Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Εμείς ελέγχουμε το δημόσιο χρήμα»
  • [02] "Πολιτική πολιτισμού" από Σαρκοζί

  • [01] «Εμείς ελέγχουμε το δημόσιο χρήμα»

    "Εμείς ελέγχουμε το δημόσιο χρήμα όπου και αν πάει. Το ελέγχουμε, δεν το αφήνουμε", επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γεώργος Κούρτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Στις συνεχώς αυξανόμενες αρμοδιότητες του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως είπε ο κ. Κούρτης, είναι και αυτές του ελέγχου των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και ο έλεγχος των κρατικών επιχορηγήσεων στα Αθλητικά Σωματεία.

    Αναφερόμενος στις νέες αρμοδιότητες που έχει το ΕΣ ο κ. Κούρτης είπε:

    "Το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει και μία νέα αρμοδιότητα. Δικάζει τις καταλογιστικές αποφάσεις από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στα διάφορα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις ελλείψεις, αλλά και τις παραλείψεις οι οποίες οδηγούν σε διαπιστωτικές πράξεις που μειώνεται το ποσό της κοινοτικής συμμετοχής ή της συμμετοχής της χώρας. Όλες αυτές οι διαφορές θα έρθουν και θα δικαστούν από το αρμόδιο Τμήμα του ΕΣ, δηλαδή οι διαφορές από τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων".

    Ως προς τον έλεγχο των κρατικών επιχορηγήσεων στα Αθλητικά Σωματεία, ο κ. Κούρτης είπε:

    "Εμείς ελέγχουμε το δημόσιο χρήμα όπου και αν πάει. Το ελέγχουμε, δεν το αφήνουμε. Το δημόσιο, προσέξτε με. Δε μιλάω για τις εισφορές τις δικές σας και τις δικές μου και των Σωματείων ή από τον αγώνα που έδωσε τα έσοδα, όχι. Εγώ μιλάω για την κρατική επιχορήγηση που παίρνει το Αθλητικό Σωματείο. Αυτή την ελέγχω αν διατέθηκε συννόμως με τους όρους της επιτροπής και με καθαρότητα".

    Κατά τον προληπτικό έλεγχο των μεγάλων συμβάσεων, έχετε δεχτεί κάποιες οχλήσεις;

    Δεν έχουμε δεχτεί οχλήσεις. Η μόνη όχληση που μας γίνεται είναι για την ταχύτητα της εκδόσεως της αποφάσεως. Διότι όπως καταλαβαίνετε τα διάφορα υπουργεία και οι Οργανισμοί, ιδίως όταν λήγει το οικονομικό έτος, θέλουν να εγκριθεί γρήγορα η σύμβαση να υπογραφεί και να μη χαθούν τα κονδύλια. Αυτή είναι η μόνη όχληση που γίνεται στα αρμόδια κλιμάκια για την ταχύτητα. Τίποτα άλλο.

    Ποιες διαφορές επιλύει το Ελεγκτικό Συνέδριο;

    Οι διαφορές που επιλύει το Ελεγκτικό Συνέδριο, ρυθμίζονται αναλυτικά στο άρθρο 98 του Συντάγματος. Μια μεγάλη κατηγορία, είναι ο έλεγχος, οι διαφορές οι οποίες προκύπτουν από τον έλεγχο των λογαριασμών των υπολόγων. Υπόλογοι είναι αυτοί που διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα, γίνονται έλεγχοι από διαφόρους οικονομικούς επιθεωρητές και το Ελεγκτικό Συνέδριο, αν το δημόσιο χρήμα διατέθηκε σύμφωνα με τον προορισμό του και σε περίπτωση που βρεθεί ότι δεν έγινε σύννομη διάθεση, ακολουθεί η πράξη του καταλογισμού.

    Επίσης, μεταξύ των άλλων, εκδικάζονται στο ΕΣ υποθέσεις:

    -Οι οποίες έχουν σχέση με το πόθεν έσχες. Όταν κατά τον έλεγχο που θα γίνει από την αρμόδια Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ή από τη Βουλή των Ελλήνων για τους Βουλευτές, προκύψει ότι κάποιος παρέλειψε να δηλώσει ή δεν μπορεί να δικαιολογήσει χρήματα τα οποία απέκτησε, τότε καταλογίζεται υπέρ του δημοσίου με το ποσό εκείνο το οποίο δεν μπορεί να το δικαιολογήσει. Αυτός, αμυνόμενος, λέγοντας ότι εγώ δεν απέκρυψα τίποτα, ή δεν εισέπραξα παρανόμως τίποτα, κατά της πράξεως αυτής καταλογισμού, εξαιτίας του πόθεν έσχες, έρχεται στο αρμόδιο Τμήμα.

    -Οι διαφορές του ελέγχου των συμβάσεων μεγάλης οικονομικής αξίας. Τα κλιμάκια που επεξεργάζονται τις συμβάσεις άλλοτε τις κρίνουν νόμιμες, άλλοτε τις κρίνουν μη νόμιμες. Ο θιγόμενος από την απόφαση του κλιμακίου, είτε είναι θετική είτε αρνητική, προσφεύγει στο αρμόδιο Τμήμα το οποίο αποφαίνεται πλέον οριστικά αν μια σύμβαση μεγάλης οικονομικής αξίας μπορεί να υπογραφεί ή δεν πρέπει να υπογραφεί.

    Εκτός από το δημόσιο, ποια άλλα πρόσωπα ελέγχει το ΕΣ;

    Εκτός από το δημόσιο, ελέγχει περίπου 10.742 νομικά πρόσωπα. Δηλαδή περίπου είναι 1.420 τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, εκτός από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε περίπου 1.033 Δήμους και Κοινότητες, έχουμε επίσης 8.235 νομικά πρόσωπα εξαρτώμενα από τους ΟΤΑ και έχουμε αρκετά β΄ βαθμού δηλαδή τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, 54 πρόσωπα. Από αυτά που μπορώ εγώ να γνωρίζω, αυτή τη στιγμή είναι περίπου 10.742 νομικά πρόσωπα.

    Άλλος ένας τομέας δεν είναι οι γνωμοδοτήσεις επί νομοσχεδίων;

    Ναι, εμείς γνωμοδοτούμε καταρχήν σε όλα τα νομοσχέδια με τα οποία απονέμονται οι συντάξεις. Και η γνωμοδότησή μας, αν δε ληφθεί, δημιουργεί ακυρότητα του νόμου. Το ΕΣ έχει επίσης από το Σύνταγμα και ένα άλλο προνόμιο. Να γνωμοδοτεί σε ερωτήματα υπουργών, το οποίο δεν το έχει κανένα άλλο δικαστήριο στη χώρα μας. Και γνωμοδοτεί σε οποιαδήποτε ερωτήματα υπουργών του υποβάλλονται, που έχουν οικονομικό υπόβαθρο.

    Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, θίγει τις αρμοδιότητες του ΕΣ;

    Εγώ δεν πιστεύω ότι θίγει. Απ' ότι γνωρίζω το Συνταγματικό Δικαστήριο δε θα είναι υπό την έννοια, απ' ότι γνωρίζω, απ' ότι ακούω δηλαδή, δε θα είναι υπό την έννοια των Συνταγματικών Δικαστηρίων στην Ευρώπη. Θα είναι στα πλαίσια του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο αποφαίνεται επί της συνταγματικότητας και σήμερα στην Ελλάδα αποφαίνεται για τη συνταγματικότητα της εννοίας των νόμων.

    Δηλαδή θα είναι, έτσι άκουσα σε δημόσιες συζητήσεις που γίνονται, ότι θα είναι δικαστήριο στα πλαίσια του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, όπως έχουμε εμείς σύμφωνα με το Σύνταγμά μας. Αυτό έχω ακούσει, δε γνωρίζω τίποτα άλλο.

    [02] "Πολιτική πολιτισμού" από Σαρκοζί

    Την "πολιτική πολιτισμού", στην οποία θα βασισθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που σκοπεύει να προωθήσει σε πολλαπλούς τομείς συγχρόνως και άμεσα, ανέπτυξε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, σε συνέντευξη Τύπου, ενώπιον 650 δημοσιογράφων από 45 χώρες.

    Είναι η πρώτη συνέντευξη Τύπου αυτής της εμβέλειας που έδωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά την εκλογή του, και στην οποίαν παρέστησαν όλα τα μέλη της κυβέρνησης Φιγιόν.

    Κατά την άποψη του Νικολά Σαρκοζί "η πολιτική θα πρέπει να εκφράζει το ανθρώπινο ιδεώδες, ήτοι ελευθερία, υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια. Μόνον τότε θα μπορέσει να αλλάξει τον άνθρωπο".

    Συνδέοντας τη θεωρία για την "πολιτική πολιτισμού" με τα "καυτά" προβλήματα που απασχολούν σήμερα τους Γάλλους, ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξε ότι "ακόμα και για την μείωση της ανεργίας ή την αύξηση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, δεν επαρκεί μία καλύτερη οικονομική διαχείριση", αλλά θα πρέπει οι Γάλλοι να αλλάξουν "πρώτα απ' όλα τους τρόπους παραγωγής, εργασίας, εκμάθησης, αλλά και τον τρόπο ζωής".

    Αναφέρθηκε στη συνέχεια στους τομείς στους οποίους σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις κατά το τρέχον έτος.

    Σε ό,τι αφορά τους διεθνείς οργανισμούς δήλωσε ότι σκοπεύει να συμβάλλει ώστε η Ομάδα των Οκτώ (G8) να μετατραπεί σε G13 με τη συμμετοχή της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Κίνας, της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής. Η Γαλλία πιστεύει ότι δεν μπορούμε να οργανώσουμε τον κόσμο κατά τον 21ο αιώνα, αγνοώντας χώρες που αντιπροσωπεύουν δισεκατομμύρια κατοίκους, είπε.

    Σχετικά με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υποστήριξε ότι θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό ως μόνιμα μέλη, μεγάλες χώρες από τις διάφορες ηπείρους.

    Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

    - Αλλαγές στο Σύνταγμα με στόχο να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στο Κοινοβούλιο.

    - Αλλαγή των κριτηρίων για την εκτίμηση του κυβερνητικού έργου ώστε να βασίζεται και σε ποιοτικά ή άλλα κριτήρια. Για το σκοπό έχει συστήσει "επιτροπή ειδικών" (εκ των οποίων δύο τιμηθέντες με βραβείο Νόμπελ) για την οποία έχει δεχθεί πολλές επικρίσεις.

    Παραδέχθηκε ότι επιδίωξή του είναι να καταργηθεί το 35ωρο μέσα στο 2008, ενώ παρέκαμψε το ακανθώδες θέμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, για το οποίο οι Γάλλοι περίμεναν συγκεκριμένες απαντήσεις. Οπως ανέφερε, "δεν μπορούμε να αντλήσουμε από τα άδεια ταμεία του κράτους".

    - Αλλαγές και στην κρατική τηλεόραση με απώτερο στόχο την κατάργηση των διαφημίσεων, ενώ παράλληλα στοχεύει στη δημιουργία οργανισμού ("Γαλλία-Κόσμος") που να συγκεντρώνει τα κανάλια TV5, France 24 και το διεθνές ραδιόφωνο RFI, αποκλειστικά γαλλόφωνα, με υπότιτλους σε άλλες γλώσσες.

    Στην εκπαίδευση, κατά τον Σαρκοζί, οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε όλα τα στάδια, από το δημοτικό έως τα πανεπιστήμια.

    Ο Νικολά Σαρκοζί ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το θέμα της προσωπικής του ζωής, της έκτασης που έχει πάρει στα μέσα ενημέρωσης καθώς και ποια είναι η ημερομηνία που προβλέπει για το γάμο του με την Κάρλα Μπρούνι.

    Για τη σχέση του με την Κάρλα Μπρούνι δήλωσε ότι "είναι σοβαρή", ενώ για την ημερομηνία γάμου είπε ότι θα το μάθουν οι δημοσιογράφοι πιθανότατα "όταν θα έχει ήδη γίνει".

    Κατέληξε λέγοντας ότι "ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει περισσότερα δικαιώματα στην ευτυχία από έναν άλλον, αλλά ούτε και λιγότερα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 9 January 2008 - 9:30:14 UTC