Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΚΕ: Κλιμάκωση της πάλης
  • [02] "Ανάγκη για απλή αναλογική"
  • [03] "Πρωτοφανής η φθορά"
  • [04] Προγράμματα για το περιβάλλον
  • [05] Πέθανε ο ήρωας του Ράιχστατ

  • [01] ΚΚΕ: Κλιμάκωση της πάλης

    Για χρεοκοπημένο «κοινωνικό διάλογο», κάνει λόγο το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφερόμενο στις επαφές της κ.Φ.Πετραλιά για το ασφαλιστικό.

    Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δώσουν καμία βάση στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα πάρει «ήπια» μέτρα. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να της επιτρέψουν να βγει απβ τη δύσκολη θέση που βρίσκεται. Καμία εμπιστοσύνη δεν πρέπει να δείξουν στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τονίζει το ΚΚΕ και καλεί τους εργάτες, τους μικροεπαγγελματοβιοτέχνες, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες, για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα, να κλιμακώσουν και να πολιτικοποιήσουν την πάλη τους.

    Στη Γερμανία η Αλέκα Παπαρήγα

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα πάρει μέρος και θα μιλήσει στην 13η Διεθνή Συνάντηση στη μνήμη της Ρόζα Λούξεμπουργκ στο Βερολίνο, αύριο Σάββατο.

    Στην εκδήλωση που γίνεται με πρωτοβουλία της εφημερίδας «Γιούγκε Βελτ», η Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει για την πείρα της δράσης του ΚΚΕ στη δεκαετία του 90.

    Επίσης στις 12 του Γενάρη η Αλέκα Παπαρήγα θα απευθύνει χαιρετισμό με αφορμή τα 90 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης, σε εκδήλωση που οργανώνει το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα .

    Στις 13 του Γενάρη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη μαζική διαδήλωση, που γίνεται κάθε χρόνο το Γενάρη στο Βερολίνο, στη μνήμη των Γερμανών Κομμουνιστών Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ, που είχαν δολοφονηθεί από την γερμανική αντίδραση το 1919.

    Το βράδυ της 13 του Γενάρη θα μιλήσει στο Βερολίνο σε εκδήλωση που οργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ στη Γερμανία.

    Στην αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ συμμετέχει και ο Μπ. Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΚΕ.

    [02] "Ανάγκη για απλή αναλογική"

    Εμείς επιμένουμε στην ανάγκη της απλής αναλογικής και ο ΣΥΡΙΖΑ και η κοινοβουλευτική του ομάδα θα καταθέσει νομοσχέδιο για την απλή αναλογική και καλούμε και τις άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, να στηρίξουν έναν τέτοιο νόμο, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα να εκφραστεί πλήρως και χωρίς νοθείες η θέληση του ελληνικού λαού, δήλωσε για τον εκλογικό νόμο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος από το Ηράκλειο όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

    Ο κ.Αλαβάνος αναφέρθηκε και στην πολιτική επικαιρότητα υπογραμμίζοντας: "Θεωρούμε ότι η διαφάνεια αφορά σε όλους. Και αφορά πρώτα από όλα, αν θέλετε, στο Μέγαρο Μαξίμου. Και με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα".

    "Εκφράζουμε ανέφερε , την απορία μας πώς έγινε δυνατόν τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, τα οποία πρόσκεινται στη ΝΔ να συμπλεύσουν με εκείνα που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ - το οποίο υποτίθεται ότι θέλει διαφάνεια και να ριχτεί φως σε όλο αυτό το ζήτημα - ώστε να βγει η απόφαση της ΕΣΗΕΑ που δίνει επί της ουσίας κάλυψη στους πολιτικούς υπεύθυνους του γραφείου τύπου της κυβέρνησης της ΝΔ".

    Έχουν, πρόσθεσε, παρουσιαστεί και άλλα ζητήματα στα οποία χρειάζεται πια να γίνουν τομές, όπως το θέμα που έχει έρθει στην επιφάνεια σε σχέση με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, τις νέες προσλήψεις στο ΥΠΠΟ, τη χρήση των προσωπικών συνεντεύξεων και με αυτή την έννοια ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άμεσα πρωτοβουλία προκειμένου να καταργηθεί αυτό το αίσχος, όπως ανέφερε, της προσωπικής συνέντευξης.

    Απάντηση Α.Αλαβάνου στην Α.Παπαρήγα

    Στις χθεσινες δηλώσεις της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα σχετικά με την πολιτική του ΣΥΝ, απάντησε σήμερα απο το Ηράκλειο ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο Α. Αλαβάνος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου,στην Κρήτη, ανέφερε:

    "Ευχαριστoύμε πάρα πολύ την κα Παπαρήγα γιατί μας παρομοίασε με ένα γλυκό που έχει πάρα πολύ πέραση αυτή την εποχή, που αρέσει και πάρα πολύ στη νεολαία, η οποία δεν έχει και προβλήματα χοληστερίνης".

    Χθες η Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε ασκήσει σκληρή κριτική στον ΣΥΝ,λέγοντας πως το πρόγραμμα του ΣΥΝ "είναι σαν τον κουραμπιέ,έχει πολλή αριστερή άχνη, αλλά από εκεί και πέρα είναι ζυμάρι".

    [03] "Πρωτοφανής η φθορά"

    Πρωτοφανή φθορά της κυβέρνησης διαπιστώνει ο αρμόδιος για θέματα Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ. Τονίζει, ωστόσο, ότι «δεν αρκούν τα σκάνδαλα για να πέσει η κυβέρνηση».

    Σχετικά με την υπόθεση Ζαχόπουλου, ο κ.Ρόβλιας τονίζει ότι η κυβέρνηση «ψεύδεται» υποστηρίζοντας ότι έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Την κατηγορεί ότι παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη χρησιμοποιώντας μια «ομάδα δικαστών», αναφέροντας ότι «δεν μπορεί να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι όλες τις σοβαρές πολιτικές υποθέσεις τα χειρίστηκαν οι ίδιοι άνθρωποι» και προσθέτει πως η πορεία αυτών των υποθέσεων «ήταν τέτοια ώστε να μη θιγεί η κυβέρνηση».

    Η συνέντευξη του Ντίνου Ρόβλια στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στο Βασίλη Μούρτη έχει ως εξής:

    ΕΡ:Έχετε χαρακτηρίσει, ως ΠΑΣΟΚ, την υπόθεση Ζαχόπουλου ως «πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο». Έχετε τα στοιχεία για να τεκμηριώσετε αυτούς τους χαρακτηρισμούς;

    ΑΠ: Όλα τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται καθημερινά από τα Μέσα Ενημέρωσης, πείθουν ότι η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι μια σκοτεινή υπόθεση με πολλαπλές παραμέτρους, κυρίαρχη των οποίων είναι η πολιτική παράμετρος. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Ζαχόπουλος ήταν προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού και αντλούσε από τον ίδιο τις υπερεξουσίες που τον έκαναν απόλυτο κυρίαρχο στο Υπουργείο Πολιτισμού, υπεράνω των Υπουργών. Συνεπώς, οτιδήποτε συνέβη στο Υπουργείο Πολιτισμού από τον Μάρτιο του 2004 και μετά, έχει ευθεία αντανάκλαση στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

    ΕΡ: Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι είναι η ίδια που έστειλε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Εσείς γιατί θεωρείτε ότι η κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια και ότι στόχος της είναι το «κουκούλωμα» της υπόθεσης;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι είναι η ίδια που έστειλε την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Αντίθετα, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζητούσε επίμονα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να χαρακτηρίσει την υπόθεση ως «εξαιρετικής φύσης» και να ζητήσει, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την κατά προτεραιότητα διενέργεια ανάκρισης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ουδέν έπραξε. Μόλις μια εβδομάδα μετά την απόπειρα αυτοκτονίας και μετά από καταιγισμό αποκαλύψεων και δημοσιευμάτων και υπό την συνεχή πίεση του ΠΑΣΟΚ, μόλις τότε διετάχθη προκαταρκτική εξέταση για το σύνολο της υπόθεσης. Μέχρι τότε η προσπάθεια ήταν να περιοριστεί η υπόθεση στο ροζ χαρακτήρα, δηλαδή να «κουκουλωθεί».

    ΕΡ: Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Έχετε και γιβ αυτή την καταγγελία σας στοιχεία, αφενός για τις παρεμβάσεις και αφετέρου για την «ανταπόκριση» δικαστικών λειτουργών σε τέτοιες παρεμβάσεις;

    ΑΠ: Κατηγορούμε την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, διότι δεν μπορεί να είναι σύμπτωση το γεγονός ότι όλες τις σοβαρές πολιτικές υποθέσεις τις χειρίστηκαν οι ίδιοι άνθρωποι, η πορεία δε αυτών των υποθέσεων ήταν τέτοια ώστε να μη θιγεί η κυβέρνηση. Η συντριπτική πλειοψηφία των Δικαστών είναι έντιμοι Δικαστές και κάνουν καλά τη δουλειά τους και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μια ομάδα για να κατευθύνει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα τις υποθέσεις που την ενδιαφέρουν. Προσπαθεί να ποδηγετήσει τη Δικαιοσύνη και να εκφοβίσει τους Δικαστές. Η κυβέρνηση πλήττει ένα θεμέλιο της δημοκρατίας, όπως είναι η δικαιοσύνη.

    ΕΡ: Θεωρείτε ότι η υπόθεση Ζαχόπουλου μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ ως «πολιορκητικός κριός» προκειμένου να οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση, ή έστω για τη μεγάλη μείωση της απήχησής της;

    ΑΠ: Η κυβέρνηση δεν θα πέσει μόνο από την υπόθεση Ζαχόπουλου, όπως δεν έπεσε και από το σκάνδαλο των ομολόγων. Ως αντιπολίτευση, οφείλουμε να αναδεικνύουμε τέτοιες υποθέσεις και να ζητάμε την πλήρη διαλεύκανσή τους, σύμφωνα με την απαίτηση της κοινής γνώμης. Οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ., καθώς και για τα συνεχή πλήγματα στους θεσμούς, στις αρχές της ισότητας και τελικά στην ποιότητα της δημοκρατίας.

    ΕΡ: Έχετε κατηγορήσει την κυβέρνηση σε πολλές προηγούμενες υποθέσεις, όπως στην υπόθεση Βαρθολομαίου, στα «δομημένα ομόλογα» κλπ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί τίποτα. Μήπως αδίκως κατηγορείτε την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, με δεδομένο ότι στις τελευταίες εκλογές ο κόσμος δεν έδειξε να συμμερίζεται τις καταγγελίες σας.

    ΑΠ: Οι εκλογές δεν αποτελούν «πλυντήριο» σκανδάλων. Οι πολίτες ψηφίζουν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή, έχοντας να επιλέξουν μεταξύ συγκεκριμένων κομμάτων. Δεν νομίζω ότι αμφιβάλει κανένας για την λεηλασία των Ταμείων από τα δομημένα ομόλογα. Τα πορίσματα Ζορμπά είναι συντριπτικά, αλλά η κυβέρνηση φροντίζει να μπαίνουν στο αρχείο. Η δικαστική διερεύνηση προχωράει με αργούς ρυθμούς και οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση ελπίζουν στο ότι όσο περνάει ο χρόνος, το σκάνδαλο θα ξεχαστεί. Σε καμία υπόθεση δεν κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ άδικα την κυβέρνηση. Ούτε στο σκάνδαλο των κουμπάρων, ούτε στην εξαγορά της εταιρείας ΓΕΡΜΑΝΟΣ, ούτε στις υποκλοπές, ούτε στα ομόλογα, ούτε τώρα στην υπόθεση Ζαχόπουλου, για να θυμηθούμε μόνο μερικά από τα κατορθώματα της κυβέρνησης.

    ΕΡ: Κάθε φορά που επιτίθεστε στην κυβέρνηση και την κατηγορείτε για σκάνδαλα, μαζί με το ποσοστό της κυβέρνησης πέφτει και το δικό σας. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος πιστεύει ότι «όλοι ίδιοι είναι». Το παρελθόν σας, σας ακολουθεί. Μπορείτε να απαλλαγείτε από αυτό και πως;

    ΑΠ: Όπως σας είπα προηγουμένως, φαίνεται ότι δεν αρκούν τα σκάνδαλα για να πέσει η κυβέρνηση. Ο πολίτης περιμένει τις προτάσεις των κομμάτων για μια καλύτερη επόμενη μέρα. Τις προτάσεις αυτές το ΠΑΣΟΚ τις έχει, αλλά φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι επικοινωνιακό, δηλαδή δεν έχουν φτάσει ή δεν έχουν αφομοιωθεί από τους πολίτες. Επίσης η πρακτική, απαράδεκτη κατά την άποψή μου, του ότι Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ είναι το ίδιο πράγμα, συνεχώς επαναλαμβανόμενη, φαίνεται ότι προς στιγμήν έχει βρει πρόσφορο έδαφος. Βέβαια, αν ο καθένας αναλογιστεί τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη σημερινή κυβέρνηση, πολύ εύκολα θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συντηρητική παράταξη και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας απβ αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις κοινωνικές ευαισθησίες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και τις μεγάλες πολιτικές επιτυχίες τους. Το παρελθόν είναι πια πολιτική ιστορία του τόπου και μελετάται. Η πολιτική πρόταση για το αύριο θα κριθεί στις επόμενες κάλπες.

    ΕΡ: Στη μάχη που δίνετε με τα λεγόμενα εξωθεσμικά κέντρα και τους επιχειρηματίες του Τύπου, δεν φαίνεται να έχετε μαζί σας την κοινή γνώμη. Μήπως ήταν λάθος ο στόχος;

    ΑΠ: Δεν ξέρω πώς βγαίνει αυτό το συμπέρασμα που λέτε σχετικά με την κοινή γνώμη. Αυτό που θέλω εγώ να τονίσω είναι ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει αγώνα για την αυτονομία της πολιτικής. Ο αγώνας του αυτός δεν είναι θεωρητικός, ούτε λεκτικός. Αναπτύσσεται σε επίπεδο ανάδειξης των θεμάτων, ενημέρωσης των πολιτών και παρουσίασης θεσμικών προτάσεων. Δυστυχώς, τις θεσμικές - πολιτικές προτάσεις μας, όπως αυτές για την αντιμετώπιση της διαφθοράς ή για ένα νέο εκλογικό σύστημα κλπ, η Ν.Δ. τις απορρίπτει, επιβεβαιώνοντας ότι άλλα έλεγε ως αντιπολίτευση και άλλα, τελείως διαφορετικά, πράττει ως κυβέρνηση.

    ΕΡ: Αν τώρα δεν περνάτε μπροστά στις δημοσκοπήσεις, πότε πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

    ΑΠ: Η φθορά που παρουσιάζει μια νέα κυβέρνηση από τις εκλογές μέχρι σήμερα είναι πρωτοφανής. Από την άλλη, βάσει των δημοσκοπήσεων, καταγράφεται μια επιφυλακτικότητα γενικευμένη. Δεν μπορώ να γνωρίζω πότε θα περάσει μπροστά το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις, μπορώ όμως να προβλέψω ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, ότι οι πολίτες θα εκτιμήσουν τη σοβαρότητα του αντιπολιτευτικού μας λόγου, των προτάσεών μας και του Προέδρου μας, οπότε θα εμπιστευτούν πάλι σε εμάς την διακυβέρνηση του τόπου.

    ΕΡ: Στις κινήσεις σας, ακόμα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, δεν έχετε μαζί σας ούτε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Που πιστεύετε ότι οφείλεται η απόσταση που τηρούν από τις επιλογές σας;

    ΑΠ: Τα δύο από τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ελπίζουν ότι θα κερδίσουν ψήφους από την «δεξαμενή» των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Αυτό τους έχει γίνει έμμονη ιδέα και δυστυχώς κατευθύνει τις επιλογές τους. Δηλαδή οι πολιτικές επιλογές τους σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ως βάση την προσπάθεια σύγκλισης της ευρύτερης Αριστεράς, ώστε να διαμορφωθεί μια εφικτή και ρεαλιστική πολιτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, αλλά έχουν ως βάση το σκεπτικό της αντιπαράθεσης με το ΠΑΣΟΚ, σε κάθε περίπτωση, με μοναδικό σκοπό την υφαρπαγή ψήφων από το ΠΑΣΟΚ.

    ΕΡ: Θα αντέξετε το βάρος της σύγκρισης της περιόδου 1996-2004 με την περίοδο 2004-2007, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ή θα σας γυρίσει μπούμερανγκ;

    ΑΠ: Πριν από το 2004, υπήρχε μια σωστή θεσμική λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού. Μετά το 2004, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν προσωπικός φίλος του Πρωθυπουργού, από τον οποίο αντλούσε και τις υπερεξουσίες. Εξάλλου, δεν νομίζω ότι επεχείρησε να αυτοκτονήσει κανένας Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού πριν από το 2004, ούτε κανένας Υπουργός του ΠΑΣΟΚ έστειλε έξι επιστολές σε Πρωθυπουργό του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλοντας τον τρόπο διοίκησης του Υπουργείου Πολιτισμού από τον Γενικό Γραμματέα. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ούτε βέβαια αναγκαιότητα σύγκρισης της περιόδου 1996 - 2004 με την περίοδο 2004 - 2007. Η κίνηση της Ν.Δ. είναι μια κίνηση αντιπερισπασμού, θα έλεγα δε και αντιθεσμική, διότι η διαδικασία της ακρόασης Υπουργών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, γίνεται για την υποβοήθηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κοινοβουλευτικός έλεγχος βεβαίως ασκείται στην κυβέρνηση και όχι στην αντιπολίτευση. Εάν η Ν.Δ. θυμήθηκε τώρα να κάνει ? κοινοβουλευτικό έλεγχο στο ΠΑΣΟΚ για την περίοδο 1996 - 2004 (!), είναι δικό της πρόβλημα. Πρόκειται καθαρά για επικοινωνιακό παιχνίδι τους, από το οποίο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα το ΠΑΣΟΚ, διότι πριν από το 2004 δεν υπήρχε καθεστώς Ζαχόπουλου και Καραμανλή στο Υπουργείο Πολιτισμού.

    [04] Προγράμματα για το περιβάλλον

    Ξεπέρασε τα δέκα χρόνια λειτουργίας το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Έρευνας και Ενημέρωσης Νεοχωρίου, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη λίμνη Πλαστήρα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην υλοποίηση πρότυπων προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης σε μια αξιόλογη οικολογικά περιοχή.

    Όλα ξεκίνησαν πριν λίγα από χρόνια, όταν στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αειφορική διαχείριση και περιβαλλοντική προστασία στην περιοχή της λίμνης Ν. Πλαστήρα, -η Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε.- δημιούργησε μια πρωτότυπη υποδομή για τα δεδομένα μιας ορεινής μειονεκτικής περιοχής. Η δημιουργία του Κέντρου αποτέλεσε την πρώτη προσπάθεια στην περιοχή υποστήριξης και συντονισμού των ενεργειών προς αυτή την κατεύθυνση. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από τα προγράμματα LIFE και Ε.Π.ΠΕΡ.

    Το πέτρινο κτίσμα όπου σήμερα στεγάζεται το Κ.Π.Ε.Ε.Ε, κτίστηκε το 1920 για να στεγάσει το δημοτικό σχολείο της Κοινότητας Νεοχωρίου. Ανακαινίστηκε το 1950 και μέχρι το έτος 1960 είχε 250-300 μαθητές ενώ μέχρι πρότινος λειτουργούσε ως μονοθέσιο με 5-7 μαθητές.

    Το Κ.Π.Ε.Ε.Ε. απευθύνεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σπουδαστές των ΤΕΙ και φοιτητές των ΑΕΙ, νέους ερευνητές Επιστημονικούς Συλλόγους, Οικολογικές Ομάδες, Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Μπορεί να υλοποιεί εκπαιδευτικές δραστηριότητες (προβολές, ομιλίες, ασκήσεις, πειράματα) προωθώντας την περιβαλλοντική εκπαίδευση για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης εκπαιδευτικών ασκήσεων στο πεδίο. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με μια εξόρμηση στα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής (Εκπαιδευτικό Δάσος) για άμεση παρατήρηση και αναγνώριση της χλωρίδας και της πανίδας του δάσους, είτε με συλλογή δειγμάτων από τη λίμνη για την περαιτέρω μελέτη των βασικών φυσικών, χημικών και βιολογικών χαρακτηριστικών της (το Κέντρο διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό: φουσκωτή βάρκα, δίχτυα συλλογής πλαγκτού, οξυγονόμετρο κλπ.). Μπορεί να συμβάλει στην περαιτέρω εκπαίδευση και κατάρτιση των σπουδαστών και φοιτητών Σχολών Βιολογικών και Γεωτεχνικών κατευθύνσεων με την βοήθεια του εξοπλισμένου εργαστηρίου του αλλά και μέσω του οπτικοακουστικού εξοπλισμού που διαθέτει. Μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα σε νέους ερευνητές να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό του για μελέτη των χερσαίων ή υδάτινων οικοσυστημάτων της περιοχής. Μπορεί να προσφέρει έγκυρη και αξιόπιστη περιβαλλοντική πληροφόρηση στον απλό επισκέπτη που θέλει να ενημερωθεί για το φυσικό περιβάλλον της γύρω περιοχής και την αξία των οικοσυστημάτων της (χερσαία και υδάτινα). Τέλος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διάφορους συλλόγους ή ομάδες που σχετίζονται με το περιβάλλον, ως συνεδριακός χώρος. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νεοχωρίου υποστηρίζεται επιστημονικά από τους παρακάτω φορείς:

    -Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τομέας Οικολογίας-Ταξινομικής, Τμήματος Βιολογίας

    -Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Τομέας Ζωολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Εργαστήριο Ζωολογίας.

    -Το Τ.Ε.Ι Δασοπονίας Καρδίτσας

    [05] Πέθανε ο ήρωας του Ράιχστατ

    Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Μιχαήλ Μίνιν, ο λοχίας που ύψωσε πρώτος τη σοβιετική σημαία στη στέγη της γερμανικής Βουλής στο Βερολίνο, το Μάιο του 1945 και έχει απαθανατιστεί στη γνωστή ιστορική φωτογραφία.

    Το 1941 έφυγε εθελοντής στον πόλεμο και στρατεύτηκε σε μονάδα του Λένινγκραντ, για την απελευθέρωση του οποίου και πολέμησε. Τραυματίστηκε και μετά την αποθεραπεία του μετετάγη σε μονάδα πυροβολικού, με την οποία και έκανε όλη τη διαδρομή από τα περίχωρα του Λένινγκραντ ως το Βερολίνο.

    Στις 30 Απριλίου 1945 ήταν μεταξύ των πρώτων που εισέβαλαν στον κτίριο του Ράιχσταγκ και ο πρώτος που ύψωσε τη σοβιετική σημαία με το σφυροδρέπανο στη στέγη του, μαζί με τους επίσης λοχίες Ζαγκίτοφ, Μπαμπρόφ και Λισιμένκο.

    «Να η δική μας θεά της Νίκης!» ήταν η κραυγή που φώναξε τότε ο Μίνιν, όπως θυμόταν αργότερα, όταν συνειδητοποίησε ότι οι συναγωνιστές του τον είχαν σηκώσει στα χέρια για να τον βοηθήσουν να φτάσει το ψηλότερο σημείο του αγάλματος που στόλιζε την εξωτερική όψη του Ράιχσταγκ.

    Για το κατόρθωμά του αυτό και άλλα πολεμικά ανδραγαθήματα ο Μίνιν είχε προταθεί τότε για τον εξαιρετικά τιμητικό τίτλο και το αστέρι του Ήρωα της Σοβιετικής Ένωσης, το οποίο, όμως, ποτέ δεν παρέλαβε, ενώ στην επίσημη ιστοριογραφία ούτε καν αναφερόταν το όνομά του ως συμμετέχοντος στη μάχη του Βερολίνου. Αντιθέτως το όνομά του έγινε γνωστό μόνο τα τελευταία χρόνια, έπειτα από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Ιστορίας του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

    Μετά τον πόλεμο συνέχισε την υπηρεσία του στο στρατό έως το 1969 κι έζησε στην πόλη του Πσκοφ, όπου και πέθανε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 11 January 2008 - 7:30:24 UTC