Browse through our Interesting Nodes on Policy & Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-01-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προχωρούμε με υπευθυνότητα και σχέδιο"
  • [02] Γ. Παπανδρέου: "Θα χυθεί άπλετο φως"
  • [03] Ισχυρή σεισμική δόνηση
  • [04] Χάνει το προβάδισμα η Χίλαρι έναντι του Ομπάμα
  • [05] Ο εορτασμός των Θεοφανίων

  • [01] "Προχωρούμε με υπευθυνότητα και σχέδιο"

    Τον πρέσβη των ΗΠΑ Ντάνιελ Σπέκχαρντ δέχθηκε ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Συνεργασίες με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και λίγο αργότερα με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά είχε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Η υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα είπε "όπως ξέρετε είναι προγραμματισμένο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα και όπως έχω πει πολλές φορές θα ανακοινωθεί ταυτόχρονα η ημερομηνία και στις δύο πρωτεύουσες".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν δηλητηριάζεται το πολιτικό κλίμα από την υπόθεση Ζαχόπουλου η υπ. Εξωτερικών είπε "δεν νομίζω πως θέλετε να σχολιάσω κάτι που δεν γνωρίζω. Αυτό που γνωρίζω είναι πως ζούμε την αποθέωση της πολιτικής της κλειδαρότρυπας και ταυτόχρονα υπάρχουν σενάρια και φήμες. Η μόνη που μπορεί να δώσει σοβαρή απάντηση σε όλα αυτά τα σενάρια είναι η Ελληνική Δικαιοσύνη η οποία χειρίζεται το θέμα. Άρα περιμένουμε την Ελληνική Δικαιοσύνη να μάθουμε όπως κι εσείς, έτσι και εμείς την πλήρη εικόνα και όχι τη σεναριολογία".

    Από την πλευρά της η κα Πετραλιά ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για την πρόοδο που έχει υπάρξει στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και για έναν ακόμη κύκλο επαφών που ξεκινά με τους κοινωνικούς εταίρους.

    "Προχωρούμε με υπευθυνότητα, με σχέδιο, με όσο το δυνατόν τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση. Με καλή διάθεση από όλες τις πλευρές πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν πολλές δυσκολίες. Θέλω να πω ότι όλοι πλέον γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε σε ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, γιατί το πρόβλημα θα προκύψει μόνο εάν δεν προχωρήσει η μεταρρύθμιση",είπε η κα Πετραλιά.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί με την υπόθεση Ζαχόπουλου, η υπουργός Απασχόλησης ανέφερε λέγοντας ότι "το κλίμα μέσα στο οποίο κινούμαι, είναι το κλίμα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος".

    Συνέντευξη Αλογοσκούφη

    Η ελληνική οικονομία είναι θωρακισμένη όσον αφορά την ανάπτυξη και το 2008 αναμένουμε σημαντική αναπτυξιακή ώθηση. Ο μεγάλος κίνδυνος για μένα είναι ο πληθωρισμός, τονίζει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής". Στο σημείο αυτό επισημαίνει ότι έχει μεγάλη σημασία οι αυξήσεις που θα δρομολογηθούν, στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης ΓΣΕΕ και εργοδοτικών οργανώσεων, να οδηγήσουν σε βελτίωση του εισοδήματος, αλλά όχι σε έναν πληθωριστικό φαύλο κύκλο, διότι "δεν συμφέρει κανέναν να πάμε σε υπερβολικές αυξήσεις που θα ανατροφοδοτήσουν τον πληθωρσιμό, που δεν αντέχει η οικονομία".

    Στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων υπογραμμίζει ότι είναι "σαφής η βούληση της κυβέρνησης για αποκρατικοποιήσεις στις υποδομές (λιμάνια, αεροδρόμια) και επιχειρήσεις δικτύων. Ερωτηθείς για την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ, απάντησε ότι η διερεύνηση θα προχωρήσει αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από μεγάλη ευρωπαϊκή εταιρία τηλεπικοινωνιών και τονίζει ότι "η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη στρατηγική για τις τηλεπικοινωνίες την οποία δεν διαπραγματεύεται".

    Απαντώντας στο ερώτημα για την υλοποίηση του προϋπολογισμού σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονων διακυμάνσεων, λέει ότι οι διεθνείς αβεβαιότητες είναι ενσωματωμένες στον σχεδιασμό και επανέρχεται με έμφαση στο θέμα του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι " ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουμε είναι η μετατροπή κάποιων συγκυριακών διεθνών αυξήσεων τιμών σε μόνιμο πληθωρισμό και το πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουμε δεν είναι θέμα μόνον της κυβέρνησης αλλά όλων των κοινωνικών εταίρων".

    Για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, ο κ Αλογοσκούφης αναφέρει ότι είναι ένα μέτρο, το οποίο ενδεχομένως να χρειαστεί μετά το 2008 για να μηδενίσουμε το έλλειμμα, προσθέτοντας "βεβαίως θα ήθελα να ελπίζω ότι δεν θα χρειαστεί".

    Ερωτηθείς για την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, απαντά ότι κρίση αντιμετωπίζουν όλοι οι θεσμοί εξουσίας περιλαμβανομένων -εκτός των κομμάτων- του κοινοβουλίου και των ΜΜΕ. Ειδικότερα για το φαινόμενο κάμψης του δικομματισμού, αναφέρει ότι αν τα κόμματα εξουσίας ανταποκριθούν στον ρόλο τους με υπευθυνότητα, ο δικομματισμός θα ανακάμψει σπό τις επόμενες εκλογές. Κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι συμπεριφέρεται ως κόμμα διαμαρτυρίας και όχι ως κόμμα εξουσίας και ζητεί από την αξιωματική αντιπολίτευση να συμμετάσχει, αντί να απέχει, στις διαδικασίες για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου, όπως είναι το ασφαλιστικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ως θετικό εκτιμά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περιοχή η οποία για πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες αναπτύσσεται και αποκτά ευρωπαίκή προοπτική. Αν και δεν θα ήθελα να μπω σε θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς μου, διευκρινίζει ο υπουργός Οικονομίας, το γεγονός ότι αναπτύσσεται η περιοχή μας, μας δίνει μεγάλες δυνατότητες να αντιμετωπίσουμε πάγια προβλήματα εξωτερικής πολιτικής και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη της οικονομίας. "Ολοι προσβλέπουν στην Ελλάδα, και ως υπόδειγμα και ως συνεργάτη, γιατί είναι η μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής. Βλέπουμε λοιπόν, στην ευρύτερη περιοχή, πολύ σημαντικές ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ανάπτυξη των συνεργασιών με όλες τις χώρες της περιοχής."

    Τέλος για την υπόθεση Ζαχόπουλου, θεωρεί ότι πρόκειται για προσωπική τραγωδία, η οποία έχει διογκωθεί από τα ΜΜΕ και πιστεύει ότι δεν έχει σοβαρές πολιτικές προεκτάσεις.

    Συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός.

    [02] Γ. Παπανδρέου: "Θα χυθεί άπλετο φως"

    Σκληρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία χαρακτηρίζει "εστία διαφθοράς", εξαπολύει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία".

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει ως μοναδικό της στόχο "την εξυπηρέτηση ενός συστήματος που νέμεται την εξουσία" και "δεν ασχολείται με τα προβλήματα του κόσμου".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος παλαιότερα είχε μιλήσει για "συμμορία", απαντώντας σε σχετική ερώτηση περιγράφει τις σχέσεις της κυβέρνησης με διάφορα συμφέροντα ως "σχέσεις που μοιάζουν με εκείνες της μαφίας". Και προσθέτει ότι "η κυβέρνηση λειτουργεί ως υπηρέτης των λίγων και ισχυρών, διευθετεί συμφέροντα και παράγει διαρκώς καινούργια σκάνδαλα".

    Παράλληλα αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός είναι μέρος του συστήματος διαφθοράς, ενώ καλεί τα κόμματα της άλλης αριστεράς να αφουγκραστούν τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, ό οποίος "θέλει λύσεις και αποτέλεσμα".

    Ερωτηθείς γιατί επιτίθεται προσωπικά στον κ. Καραμανλή, ο κ. Παπανδρέου απαντά ότι προσπαθεί να αναδείξει τις ευθύνες του Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως αναφέρει, "θερίζει ό,τι έσπειρε". Και τον κατηγορεί ότι "προεδρεύει και προϊσταται του συστήματος", αλλά και "καθοδηγείται από αυτό". Αναφέρει επίσης ότι "έχει βαρύτατες ευθύνες για την κατάσταση σήψης και παρακμής που βιώνει η χώρα" και ότι "ηγείται μιας κυβέρνησης που το μόνο που έχει παράξει είναι τσουβάλι σκάνδαλα, μια οικονομία σε αδιέξοδο και μια Ελλάδα απαθή μπροστά σε προκλήσεις απαράδεκτες για τα εθνικά μας συμφέροντα". Κάνει επίσης λόγο για "γενικευμένη κατάσταση σήψης, πελατειακής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος και διαφθοράς σε ένα κύκλωμα της ηγεσίας της ΝΔ".

    Αναφερόμενος στη Δικαιοσύνη τονίζει ότι "αυτά που συμβαίνουν είναι πρωτοφανή" και υπόσχεται ότι το ΠΑΣΟΚ, ως κυβέρνηση, θα φέρει στο ακροατήριο όλες τις "παγωμένες υποθέσεις", όπως των δομημένων ομολόγων, των υποκλοπών κλπ και θα χυθεί άπλετο φώς. Επίσης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει την άποψή του σύμφωνα με την οποία "όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση και όσο πιο γρήγορα έρθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, τόσο το καλύτερο για τη χώρα".

    Απορρίπτει κατηγορηματικά, ως ισοπεδωτικό, τον ισχυρισμό περί ίδιων κομμάτων, για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, τον οποίο προωθούν και τα κόμματα της "άλλης αριστεράς". Προσθέτει ότι τα κόμματα αυτά "κρύβονται πίσω από το παρελθόν του ΠΑΣΟΚ", το οποίο προβάλουν ως "άλλοθι, για να μη συμμετάσχουν σε μια ευρύτερη πολιτική συμμαχία".

    Δεν δέχεται ότι υπάρχει δικομματισμός και καλεί όσους ζητούν αναλογικότερο εκλογικό σύστημα πρέπει να απαντήσουν στο ερώτημα "με ποιόν θέλουν να κυβερνήσουν". Επίσης θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να φτάσει στα άκρα μια τακτική που του έδωσε πρόσκαιρα οφέλη.

    Σε ερώτηση, εξάλλου, σχετικά με τις καταγγελίες του για τα εκδοτικά συμφέροντα, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι πρέπει να υπάρξει αποδοχή του αποτελέσματος ανάδειξης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, και να αντιμετωπίζεται δίκαια η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να υποστηρίζεται ότι "δεν υπάρχει αντιπολίτευση". Κάνει επίσης λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει τον Τύπο με χρήματα του ελληνικού λαού, "από τον ΟΠΑΠ μέχρι τις στρατιωτικές προμήθειες".

    Δήλωση Αλ. Αλαβάνου

    Τη λύπη του «για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ενάντια στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς» εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου για τον ΣΥΡΙΖΑ στην συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    «Αν η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανησυχεί για το γεγονός ότι οι πρωτοβουλίες μας γίνονται σημείο αναφοράς και ελπίδας για ένα μεγάλο μέρος των οπαδών της, ας μην ασχολείται με εμάς. Ας ασχοληθεί με τη σύγκλιση της πολιτικής ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, του ασφαλιστικού, της περικοπής των εργασιακών δικαιωμάτων των νέων, του άρθρου 16. Ας κατανοήσει επιτέλους ότι οι πολίτες βιώνουν το τέλος εποχής του δικομματισμού και αλλάζουν σε βάθος το πολιτικό τοπίο», πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος.

    [03] Ισχυρή σεισμική δόνηση

    Ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7.14 το πρωί με επίκεντρο το Λεωνίδιο Αρκαδίας. Οπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σεισμική δόνηση είχε μεγάλο εστιακό βάθος και το ακριβές στίγμα του σεισμού είναι 150 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι τα Γιάννενα και στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και το Λεκανοπέδιο της Αττικής.

    Μάνη

    Η έντονη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε το πρωί με επίκεντρο την περιοχή του Λεωνιδίου δεν έχει προκαλέσει θύματα ούτε σοβαρές υλικές ζημιές, τόσο στην περιοχή της Κυνουρίας και τα χωριά του Ζάρακα, που βρίσκονται δίπλα στο επίκεντρο, αλλά ούτε και στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου.

    Πάτρα

    Καμία αναφορά δεν είχε γίνει μέχρι τις 11.30 το πρωί στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Ελλάδος, για τυχόν ζημιές από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί, και είχε ως επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή του Λεωνιδίου Αρκαδίας.

    Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη Δυτική Ελλάδα, και κυρίως στους νομούς Ηλείας και Αχαΐας. Πάντως αν και εκείνη την ώρα οι περισσότεροι κάτοικοι βρίσκονταν στα σπίτια τους, δεν προκλήθηκε ιδιαίτερη ανησυχία.

    Ηράκλειο

    Αισθητός έγινε και στο Ηράκλειο ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί. Δεν επικράτησε πανικός ,ενώ δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής υλικές ζημιές.

    Χανιά

    Ιδιαίτερα αισθητή και στο νομό Χανίων έγινε η σεισμική δόνηση 6,5 βαθμων της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε στις 7.14 το πρωί 150 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας.

    Η σεισμική δόνηση προκάλεσε την ανησυχία των πολιτών αλλά και την κινητοποίηση των τοπικών αρχών.

    Ωστόσο σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας Χανίων Χαράλαμπο Κουκιανάκη σε όλο το νομό δεν αναφέρθηκαν ζημιές

    Αμέσως μετά τον σεισμό άμεσα κινητοποιήθηκε και ο μηχανισμός του δήμου Χανίων

    Με εντολή του Δημάρχου Κυριάκου Βιρβιδάκη περιπολικά της δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν περιπολίες στην πόλη δίνοντας βάρος κυρίως στην παλαιά πόλη των Χανίων χωρίς ωστόσο από τους πρώτους ελέγχους να αναφερθούν ζημιές.

    Παρα το γεγονός ότι η σεισμική δόνηση ήταν πολύ αισθητη δεν υπηρξαν κλήσεις για αναφορά ζημιών και στην πυροσβεστική υπηρεσία.

    Ιταλία

    Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Πελοπόννησο έγινε αισθητή και στη νότια Ιταλία, σύμφωνα με τις ιταλικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, οι οποίες δεν ανέφεραν υλικές ζημίες ή θύματα στο νότιο τμήμα της ιταλικής χερσονήσου.

    Θεσσαλονίκη

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), σχετικά με το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή του Λεωνιδίου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΑΠΘ, Μανόλης Σκορδίλης, σεισμοί ενδιαμέσου βάθους, όπως αυτός στην περιοχή του Λεωνιδίου, συνήθως, δε συνοδεύονται από έντονη μετασεισμική ακολουθία και δεν προκαλούν ζημιές.

    Επισήμανε δε ότι δονήσεις αυτού του είδους δεν μπορούν να συσχετιστούν με οποιαδήποτε δράση επιφανειακών σεισμών, εκτός εάν υπάρχει διέγερση γειτονικών περιοχών. Για να συμβεί, ωστόσο, αυτό, όπως εξήγησε ο κ. Σκορδίλης, θα πρέπει να είναι ώριμη η περιοχή να δώσει κάποιον σεισμό, κάτι που ο ίδιος εκτιμά ότι δεν συμβαίνει σβ αυτήν την περίπτωση.

    Ο κ. Σκορδίλης χαρακτήρισε «μάλλον ακίνδυνο» τον πρωινό σεισμό, καθώς, όπως είπε, οι δονήσεις ενδιαμέσου βάθους, πρέπει να ξεπερνούν τα 7 Ρίχτερ, ώστε να θεωρηθεί πως μπορούν να προκαλέσουν ζημιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, καμία ενημέρωση που να αποδεικνύει ότι ο σεισμός έγινε αισθητός στη βόρεια Ελλάδα.

    Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

    Αρκετά καθησυχαστικοί εμφανίζονται στις δηλώσεις τους οι κορυφαίοι σεισμολόγοι της χώρας, αλλά και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ενώ όπως φαίνεται δεν πρέπει να υπάρχουν ζημιές ούτε στο Λεωνίδιο, ούτε στην υπόλοιπη Πελοπόννησο από τον πρωινό σεισμό 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το επίκεντρο του σεισμού, που χαρακτηρίστηκε σφοδρός από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, είναι στη στεριά, νότια του Λεωνιδίου 150 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αθήνας και το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 60 με 70 χιλιόμετρα.

    Ο δήμαρχος Λεωνιδίου Δημήτρης Τσιγκούνης δήλωσε στις 8.15 το πρωί ότι από τα στοιχεία που έχει από τους κατοίκους δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές. Ήταν, είπε, ένας πρωτοφανής σεισμός για τα δεδομένα της περιοχής αλλά για την ώρα δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

    Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος είπε ότι αυτός είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός και το ότι έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο εστιακό του βάθος το οποίο υπολογίζεται στα 60 με 70 χιλιόμετρα. Ο κ. Μακρόπουλος είπε ότι ο ΟΑΣΠ είναι σε επιφυλακή για όλα τα ενδεχόμενα αλλά κατά την εκτίμησή του "αυτός ήταν ο σεισμός και πέρασε" , όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης είπε ότι ήταν ένας πολύ ισχυρός σεισμός ενδιαμέσου εστιακού βάθους 70 χιλιομέτρων και αυτό ήταν που έσωσε την Ελλάδα. "Ο Θεός της Ελλάδας μας έσωσε και πάλι" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρακάκης. Αν ο σεισμός ήταν επιφανειακός με βάθος 15-20 χιλιόμετρα θα ακολουθούσε άλλος ένας μετασεισμός 6 Ρίχτερ και θα είχαμε αρκετές συνέπειες.

    Τέτοιοι σεισμοί ενδιαμέσου εστιακού βάθους, είπε, δεν έχουν αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα, μπορεί να γίνονται αισθητοί σε μεγάλη κλίμακα αλλά δεν προκαλούν ουσιαστικές ζημιές. Τον παρομοίασε μάλιστα, με τον σεισμό που είχε σημειωθεί αρχές Ιανουαρίου του 2006 στα Κύθηρα και είχε μέγεθος 6,9 Ρίχτερ. Ο σημερινός σεισμός προήλθε από την περιοχή του Μυρτώου Πελάγους που είναι μια περιοχή που την ξέρουμε και κατά διαστήματα μας δίνει τέτοια μεγάλα συμβάντα.

    Σε ερώτηση γιατί υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακοίνωση του μεγέθους, ενώ ξένα δίκτυα μέσω Ιντερνετ είχαν δώσει στοιχεία για το σεισμό, ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι και εμείς έχουμε τέτοιο αυτόματο δίκτυο, αλλά θέλουμε να είμαστε ακριβείς στις καταγραφές μας γι αυτό και τσεκάρουμε τα δεδομένα , ξαναμετράμε τα μεγέθη για να είμαστε υπεύθυνοι σε ό,τι λέμε.

    Εκτιμήσεις στο ίδιο πνεύμα έκανε και ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος μιλώντας για ενδιάμεσο σεισμό με εστιακό βάθος περίπου 100 χιλιόμετρα. Οι σεισμοί αυτοί γίνονται αισθητοί σε μεγάλη έκταση αλλά δεν προκαλούν ζημιές , είπε ο καθηγητής Παπαζάχος.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο ο σεισμός προήλθε από το τόξο των ενδιαμέσων σεισμών που σχηματίζεται από την περιοχή δυτικά της Αθήνας, τις ανατολικές ακτές της Πελοποννήσου, φθάνει στην Κρήτη και από εκεί στην Κω. Το τόξο αυτό δίνει σεισμούς ενδιαμέσου εστιακού βάθους περίπου 100 χιλιομέτρων. Και κατά τον κ. Παπαζάχο δεν αναμένεται ουσιαστική μετασεισμική δραστηριότητα. Ήταν ένα σεισμός, πρόσθεσε ο καθηγητής σαν αυτόν που είχαμε πριν δυο χρόνια στα Κύθηρα.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Ακης Τσελέντης δήλωσε ότι κατά πολύ μεγάλη βεβαιότητα δεν θα έχουμε κάποιον ουσιαστικό μετασεισμό. Ο σεισμός ήταν μεγάλου εστιακού βάθους γι αυτό έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα και τέτοιοι σεισμοί δεν δίνουν ουσιαστική μετασεισμική δραστηριότητα.

    Ο σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Δρακάτος μίλησε για μια σφοδρή δόνηση ενδιαμέσου μεγέθους που το επίκεντρο της ήταν στην παράκτια περιοχή νότια του Λεωνιδίου. Σύμφωνα με τον κ. Δρακάτο μία ώρα μετά τον αρχικό σεισμό δεν είχε καταγραφεί κάποια αξιόλογη μετασεισμική δραστηριότητα.

    Εκτιμήσεις ειδικών

    Ως ένα πολύ ισχυρό σεισμό που μπορεί να προέρχεται από πολύ μεγάλο βάθος χαρακτήρισε το σεισμό που σημειώθηκε στις 7.15 το πρωί ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας. Πρέπει να είναι σεισμός πάνω από 6,5 ρίχτερ, είπε ο κ. Λέκκας γιατί έγινε αισθητός σε όλη την Ελλάδα. Η μεγάλη του διασπορά σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός σεισμός τόνισε ο κ. Λέκκας.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας, ο σεισμός πρέπει να προέρχεται από το ελληνικό τόξο και δεν αναμένεται να δώσει άλλο γεγονός. Περίπου τις ίδιες εκτιμήσεις έκανε και ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, ο οποίος προσδιόρισε το επίκεντρο προερχόμενο από τη δυτική Ελλάδα. Ο σεισμός έγινε αισθητός από την Καλαμάτα μέχρι και τα Γιάννενα , ενώ ιδιαίτερα ταρακουνήθηκε και η Αθήνα. Αυτό που ιδιαιτέρως ανησύχησε τον κόσμο ήταν η διάρκειά του.

    Σχολικές μονάδες του Λεωνιδίου επισκέφθηκε ο υφυπουργός Παιδείας Α. Λυκουρέντζος

    Με επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις σχολικές μονάδες του Λεωνιδίου, ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λυκουρέντζος επισκέφθηκε τη σεισμόπληκτη περιοχή, συνοδευόμενος από το δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Τσιγκούνη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ κ. Παταργιά.

    "Υπάρχουν ορισμένες ζημιές σε σχολικές μονάδες, στις οποίες τα πέντε κλιμάκια και οι μηχανικοί του ΟΣΚ που βρίσκονται στην περιοχή σύντομα θα κάνουν τις εκτιμήσεις τους και αργότερα θα αποφασιστεί αν, και σε ποια σχολεία ή σχολικές αίθουσες δεν θα γίνει μάθημα.

    Ο υφυπουργός ανέφερε ότι "είμαστε όλοι εδώ από την πρώτη στιγμή και συνεργαζόμαστε για να δώσουμε την αποτελεσματικότερη λύση και θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να πραγματώνεται με ασφάλεια η εκπαιδευτική διαδικασία".

    Ο κ. Λυκουρέντζος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι η κινητοποίηση της κυβέρνησης ήταν άμεση και βρίσκεται σε εξέλιξη, με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Προκόπη Παυλόπουλο.

    Κανονικά τα σχολεία

    Ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ανδρέας Λυκουρέντζος που επισκέφθηκε την περιοχή του Λεωνιδίου και την Κυνουρίας, όπου το πρωί σημειώθηκε ισχυρός σεισμός, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι ''την Τρίτη οι μαθητές θα πάνε κανονικά στα μαθήματά τους εκτός εάν υπάρξει περίπτωση από τους υπολειπόμενους ελέγχους να υπάρξει ανάγκη να μην λειτουργήσει ένα σχολείο. Πάντως προς το παρόν δεν προκύπτει τέτοια ανάγκη''.

    Ο υφυπουργός τόνισε ότι ''ο κρατικός μηχανισμός είναι παρόν όπου προκύπτει ανάγκη'' και πρόσθεσε ότι ''συνεργείο του Οργανισμού για την Αντισεισμική Προστασία θα περιοδεύσει και στα γύρω χωριά του δήμου Λεωνιδίου και αν και εκεί υπάρξει κάτι άμεσα θα αντιμετωπιστεί''.

    Κλιμάκια μηχανικών πραγματοποιούν ελέγχους σε σχολικές μονάδες και άλλα κτίρια, στην ευρύτερη περιοχή της Αρκαδίας και της Λακωνίας.

    [04] Χάνει το προβάδισμα η Χίλαρι έναντι του Ομπάμα

    Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δεν έχει πλέον το προβάδισμα έναντι του κυριότερου αντιπάλου της, του Μπάρακ Ομπάμα, για το χρίσμα των Δημοκρατιών, σύμφωνα με τρεις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά τις προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα και δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο.

    Η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου CNN και του ραδιοφωνικού σταθμού WMUR δίνει και στους δύο ποσοστό 33% ενώ στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου American Research Group η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να υποχωρεί κατά 12 ολόκληρες μονάδες (στο 26% από 38%). Η τρίτη δημοσκόπηση, της εφημερίδας Concord Monitor, φέρει τον Ομπάμα να προηγείται κατά μία μονάδα (34% έναντι 33% για την Χίλαρι Κλίντον).

    Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές, στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν συνεχίζει να προηγείται του πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης Μιτ Ρόμνεϊ κατά 6 έως και 14 μονάδες.

    [05] Ο εορτασμός των Θεοφανίων

    Με καλό καιρό εορτάστηκαν σε όλη τη χώρα τα Θεοφάνια. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας παρέστη στην τελετή του Αγιασμού των Υδάτων, στο λιμάνι του Πειραιά. Ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής παρακολούθησε την τελετή του Αγιασμού των Υδάτων,στο λιμάνι της Ραφήνας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, παρακολούθησαν την τελετή Αγιασμού στον Πειραιά. Στην Αθήνα, η ρίψη του Σταυρού έγινε στην δεξαμενή του Κολωνακίου, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

    Παράλληλα σε επιφυλακή έχει τεθεί από το πρωί η Τροχαία προκειμένου να διευκολύνει την ομαλή επάνοδο των εκδρομέων των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

    Αγιασμός των Υδάτων στον Πειραιά

    Με λαμπρότητα τελέστηκε και φέτος στον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, ο Αγιασμός των Υδάτων χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ.

    Στην τελετή παρέστησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αναστάσιος Νεράντζης, η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας.

    Παρέστησαν επίσης ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, η Υπερνομάρχης Αθηνών κ. Μπέη και ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, βουλευτές, επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Το Σταυρό βούτηξαν για να πιάσουν πέντε άνδρες , τους οποίους συνεχάρη και έδωσε δώρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Δηλώσεις μετά το πέρας της τελετής έκανε η υπουργός Απασχόλησης κ. Φάνη Πετραλιά, η οποία είπε ότι "η γιορτή των Θεοφανίων αναδεικνύει τις αξίες της πίστης , της ταπεινότητας και της περισυλλογής. Να δουλέψουμε όλοι μαζί για μια πιο δίκαιη, πιο ισχυρή και ανθρώπινη Ελλάδα".

    Ο κ. Παπανδρέου περιορίστηκε στο να ευχηθεί σε όλους "Χρόνια Πολλά", ενώ ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης ευχήθηκε "η ημέρα των Φώτων να βοηθήσει να φύγουν οι πολλοί καλικάντζαροι από την πολιτική και τη ζωή μας".

    Αγιασμός των Υδάτων στην Ραφήνα

    Με λαμπρότητα, παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και μεγάλου πλήθους κόσμου, τελέστηκε στη Ραφήνα η τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

    Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε "Χρόνια Πολλά", υγεία και προκοπή σε κάθε οικογένεια. Επισήμανε την ανάγκη αγάπης για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, που χρειάζονται τη φροντίδα μας και αναφέρθηκε στους συμπολίτες μας που τα "φέρνουν δύσκολα πέρα", όπως είπε, τονίζοντας την ανάγκη αλληλεγγύης προς αυτούς.

    Ο κ. Καραμανλής έκανε επίσης λόγο για την ανάγκη σεβασμού των συνανθρώπων μας, που μακριά από την πατρίδα τους αναζητούν καλύτερη μοίρα στον τόπο μας.

    "Σε μια δύσκολη συγκυρία για όλο τον κόσμο, το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να σφυρηλατούμε καθημερινά την ενότητά μας ως λαός, και τη συνοχή ως κοινωνία", κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

    Στην έναρξη της τελετής, ο πρωθυπουργός ελευθέρωσε από τα χέρια του ένα περιστέρι, σύμβολο της ειρήνης. Τον Σταυρό βούτηξαν να πιάσουν 12 άνδρες.

    Στην τελετή παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εξωτερικών Π. Δούκας, οι βουλευτές κκ Σταύρου , Καντερές , Μπούρας, Πάγκαλος και ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Κουρής.

    Αγιασμός των Υδάτων στην Αθήνα

    Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκαν τα Θεοφάνια στην Αθήνα, στους χώρους της Δεξαμενής και του Κολυμβητηρίου, όπου έπεσε και ο Σταυρός, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης Π. Παυλόπουλου, της υπουργού Εξωτερικών Ν. Μπακογιάννη, του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, του δημάρχου Ν. Κακλαμάνη,βουλευτών και πλήθους κόσμου.

    Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος εκπροσωπούσε την κυβέρνηση, ερωτηθείς για τον σημερινό σεισμό, διαβεβαίωσε για την πλήρη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και την αποστολή κλιμακίου στο Λεωνίδιο, προκειμένου να ελέγξει άμεσα τα κτίρια και κυρίως τα σχολεία, ώστε να λειτουργήσουν με πλήρη ασφάλεια κατά τη μεθαυριανή ενάρξή τους. Σε ό,τι αφορά την επάρκεια των απαιτούμενων κονδυλίων γι αυτές τις περιπτώσεις, είπε ότι υπάρχουν σχετικές προβλέψεις.

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε ότι για το ζήτημα αυτό "χρειάζονται περισσότερα κονδύλια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση", χωρίς όμως να επεκταθεί περισσότερο, για να μην στεναχωρήσει, όπως είπε, τον Γ. Αλογοσκούφη. Έκλεισε τη δήλωσή του λέγοντας ότι η αγιότητα της ημέρας βοήθησε ώστε να μη σημειωθούν καταστροφές, παρά το υψηλό μέγεθος του σεισμού.

    Αγιασμός των Υδάτων στη Θεσσαλονίκη

    Χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, τελέστηκε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, η τελετή καθαγιασμού των υδάτων, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, των τοπικών, στρατιωτικών, πρυτανικών και άλλων αρχών της πόλης. Η ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού εψάλη στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και μετά το πέρας της σχηματίστηκε πομπή μέχρι την παραλία, όπου τελέστηκε ο καθαγιασμός των υδάτων.

    Πολλοί ήταν οι Θεσσαλονικείς που αψήφησαν το τσουχτερό κρύο και συμμετείχαν στον εορτασμό των Θεοφανίων, παρακολουθώντας την τελετή στην παραλιακή λεωφόρο, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας, ενώ επτά ήταν οι τολμηροί που βούτηξαν στα παγωμένα νερά του Θερμαϊκού για τον Τίμιο Σταυρό.

    Την ανάγκη "να αναβαπτιστούμε όλοι μέσα στον αγιασμό και την αγιοσύνη που μας χαρίζει η Εκκλησία μας", τόνισε μετά το πέρας της τελετής ο κ. Άνθιμος. "Όλοι, σήμερα που αγιαστήκανε τα νερά, να μπούμε μέσα για να γίνουμε καλύτεροι. Αλλιώς το πράγμα δεν πάει καλά. Όχι σήμερα, τις τελευταίες δύο δεκαετίες", είπε χαρακτηριστικά ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε:"Είναι καιρός να ανανήψουμε σαν ορθόδοξοι χριστιανοί και σαν γενναίοι Έλληνες πατριώτες να φανούμε αντάξιοι της ιστορίας μας, του ονόματός μας και των προγόνων μας".

    Να δοθεί "φώτιση στους βόρειους γείτονές μας έτσι ώστε να τελειώνουμε με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων", ευχήθηκε ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος, την ώρα που ο κ. Άνθιμος πέταξε το Σταυρό στη θάλασσα, άφησε ελεύθερο ένα λευκό περιστέρι.

    Στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν επίσης - μεταξύ άλλων - ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, βουλευτές, εκπρόσωποι των πρυτανικών, δικαστικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου.

    Ο 29χρονος Μάρκος Πατσαβούκης ήταν αυτός που έπιασε το σταυρό, για την ευλογία, όπως είπε, και ευχήθηκε να πάει καλά η χρονιά και να κάνουν οι Έλληνες πολλά παιδιά. Ο ίδιος, πατέρας δύο παιδιών, βούτηξε σήμερα για τρίτη και τυχερή όπως αποδείχθηκε φορά για να πιάσει το Σταυρό.

    Εορτασμός των Θεοφανίων στα χιόνια και αναβίωση εθίμων

    Με μια ξεχωριστή εκδήλωση γιόρτασαν οι λάτρεις των χειμερινών σπορ -και όχι μόνο- τη μεγάλη γιορτή των Θεοφανίων, στο χιονοδρομικό κέντρο "3-5 Πηγάδια", στη Νάουσα.

    Ο αγιασμός των υδάτων έγινε για πρώτη φορά φέτος, περίπου στις 2 μετά το μεσημέρι, στη λίμνη τεχνητής χιόνωσης του χιονοδρομικού κέντρου και στην τελετή συμμετείχαν άνδρες της Β΄Μοίρας Καταδρομών, οι οποίοι βούτηξαν για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

    Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η τελετή των Θεοφανίων σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας, όπου η συμμετοχή των πιστών αλλά και όσων τολμηρών έπεσαν στα παγωμένα νερά για να ανασύρουν τον Σταυρό ήταν μεγάλη, παρά το κρύο.

    Στο δήμο Εγνατίας του νομού Θεσσαλονίκης, αναβίωσε για ακόμη μια φορά σήμερα, ανήμερα των Θεοφανίων, ένα πανάρχαιο έθιμο, οι "Αράπηδες" του Προφήτη. Άντρες, ντυμένοι με προβιές αιγών και φορώντας μεγάλες και πολύχρωμες κουκούλες, με κουδούνια κρεμασμένα στη μέση τους, βγήκαν στους δρόμους κατά ομάδες, παρουσιάζοντας ένα μοναδικό θέαμα.

    Στη Φλώρινα, τηρήθηκε και φέτος το έθιμο των Ιππέων. Ομάδα αθίγγανων, που βαπτίστηκαν πριν από περίπου 25 χρόνια, πήγαν έφιπποι στον ποταμό Σακουλέβα και βούτηξαν για μα ακόμη χρονιά στα νερά του για να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό.

    Εθιμα των Θεοφανίων

    Αυτές τις άγιες μέρες των γιορτών κάτι κατάμαυρα λιπόσαρκα, τριχωτά και δύσμορφα όντα που έχουν ξεπηδήσει από τα έγκατα της γης επιχειρούν κάθε νύχτα να μπουν στα σπίτια μας για να μαγαρίσουν τα φαγητά και το νερό. Όλο το χρόνο βρίσκονται στα τάρταρα ροκανίζοντας το στύλο της γης και τις μέρες του Δωδεκαημέρου, που αρχίζει τα Χριστούγεννα και τελειώνει τα Φώτα, ανεβαίνουν στη γη κι αλίμονο σε όποιον τα συναντήσει το βράδυ...

    Δεν πρόκειται για σκηνές από ταινία θρίλερ αλλά για τους καλικάντζαρους της λαϊκής μας παράδοσης, τους οποίους την ημέρα των Φώτων ο παπάς μετά τον αγιασμό των υδάτων θα διώξει με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του.

    Σύμφωνα με μία εκδοχή οι καλικάντζαροι είναι οι βρυκολακιασμένοι στρατιώτες που έστειλε ο Ηρώδης να σφάξουν τα νήπια ελπίζοντας ότι θα σκότωνε και τον νεογέννητο Χριστό. Κατά μία άλλη εκδοχή καλικάντζαροι γίνονται τα παιδιά που γεννιούνται τα Χριστούγεννα. Γι αυτό παλιά σε κάποιες περιοχές έκοβαν και έκαιγαν τα νύχια των παιδιών που γεννιόνταν τα Χριστούγεννα γιατί χωρίς νύχια ήταν αδύνατον να γίνουν καλικάντζαροι. Σε κάποιες περιοχές πιστεύουν ότι ήταν άνθρωποι που έγιναν ξωτικά επειδή είχαν διαπράξει πολλές αμαρτίες. Όπως και νάχει όμως την ημέρα των Φώτων ξορκισμένοι από τις σταγόνες του αγιασμού οι καλικάντζαροι θα φύγουν τρέχοντας για να ξαναγυρίσουν στα έγκατα της γης.

    Την ημέρα των Θεοφανίων έθιμα και παραδόσεις για τη βάπτιση του Χριστού και το διωγμό των καλικάντζαρων αναβιώνουν σε όλη των Ελλάδα. Εκτός από τον αγιασμό των υδάτων που γίνεται σε όλη τη χώρα κάθε περιοχή έχει και τα δικά της έθιμα.

    Έθιμα των Φώτων στη Μακεδονία

    Η περιοχή της Μακεδονίας είναι πλούσια σε έθιμα των Φώτων. Αράπηδες, καμήλες, μπαμπόγεροι, φωταράδες είναι κάποια από τα έθιμα που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα και τις διονυσιακές γιορτές αλλά και στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και αναβιώνουν κάθε χρόνο τις ημέρες των Θεοφανίων.

    Στο Παλαιόκαστρο της Χαλκιδικής τηρείται το έθιμο των φωταράδων. Ο «βασιλιάς» φορώντας το ταλαγάνι και φορτωμένος με κουδούνια ανοίγει το χορό ενώ ακολουθούν οι φωταράδες κρατώντας ξύλινα σπαθιά για να ξυλοφορτώσουν εκείνους που θα επιδιώξουν να πάρουν το λουκάνικο που στήνεται στη μέση του χωριού.

    Στον Άγιο Πρόδρομο της Χαλκιδικής πρωταγωνιστές των Θεοφανίων είναι οι φούταροι. Την παραμονή των Φώτων νεαροί άντρες λένε τα κάλαντα μαζεύοντας κρέας, λουκάνικα και χρήματα και την ημέρα του Αϊ Γιαννιού χορεύουν στην πλατεία του χωριού. Όταν κάνουν διάλειμμα τρέχουν να πάρουν από ένα ρόπαλο και όταν ξαναμπαίνουν στο χορό πετούν τα ρόπαλα ψηλά σφυρίζοντας με όλη τους τη δύναμη για να σηματοδοτήσουν το τέλος του Δωδεκαημέρου.

    Η καμήλα που στολίζεται μετά τον αγιασμό των υδάτων είναι ένα έθιμο της Γαλάτιστας Χαλκιδικής. Συνήθως έξι άντρες μπαίνουν κάτω από το ομοίωμα μιας καμήλας βαδίζοντας ρυθμικά ή χορεύοντας, κουνώντας κουδούνια και τραγουδώντας. Πρόκειται για την αναπαράσταση ενός πραγματικού γεγονότος, την απαγωγής μιας όμορφης κοπέλας από το γιο του Τούρκου επιτρόπου που συνέβη στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο αγαπημένος της για να την ξαναπάρει πίσω έστησε γλέντι και για να μπει στο τούρκικο σπίτι έφτιαξε ένα ομοίωμα καμήλας κάτω από το οποίο κρύφτηκαν οι φίλοι του. Αφού έκρυψαν την κοπέλα κάτω από την καμήλα την έβγαλαν έξω και την επομένη τη στεφάνωσαν με τον αγαπημένο της πριν προλάβουν να την ξαναπάρουν οι Τούρκοι.

    Σε χωριά της Καβάλας και της Δράμας, όπως η Νικήσιανη, το Μοναστηράκι, ο Ξηροπόταμος, η Πετρούσα και ο Βώλακας αναβιώνει το έθιμο των αράπηδων. Άντρες ντύνονται με προβιές και ζώνονται κουδούνια. Λέγεται ότι οι αράπηδες ήταν πολεμιστές που μετείχαν στην εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου και έδιωξαν με τους αλαλαγμούς τους τους ελέφαντες των Ινδών.

    Τα μπαμπούγερα είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εθιμικές παραδόσεις στην Καλή Βρύση της Δράμας. Τα μπαμπούγερα αποτελούν παραλλαγή των μεταμφιέσεων του Δωδεκαημέρου, οι οποίες σήμερα συνηθίζονται στον βορειοελλαδικό χώρο (ρογκάτσια, ρογκατσάρια κ.α.) και παλαιότερα στον Πόντο (μωμόγεροι). Το εθιμικό πλαισίωμα της θρησκευτικής γιορτής αρχίζει το πρωί της παραμονής. Οι γυναίκες παίρνουν στάχτη και τη σκορπίζουν με το δεξί χέρι γύρω από το σπίτι προφέροντας ξορκιστικές λέξεις για να φύγουν τα καλακάντζουρα και να μην έχει φίδια το καλοκαίρι. Μετά το τέλος της τελετής του αγιασμού των υδάτων τα μπαμπούγερα συγκεντρώνονται έξω από την εκκλησία. Η αμφίεσή τους είναι ζωόμορφη και παλιότερα κρατούσαν στα χέρια ένα μικρό σακούλι με στάχτη με το οποίο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, χτυπούσαν όσους συναντούσαν για να φοβερίζουν τα καλακάντζουρα. Σήμερα, για αποφυγή τυχόν παρεξηγήσεων από τους αμύητους στο τοπικό έθιμο επισκέπτες, επειδή η στάχτη λέρωνε τα ρούχα, το σακίδιο είναι κενό. Ομάδες-ομάδες τα μπαμπούγερα ή χωριστά γυρίζουν τους δρόμους του χωριού κυνηγώντας όσους συναντούν και ζητώντας συμβολικά κάποιο φιλοδώρημα.

    Στην Καστοριά ανήμερα των Θεοφανίων αναβιώνουν τα ραγκουτσάρια. Οι κάτοικοι μεταμφιέζονται και φορούν απαραιτήτως μάσκες που έχουν συμβολικό χαρακτήρα, αφού η όψη τους είναι τρομακτική και αποσκοπούν στο να ξορκίσουν το κακό από την πόλη. Οι μασκαράδες έχουν τη συνήθεια να ζητιανεύουν από τον κόσμο την ανταμοιβή τους, επειδή διώχνουν τα κακά πνεύματα. Το ίδιο έθιμο αναβιώνει και σε χωριά της Δράμας με το όνομα ροκατζάρια. Οι κάτοικοι φορούν τρομακτικές μάσκες και κάνοντας εκκωφαντικούς θορύβους με τα κουδούνια που φέρουν περιφέρονται στους δρόμους.

    Θεοφάνια στα Τρίκαλα

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Τρικάλων ανήμερα των Φώτων, αναβιώνει το τοπικό έθιμο "Ρουγκατσάρια".

    Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί μετά τον καθιερωμένο αγιασμό των υδάτων στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια με κατεύθυνση το Δημαρχείο θα διασχίσει την οδό Ασκληπιού και θα επιστρέψει στο σημείο εκκίνησης.

    Η συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς το έθιμο θα παρουσιαστεί σε δύο μορφές παράλληλα. Την τοπική εκδοχή ως "Ρουγκατσάρια" και την ποντιακή παραλλαγή των "Μωμόγερων".

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Λαογραφικό Σύλλογο Τρικάλων "Οι Θεριστάδες" και την "Εύξεινο Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων" και συμμετέχουν ο Δήμος Παλαμά και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρυακίου Αγίου Δημητρίου Κοζάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 6 January 2008 - 23:30:25 UTC