική τεχνολογία και διευρυμένο βιολογικό καθαρισμό που να επεξεργάζεται τα νερά πριν καταλήξουν στον Ασωπό.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιείται τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη Βουλή για το θέμα και στηρίζει κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων.

    [05] Εντείνονται οι έρευνες

    Την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, θα ενημερώσει σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης. Στην επιτροπή έχουν κληθεί να καταθέσουν όλοι όσοι διετέλεσαν υπουργοί Πολιτισμού από το 1996 μέχρι σήμερα.

    Στον ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου που διενεργεί την έρευνα για την υπόθεση Ζαχόπουλου κατέθεσε χθες για περίπου δύο ώρες, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου. Προχθές είχε καταθέσει ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργικού Γραφείου, Γιάννης Ανδριανός . Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς παρήγγειλε στον ανακριτή τη διεξαγωγή κατ' απόλυτη προτεραιότητα της ανάκριση για την υπόθεσης Ζαχόπουλου.

    Το ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, για να διερευνήσει την υπόθεση Ζαχόπουλου. Η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Κινήματος Άννα Διαμαντοπούλου συνέδεσε την κατάθεση της πρότασης με την «άρνηση του Πρωθυπουργού να απαντήσει στα μεγάλα ζητήματα που προκύπτουν». Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχτεί οποιαδήποτε προσπάθεια συγκάλυψης.

    Χθες 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με αίτησή τους, ζήτησαν να κατατεθούν στη Βουλή,οι έξι επιστολές του πρώην Υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη, προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πολιτισμού , με τις οποίες,σύμφωνα με δημοσιεύματα,καταγγέλλει συγκεκριμένες δραστηριότητες του τότε γενικού γραμματέα Χρήστου Ζαχόπουλου,

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό καλώντας τον να αναλάβει τις ευθύνες του και ζητώντας να διερευνηθούν οι καταγγελίες για προνομοιακές χρηματοδοτήσεις, αλλά και παράνομες προσλήψεις από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο κ. Αλαβάνος το μεσημέρι θα προβεί σε δηλώσεις για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

    Στο μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά με αφορμή τις αναφορές του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην εκπομπή του, υπέβαλε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, Σπύρος Κλαδάς.

    Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος υποστήριξε στην εκπομπή του ότι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του είχε προτείνει να μην εμπλακεί το όνομα του κ. Κλαδά στην υπόθεση Ζαχόπουλου με αντάλλαγμα να λυθούν οικονομικές εκκρεμότητες που είχε ο κ. Αναστασιάδης με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων.

    Για την υπόθεση έχει διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών κ. Π. Πούλιος, την οποία ανέθεσε στην εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Μαρία Γκανέ. Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη για «ανάμειξη του γραμματέα της ΥΠΠΕ και βουλευτή» στην υπόθεση Ζαχόπουλου κατέθεσαν 33 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με ανακοίνωσή της εκφράζει την έντονη αγανάκτηση του δημοσιογραφικού κόσμου και της κοινής γνώμης για τα όσα διαδραματίζονται σε τηλεοπτικά παράθυρα και πρωτοσέλιδα εφημερίδων, με τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου και τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που την πλαισιώνουν.

    Σύμφωνα με την ΕΣΗΕΑ είναι προφανής ο στόχος μετακύλησης των ευθυνών στον δημοσιογραφικό κλάδο. Αυτό είναι και το αντικείμενο της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης της ΕΣΗΕΑ , στην οποία έχει κληθεί να παραστεί και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

    Αναφερόμενος στην κατάθεση του Γιάννη Ανδριανού στον ανακριτή και στους λόγους που δεν δίνει η κυβέρνηση το όνομα του δημοσιογράφου που παρέδωσε το dvd στο διευθυντή του Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει σαφή, δημόσια θέση για το θέμα. Αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τις καταγγελίες του κ.Τριανταφυλλόπουλου περί συναλλαγής βουλευτή της ΝΔ με τον κ.Κλαδά.

    [06] Παιδική ζωγραφική στην Ξάνθη

    Τον Οκτώβριο του 2008 η πόλη της Ξάνθης και μαζί της ολόκληρη η Ελλάδα υποδέχεται για τέταρτη φορά τη διοργάνωση ενός σημαντικού πολιτιστικού και καλλιτεχνικού θεσμού: Την 4η Παγκόσμια Biennale Παιδικής Ζωγραφικής, που από το 2002 και κάθε δυο χρόνια φιλοξενείται στη χώρα μας.

    Η παγκόσμια αυτή έκθεση παιδικής ζωγραφικής, στην οποία μέχρι σήμερα συμμετείχαν περισσότερα από 350.000 παιδιά από συνολικά 140 χώρες, είναι μια αξιόλογη συλλογική προσπάθεια με φορέα διοργάνωσης την Ακαδημία Παιδικής Τέχνης. Η συγκομιδή των μέχρι σήμερα διοργανώσεων της Biennale αριθμεί πολλές δεκάδες εκατοντάδες έργων προϊόν της αστείρευτης δημιουργικής παιδικής φαντασίας.

    Αξίζει να τονιστεί ότι η Ακαδημία εκτός από τη Biennale έχει θεσμοθετήσει με μεγάλη επιτυχία και έναν άλλο διεθνή διαγωνισμό τις «Γέφυρες Αγάπης», που αφορά την κατασκευή κούκλας και τη συγγραφή παραμυθιού από τα παιδιά του κόσμου.

    Αυτόν το ξεχωριστό κόσμο των παιδιών, όπως παρουσιάζεται μέσα από τις δημιουργίες τους, προσπαθεί να στεγάσει τα τελευταία χρόνια σβ ένα Μουσείο Παιδικής Τέχνης η πρόεδρος της Ακαδημίας, η ζωγράφος και μέλος της UNESCO Λίτα Μαυρογένη.

    Η προσπάθεια της κ. Μαυρογένη και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. της Ακαδημίας για την κατασκευή ενός παιδικού μουσείου κρίθηκε επιβεβλημένη όταν τα χιλιάδες έργα των παιδιών άρχισαν κυριολεκτικά να στοιβάζονται σε ανήλιες αποθήκες. Τελικά οι εκκλήσεις της κ. Μαυρογένη βρήκαν ευήκοα ώτα στο Δήμο Βιστωνίδας που παραχώρησε στην Ακαδημία το παλιό δημοτικό σχολείο της Συδινής, 14 χλμ. έξω από την πόλη της Ξάνθης.

    Σε σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη στην εθελοντική εργασία χριστιανών και μουσουλμάνων αλλά και τη συνδρομή όλων των μελών του Δ.Σ. της Ακαδημίας, το παλιό σχολείο μεταμορφώθηκε σβ έναν ιδιαιτέρα ζεστό και φιλόξενο χώρο.

    Το νέο αν και προσωρινό Παιδικό Μουσείο «Οικουμένη» - αφού βραβευμένα έργα παιδιών από ολόκληρη την οικουμένη φιλοξενούνται σε αυτό το ξεχωριστό χώρο - ήταν πια γεγονός και άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές Οκτωβρίου, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει η κ. Μαυρογένη «είναι στενάχωρο το γεγονός ότι μέχρι σήμερα κανένας από τους τοπικούς φορείς της Ξάνθης αλλά ούτε και το κράτος δεν στήριξε οικονομικά αυτή την προσπάθεια για νβ αποπληρωθεί τουλάχιστον το μικρό χρέος που απαιτήθηκε για την αγορά των υλικών.

    Αυτό τον καιρό το Μουσείο Παιδικής Τέχνης «Οικουμένη» φιλοξενεί τα βραβευμένα έργα των παιδιών που συμμετείχαν στο φετινό διαγωνισμό κατασκευής κούκλας «Γέφυρες Αγάπης». Στο Μουσείο, μικροί και μεγάλοι, θαυμάζουν τις εντυπωσιακές κατασκευές παιδιών από κάθε γωνιά του κόσμου, ενώ επιπλέον για τους μικρούς υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω στη ζωγραφική και στη χειροτεχνία με την καθοδήγηση μουσειοπαιδαγωγών.

    Το κτίριο του δημοτικού σχολείου της Συδινής σύμφωνα με την κ. Μαυρογένη δεν είναι δυνατόν να καλύψει τις ανάγκες του μουσείου και δεν μπορεί να φιλοξενήσει το σύνολο των παιδικών έργων που βραβεύονται κάθε χρόνο. «Απαιτείται η κατασκευή ενός σύγχρονου πρότυπου Μουσείου Παιδικής Τέχνης που θα στοχεύει στην προώθηση, την προβολή και διαφύλαξη της σύγχρονης παγκόσμιας παιδικής τέχνης, καθιστώντας τη Θράκη ένα φάρο ελπίδας, αγάπης και αλληλεγγύης για όλα τα παιδιά του κόσμου», σημειώνει η κ. Μαυρογένη.

    Σύμμαχο και συμπαραστάτη σε αυτήν τη φιλόδοξη προσπάθεια η Ακαδημία βρήκε στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», που ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος ανέγερσης και εξοπλισμού του μουσείου. Το Δ.Σ. της Ακαδημίας συνέταξε τις απαραίτητες μελέτες, τις κατάθεσε , πλην όμως ακόμα εκκρεμεί η υπόθεση του οικοπέδου. Ο Δήμος Βιστωνίδας παραχώρησε ένα οικόπεδο 15 στρεμμάτων στην περιοχή Πετεινός κυριότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Το λυπηρό μέχρι σήμερα», τονίζει η κ. Μαυρογένη, «είναι ότι ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί τα γραφειοκρατικά προβλήματα ώστε η έκταση να διατεθεί για την ανέγερση του μουσείου το οποίο θβ αποτελεί σημείο συνάντησης παιδιών και πολιτισμών από κάθε γωνιά του κόσμου προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες».

    Η κ. Μαυρογένη δεν κρύβει την πικρία και την απογοήτευσή της για το γεγονός ότι παρά τις επανειλημμένες κρούσεις προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δεν υπάρχει το απαιτούμενο ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ανέγερση του μουσείου και δεκάδες εκατοντάδες έργα παιδιών από ολόκληρο τον κόσμο να μουχλιάζουν.

    Κι αν όλα αυτά ακούγονται μάλλον παιδικά για να τύχουν της απαραίτητης προσοχής, αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Μουσείου, να ξεφυλλίσει το κατάλογο των παγκόσμιων Biennale ή να επισκεφθεί το ίδιο το Μουσείο, προκειμένου να συνειδητοποιήσει ότι αναφερόμαστε σε πραγματικά έργα τέχνης και όχι σε πολύχρωμες μολυβιές πάνω σε λευκά χαρτιά ορισμένων επτάχρονων, δεκάχρονων και δεκαπεντάχρονων παιδιών.

    [07] 50 χρονών τα Στρουμφάκια

    Τι είναι μπλε και φοράει άσπρο καπέλο; Τρεις γενιές παιδιών ξέρουν, φυσικά, την απάντηση: "Τα Στρουμφάκια!".

    Τα εξαιρετικά δημοφιλή μπλε πλάσματα με την δική τους μοναδική Στρουμφογλώσσα δημιουργήθηκαν από τον Πιερ "Πεγιό" Κυλιφόρ, έναν σκιτσογράφο γεννημένο στις Βρυξέλλες (1928-1992).

    Τα Στρουμφ έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε ένα κόμικ που δημοσιεύθηκε στο Βελγικό περιοδικό Spirou την 23η Οκτωβρίου 1958. Οι αναγνώστες λάτρεψαν αμέσως τα χαρωπά μπλε πλάσματα που ζούσαν σε σπίτια σαν μανιτάρια μέσα στο δάσος, με αποτέλεσμα η σύνταξη να παραγγείλει μια χωριστή σειρά με αυτά.

    Το 1975, τα Στρουμφ εμφανίστηκαν στην πρώτη τους ταινία στο Βέλγιο. Η διεθνής επιτυχία τους κορυφώθηκε μετά το 1981, όταν το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε την πρεμιέρα ενός κόμικ που είχαν παράγει τα στούντιο Hanna-Barbera.

    Η Στρουμφομανία εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη. Με θεατές εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο, τα Στρουμφ απέφεραν τζίρο που παγκοσμίως ξεπερνά τα 5 δις δολάρια. Παρότι συμπληρώνουν ήδη 50 χρόνια εφέτος, η δημοτικότητά τους παραμένει ανεπηρέαστη στην εποχή του Διαδικτύου: η αναζήτηση για την αγγλική εκδοχή της ονομασίας τους, smurfs, στο Google επιστρέφει σχεδόν 7 εκατ. αποτελέσματα.

    Στέλεχος της IMPS, της εταιρίας η οποία έχει τα δικαιώματα των Στρουμφ, εκτιμά ότι τα ετήσια έσοδα από τις πωλήσεις των βιντεοπαιγνιδιών και συναφών εμπορικών ειδών στην Ευρώπη φθάνουν τα 5-12 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

    Ανάμεσα στις πολυεθνικές που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την σύνδεσή τους με τα Στρουμφ είναι οι Ferrero, Haribo, BASF και Henkel, ενώ η αμερικανική αλυσίδα Junk Food επιχειρεί να προσελκύσει τους εφήβους με μπλουζάκια με τα Στρουμφ.

    Ο γιος του Πεγιό, Τιερί Κυλιφόρ, λέει ότι ο πατέρας του πάντοτε προσελκυόταν από τον κόσμο των νάνων, των ξωτικών και των καλικάντζαρων. Ένας ακόμη λόγος που έφτιαχνε ιστορίες που εξελίσσονταν στον Μεσαίωνα, προσθέτει, είναι ότι "δεν ήταν πολύ καλός στο να ζωγραφίζει αυτοκίνητα".

    Αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν, πιστεύεται πως υπάρχουν περίπου 100 αρσενικά Στρουμφάκια, ένα θηλυκό, η Στρουμφίτα, και ένα μωρό-Στρουμφάκι.

    Με την εξαίρεση του Μπαμπά-Στρουμφ, του γενειοφόρου πατριάρχη και αρχηγού του χωριού, όλα τα υπόλοιπα Στρουμφ έχουν παρόμοια εμφάνιση. Παίρνουν τα ονόματά τους είτε από την κύρια δραστηριότητά τους, όπως ο εργάτης (Προκόπης), ο Ζωγράφος, ο καλλιτέχνης (Ντορεμί), ο μάγειρας, κ.ά, ή από τα κύρια χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους, όπως ο έξυπνος (Σπιρτούλης), ο τεμπέλης (Χουζούρης), ο φαρσέρ (Χαχανούλης), ο όμορφος (Μελένιος), ο Λιχούδης κ.ά.

    Οι συγγγενείς του Πεγιό λένε πως αν και ποτέ δεν υπήρξε πολιτικοποιημένος, τα κείμενά του επηρεάζονταν από διαστάσεις της πραγματικότητας. Για παράδειγμα σε ένα επεισόδιο τα Στρουμφάκια συγκρούονταν για τη στρουμφογλώσσα, κάτι που πιστεύεται ότι παρωδούσε τα τεκταινόμενα στο Βέλγιο, που ήταν διχασμένο ανάμεσα στους Γαλλόφωνους Βαλώνους και τους Ολλανδόφωνους Φλαμανδούς. Μια άλλη θεωρία θέλει στο Στρουμφοχωριό να αναπαριστά μια ιδεατή κομμουνιστική κοινωνία. Οι υποστηρικτές της θεωρίας επισημαίνουν ότι ο Μπαμπά-Στρουμφ φορούσε πάντα κόκκινα και ότι ο ορκισμένος εχθρός του, ο Δρακουμέλ, που ήθελε να μεταμορφώσει τα μικροσκοπικά πλάσματα σε χρυσάφι, αποτελούσε μια μεταφορά του καπιταλισμού.

    Μια μάλλον σιβυλλική εκδοχή έδινε ο ίδιος ο Πεγιό: έλεγε ότι "κατά βάθος, είμαστε όλοι Στρουμφάκια".

    Τα 50ά Στρουμφογενέθλια θα γιορταστούν με σειρά εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες και στην Ευρώπη. Μεταξύ άλλων, θα κυκλοφορήσει μια τρισδιάστατη ταινία με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ Στρουμφάκια θα εμφανίζονται μυστηριωδώς μέσα στη νύχτα σε 20 πόλεις σε 15 χώρες της Ευρώπης. Όσοι τα εντοπίζουν θα καλούνται να τα ζωγραφίσουν και να υποβάλλουν τα έργα τους σε διαγωνισμό που θα διεξαχθεί μέσω Διαδικτύου--στο επίσημο στρουμφοσάιτ.

    Διάσημες προσωπικότητες θα κληθούν να φιλοτεχνήσουν γιγαντιαία στρουμφοαγάλματα, τα οποία θα πωληθούν και τα έσοδα θα διατεθούν στην Unicef.

    Επιπλέον, η στρουμφοκοινωνία θα υποστεί μια σημαντική αλλαγή: δεκάδες Στρουμφίτες θα δώσουν νέο ενδιαφέρον στη ζωή του χωριού.

    [08] Στην Αίγυπτο ο Μπους

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους αναμένεται να φθάσει σήμερα στην Αίγυπτο, μετά από πρόγευμα εργασίας που θα έχει με τον Σαουδάραβα μονάρχη Αμπντάλα στο Ριάντ.

    Η ατζέντα των συνομιλιών του Μπους με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ στο Σαρμ ελ Σέιχ, σύμφωνα με επίσημες πηγές, θα συμπεριλάβει την λεγόμενη ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή, το πρόβλημα της διακίνησης ανθρώπων και όπλων στα σύνορα Αιγύπτου-Λωρίδας της Γάζας, κάτι για το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί το Κάιρο, η κατάσταση στο Νταρφούρ του Σουδάν, το ζήτημα του Ιράν κ.ά.

    Ο αμερικανός πρόεδρος επισκέφθηκε στο πλαίσιο της 8ήμερης περιοδείας του το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Δυτική Όχθη, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Άμπου Ντάμπι, το Ντουμπάι και τη Σαουδική Αραβία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 16 January 2008 - 7:30:28 UTC