Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Προ ημερησίας για Ασφαλιστικό
  • [02] Θίγει όλα τα δικαστήρια το Συνταγματικό
  • [03] Ματαιώθηκε η απονομή Χρυσών Σφαιρών

  • [01] Κ.Καραμανλής: Προ ημερησίας για Ασφαλιστικό

    Ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής συναντάται αυτή την ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου,με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη και στη συνέχεια θα προεδρεύσει συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής με θέμα τις οικονομικές εξελίξεις και τη διεθνή συγκυρία.

    Στο μεταξύ τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, με θέμα "Μεταρρύθμιση, για ένα σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα", ζητεί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού συστήματος είναι "επιτακτικά αναγκαία και κοινωνικά επιβεβλημένη" και ότι είναι ζήτημα ευθύνης όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων.

    Η επιστολή του κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

    "Δεσμευτήκαμε στην προηγούμενη τετραετία να δρομολογήσουμε, αμέσως μετά τις εκλογές, ευρύτατο πολιτικό και κοινωνικό διάλογο, για μια ήπια και δίκαιη μεταρρύθμιση, που να απαλλάσσει το Ασφαλιστικό Σύστημα από τις στρεβλώσεις, τις ανισότητες, τις αδικίες του παρελθόντος. Μεταρρύθμιση για ένα σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα, χωρίς να αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, χωρίς να αυξάνονται οι εισφορές, χωρίς να μειώνονται οι συντάξεις. Μεταρρύθμιση, σε βάθος χρόνου, που εγγυάται ασφάλεια παροχών και συντάξεων για όλους.

    Αναπτύξαμε με σαφήνεια τους βασικούς άξονες των θέσεων και των στόχων μας, τόσο προεκλογικά, όσο και στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης. Ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε, στο πλαίσιο αυτό, όπως ακριβώς δεσμευτήκαμε, ευρύτατο Κοινοβουλευτικό και Δημόσιο Διάλογο. Επιδιώξαμε και επιδιώκουμε ουσιαστικό διάλογο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς όρους και προαπαιτούμενα, χωρίς δογματισμούς, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. Συζητούμε με ευθύτητα και υπευθυνότητα, χωρίς εμμονές, χωρίς υπερβολές, χωρίς αγκυλώσεις. Ήμασταν και είμαστε ανοικτοί σε κάθε γόνιμη πρόταση, άποψη και ιδέα, με στόχο τη σύνθεση τους και τη διαμόρφωση της μέγιστης κοινής συνισταμένης.

    Η διαδικασία αυτή, διαδικασία δημοκρατική και προοδευτική, διαδικασία πολιτικής και κοινωνικής ευθύνης, συνεχίζεται με συνέπεια στις δεσμεύσεις και προσήλωση στους στόχους που συμφωνήσαμε με τους πολίτες. Αποτελεί, άλλωστε, κοινή πεποίθηση ότι η Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι επιτακτικά αναγκαία και κοινωνικά επιβεβλημένη. Είναι υποχρέωση στους πολλούς, στους οικονομικά ασθενέστερους, στις νέες και τους νέους μας, στις σημερινές και τις επόμενες γενιές.

    Κατόπιν των παραπάνω και επειδή η Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι ζήτημα ευθύνης όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, η Κυβέρνηση ζητά τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως, με θέμα "Μεταρρύθμιση, για ένα σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα", σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής."

    Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Φώλιας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων και προγραμματισμός για τη χρονιά που ξεκίνησε, ενώ συζητήθηκε και ο απολογισμός της χρονιάς που έκλεισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις πληροφορίες ότι υπάρχει έκθεση για το σεισμολογικό την οποία έχει αφήσει ο προκάτοχός του, Δ.Σιούφας, ο κ.Φώλιας είπε "δεν έχω δει κάτι τέτοιο, αλλά υπάρχει ένα θέμα, το οποίο θα εξετάσουμε, καθώς τώρα προέκυψε, πρέπει να δούμε αν υπάρχει κάτι".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν είναι θέμα διαχείρισης, ο κ.Φώλιας είπε "το άκουσα κι εγώ, είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζω και θα το κοιτάξω".

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε "γνωρίζουμε όλοι τη διεθνή συγκυρία, η οποία δυστυχώς βοηθάει την ακρίβεια. Το πετρέλαιο, τα δημητριακά, το γάλα δημιουργούν ανατιμητικές τάσεις. Εκείνο το οποίο κάνουμε εμείς, είναι να παρακολουθούμε, να παρεμβαίνουμε, να κάνουμε ελέγχους. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε την αθέμιτη κερδοσκοπία να πάρει το πάνω χέρι. Επεξεργαζόμαστε και άλλα μέτρα, τα οποία θα βοηθήσουν στην κατεύθυνση ώστε να μετριαστούν οποιεσδήποτε ανατιμητικές τάσεις".

    [02] Θίγει όλα τα δικαστήρια το Συνταγματικό

    "Η ίδια η φύση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν θίγει μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας, θίγει όλα τα δικαστήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας", τονίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γεώργιος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Για το φαινόμενο των πολλών εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, ο Πρόεδρος του ΣτΕ υπογραμμίζει ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε αριθμητικά δεδομένα και προτείνει τρόπους για την επίλυση του προβλήματος.

    Αληθεύει αυτό που λέγεται στα δικηγορικά γραφεία, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει πολλές εκκρεμείς υποθέσεις και εκδίδει με καθυστέρηση τις αποφάσεις του;

    Είναι γεγονός ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι πολλές και συνεχώς αυξάνουν. Ένας αριθμός, γύρω στις 2.000 με 2.500 υποθέσεις κάθε χρόνο παραμένουν εκκρεμείς. Εάν αυτό αναχθεί σε μια περίοδο δεκαετίας, καταλαβαίνετε ότι φτάνουμε αυτομάτως τις 25.000 υποθέσεις.

    Εκεί όπου είναι χαρακτηριστικό είναι ότι στις 31 Δεκεμβρίου του 2006 οι εκκρεμείς υποθέσεις στο ΣτΕ ήσαν περίπου 30.000. Η καθυστέρηση συνεπώς οφείλεται σ' αυτά τα αριθμητικά τα δεδομένα.

    Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί αυτό το φαινόμενο των καθυστερήσεων;

    Εδώ μπορούν να αναπτυχθούν πολλές γνώμες. Κατά την προσωπική μου άποψη θα πρέπει αφενός μεν ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων να δικάζονται από τα Διοικητικά Δικαστήρια και να μην υπάρχει τρόπος αυτές οι υποθέσεις να έρχονται στη συνέχεια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφετέρου δε θα πρέπει, νομίζω, η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας να γίνει οικονομικώς πιο ακριβή.

    Η ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου θίγει το ΣτΕ;

    Η ίδια η φύση Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν θίγει μόνο το ΣτΕ, θίγει όλα τα Δικαστήρια της Ελληνικής Δημοκρατίας. Να μην ξεχνάμε ότι σήμερα ο έλεγχος της συνταγματικότητος είναι διάχυτος. Δηλαδή όλα τα Δικαστήρια έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν και να κηρύξουν αντισυνταγματική μια διάταξη νόμου.

    Νομίζω όμως ότι το πρόβλημα το οποίο έχει ανακύψει τον τελευταίο καιρό εστιάζεται μάλλον χωρίς λόγο στο ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αν εγκριθεί, και από ποια μέλη θα στελεχώνεται το Δικαστήριο αυτό. Αυτοί νομίζω είναι οι δυο παράγοντες οι οποίοι θα οδηγήσουν στην τελική κρίση εάν χρειάζεται ή δεν χρειάζεται Συνταγματικό Δικαστήριο η Ελληνική Δημοκρατία.

    Στο ΣτΕ γίνονται τηλεδιασκέψεις, όπως γινόντουσαν στον Άρειο Πάγο; Εκείνο που θέλω να πω πάνω στο ζήτημα αυτό είναι ότι το ΣτΕ οι διασκέψεις γίνονται πάντοτε και το τονίζω αυτό, πάντοτε, ενώπιον όλων των μελών που ήσαν στην έδρα. Ένας εάν απουσιάζει, για οποιονδήποτε λόγο, η διάσκεψη ματαιώνεται και διεξάγεται άλλη ημέρα.

    Μάλιστα στο σημείο αυτό έχω να φέρω κι ένα πρόσφατο παράδειγμα. Τον Ιανουάριο του 2007 συνεζητήθη ενώπιον της Ολομελείας του ΣτΕ η υπόθεση για τις κάμερες. Από τον Φεβρουάριο του ιδίου έτους ο συνάδελφος Νικόλαος Ντούβας έτυχε αναρρωτικών αδειών συνεχώς μέχρι το Νοέμβριο του 2007, που ο Θεός τον πήρε κοντά του.

    Συνέπεια αυτού ήταν να καθυστερήσει η διάσκεψη, να μην γίνει τελικά και γι' αυτό η υπόθεση αυτή οδηγήθηκε σε ανασυζήτηση η οποία θα διεξαχθεί στις 11 Ιανουαρίου του 2008.

    Μερίδα της κοινής γνώμης υποστηρίζει ότι υπάρχει εξάρτηση μεταξύ της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Αληθεύει αυτό;

    Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι πράγματι αληθές ότι σύμφωνα με ρητή συνταγματική διάταξη, η ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων επιλέγεται από το Υπουργικό Συμβούλιο, δηλαδή από ένα όργανο της πολιτείας κατεξοχήν πολιτικό. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει εξάρτησις.

    Το Σύνταγμα προβλέπει τις διακρίσεις των εξουσιών. Στην πράξη όμως, στην καθημερινότητα τι γίνεται; Υπάρχει διασύνδεση των δυο εξουσιών;

    Νομίζω πως όχι, δεν υπάρχει. Οι λειτουργίες του Συντάγματος, οι τρεις λειτουργίες του Συντάγματος, είναι χωρισμένες σύμφωνα με ρητή συνταγματική διάταξη και τα όργανα της κάθε λειτουργίας ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς το ένα να επεμβαίνει στα καθήκοντα του άλλου.

    Στη δικαστική σας καριέρα δεχθήκατε κάποιο τηλέφωνο ή κάποια επίσκεψη για να δείτε μια υπόθεση πιο ευνοϊκά ή με άλλο τρόπο;

    Σημασία δεν έχει νομίζω εάν έγινε μια επίσκεψη ή αν έγινε ένα τηλεφώνημα ή όπως αλλιώς μπορεί να λεχθεί μια όχλησις. Σημασία έχει το αποτέλεσμα. Ο δικαστής, ανεξάρτητα αν δεχθεί όχληση ή όχι, πρέπει να κάνει πάντοτε το καθήκον του.

    Όπως είπατε, πρέπει να κάνει το καθήκον του. Γίνεται;

    Θα περιοριστώ μόνο στο ΣτΕ, γιατί δεν μπορώ να αναμιχθώ σε άλλα Δικαστήρια. Στο Συμβούλιο της Επικρατείας αυτό γίνεται.

    [03] Ματαιώθηκε η απονομή Χρυσών Σφαιρών

    Η συνεχιζόμενη από τις 5 Νοεμβρίου απεργία των σεναριογράφων του Χόλιγουντ είχε πρώτο της συμβολικό "θύμα" καθώς οδήγησε στην ματαίωση της λαμπρής τελετής απονομής των Χρυσών Σφαιρών ,που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή και τώρα θα μετατραπεί σε μια απλή συνέντευξη Τύπου.

    Μετά από μιά εβδομάδα αβεβαιότητας,το τηλεοπτικό δίκτυο NBC που θα παρουσίαζε την τελετή και η διοργανώτρια Ενωση Ξένου Τύπου στο Χόλιγουντ (HFPA),ανακοίνωσαν ότι η εκδήλωση θα γίνει "σε περιορισμένη κλίμακα" - μια απλή συνέντευξη Τύπου που θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής (ξημερώματα Δευτέρας -ώρα Ελλάδος) στο πολυτελές ξενοδοχείο Μπέβερλι Χίλτον,στο Μπέβερλι Χιλς.

    "Είμαστε αναγκασμένοι να μην πραγματοποιήσουμε την παραδοσιακή τελετή απονομής αυτή τη χρονιά με αποτέλεσμα εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλον τον κόσμο να μην μπορέσουν να δουν τα αγαπημένα τους αστέρια να γιορτάζουν τις καλύτερες επιδόσεις στον κινηματογράφο και την τηλεόραση το 2007" δήλωσε ο πρόεδρος της HFPA,Χόρχε Καμάρα .

    Η ματαίωση της τελετής της απονομής των βραβείων που αποτελούν προάγγελο των Οσκαρ ακολούθησε την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα των σεναριογράφων του κινηματογράφου και της τηλεόρασης . Τα μέλη των συνδικάτων απειλούσαν να οργανώσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας με πικέτες και πανώ στην είσοδο της αίθουσας όπου θα πραγματοποιείτο η τελετή απονομής,αν θα μεταδιδόταν τηλεοπτικά.

    Η απεργία των 12.000 σεναριογράφων του Χόλιγουντ έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες ζημιές στην αμερικανική βιομηχανία θεάματος,καθώς αρκετές τηλεοπτικές σειρές -όπως "οι Νοικοκυρές σε απόγνωση"-έχουν παραλύσει λόγω έλλειψης σεναρίου.

    Η απεργία ξεκινησε μετά την αποτυχία των εκπροσώπων του συνδικάτου που εκπροσωπεί τους αμερικανούς σεναριογράφους, WGA, και των εταιριών παραγωγής τηλεοπτικών και κινηματογραφικών προγραμμάτων,να υπογράψουν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

    Οι σεναριογράφοι ζητούν να λαμβάνουν ποσοστά επί των πωλήσεων των έργων τους σε DVD (8 σεντς από 4, σήμερα), και στο Διαδίκτυο. Οι σεναριογράφοι λένε ότι είχαν συμφωνήσει στο αρχικό ποσό το 1985 για να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αγοράς των οικιακών βίντεο. Σήμερα, όμως, τα DVDs θεωρούνται τη βασική πηγή προσόδων της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

    Η προηγούμενη απεργία των σεναριογράφων το 1988, είχε διαρκέσει 22 εβδομάδες και είχε στοιχίσει στη βιομηχανία του θεάματος 500 εκατομμύρια δολάρια.

    ΜΨΥ


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 8 January 2008 - 9:30:16 UTC