Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Δημοκρατικό καθήκον η πάταξη της διαφθοράς»
  • [02] Προτεραιότητα το "έξυπνο σχολείο"
  • [03] ''Πέντε αλήθειες για τη διαφθορά''
  • [04] "Η κυβέρνηση κινδυνολογεί"
  • [05] «Οικολογικό έγκλημα»
  • [06] Επεκτείνονται οι έρευνες

  • [01] «Δημοκρατικό καθήκον η πάταξη της διαφθοράς»

    Με την πρόεδρο της Διεθνούς Διαφάνειας Ιγκέτ Λαμπέλ συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο κ. Παπούλιας, κατά την υποδοχή της κ. Λαμπέλ, είπε ότι έχει συγκλονιστεί με τα στοιχεία που διάβασε στις εφημερίδες για τη διαφθορά.

    Τόνισε ακόμη ότι η πάταξη της διαφθοράς είναι δημοκρατικό καθήκον όλων των πολιτών, ενώ τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη δημοκρατία που διαλύει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

    "Πρέπει να στρατευτούν όλοι γιατί αυτή η αρρώστια βλάπτει", είπε και πρόσθεσε: "Λυπάμαι για το εύρος που έχει στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Ευρώπη και τον κόσμο".

    Ο κ. Παπούλιας είπε ακόμη ότι η διαφθορά μπορεί να χαρακτηριστεί ως η αρρώστια της εποχής για την οποία πρέπει να βρεθεί το φάρμακο.

    Από την πλευρά της η κ. Λαμπέλ είπε ότι η διαφθορά είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και συνδέεται άμεσα με τη φτώχεια, τη βία και την τρομοκρατία.

    Παράλληλα, είπε ότι το συνέδριο της Διεθνούς Διαφάνειας θα γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο στην Ελλάδα.

    Την κ. Λαμπέλ συνόδευαν ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας Κώστας Μπακούρης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

    [02] Προτεραιότητα το "έξυπνο σχολείο"

    Θέματα παιδείας συζήτησε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνεδρίασή της η Κυβερνητική Επιτροπή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για τη στρατηγική στο χώρο της Εκπαίδευσης, όπου πρώτη προτεραιότητα είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την κατασκευή του "έξυπνου σχολείου" στην περίοδο 2008-2012.

    Έχουν ήδη, προγραμματιστεί και διασφαλιστεί οι χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή 1.233 σχολικών μονάδων σε ολόκληρη τη χώρα, πρόσθεσε. Επίσης είπε ότι προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση αλλά και η βελτίωση των υφιστάμενων οικοδομών και ο εξοπλισμός τους με σύγχρονα εποπτικά μέσα.

    Επίσης ο κ. Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι παρουσίασε στην Κυβερνητική Επιτροπή πλατφόρμα καινοτόμου πολιτικής με τον τίτλο "Έλληνας, πολίτης της Ευρώπης-Έλληνας, πολίτης του κόσμου".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πρόκειται για μία πολιτική που θα βασίζεται σε πέντε δέσμες μέτρων για την ανθρωποκεντρική, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την πολυγλωσσία, την ελληνομάθεια, τη γλωσσομάθεια, την ψηφιακή σύγκλιση, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

    Κάθε μία μορφή από αυτές τις δράσεις συνοδεύεται, είπε, από ολοκληρωμένη μελέτη που εκπονείται από αντίστοιχα ινστιτούτα και αναφέρεται σε συγκεκριμένους στόχους. Για παράδειγμα, είπε ο κ. Στυλιανίδης, η ανθρωποκεντρική εκπαίδευση περιλαμβάνει παρεμβάσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και για τις κοινωνικά ευαίσθητα ομάδες, ενώ η περιβαλλοντική εκπαίδευση αποσκοπεί στην αειφόρο ανάπτυξη και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στη νέα γενιά.

    Επίσης, όπως είπε ο υπουργός, η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και της πολυγλωσσίας για τους Έλληνες είναι ο τρίτος πόλος, ενώ ο τέταρτος που αφορά την ψηφιακή σύγκλιση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του ψηφιακού αναλφαβητισμού και τη χρήση των νέων τεχνολογιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ ο πολιτισμός και ο αθλητισμός είναι στοιχεία συνυφασμένα με την ταυτότητα του σύγχρονου Έλληνα και πρέπει να καλλιεργούνται, τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, από το εκπαιδευτικό σύστημα.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό για την κατάσταση σε ότι αφορά τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, σημειώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το τέλος της εβδομάδας, θα υπογραφεί στη Σόφια το συμφωνητικό για να ιδρυθεί η διεθνής εταιρία, ώστε να ξεκινήσει το έργο. Τελείωσαν, τόνισε, οι διαδικασίες και ανοίγει πια η λεωφόρος για το έργο αυτό.

    Σε άλλη ερώτηση, εάν θα εγκρίνει αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι δεν έχει ζητηθεί καμία αύξηση και πως "ό,τι ήταν να εγκριθεί, ενεκρίθη στα τέλη Νοεμβρίου. Τίποτα άλλο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή".

    [03] ''Πέντε αλήθειες για τη διαφθορά''

    Ένα δίλημμα έθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σε ημερίδα του ελληνικού τμήματος της «Διεθνούς Διαφάνειας», με θέμα «Κράτος και διαφθορά». «Ή θα χτυπήσουμε το φαινόμενο της διαφθοράς στην Ελλάδα, ή θα μας πνίξει όλους».

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η χώρα μας συγκλονίζεται από φαινόμενα διαφθοράς και παρουσίασε «πέντε αλήθειες», όπως είπε, που αφορούν στις επιπτώσεις του φαινομένου.

    Ως πρώτη αλήθεια ανέφερε ότι «η διαφθορά έχει συνέπειες ιδιαίτερα στο μέσο και τον φτωχότερο πολίτη». Δεύτερη, ότι «η διαφθορά είναι πηγή κατάφορης κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας και αδικίας». Τρίτη, ότι «υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς και, τελικά, τα δημοκρατικά δικαιώματα κάθε Έλληνα» πολίτη. Τέταρτη, ότι υπάρχει τεράστια συγκέντρωση εξουσίας, και αμύθητου πλούτου σε χέρια λίγων, παράλληλα με τη συγκέντρωση της εξουσίας και της παραγωγής γνώσης από τα ΜΜΕ. Πέμπτη, ότι κάθε κράτος έχει δύο επιλογές: «Την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών ή της υποταγής, της συναλλαγής και της συγκάλυψης της αυθαιρεσίας της εξουσίας. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επέλεξε το δεύτερο».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προάγει τη διαφθορά», ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων, την κατηγόρησε ότι εξαφάνισε το πόρισμα Ζορμπά, με αποτέλεσμα να «γίνεται αντικείμενο πιθανών εκβιασμών». Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόσθεσε, «γίνονται και οι δικαστικοί λειτουργοί συνυπεύθυνοι, αν όχι και συνένοχοι συγκάλυψης».

    Η κυβέρνηση κατέχει ένα πρωτοφανές ρεκόρ, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Να μην έχει διαλευκανθεί καμία από τις μεγάλες υποθέσεις «που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη τα τελευταία χρόνια» και ανέφερε: «υποκλοπές, Πακιστανοί, κουμπάροι, ομόλογα και τώρα τα DVD της γαλάζιας ντροπής».

    Αναφερόμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν ενδιαφέρουν οι «ροζ» λεπτομέρειές της, αλλά αν η κυβέρνηση εκβιάζει, εκβιάζεται ή και τα δύο μαζί, καθώς και «εάν τα ΜΜΕ έχουν εμπλακεί με τρόπο αθέμιτο που καταργεί την ανεξαρτησία και ελευθερία του Τύπου». Όπως επίσης και αν η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί την εξουσία για υπηρετεί άνομα και αδιαφανή συμφέροντα» και αν «χρησιμοποιεί τα χρήματα του ελληνικού λαού υπέρ κάποιων ισχυρών».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι «η σημερινή κρίση μετατρέπεται σε κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος» και πρόσθεσε ότι «ο πολιτικός βίος της χώρας έχει εγκλωβιστεί ανάμεσα στα σκάνδαλα και την ανεπάρκεια μιας τρομαγμένης κυβέρνησης». Τέλος κατηγόρησε το γραφείο του Πρωθυπουργού ότι είναι «η κινούσα αρχή» για την επιβολή ενός «πέπλου σιωπής» στην υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Παρουσίαση βιβλίου Κώστα Λαλιώτη

    "Το 1974 γεννήθηκε ένα ριζοσπαστικό κίνημα που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου και δημιούργησε ένα τεράστιο δημοκρατικό, πολιτικό και κοινωνικό απόθεμα. Το 2008 μπορεί να σημάνει την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία ενός νέου αντίστοιχου αποθέματος και θα αγωνιστώ γι΄αυτό", υπογράμμισε ο Κώστας Λαλιώτης,στη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του "Η πυξίδα - το διαχρονικό ΠΑΣΟΚ - προκλήσεις, υπερβάσεις, προοπτικές" το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Λιβάνη".

    Στην παρουσίαση του βιβλίου,για το οποίο μίλησαν οι Δημήτρης Ρέππας, Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης και Νίκος Κωνσταντόπουλος ήταν παρόντες στελέχη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ,ενώ παρεβρέθη για λίγη ώρα και ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην πολιτική ζωή της χώρας, ο κ. Λαλιώτης αναφέρθηκε στην παλαιότερη εκτίμησή του ότι ο κύκλος της μεταπολίτευσης,όπου κυρίαρχο στοιχείο ήταν ο δικομματισμός, έχει κλείσει και ανοίγει ένας νέος κύκλος, όπου περνάμε πλέον στον διπολισμό με κυρίαρχο στοιχείο τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

    Ο κ. Λαλιώτης είπε ότι η λυδία λίθος για κεντροαριστερές κυβερνήσεις είναι οι προγραμματικές συγκλίσεις, υπό την προϋπόθεση το ΠΑΣΟΚ να ξεφύγει από το σύνδρομο των μονοκομματικών κυβερνήσεων και η αριστερά και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεφύγει από το σύνδρομο της "καθαρής αριστεράς" και το σύνδρομο ταύτισης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

    Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι προϋπόθεση για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς είναι η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και τόνισε ότι οφείλουμε να τολμήσουμε εδώ και τώρα. Είπε ότι η εσωστρέφεια καθηλώνει το ΠΑΣΟΚ και ότι μπροστά στο ΠΑΣΟΚ τίθεται ένα στοίχημα τόσο για τον κ. Παπανδρέου όσο και για όλους τους υπόλοιπους, καθώς το νέο απόθεμα για το οποίο μίλησε πρέπει να δημιουργηθεί χωρίς αμφισβητήσεις αλλά και χωρίς αποκλεισμούς.

    Επίσης ο κ. Λαλιώτης είπε ότι όσοι ονειρεύονται τη γέννηση υβριδικών κομμάτων μέσα στο ΠΑΣΟΚ ματαιοπονούν, καθώς κανένας δεν θα γίνει δεκανίκι της δεξιάς.

    Από τη πλευρά του ο Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε τον κ., Λαλιώτη ως "σκληρό δίσκο για την ιστορία του ΠΑΣΟΚ" και υπογράμμισε ότι η χώρα βρίσκεται σε αρνητική πορεία λόγω της διακυβέρνησης της ΝΔ, η οποία θα πάρει πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε αντιδράσεις, ενώ υπό το πέπλο του μεταρρυθμιστή θα προσπαθήσει να καλύψει το ότι είναι βιντεοκομιστής, πράγμα για το οποίο θα έπρεπε να απολογείται.

    Ο κ. Ρέππας είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απαιτεί ποιοτικό άλμα στο οποίο θα παρουσιάζονται οι προτάσεις του και κυρίως οι προτάσεις για τη νέα γενιά, τόνισε ότι η κρίση δεν πρέπει να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ηττήθηκε η πολιτική και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ οδηγηθεί σε συνέδριο με εσωστρέφεια, είτε λόγω του ότι κάποιοι ονειρεύονται αξιώματα, είτε λόγω του ότι κάποιοι ενδεχομένως να το αντιμετωπίσουν ως το δεύτερο γύρο μιας εκκρεμούς αναμέτρησης.

    Ακόμη ο κ. Ρέππας είπε ότι μεγάλη αριστερά σημαίνει μεγάλο εκλογικό ποσοστό πίσω από το οποίο όμως υπάρχει σαφής πρόταση εξουσίας. Και επισήμανε ότι όσο μεγαλώνει ένα κόμμα πρέπει υποχρεωτικά να καταθέσει και την πρόταση εξουσίας του, αλλιώς χάνει το τρένο.

    Η διάσπαση των μεγάλων κομμάτων εξουσίας θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση τη χώρα, ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας πρέπει να αποτελούν στρατηγική επιλογή, τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας επίσης την εκτίμησή του ότι οι πολίτες που στράφηκαν προς την Αριστερά δεν ριζοσπαστικοποιούνται, αλλά μάλλον διαμαρτύρονται. Ο κ. Λοβέρδος επέκρινε την "αλαζονεία της αριστεράς" και την προσπάθεια "επιβολής ημερήσιας διάταξης".

    Το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να αυτορυθμιστεί και να λύσει τα προβλήματα που το ίδιο παράγει,είπε ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ή θα καταστεί ο κεντρικός κορμός ανασύνδεσης του πολιτικού συστήματος ή θα χάσει το τρένο.

    Αναφερόμενος στο παρελθόν, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι δεν θέλουμε να ζήσει το ΠΑΣΟΚ την παρακμή της Ενωσης Κέντρου, το δε ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι δεν είναι ο αδύνατος κρίκος της ρευστότητας του συστήματος.

    Ο κ.Σκανδαλίδης είπε ότι το διακύβευμα του Συνεδρίου είναι η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ,εκτίμησε ότι η καθήλωση στα εσωκομματικά χαρακώματα είναι γραμμή ήττας, τόνισε ότι προέχει η συλλογική προσπάθεια και ότι ο κ. Παπανδρέου πρέπει να πάρει όλες τις πρωτοβουλίες ώστε να έλθει η πολιτική στο προσκήνιο. Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι οι ευθύνες του ΠΑΣΟΚ για την ενότητα της αριστεράς και για την κεντροαριστερά είναι μεγαλύτερες.

    Η υπέρβαση των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών με ανανέωση της ύπαρξής τους σηματοδοτεί την έξοδο από τη σημερινή κρίση που είναι αποσυνθετική των πάντων,τόνισε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ο οποίος τάχθηκε υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας, οι οποίες θα βασίζονται σε προγραμματική προετοιμασία, που θα οδηγεί σε πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα ξεπεραστούν το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ και οι "αγκυλώσεις" της αριστεράς.

    Το βιβλίο του κ. Λαλιώτη περιέχει προτάσεις, ιδέες και σκέψεις, όπως καταγράφηκαν στην 20ετία 1987-2007 και χαρακτηριστικό του είναι ότι δεν έχουν γραφεί εκ των υστέρων, αλλά αποτυπώνουν τη συγκεκριμένη χρονική και πολιτική συγκυρία στις οποίες διατυπώθηκαν.

    Ως εκ τούτου αποκτά ιδιαίτερη σημασία ως ντοκουμέντο, όπως είπαν όλοι οι ομιλητές.

    Μεταξύ των αυτών που ήταν παρόντες στη παρουσίαση διακρίναμε τους Αντώνη Λιβάνη, Νίκο Αθανασάκη, Γιάννη Καψή, Δ. Κρεμαστινό, Γρ. Σκαλκέα, Απ. Κακλαμάνη, Γ. Μίχα, Μ. Κοψίδη, Σ. Πιτσιόρλα, Γ. Σγουρό, Σ. Φυντανίδη,Γ. Νταλάρα κα.

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο Ανάπτυξης του Πολιτικού Συντονιστικού Οργάνου του Κινήματος, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τους εισηγητή και αναπληρωτή εισηγητή του ΚΤΕ Ανάπτυξης, Απόστολο Κατσιφάρα και Φίλιππο Σαχινίδη, αντιστοίχως, θα επισκεφθεί σήμερα, στις 11 π.μ., την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Δηλώσεις Ραγκούση για την υπόθεση Ζαχόπουλου

    "Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή είχε πει με ευθύτητα στον ελληνικό λαό ότι η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι μια βαθιά πολιτική υπόθεση,μια υπόθεση μπλε και όχι ροζ. Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να πει όλη την αλήθεια",δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κρύβονται άλλο.Πρέπει αμέσως να πάρουν θέση για τις τελευταίες συγκλονιστικές αποκαλύψεις,που εμπλέκουν τον κ. Κλαδά,υπεύθυνο του πρώην ΣΔΟΕ,καθώς, επίσης και,ανωνύμως προς το παρόν, βουλευτή της ΝΔ".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι "η χώρα δεν μπορεί άλλο να κυλιέται σ' αυτό το βούρκο, ο οποίος, δυστυχώς για την Ελλάδα, αφορά το σκληρό πρωθυπουργικό πυρήνα. Οι βουλευτές του Κινήματος θα καταθέσουν σχετική ερώτηση στη Βουλή σήμερα γι' αυτά τα θέματα".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τον κ. Κλαδά αυτός πρέπει να παραμείνει στη θέση του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κατ' αρχήν εκτίμηση του Κινήματος είναι πως αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτό που θα προκύψει θα είναι συγκλονιστικό και κορυφαίο για τη χώρα.

    Και πρόσθεσε ότι ο κ. Κλαδάς "είναι μέλος του σκληρού πρωθυπουργικού πυρήνα και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και μέλος του "πρωϊνού καφέ".

    Ο κ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι "έχει την αξία του το γεγονός ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ο κ. Κλαδάς δεν έκρινε απαραίτητο να προβεί σε διάψευση των χθεσινοβραδινών καταγγελιών του κ.Τριανταφυλλόπουλου".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί τις καταγγελίες και πια είναι η πολιτική του εκτίμηση για τις εξελίξεις και αν από τις εξελίξεις αυτές θα προκύψει τρίτο κόμμα,ο κ.Ραγκούσης είπε ότι ως προς το δεύτερο ερώτημα δεν υπάρχει εκτίμηση αυτή τη στιγμή,καθώς το ΠΑΣΟΚ άλλα το απασχολούν κι από άλλη οπτική γωνία.

    Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος του ερωτήματος είπε ότι περιμένουμε και απαιτούμε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να πάρουν θέση και θα τοποθετηθούμε αμέσως μετά, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα προκύψουν.

    Απαντώντας, τέλος, σε άλλη ερώτηση εάν με τον "πόλεμο" που έχει ξεσπάσει σε συγκεκριμένη εφημερίδα "βγαίνει λάδι" η κυβέρνηση, ο κ. Ραγκούσης είπε ότι "η κυβέρνηση θα ήθελε να βγει λάδι, αλλά αυτό που προκύπτει κι αυτό ενδιαφέρει εμάς, είναι ότι πρωταγωνιστεί σε ένα από τα πιο δύσοσμα και πιο μεγάλα πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών στη χώρα".

    [04] "Η κυβέρνηση κινδυνολογεί"

    "Η κυβέρνηση κινδυνολογεί ασύστολα για το ασφαλιστικό αξιοποιώντας και τους σχετικούς αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Καλούμε, τους εργαζόμενους να μην εφησυχάζουν και να μην εμπλέκονται στους διάφορους προσχηματικούς «κοινωνικούς διαλόγους» στους οποίους το μοναδικό ζητούμενο είναι τί θα χάσουν οι εργαζόμενοι", τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.

    [05] «Οικολογικό έγκλημα»

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε σήμερα με την Ενωση Πολιτιστικών Φορέων Ωρωπού, για το θέμα του Ασωπού.

    Ο κ. Αλαβάνος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, αναφερόμενος στην υπόθεση Ζαχόπουλου, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες ότι "είναι σε ένα τραπέζι τζόγου με ``ομερτά``, με κώδικες σιωπής, με εκβιασμούς, με αλληλοκαρφώματα, με μυστικούς λογαριασμούς και εκκαθαρίσεις λογαριασμών, με αυτοκτονίες, με εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τις δημόσιες χρηματοδοτήσεις στις τσέπες των πολιτών".

    Ανέφερε ακόμη ότι "η χώρα βιώνει τις κωμικοτραγικές στιγμές του κύκνειου άσματος του δικομματισμού, καθώς η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι σε αποσύνθεση, το πολιτικό σύστημα είναι σε σήψη και η χώρα μας την ώρα που άλλες χώρες αγωνίζονται για μια καλύτερη θέση στον κόσμο του 21ου αιώνα, εκείνη βυθίζεται στον υπόκοσμο".

    Ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τους πολίτες "να αντισταθούν στην κατάρρευση κάθε αξίας, στο μηδενισμό και τον κυνισμό που επικρατεί στη δημόσια ζωή, να μην συμβιβαστούν με κανένα και να αλλάξουν πλήρως το τοπίο". Σημείωσε δε την ανάγκη διεύρυνσης της στήριξης στις δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, "ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα να προτείνουν μία εναλλακτική λύση έξω από το σημερινό σύστημα".

    Αναφορικά με την ημερίδα του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Διαφάνειας και τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών σ' αυτήν, είπε ότι "όσα ακούστηκαν εκεί από ελληνικής πλευράς ήταν ένα ανέκδοτο, που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα".

    Σε σχέση με το ζήτημα του Ασωπού έκανε λόγο για "ένα μεγάλο οικολογικό και ανθρώπινο έγκλημα, χωρίς τιμωρία" και κάλεσε την κυβέρνηση "να μην κλείνει τα μάτια και να πάψει να προστατεύει όσους παραβιάζουν τους βασικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, είτε είναι ιδιωτικές είτε δημόσιες επιχειρήσεις".

    Ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων με πρόστιμα και κλείσιμο των βιομηχανιών που δεν έχουν αντιρρυπαντική τεχνολογία και διευρυμένο βιολογικό καθαρισμό που να επεξεργάζεται τα νερά πριν καταλήξουν στον Ασωπό.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιείται τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη Βουλή για το θέμα και στηρίζει κάθε κινητοποίηση των εργαζομένων.

    [06] Επεκτείνονται οι έρευνες

    Στη διαδρομή του επίμαχου DVD και στην αναζήτηση οποιουδήποτε άλλου οπτικοακουστικού υλικού που ενδέχεται να υπάρχει, επικεντρώνεται ο δεύτερος ειδικός ανακριτής κ. Οικονόμου που χειρίζεται την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του κυρίου Χρήστου Ζαχόπουλου.

    "Aπόλυτη προτεραιότητα στην υπόθεση Ζαχόπουλου"

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς παρήγγειλε στο δεύτερο ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου που χειρίζεται την υπόθεση του Χ. Ζαχόπουλου να διεξάγει κατά απόλυτη προτεραιότητα την ανάκριση της υπόθεσης.

    Προκαταρκτική εξέταση με αφορμή καταγγελίες του Μ.Τριανταφυλλόπουλου

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή καταγγελίες του δημοσιογράφου Μ. Τριανταφυλλόπουλου στη χθεσινή εκπομπή του "Κίτρινος Τύπος" διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Π. Πούλιος.

    Ο κ. Πούλιος ανέθεσε στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Μαρία Γκανέ να ελέγξει αν είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί του κ. Τριανταφυλλόπουλου, που είπε ότι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος του πρότεινε να μην εμπλέξει τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων κ. Κλαδά στην υπόθεση Ζαχόπουλου με αντάλλαγμα να λυθούν εκκρεμότητες του δημοσιογράφου κ. Θέμου Αναστασιάδη με την εν λόγω υπηρεσία.

    Η κ. Γκανέ έλαβε εντολή να διαπιστώσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων.

    Καταθέσεις μαρτύρων

    Καταθέσεις από υπάλληλο του υπουργείου Πολιτισμού καθώς και από τη δημοσιογράφο του Alter Αγγελική Ρίζου, έλαβε ο δεύτερος ειδικός ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του κ. Ζαχόπουλου.

    Η δημοσιογράφος κλήθηκε καθώς από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου της 35χρονης κατηγορουμένης στην υπόθεση, προέκυψαν κλήσεις της στο πλαίσιο του ρεπορτάζ που καλύπτει, μετά την παραίτηση του κ. Ζαχόπουλου από τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού.

    Προκαταρκτική εξέταση για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το DVD

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" και την αναδημοσίευση στην εφημερίδα "Αυριανή" φωτογραφιών από το DVD της υπόθεσης εκβίασης σε βάρος του Χρήστου Ζαχόπουλου.

    Η έρευνα ανατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ελένη Ράικου με την εντολή να εξακριβώσει εάν προκύπτει η διάπραξη αδικημάτων, όπως της παράβασης του νόμου περί άσεμνων και της παράβασης προσωπικών δεδομένων.

    Στο μεταξύ τα ευρήματα της Αστυνομίας από τον έλεγχο στο σπίτι της 34χρονης κατηγορουμένης, διαβιβάστηκαν σήμερα από την Εισαγγελία στο γραφείο του ανακριτή της υπόθεσης Δημ. Οικονόμου.

    Δηλώσεις Θ.Ρουσόπουλου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι το dvd είναι προϊόν εγκλήματος είπε ότι δεν είναι νομικός για να κρίνει, ούτε είναι αυτός που διενεργεί την προανάκριση. Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο που φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ δημοσιογράφων ή εκδοτών είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να πάρει θέση σε αυτό.

    Επίσης σε ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει διευκρινίσεις για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων στο ΥΠ.ΠΟ απάντησε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια σειρά από έργα που γίνονται με κοινοτική χρηματοδότηση.

    "Στον τομέα ελέγχου των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων εμείς ανοίξαμε καινούργιο δρόμο ώστε τα πράγματα να είναι σε απόλυτη διαφάνεια", επεσήμανε.

    Σε ερώτηση για τις απόψεις του βουλευτή της Ν.Δ κ. Τατούλη για τον εκλογικό νόμο και τις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι η ΝΔ σέβεται την άποψη του καθενός από τους βουλευτές, εφόσον αυτή είναι εμπεριστατωμένη. Σε ό,τι αφορά δημοσίευμα στο "ΕΘΝΟΣ" ότι βουλευτές της ΝΔ είναι δυσαρεστημένοι και ετοιμάζονται να κάνουν δείπνο για ανταλλαγή απόψεων, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι θεωρεί σημαντικό να προβληματίζονται οι βουλευτές της Ν.Δ για όλα τα θέματα και αυτό πράττουν. "Είμαι βέβαιος ότι μέσω αυτών των προβληματισμών γεννιούνται καινούργιες ιδέες για ακόμα καλύτερες πολιτικές", συμπλήρωσε.

    Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις επιθέσεις βουλευτών κατά της Δικαιοσύνης, ο υπουργός Δικασοσύνης Σ. Χατζηγάκης είπε ότι η Δικαιοσύνη κάνει καλά τη δουλειά της και πρόσθεσε δεν θα πρέπει να την παρεμποδίζουμε και να τη θίγουμε στην πορεία της προς το να επιτελεί το δημιουργικό της έργο".

    Κατέθεσε ο Γ. Ανδριανός

    Κατάθεση επί δύο ώρες στον δεύτερο ειδικό ανακριτή κ. Δημ. Οικονόμου έδωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού κ. Γιάννης Ανδριανός.

    Έναν φάκελο που περιείχε 17 δισκέτες ηλεκτρονικού υπολογιστή και μια βιντεοκασέτα καθώς και 16 μικρές κασέτες δημοσιογραφικού μαγνητοφώνου βρέθηκαν σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής", στο σπίτι της κατηγορούμενης Εύης Τσέκου επί της οδού Ευρυτανίας, στους Αμπελόκηπους μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις 9 το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου παρουσία εισαγγελέως.

    Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Λυκουρέζος αναμένεται να ζητήσει από τον ανακριτή να επισπεύσει τις διαδικασίες, ώστε να παραλάβει και να διαβιβάσει για έλεγχο στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ασφάλειας τις κασέτες ήχου και τις δισκέτες που έχουν κατασχεθεί στο σπίτι της 35χρονης κατηγορουμένης, πειστήρια που βρίσκονται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Επεκτείνεται η έρευνα

    Επεκτείνεται η έρευνα του εισαγγελέα Πρωτοδικών Π. Αθανασίου, ο οποίος διενεργεί προκαταρκτική εξέταση για τα πεπραγμένα Ζαχόπουλου στο υπουργείο Πολιτισμού.

    Ο κ. Αθανασίου αυτεπάγγελτα θα ερευνήσει και τις επιχορηγήσεις του υπουργείου Πολιτισμού προς το Μέγαρο Μουσικής. Αφορμή για τη διεύρυνση της έρευνας αποτέλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας "Το Πρώτο Θέμα", σύμφωνα με το οποίο, το Μέγαρο Μουσικής έλαβε τα τελευταία τέσσερα χρόνια επιχορηγήσεις από το ΥΠΠΟ ύψους 170 εκατ. ευρώ.

    Στο μεταξύ, την προκαταρκτική εξέταση που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Π. Πούλιος για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών από το DVD της υπόθεσης Ζαχόπουλου, θα διενεργήσει πταισματοδίκης υπό την εποπτεία της εισαγγελέως κ. Ελένης Ράικου.

    Ανακοίνωση της οικογένειας Ζαχόπουλου

    Απο τη σύζυγο του Χρήστου Ζαχόπουλου, Πέρσα και το γιο του Θανάση, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

    "Όλες αυτές τις μέρες παρακολουθούμε σιωπηλά τον διασυρμό του ονόματος, την προσβολή της μορφής και την κακοποίηση του έργου του συζύγου και πατέρα, που δίνει τη μάχη του στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού.

    Η κορύφωση όμως των παραπάνω φαινομένων, με τα δημοσίευματα της περασμένης Κυριακής, μας οδηγεί στην ανάγκη να λύσουμε την σιωπή μας και να εκφράσουμε τη βαθιά μας θλίψη, αγανάκτηση και οδύνη, ταυτόχρονα δε να διερωτηθούμε: Ποιος τελικά θα σεβαστεί την οικογενειακή μας τραγωδία; Ποιος θα σεβαστεί την αγωνία μας που καθημερινά καταθέτουμε στο προσκέφαλο του ανθρώπου μας;

    Τούτες τις στιγμές μοναδική μας έννοια είναι η αποκατάσταση της υγείας του. Ο δρόμος θα είναι μακρύς και ανηφορικός.

    Ζητάμε λοιπόν απο όλα τα ΜΜΕ -έντυπα και ηλεκτρονικά- να πάψουν να λιθοβολούν και να προπηλακίζουν έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να αμυνθεί. Που δεν μπορεί να απαντήσει. Επέλεξε τον θάνατο, ο Θεός φαίνεται του χαρίζει τη ζωή.

    Τέλος δηλώνουμε ότι την κατάλληλη στιγμή με νηφαλιότητα θα ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που καθιστά αναγκαία η προστασία της προσωπικότητας του αγαπημένου μας συζύγου και πατέρα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 15 January 2008 - 13:30:25 UTC